BE1011352A3 - Device for applying anti-theft identifying marks - Google Patents

Device for applying anti-theft identifying marks Download PDF

Info

Publication number
BE1011352A3
BE1011352A3 BE9700722A BE9700722A BE1011352A3 BE 1011352 A3 BE1011352 A3 BE 1011352A3 BE 9700722 A BE9700722 A BE 9700722A BE 9700722 A BE9700722 A BE 9700722A BE 1011352 A3 BE1011352 A3 BE 1011352A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
engraving
theft
template
vehicle
identification
Prior art date
Application number
BE9700722A
Other languages
Dutch (nl)
Original Assignee
Smedt Dirk De
Callaert Johan
Smedt Patrick De
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Smedt Dirk De, Callaert Johan, Smedt Patrick De filed Critical Smedt Dirk De
Priority to BE9700722A priority Critical patent/BE1011352A3/en
Application granted granted Critical
Publication of BE1011352A3 publication Critical patent/BE1011352A3/en

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B44DECORATIVE ARTS
    • B44BMACHINES, APPARATUS OR TOOLS FOR ARTISTIC WORK, e.g. FOR SCULPTURING, GUILLOCHING, CARVING, BRANDING, INLAYING
    • B44B11/00Artists' hand tools for sculpturing, kneading, carving, engraving, guilloching or embossing; Accessories therefor
    • B44B11/02Artists' hand tools for sculpturing, kneading, carving, engraving, guilloching or embossing; Accessories therefor for substantially two-dimensional carving, engraving or guilloching

Abstract

Device for applying anti-theft identifying marks (1) on objects (2), in particular vehicles, and -parts with the characteristic that these comprise an engraving tool (3) and a appropriate guiding means (4) for housing the said engraving tool (3) that works in direct contact with the surface of the said object to be protected (2).<IMAGE>

Description

       

   <Desc/Clms Page number 1> 
 



   INRICHTING VOOR HET AANBRENGEN VAN   ANTI-DIEFSi'ALMERK1'EKENS   Domein van de uitvinding Onderhavige uitvinding heeft betrekking op een inrichting voor het aanbrengen van antidiefstalmerktekens op waardevolle voorwerpen, in het bijzonder op voertuigen, kunstwerken, televisie, GSM, fototoestellen, ... 



  Achtergrond van de uitvinding Diefstal is niet meer weg te denken in onze hedendaagse maatschappij. Veel mensen proberen zieh daartegen te beschermen door middel van preventie, alarmsystemen,... 



    Auto's   worden gestolen voor diverse redenen. Aldus worden auto's gestolen omwille van zogenaamde joyriding of plezierrijden of ook geweldpleging. In dit geval wordt het voertuig meestal gewoon achtergelaten teruggevonden en eventueel volgespoten met een blusapparaat, in brand gestoken of ergens in het water gedumpt. Hiertegen helpt geen enkel protectiesysteem. Het is hierbij dan ook nuttig om naast een electronisch   -'z-   ook merktekens te plaatsen. 



  Autodiefstal geschiedt daarnaast echter ook voor omkatting. Hierbij wordt de wagen voorzien van een ander chassisnummer, motornummer, ander PVG-plaatje en 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 etiketten gekleefd door de fabrikant worden verwijderd. De wagen wordt dan gewoon verkocht om in het verkeer te worden gesteld of geëxporteerd. In dit geval vindt men de voertuigen maar terug als de omkatting zeer onvakkundig is gebeurd, of door tips die rijkswacht of politie krijgen. 



  Een andere reden voor diefstal van auto's is ook nog voor afbraak en de verkoop van de auto-onderdelen. De auto's en de vervangonderdelen worden alsmaar duurder. Ook zitten er meer en meer electronische componenten in een voertuig die stuk voor stuk vrij duur zijn. In dit geval worden er niet veel voertuigen teruggevonden. Als ze gevonden worden is het gewoon een naakt koetswerk totaal gesloopt en hier of daar gedumpt. 



  Uiteindelijk is ook nog nep stelen of oplichten van de verzekering courant. Hierbij wordt de auto gewoon door de eigenaar verkocht om om te katten of voor de sloop. 



  Dit levert de eigenaar van het voertuig nog een bonus op boven de som die hij opstrijkt van de verzekering voor het zogezegd gestolen voertuig. Hierbij is het percentage van teruggevonden voertuigen ook niet groot omdat men eerst het voertuig kan wegwerken alvorens de diefstal aan te geven. 



  Om zieh te beveiligen tegen autodiefstal bestaan er verschillende mogelijkheden, maar weinig middelen op zieh zijn echt   efficiënt.   Immers slechts een minderheid der gestolen voertuigen wordt teruggevonden. 



  Om het stelen te bemoeilijken zijn een goed electronisch alarm, startonderbreking of stuurlock weliswaar zeer goede maar tevens vrij dure systemen. 



  Een nadeel hierbij is dat eens men het voertuig heeft 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 kunnen bemachtigen, het maar een kleine moeite is om het voertuig om te katten of volledig te demonteren. 



  Ook tegen oplichting van de verzekering helpt geen enkel anti-diefstalsysteem. 



  De automobielfabrikanten beginnen de voertuigen wel meer en meer te beveiligen door naast het chassisnummer en motornummer op geselecteerde plaatsen een etiket te kleven met code of chassisnummer. 



  Stand van de techniek Het nummeren van een voertuig door zandstralen is momenteel het enige systeem waarmee men zijn voertuig minder interessant maakt om te demonteren of om te katten. Het Belgisch octrooi nr.   898. 148   is een inrichting voor het markeren van voertuigen die de volgende elementen omvat :   w   een persoonlijke bewijskaart, die na bekrachtiging door een erkend uitgever, het bewijs uitmaakt dat de houder effectief de houder van het voertuig is ;    < *   een kaart in meerdere exemplaren met een persoonlijke alfanumerieke identificatie van de klant ;   *   een identificatieplaat met het persoonlijke identificatienummer ;   *   een mal geschikt om door middel van zandstraling merktekens op glaspanelen, kunststofdelen of metalen delen van het voertuig aan te brengen. 



  In de   praktijk     betekent   dit dat wanneer een   vertui,   verkocht wordt, de kentekens die in de glaspanelen en op de andere delen van het voertuig zijn aangebracht, niet veranderen. De verkoper bewaart het geheel van de anti-diefstalvoorziening en de centrale die de anti- 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 diefstalkaart uitgeeft, past de nieuwe documenten aan en komt tussen om de registratie vast te leggen. Indien de koper de samenwerking met de centrale wenst verder te zetten, zal hij een nieuwe aankoopkaart en een nieuwe inschrijvingscode krijgen. 



  Doel van de uitvinding Onderhavige uitvinding heeft als doel een inrichting voor het aanbrengen van eenzelfde antidiefstalmerkteken op verschillende wijzen zonder gebruik te maken van grote middelen of complexe toestellen. 



  Bovendien heeft onderhavige uitvinding als doel de wagendief te ontmoedigen. 



