<Desc/Clms Page number 1>
Beschermelement voor recipiënten. Deze uitvinding heeft betrekking op een beschermelement voor recipiënten.
Meer speciaal heeft de uitvinding betrekking op een beschermelement voor kleine recipiënten, zoals bijvoorbeeld spuitbussen en dergelijke.
Het is algemeen bekend dat het gebruik van dergelijke recipiënten zeer universeel is. In het dagdagelijks gebruik worden zij onder andere aangewend voor het bewaren van een groot aantal produkten, zoals bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, verf, toiletprodukten, enzovoort.
Alhoewel dergelijke recipiënten bij hun aanwending zeer nuttig zijn, vertonen de meeste van deze recipiënten één of meer nadelen, zoals hierna wordt uiteengezet.
Een eerste nadeel ontstaat doordat een aantal van deze recipiënten uit harde materialen, zoals metaal, glas, of een harde kunststof bestaan, en bestaat erin dat dergelijke recipiënten bij het neerzetten en verschuiven schade kunnen veroorzaken aan het oppervlak waarop zij worden geplaatst, zoals krassen. Klassieke voorbeelden hiervan zijn het plaatsen van spuitbussen met schoonmaakmiddelen op het koetswerk van een wagen tijdens het poetsen, het plaatsen van spuitbussen en dergelijke op marmeren en glazen bladen in badkamers, enzovoort.
Nog een nadeel van een aantal van de bekende recipiënten bestaat erin dat zij een relatief glad steunvlak vertonen, waardoor zij gemakkelijk van een hellend vlak kunnen afschuiven en/of kunnen omvallen, met als gevolg dat ook
<Desc/Clms Page number 2>
weer schade aan het onderliggende oppervlak kan ontstaan, of nog, dat de recipiënt wordt beschadigd, bijvoorbeeld stukvalt.
Nog een nadeel van de meeste recipiënten bestaat erin dat zij onvoldoende zijn beveiligd tegen achteloos gebruik, bijvoorbeeld door kinderen. In de meeste gevallen zijn dergelijke recipiënten inderdaad zeer eenvoudig te bedienen, waarvan een spuitbus een voorbeeld vormt dat voor zichzelf spreekt. Het is dan ook duidelijk dat recipiënten die een gevaarlijk produkt bevatten in zulk geval een potentieel gevaar voor een ernstig ongeval vormen.
Nog een nadeel van een aantal van de voornoemde recipiënten bestaat erin dat zij dikwijls moeilijk vast te nemen zijn, in het bijzonder in het geval dat ofwel de recipiënt vochtig is, ofwel de recipiënt met vochtige handen wordt vastgenomen, met als gevolg dat de recipiënt gemakkelijk uit de handen kan vallen en bijgevolg ernstige schade kan veroorzaken.
Nog een ander nadeel van dergelijke recipiënten bestaat erin dat zij meestal, gezien hun typische langgerekte vorm, weinig stabiel zijn, waardoor zij gemakkelijk kunnen omvallen en mogelijk kunnen leeglopen.
Nog een nadeel van een aantal van deze recipiënten bestaat erin dat na het gebruik en bij het terug neerzetten van de recipiënt een kleine hoeveelheid van de inhoud langs de buitenwand naar beneden loopt en zodoende het onderliggende oppervlak vervuilt, bijvoorbeeld doordat kringen op dit oppervlak ontstaan die achteraf nog moeilijk te verwijderen zijn. Een gelijkaardig fenomeen kan zich ook voordoen bij metalen recipiënten die voor een langere tijd in een
<Desc/Clms Page number 3>
vochtige omgeving zijn neergezet, waarbij dan roestvlekken en/of oxidatieranden kunnen ontstaan.
De uitvinding heeft betrekking op een beschermelement voor recipiënten dat toelaat, door de aanwending ervan bij een recipiënt, om één of meer van de voornoemde nadelen uit te sluiten.
Hiertoe betreft de uitvinding een beschermelement voor recipiënten, daardoor gekenmerkt dat het in hoofdzaak bestaat uit een lichaam gevormd uit een basis, welke een steunvlak vertoont, en een zittingvormend gedeelte waarin een recipiënt kan worden aangebracht.
