<Desc/Clms Page number 1>
WERKWIJZE VOOR HET ELEKTRONISCH STIMULEREN
VAN SPIEREN EN SPORT-EN RELAXATIEAPPARAAT.
Object van de uitvinding t
Deze uitvinding betreft een apparaat evenals een werkwijze bestemd voor het elektronisch stimuleren van spieren. De uitvinding is een nieuwe werkwijze voor elektro-sport-stimulatie en een elektronisch sportapparaat.
Stand van de techniek
Er bestaan reeds vele technieken die gebruik maken van elektrische stroom om spiervorming en/of - onderhoud te bewerkstelligen. Het is echter zo, dat deze technieken niet volledig het beoogde doel kunnen bereiken.
De meest gebruikte technieken tot op heden zijn laagfrequente stroom (L. F.), hoog voltage stroom (H. V.), muscle stimulator stroom (blokstroom), gemodificeerde T. E. N. S. (Transcutane neuro-stimulatie) en interferentie stroom (I. F.). Het gebruik van deze technieken geeft echter onbevredigende resultaten. Een probleem dat bij al deze technieken voorkomt is de snelle gewenning aan een bepaalde techniek.
Doel van de uitvinding
Een eerste doel van de huidige uitvinding is om een nieuwe werkwijze voor het stimuleren van spieren te voorzien, waarbij geen of weinig gewenning aan de gebruikte
<Desc/Clms Page number 2>
techniek optreedt. Deze nieuwe werkwijze geeft een oplossing voor de problemen van de stand van de techniek.
Een bijkomend doel van de huidige uitvinding is een nieuw apparaat dat spieren kan stimuleren, zonder dat er gewenning aan de gebruikte techniek optreedt. Dit apparaat biedt tevens een oplossing voor de problemen met de apparaten van de stand van de techniek.
Hoofdkenmerken van de uitvinding
Een eerste aspect van de huidige uitvinding betreft een werkwijze voor het elektronisch stimuleren van spieren en voor het relaxen van het lichaam of lichaamszones,, gekenmerkt doordat de werkwijze een opeenvolging van minstens twee elektro-sport-stimulatie technieken, gekozen uit de groep bestaande uit laagfrequente stroom, high voltage stroom, muscle stimulator stroom (blokstroom), gemodificeerde T. E. N. S. en interferentie wisselstroom, bevat. De opeenvolging van elektro-sport-stimulatie technieken wordt bij voorkeur bepaald door de gestimuleerde spier.
In een eerste uitvoeringsvorm bevat de werkwijze volgens de huidige uitvinding de volgende stappen : - het aanleggen van een blokstroom met een frequentie van
142 Hz en een pulsduur van 2 msec gedurende 5 minuten, - een pauze (die voldoende is voor het bedienen van het toestel), en - het aanleggen van een interferentie wisselstroom met frequentie van de wisselstromen in superpositie resp.
4000 en 4100 Hz gedurende 10 minuten.
In een volgende uitvoeringsvorm bevat de werkwijze volgens de huidige uitvinding de volgende stappen : - het aanleggen van een interferentie wisselstroom met
<Desc/Clms Page number 3>
frequentie van de wisselstromen in superpositie resp.
4000 en 4100 Hz gedurende 5 minuten, - het aanleggen van een blokstroom met een frequentie van
142 Hz en een pulsduur van 2 msec gedurende 5 minuten, en - het aanleggen van een gemodificeerde T. E. N. S. met een frequentie van 5 Hz gedurende 5 minuten.
Een volgend aspect van de huidige uitvinding betreft een apparaat voor het elektronisch stimuleren van spieren en voor het relaxen van het lichaam of lichaamszones, dat een voeding, minstens twee geleidende rubbers (elektroden), en een regeleenheid bevat, waarbij de regeleenheid de spanning over een elektrische weerstand kan regelen, gekenmerkt doordat de regeleenheid elke willekeurige opeenvolging van minstens twee elektro-sportstimulatie technieken, gekozen uit de groep bestaande uit laagfrequente stroom, high voltage stroom, muscle stimulator stroom, gemodificeerde T. E. N. S. en interferentiestroom, waarbij de stroom bepaald wordt door de amplitude, de golfvorm en de frequentie van de spanning, kan leveren over de weerstand.
