BE1017229A3 - Werkwijze voor het lassen van een hoog treksterkte staal met behoud van de eigenschappen van het basismateriaal. - Google Patents

Werkwijze voor het lassen van een hoog treksterkte staal met behoud van de eigenschappen van het basismateriaal. Download PDF

Info

Publication number
BE1017229A3
BE1017229A3 BE2006/0391A BE200600391A BE1017229A3 BE 1017229 A3 BE1017229 A3 BE 1017229A3 BE 2006/0391 A BE2006/0391 A BE 2006/0391A BE 200600391 A BE200600391 A BE 200600391A BE 1017229 A3 BE1017229 A3 BE 1017229A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
steel
welding
weight
optim
raex
Prior art date
Application number
BE2006/0391A
Other languages
English (en)
Inventor
Eddy Buyst
Original Assignee
Vlassenroot Nv Sa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vlassenroot Nv Sa filed Critical Vlassenroot Nv Sa
Priority to BE2006/0391A priority Critical patent/BE1017229A3/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1017229A3 publication Critical patent/BE1017229A3/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B23MACHINE TOOLS; METAL-WORKING NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B23KSOLDERING OR UNSOLDERING; WELDING; CLADDING OR PLATING BY SOLDERING OR WELDING; CUTTING BY APPLYING HEAT LOCALLY, e.g. FLAME CUTTING; WORKING BY LASER BEAM
    • B23K35/00Rods, electrodes, materials, or media, for use in soldering, welding, or cutting
    • B23K35/22Rods, electrodes, materials, or media, for use in soldering, welding, or cutting characterised by the composition or nature of the material
    • B23K35/24Selection of soldering or welding materials proper
    • B23K35/30Selection of soldering or welding materials proper with the principal constituent melting at less than 1550 degrees C
    • B23K35/3053Fe as the principal constituent

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Arc Welding In General (AREA)

Abstract

De onderhavige uitvinding heeft betrkking op een werkwijze voor het lassen van een hoog treksterkte staal. De werkwijze is in het bijzonder gekenmerkt dat de koeltijd t8/5, vereist om het staal na het lassen af te koelen van 800 granden C naar 500 graden C, kleiner is dan 5 seconden. De uitvinding wordt tevens gekenmerkt in dat bij het lassen een lasenergie Q aangewend wordt die kleiner is dan ekJ/cm. De uitvinding betreft ook het gelast staal verkrijgbaar door middel van de onderhavige werkwijze en gebruik hiervan als telescopische arm.

