BE1007899A3 - Information system with means for user interactions, an informationprocessing and information management system and the means for operating thesaid system and the responses to the user - Google Patents

Information system with means for user interactions, an informationprocessing and information management system and the means for operating thesaid system and the responses to the user Download PDF

Info

Publication number
BE1007899A3
BE1007899A3 BE9301435A BE9301435A BE1007899A3 BE 1007899 A3 BE1007899 A3 BE 1007899A3 BE 9301435 A BE9301435 A BE 9301435A BE 9301435 A BE9301435 A BE 9301435A BE 1007899 A3 BE1007899 A3 BE 1007899A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
user
model
item
interactions
information system
Prior art date
Application number
BE9301435A
Other languages
Dutch (nl)
Inventor
Frederik L Engel
Original Assignee
Philips Electronics Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Electronics Nv filed Critical Philips Electronics Nv
Priority to BE9301435A priority Critical patent/BE1007899A3/en
Application granted granted Critical
Publication of BE1007899A3 publication Critical patent/BE1007899A3/en

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09BEDUCATIONAL OR DEMONSTRATION APPLIANCES; APPLIANCES FOR TEACHING, OR COMMUNICATING WITH, THE BLIND, DEAF OR MUTE; MODELS; PLANETARIA; GLOBES; MAPS; DIAGRAMS
    • G09B7/00Electrically-operated teaching apparatus or devices working with questions and answers
    • G09B7/02Electrically-operated teaching apparatus or devices working with questions and answers of the type wherein the student is expected to construct an answer to the question which is presented or wherein the machine gives an answer to the question presented by a student

Abstract

An information system has bi-directional communication means forinteractions by, and responses to the user. The interaction happens on basisof an information operation and information management application. Theapplication maintains a model of the user on basis of the users' pastinteractions. Specifically, a summary of quantified structural elements fromthe model is shown next to the responses on the screen, as well as an instantresponse to a most recent interaction. Furthermore, based on the hardrequirements of the model that must be followed by the user in furtherinteractions, and soft requirements that are suggested for those interactionsin a non-forceful way.<IMAGE>

Description

       

   <Desc/Clms Page number 1> 
 



  Informatiesysteem met middelen voor gebruikerinterakties, een informatiebehandelingsen informatiebeheersysteem en middelen voor het onder besturing van genoemd systeem vormen van responses aan de gebruiker. 
 EMI1.1 
 



  GEBIED VAN DE UITVINDING De uitvinding betreft een informatiesysteem bevattende eerste communicatiemiddelen voor interakties vanuit een gebruiker, een informatiebehandelings-en informatiebeheersapplikatie die door genoemde interakties wordt geaktiveerd, en tweede communicatiemiddelen voor het onder besturing van genoemde applikatie vormen van responsies aan de gebruiker, waarbij door genoemde Z applikatie een model van de gebruiker wordt bijgehouden op basis van diens interakties in een verleden periode. informatiesysteem is bekend, bijvoorbeeld uit F. Engel et al, What, where and whence means for improving electronic data access Int. J. Man-Machine Studies (1983) 18, pp. 145-160. Zo een computer-gestuurd systeem bevat onder meer een model van de gebruiker waarin een representatie van bijvoorbeeld de momentane kennis van de gebruiker bewaard wordt.

   Het is een nadeel van het bekende systeem dat anderzijds de gebruiker daarmee niet of slechts gebrekkig weet welke kennis het leersysteem over hem bevat, zodat daardoor het interaktieproces voor deze gebruiker onoverzichtelijk blijft. Onder meer beinvloedt zulks negatief de efficiëntie van de keuzes die de gebruiker verder zal maken.

   Bovengenoemde nadelen gelden overeenkomstig bij andere applikaties waarbij het lange-termijn gedrag van de gebruiker ook voor deze gebruiker zelf relevant is. m SAMENVATIING VAN DE UITVINDING Het is onder meer een doelstelling van de uitvinding om een systeem volgens de aanhef te verschaffen, dat aan de gebruiker meer duidelijkheid geeft door het model'transparant'te maken, waardoor de gebruiker aan de hand van zijn inzicht in het model vervolgens zijn interakties duidelijker en/of specifieker zal kunnen maken, waarbij de terugkoppeling naar de gebruiker steeds een eenvoudige struktuur kan blijven houden.

   Volgens harer aspekten heeft derhalve de uitvinding het kenmerk, dat genoemde tweede communicatiemiddelen gearrangeerd zijn voor het naast genoemde responsies op een beeldscherm afbeelden van een uittreksel uit genoemd model, welk 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 uittreksel bevat gekwantiseerde struktuurelementen van genoemd model, alsmede een instantane responsie op een meest recente interaktie, en verder voor het op grond van het model aangeven van harde voorschriften die door de gebruiker bij verdere interakties gevolgd moeten worden en zachte voorschriften die ten behoeve van die verdere interakties op niet dwingende manier aan de gebruiker worden gesuggereerd. 



  Doordat afgebeelde elementen van het model gekwantiseerd zijn kan een gebruiker meer inzicht krijgen over zijn eventuele vooruitgang, over gemaakte kosten voor bijvoorbeeld het raadplegen van achterliggende gegevensbestanden, over statistische aspekten van de interaktie en andere. Door afbeelding van respektievelijk vrijblijvende en dwingende voorschriften worden de keuzes voor de gebruiker gemakkelijk gemaakt. Een belangrijk element is in de uitvinding de plaatsing van de interaktie-historie in het kader van de in het systeem aanwezige applikatie-kennis. Een ander belangrijk element is het representeren aan de gebruiker van een algemeen gebruikersmodel ten aanzien van verwachte intenties van de gebruiker en statistisch verwachte gebruikersinterakties.

   Een derde belangrijk element is het representeren door het systeem aan een gebruiker van een momentaan model van deze gebruiker. 



   Volgens een voorkeursuitvoering is genoemde applikatie uitgevoerd ter lering, waarbij het model een leermodel is en genoemde interakties bevatten vraagstellingskeuzes en aktuele antwoorden op een impliciete of expliciete vraagstelling. 



  De effektiviteit van leersystemen is een belangrijke parameter, en door het terugsignaleren van het model en daaruit afgeleide voorschriften in twee categorieën wordt het leerproces versneld. 



