BE1006320A3 - Checking the stability of a PAL/NTSC video signal via cross colour - Google Patents

Checking the stability of a PAL/NTSC video signal via cross colour Download PDF

Info

Publication number
BE1006320A3
BE1006320A3 BE9101087A BE9101087A BE1006320A3 BE 1006320 A3 BE1006320 A3 BE 1006320A3 BE 9101087 A BE9101087 A BE 9101087A BE 9101087 A BE9101087 A BE 9101087A BE 1006320 A3 BE1006320 A3 BE 1006320A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
pal
signal
ntsc
video signal
stability
Prior art date
Application number
BE9101087A
Other languages
Dutch (nl)
Original Assignee
Dewaersegger Marc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Dewaersegger Marc filed Critical Dewaersegger Marc
Priority to BE9101087A priority Critical patent/BE1006320A3/en
Application granted granted Critical
Publication of BE1006320A3 publication Critical patent/BE1006320A3/en

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N17/00Diagnosis, testing or measuring for television systems or their details
    • H04N17/02Diagnosis, testing or measuring for television systems or their details for colour television signals

Abstract

Cross colour is an interference pattern that is a reflection of the FHrelation of a video signal and consequently also the stability thereof. WithPAL, this cross colour delivers specific interference patterns under certaincircumstances. This intervention is intended to have a random video signalproduce a certain form of cross colour so important conclusions may be drawnfrom it. For this purpose, the original chrominance signal of the chrominancechannel of a decoder is replaced by a signal fq of a local oscillator ofwhich the frequency is in the vicinity of the PAL auxiliary wavelengthfrequency. In addition, this signal is triggered at the beginning of eachline, so that its initial phase stays the same on each line. The result is agreatly structured cross colour with very specific characteristics. Thisprinciple can also be applied to NTSC signals by switching the V factor inthe codes as in PAL for every line, and adjusting the frequency of the fq tothe NTSC auxiliary wavelength frequency. This method does not reflect exactnumbers, but does have the purpose to allow the user quickly to determine...

Description

       

   <Desc/Clms Page number 1> 
 



  CONTROLE VAN DE STABILITEIT VAN EEN PAL/NTSCVIDEOSIGNAAL VIA CROSSCOLOR Voorwoord Bij de start van kleurentelevisie werden de meeste metingen op een videosignaal uitgevoerd met een golfvormmonitor, een vectorscoop en een frequentie- /verhoudings-meter. 



  De evolutie van de beeldverwerking is er mede de oorzaak van dat in geval van complexe montages of beeldmanipulaties het te bewerken videosignaal voldoende stabiel moet zijn, en moet voldoen aan de uitzendnorm. 



  Zoniet is de kans groot dat bepaalde videobewerkingen slecht of in het geheel niet zullen uitgevoerd worden. 



  Een belangrijk kenmerk van een Pal-video-signaal is de verkoppeling tussen de kleurendraaggolf (fs) en de lijnfrequentie (fH). Men spreekt in dit verband van de   FH-relatie   van een videosignaal. De complexiteit van deze relatie spruit voort uit de compatibiliteitseis van een kleurensignaal met een zwart-wit-signaal. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de fameuze acht-raster-cyclus en de Pal-offset. 



  Omdat de stabiliteit van een videosignaal voor een zeer groot deel bepaald wordt door de FH-relatie, is het zeer belangrijk dat deze relatie goed kan beoordeeld worden. De laatste jaren is hierin nogal vooruitgang gemaakt en zijn speciale meettoestellen op de markt versehenen die meestal gebaseerd zijn op de meetmethode van'Van Dael' (EBU Review, no 172 december 1978,   pp. 265-281). Deze   methode is vooral gekend omdat ze toelaat het eerste raster in de acht-rastercyclus te bepalen, maar ook, 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 omdat ze toelaat de stabiliteit van de F/H-verkoppeling te beoordelen. 



  Zelfs bij relatief kleine onstabiliteiten kunnen bepaalde elektronische beeldverwerkingstoestellen weigeren het desbetreffende videosignaal te bewerken. 



  Het vervelende is bovendien dat televisietoestellen of beeldmonitoren hiervan weinig last ondervinden. 



  Bijgevolg wordt nogal dikwijls de verkeerde conclusie   getrokken   en veel tijd verloren. 



