BE1019240A5 - Passieve omvormer. - Google Patents

Passieve omvormer. Download PDF

Info

Publication number
BE1019240A5
BE1019240A5 BE2010/0049A BE201000049A BE1019240A5 BE 1019240 A5 BE1019240 A5 BE 1019240A5 BE 2010/0049 A BE2010/0049 A BE 2010/0049A BE 201000049 A BE201000049 A BE 201000049A BE 1019240 A5 BE1019240 A5 BE 1019240A5
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
speed
generator
power
wind
wind turbine
Prior art date
Application number
BE2010/0049A
Other languages
English (en)
Inventor
Broe Alex De
Den Bossche Alex Van
Original Assignee
3E
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by 3E filed Critical 3E
Priority to BE2010/0049A priority Critical patent/BE1019240A5/nl
Priority to AU2010344014A priority patent/AU2010344014A1/en
Priority to PCT/EP2010/055637 priority patent/WO2011091864A1/en
Priority to US13/575,427 priority patent/US20120315140A1/en
Priority to JP2012550333A priority patent/JP2013518545A/ja
Priority to CA2788141A priority patent/CA2788141A1/en
Priority to EP10722326A priority patent/EP2529479A1/en
Application granted granted Critical
Publication of BE1019240A5 publication Critical patent/BE1019240A5/nl
Priority to ZA2012/06024A priority patent/ZA201206024B/en

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02PCONTROL OR REGULATION OF ELECTRIC MOTORS, ELECTRIC GENERATORS OR DYNAMO-ELECTRIC CONVERTERS; CONTROLLING TRANSFORMERS, REACTORS OR CHOKE COILS
    • H02P9/00Arrangements for controlling electric generators for the purpose of obtaining a desired output
    • H02P9/10Control effected upon generator excitation circuit to reduce harmful effects of overloads or transients, e.g. sudden application of load, sudden removal of load, sudden change of load
    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02PCONTROL OR REGULATION OF ELECTRIC MOTORS, ELECTRIC GENERATORS OR DYNAMO-ELECTRIC CONVERTERS; CONTROLLING TRANSFORMERS, REACTORS OR CHOKE COILS
    • H02P2101/00Special adaptation of control arrangements for generators
    • H02P2101/15Special adaptation of control arrangements for generators for wind-driven turbines

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Control Of Eletrric Generators (AREA)

Abstract

De uitvinding beschrijft een methode voor MPPT-benadering (maximum power point tracking) en snelheidsregeling van een windturbine via een AC/DC-omvormer met uitsluitend passieve componenten. Het voorgestelde systeem maakt enkel gebruik van passieve elektrische componenten of halfgeleiders zoals inductoren, condensators of diodes. In het voorgestelde concept gebeurt dit door een elektrisch circuit aan te passen opdat de uitgangsstroom van de generator zodanig wordt belast dat er een vooraf gedefiniëerde koppelfrequentiekarakteristiek wordt verkregen. Deze koppelkarakteristiek ligt dicht bij de ideale besturingswet tot aan de nominale rotorsnelheid, en kan gebruikt worden om af te remmen boven de nominale rotorsnelheid, om zo oversnelheid van de turbine te voorkomen.