Description

Werkwijze voor het lassen van een hoog treksterkte staal met behoud van de eigenschappen van het basismateriaal
Technisch veld
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op het lassen van staal. Meer in het bijzonder betreft de uitvinding een werkwijze voor het MAG lassen van een hoog treksterkte staal. De uitvinding betreft tevens het gelast staal dat door middel van de onderhavige werkwijze, gebruikt kan worden voor telescopische armen.
Achtergrond
Lassen is het verbinden van materialen door middel van druk en/of warmte, waarbij het materiaal op de verbindingsplaats in vloeibare of deegachtige toestand wordt gebracht terwijl al of niet materiaal met ongeveer dezelfde samenstelling wordt toegevoegd, waarbij een vaste verbinding ontstaat tussen de te verbinden delen.
De meeste lasprocessen hebben hoge plaatselijke temperaturen nodig om het verbinden van metalen mogelijk te maken. Het type warmtebron wordt vaak gebruikt als de basisomschrijving van een procestype, bijvoorbeeld MAG-lassen. Een van de grootste problemen bij het lassen is het feit dat naarmate de temperatuur stijgt, metalen makkelijker reageren met de omringende atmosfeer. De methode van bescherming van het hete lasmetaal tegen invloeden van de atmosfeer is het volgende belangrijke kenmerk. De technieken variëren van een poederbekleding die voor een beschermende slak zorgt tot bescherming door middel van inerte en/of actieve gassen.
MAG-lasprocessen zijn de meest toegepaste lastechnieken. In dergelijke processen is de warmtebron een elektrische boog die ontstaat tussen de te verbinden metaaldelen en een laselektrode. De elektrische energie die in warmte wordt omgezet, genereert een boogtemperatuur van ongeveer 7.000° C en zorgt ervoor dat het metaal smelt en zich verbindt. MAG-lasprocessen omvatten onder meer GMAW (Gas-Shielded Métal Arc Welding = MIG/MAG-lassen), waarin een lichtboog onderhouden wordt tussen het uiteinde van een lasdraad en het werkstuk. De boog en het lasbad worden beschermd door een stroom inert en/of actief gas (bijvoorbeeld argon of mengsels van argon met waterstofgas en helium) of actief gas (bijvoorbeeld C02 of argonmenggassen met Ar, C02 en 02).
Staal is een legering bestaande uit ijzer en koolstof, meestal ook met andere bestanddelen. De wereld kent vandaag de dag ongeveer 2500 verschillende soorten staal. Mede hierdoor en door de uitstekende bewerkbaarheid is staal een veel gebruikt constructiemateriaal. Het koolstof wordt gebruikt om een hoge treksterkte en hardheid te verkrijgen. Nieuwe productiemethodes, lagere koolstofgehaltes, en een strakkere controle van de parameters van het productieproces hebben bijgedragen tot de ontwikkeling van zwakker gelegeerde, goedkopere staalsoorten met goede lascapaciteiten. Voorbeelden hiervan zijn hoog treksterkte stalen, gekend onder de naam OPTIM RAEX 900 QC (OPTIM 900 QC) en OPTIM RAEX 960 QC (OPTIM 960 QC) van de firma Rautaruukki. Deze staalsoorten hebben een minimale vloeigrens van respectievelijk 900 en 960 N/mm2, bij diktes van 4, 5 en 6 mm. Deze stalen zijn speciaal warmtebehandelde stalen die een laag koolstofgehalte en een laag gehalte aan legeringselementen vertonen in vergelijking met (quenched en tempered) hoog treksterkte staal zoals bijvoorbeeld S960 QL.
Teneinde het potentieel van dergelijke nieuw type staal optimaal te benutten, is een beter inzicht in de lascapaciteit van dergelijke nieuwe staalsoort nodig alvorens zij uitgebreider kunnen worden toegepast. Ook lasprocessen en -omstandigheden moeten zorgvuldig worden gekozen teneinde een geschikte en vereiste vloeigrens in de warmtebeïnvloede zone (HAZ, lasnaad) te bereiken. De warmtebeïnvloede zone is dat deel van het materiaal, dat onder invloed van de toegevoerde warmte een structuurverandering heeft ondergaan. Echter, op heden gekende lasparameters blijken niet geschikt om bovengenoemde OPTIM RAEX 900 QC en OPTIM RAEX 960 QC stalen te lassen.