   Volgens een verdere voorkeursuitvoering is genoemde applikatie uitgevoerd ter bediening van een apparaat of dienstsysteem, waarbij genoemde responsen bevatten gebruikersexplikaties op een impliciete of expliciete vraagstelling door een gebruiker en verder suggesties tot, en explikaties van het aktiveren van een bedieningshandeling. Een apparaat, softwarepakket, en dergelijke bevatten tegenwoordig vaak zeer veel informatie, en kunnen op komplexe manier zijn georganiseerd. Door het suggereren van een bedieningshandeling kan een gebruiker sneller vertrouwd gemaakt worden met zo'n apparaat/systeem. 



   Volgens een verdere voorkeursuitvoering volgens de uitvinding voor het afbeelden van een menu van itemvelden, van welke velden de geometrische omvang ten minste gedeeltelijk door het model bepaald wordt, is voorzien in een cursorinrichting 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 
 EMI3.1 
 met afhankelijk van de cursorbeweging over een beeldscherm een de beweging versnellende, dan wel remmende kracht, om ten opzichte van genoemde velden aantrekkings-respektievelijk afstotingskrachten te vormen. In dit geval wordt de suggestie door de applikatie desgewenst als een fysieke kracht gerealiseerd, hetgeen een gt, zeer direkt effekt heeft. 



  Verdere voordelige aspekten van de uitvinding zijn gereciteerd in onderconclusies. 



  KORTE BESCHRUVING VAN DE TEKENING Deze en andere aspekten en voordelen van de uitvinding zullen hierna meer in detail besproken worden aan de hand van de beschrijving van de voorkeursuitvoeringen, en in het bijzonder aan de hand van de aangehangen Figuren, welke tonen Figuur 1 een blokdiagram van een systeem naar de uitvinding Figuur 2 een afbeelding op het beeldscherm van zo'n systeem Figuur 3 een aanspreekstrategie van een geheugen Figuur 4 een stroomdiagram bij Figuur 2 Figuur 5 illustreert een normaal schermdisplay Figuur 6 illustreert daarvan een normaal volgdisplay Figuur 7 geeft een eerste volgdisplay volgens de uitvinding Figuur 8 geeft een tweede volgdisplay volgens de uitvinding. 



  GEDETAILLEERDE BESCHRIJVING VAN DE VOORKEURSUITVOERINGEN Figuur 1 toont een diagram van een informatieverwerkend en informatiebeherend systeem. Daarbij zijn de voornaamste onderdelen veelal gerealiseerd als een ter zake dienende computer, waarbij de specifieke elementen van de uitvinding gerealiseerd worden door standaard uitgifte-elementen van het systeem, met name het display en eventueel audio-uitgave, maar waarbij ook specifieke elementen dienst kunnen doen. In het diagram van de figuur is element 50 een toetsenbord, element 52 een muis, element 54 een ingangsinterface-eenheid, element 56 een centrale computer, element 58 een processor met daarin een informatiebehandelingssysteem 60 en een informatiebeheersysteem 62, element 64 een geheugen met daarin een applikatie 66 en een modelgeheugen 68.

   Voorts zijn er een uitgangsinterface-eenheid 70, een Z > 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 beeldscherm 72 en een geluidskanaal 74. Eenvoudshalve zijn verschillende verdere aspekten en onderdelen niet getoond, zoals een operating systeem en verdere applikaties die naast en al dan niet in samenwerking met de besproken applikaties aktief kunnen zijn. 



   Figuur 2 toont een instantane afbeelding op het beeldscherm van zo'n systeem. De maatregelen volgens de uitvinding zijn gerealiseerd in een computergestuurd leersysteem dat werkt op basis van leren door overhoren. In dit systeem wordt een model bijgehouden van de momentane lesstofkennis van de betreffende leerling. Aan de hand van het al dan niet correct zijn van de door de leerling bij het overhoren gegeven antwoorden, past het systeem het gebruikersmodel aan. Voor elk item in de les heeft het gebruikersmodel namelijk een scoreteller, waarvan de stand stijgt of daalt, bestuurd respektievelijk door   de juistheid (+) of   onjuistheid (-) van het gegeven antwoord op de door het systeem over dat item gestelde vragen.

   Het model wordt voor de gebruiker toegankelijk gemaakt door momentane scores op het beeldscherm af te beelden in de vorm van een matrix van rechthoekjes. 



  Elk item wordt door een apart blokje gerepresenteerd, waarbij de specifieke plaats karakteristiek is voor het desbetreffende item en de grootte de momentane score aangeeft. 



  De leerling moet middels de softkeys op het scherm aangeven of het betreffende lesitem (hier een zogenaamd spreekwoord)   linguistisch'goed'of'fout'is gesteid, waama   ter bestudering het correcte item gedurende een bepaald tijdsinterval wordt afgebeeld. 



  Daarna kan de leerling door het aanwijzen van een van de blokjes op het scherm (bijvoorbeeld met een soft key) in het model aangeven over welk item hij daarna overhoord wil worden. Door omcirkeling van het betreffende blokje wordt door de computer   een'verstandige'suggestie gedaan   voor het volgende, voor overhoren te kiezen, lesstof-item. De leerling kan deze keuze volgen maar er ook van afwijken, door een van de andere blokjes met de muis aan te   klikken.   De leerling kan zodoende selektief op het model reageren en mogelijke onjuistheden corrigeren. Het dialooginitiatief blijft zodoende bij de leerling, hetgeen gunstig blijkt voor zijn leermotivatie en de daarvan afhankelijke leerprestaties.

   Zoals verder getoond is, zijn enkele van de items 'verboden', wat aangegeven is met een verbods-ikoon (32), bijvoorbeeld omdat het betreffende item nog heel recent werd geaktiveerd. Bepaalde items kunnen ook 
 EMI4.1 
 gesuggereerd worden door omcirkeling, wat is aangegeven door een suggestie-koon JD Im 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 
 EMI5.1 
 (36) in het getoonde beeld is hierin niet voorzien, omdat de gebruiker kennelijk zojuist reeds een keuze heeft gemaakt. Dit laatste is aangegeven door een aktualiteitsikoon (34). 



  In de Figuur zijn de volgende onderdelen getoond het beeldscherm (20) met de in de overhoorfase door de computer gestelde vraag (22) :'is dit goed of fout het betreffende spreekwoord of karakteristieke uitdrukking (24) is afgebeeld :'voor jou gaat de zon op', waarbij getest wordt op de correctheid van het woord jou. In feite is het getoonde antwoord onjuist uitdrukking is'voor gaat de zon op'. 