Description

Passieve omvormer
Achtergrond
Om zo veel mogelijk energie op te vangen bij verschillende windsnelheden worden variabelesnelheidsturbines verkozen boven vastesnelheidsturbines.
Windturbines zijn doorgaans ontworpen om een maximaal vermogen bij een specifieke windsnelheid op te wekken. Bij fellere winden moet de overtollige energie deels geneutraliseerd worden opdat de windturbine niet beschadigd zou raken. De meeste grote windturbines vallen stil bij windsnelheden boven 25 meter per seconde. Bovendien zijn alle windturbines voorzien van een vermogensregeling om het binnenkomende vermogen te beperken en te voorkomen dat de turbine te snel draait. Dat is mogelijk door gebruik te maken van het stall- of overtrekprincipe of van een pitch-mechanisme (bladhoekverstelling). De eenvoudigste vorm van vermogensregeling is passieve stallregeling (passieve overtrekregeling), die inspeelt op de dalende liftcoëfficiënt en stijgende weerstandscoëfficiënt bij overtrek om een vermogenslimiet bij toenemende windsnelheid te bewerkstelligen. Actieve pitchregeling (actieve bladhoekverstelling) beperkt het vermogen boven de nominale windsnelheid door elk blad volledig of gedeeltelijk rond zijn as te laten draaien in die richting die de aanvalshoek en dus de liftcoëfficiënt verkleint - een techniek die ook bekend staat als blade feathering (het uit de wind draaien van de bladen). [The Wind Energy Handbook, Wiley]
Het belangrijkste voordeel van stallregeling is de afwezigheid van bewegende delen in de rotor zelf. Anderzijds vormt de stallregeling een zeer complex probleem op het vlak van aerodynamisch design, met de bijbehorende uitdagingen voor de structurele dynamica van de hele windturbine - bijvoorbeeld om door overtrek veroorzaakte trillingen te voorkomen.
Actieve stallregeling beperkt het vermogen boven de nominale windsnelheid door de bladen in tegengestelde zin als bij pitchregeling te draaien. Een van de voordelen van actieve stallregeling is dat het vermogen nauwkeuriger geregeld kan worden dan bij passieve stallregeling. Maar net zoals bij pitchregeling is een complex afstelsysteem nodig.
Variabele snelheidsstrategieën laten de draaisnelheid van de turbine schommelen. Dat doen ze door het koppel geleverd door de generator van de windturbine te regelen. Dat leidt tot een constante tipsnelheid van de turbine. Het werkingspunt van de turbine wordt dan ook voortdurend afgestemd op de windsnelheid om zoveel mogelijk vermogen te leveren. Dit staat bekend als maximum powerpoint tracking (MPPT).
In alle vorige publicaties over MPPT in windturbines bestaan variabelesnelheidsaandrijvingen uit een vermogenselektronische omvormer die op een of andere manier het vermogen geleverd door de generator en/of andere variabelen zoals de rotorsnelheid detecteert en een elektronisch algoritme toepast om het optimale koppel van de generator te bepalen. Dit beschouwt men als een actief systeem, wat betekent dat er een intelligentie is die eigenlijke waarden meet en vergelijkt met doelwaarden en het werkingspunt actief verandert om mogelijke afwijkingen tussen de twee te corrigeren. Door de complexiteit van dergelijke systemen (veel componenten, talloze verbindingen, enz.) zijn ze weinig betrouwbaar. Deze uitvinding beschrijft een methode voor MPPT-benadering en snelheidsregeling van een windturbine via een wisselstroomomvormer met uitsluitend passieve componenten. Het voorgestelde systeem maakt enkel gebruik van passieve elektrische componenten of halfgeleiders zoals smoorspoelen, een condensator of diodes.
In het voorgestelde concept gebeurt dit door een elektrisch circuit aan te passen opdat de uitgangsstroom van de generator zodanig wordt belast dat er een vooraf gedefinieerde koppelfrequentiekarakteristiek wordt verkregen. Deze koppelkarakteristiek ligt dicht bij de ideale besturingswet tot aan de nominale rotorsnelheid, en kan gebruikt worden om af te remmen boven de nominale rotorsnelheid, om zo oversnelheid van de turbine te vermijden.
Verschillende bestaande elektrische schema's kunnen worden toegepast om de gewenste koppelfrequentiecurve te benaderen.
De uitvinding is bedoeld om de productie- en onderhoudskosten van de generator te doen dalen, dankzij de robuustheid en de hoge betrouwbaarheid van de gebruikte componenten. Ze is vooral interessant voor offshoretoepassingen, waarbij de omvormer voor de generator zich in de motorgondel (op zee) bevindt en de omvormer voor het net zich aan land kan bevinden (indien een gecentraliseerde netomvormer wordt gebruikt en het collectornet op gelijkstroom werkt). Ook voor kleine vermogens (< 1 kW) kan de uitvinding handig zijn bij een gelijkstroomvermogen (geen netomvormer) of wanneer de omvormer zich binnenshuis bevindt (huistoepassingen).