Volgens een voorkeurdragende uitvoeringsvorm is het zittingvormend gedeelte opgevat als een inklemstuk, één en ander zodanig dat de betreffende recipiënt gemakkelijk in het zittingvormend gedeelte kan worden aangebracht en bevestigd.
Met het inzicht de kenmerken volgens de uitvinding beter aan te tonen, zijn hierna als voorbeelden zonder enig beperkend karakter enkele voorkeurdragende uitvoeringsvormen beschreven, met verwijzing naar de bijgaande tekeningen, waarin : figuur 1 een beschermelement volgens de uitvinding weergeeft dat over de voet van een recipiënt is aangebracht ; figuur 2 in doorsnede nog een beschermelement volgens de uitvinding weergeeft ; figuur 3 een bovenaanzicht weergeeft van het beschermelement van figuur 2 ; figuur 4 in doorsnede nog een beschermelement volgens de uitvinding weergeeft ;
<Desc/Clms Page number 4>
figuur 5 het beschermelement van figuur 4 weergeeft, waarbij dit bovenop een recipiënt is geplaatst ; figuren 6,7 en 8, telkens in doorsnede, nog drie uitvoeringsvormen van een beschermelement volgens de uitvinding weergeven ;
figuur 9 nog een beschermelement volgens de uitvinding weergeeft ; figuren 10 en 11 in doorsnede nog twee uitvoeringsvormen van de uitvinding weergeven.
Zoals weergegeven in figuur 1 heeft de uitvinding betrekking op een beschermelement 1 dat bedoeld is te worden aangebracht aan een recipiënt 2, bijvoorbeeld een spuitbus. Het beschermelement 1 bestaat volgens de uitvinding hierbij hoofdzakelijk uit een lichaam dat gevormd is uit een basis 3, die een steunvlak 4 vertoont, en een zittingvormend gedeelte 5 waarin de recipiënt 2 kan worden aangebracht.
Het zittingvormend gedeelte 5 is bij voorkeur opgevat als een inklemstuk dat toelaat dat het beschermelement l over de voet 6 van de recipiënt 2 kan worden geklemd. Hiertoe is bij voorkeur minsten het inklemgedeelte 5 uit elastisch materiaal vervaardigd, en wel zodanig dat de elasticiteit van dit materiaal voor de voornoemde klemwerking zorgt.
Zoals weergegeven in figuur 1 vertoont het zittingvormend gedeelte 5 bij voorkeur een cilindrische vorm.
De basis 3 bestaat in het weergegeven voorbeeld van figuur 1 uit een schijf, bij voorkeur met een cirkelvormige doorsnede.
Ten einde de stabiliteit te vergroten, vertoont het steunvlak 4 van de basis 3 bij voorkeur een grotere diameter
<Desc/Clms Page number 5>
dan de inwendige diameter, respektievelijk afmeting, van het zittingvormend gedeelte 5.
Ten einde het ontstaan van krassen te vermijden, zal minstens het steunvlak 4 uit een zacht materiaal zijn vervaardigd of met een zacht materiaal bekleed zijn.
In de meest voorkeurdragende vorm wordt het beschermelement 1 ééndelig uitgevoerd. Bij voorkeur bestaat het beschermelement 1 hierbij uit een elastisch en zacht materiaal, zoals rubber.
Zoals nog is weergegeven in figuur 1 kan in de binnenwand 7 van het zittingvormend gedeelte 5 een groef 8 worden voorzien, die zich bij voorkeur langs de volledige omtrek uitstrekt, waarbij deze groef 8 kan samenwerken met een rand 9 aan de onderzijde van de recipiënt 2, zulks ten einde op deze wijze een betere bevestiging tussen het beschermelement 1 en de recipiënt 2 mogelijk te maken. De groef 8 bevindt zieh bij voorkeur juist boven de basis 3.
Het gebruik van het hiervoor beschreven beschermelement 1, en het nut hiervan, kan eenvoudig uit figuur 1 worden afgeleid.
Het aanbrengen van het beschermelement 1 aan de recipient 2 gebeurt eenvoudig door deze laatste in het zittingvormend gedeelte 5 vast te drukken, waarbij, althans in de uitvoeringsvorm van figuur 1, de klemwerking wordt bekomen, hetzij door de elasticiteit van het zittingvormend gedeelte 5, hetzij doordat de rand 9 in de groef 8 vasthaakt, althans wanneer de recipiënt 2 zulke rand 9 bezit, hetzij door de kombinatie van de voornoemde twee eigenschappen.