  Samenvatting van de uitvinding Teneinde de betrouwbaarheid van het beveiligingssysteem te verhogen, wordt de markering van de verschillende onderdelen van het te beveiligen voorwerp door andere maatregelen vervolledigd,   i. h. b.   door een bepaalde zelfde identificatiecode op verschillende manieren aan te brengen om een volledige markering te bekomen voor een groot aantal onderdelen, i. h. b. de belangrijkste onder hen. 



  Aldus, wordt op een groot aantal onderdelen een   onuitwisbaar num e   geplaatst, waardoor het voertuig veel minder aantrekkelijk wordt voor diefstal. 



  Bij dit systeem wordt ook een uitgebreid bestand bijgehouden, zodat in geval van diefstal, onmiddellijk 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 een groot aantal gegevens over het voertuig kunnen worden doorgegeven aan de bevoegde instanties. Daar de meeste onderdelen gemerkt zijn, kan men bij het vinden van onderdelen nagaan of ze niet afkomstig zijn van gestolen voertuigen. 



  In plaats van een alfanumerieke identificatie op glaspanelen met een sjablone door zandstraling aan te brengen, wordt volgens de uitvinding de identificatie door graveren aangebracht. De gravure gebeurt met behulp van een sjablone en een metalen staafje waarvan de punt voorzien is van een fijne diamantkorrel of door middel van een graveernaald voorzien van een hardmetalen punt. Op deze manier kan men met een graveerstift en/of graveernaald en een sjablone een code inbrengen. 



  De sjablone vertoont een dikte van ongeveer 1, 6 mm en bestaat uit een gefreesde groef die, bij voorkeur, bovenaan smaller is dan onderaan, aan het contactoppervlak met het te merken onderdeel. Hierdoor heeft men dus een betere geleiding en kan men met een dikkere graveerpunt de te bewerken oppervlakte graveren zonder te verlopen. 



  De sjablone wordt tegen de binnenzijde van de ruit geplaatst, met de breedste kant van de uitgefreesde groef tegen de   ruit. Om   te vermijden dat de sjablone verschuift tijdens het graveren, wordt ze met een hechtmiddel vastgehecht, op voordelige wijze middels een klein stukje   plukt .li   vastgekleefd. 



  Vervolgens wordt met een graveerstift de code gegraveerd. Het volstaat in elke groef twee maal heen en weer te gaan om een duidelijke gravure te bekomen. 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 Tijdens het graveren wordt de sjablone goed tegen de ruit aangedrukt. 



  Nadat de gravure is aangebracht, wordt ze goed ontvet met een reinigingssolvent. 



  Volgens een voordelige uitvoeringsvorm wordt er na het reinigen een verf in de gravure aangebracht waardoor de gravure duidelijker wordt. Dit gebeurt door   een   druppel verf op een doekje te nemen en in de gravure te wrijven. Vervolgens wordt met een proper doek, eventueel met een beetje solvent, de overtollige verf naast de gravure weggeveegd. De verf in de gravure zelf kan niet weggeveegd worden omdat ze goed in de porien van de gravure is opgenomen. 



  Volgens een verdere voorkeuruitvoeringsvorm wordt aan de achterzijde van de gravure een zelfklever aangebracht met de initialen en het telefoonnummer van de instantie waar het bestand bijgehouden wordt. De zelfklever is donker van kleur om de gravure nog beter te laten uitkomen. De sticker kan bijvoorbeeld enkel aangebracht worden op de deurruit vooraan links en rechts. 



  Tegenover het bekende zandstralen vertoont het graveren van merktekens volgende voordelen. Het voordeel van dit systeem tegenover het aanbrengen van een identificatie door middel van zandstralen is dat een graveerstift veel nauwkeuriger de specifieke plaats van markering kan bereiken. Een   sjaal-   neemt inderdaad niet veel plaats in zodat men de gravure netjes in een klein, zelfs moeilijk te bereiken, hoekje kan plaatsen. Bij het aanbrengen van de gravure maakt men geen stof of vuil. Bij het zandstralen van ruiten daarentegen kan 

 <Desc/Clms Page number 7> 

 het weleens gebeuren dat er stof of korreltjes zand tussen de rubbers onderaan de ruit terechtkomen. Dit kan bij het openen of sluiten van de vensters schrammen of krassen veroorzaken in de ruit. Bij de identificatie door middel van gravures komt dit probleem niet voor. 



  Een ander voordeel is dat de identificatie door middel van een graveernaald en/of graveerstift aan de binnenkant van- een glaspaneel in de wagen kan gebeuren. Dit is ook mogelijk door middel van zandstralen maar achteraf zou dit een grondige schoonmaakbeurt van het interieur van de wagen met zieh meebrengen om het stof en het zand te verwijderen worden. Bovendien valt een identificatie die door middel van zandstralen aan de buitenkant aangebracht is, niet op als het venster nat is. Door de gravure aan de binnenkant van het venster aan te brengen, is de identificatie beter zichtbaar als het regent. Door het aanbrengen van de verf in de gravure is de gravure altijd goed zichtbaar, ook bij gravure langs de   buitenzijde.   



  Het aanbrengen van een code met sjablone op al de vensters van het voertuig duurt nauwelijks ongeveer 15 minuten. De gravure is fljn afgewerkt, goed verzorgd en niet meer uitwisbaar. De kostprijs van de te gebruiken materialen voor het aanbrengen van de gravure is te verwaarlozen. 



  Volgens een ander aspect van de uitvinding betreffende de markering aan de hand van een sjablone en een graveernaald op   andere na. rialen   dan glas kan men dezelfde sjablone tevens gebruiken om in kunststofonderdelen en in aluminiumonderdelen goed zichtbare gravures aan te brengen. Gravures kunnen zodoende onder andere aangebracht worden op radiatoren, 

 <Desc/Clms Page number 8> 

 bekledingspanelen, electronische componenten, achterlichten, ... 



  Voor het aanbrengen van gravures op kunststof en aluminium wordt dezelfde sjablone gebruikt maar nu met de breedste opening van de uitgefreesde groef naar boven en de smalste opening op het te graveren onderdeel. Zo hebben we onderaan een goede geleiding van de graveernaald. 



  De sjablone wordt stevig tegen het te bewerken oppervlak aangedrukt terwijl men met de graveernaald de gravure aanbrengt door in de groef van de sjablone een paar keer heen en weer te gaan. Eventueel dient de sjablone met een hechtmiddel vastgezet te worden,   i. h. b.   middels een stukje plakband vastgekleefd te worden om verschuiving hievan tegen te gaan. 



  Hiernavolgend worden de voordelen van het graveren met een graveernaald op aluminium en kunststofonderdelen toegelicht. Door de beperkte afmeting van de sjablone kunnen niet alleen op zichtbare plaatsen maar ook op minder goed zichtbare plaatsen gravures aangebracht worden. Ook in een hoekje of op plaatsen die moeilijk te bereiken zijn indien men ze zou willen wegslijpen, kunnen gravures geplaatst worden. 



  Bij het aanbrengen van de gravure blijft alles onberispelijk proper, wat de koper van een voertuig op prijs stelt. De gravure is enkel verwijderbaar door ze uit te slijpen, wat een   zichLbÅaC2   beschadiging van het onderdeel van het voertuig tot gevolg heeft. 



  Om dergelijke gravures aan te brengen heeft men slechts maximum   een   minuut nodig. Bovendien zijn er voor deze 

 <Desc/Clms Page number 9> 

 toepassing geen investeringen nodig. 