De onderhavige uitvinding heeft daarom als doel een werkwijze te verschaffen voor het lassen van bovengenoemd nieuw type hoog treksterkte staal. De onderhavige uitvinding beoogt in het bijzonder een eenvoudige en goedkope werkwijze te verschaffen voor het lassen van bovengenoemde OPTIM RAEX 900 QC en OPTIM RAEX 960 QC hoog treksterkte stalen. De uitvinding beoogt ook een werkwijze te verschaffen voor het lassen van bovengenoemde OPTIM RAEX 900 QC en OPTIM RAEX 960 QC stalen waarbij een geschikte vloeigrens, treksterkte en rek in de warmtebeïnvloede zone (HAZ) of lasnaad bekomen wordt.
Samenvatting
Daartoe verschaft de huidige uitvinding in een eerste aspect een werkwijze voor het lassen van staal, bij voorkeur door middel van MAG-lassen. De onderhavige werkwijze in het bijzonder gekenmerkt, dat de koeltijd t8/5 dewelke vereist is om het staal na het lassen af te koelen van 800°C naar 500°C, kleiner is dan 5 seconden. De onderhavige werkwijze is verder gekenmerkt dat bij het lassen een lasenergie Q aangewend wordt dewelke kleiner is dan 4 kJ/cm.
MAG-lassen verwijst naar een lasprocédé waarbij door een warmtebron een elektrische boog gevormd wordt tussen de te verbinden staaldelen en een laselektrode, en waarbij de boog en het lasbad worden beschermd door een gas.
Met de onderhavige werkwijze worden lasnaden gemaakt die voldoen aan DIN EN ISO normen. Bij het lassen van staal is het vereist dat het oppervlak in de omgeving van de lasnaden droog en zuiver is, om de vorming van waterstof in het lasnaad te vermijden. Gewoonlijk verschijnt een smalle zone van materiaal dat zachter is dan het moedermateriaal in het lasnaad. Dit heeft als nadeel dat hiermee rekening dient te worden gehouden bij het ontwerp van een structuur of stalen constructie, bijvoorbeeld door plaatsing van de lasnaden in de minst aan stress onderhevige delen van een constructie. De onderhavige werkwijze laat echter toe om eigenschappen van de lasnaden te bekomen dewelke gelijk zijn aan die van het moedermateriaal. Meer in het bijzonder werd aangetoond dat toepassing van de bovengenoemde lasparameters tijdens het lassen toelaat een gelast staal te bekomen dat een geschikte vloeigrens, treksterkte en rek vertoont in de lasverbinding. Meerbepaald worden lasnaden bekomen waarin vloeigrens, treksterkte en rekwaarden van het materiaal in de lasnaad zijn gelijkaardig aan de waarden in het moedermateriaal.
In een ander aspect voorziet de uitvinding in gelast staal dat verkregen wordt door toepassing van de werkwijze volgens de uitvinding, en het gebruik hiervan als telescopische arm, bijvoorbeeld in kraaninstallaties, liften, heftrucks, etc...
Hieronder zullen meer in detail de laswerkwijze en de karakteristieken van het gelaste staal behandeld worden.
Gedetailleerde beschrijving
Het staal dat in de huidige uitvinding gelast wordt betreft een staal met een dikte tot 6 mm, dat een vloeigrens van minstens 960N/mm2 vertoont, een treksterkte van minstens 1000N/mm2 vertoont en een rek van minimum 7% vertoont.
Meer in het bijzonder voorziet de uitvinding in een werkwijze voor het lassen van het OPTIM RAEX 900 QC en het OPTIM RAEX 960 QC staal van Rautaruukki. Verdere karakteristieken van beide staalsoorten worden hieronder meer in detail besproken.
De chemische samenstelling van beide staalsoorten wordt in Tabel 1 voorgesteld.
Tabel 1
Figure BE1017229A3D00051
Onderhavig staal heeft bij voorkeur een carbon equivalent waarde begrepen tussen 0.47 en 0.50. De “carbon equivalent waarde” (CEV) verwijst naar het gehalte aan elementen in het staal die equivalent zijn aan koolstof. CEV stemt overeen met C + Mn/6 + (Cr+Mo+V)/5 + (Ni+Cu)/15. Tabel 2 stelt enkele carbon equivalent waarden voor van beide staalsoorten.