Het is duidelijk dat door de aanwending van het beschermelement 1 één of meer van de in de inleiding
<Desc/Clms Page number 6>
genoemde nadelen worden uitgesloten. Inderdaad, het zachte steunvlak 4 vermijdt dat krassen en dergelijke bij het neerzetten van de recipient 2 ontstaan. Door een geschikt rubber aan te wenden kan worden vermeden dat het beschermelement 1 met de daarin geplaatste recipiënt 2 op een glad oppervlak gemakkelijk verschuift. Het feit dat het steunvlak 4 groter is dan de inwendige diameter van het zittingvormend gedeelte 5, en bijgevolg ook groter is dan de voet van de recipient 2, draagt bij tot een grotere stabiliteit.
In figuren 2 en 3 is een variante weergegeven waarbij de hoogte van het zittingvormend gedeelte 5 groter is dan in de uitvoeringsvorm van figuur 1, waardoor een betere inklemming tussen het beschermelement 1 en de recipiënt 2 wordt bekomen. Zoals weergegeven in deze uitvoeringsvorm kan het beschermelement 1 volgens de uitvinding worden voorzien van een als opvangruimte funktionerende uitsparing 10 worden voorzien, om vloeistof die langs de buitenwand van de recipient 2 naar beneden loopt, op te vangen, en aldus te verhinderen dat deze op het onderliggende oppervlak terechtkomt. Deze uitsparing 10 kan bestaan uit een groef welke zieh precies bevindt op de plaats waar de binnenwand 7 en de bovenwand 11 van het zittingvormend gedeelte 5 samenkomen.
In figuur 4 wordt een variante weergegeven waarbij in de binnenwand 7 van het zittingvormend gedeelte 5 nog een groef 12 is aangebracht, die zieh bij voorkeur over de volledige omtrek uitstrekt, en die, zoals weergegeven in figuur 5, toelaat dat het beschermelement 1 tevens over een rand 13 aan de bovenzijde van een recipiënt 2 kan worden geklikt of worden geklemd, een en ander zodanig dat de uitgang van de recipient 2 wordt afgeschermd. Het beschermelement 1 kan hierbij zodanig zijn opgevat dat het
<Desc/Clms Page number 7>
met een grote klemkracht over de kop 14 van de recipiënt 2 past, zodanig dat dit niet door kinderen kan worden verwijderd.
Volgens een bijzondere uitvoeringsvorm kan het beschermelement 1 met hechtingsmiddelen worden uitgerust die toelaten dat een welbepaalde hechtkracht ontstaat tussen het beschermelement 1 en het oppervlak waarop dit beschermelement 1, met de hierin aanwezige recipiënt 2, wordt geplaatst. Zoals weergegeven in figuren 6 en 7 kunnen deze hechtingsmiddelen bijvoorbeeld bestaan uit één of meer uitsparingen 15 in het steunvlak 4, die als zuignappen funktioneren.
Het is echter duidelijk dat de voornoemde hechtingsmiddelen ook van een andere aard kunnen zijn. Zo bijvoorbeeld kunnen zij erin bestaan dat in de basis 3 een magneet wordt ingebouwd, wat bijzonder praktisch is in het geval dat het beschermelement 1 wordt aangewend voor recipiënten die bij het schoonmaken of polijsten van een wagen worden gebruikt, waarbij de in het beschermelement 2 geklemde recipiënt eenvoudig op elke plaats tegen het koetswerk kan worden bevestigd, waardoor de recipiënt bij de hand kan worden gehouden.
In figuur 8 wordt nog een variante van het beschermelement 1 weergegeven, waarbij de basis 3 is voorzien van een opening 16. Door de aanwezigheid van deze opening 16 wordt het aanbrengen van recipiënt 2 vergemakkelijkt doordat de eventueel hieronder opgesloten lucht gemakkelijk kan ontsnappen. In het geval dat deze opening 16 relatief groot is, wordt bovendien materiaal bespaard, en is het geheel gemakkelijker uitrekbaar.