  Daarentegen als we kunststof markeren door middel van zandstralen kunnen wij zeer moeilijk een diepe gravure aanbrengen doordat de kunststof de korrel weerkaatst. 



  Bij de gravure daarentegen is het mogelijk om op een minimum van tijd een zeer diepe gravure aan te brengen. 



  Volgens een nog verdere uitvoeringsvorm van de uitvinding wordt een gravure op gelakte onderdelen aangebracht. Aldus is het met de sjablone en de graveernaald ook mogelijk om dezelfde identificatie aan te brengen op gelakte onderdelen van het voertuig door de code in de lak te krassen. Na het krassen wordt er een vernislaag aangebracht zodanig dat er geen roestvorming kan ontstaan. 



  Op de plaats waar de gravure moet aangebracht worden, wordt eerst een oppervlakte van ongeveer 1, 5 cm op 5 cm opgeschuurd met een schuurdoekje. Vervolgens wordt de code gegraveerd door gebruik te maken van een sjablone en graveernaald. 



  Daarna wordt het oppervlak goed ontvet om een goede hechting van de vernis en de zelfklever te bekomen. 



  Na het aanbrengen van de vernis wordt er een zelfklever aangebracht. De zelfklever is in het midden voorzien van een doorzichtige ruit zodat de gravure nog eens extra afgedekt wordt ter voorkoming van roest. 



  Bij de tot heden gekende techniek voor het aanbrengen van identificaties op gelakte onderdelen zijn kleine, moeilijk te verwijderen stickers voorzien van het chassisnummer van de wagen. Deze klevers kunnen echter 

 <Desc/Clms Page number 10> 

 op onzichtbare, spoorloze wijze verwijderd worden. 



  Wenst men daarentegen de gravure volgens de uitvinding te verwijderen, dan moet men de laklaag op de plaats van de gravure volledig wegschuren tot op de blanke plaat. Het onderdeel opnieuw schilderen brengt heel wat werk met zieh mee omdat ook moeilijk te beschilderen plaatsen kunnen gegraveerd worden. 



  Het aanbrengen van bvb. 20 gravures duurt amper 15 minuten. 



  Bij het aanbrengen van merktekens met verf op poreuze onderdelen en door hierbij gebruik te maken van hetzelfde sjablone en een spuitbus met verf heeft men de mogelijkheid om dezelfde identificatie ook nog eens aan te brengen op gelakte en poreuze onderdelen van het voertuig. 



  Onderdelen zoals deurbekledingen, dakbekleding, hoedenplank en kofferbekleding zijn aan de onderzijde meestal vervaardigd uit een soort geperst karton en bovenaan afgewerkt met stof, kunststof of leder. Door de sjablone te gebruiken als spuitsjablone kan men op die onderdelen nog eens dezelfde identificatie spuiten. 



  De sjablone wordt rondom voorzien van ongeveer 15 cm papier om te beletten dat er spuitnevel terecht komt naast de sjablone. Vervolgens wordt de sjablone op het te identificeren voorwerp gelegd en overspoten. 



  Het voordeel van deze toepassing is dat men de code moeilijk kan verwijderen doordat de verf in het poreuze materiaal dringt net zoals bijvoorbeeld een druppel inkt op vloeipapier. 

 <Desc/Clms Page number 11> 

 



  Om het stelen te bemoeilijken, bevestigt men een identificatieplaatje op het te beschermen voorwerp door middel van een sterke lijm,   i. h. b.   fluorescerende en/of fosforescerende lijm voor het stevig kleven van antidiefstalplaatjes. De redenen waarom gebruik gemaakt wordt van deze lijmsoorten zijn haar bijzondere eigenschappen. Deze lijmen worden enkel gebruikt voor het aanbrengen van identificatieplaatjes omdat lijmresten makkelijk herkenbaar zijn. Het verwijderen van zo een identificatieplaatje laat onuitwisbare sporen na zodat het voorwerp minder waarde heeft voor de dief. Ook het bezit en de verkoop van dergelijke voorwerpen is risicodragend. 



  Fluorescerende lijm heeft als eigenschap goed herkenbaar te zijn door haar opvallende kleur die ontstaat door weerkaatsing van het licht, waarbij dergelijke fluorescerende lijmsoorten reeds op zieh gekend zijn uit de Amerikaanse octrooien US-4. 751. 020 van 14. 06. 1988 i. v. m."UV fluorescent cyanoacrylate   adhesive" en US-4.405.750   van 20. 09. 1983 i. v. m. 



  "Colored cyanoacrylate adhesive composition". In deze twee octrooien spreekt men van cyanoacrylate lijmen. Hier wordt gebruik gemaakt van een tweecomponentenlijm die hier samengesteld wordt onder toevoeging van pigmenten. 



  Fosforescerende lijm kan zeer goed herkend worden door zijn bijzondere eigenschap, namelijk, het uitstralen - n licht in het donker. Deze lijm werk als een soort lichtbatterij, laadt zieh op met UV-licht, gewoon daglicht of kunstlicht. Het geeft zijn energie weer af onder de vorm van licht in het donker. De sterkte van het licht is afhankelijk van het aanwezige strooilicht 

 <Desc/Clms Page number 12> 

 en de lichttijd is afhankelijk van de periode dat het pigment energie heeft kunnen opslaan. Het pigment in deze lijm kan deze eigenschap zeer lang bewaren als het niet gedurende lange periode rechtstreeks aan UV blootgesteld wordt of zich in een vochtige omgeving bevindt.

   Omdat het pigment ingesloten is in een tweecomponentenlijm en het in gekleefde toestand van een identificatieplaatje van verdere belnvloeding van het licht volledig afgezonderd is, blijven de eigenschappen van de lijm behouden. 



  De lijm wordt samengesteld onder toevoeging van pigmenten, zodat aan de nodige eisen wordt voldaan om een zeer goede verbinding te krijgen tussen het plaatje en het te identificeren voorwerp. De kleur van de lijm is bij gewoon daglicht lichtgroen en in het donker fluorescerend groen. Deze eigenschap wordt fosforescentie genoemd en mag niet verward worden met fluorescentie. 



  Het pigment dat gebruikt wordt is   i. h. b.   een zuiver pigment, bovendien niet radioactief. 



  Vroeger maakte men echter gebruik van produkten die wel radioactief waren om dat fosforescerende effect te verkrijgen zoals bijvoorbeeld bij verven en zelfklevende strips. 



  Het identificatieplaatje is vervaardigd uit geanodiseerd blank alumium. Het is mat en oplosmiddel   bestendig.   Het identificatieplaatje is voor en van een standaardpatroon dat aangebracht is in de anodiseerhuid van het identificatieplaatje. Dit is fotografisch aangemaakt met grote beeldscherpte en voorzien van een speciaal ponsgat en/of stempel. Aan de onderzijde is 

 <Desc/Clms Page number 13> 

 het plaatje behandeld om een goede hechting van de lijm te bekomen. Verder is het plaatje aan de onderzijde voorzien van groeven die dienen als breuklijn. Indien men het plaatje verwijdert, zal het plooien en een aftekening geven in de adoniseerhuid. 