Beschrijving van de uitvinding en verkozen uitvoering
De windkracht is evenredig aan de derde macht van de windsnelheid. Rotoren met aerodynamische bladen bereiken hun piekefficiëntie bij het converteren van de kinetische windenergie in koppel op de as van de windturbinerotor, met een bepaalde verhouding tussen draaisnelheid en windsnelheid. Deze verhouding staat bekend als de tipsnelheidsverhouding (de verhouding van de snelheid van de tip van de rotorbladen tot de windsnelheid). Om een maximaal vermogen te genereren, wordt de snelheid van de turbinerotor voortdurend aangepast aan de windsnelheid, tot op een maximale rotorsnelheid (hoeksnelheid van de rotor). De ideale besturingswet stemt het uit de generator gehaalde vermogen af op het maximale vermogen dat uit de wind kan worden gewonnen. Ze laat het vermogen dus variëren in evenredigheid met de derde macht van de rotorsnelheid om de turbine op de optimale tipsnelheidsverhouding te houden.
De energie geproduceerd door de turbine is - verliezen niet meegerekend - het product van de rotorsnelheid en het koppel van de rotor. De ideale besturingswet voor het generatorkoppel zou bijgevolg het koppel doen variëren in evenredigheid met het kwadraat van de rotorsnelheid en dus ook, in het geval van een synchrone generator, met de generatorfrequentie. (Bij een synchrone generator is de snelheid van de windturbinerotor rechtstreeks gekoppeld aan de grondfrequentie van de generatorstroom en -spanning via het aantal magnetische polen in de generatorrotor.) Er zijn veel mogelijke schema's die aan de bovenstaande vereisen voldoen. In principe kan elk circuit dat gebruikmaakt van verbonden impedanties, diodes of (auto)transformatoren worden aangewend om het gewenste effect te bereiken. Hoe complexer het circuit, hoe meer de resulterende koppelfrequentiecurve zal overeenkomen met de optimale besturingswet. Maar er zullen wel meer componenten en dus ook meer verliezen in het circuit zijn.
Verkozen uitvoering (1-fazig)
Fig. 1 schematiseert het concept met een bruggelijkrichter; Fig. 2 toont de resulterende vermogen-frequentie grafiek. De drie curves representeren de vermogenscurve (P), de beschikbare kinetische energie in de wind (Pw) en de lineaire relatie tussen frequentie en spanning (V/10, geschaald om toonbaar te zijn in de grafiek). De generator wordt gemodeleerd als V2 (regelbare spanningsbron) en een lekinductantie LI.
Bij lage frequenties is de impedantie van de externe spoel (L2) klein en reageert ze als een kortsluiting. Enkel diode Dl en diode D3 worden gebruikt bij deze rotatiesnelheid. Bij hogere snelheden wordt de inductantie groter en reageert de spoel eerder als een open keten. De resulterende grafiek (Fig. 2) heeft een duidelijke vermogendip in het middenste gedeelte. In een 3-fazige uitvoering zou dit betekenen dat bij lage frequenties de generatorwindingen in ' ster' geconnecteerd zijn , en bij hoger frequenties eerder een 'delta'-configuratie hebben.
Het gedrag in het hogere frequentiegebied wordt voornamelijk bepaald door de lekinductantie (LI) van de generator. Het verminderen van de waarde van deze inductantie vermeerdert het maximale vermogen en omgekeerd. De waarde van deze inductantie bepaalt ook de generatorgrootte. Verminderen van deze waarde betekent een grotere generator, wat uiteraard minder wenselijk is.
Het maximale vermogen kan ook aangepast worden door de waarde van de electromagnetische kracht (EMF) van de generator aan te passen. Dit bepaalt ook mede de grootte van de generator. Ook het punt op de grafiek waar het vermogen begint te vloeien (startpunt), wordt bepaald door de waarde van de EMF. Het is het punt waar de topwaarde van de EMF groter is dan de helft van de bronvoeding. Lagere EMF waarden resulteren in hogere startpunten en omgekeerd.
De externe inductantie (L2) beïnvloedt voornamelijk het lager gebied van de vermogen-frequentie curve. Haar waarde kan zo gekozen worden dat ze de ideale curve zo goed mogelijk volgt. Het groter maken van deze inductantie resulteert in een vermindering van het vermogen bij lege frequenties en omgekeerd.
In Figuur 3 toont de eerste lijn (Line 1) de invloed van de externe inductantie op de vermogen-frequentiecurve van het schema zoals voorgesteld in Fig. 1, en het maximale vermogen dat opgewekt kan worden zonder D2 en D4. Lijn 2 ( Line 2) in Fig. 3 toont het effect van het weglaten van de externe inductantie. Het maximale vermogen van lijn 2 is hoger, maar ook het startpunt is hoger en ligt op tweemaal de oorspronkelijke frequentie. De combinatie van de twee lijnen is de grafiek zoals voorgesteld in Fig 2.