  Verder bevat het beeld de terugmeldings-iconen 26 (goed) en 28 (fout), deze laatste is nu aktief, de matrix van blokjes 30, waarbij aangegeven is of de leerling het item goed kent (groot blok), redelijk kent (middelgroot blok) of kent (klein blok), en waarin verder als legenda aangegeven zijn de verbods-, suggestie-en aktualiteits-ikonen, respektievelijk 32, 36, en 34. Het tweede is in de matrix 30 momentaan niet relevant omdat de leerling al een item heeft gekozen. Verder zijn er drie soft keys aangegeven, waarmee de leerling het tempo van overhoren kiezen kan, namelijk langzaam (38), normaal (40), en snel (42). Naast, en met name vóór de overhoorfase kent een leersysteem nog presenteer-, repeteer-, overzichts-, en andere fases. Ook in deze fases is een systeem volgens de uitvinding relevant.

   In die gevallen kunnen de interakties door de gebruiker antwoorden zijn op vragen door het systeem als :'begrijp je al deze items ?','welk item witje nog eens horen/zien ?','waarmee wil nu beginnen en dergelijke. Het model geeft dan aan welke items relevant zijn, welke al of niet gekozen kunnen of mogen worden, en bij'nieuwe'items een identifikatie bijvoorbeeld door een ikoon. 



  De struktuur als een matrix van blokjes wordt door gebruikers zeer positief ervaren, onder meer ook als de blokjes een karakteristieke vorm of kleur bezitten. Een weergave als beschreven werkt vooral goed voor snelle leerlingen deze kunnen hun gewoonlijk relatief snelle voortgang ook snel inzien. Een verdere uitbreiding de uitvinding is als het de gebruiker vrij staat om aantekeningen in de in of andere vorm aan de matrix van blokjes toe te voegen, bijvoorbeeld als een afkorting of woord. Het is mogelijk dat de applikatie ook binnen de matrix extra signaleringen kan geven of toelaat te plaatsen. In sommige gevallen kan de applicatie de representaties van de verschillende vraagstellingen doorheen de matrix omgooien. Dit kan voordelig zijn voor leerlingen die gemakkelijker de plaats dan de inhoud van een item onthouden.

   Immers, gewoonlijk is alleen het laatste relevant. 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 
 EMI6.1 
 



  De uitvinding kan in vele andere informatiesystemen dan leersystemen gebruikt worden. 



  De toepassing van zo een transparant gebruikersmodel is onder meer ook van belang bij die vormen van mens-machine interaktie, waarbij voor optimaal gebruik een relatief groot aantal verschillende commando's geleerd moet worden, zoals bijvoorbeeld bij diverse computer-applikatie-programma's zoals tekstverwerkers, databases, Viditel, CDI, en andere gebruikelijk is. Zo kunnen de mogelijke commando's van een tekstverwerkingssysteem voor de gebruiker transparant worden gemaakt door hun respektievelijke beschrijvingen op de manier van het bovenstaande als een matrix van blokjes op het scherm weer te geven. Er kan dan bijvoorbeeld door het systeem aangegeven worden welke commando's nog niet eerder door die specifieke gebruiker werden toegepast, of waarvan de funktie, werking of bedoeling nooit eerder aan hem werd getoond.

   Ook nu kan het systeem weer suggesties doen, terwijl de gebruiker zijn kennis over de beschikbare commando's naar behoefte kan uitbreiden. In een applicatie die voornamelijk tot doel heeft de presentatie van informatie kunnen ook aantekeningen worden gemaakt bij de verschillende elementen van de matrix. Verder kan de applicatie bijvoorbeeld in het geval van in hoofdzaak informatiepresentatie een menuverkorting realiseren doordat er wordt gesuggereerd om tot dan toe in het algemeen overgeslagen pagina's ook verder over te slaan. Ook kan het aktuele model de volgorde van voorkeuren detekteren en juist die voorkeuren aangeven als suggestie. Tenslotte kan ook de frequentie van bepaalde vragen worden opgevoerd ten koste van andere die minder in de belangstelling staan. 



  Figuur 3 illustreert een aanspreekstrategie van een geheugen. In een geheugen 94 zijn een aantal items opgeslagen, waarvan er een (92) in detail is weergegeven. Bij het leren als boven besproken, wordt door de gebruiker = leerling een van de items aangesproken en uitgelezen, waarvan de inhoud onder in de figuur is weergegeven. Het item in kwestie bevat een veld 86 voor het eigenlijke leerobjekt, dit bevat dus in Figuur 2 de totale tekst, inclusief de foute alternatieven, een pointer naar het woord dat onderwerp is van de vraag in kwestie, en een multiplet indikatie voor een of in het algemeen meer foute alternatieven (in dit geval dus niets-goed of De keuze tussen de foute alternatieven gebeurt door een toevalsuitkomst. Voor andere multi-keuze vragen is de opzet navenant. Het veld 84 bevat een driebits score. Bij initialisering is dit veld nul.

   Bij een goed antwoord wordt de score met 1 opgehoogd, bij een fout antwoord teruggesteld tot nul. De bits 80, 82 geven recent aangesproken items. t > 

 <Desc/Clms Page number 7> 

 Ze worden door een pointer aangewezen. Eerst wordt bit 80 gezet, voor vier achtereenvolgende vragen. Daarna idem voor bit 82. Na 8 vragen worden alle bits 80 teruggesteld, en de pointer weer op bit 80 gezet. Items met een 1 op   een   van deze plaatsen mogen niet worden aangesproken, wat op het beeldscherm te zien is. Na beantwoording van een vraag wordt het beeld bijgewerkt, zie Figuur 2. Het advies van de computer wordt aangegeven door een laag saldo in veld 84, bijvoorbeeld saldo 3 of minder. Een andere realisering is dat het leersysteem altijd een aantal items aangeeft, bijvoorbeeld vier, die het slechtst gekend worden. Veld 88 bevat een matrix-adres op het scherm.

   Veld 89 bevat een kwaliteitsindikatie, die bijvoorbeeld een moeilijke vraag betekent, zodat die vraag pas na een aantal goed beantwoorde makkelijke vragen aan de orde komt. Een andere mogelijkheid is dat een bepaald item op   een'makkelijke',   dan wel op een'moeilijke'overhoord kan worden, waartussen deze bit de keuze aangeeft. 



  Veld 90 is voor verdere doeleinden beschikbaar. 