  Om snel een juiste beoordeling te kunnen maken is dus gespecialiseerde apparatuur nodig waarmee de gebruiker van video-apparatuur regelmatig de stabiliteit van zijn signalen kan beoordelen. 



  Door de eigenschappen van een Pal-signaal te bestuderen kan men hierin een aantal duidelijke patronen herkennen of naar voor laten komen. Het zijn nu juist deze patronen die zullen toelaten de FH-relatie en bijgevolg ook de stabiliteit van een videosignaal te beoordelen. 



  Een van deze patronen is crosscolor. Dit is overspraak van componenten uit het luminantiekanaal naar het chromakanaal die na demodulatie als storende kleurcomponenten tevoorschijn komen. De industrie probeert door allerlei technieken ('cleancoding'en het gebruik van kamfilters) deze nadelige verschijnselen zoveel mogelijk te onderdrukken. 



  Deze crosscolor legt evenwel het verband tussen de twee basissignalen (fs en fH) waarrond het PAL-systeem opgebouwd is. Indien men er kan in slagen een willekeurig videosignaal een bepaalde vorm van crosscolor te laten produceren, dan kunnen hieruit belangrijke conclusies getrokken worden. 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 



  Principe - Van een videosignaal wordt het actieve beeldgedeelte vervangen door een signaal fq afkomstig van een lokale oscillator. 



  - De vrijloopfrequentie van fq is op een paar Hz na gelijk aan de standaard hulpdraag-golffrequentie bij PAL (fs=4433618, 75 Hz). 



  - Bij het begin van elke lijn wordt de oscillator getriggerd, zodat de aanvangsfase van fl bij het begin van elke lijn gelijk blijft. 



  Wiskundig zou dit kunnen geformuleerd worden   als :   fq = n x fH waarbij n ongeveer gelijk is aan 283 Op een ZW-monitor zou dit signaal een verticaal streepjespatroon veroorzaken, maar op een kleurenmonitor resulteert dit na demodulatie in een sterk gestructureerde crosscolor die eigen is aan het PAL-   systeem.   



  In het ideale geval kan dit beeld als volgt omschreven worden : - Schuin oplopende rechte strepen met een roodblauw- achtige kleur - Het einde van een schuine lijn en het begin van de volgende liggen op eenzelfde ingebeelde verticale lijn (AB in de figuren 1 en 2) - Het strepenpatroon staat stil op het beeldscherm - Het aantal schuine lijnen op het scherm is een maat voor de afwijking van fq ten opzichte van de standaard hulpdraaggolffrequentie. De helling (links-of rechtsoplopend) heeft te maken met de relatieve afwijking van fs ten opzichte van fq. figuren 1 en   2]   

 <Desc/Clms Page number 4> 

 Bepaalde afwijkingen ten opzichte van dit ideale beeld laten toe een aantal conclusies te trekken : - Bij afwezigheid van Pal-offset gaan de schuine lijnen perfect verticaal staan [figuur 3]. 



   - Inelkaargrijpende stilstaande schuine lijnen wijzen op een Pal-offset die een veelvoud is van   25Hz. [figuur 4]    - Indien de lijnen niet perfect rechtlijnig zijn, duidt dit op een niet lineair toegepaste Pal-   offset. [figuur 5]   (Volgens de meetmethode van'Van
Dal'zou dit resulteren in een vervormd   25-Hz-   signaal. ) - Indien de lijnen over het beeld langzaam rollen duidt dit op een nietverkoppelde Pal-offset. (een
25-hz-offset die niet aan de beeldfrequentie verkoppeld is) - Het totaal onstabiel zijn van het beeld duidt op zware onstabiliteiten.

   (dit laat ondermeer toe het vergrendelingsproces van een SPG te volgen) Uitvoering Het is aangewezen dit principe toe te passen in de decoder van een kleurenmonitor, waar het kan be- 
 EMI4.1 
 schouwd worden als een aanvulling op de'Splitscreen'-modus die reeds geruime tijd op veel toestel- len aanwezig is en die vooral tot doel heeft het gedeelte van het signaal in de horizontale en vertikale onderdrukking op het beeldscherm zichtbaar te maken. 



  Figuur 6 geeft in een blokschema een mogelijke uitvoering van dit principe toegepast in de decoder van een kleurentelevisie of kleurenmonitor. 