<Desc/Clms Page number 8>
In figuur 9 wordt een variante weergegeven waarbij het beschermelement 1 voorzien is van een als handgreep geprofileerde buitenwand, zodanig dat een betere greep verkregen wordt op het beschermelement 1 en de hierin geplaatste geplaatste recipiënt 2. In de uitvoeringsvorm van figuur 9 is het beschermelement 1 hiertoe voorzien van halfcilindervormige omtreksgroeven 17.
Volgens een bijzondere uitvoeringsvorm wordt het beschermelement 1 vervaardigd uit zeer elastisch materiaal, zodanig dat het kan aangewend worden voor recipiënten van verschillende doormeter, door het minder of meer uitrekken van het zittingvormend gedeelte 5. Zoals weergegeven in figuur 10 geniet het in zulk geval de voorkeur dat de wanddikte van het beschermelement 1, of minstens de wanddikte van het zittingvormend gedeelte 5, zeer gering is, bijvoorbeeld minder dan twee millimeter. Verder geniet het de voorkeur dat in dit geval een materiaal wordt aangewend dat toelaat dat het beschermelement 1 minstens 10% elastisch rekbaar is, en beter nog minstens 20%.
De basis 3 dient niet noodzakelijk te zijn uitgevoerd in de vorm van een schijf. In principe kunnen de basis 3 en het steunvlak 4 verschillende vormen aannemen. In figuur 11 bijvoorbeeld, wordt een beschermelement 1 weergegeven dat louter uit een cilindrisch lichaam bestaat, waarbij het onderste gedeelte dan als basis 3 funktioneert.
Het steunvlak 4 hoeft geen reëel vlak te zijn, doch kan ook bestaan uit een theoretisch vlak dat bijvoorbeeld bepaald wordt door de onderzijden van steunen of pootjes die onder het beschermelement 1 zijn aangebracht.
<Desc/Clms Page number 9>
Het is duidelijk dat de hoogte van het beschermelement 1 willekeurig kan worden gekozen. Niettemin bedraagt deze bij voorkeur maximum zeven centimeter.
Het is eveneens duidelijk dat het zittingvormend gedeelte 5 niet noodzakelijk cilindervormig hoeft te zijn. Bij wijze van voorbeeld kan dit ook bestaan uit op de basis 3 aangebrachte uitsteeksels, waartussen de recipiënt 2 kan worden vastgeklemd. Volgens nog een andere mogelijkheid zal het zittingvormend gedeelte 5 bestaan uit een mechanische klem. In een zeer eenvoudige uitvoeringsvorm bestaat het zittingvormend gedeelte 5 slechts uit een steunvlak, aan de bovenzijde van de basis 3, waarbij een hechting tussen dit steunvlak en de recipiënt kan worden verwezenlijkt op eender welke wijze, hetzij door middel van een magneet, een stuk dubbelzijdig klevende kleefband, enzovoort.
De huidige uitvinding is geenszins beperkt tot de als voorbeelden beschreven en in de figuren weergegeven uitvoeringsvormen, doch dergelijk beschermelement kan in verschillende vormen en afmetingen worden verwezenlijkt zonder buiten het kader van de uitvinding zoals gedefinieerd in de bijgaande konklusies te treden.
<Desc / Clms Page number 1>
Protective element for receptacles. This invention relates to a protective element for containers.
More specifically, the invention relates to a protective element for small containers, such as, for example, aerosols and the like.
It is well known that the use of such containers is very universal. In everyday use, they are used, among other things, for the storage of a large number of products, such as, for example, cleaning agents, paint, toilet products, etc.
Although such containers are very useful in their use, most of these containers have one or more drawbacks, as explained below.
A first drawback arises because a number of these receptacles consist of hard materials, such as metal, glass, or a hard plastic, and consist in the fact that such receptacles can cause damage to the surface on which they are placed, such as scratches, when placed and shifted. Classic examples of this include placing aerosol cleaners on a car body while brushing, placing aerosols and the like on marble and glass tops in bathrooms, and so on.
Another drawback of some of the known containers is that they have a relatively smooth support surface, so that they can easily slip off and / or fall over an inclined surface, with the result that also
<Desc / Clms Page number 2>
damage to the underlying surface may again occur, or the container may be damaged, for example, it may break.