  Vooraleer men dit plaatje gaat kleven dient men er eerst een code in te graveren. 



  Bij het aanbrengen van de identificatieplaatjes worden de standaardplaatjes eerst voorzien van een nummer door er met de sjablone en de graveernaald de code in te graveren. 



  Vervolgens wordt, op de plaatsen waar de plaatjes moeten gekleefd worden, het oppervlak beschadigd met als doel een goede hechting van de lijm te verkrijgen. 



  Deze beschadiging heeft ook tot gevolg dat bij verwijdering van het plaatje het onderdeel waardeloos wordt voor verkoop. 



  De beschadiging kan op verschillende manieren gebeuren :   *   bij harde materialen kan men het oppervlak perforeren door er verschillende kleine gaatjes in te boren ; "bij zachtere materialen zoals dashboard, wat vervaardigd is uit een soort schokabsorberend materiaal en voorzien van een dunne laag kunststof of leder, kan men een stukje van de laag wegsnijden ; 'bij materialen zoals tapijt kan men stukjes van de vezels verwijderen. 



  Vervolgens wordt de lijm aangebracht en het plaatje bevestigd. Hiervoor moet het plaatje met een stukje plakband vastgekleefd worden tot de lijm hard geworden is. Dit duurt ongeveer 10 à 20 minuten, afhankelijk van 

 <Desc/Clms Page number 14> 

 de temperatuur. 



  De plaatjes moeten aangebracht worden op plaatsen die geen letsel kunnen veroorzaken bij een ongeval. Ook plaatsen die achteraf gemakkelijk kunnen verdoezeld worden met een fotohoudertje, telefoonsteun, ... komen niet in aanmerking. Ze worden dus bij voorkeur geplaatst op volgende plaatsen :   *   op de zijkant van het dashboard, zodat het duidelijk zichtbaar wordt bij het openen van de deur, of vlak voor de ruit ;   *   de binnenkant van een handschoenkastje ;   *   op het vloertapijt gelijk met de voorkant van de zetel ;   *   op de zetel zelf, onderaan in de hoek waar zitvlak en rugleuning samenkomen. 



  De voordelen bij het kleven van dit identificatieplaatje naast de reeds geplaatste gravures wordt hiernavolgend toegelicht. 



  Door het kleven van plaatjes kunnen resterende onderdelen die niet konden voorzien worden van gravures of merktekens met verf, geïdentificeerd worden. Alle delen van de auto worden voorzien van een identificatieplaatje op zodanige wijze dat bij verwijdering van het plaatje er steeds beschadiging is. 



  Door het aanbrengen van breuklijnen onderaan het plaatje is het ook zeer moeilijk om plaatjes van beschadigde   i. iet gestolen   onderdelen) of   gestein   onderdelen over te plaatsen om zo bruikbare onderdelen te bekomen. 



  Door de fosforescerende eigenschap van de lijm kan men 

 <Desc/Clms Page number 15> 

 de plaatjes die men van gestolen voertuigen verwijderd heeft, evenals de onderdelen zelf, goed herkennen in het donker. 



  Deze en andere kenmerken van de uitvinding zullen uit de volgende beschrijving voortvloeien waarin verwezen is naar de bijgevoegde tekeningen die een uitvoeringsvoorbeeld van een apparaat volgens de uitvinding voorstellen. 



  In die tekeningen zijn :   *   Figuur 1 een zijaanzicht van een mal en van een graveerstift volgens de uitvinding ;   *   Figuur 2 een bovenaanzicht van een mal ;   *   Figuur 3 een aanzicht in perspectief van een identificatieplaatje en van een dubbel klevende strip op een te beschermen voorwerp ;   *   Figuur 4 een bovenaanzicht van een identificatieplaatje. 



  In deze tekeningen duiden zelfde verwijzingstekens identieke of analoge voorwerpen aan. 



  Zoals afgebeeld in figuur   1,   omvat een inrichting voor het aanbrengen van anti-diefstal merktekens 1 op verschillende voorwerpen 2, in het bijzonder op voertuigen, kunstwerken, schilderijen en/of dure apparaten, een scherpe stift 3 en een aangepaste sjablone 4. De sjablone 4 heeft een dikte van ongeveer   1, 5 mm. De   inkepingen 1 die in de sjablone voorzien worden   zijn, bi. j voorkeur,   bovenaan smaller dan onderaan, om een betere geleiding van de krasstift 3 te verzekeren. Daarbij vertoont genoemde stift bij voorkeur op zijn graverende uiteinde een verdikking 8. De aldus voorziene verdikte graveerpunt 8 is beter 

 <Desc/Clms Page number 16> 

 geschikt om het te beschermen voorwerp 2 te graveren. 



  De uitvinding kan ook van dienst zijn om een efficiente controle te kunnen uitoefenen wanneer een gestolen wagen gedemonteerd wordt. De herkomst van een uitgediende wagen, zelfs na gedeeltelijke ontmanteling van de wrak, zal door de talrijke merktekens op het chassis en op de kunststofonderdelen heel vlug teruggevonden kunnen worden. 



  Om het stelen te bemoeilijken, bevestigt men een identificatieplaatje 5 op het te beschermen voorwerp 2 door middel van een fluorescerende en/of fosforescerende lijm 7. 



  Het identificatieplaatje 5 is vervaardigd uit geanodiseerd blank aluminium. Het is mat, krasvat en oplosmiddelbestendig. Het identificatieplaatje 5 draagt een markering in een verf of inkt die in de anodiseerhuid van het identificatieplaatje 5 verankerd wordt. De markering wordt fotografisch aangemaakt met grote beeldscherpte en wordt voorzien van een speciaal ponsgat en/of stempel. 



  Een identificatieplaatje 5 wordt op het te beschermen voorwerp 2 aangebracht en vastgehecht door middel van een fluorescenrende en/of fosforescerende lijm 7. 



  Wanneer men deze plaat losmaakt, wordt de fluorescerende lijm zichtbaar. Deze lijm werkt als een soort lichtbatterij, laadt zieh op met UV licht, en geeft zijn energie wee. af onder de vorm van licht in het donker. De kleur van de lijm bij gewoon daglicht of bij kunstlicht is lichtgroen en in het donker is ze fluoriscerend groen. Het voorwerp valt hierdoor op in het donker. 

 <Desc/Clms Page number 17> 

 



  Samengevat is autodiefstal een plaag. Vooral verlaten parkings zijn een prooi voor veel autodieven. De reeds bestaande alarmsystemen zijn nog onvoldoende. Door gebruik te maken van een aantal verbeterde technieken voor het aanbrengen van merktekens kan men in het voertuig op een eenvoudige, doch efficiente wijze tal van identificatienummers plaatsen. Dergelijke auto's komen veel minder in aanmerking voor diefstal met het oog op omkatting of afbraak. 



  Door het bijhouden van een uitgebreid bestand in een hiertoe bevoegde instantie ter registratie van de gemerkte auto's, kan men ingeval van diefstal alle nodige kenmerken doorgeven aan de bevoegde instanties. Bij het terugvinden van voertuigen en/of onderdelen kan men onmiddelijk nagaan wie de werkelijke eigenaar is. 