   - In het luminantiekanaal van de decoder wordt het signaal onderbroken zodat het crosscolor- signaal hierdoor niet gestoord kan worden. 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 



   - In het chrominantiekanaal van de decoder wordt het signaal onderbroken en vervangen door een signaal afkomstig van een lokale oscillator (fq). 



   - De vrijloopfrequentie (fq) is op een paar hz na gelijk aan de standaard hulpdraaggolffrequentie bij Pal. 



   - De lokale oscillator wordt telkens bij het begin van elke lijn getriggerd zodat de aanvangsfase van fq op elke lijn dezelfde blijft. 



   - Het geheel is via een schakelaar S   omschakelaar   waardoor de oorspronkelijke functie van het, toestel eveneens kan behouden blijven. 



  NTSC-signalen : Wat NTSC betreft is er het probleem van het niet omschakelen van de V-vector waardoor de crosscolor een andere vorm krijgt. Dit kan omzeild worden door in de NTSC-decoder de V-vector evenals bij PAL elke lijn om te schakelen. 



  Bij NTSC bestaat er ook geen NTSC-offset analoog aan de Pal-offset. Dit maakt dat voor een ideaal NTSCsignaal de crosscolor niet schuin maar verticaal zal staan zoals in het geval van een Pal-signaal zonder Pal-offset.



   <Desc / Clms Page number 1>
 



  CHECKING THE STABILITY OF A PAL / NTSC VIDEO SIGNAL THROUGH CROSSCOLOR Foreword At the start of color television, most measurements on a video signal were made with a waveform monitor, a vector scope and a frequency / ratio meter.



  The evolution of image processing is partly responsible for the fact that in the case of complex edits or image manipulations, the video signal to be processed must be sufficiently stable and must comply with the broadcast standard.



  Otherwise, there is a good chance that certain video edits will be performed poorly or not at all.



  An important feature of a Pal video signal is the coupling between the color carrier (fs) and the line frequency (fH). In this context, one speaks of the FH relationship of a video signal. The complexity of this relationship arises from the compatibility requirement of a color signal with a black and white signal. This eventually led to the famous eight-grid cycle and the Pal offset.



  Because the stability of a video signal is largely determined by the FH relationship, it is very important that this relationship can be properly assessed. In recent years, considerable progress has been made in this regard and special measuring devices have appeared on the market, which are usually based on the measuring method of 'Van Dael' (EBU Review, no 172 December 1978, pp. 265-281). This method is mainly known because it allows to determine the first grid in the eight-grid cycle, but also,

 <Desc / Clms Page number 2>

 because it allows to assess the stability of the F / H coupling.



  Even with relatively small instabilities, certain electronic image processing devices may refuse to process the respective video signal.



  The annoying thing is that television sets or video monitors are not bothered by this.



  Consequently, the wrong conclusion is often drawn and a lot of time is lost.



  In order to be able to make a correct assessment quickly, specialized equipment is therefore required with which the user of video equipment can regularly assess the stability of his signals.



  By studying the properties of a Pal signal, a number of clear patterns can be recognized or brought to light. It is precisely these patterns that will allow to assess the FH relationship and, consequently, the stability of a video signal.



  One of these patterns is cross-color. This is crosstalk of components from the luminance channel to the chroma channel that appear as disturbing color components after demodulation. The industry tries to suppress these adverse phenomena as much as possible by means of various techniques ('cleancoding' and the use of comb filters).



  However, this cross-color makes the connection between the two basic signals (fs and fH) around which the PAL system is built. If one can succeed in having a random video signal produce a certain form of cross-color, then important conclusions can be drawn from this.

 <Desc / Clms Page number 3>

 



  Principle - The active image part of a video signal is replaced by a signal fq from a local oscillator.



  - The freewheel frequency of fq, except for a few Hz, is equal to the standard auxiliary carrier wave frequency at PAL (fs = 4433618, 75 Hz).



  - At the beginning of each line, the oscillator is triggered, so that the initial phase of fl remains the same at the beginning of each line.



  Mathematically, this could be formulated as: fq = nx fH where n is approximately 283. On a ZW monitor, this signal would cause a vertical bar pattern, but on a color monitor, after demodulation, this will result in a highly textured cross-color inherent in the PAL system.