Another drawback of most containers is that they are insufficiently protected against careless use, for example by children. In most cases, such containers are indeed very easy to operate, of which an aerosol is an example that speaks for itself. It is therefore clear that containers containing a dangerous product in such a case pose a potential serious accident hazard.
A further drawback of some of the aforementioned receptacles is that they are often difficult to grasp, especially when either the receptacle is damp or the receptacle is handled with damp hands, as a result of which the receptacle is easily can fall out of your hands and cause serious damage.
Yet another drawback of such receptacles is that, because of their typical elongated shape, they are usually not very stable, which makes them easy to tip over and possibly empty.
A further drawback of some of these containers is that after use and when the container is put back down, a small amount of the content runs down the outer wall and thus contaminates the underlying surface, for example because circles are formed on this surface which are still difficult to remove afterwards. A similar phenomenon can also occur with metal containers that have been in one for a longer period of time
<Desc / Clms Page number 3>
humid environment, where rust stains and / or oxidation edges can then occur.
The invention relates to a protective element for receptacles which, by applying it to a receptacle, makes it possible to exclude one or more of the above-mentioned drawbacks.
To this end, the invention relates to a protective element for receptacles, characterized in that it mainly consists of a body formed from a base, which has a supporting surface, and a seat-forming part in which a receptacle can be arranged.
According to a preferred embodiment, the seat-forming part is conceived as a clamping piece, all this in such a way that the relevant container can easily be arranged and fixed in the seat-forming part.
With the insight to better demonstrate the features according to the invention, some preferred embodiments are described below as examples without any limiting character, with reference to the accompanying drawings, in which: figure 1 shows a protective element according to the invention that over the base of a container is applied; figure 2 represents a protective element according to the invention in cross section; figure 3 represents a top view of the protective element of figure 2; figure 4 represents a protective element according to the invention in cross section;
<Desc / Clms Page number 4>
figure 5 represents the protective element of figure 4, this being placed on top of a receptacle; figures 6,7 and 8, each in cross-section, represent three further embodiments of a protective element according to the invention;
figure 9 represents a protective element according to the invention; figures 10 and 11 show in cross section two further embodiments of the invention.
As shown in figure 1, the invention relates to a protective element 1 which is intended to be applied to a container 2, for example an aerosol can. According to the invention, the protective element 1 mainly consists of a body which is formed from a base 3, which has a supporting surface 4, and a seat-forming part 5 in which the receptacle 2 can be arranged.
The seat-forming part 5 is preferably conceived as a clamping piece which allows the protective element 1 to be clamped over the base 6 of the container 2. Preferably, at least the clamping part 5 is made of an elastic material for this purpose, in such a way that the elasticity of this material ensures the aforementioned clamping action.
As shown in Figure 1, the seat-forming portion 5 preferably has a cylindrical shape.
In the example shown in Figure 1, the base 3 consists of a disc, preferably with a circular cross-section.
In order to increase the stability, the support surface 4 of the base 3 preferably has a larger diameter
<Desc / Clms Page number 5>
than the internal diameter, respectively dimension, of the seat-forming part 5.
In order to avoid scratching, at least the supporting surface 4 will be made of a soft material or covered with a soft material.
In the most preferred form, the protective element 1 is designed in one piece. The protective element 1 preferably consists of an elastic and soft material, such as rubber.
As is still shown in figure 1, a groove 8 can be provided in the inner wall 7 of the seat-forming part 5, which preferably extends along the entire circumference, this groove 8 being able to cooperate with an edge 9 at the bottom of the container 2 in order to allow a better connection between the protective element 1 and the container 2 in this way. The groove 8 is preferably just above the base 3.
The use of the above-described protective element 1, and its usefulness, can be easily deduced from Figure 1.
The application of the protective element 1 to the receptacle 2 is done simply by pressing the latter into the seat-forming part 5, whereby, at least in the embodiment of figure 1, the clamping action is obtained, either by the elasticity of the seat-forming part 5, or in that the edge 9 hooks into the groove 8, at least when the container 2 has such edge 9, or through the combination of the aforementioned two properties.