De geleverde stroom is afhankelijk van de spanning en van de weerstand waarover deze spanning geleverd wordt, met als verband de wet van Ohm.
Het apparaat volgens de uitvinding kan verder gekenmerkt zijn doordat de regeleenheid zowel wisselstroom als gelijkstroom kan leveren. Bij voorkeur is de amplitude van de spanning manueel instelbaar. De gebruiker van het toestel kan dus zelf de gewenste sterkte instellen.
De frequentie en golfvorm van de spanning worden bij voorkeur ingesteld door de regeleenheid, aangezien deze gemakkelijk kunnen geprogrammeerd worden.
<Desc/Clms Page number 4>
Korte beschrijving van de figuren
Figuur 1 beschrijft een blokgolf van gelijkspanning, zoals toepasbaar in de huidige uitvinding.
Figuur 2 beschrijft een interferentie wisselspanning, waarbij de amplitudes van beide wisselspanningen 27, 5 V bedraagt, en de frequenties 4000 en 4100 Hz bedragen, zoals toepasbaar in de huidige uitvinding.
Gedetailleerde beschrijving van de uitvinding De uitvinding' t betreft een elektronisch sportapparaat en een werkwijze voor het stimuleren van spieren.
Een bepaald gewenst resultaat kan worden verkregen door gebruik te maken van de werkwijze volgens de uitvinding. Zo kunnen er bijvoorbeeld resultaten bekomen worden op het vlak van de algemene conditie, mobiliteit en stevigheid van gewrichten (vingers, pols, elleboog, schouder, nek, rug, lenden, totale rug, heup, knie, totaal been, totale arm, enkel en tenen), bij aderverkalking, spataders, ademhaling, krampen, zware benen, spierpijn, stress-hoofdpijn, nek-hoofdpijn, menstruatiepijn, darmobstructie, vermoeidheid, slapeloosheid, spierversterking, spiervermoeidheid, sinus problemen, fitness en cellulitis.
De methode bestaat erin om de technieken van de stand van de techniek te combineren tot een geschikte combinatie voor een bepaalde toepassing.
De werkwijze van de huidige uitvinding kan worden uitgevoerd met een apparaat dat is staat is om de gewenste stromen te leveren volgens het geschikte schema voor een bepaalde toepassing. Zo'n apparaat dient dus laagfrequente stroom (L. F.), hoog voltage stroom (H. V.),
<Desc/Clms Page number 5>
muscle stimulator stroom, gemodificeerde T. E. N. S. en interferentie stroom (I. F.) te kunnen leveren volgens een bepaald, vooraf ingesteld programma. Bij voorkeur is het apparaat niet op het elektriciteitsnet aangesloten, maar haalt het de elektrische voeding uit een batterij. Contact wordt gemaakt door de geleidend rubbers (elektroden) van het apparaat via elektrisch geleidende draden met de huid te verbinden. Het contact met de huid wordt verbeterd indien gebruik wordt gemaakt van vochtige sponsjes.
De elektroden worden bevestigd op de meest geschikte plaatsen voor elektrostimulatie. Deze plaatsen op de huid zijn afhankelijk van de specifieke toepassing en zijn bekend en vermeld in de stand van de techniek.
Het is verkiesbaar dat alle mogelijke programma's reeds door de fabrikant worden voorgeprogrammeerd. Hiervoor zijn enkel de gekende logische en programmeerbare elektronische schakelingen nodig. Het toestel kan dan op simpele manier bediend worden door de gebruiker door het gewenste programma te kiezen (bijvoorbeeld met behulp van drukknoppen). Het programma kan dan op een grafisch scherm (computerscherm, LCD- display,...) afgebeeld worden door middel van de naam of het programmanummer. Tevens kunnen de parameters van het gekozen programma afgebeeld zijn, zoals tijdsduur, voltage, aantal stappen,.... Het toestel dient best voorzien te zijn van een aan-knop en een aparte uit-knop, die eveneens als noodknop kan gebruikt worden. Voor het instellen van het voltage kan met een draaiknop gebruiken, eventueel voorzien van een nulstand.