  De hierboven beschreven technieken eisen geen grote investeringen voor de plaatser, noch voor de bezitter van het voertuig. De nodige materialen worden in sets verkocht aan de door een bevoegde overheid erkende plaatsers. 



  Telkens een gravure aangebracht is, wordt een formulier in veelvoud opgemaakt : een exemplaar voor de klant, het dubbel voor de verzekering, respectievelijk voor de installateur. De installateur stuurt een exemplaar naar een centraal bureau waar alle gegevens bijgehouden worden. Enkel de doorgestuurde formulieren worden verwerkt in het   centraal stand.   



  Het sjabloon, waarmee de gravures aangebracht worden, krijgt de klant mee naar huis. Dit geeft de mogelijkheid aan de klant, zelf nog gravures aan te 

 <Desc/Clms Page number 18> 

 brengen. Ook na een herstelling ingevolge een ongeval bvb. van geidentificeerde stukken kunnen dan opnieuw, met hetzelfde sjabloon, identificaties aangebracht worden. Zo blijft de complete identificatie behouden. 



  De klant moet het formulier goed bewaren ; het mag in geen geval in de wagen liggen. In geval van diefstal van het voertuig, moet de persoon in kwestie zo vlug mogelijk het-centraal bureau verwittigen. Op basis van de code zijn alle belangrijke gegevens van het voertuig gekend. Aan de bevoegde instanties kunnen deze gegevens dan doorgeseind worden, zodat opsporingen makkelijker verlopen. 



  De verzekering beschouwt het formulier als een attest van plaatsing door een erkend installateur. Tevens is het een interessante informatiebron ingeval van diefstal. 



  De installateur bewaart zijn formulier met het oog op materiele bijstand. In geval van verlies van het exemplaar door de klant, kan deze een duplicaat aanvragen bij zijn installateur. 



  Deze inrichting voor het aanbrengen van antidiefstalmerktekens, kan eveneens gebruikt worden voor andere voorwerpen dan auto's. Een televisie, GSM, fototoestel,   schilderij,...   heeft immers ook een aanzienlijke waarde. Al deze voorwerpen kunnen op gelijkaardige wijze gemerkt worden. Aldus kan het hierboven beschreven systeem   zowel   toegepast worden op voertuigen, welke regelmatig van eigenaar kunnen veranderen, als op waardevolle voorwerpen die altijd in bezit zullen blijven van dezelfde eigenaar.



   <Desc / Clms Page number 1>
 



   FIELD OF THE INVENTION The present invention relates to a device for applying anti-theft markings to valuable objects, in particular to vehicles, works of art, television, GSM, cameras, ...



  Background of the invention Theft is indispensable in our contemporary society. Many people try to protect themselves against this by means of prevention, alarm systems, ...



    Cars are stolen for various reasons. Thus, cars are stolen because of joyriding or pleasure driving or also violence. In this case, the vehicle is usually found just left behind and possibly sprayed with an extinguisher, set on fire or dumped somewhere in the water. No protection system helps against this. It is therefore useful to place markings in addition to an electronic 'z'.



  However, car theft also takes place for enclosure. The car is provided with a different chassis number, engine number, different PVG plate and

 <Desc / Clms Page number 2>

 labels affixed by the manufacturer are removed. The car is then simply sold to be put into traffic or exported. In this case, the vehicles can only be found if the enclosure has been carried out in a very unprofessional manner, or by tips given by the police or the police.



  Another reason for theft of cars is also for demolition and the sale of the car parts. The cars and the spare parts are getting more and more expensive. There are also more and more electronic components in a vehicle, all of which are quite expensive. In this case, not many vehicles are found. When they are found it is just a naked body completely demolished and dumped here or there.



  Ultimately, fake stealing or defrauding the insurance is also common. The car is simply sold by the owner for cats or for scrapping.



  This gives the owner of the vehicle a bonus in addition to the sum he pays for the insurance for the allegedly stolen vehicle. The percentage of recovered vehicles is also not large, because the vehicle can first be disposed of before reporting the theft.



  There are several options to protect against car theft, but few resources are really efficient. After all, only a minority of stolen vehicles are found.



  To make stealing more difficult, a good electronic alarm, start interruption or steering lock are indeed very good, but also quite expensive systems.



  A disadvantage here is that once you have the vehicle

 <Desc / Clms Page number 3>

 it is only a small effort to knock the vehicle over or completely disassemble it.



  No anti-theft system will help against insurance fraud either.



  The car manufacturers are starting to secure the vehicles more and more by sticking a label with code or chassis number next to the chassis number and engine number at selected places.



  State of the art Numbering of a vehicle by sandblasting is currently the only system that makes the vehicle less interesting to disassemble or to cat. Belgian patent no. 898. 148 is a device for marking vehicles which comprises the following elements: w a personal proof card, which after confirmation by a recognized publisher, proves that the holder is actually the holder of the vehicle; <* a card in multiple copies with a personal alphanumeric identification of the customer; * an identification plate with the personal identification number; * a mold suitable for applying marks to glass panels, plastic parts or metal parts of the vehicle by means of sandblasting.



  In practice, this means that when a store is sold, the number plates affixed to the glass panels and other parts of the vehicle do not change. The seller retains the entirety of the anti-theft device and the central unit that

 <Desc / Clms Page number 4>

 issue theft card, adjust the new documents and intervene to record the registration. If the buyer wishes to continue the cooperation with the exchange, he will receive a new purchase card and a new registration code.



  Object of the invention The present invention has the object of a device for applying the same anti-theft mark in different ways without using large means or complex devices.



  Moreover, the present invention aims to discourage the car thief.



  Summary of the invention In order to increase the reliability of the protection system, the marking of the different parts of the object to be protected is completed by other measures, i. h. b. by affixing a certain same identification code in different ways to obtain a complete marking for a large number of parts, i. h. b. the most important among them.



  Thus, an indelible number is placed on a large number of parts, making the vehicle much less attractive for theft.



  An extensive file is also kept with this system, so that in case of theft, immediately

 <Desc / Clms Page number 5>

 a large number of vehicle data can be passed on to the competent authorities. Since most parts are marked, it is possible to find out if they come from stolen vehicles.



  According to the invention, instead of engraving an alphanumeric identification on glass panels with a template by sandblasting, the identification is applied. The engraving is done with the aid of a template and a metal rod, the tip of which is provided with a fine diamond grain or by means of an engraving needle with a carbide tip. In this way you can enter a code with an engraving pen and / or engraving needle and a template.



  The template has a thickness of about 1.6 mm and consists of a milled groove which, preferably, is narrower at the top than at the bottom, on the contact surface with the part to be marked. This gives better guidance and with a thicker engraving point you can engrave the surface to be processed without gradients.



  The template is placed against the inside of the glass pane, with the widest side of the milled groove against the glass pane. To prevent the template from slipping during engraving, it is attached with an adhesive, advantageously glued with a small piece of .li.



  The code is then engraved with an engraving pen. It is sufficient to go back and forth twice in each groove to obtain a clear engraving.

 <Desc / Clms Page number 6>

 When engraving, the template is pressed firmly against the glass.



  After the engraving is applied, it is well degreased with a cleaning solvent.