Tabel 2
Figure BE1017229A3D00052
OPTIM RAEX 900 QC staal heeft bij voorkeur een vloeigrens die begrepen is tussen 900-1000 N/mm2, een treksterkte die begrepen is tussen 950-1150 N/mm2, en een rek van maximum 12%, en bij grotere voorkeur een vloeigrens van 900 N/mm2, een treksterkte van 950 N/mm2, en een rek van minimum 8%.
OPTIM RAEX 960 QC staal heeft bij voorkeur een vloeigrens die begrepen is tussen 960-1060 N/mm2, een treksterkte die begrepen is tussen 1000-1180 N/mm2, en een rek van maximum 10%, en bij grotere voorkeur een vloeigrens van 960 N/mm2, een treksterkte van 1000 N/mm2, en een rek van minimum 7%.
De term “vloeigrens” (uitgedrukt in N/mm2) zoals hierin gebruikt verwijst naar een materiaalconstante, dewelke het punt beschrijft tijdens een trekproef waarop het materiaal "begint te vloeien", ofwel plastische vervorming begint te ondergaan. De term “treksterkte” (eveneens uitgedrukt in N/mm2) zoals hierin gebruikt verwijst naar een de maximale mechanische spanning die een materiaal bereikt als het plastisch vervormd wordt. De term “rel·C (ook rek bij breken genoemd en uitgedrukt in %) zoals hierin gebruikt verwijst naar de elongatie die het materiaal ondergaat wanneer het breekt. Het stelt de verhouding tussen de lengteverandering en de oorspronkelijke lengte van het materiaal voor.
De test temperatuur voor impact hardheid is -40°C. Charpy V impact energie is kleiner dan of gelijk aan 60 J/cm2 in de langsnaad richting en kleiner dan of gelijk aan 50 J/cm2 in de dwarsrichting. De Charpy V impact energie test (volgens Europese norm EN 10045) bestaat uit het breken door één slag van een slinger van een teststuk materiaal dat in het midden ingekerfd is en dat op elk uiteinde wordt gesteund. De geabsorbeerde energie wordt bepaald in Joule. Deze geabsorbeerde energie is een indicatie van de schokweerstand van het materiaal.
Vervormbaarheid van OPTIM RAEX staal is goed, met betrekking tot zijn sterkte. Het koud vervormen is mogelijk in alle richtingen ongeacht de rolrichting van het staal. De kleinste interne buigradius voor dit wordt getoond in Tabel 3.
Tabel 3
Figure BE1017229A3D00061
De uitvinding betreft een werkwijze voor het lassen van hierboven beschreven staalsoorten. De onderhavige werkwijze wordt gekenmerkt door een bijzondere keuze van de lasparameters van koeltijd (t8/5) en lasenergie (Q).
De koeltijd (t8/5) uitgedrukt in seconden wordt hierin aangewend om de tijd aan te duiden die vereist is om staal af te koelen van 800°C naar 500°C. De koeltijd kan met volgende formules beschreven worden: voor tweedimensionale warmtedissipatie:
Figure BE1017229A3D00062
voor driedimensionale warmtedissipatie:
Figure BE1017229A3D00063
waarin Q= lasenergie (kJ/mm), waarbij Q = k.E = k. [(U . I) / v]. 10'3 en waarin verder T0= voorverwarmingstemperatuur (°C) d= plaatdikte F2 en F3= Naad faktor bij twee- en driedimensionale warmtedissipatie.
E= linearie energie (kJ/mm) U= lichtboogspanning in Volt (V) l= lasstroom in A v = lassnelheid in mm/s k = thermische efficiëntie van het lasproces
De onderhavige werkwijze is hierin gekenmerkt dat de koeltijd t8/5 kleiner is dan 5 seconden, en de lasenergie Q kleiner is dan 4 kJ/cm. In het bijzonder wordt de werkwijze uitgevoerd met materiaal geschikt voor water-gekoeld, semi-automatisch MAG-lassen.
In de onderhavige werkwijze wordt een lasvulmateriaal of MAG-draadelektrode aangewend. Meer in het bijzonder is de draadelektrode het Thyssen Union X 90L metaal met een samenstelling dewelke omvat (in gewichtspercenten): 0.10% C; 0.80% Si, 1.80 % Mn, 0.35% Cr, 0.60% Mo en 2.30% Ni. Dit Thyssen Union X 90L metaal heeft een diameter van 0.9, 1 of 1.2 mm. Het vertoont een vloeigrens van 890 N/mm2, een treksterkte van 950 N/mm2, en een rek van maximum 15% vertoont.