It is clear that through the use of the protective element 1 one or more of the ones mentioned in the introduction
<Desc / Clms Page number 6>
said disadvantages are excluded. Indeed, the soft support surface 4 prevents scratches and the like from being created when the container 2 is set down. By using a suitable rubber it can be prevented that the protective element 1 with the container 2 placed therein shifts easily on a smooth surface. The fact that the supporting surface 4 is larger than the internal diameter of the seat-forming part 5, and therefore also larger than the base of the container 2, contributes to a greater stability.
Figures 2 and 3 show a variant in which the height of the seat-forming part 5 is greater than in the embodiment of figure 1, whereby a better clamping between the protective element 1 and the container 2 is obtained. As shown in this embodiment, the protective element 1 according to the invention can be provided with a recess 10 functioning as a collecting space, in order to collect liquid that runs down the outer wall of the container 2, and thus prevent it from falling on the underlying surface. This recess 10 can consist of a groove which is exactly where the inner wall 7 and the top wall 11 of the seat-forming part 5 meet.
Figure 4 shows a variant in which a groove 12 is arranged in the inner wall 7 of the seat-forming part 5, which preferably extends over the entire circumference, and which, as shown in figure 5, allows the protective element 1 to also extend over an edge 13 can be clicked or clamped at the top of a receptacle 2, such that the outlet of the receptacle 2 is shielded. The protective element 1 can herein be designed such that it
<Desc / Clms Page number 7>
fits over the head 14 of the container 2 with a great clamping force, such that it cannot be removed by children.
According to a special embodiment, the protective element 1 can be equipped with adhesive means which allow a specific adhesive force to be created between the protective element 1 and the surface on which this protective element 1, with the container 2 present therein, is placed. As shown in Figures 6 and 7, these adhesives may consist, for example, of one or more recesses 15 in the support surface 4, which function as suction cups.
However, it is clear that the aforementioned adhesives may also be of a different nature. For example, they may consist of a magnet being built into the base 3, which is particularly practical in the case where the protective element 1 is used for receptacles used in cleaning or polishing a car, the clamped in the protective element 2 being used. container can be easily attached to the body at any location, allowing the container to be kept at hand.
Figure 8 shows a further variant of the protective element 1, in which the base 3 is provided with an opening 16. The presence of this opening 16 facilitates the provision of container 2 because any air trapped below can easily escape. In addition, in case this opening 16 is relatively large, material is saved, and the whole is more easily stretchable.
<Desc / Clms Page number 8>
Figure 9 shows a variant in which the protective element 1 is provided with an outer wall profiled as a handle, such that a better grip is obtained on the protective element 1 and the receptacle placed therein. In the embodiment of Figure 9 the protective element 1 is used for this purpose. provided with semi-cylindrical circumferential grooves 17.
According to a special embodiment, the protective element 1 is made of highly elastic material, such that it can be used for receptacles of different diameters, by stretching the seat-forming part 5 more or less, as shown in figure 10, it is preferred in such case that the wall thickness of the protective element 1, or at least the wall thickness of the seat-forming part 5, is very small, for instance less than two millimeters. It is further preferred that in this case a material is used which allows the protective element 1 to be elastically stretchable at least 10%, and better yet at least 20%.
The base 3 need not necessarily be in the form of a disc. In principle, the base 3 and the supporting surface 4 can take different shapes. For example, in figure 11, a protective element 1 is shown which consists solely of a cylindrical body, the lower part then functioning as base 3.
The support surface 4 does not have to be a real surface, but can also consist of a theoretical surface which is determined, for example, by the undersides of supports or legs which are arranged under the protective element 1.
<Desc / Clms Page number 9>
It is clear that the height of the protective element 1 can be chosen arbitrarily. Nevertheless, it is preferably a maximum of seven centimeters.
It is also clear that the seat-forming portion 5 need not necessarily be cylindrical. By way of example, this can also consist of projections arranged on the base 3, between which the container 2 can be clamped. According to yet another possibility, the seat-forming part 5 will consist of a mechanical clamp. In a very simple embodiment, the seat-forming part 5 consists only of a supporting surface, on the top of the base 3, whereby an adhesion between this supporting surface and the container can be realized in any way, either by means of a magnet, a piece of double-sided adhesive tape, and so on.
The present invention is by no means limited to the embodiments described as examples and shown in the figures, but such protective element can be realized in different shapes and sizes without departing from the scope of the invention as defined in the appended claims.