   Voor een andere omgeving dan een leeromgeving zijn de items op overeenkomstige manier in een geheugen opgeslagen. In bijvoorbeeld een besturingsomgeving realiseren de items elk ook nog een besturingsaktie, en bevatten ze ter fine daarvan ook nog een patroon van besturingsinformatie die niet aan de gebruiker wordt getoond, maar direkt ter uitvoering aan de hardware wordt toegevoerd. De responsie bevat bijvoorbeeld de naam van de besturingsaktie in kwestie, en verder een explikatie van de werking. Het model is nu een résumé van de besturingsakties die op korrekte manier zijn aangeroepen en uitgevoerd, en verder een résumé van de gemaakte fouten. Als in een bepaalde aktiviteitstoestand een bepaald, nog niet of weinig uitgevoerd kommando relevant is, wordt dit als   een   van de mogelijkheden gesuggereerd. 



  In het geval er   geen   andere mogelijkheid is, wordt het laatste uiteraard dwingend voorgeschreven. Als er meerdere mogelijkheden zijn worden deze volgens afdalende wenselijkheid tot een rij samengevoegd. Daarbij krijgt elk mogelijk commando een saldo, dat bepaald kan worden als een som van eigenschappen, en bijvoorbeeld op de wijze van fuzzy logic wordt geaccumuleerd. Zo hebben commando's een objektieve waarschijnlijkheid in de aktuele situatie, die bijvoorbeeld door een algemeen gebruikersmodel wordt gegeven. Verder hebben ze een score die bepaald wordt door al dan niet eerder gebruik door de persoon in kwestie. Deze persoon kan geidentificeerd worden middels ingave van een personifikatiecode.

   Eventueel kan deze weer met twee overlappende recentheidskodes als de velden 80,82 in Figuur 3, getoetst worden aan 

 <Desc/Clms Page number 8> 

 recent gebruik door de persoon in kwestie. Kommando's die in meerdere of mindere mate ongewenst zijn worden verboden, respektievelijk afgeraden, middels ter zake dienende informatie op het beeldscherm. Uiteraard kan zulke dwingende of suggererende informatie ook via een spraak- of piep-signaal worden aangegeven. Als de lijst van mogelijke commando's lang is, is er een scroll-mogelijkheid. Als de gebruiker de omgeving in kwestie al vaak heeft gebruikt, kan het al dan niet terugmelden van het gebruikersmodel afhankelijk gesteld worden van een expliciete keuze door de gebruiker in kwestie. 



   Figuur 4 geeft een stroomdiagram bij Figuur 2. In blok 100 wordt de applikatie opgestart, eventueel de desbetreffende informatie uit een achtergrondgeheugen opgehaald, en de nodige ruimte in een voorgrondgeheugen geassigneerd. In blok 102 wordt het scherm opgebouwd zoals in Figuur 2 getoond, en daarna wacht de applikatie op een interaktie vanuit de gebruiker. In blok 104 wordt gedetekteerd of de interaktie betrekking heeft op een relevant of geldig item. Het kan een verboden item zijn, of een irrelevant item, en dan blijft de applikatie in de wachtlus van blok 104. Als het item evenwel acceptabel is, wordt de inhoud van dat item opgehaald in blok 106 en in blok 108 gedetekteerd of de gebruikersinteraktie, in dit geval dus het antwoord op een vraag, korrekt was. Als het korrekt was wordt in blok 110 een positieve respons gegeven.

   Als het antwoord inkorrekt was, wordt in blok 112 de korrekte respons afgebeeld. Daarna worden in blok 114 een aantal grootheden bijgewerkt, namelijk de score voor het aangesproken item, de recentheid zowel van het laatst aangesproken item, als indien mogelijk ook van andere items, zoals besproken is aan de hand van Figuur 3. Ten slotte wordt de afbeelding in dier voege bijgewerkt. In blok 116 wordt gedetekteerd of de gebruiker geacht kan worden een voldoende kennis van de items te hebben. Als dit zo is wordt een desbetreffende boodschap afgebeeld, of een diploma afgedrukt middels een verder niet aangegeven drukker. In blok 120 wordt gedetekteerd of de gebruiker de applikatie wil verlaten. Als dat niet zo is, gaat de applikatie terug naar blok 104. In het andere geval wordt de applikatie in blok 122 verlaten. 



   Figuur 5 geeft een normaal schermdisplay, dat bijvoorbeeld ontstaat bij het standaard operating systeem van de Macintosh computer. Er is aangegeven een horizontale menustrook met cursor, de naam van een aktueel filesysteem Cassius, een subdirectory Wordprocessor, en een window met een strook met aktuele werkgegevens en beschikbare geheugenruimte, en een veld met zeven items, waarvan er een aktief is 

 <Desc/Clms Page number 9> 

 
 EMI9.1 
 (Write Now 2. Het grootste deel van het scherm (grauw aangegeven) is niet gebruikt. 



  Figuur 6 geeft daarvan een normaal volgdisplay dat laat zien wat gebeurt als in de horizontale menustrook het item'file'wordt geaktiveerd. Daardoor wordt in die strook het betreffende item geaccentueerd (highlighted) en een afrolmenu (pulldown) wordt geopend. Zoals reeds in de Figuur aangegeven is de opdracht'print' geaktiveerd licht veld op grauwe ondergrond. De aanvulling van het scherm door het afrolmenu wordt als een deklaag (overlay) afgebeeld op de oorspronkelijke afbeelding van Figuur 5. 



  Figuur 7 geeft een eerste volgbeeld volgens de uitvinding, dat is gevormd als een amendering van Figuur 6. Daarbij geeft het aantal blokjes op een regel aan, hoeveel maal de desbetreffende opdracht al is gebruikt, volgens de schaal 0 nooit gebruikt 2X gebruikt 3-5X gebruikt 6-12X gebruikt 5 vaker gebruikt. Het kan de gebruiker opvallen, dat de opdracht'print nooit is gebruikt, in tegenstelling tot de opdracht'print', waardoor de gebruiker geneigd zal zijn, de desbetreffende opdracht'eens te proberen'. Een andere mogelijkheid is dat deze suggestie op een ter zake dienend ogenblik nog verder wordt geaccentueerd door de computer, bijvoorbeeld door een suggestieve vraag. 



  Figuur 8 geeft een tweede volgbeeld volgens de uitvinding. Nu is de weergave zo georganiseerd dat elk item een itemveld bezit. Vóór gebruik hebben deze de minimum afmeting die nodig is om het item te bevatten ze nä gebruik aangroeien naar de mate van het gebruik van het desbetreffende item, een en ander binnen de grenzen van het menuveld. Niet of weinig gebruikte items strekken hun itemveld dus weinig uit naar de rechterkant van het menuveld dit betekent dat het aktiveren van een bepaald item veelal gemakkelijker is, doordat de velden van reeds gebruikte items doordat er niet-gebruikte items tussen liggen kunnen, effektief verder Z van elkaar liggen.