  Ideally, this image can be described as follows: - Sloping straight stripes with a red-blue-ish color - The end of an oblique line and the beginning of the next lie on the same imagined vertical line (AB in Figures 1 and 2 ) - The stripe pattern freezes on the screen - The number of oblique lines on the screen is a measure of the deviation of fq from the standard subcarrier frequency. The slope (ascending left or right) has to do with the relative deviation of fs from fq. figures 1 and 2]

 <Desc / Clms Page number 4>

 Certain deviations from this ideal image allow a number of conclusions to be drawn: - In the absence of Pal offset, the oblique lines will be perfectly vertical [figure 3].



   Interlocking stationary oblique lines indicate a Pal offset that is a multiple of 25Hz. [figure 4] - If the lines are not perfectly rectilinear, this indicates a non-linearly applied Pal offset. [Figure 5] (According to the measurement method of'Van
This would result in a distorted 25 Hz signal. ) - If the lines across the image slowly scroll, this indicates an uncoupled Pal offset. (a
25 Hz offset that is not coupled to the frame rate) - The total unstability of the image indicates severe instabilities.

   (this allows, among other things, to follow the locking process of an SPG) Implementation It is recommended to apply this principle in the decoder of a color monitor, where it can be
 EMI4.1
 be considered as an addition to the 'split screen' mode, which has been available on many devices for some time and which has the primary purpose of making the part of the signal visible in the horizontal and vertical blanking on the screen.



  Figure 6 shows in a block diagram a possible embodiment of this principle applied in the decoder of a color television or color monitor.



   - In the luminance channel of the decoder, the signal is interrupted so that the cross-color signal cannot be disturbed by this.

 <Desc / Clms Page number 5>

 



   - In the chrominance channel of the decoder, the signal is interrupted and replaced by a signal from a local oscillator (fq).



   - The freewheel frequency (fq) is, except for a few hz, equal to the standard subcarrier frequency at Pal.



   - The local oscillator is always triggered at the beginning of each line so that the initial phase of fq on each line remains the same.



   - The whole is via a switch S changeover switch, so that the original function of the appliance can also be preserved.



  NTSC signals: As far as NTSC is concerned, there is the problem of not switching the V vector which gives the cross color a different shape. This can be circumvented by switching the V-vector in the NTSC decoder as well as in PAL each line.



  With NTSC, there is also no NTSC offset analogous to the Pal offset. This means that for an ideal NTSC signal, the cross color will not be oblique but vertical as in the case of a Pal signal without Pal offset.


    

Claims (1)

CONTROLE VAN DE STABILITEIT VAN EEN PAL/NTSCVIDEOSIGNAAL VIA CROSSCOLOR Crosscolor laat toe een verband te leggen tussen de twee fundamentele frequenties (fs en fH), waarrond een kleurenvideosignaal opgebouwd is. De stabiliteit van de FHrelatie is bijgevolg een maat voor de stabiliteit van een videosignaal. CHECKING THE STABILITY OF A PAL / NTSC VIDEO SIGNAL THROUGH CROSSCOLOR Crosscolor allows to make a connection between the two fundamental frequencies (fs and fH) around which a color video signal is built up. The stability of the FH relationship is therefore a measure of the stability of a video signal. Door het beeldaandeel van een videosignaal te vervangen door een signaal fq, dat een veelvoud is vah de lijnfrequentie (fq=n x fh) en dat in de buurt ligt van de hulpdraaggolffrequentie fs, wordt er in een kleurendemodulator van een decoder een specifiek laagfrequent stoorpatroon (crosscolor) opgewekt. By replacing the image portion of a video signal with a signal fq, which is a multiple of the line frequency (fq = nx fh) and which is close to the subcarrier frequency fs, a color demodulator of a decoder creates a specific low-frequency interference pattern ( crosscolor). Afwijkingen van dit patroon ten opzichte van het ideale patroon zijn een maat voor de onstabiliteiten in het videosignaal of afwijkingen ten opzichte van de desbetreffende videonorm. Deviations from this pattern from the ideal pattern are a measure of the instabilities in the video signal or deviations from the respective video standard. Deze methode is zowel geldig voor PAL als voor NTSC. Om bij NTSC een gelijkaardig patroon te verkrijgen zoals bij PAL, moet bij decodering het V-signaal lijnsequentieel omgepoold worden. Omdat er bij NTSC geen NTSC-offset bestaat, zal het aldus geproduceerde stoorpatroon eenzelfde beeld geven als een PAL-signaal zonder PAL-offset. This method is valid for both PAL and NTSC. In order to obtain a similar pattern with NTSC as with PAL, the V-signal must be reversed line-sequentially during decoding. Since there is no NTSC offset with NTSC, the interference pattern thus produced will give the same picture as a PAL signal without PAL offset. Deze meetmethode wordt vooral gekarakteriseerd door zijn eenvoud. Door dit principe in een KTV-monitor toe te passen, kan de gebruiker van video-apparatuur snel, goedkoop en doeltreffend zijn videosignalen controleren. This measuring method is mainly characterized by its simplicity. By applying this principle in a KTV monitor, the user of video equipment can check his video signals quickly, cheaply and effectively.
BE9101087A 1991-11-27 1991-11-27 Checking the stability of a PAL/NTSC video signal via cross colour BE1006320A3 (en)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9101087A BE1006320A3 (en) 1991-11-27 1991-11-27 Checking the stability of a PAL/NTSC video signal via cross colour