  According to an advantageous embodiment, a paint is applied in the engraving after cleaning, so that the engraving becomes clearer. This is done by taking a drop of paint on a cloth and rubbing it into the engraving. The excess paint next to the engraving is then wiped off with a clean cloth, possibly with a little solvent. The paint in the engraving itself cannot be wiped off because it is well absorbed into the pores of the engraving.



  According to a further preferred embodiment, a sticker is affixed to the back of the engraving with the initials and telephone number of the authority where the file is kept. The sticker is dark in color to make the engraving stand out even better. For example, the sticker can only be applied to the door window on the front left and right.



  In contrast to the known sandblasting, the engraving of marks has the following advantages. The advantage of this system over the application of an identification by sandblasting is that an engraving pen can reach the specific place of marking much more accurately. A scarf does indeed not take up much space so that the engraving can be neatly placed in a small, even hard to reach corner. No dust or dirt is created when the engraving is applied. When sandblasting windows, on the other hand, is possible

 <Desc / Clms Page number 7>

 it sometimes happens that dust or grains of sand end up between the rubbers at the bottom of the window. This can scratch or scratch the window when opening or closing the windows. This problem does not arise with identification by engraving.



  Another advantage is that identification can be done by means of an engraving needle and / or engraving pin on the inside of a glass panel in the car. This is also possible by sandblasting, but afterwards this would require a thorough cleaning of the interior of the car to remove the dust and sand. In addition, an identification applied by sandblasting on the outside does not stand out when the window is wet. By engraving on the inside of the window, the identification is more visible when it rains. By applying the paint in the engraving, the engraving is always clearly visible, even when engraving on the outside.



  Applying a code with template to all the windows of the vehicle hardly takes about 15 minutes. The engraving is finely finished, well cared for and no longer erasable. The cost of the materials to be used for applying the engraving is negligible.



  According to another aspect of the invention relating to the marking by means of a template and an engraving needle except for one. Rials other than glass, the same template can also be used to make highly visible engravings in plastic parts and aluminum parts. Engravings can thus be applied to radiators, among other things,

 <Desc / Clms Page number 8>

 cladding panels, electronic components, rear lights, ...



  The same template is used for engraving on plastic and aluminum, but now with the widest opening of the milled groove upwards and the narrowest opening on the part to be engraved. This way we have a good guiding of the engraving needle at the bottom.



  The template is pressed firmly against the surface to be machined while the engraving needle is applied by going back and forth a few times in the groove of the template. If necessary, the template should be secured with an adhesive, i. h. b. to be glued with a piece of adhesive tape to prevent it from shifting.



  The advantages of engraving with an engraving needle on aluminum and plastic parts are explained below. Due to the limited size of the template, engravings can be made not only in visible places but also in less visible places. Engravings can also be placed in a corner or in places that are difficult to reach if you want to grind them away.



  When applying the engraving, everything remains impeccably clean, which the buyer of a vehicle appreciates. The engraving can only be removed by grinding it out, resulting in damage to the vehicle part.



  It takes only a maximum of one minute to make such engravings. In addition, there are for this

 <Desc / Clms Page number 9>

 no investment needed.



  On the other hand, if we mark plastic by sandblasting, it is very difficult for us to make a deep engraving because the plastic reflects the grain.



  With the engraving, on the other hand, it is possible to apply a very deep engraving in a minimum of time.



  According to yet a further embodiment of the invention, an engraving is applied to painted parts. Thus it is also possible with the template and the engraving needle to apply the same identification to painted parts of the vehicle by scratching the code in the paint. After scratching, a varnish layer is applied in such a way that rust cannot form.



  At the place where the engraving is to be applied, an area of approximately 1.5 cm by 5 cm is first sanded with a sanding cloth. The code is then engraved using a stencil and engraving needle.



  The surface is then degreased well to obtain a good adhesion of the varnish and the adhesive.



  After applying the varnish, a self-adhesive is applied. The self-adhesive has a transparent pane in the middle so that the engraving is covered even more to prevent rust.



  In the technique known to date for applying identifications to painted parts, small, difficult-to-remove stickers are provided with the chassis number of the car. However, these stickers can

 <Desc / Clms Page number 10>

 be removed in an invisible, trackless manner.



  If, on the other hand, it is desired to remove the engraving according to the invention, then the lacquer layer must be completely sanded away to the blank plate at the place of the engraving. The repainting part involves a lot of work because it is also possible to engrave difficult to paint places.



  The application of eg. 20 engravings takes just 15 minutes.



  When applying marks with paint to porous parts and by using the same template and a spray can with paint, it is possible to apply the same identification to painted and porous parts of the vehicle.



  Parts such as door coverings, roof coverings, parcel shelf and trunk cover are usually made of a type of pressed cardboard at the bottom and finished with fabric, plastic or leather at the top. By using the template as a spray template, you can spray the same identification on those parts.



  The template is provided with approximately 15 cm of paper all around to prevent spray from ending up next to the template. The template is then placed on the object to be identified and repainted.



  The advantage of this application is that it is difficult to remove the code because the paint penetrates into the porous material, just like, for example, a drop of ink on blotting paper.

 <Desc / Clms Page number 11>

 



  To make stealing more difficult, attach an identification plate to the object to be protected by means of a strong adhesive, i. h. b. fluorescent and / or phosphorescent glue for firmly adhering anti-theft plates. The reasons why these glues are used are its special properties. These glues are only used for applying identification plates because glue residues are easily recognizable. The removal of such an identification plate leaves indelible marks so that the object has less value for the thief. Owning and selling such objects is also risk-bearing.



  Fluorescent glue has the property of being easily recognizable by its striking color resulting from the reflection of the light, such fluorescent glues being already known from US patents US-4. 751,020 of 14.06.1988 i. v. "UV fluorescent cyanoacrylate adhesive" and US-4,405,750 of 20.09.1983. v. m.



  Colored cyanoacrylate adhesive composition. These two patents refer to cyanoacrylate adhesives. Here, a two-component adhesive is used, which is formulated here with the addition of pigments.



  Phosphorescent glue can be recognized very well by its special property, namely, it emits one light in the dark. This glue works as a kind of light battery, charges with UV light, ordinary daylight or artificial light. It releases its energy in the form of light in the dark. The strength of the light depends on the available stray light

 <Desc / Clms Page number 12>

 and the light time depends on the period that the pigment has been able to store energy. The pigment in this adhesive can retain this property for a very long time if it is not directly exposed to UV for a long period of time or is in a humid environment.

   Because the pigment is enclosed in a two-component adhesive and the adhesive state of an identification plate is completely isolated from further light influences, the properties of the adhesive are retained.



  The glue is formulated with the addition of pigments, so that the necessary requirements are met in order to obtain a very good connection between the plate and the object to be identified. The color of the adhesive is light green in normal daylight and fluorescent green in the dark. This property is called phosphorescence and should not be confused with fluorescence.



  The pigment used is i. h. b. a pure pigment, moreover not radioactive.



  In the past, however, products were used that were radioactive to obtain that phosphorescent effect, such as for instance with paints and self-adhesive strips.