   Deze weergave kan voordelig gebruikt worden in combinatie met een zogenaamde trackballinrichting om daarmee een cursor te bewegen zoals beschreven in de Europese Octrooiaanvrage EP 489 469 Al en de overeenkomstige US octrooiaanvrage Serial No. 07/803, aan dezelfde aanvrager en hierin geincorporeerd bij wijze van referentie. Deze oudere techniek vergezelt het handmatig Z > aandrijven van de trackball met een pseudo-potentiaalveld, waardoor de bedieningspersoon gemakkelijker de cursor op voorkeursposities kan plaatsen, ten koste 0 van de plaatsing op niet-voorkeursposities. De eerste komen dan overeen met de 

 <Desc/Clms Page number 10> 

 horizontale stroken behorend bij reeds eerder gebruikte opdrachten, de laatste met nog ongebruikte opdrachten.



   <Desc / Clms Page number 1>
 



  Information system with means for user interactions, an information handling and information management system and means for forming responses to the user under control of said system.
 EMI1.1
 



  FIELD OF THE INVENTION The invention relates to an information system comprising first communication means for interactions from a user, an information handling and information management application activated by said interactions, and second communication means for forming responses to the user under the control of said application, wherein said user Z aplication a model of the user is maintained based on his interactions in a past period. information system is known, for example from F. Engel et al, What, where and whence means for improving electronic data access Int. J. Man-Machine Studies (1983) 18, pp. 145-160. Such a computer-controlled system includes, among other things, a model of the user in which a representation of, for example, the user's current knowledge is stored.

   It is a drawback of the known system that, on the other hand, the user thereby does not know, or only imperfectly, what knowledge the learning system contains about him, so that the interaction process remains unclear for this user. Among other things, this negatively affects the efficiency of the choices that the user will make further.

   The above-mentioned disadvantages apply in accordance with other applications in which the long-term behavior of the user is also relevant for this user himself. SUMMARY OF THE INVENTION It is an object of the invention, inter alia, to provide a system according to the preamble, which gives the user more clarity by making the model 'transparent', by means of which the user can understand model will then be able to make its interactions clearer and / or more specific, whereby the feedback to the user can always remain a simple structure.

   According to her aspects, therefore, the invention is characterized in that said second communication means are arranged for displaying an extract from said model in addition to said responses on a screen, which

 <Desc / Clms Page number 2>

 extract contains quantized structural elements of said model, as well as an instantaneous response to a most recent interaction, and further for the designation of hard prescriptions to be followed by the user in further interactions and soft prescriptions for the benefit of those further interactions interactions are suggested in a non-mandatory way to the user.



  Because the depicted elements of the model are quantized, a user can gain more insight into his possible progress, about costs incurred for, for example, consulting underlying data files, about statistical aspects of the interaction and others. By depicting non-binding and mandatory regulations, the choices are made easy for the user. An important element in the invention is the placement of the interaction history in the context of the application knowledge present in the system. Another important element is to represent to the user a general user model regarding expected user intentions and statistically expected user interactions.

   A third important element is the representation by the system to a user of a current model of this user.



   According to a preferred embodiment, said application is designed for teaching, wherein the model is a learning model and said interactions contain question choices and current answers to an implicit or explicit question.



  The effectiveness of learning systems is an important parameter, and the signaling back of the model and derived regulations in two categories accelerates the learning process.



   According to a further preferred embodiment, said application is carried out to operate a device or service system, said responses containing user explanations to an implicit or explicit questioning by a user and further suggestions and explanations of the activation of an operating action. Nowadays, a device, software package, and the like often contain a great deal of information and can be organized in a complex manner. By suggesting an operation, a user can be made more quickly familiar with such a device / system.



   According to a further preferred embodiment according to the invention for displaying a menu of item fields, of which fields the geometric size is at least partly determined by the model, a cursor device is provided

 <Desc / Clms Page number 3>

 
 EMI3.1
 with a movement accelerating or braking force, depending on the cursor movement over a screen, in order to form attractive or repulsive forces relative to said fields. In this case the suggestion is realized by the application as a physical force if desired, which has a very direct effect.



  Further advantageous aspects of the invention are recited in subclaims.



  BRIEF DESCRIPTION OF THE DRAWING These and other aspects and advantages of the invention will be discussed in more detail below with reference to the description of the preferred embodiments, and in particular with reference to the attached Figures, which show Figure 1 a block diagram of a system according to the invention Figure 2 an image on the screen of such a system Figure 3 an access strategy of a memory Figure 4 a flow chart in Figure 2 Figure 5 illustrates a normal screen display Figure 6 illustrates a normal tracking display Figure 7 shows a first tracking display according to the invention Figure 8 shows a second tracking display according to the invention.



  DETAILED DESCRIPTION OF THE PREFERRED EMBODIMENTS Figure 1 shows a diagram of an information processing and information management system. The main components are usually realized as a relevant computer, the specific elements of the invention being realized by standard system output elements, in particular the display and possibly audio output, but also where specific elements can serve . In the diagram of the figure, element 50 is a keyboard, element 52 is a mouse, element 54 is an input interface unit, element 56 is a central computer, element 58 is a processor containing an information processing system 60 and an information management system 62, element 64 is a memory containing an application 66 and a model memory 68.

   Furthermore, there are an output interface unit 70, a Z>

 <Desc / Clms Page number 4>

 screen 72 and a sound channel 74. For the sake of simplicity, various further aspects and components are not shown, such as an operating system and further applications which may be active in addition to and in conjunction with or without the discussed applications.



   Figure 2 shows an instantaneous image on the screen of such a system. The measures according to the invention have been realized in a computer-controlled learning system that works on the basis of learning by hearing. In this system, a model is maintained of the current knowledge of the relevant student's material. The system adapts the user model on the basis of whether or not the answers given by the student during questioning are correct. For each item in the lesson, the user model has a score counter, the score of which rises or falls, controlled respectively by the correctness (+) or incorrectness (-) of the answer given to the questions asked by the system about that item.

   The model is made accessible to the user by displaying instantaneous scores on the screen in the form of a matrix of rectangles.



  Each item is represented by a separate block, where the specific place is characteristic of the item in question and the size indicates the current score.