Claims (13)

1. Werkwijze voor het lassen van staal, bij voorkeur door middel van MAG-lassen, waarbij het staal een vloeigrens van minstens 960N/mm2, een treksterkte van minstens 1000N/mm2 en een rek van minimum 7% vertoont, met het kenmerk dat de koeltijd t8/5 dewelke vereist is om het staal na het lassen af te koelen van 800°C naar 500°C kleiner is dan 5 seconden.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk dat bij het lassen een lasenergie Q aangewend wordt dewelke kleiner is dan 4 kJ/cm.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, waarbij bij het lassen als draadelektrode het THYSSEN UNION X 90 metaal aangewend wordt met een samenstelling (in gewichtspercenten) omvattende 0.10% C; 0.80% Si, 1.80 % Mn, 0.35% Cr, 0.60% Mo en 2.30% Ni, met een diameter van 1 mm, en dat vloeigrens van 890 N/mm2, een treksterkte van 950 N/mm2, en een rek van maximum 15% vertoont.
4. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies 1 tot 3, met het kenmerk dat het staal OPTIM RAEX 900 QC staal is dat een chemische samenstelling heeft omvattende tot 0.10 gewichts% C; tot 0.25 gewichts% Si; tot 1.10 gewichts% Mn: tot 0.020 gewichts% P; tot 0.010 gewichts% S; en tot 0.07 gewichts% Ti.
5. Werkwijze volgens conclusie 4, met het kenmerk dat het OPTIM RAEX 900 QC staal een carbon equivalent waarde heeft begrepen tussen 0.46 en 0.49.
6. Werkwijze volgens conclusies 4 of 5, met het kenmerk dat het OPTIM RAEX 900 QC staal een vloeigrens heeft dat begrepen is tussen 900-1000 N/mm2, een treksterkte heeft die begrepen is tussen 950-1150 N/mm2, en een rek heeft van maximum 12%, en bij voorkeur een vloeigrens van 900 N/mm2, een treksterkte van 950 N/mm2, en een rek van maximum 8%.
7. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies 4 tot 6, met het kenmerk dat de kleinste interne buigradius voor OPTIM RAEX 900 QC staal met een staaldikte van 3, 4, 5 en 6 mm, respectievelijk 9,12, 15 en 18 mm bedraagt.
8. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies 1 tot 3, met het kenmerk dat het staal OPTIM RAEX 960 QC staal is dat een chemische samenstelling heeft omvattende tot 0.11 gewichts% C; tot 0.25 gewichts% Si; tot 1.20 gewichts% Mn: tot 0.020 gewichts% P; tot 0.010 gewichts% S; en tot 0.07 gewichts% Ti.
9. Werkwijze volgens conclusie 8, met het kenmerk dat het OPTIM RAEX 960 QC staal een carbon equivalent waarde heeft begrepen tussen 0.47 en 0.50.
10. Werkwijze volgens conclusie 8 of 9, met het kenmerk dat het OPTIM RAEX 960 QC staal een vloeigrens heeft dat begrepen is tussen 960-1060 N/mm2, een treksterkte heeft dat begrepen is tussen 1000-1180 N/mm2, en een rek heeft van maximum 10%, en bij voorkeur een vloeigrens van 960 N/mm2, een treksterkte van 1000 N/mm2, en een rek van maximum 7%.
11. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies 8 tot 10, met het kenmerk dat de kleinste interne buigradius voor OPTIM RAEX 960 QC staal met een staaldikte van 3, 4, 5 en 6 mm, respectievelijk 10.5, 14,17.5 en 21 mm bedraagt.
12. Gelast staal verkrijgbaar door toepassing van de werkwijze volgens één der voorgaande conclusies 1 tot 11.
13. Gebruik van het gelaste staal volgens conclusies 12 als telescopische arm, bijvoorbeeld in kraaninstallaties, liften, heftrucks, etc...
BE2006/0391A 2006-07-17 2006-07-17 Werkwijze voor het lassen van een hoog treksterkte staal met behoud van de eigenschappen van het basismateriaal. BE1017229A3 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2006/0391A BE1017229A3 (nl) 2006-07-17 2006-07-17 Werkwijze voor het lassen van een hoog treksterkte staal met behoud van de eigenschappen van het basismateriaal.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE200600391 2006-07-17
BE2006/0391A BE1017229A3 (nl) 2006-07-17 2006-07-17 Werkwijze voor het lassen van een hoog treksterkte staal met behoud van de eigenschappen van het basismateriaal.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1017229A3 true BE1017229A3 (nl) 2008-05-06

Family

ID=37663109

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2006/0391A BE1017229A3 (nl) 2006-07-17 2006-07-17 Werkwijze voor het lassen van een hoog treksterkte staal met behoud van de eigenschappen van het basismateriaal.

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1017229A3 (nl)

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3496323A (en) * 1965-12-20 1970-02-17 Air Reduction Gas shielded arc welding of steel
US5523540A (en) * 1992-05-27 1996-06-04 Alloy Rods Global, Inc. Welding electrodes for producing low carbon bainitic ferrite weld deposits
WO2002012581A1 (en) * 2000-08-07 2002-02-14 Exxonmobil Upstream Research Company Weld metals with superior low temperature toughness for joining high strength, low alloy steels
EP1557234A1 (fr) * 2004-01-21 2005-07-27 La Soudure Autogene Francaise Procédé de soudage par laser d'acier, en particulier ferritique, avec apport de fil de soudage fusible et gaz de protection; fil fourré de soudage pouvant être utilisé dans ledit procédé