  The identification plate is made of anodized bare aluminum. It is matte and solvent resistant. The identification plate is for and of a standard pattern that is placed in the anodizing skin of the identification plate. This is made photographically with great image sharpness and provided with a special punching hole and / or stamp. At the bottom is

 <Desc / Clms Page number 13>

 treated the plate to ensure good adhesion of the adhesive. Furthermore, the plate has grooves on the bottom that serve as a break line. If the plate is removed, it will fold and mark the adonising skin.



  Before sticking this picture, one must first engrave a code.



  When applying the identification plates, the standard plates are first given a number by engraving the code with the template and the engraving needle.



  Then, at the places where the plates have to be glued, the surface is damaged with the aim of obtaining a good adhesion of the glue.



  This damage also results in that when the plate is removed, the part becomes worthless for sale.



  The damage can be done in different ways: * with hard materials you can perforate the surface by drilling several small holes; "with softer materials such as dashboard, which is made of a kind of shock-absorbing material and provided with a thin layer of plastic or leather, one can cut off a part of the layer;" with materials such as carpet you can remove pieces of the fibers.



  Then the glue is applied and the plate is attached. For this, the plate must be glued with a piece of adhesive tape until the glue has hardened. This takes about 10 to 20 minutes, depending on

 <Desc / Clms Page number 14>

 the temperature.



  The plates must be placed in places that cannot cause injury in the event of an accident. Places that can easily be covered up with a photo holder, telephone support, etc. are not eligible. They are therefore preferably placed in the following places: * on the side of the dashboard, so that it is clearly visible when the door is opened, or just in front of the window; * the inside of a glove box; * on the floor carpet flush with the front of the seat; * on the seat itself, at the bottom in the corner where the seat and backrest meet.



  The advantages of pasting this identification plate in addition to the engravings that have already been placed are explained below.



  By sticking plates, remaining parts that could not be engraved or marked with paint can be identified. All parts of the car are provided with an identification plate in such a way that there is always damage when the plate is removed.



  By making fault lines at the bottom of the picture it is also very difficult to remove pictures of damaged i. transfer stolen parts) or gesture parts to obtain usable parts.



  Due to the phosphorescent property of the adhesive, one can

 <Desc / Clms Page number 15>

 recognize the pictures that have been removed from stolen vehicles, as well as the parts themselves, in the dark.



  These and other features of the invention will flow from the following description which refers to the accompanying drawings which represent an exemplary embodiment of an apparatus according to the invention.



  In those drawings: * Figure 1 is a side view of a mold and of an engraving pen according to the invention; * Figure 2 is a top view of a mold; * Figure 3 shows a perspective view of an identification plate and of a double-adhesive strip on an object to be protected; * Figure 4 is a top view of an identification plate.



  In these drawings, like reference characters indicate identical or analogous objects.



  As shown in figure 1, an anti-theft marking device 1 on various objects 2, in particular on vehicles, works of art, paintings and / or expensive equipment, includes a sharp pin 3 and a custom template 4. The template 4 has a thickness of about 1.5 mm. The notches 1 provided in the template are bi. j preference, narrower at the top than at the bottom, to ensure better guidance of the scratch-off pen 3. The said pin preferably has a thickening 8 on its engraving end. The thickened engraving point 8 thus provided is better

 <Desc / Clms Page number 16>

 suitable for engraving the object to be protected 2.



  The invention can also be of service for efficient control when a stolen car is disassembled. The provenance of a worn-out car, even after partial dismantling of the wreck, can be traced very quickly thanks to the numerous marks on the chassis and on the plastic parts.



  To make stealing more difficult, an identification plate 5 is attached to the object to be protected 2 by means of a fluorescent and / or phosphorescent glue 7.



  The identification plate 5 is made of anodized bare aluminum. It is matte, scratch barrel and solvent resistant. The identification plate 5 bears a mark in a paint or ink which is anchored in the anodizing skin of the identification plate 5. The marking is made photographically with great image sharpness and is provided with a special punching hole and / or stamp.



  An identification plate 5 is applied to the object 2 to be protected and adhered by means of a fluorescent and / or phosphorescent glue 7.



  When this plate is detached, the fluorescent glue becomes visible. This glue works as a kind of light battery, charges with UV light, and gives its energy woe. in the form of light in the dark. The color of the adhesive in ordinary daylight or artificial light is light green and in the dark it is fluorescent green. This makes the object stand out in the dark.

 <Desc / Clms Page number 17>

 



  In summary, car theft is a scourge. Abandoned car parks are prey for many car thieves. The existing alarm systems are still insufficient. By using a number of improved marking techniques, it is possible to place numerous identification numbers in the vehicle in a simple yet efficient manner. Such cars are much less eligible for theft with a view to being surrounded or broken down.



  By keeping an extensive file in a competent authority to register the marked cars, in case of theft, all necessary characteristics can be passed on to the competent authorities. When finding vehicles and / or parts, you can immediately find out who the actual owner is.



  The techniques described above do not require major investments for the installer or for the owner of the vehicle. The necessary materials are sold in sets to installers recognized by a competent authority.



  Each time an engraving is made, a form is drawn up in multiples: a copy for the customer, double for the insurance, or for the installer. The installer sends a copy to a central office where all data is kept. Only the forwarded forms are processed in the central position.



  The customer takes the template with which the engravings are applied. This gives the customer the opportunity to add engravings himself

 <Desc / Clms Page number 18>

 bring. Even after a repair following an accident, eg. Identified documents can then be re-affixed with the same template. This way the complete identification is maintained.



  The customer must keep the form well; it must never be in the car. In the event of theft of the vehicle, the person in question must notify the central office as soon as possible. Based on the code, all important data of the vehicle are known. This information can then be forwarded to the competent authorities, so that investigations are easier.



  The insurance considers the form as a certificate of installation by a recognized installer. It is also an interesting source of information in case of theft.



  The installer saves his form for material assistance. In case of loss of the copy by the customer, he can request a duplicate from his installer.



  This anti-theft marking device can also be used for objects other than cars. After all, a television, mobile phone, camera, painting, ... also has considerable value. All these objects can be marked in a similar way. Thus, the system described above can be applied both to vehicles, which can change owners regularly, and to valuable objects that will always remain in the possession of the same owner.


    

Claims (10)