  The student must indicate by means of the softkeys on the screen whether the relevant lesson item (here a so-called proverb) has been linguistically 'right' or 'wrong', after which the correct item is displayed for a specific time interval for study purposes.



  Then, by pointing to one of the blocks on the screen (for example with a soft key), the student can indicate in the model about which item he wants to be examined afterwards. By circling the block in question, the computer makes a sensible suggestion for the next item to be selected for examination. The student can follow this choice but also deviate from it, by clicking one of the other blocks with the mouse. The student can thus react selectively to the model and correct possible inaccuracies. The dialogue initiative thus remains with the student, which proves favorable for his learning motivation and the dependent learning performance.

   As shown further, some of the items are 'forbidden', which is indicated by a prohibition icon (32), for example because the item in question was activated very recently. Certain items are also possible
 EMI4.1
 suggested by circling, which is indicated by a suggestion koon JD Im

 <Desc / Clms Page number 5>

 
 EMI5.1
 (36) this is not provided for in the image shown, because the user has apparently just made a choice. The latter is indicated by a news icon (34).



  In the Figure, the following parts are shown on the screen (20) with the question asked by the computer (22) in the hearing phase: 'Is this right or wrong? The relevant proverb or characteristic expression (24) is depicted:' For you the sun up ', which tests for the correctness of the word you. In fact, the answer shown incorrectly expresses 'before the sun rises'.



  Furthermore, the image contains the feedback icons 26 (correct) and 28 (incorrect), the latter is now active, the matrix of blocks 30, indicating whether the student knows the item well (large block), reasonably knows (medium block). ) or knows (small block), and where further indicated as a legend are the prohibition, suggestion and actuality icons, 32, 36, and 34, respectively. The second is currently irrelevant in the matrix 30 because the student already has an item has chosen. Furthermore, three soft keys are indicated, with which the student can choose the tempo of the test, namely slow (38), normal (40), and fast (42). In addition to, and especially before the hearing phase, a learning system also has presentation, rehearsal, overview and other phases. A system according to the invention is also relevant in these phases.

   In those cases, the interactions by the user may be answers to questions by the system such as: "do you understand all these items?", "What item to hear / see again?", "What do you want to start with, and the like. The model then indicates which items are relevant, which may or may not be chosen, and with new items an identification, for example by an icon.



  The structure as a matrix of blocks is experienced very positively by users, also when the blocks have a characteristic shape or color. A view as described works especially well for fast learners who can see their usually relatively fast progress quickly. A further extension of the invention is if the user is free to add notes in some form to the matrix of cubes, for example as an abbreviation or word. It is possible that the application can also give or allow additional signaling within the matrix. In some cases, the application can flip the representations of the different questions through the matrix. This can be beneficial for students who more easily remember the place than the content of an item.

   After all, usually only the latter is relevant.

 <Desc / Clms Page number 6>

 
 EMI6.1
 



  The invention can be used in many information systems other than learning systems.



  The application of such a transparent user model is also important in those forms of human-machine interaction, where a relatively large number of different commands must be learned for optimal use, such as for example with various computer application programs such as word processors, databases, Viditel, CDI, and other is common. Thus, the possible commands of a word processing system can be made transparent to the user by displaying their respective descriptions in the manner of the above as an array of blocks on the screen. For example, the system can indicate which commands have never been used by that specific user before, or whose function, operation or intention has never been shown to him before.

   Even now the system can make suggestions again, while the user can expand his knowledge about the available commands as needed. In an application whose main purpose is to present information, notes can also be made on the various elements of the matrix. Furthermore, for example in the case of mainly information presentation, the application can realize a menu shortening because it is suggested that pages hitherto generally skipped pages be further skipped as well. The current model can also detect the order of preferences and indicate those preferences as suggestions. Finally, the frequency of certain questions can also be increased at the expense of others that are less of interest.



  Figure 3 illustrates a memory addressing strategy. A number of items are stored in a memory 94, one of which (92) is shown in detail. When learning as discussed above, the user = student addresses and reads one of the items, the content of which is shown at the bottom of the figure. The item in question contains a field 86 for the actual learning object, so in Figure 2 it contains the total text, including the wrong alternatives, a pointer to the word that is the subject of the question in question, and a multiplet indication for one or in generally more wrong alternatives (in this case therefore nothing good or The choice between the wrong alternatives is due to a random result. For other multi-choice questions, the design is corresponding. The field 84 contains a three-bit score. When initialized, this field is zero .

   With a correct answer, the score is increased by 1, with a wrong answer reset to zero. Bits 80, 82 indicate recently addressed items. t>

 <Desc / Clms Page number 7>

 They are designated by a pointer. Bit 80 is first set for four consecutive questions. Then the same for bit 82. After 8 questions, all bits 80 are reset, and the pointer is reset to bit 80. Items with a 1 in any of these places should not be addressed, as shown on the screen. After answering a question, the image is updated, see Figure 2. The advice from the computer is indicated by a low balance in field 84, for example balance 3 or less. Another realization is that the learning system always indicates a number of items, for example four, that are the worst known. Field 88 contains an on-screen matrix address.

   Field 89 contains a quality indication, which means, for example, a difficult question, so that this question is only addressed after a number of well-answered easy questions. Another possibility is that a certain item can be tested in an 'easy' or 'difficult' question, between which this bit indicates the choice.



  Field 90 is available for further purposes.



   For an environment other than a learning environment, the items are correspondingly stored in a memory. For example, in a control environment, the items each also realize a control action, and for that purpose also contain a pattern of control information that is not displayed to the user, but is supplied directly to the hardware for execution. For example, the response contains the name of the control action in question, and further an exploration of its operation. The model is now a summary of the control actions that have been correctly called and executed, and a summary of the errors made. If, in a certain activity state, a certain command, which has not yet been executed or has been performed little, is relevant, this is suggested as one of the possibilities.



  In case there is no other option, the latter is of course mandatory. If there are several options, these are combined into a row according to desirability. In addition, every possible command gets a balance, which can be determined as a sum of properties, and is accumulated, for example, in the manner of fuzzy logic. For example, commands have an objective probability in the current situation, which is given, for example, by a general user model. Furthermore, they have a score that is determined by whether or not the person in question has previously used it. This person can be identified by entering a personalization code.