Het verloop van het programma kan tevens ook met deze draaiknop geregeld worden. Aangezien een verschillende soort stroom een andere sterkte ten overstaan van het menselijk lichaam kan vertonen, is het aangeraden
<Desc/Clms Page number 6>
om de schakeling zo te voorzien dat het voltage steeds terug naar nul dient gebracht te worden voordat de volgende stap van het programma in werking treedt. De nulstand van de draaiknop kan dan tevens een signaalfunctie hebben voor de schakelingen om aan te duiden dat de gebruiker klaar is voor de volgende stap.
De uitvinding zal nu verder worden uitgelegd aan de hand van niet-beperkende voorbeelden en figuren.
Figuur 1 beschrijft een blokstroom. De frequentie van de pulsen is 142 Hz, met een pulsduur van 2 msec. De pauze tussen twee pulsen bedraagt 5 msec. Het voltage van de gelijkstroomblokpulsen is instelbaar tussen 0 en 66 V. De instelling dient te gebeuren door de gebruiker, die pijnlijke effecten die het gevolg zijn van een te hoog voltage moet vermijden. Deze blokstroom kan gebruikt worden in welbepaalde combinatie met andere technieken voor welbepaalde toepassingen.
Figuur 2 beschrijft een interferentie wisselstroom. Zulk een interferentie wisselstroom wordt bereikt door de superpositie van twee wisselstromen met dezelfde amplitude maar licht verschillende frequentie. Het fenomeen van de superpositie van sinusoiden met zelfde amplitude en verschillende frequentie wordt wel eens "zwevingen" genoemd. Wat er bekomen worden is een sinusoide die amplitude gemoduleerd wordt met een frequentie die het verschil is tussen de frequenties van de twee in superpositie geplaatste golven.
Een voorbeeld van geschikte frequenties voor beide wisselstromen zijn 4000 en 4100 Hz. De frequentie van de zwevingen bedraagt dan 100 Hz (periode van 10 msec). Om dezelfde reden als hoger vermeld, dient het voltage
<Desc/Clms Page number 7>
instelbaar, in dit geval best tussen 0 en ongeveer 55 V.
Het is imperatief voor interferentie wisselstroom dat de amplitudes (het voltage) van beide wisselstromen die in superpositie geplaatst worden, bij aanpassingen gelijk blijven. Tevens zijn de negatieve en positieve amplitude gelijk.
Voorbeeld 1 : toepassing voor tandpijn
De zwarte rubber (neutrale elektrode) dient te worden bevestigd aan de kant van de pijn onderaan de kin, terwijl de rode rubber (andere elektrode) aan dezelfde kant op het sleutelbeen dicht tegen de schouder wordt bevestigd.
Bij tandpijn kan het volgende schema gebruikt worden : le stap : het aanleggen van een interferentie wisselstroom met frequentie 4000 en 4100 Hz (van de wisslstromen in superpositie), instelbaar tussen 0 en 55 Volt, gedurende 5 minuten.
2e stap : het aanleggen van een blokgolf met pulsduur 2 msec en pulsfrequentie 142 Hz (dus met een pauze tussen de pulsen van 5 msec), instelbaar tussen 0 en 66 Volt, gedurende 5 minuten.
EMI7.1
3e stap : het aanleggen van een gemodificeerde T. stroom met een frequentie van 5 Hz, instelbaar tussen 0 en 250 Volt, gedurende 5 minuten.
Voorbeeld 2 : toepassing voor jicht
De zwarte rubber wordt onder de pijzone bevestigd, terwijl de rode rubber boven de pijnzone aagebracht wordt.
<Desc/Clms Page number 8>
Stap 1 : het aanleggen van een blokgolf met pulsduur 2 msec en pulsfrequentie 142 Hz (dus met een pauze tussen de pulsen van 5 msec), instelbaar tussen 0 en 66 Volt, gedurende 5 minuten.
Stap 2 : pauze Stap 3 : het aanleggen van een interferentie wisselstroom met frequentie 4000 en 4100 Hz (van de wisselstromen in superpositie), instelbaar tussen 0 en 55 Volt, gedurende 10 minuten.