CONCLUSIES 1. - Inrichting voor het aanbrengen van antidiefstal merktekens (1) op voorwerpen (2), in het bijzonder op voertuigen, en-onderdelen met het kenmerk dat deze een graveringsmiddel (3) en een aangepast geleidingsmiddel (4) omvat voor het hierin onderbrengen van genoemd graveringsmiddel (3) dat in direct contact met het te beschermen oppervlak van genoemd voorwerp (2) werkt.  CONCLUSIONS 1. - Device for affixing anti-theft marks (1) to objects (2), in particular to vehicles, and parts, characterized in that it comprises an engraving means (3) and an adapted guiding means (4) for accommodating said engraving means (3) acting in direct contact with the surface of said object (2) to be protected. 2.-Inrichting volgens conclusies 1, met het kenmerk dat genoemd graveringsmiddel (3) gevormd is door een scherpe stift en dat genoemd geleidingsmiddel gevormd is door een sjablone (4). Device according to claim 1, characterized in that said engraving means (3) is formed by a sharp pin and that said guiding means is formed by a template (4). 3.-Inrichting volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk dat het geleidingsmiddel (4) inkepingen (1) vertoont. Device according to claim 1 or 2, characterized in that the guide means (4) has notches (1). 4.-Inrichting volgens de vorige conclusie, met het kenmerk dat genoemde inkepingen (1) gevormd zijn door identificatiekarakters, van het type cijfers en/of letters. Device according to the previous claim, characterized in that said notches (1) are formed by identification characters, of the type numbers and / or letters. 5.-Inrichting volgens conclusies 3 of 4, met het kenmerk dat genoemde inkepingen (1) een gehelde wand vertonen, waarvan de hellingsoriëntatie afhankelijk is van het te bewerken oppervlak (2). Device according to claim 3 or 4, characterized in that said notches (1) have an inclined wall, the inclination of which depends on the surface to be processed (2). 6.-Inrichting volgens vu igue conclusie voor het bewerken van glasoppervlakte, met het kenmerk dat de inkepingen (1) bovenaan smaller zijn dan onderaan, ter hoogte van de naar het te bewerken voorwerp (2) gekeerde glasoppervlak om een betere geleiding van de stift (3) <Desc/Clms Page number 20> te verzekeren.   Device according to claim for machining glass surface, characterized in that the notches (1) are narrower at the top than at the bottom, at the height of the glass surface facing the object to be processed (2) in order to better guide the pin (3)  <Desc / Clms Page number 20>  to assure. 7.-Werkwijze om een anti-diefstal merkteken op een voorwerp (2), in het bijzonder een voertuig, aan te brengen, met het kenmerk dat men een scherpe krasstift (3) en een aangepaste sjablone (4) gebruikt, waarbij men de gravure aan de binnenkant van het glas van genoemd voertuig aanbrengt, zodat de gravure beter zichtbaar is, in het bijzonder als het regent.   Method of affixing an anti-theft mark to an object (2), in particular a vehicle, characterized in that a sharp scratch-off pen (3) and an adapted stencil (4) are used, whereby the engraving on the inside of the glass of said vehicle so that the engraving is more visible, especially when it rains. 8.-Werkwijze om een anti-diefstal merkteken op een voorwerp aan te brengen, met het kenmerk dat men een scherpe krasstift (3) en een aangepaste sjablone (4) gebruikt, waarbij men een identificatieplaatje (5) op het te beschermen voorwerp (2) door middel van een fluorescerende of fosforescerende lijm (7) bevestigt.   Method of affixing an anti-theft mark to an object, characterized in that a sharp scratch-off pen (3) and an adapted template (4) are used, with an identification plate (5) on the object to be protected ( 2) by means of a fluorescent or phosphorescent adhesive (7). 9.-Werkwijze volgens een van de conclusies 7 of 8, daardoor gekenmerkt dat een glasverf in genoemde gravure (1) wordt aangebracht om deze (1) zichtbaarde te maken.   Method according to either of Claims 7 and 8, characterized in that a glass paint is applied in said engraving (1) to make it visible (1). 10.-Sei of kit omvattende de in een der vorige conclusies aangegeven materialen en/of benodigdheden voor een gegroepeerde conditionering hiervan, zodanig dat deZE onmiddellijk beschikbaar zijn voor de gebruiker.   Sei or kit comprising the materials and / or supplies specified in any one of the preceding claims for a grouped conditioning thereof, such that they are immediately available to the user.
BE9700722A 1997-09-04 1997-09-04 Device for applying anti-theft identifying marks BE1011352A3 (en)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9700722A BE1011352A3 (en) 1997-09-04 1997-09-04 Device for applying anti-theft identifying marks

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9700722A BE1011352A3 (en) 1997-09-04 1997-09-04 Device for applying anti-theft identifying marks

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1011352A3 true BE1011352A3 (en) 1999-07-06

Family

ID=3890713

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9700722A BE1011352A3 (en) 1997-09-04 1997-09-04 Device for applying anti-theft identifying marks

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1011352A3 (en)

Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2430230A (en) * 1943-09-15 1947-11-04 Keuffel & Esser Co Lettering guide
DE2841551A1 (en) * 1978-09-23 1980-04-03 Dambach Templin Gmbh & Co Antitheft marking for car - has licence details on security foil glued to insides of windows
EP0296723A2 (en) * 1987-06-03 1988-12-28 Ashley Accessories Limited Marking surfaces
FR2617834A1 (en) * 1987-07-09 1989-01-13 Patout Denis Device for "tattooing" glass
US4936606A (en) * 1986-11-17 1990-06-26 Moss James W Method for labeling an article for identification and a label device therefor
DE4400738A1 (en) * 1993-01-29 1994-08-04 Hans Wyssen Device for engraving marking of alphanumerical symbols

Patent Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2430230A (en) * 1943-09-15 1947-11-04 Keuffel & Esser Co Lettering guide
DE2841551A1 (en) * 1978-09-23 1980-04-03 Dambach Templin Gmbh & Co Antitheft marking for car - has licence details on security foil glued to insides of windows
US4936606A (en) * 1986-11-17 1990-06-26 Moss James W Method for labeling an article for identification and a label device therefor
EP0296723A2 (en) * 1987-06-03 1988-12-28 Ashley Accessories Limited Marking surfaces
FR2617834A1 (en) * 1987-07-09 1989-01-13 Patout Denis Device for "tattooing" glass
DE4400738A1 (en) * 1993-01-29 1994-08-04 Hans Wyssen Device for engraving marking of alphanumerical symbols

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4671003A (en) Easy removal label and method for producing same
KR100424044B1 (en) Security label with diffusing identifier medium and method of making same
US6258200B1 (en) Static-cling intermediary
US4184276A (en) Motor vehicle registration card holder
US5258214A (en) Preprinted thin plastic film wall covering, and method for making the same
US6352608B1 (en) Business form
US6324778B1 (en) Flexible vehicle license plate
US20020142155A1 (en) Decorative substrate for removably adhering to a window and/or wall
US6640477B1 (en) Multiple use automobile banner
US6869654B2 (en) Method of making printable forms comprising stickers and articles
US6076859A (en) Method and label system for marking property
LT4523B (en) Security marking label, particularly for motor vehicle
BE1011352A3 (en) Device for applying anti-theft identifying marks
US20050005488A1 (en) Motor vehicle decal display system
PL178849B1 (en) Label attachable to internal surface of vehicle window
US20050228689A1 (en) System and Method for Fabricating Informational Placard
JP5065684B2 (en) Vehicle identification marking system
US5680719A (en) Display sign equipped with adjustable alphanumeric indicia
US9656503B2 (en) Printable sticker form with a manual adhesive transfer/placement system
US20050236832A1 (en) Vehicle inventory sticker form
US2100840A (en) Motor vehicle licensing system and tag therefor
US20050027541A1 (en) System and Method for Fabricating Informational Placard
JPH04118689A (en) Sticker, method and system for strolen car detection using the same sticker, and method and system for parking violation control using the same sticker
US5691012A (en) Markable sign
GB2313102A (en) Holder for vehicle licence disc

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Owner name: CALLAERT JOHAN

Effective date: 20010930

Owner name: DE SMEDT PATRICK

Effective date: 20010930

Owner name: DE SMEDT DIRK

Effective date: 20010930