   If necessary, it can again be tested with two overlapping recency codes if the fields 80,82 in Figure 3 are

 <Desc / Clms Page number 8>

 recent use by the person in question. Commands that are undesirable to a greater or lesser extent are prohibited or advised against by means of relevant information on the screen. Obviously, such compelling or suggestive information can also be indicated by a speech or beep signal. If the list of possible commands is long, there is a scroll option. If the user has often used the environment in question, whether or not the user model is reported back can be made dependent on an explicit choice by the user in question.



   Figure 4 gives a flow chart for Figure 2. In block 100 the application is started, if necessary the relevant information is retrieved from a background memory, and the necessary space is allocated in a foreground memory. In block 102, the screen is constructed as shown in Figure 2, and then the application waits for an interaction from the user. In block 104 it is detected whether the interaction relates to a relevant or valid item. It can be a forbidden item, or an irrelevant item, and then the application remains in the waiting loop of block 104. However, if the item is acceptable, the content of that item is retrieved in block 106 and detected in block 108, or the user interaction, so in this case the answer to a question was correct. If correct, block 110 gives a positive response.

   If the answer was correct, block 112 shows the correct response. Then in block 114 a number of quantities are updated, namely the score for the addressed item, the recency of both the last accessed item, and if possible also of other items, as discussed with reference to Figure 3. Finally, the image updated accordingly. In block 116 it is detected whether the user can be considered to have sufficient knowledge of the items. If so, a corresponding message is displayed, or a diploma is printed by a printer not otherwise specified. In block 120 it is detected whether the user wants to exit the application. If not, the application goes back to block 104. Otherwise, the application is exited in block 122.



   Figure 5 shows a normal screen display, which occurs for example with the standard operating system of the Macintosh computer. There is a horizontal menu strip with cursor, the name of a current file system Cassius, a subdirectory Word processor, and a window with a strip with actual working data and available memory space, and a field with seven items, one of which is active

 <Desc / Clms Page number 9>

 
 EMI9.1
 (Write Now 2. Most of the screen (shown in gray) has not been used.



  Figure 6 shows a normal follow-up display that shows what happens when the item 'file' is activated in the horizontal menu strip. As a result, the relevant item is highlighted in that strip and a pull-down menu (pulldown) is opened. As already indicated in the Figure, the command 'print' is an activated light field on a gray surface. The completion of the screen by the drop-down menu is overlaid as an overlay on the original image of Figure 5.



  Figure 7 shows a first sub-picture according to the invention, which is formed as an amendment to Figure 6. The number of blocks on a line indicates how many times the relevant command has already been used, according to the scale 0 never used 2X used 3-5X used 6-12X used 5 used more often. The user may notice that the "print" command has never been used, as opposed to the "print" command, which will make the user inclined to "try" the command in question. Another possibility is that this suggestion is further accentuated by the computer at a relevant moment, for example by a suggestive question.



  Figure 8 shows a second sub-picture according to the invention. Now the view is organized so that each item has an item field. Before use they have the minimum size required to contain the item and after use they grow according to the use of the item, within the limits of the menu field. Unused or infrequently used items extend their item field little to the right side of the menu field, this means that activating a certain item is usually easier, because the fields of already used items because unused items can lie between them, effectively Z are apart.

   This display can be used advantageously in combination with a so-called trackball device to move a cursor therewith as described in European patent application EP 489 469 A1 and the corresponding US patent application Serial No. 07/803, to the same applicant and incorporated herein by reference. This older technique involves manually driving the trackball with a pseudo-potential field, making it easier for the operator to place the cursor at preferred positions, at the expense of being placed at non-preferred positions. The first then correspond to the

 <Desc / Clms Page number 10>

 horizontal strips associated with previously used commands, the last with unused commands.


    

Claims (8)

CONCLUSIES : EMI11.1 1. Informatiesysteem bevattende eerste communicatiemiddelen voor interakties vanuit een gebruiker, een informatiebehandelings- informatiebeheersapplikatie die door genoemde interakties wordt geaktiveerd, en tweede communicatiemiddelen voor het onder besturing van genoemde applikatie vormen van responsies aan de gebruiker, waarbij door genoemde applikatie een model van de gebruiker wordt bijgehouden op basis van diens interakties in een verleden periode, met het kenmerk, dat genoemde tweede communicatiemiddelen gearrangeerd zijn voor het naast genoemde responsies op een beeldscherm afbeelden van een uittreksel uit genoemd model, welk uittreksel bevat gekwantiseerde struktuurelementen van genoemd model, alsmede een instantane responsie op een meest recente interaktie, CONCLUSIONS:  EMI11.1  Information system comprising first communication means for interactions from a user, an information processing information management application which is activated by said interactions, and second communication means for forming responses to the user under the control of said application, wherein said application becomes a model of the user tracked on the basis of its interactions in a past period, characterized in that said second communication means are arranged for displaying an extract from said model in addition to said responses on a screen, which extract contains quantized structural elements of said model, as well as an instantaneous response on a most recent interaction, en verder voor het op grond van het model aangeven van harde voorschriften die door de gebruiker bij verdere interakties gevolgd moeten worden en zachte voorschriften die ten behoeve van die verdere interakties op niet dwingende manier aan de gebruiker worden gesuggereerd.  and further, for the purpose of specifying, on the basis of the model, hard regulations that must be followed by the user during further interactions and soft regulations that are not compulsory suggested to the user for those further interactions. 2. Informatiesysteem volgens conclusie 1 waarbij genoemde applikatie is uitgevoerd ter lering, waarin het model een leermodel is en genoemde interakties bevatten vraagstellingskeuzes en aktuele antwoorden op een impliciete of expliciete vraagstelling. Information system according to claim 1, wherein said application is designed for teaching, wherein the model is a learning model and said interactions contain question choices and actual answers to an implicit or explicit question. 3. Informatiesysteem volgens conclusie 1 of waarin genoemde niet dwingende manier met betrekking tot een item binnen de applikatie zieh ten minste mede baseert op een of meer eerdere interakties betreffende dat item. Information system according to claim 1 or wherein said non-mandatory manner with regard to an item within the application is at least partly based on one or more previous interactions concerning that item. 4. Informatiesysteem volgens conclusie 3, waarin genoemde niet-dwingende manier zieh ten minste mede baseert op een score van interakties betreffende dat item. Information system according to claim 3, wherein said non-coercive manner at least partly based on a score of interactions concerning that item. 5. Informatiesysteem volgens een der conclusies 1 tot en met 4, waarin genoemde voorschriften met betrekking tot een item zieh ten minste mede baseren op een recentheid van een laatste interaktie betreffende dat item. An information system according to any one of claims 1 to 4, wherein said rules regarding an item are at least partly based on a recentness of a last interaction concerning that item. 6. Informatiesysteem volgens een der conclusies 1 tot en met 5, met het kenmerk, dat genoemd uittreksel georganiseerd is als een matrix van tekenposities waarin elke positie aan een desbetreffend item is geassigneerd. Information system according to any one of claims 1 to 5, characterized in that said extract is organized as a matrix of drawing positions in which each position is assigned to a respective item. 7. Informatiesysteem volgens conclusie 1 waarbij genoemde applikatie is uitgevoerd ter bediening van een apparaat of dienstsysteem, en genoemde responsies bevatten gebruikersexplikaties op een impliciete of expliciete vraagstelling door een <Desc/Clms Page number 12> gebruiker en verder suggesties tot, en explikaties van het aktiveren van een bedieningshandeling. Information system according to claim 1, wherein said application is designed to operate a device or service system, and said responses contain user explanations to an implicit or explicit question by a  <Desc / Clms Page number 12>  user and further suggestions to and explorations of activating an operation. 8. Informatiesysteem volgens een der conclusies 1 tot en met 7, voor het afbeelden van een menu van itemvelden, van welke velden de geometrische omvang ten minste gedeeltelijk door het model bepaald wordt, en voorzien van een cursorinrichting met afhankelijk van de cursorbeweging over een beeldscherm een de beweging versnellende, dan wel remmende kracht, om ten opzichte van genoemde velden aantrekkings- respektievelijk afstotingskrachten te vormen. Information system according to any one of claims 1 to 7, for displaying a menu of item fields, the fields of which the geometrical size is determined at least partly by the model, and provided with a cursor device depending on the cursor movement over a screen a movement accelerating or braking force to form attractive and repulsive forces with respect to said fields.
BE9301435A 1993-12-22 1993-12-22 Information system with means for user interactions, an informationprocessing and information management system and the means for operating thesaid system and the responses to the user BE1007899A3 (en)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9301435A BE1007899A3 (en) 1993-12-22 1993-12-22 Information system with means for user interactions, an informationprocessing and information management system and the means for operating thesaid system and the responses to the user