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9101087A BE1006320A3 (en) 1991-11-27 1991-11-27 Checking the stability of a PAL/NTSC video signal via cross colour

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1006320A3 true BE1006320A3 (en) 1994-07-19

Family

ID=3885819

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9101087A BE1006320A3 (en) 1991-11-27 1991-11-27 Checking the stability of a PAL/NTSC video signal via cross colour

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1006320A3 (en)

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3958269A (en) * 1974-08-20 1976-05-18 The United States Of America As Represented By The Secretary Of Commerce Color subcarrier frequency comparator
US4156252A (en) * 1977-10-11 1979-05-22 Buhrer Carl F Oscillator, and method of adjusting an oscillator to a standard
JPS6397087A (en) * 1986-10-13 1988-04-27 Eiden Kk Color testing signal generator

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3958269A (en) * 1974-08-20 1976-05-18 The United States Of America As Represented By The Secretary Of Commerce Color subcarrier frequency comparator
US4156252A (en) * 1977-10-11 1979-05-22 Buhrer Carl F Oscillator, and method of adjusting an oscillator to a standard
JPS6397087A (en) * 1986-10-13 1988-04-27 Eiden Kk Color testing signal generator

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
PATENT ABSTRACTS OF JAPAN vol. 12, no. 335 (E-656)(3182) 9 September 1988 & JP-A-63 097 087 ( EIDEN ) 27 April 1988 *

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JPH04500592A (en) Apparatus for controlling the relative timing of multiple signal components of an extended video signal
JPS58117788A (en) Color television signal processing circuit
JPS60261270A (en) Television device
GB2107151A (en) Television systems and subsystems therefor
JP2865758B2 (en) Device for combining and separating video signal components
JPH04500588A (en) Widescreen television signal processor with interpolator to reduce artifacts
JPH05500743A (en) television transmission system
BE1006320A3 (en) Checking the stability of a PAL/NTSC video signal via cross colour
JP3432821B2 (en) Broadband color image signal transmitting device and receiving device
EP0487186B1 (en) Motion signal detecting circuit
Faroudja NTSC and beyond (TV)
JPH03505510A (en) Frequency selective video signal intraframe processor
Pritchard A CCD comb filter for color TV receiver picture enhancement
JPS6150483A (en) Decoding system of composite digital pal video signal
JP2692897B2 (en) Luminance signal / color signal separation circuit
CA1170760A (en) Method for separating chrominance and luminance signals from a composite video signal
TW205124B (en)
JPH04233384A (en) Method of encoding television signal and decoder
JPH05501644A (en) Signal processing equipment for widescreen television systems
JPH03500228A (en) Auxiliary information processing equipment in high-definition widescreen television systems
KR890702383A (en) Widescreen Video Signal Processor
Teichner Three-dimensional pre-and post-filtering for PAL TV signals
JPH0338991A (en) Luminance signal/chrominance signal separating circuit
Glenn et al. Signal processing for compatible HDTV
JP2784806B2 (en) Motion area detection circuit

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Owner name: DEWAERSEGGER MARC

Effective date: 19941130