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3496323A (en) * 1965-12-20 1970-02-17 Air Reduction Gas shielded arc welding of steel
US5523540A (en) * 1992-05-27 1996-06-04 Alloy Rods Global, Inc. Welding electrodes for producing low carbon bainitic ferrite weld deposits
US5523540B1 (en) * 1992-05-27 1999-06-22 Alloy Rods Global Inc Welding electronics for producing low carbon bainitic ferrite weld deposits
WO2002012581A1 (en) * 2000-08-07 2002-02-14 Exxonmobil Upstream Research Company Weld metals with superior low temperature toughness for joining high strength, low alloy steels
EP1557234A1 (fr) * 2004-01-21 2005-07-27 La Soudure Autogene Francaise Procédé de soudage par laser d'acier, en particulier ferritique, avec apport de fil de soudage fusible et gaz de protection; fil fourré de soudage pouvant être utilisé dans ledit procédé

Non-Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
HEMMILÄ M. ET AL: "Mechanical and technological properties of ultra high strength optim steels", INTERNET ARTICLE, XP002427483, Retrieved from the Internet <URL:http://www.msm.cam.ac.uk/phase-trans/2005/LINK/71.pdf> [retrieved on 20070327] *
HILTUNEN P.: "Defining arc power and the significance of heat input when welding OPTIM RAEX 900 QC", KEMPPI OY CUTOMER MAGAZINE, March 2004 (2004-03-01), 15801 Lathi, Finland, pages 19 - 22, XP002427482 *

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Castro et al. Welding metallurgy of stainless and heat-resisting steels
JP4800628B2 (ja) フェライト鋼のレーザー/アークハイブリッド溶接方法
US11267081B2 (en) Aluminum welding filler composition suitable for formation into wire used for fusion welding
Doshi et al. Challenges in fusion welding of Al alloy for body in white
Ashiri et al. A phenomenological study of weld discontinuities and defects in resistance spot welding of advanced high strength TRIP steel
Zhang et al. Feasibility study of dissimilar joining of aluminum alloy 5052 to pure copper via thermo-compensated resistance spot welding
KR102650264B1 (ko) 저항 스폿 용접 방법 및 저항 스폿 용접 이음매의 제조 방법
Chaudhari et al. Applications and challenges of arc welding methods in dissimilar metal joining
Shrivas et al. Investigation of TIG welding parameters to improve strength
WO1998022248A1 (en) Method of bonding two-phase stainless steel
Houldcroft et al. Welding and cutting: A guide to fusion welding and associated cutting processes
Sales et al. Effect of nitrogen in shielding gas of keyhole GTAW on properties of duplex and superduplex welds
WO1998022255A1 (fr) Fil-electrode pour le soudage de l&#39;acier a haute teneur en chrome
Rahangmetan et al. Effect variations and types of Smaw welding electrodes on A36 steel to tensile test
Dhandha et al. Comparison of mechanical and metallurgical properties of modified 9Cr–1Mo steel for conventional TIG and A-TIG welds
Katoh et al. Investigation of heat-affected zone cracking of GTA welds of Al-Mg-Si alloys using the Varestraint test
Han et al. Weld nugget development and integrity in resistance spot welding of high-strength cold-rolled sheet steels
Rajput et al. Investigation of microstructural behavior and mechanical properties of dissimilar weld joints of austenitic-ferritic stainless steel
Fujiwara et al. Weldability of Zr50Cu30Al10Ni10 bulk glassy alloy by small-scale resistance spot welding
Rizvi et al. Effect of different welding parameters on the mechanical and microstructural properties of stainless steel 304h welded joints
Jefferson et al. Metals and how to weld them
Janssen et al. Fatigue properties of laser-brazed joints of Dual Phase and TRansformation Induced Plasticity steel with a copper–aluminium consumable
BE1017229A3 (nl) Werkwijze voor het lassen van een hoog treksterkte staal met behoud van de eigenschappen van het basismateriaal.
Hwang et al. Resistance spot weldability of lightweight steel with a high Al content
Kah et al. Investigation of hot cracking in the welding of aluminium alloys (6005 & 6082)