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9301435A BE1007899A3 (en) 1993-12-22 1993-12-22 Information system with means for user interactions, an informationprocessing and information management system and the means for operating thesaid system and the responses to the user

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1007899A3 true BE1007899A3 (en) 1995-11-14

Family

ID=3887668

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9301435A BE1007899A3 (en) 1993-12-22 1993-12-22 Information system with means for user interactions, an informationprocessing and information management system and the means for operating thesaid system and the responses to the user

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1007899A3 (en)

Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH04357549A (en) * 1991-03-07 1992-12-10 Hitachi Ltd Education system
WO1993017408A1 (en) * 1992-02-20 1993-09-02 Bertrand Perroud Method and apparatus for ear training
US5259766A (en) * 1991-12-13 1993-11-09 Educational Testing Service Method and system for interactive computer science testing, anaylsis and feedback
US5261823A (en) * 1991-01-16 1993-11-16 Brother Kogyo Kabushiki Kaisha Electronic learning machine which is capable of giving learning problems matching the student's scholastic ability
WO1993024914A1 (en) * 1992-06-02 1993-12-09 Axia Incorporated Recognition training system
WO1994017508A1 (en) * 1993-01-21 1994-08-04 Zeev Shpiro Computerized system for teaching speech

Patent Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5261823A (en) * 1991-01-16 1993-11-16 Brother Kogyo Kabushiki Kaisha Electronic learning machine which is capable of giving learning problems matching the student's scholastic ability
JPH04357549A (en) * 1991-03-07 1992-12-10 Hitachi Ltd Education system
US5306154A (en) * 1991-03-07 1994-04-26 Hitachi, Ltd. Intelligent education and simulation system and method
US5259766A (en) * 1991-12-13 1993-11-09 Educational Testing Service Method and system for interactive computer science testing, anaylsis and feedback
WO1993017408A1 (en) * 1992-02-20 1993-09-02 Bertrand Perroud Method and apparatus for ear training
WO1993024914A1 (en) * 1992-06-02 1993-12-09 Axia Incorporated Recognition training system
WO1994017508A1 (en) * 1993-01-21 1994-08-04 Zeev Shpiro Computerized system for teaching speech

Non-Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
PATENT ABSTRACTS OF JAPAN vol. 17, no. 228 (P - 1531)<5857> 11 May 1993 (1993-05-11) *
TAKEUCHI,AKIRA ET AL.: "intelligent tutoring system-coordinating mixed initiative with strategic dialogue by soft scenario-", TRANSACTIONS OF THE INSTITUTE OF ELECTRONICS, INFORMATION AND COMMUNICATION ENGINEERS OF JAPAN, vol. E73, no. 3, March 1990 (1990-03-01), TOKYO JP, pages 308-314 *

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5880729A (en) Graphical user interfaces having animated control elements
US5392387A (en) Method and system for enhanced data access efficiency in an electronic book
Carroll et al. Artifact as theory-nexus: Hermeneutics meets theory-based design
US5584699A (en) Computerized system for teaching geometry proofs
US5305435A (en) Computer windows management system and method for simulating off-screen document storage and retrieval
US6128010A (en) Action bins for computer user interface
US20060075360A1 (en) Dynamic highlight prompting apparatus and method
JPH05224859A (en) Graphical user interface
JPS61259336A (en) Electronic information display unit
US20170109138A1 (en) Dynamic creation of object classes
Nordgren Development of a Touch Screen Interface for Scania Interactor
US20100003660A1 (en) Common Format Learning Device
BE1007899A3 (en) Information system with means for user interactions, an informationprocessing and information management system and the means for operating thesaid system and the responses to the user
Lucas Visually designing the computer-learner interface
JPS5963622A (en) Touch response unit
JP2001356855A (en) Grammar and meaning of user selectable application
JPH05265678A (en) Hypertext display system
Semple Writing and editing online information
EP0607727A1 (en) Method and system for nonvisual status determination of multistate graphic objects in a data processing system
Baloian et al. Algorithm visualization using concept keyboards
Dillon New technology and the reading process
Green Looking through HCI
Foxall Sams Teach Yourself Visual Basic 2005 In 24 Hours, Complete Starter Kit (With Cd)
Horne et al. Guidelines for developing health education software
Johnson A Consumer's Guide to User Interface Design

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Owner name: PHILIPS ELECTRONICS N.V.

Effective date: 19951231