Claims (7)

1. Een methode voor MPPT-benadering en snelheidsregeling van een windturbine; waarbij deze methode minstens één AC/DC-omvormer gebruikt om de snelheid te regelen, waarbij deze omvormer bestaat uit een elektrisch circuit met uitsluitend passieve componenten.
2. De methode van conclusie 1, waarbij de omvormer minstens één smoorspoel en minstens één diode omvat.
3. De methode van conclusie 1 of 2, waarbij de omvormer minstens één condensator en minstens één diode omvat.
4. De methode volgens één der conclusies 1 tot 3, waarbij de omvormer minstens één spaartransformator en minstens één diode omvat.
5. De methode volgens één der conclusies 1 tot 4, waarbij de passieve componenten aangepast kunnen worden om de uitgangsstroom van de generator zodanig te laden dat er een vooraf bepaalde koppelfrequentiekarakteristiek wordt verkregen nog voor de installatie van de windturbine.
6. De methode volgens één der conclusies 1 tot 5, waarbij de passieve componenten aangepast kunnen worden om de uitgangsstroom van de generator zodanig te laden dat er een vooraf bepaalde koppelfrequentiekarakteristiek wordt verkregen na de installatie van de windturbine.
7. De methode volgens één der conclusies 1 tot 6, waarbij de omvormer de uitgangsstroom van de generator zodanig belast dat de koppelfrequentiecurve overeenstemt met de ideale besturingswet tot op de nominale rotorsnelheid, en er daarna een forse koppelstijging plaatsvindt zodra de nominale rotorsnelheid bereikt is, om oversnelheid van de turbine te vermijden.
BE2010/0049A 2010-01-29 2010-01-29 Passieve omvormer. BE1019240A5 (nl)

Priority Applications (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2010/0049A BE1019240A5 (nl) 2010-01-29 2010-01-29 Passieve omvormer.
AU2010344014A AU2010344014A1 (en) 2010-01-29 2010-04-27 Passive converter
PCT/EP2010/055637 WO2011091864A1 (en) 2010-01-29 2010-04-27 Passive converter
US13/575,427 US20120315140A1 (en) 2010-01-29 2010-04-27 Passive converter
JP2012550333A JP2013518545A (ja) 2010-01-29 2010-04-27 受動コンバータ
CA2788141A CA2788141A1 (en) 2010-01-29 2010-04-27 Passive converter
EP10722326A EP2529479A1 (en) 2010-01-29 2010-04-27 Passive converter
ZA2012/06024A ZA201206024B (en) 2010-01-29 2012-08-10 Passive converter

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2010/0049A BE1019240A5 (nl) 2010-01-29 2010-01-29 Passieve omvormer.
BE201000049 2010-01-29

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1019240A5 true BE1019240A5 (nl) 2012-05-08

Family

ID=43558083

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2010/0049A BE1019240A5 (nl) 2010-01-29 2010-01-29 Passieve omvormer.

Country Status (8)

Country Link
US (1) US20120315140A1 (nl)
EP (1) EP2529479A1 (nl)
JP (1) JP2013518545A (nl)
AU (1) AU2010344014A1 (nl)
BE (1) BE1019240A5 (nl)
CA (1) CA2788141A1 (nl)
WO (1) WO2011091864A1 (nl)
ZA (1) ZA201206024B (nl)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN103281022B (zh) * 2013-05-29 2015-04-01 重庆交通大学 双馈风力发电机双重效率模糊优化的控制方法
JP7006364B2 (ja) * 2018-02-22 2022-01-24 富士通株式会社 強化学習プログラム、強化学習方法、および強化学習装置
US20220392700A1 (en) * 2021-06-04 2022-12-08 The Florida State University Research Foundation, Inc. Systems and methods for leadless power coupling for cryogenic environments

Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20070170724A1 (en) * 2006-01-20 2007-07-26 Southwest Windpower, Inc. Stall controller and triggering condition control features for a wind turbine
CN101378201A (zh) * 2008-10-10 2009-03-04 哈尔滨工业大学 无源控制型最大风能自动跟踪风力发电系统

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5499178A (en) * 1991-12-16 1996-03-12 Regents Of The University Of Minnesota System for reducing harmonics by harmonic current injection

Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20070170724A1 (en) * 2006-01-20 2007-07-26 Southwest Windpower, Inc. Stall controller and triggering condition control features for a wind turbine
CN101378201A (zh) * 2008-10-10 2009-03-04 哈尔滨工业大学 无源控制型最大风能自动跟踪风力发电系统

Non-Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
MARTINEZ RODRIGO F ET AL: "Analysis of the Efficiency Improvement in Small Wind Turbines when Speed Is Controlled", INDUSTRIAL ELECTRONICS, 2007. ISIE 2007. IEEE INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON, IEEE, PI, 1 June 2007 (2007-06-01), pages 437 - 442, XP031156173, ISBN: 978-1-4244-0754-5 *
MULJADI E ET AL: "Analysis of permanent magnet generator for wind power battery charging", CONFERENCE RECORD OF THE 1996 IEEE INDUSTRY APPLICATIONS CONFERENCE - 31ST IAS ANNUAL MEETING, IEEE SERVICE CENTER, US, vol. 1, 6 October 1996 (1996-10-06), pages 541 - 548, XP010201171, ISBN: 978-0-7803-3544-8, DOI: DOI:10.1109/IAS.1996.557087 *
SARENI B ET AL: "Model simplification and optimization of a passive wind turbine generator", RENEWABLE ENERGY, PERGAMON PRESS, OXFORD, GB, vol. 34, no. 12, 1 December 2009 (2009-12-01), pages 2640 - 2650, XP026445969, ISSN: 0960-1481, [retrieved on 20090616] *

Also Published As

Publication number Publication date
US20120315140A1 (en) 2012-12-13
WO2011091864A1 (en) 2011-08-04
EP2529479A1 (en) 2012-12-05
CA2788141A1 (en) 2011-08-04
ZA201206024B (en) 2013-04-24
JP2013518545A (ja) 2013-05-20
AU2010344014A1 (en) 2012-09-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Dalala et al. New overall control strategy for small-scale WECS in MPPT and stall regions with mode transfer control
US7894211B2 (en) Micro wind turbine topology for small scale power generation
Chatterjee et al. Review<? show [AQ ID= Q1]?> on the techno‐commercial aspects of wind energy conversion system
Daoud et al. Control scheme of PMSG based wind turbine for utility network connection
MX2008011574A (es) Freno electrico dinamico para una turbina eolica de velocidad variable que tiene una maquina excitadora y un convertidor de potencia no conectado ala red.
Kassem Modelling and robust control design of a standalone wind‐based energy storage generation unit powering an induction motor‐variable‐displacement pressure‐compensated pump
Omac et al. Control of switched reluctance generator in wind power system application for variable speeds
US20120327693A1 (en) High voltage direct current generation and transmission by a wind turbine
BE1019240A5 (nl) Passieve omvormer.
Lamnadi et al. Modeling and control of a doubly-fed induction generator for wind turbine-generator systems
CN103636116B (zh) 具有功率消耗单元的变速风力涡轮机;操作风力涡轮机中的功率消耗单元的方法
Arulampalam et al. Fault Ride Through operation of a DFIG wind farm connected through VSC HVDC
EP3326256A1 (en) Method and system for power grid voltage regulation by distributed energy resources
CN107706937A (zh) 一种储能型双馈风电机组的协调控制方法
Jafari et al. Power factor control in a wind energy conversion system via synchronous generator excitation
Kante et al. A review paper on modeling and simulation of permanent magnet synchronous generator based on wind energy conversion system
Rajasekaran Modeling, simulation and development of supervision control system for hybrid wind diesel system
Staines et al. Review of power converters for wind energy systems
Rezaei et al. A practical model and an optimal controller for variable speed wind turbine permanent magnet synchronous generator
Elnaghi et al. Performance of double fed induction generator based wind turbine using adaptive neuro-fuzzy inference system
Dani et al. A Review of Different Structures Generators and Control Strategies Applied to the Wind Turbine
Kim et al. Modeling and MPPT control in DFIG-based variable-speed wind energy conversion systems by using RTDS
Rajasekaran et al. Maximum power point tracking and frequency control for hybrid wind diesel system supplying an isolated load
Garces et al. Optimal control of a reduced matrix converter for off-shore wind parks
US20240035443A1 (en) Dynamic control of reactive power limits of wind power plant

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Effective date: 20130131