<Desc/Clms Page number 1>
Rek voor land- en tuinbouwprodukten.
EMI1.1
----------------------------------- Deze uitvinding heeft betrekking op een rek voor land- en tuinbouwprodukten, meer speciaal voor het uitstallen en transporteren hiervan.
Zoals bekend worden land- en tuinbouwprodukten doorgaans op een veiling aangeboden, waarna zij verder naar de kleinhandel worden verspreid. Jonge plantjes worden hierbij in bakjes geplaatst en verhandeld. Het is steeds een omslachtige bezigheid om dergelijke bakjes aan te voeren, op de veiling
EMI1.2
uit te stallen, vervolgens terug in te laden en te I transporteren naar de kleinhandelaars.
Deze uitvinding heeft betrekking op een rek waardoor de voornoemde produkten eenvoudig kunnen worden verhandeld vanaf de tuin-of landbouwer tot bij de uiteindelijke verdeler, zonder dat het voornoemde nadeel zieh hierbij voordoet.
<Desc/Clms Page number 2>
Tot dit doel heeft de huidige uitvinding als voorwerp een rek voor land- en tuinbouwprodukten, met als kenmerk dat het hoofdzakelijk bestaat in de kombinatie van een gestel ; meerdere schabben ; eerste van het gestel deel uitmakende steunmiddelen die de schabben in een horizontale stand kunnen houden ; en tweede van het gestel deel uitmakende steunmiddelen die de schabben in een hellende stand kunnen houden, afhellend naar de voorzijde van het rek, waarbij de schabben door ze aan een zijde te lichten van de eerste steunmiddelen op de tweede steunmiddelen kunnen worden gelegd, en vice-versa.
Bij voorkeur is het gestel verrolbaar.
Het is duidelijk dat de uitvinding toelaat dat de bakjes met planten of dergelijke reeds bij de producent op het rek worden geplaatst. De gevulde rekken kunnen eenvoudig per wagen worden vervoerd en in en uit worden geladen ten einde de produkten op de veiling uit te stallen, en ze vervolgens, nog steeds in het rek geplaatst, bij de eindverdeler af te leveren. Bij deze laatste worden de schabben in hun hellende stand geplaatst zodanig dat de planten of andere produkten duidelijk zichtbaar zijn voor de koper.
Met het inzicht de kenmerken volgens de uitvinding beter aan te tonen, is hierna als voorbeeld zonder enig beperkend
<Desc/Clms Page number 3>
karakter een voorkeurdragende uitvoeringsvorm beschreven met verwijzing naar de bijgaande tekeningen, waarin :
Figuur 1 het rek volgens de uitvinding in vooraanzicht weergeeft ; figuur 2 een doorsnede weergeeft volgens lijn II-II in fi- guur 1 ; figuur 3 een zieht weergeeft volgens pijl F3 in figuur 1 ; figuur 4 op grotere schaal en in doorsnede een zieht weergeeft van het gedeelte dat in figuur 3 met F4 is aangeduid ; figuur 5 een zieht analoog aan dat van figuur 3 weergeeft, voor een andere stand van de schabben ; figuur 6 op grotere schaal en in doorsnede een zieht weergeeft van het gedeelte dat in figuur 5 met F6 is aangeduid ;
figuur 7 een zieht weergeeft analoog als dat in figuur 2, dit tijdens het uitnemen van een schab ; figuur 8 een zieht weergeeft, analoog aan dat van figuur 2, waarbij het schab bestaat uit een volle plaat ; figuur 9 op grotere schaal een doorsnede weergeeft volgens lijn IX-IX in figuur 8, waarbij het schab in hellende stand is geplaatst.
Zoals weergegeven in de figuren bestaat het rek volgens de uitvinding hoofdzakelijk uit een gestel 1 ; meerdere schabben
<Desc/Clms Page number 4>
2 ; eerste steunmiddelen 3 die de schabben 2 in een horizontale stand of nagenoeg horizontale stand kunnen houden ; en tweede steunmiddelen 4 die de schabben 2 in een hellende stand kunnen houden, afhellend naar de voorzijde 5 van het rek.
Zoals weergegeven in de figuren 1 en 3 bestaat het gestel 1 hoofdzakelijk uit een balkvormig buisvormig geraamte, hetwelk bij voorkeur verrolbaar is door middel van onder de hoekpunten geplaatste wieltjes 6.
Zoals weergegeven in figuur 2 bestaan de schabben 2 elk bij voorkeur in een roostervormige struktuur, bestaande uit een aantal dwarsprofielen 7-7A, alsmede een aantal hierop vastgemaakte langsprofielen 8.
De voornoemde eerste steunmiddelen 3 die de schabben 2 in een horizontale stand kunnen houden, bestaan zoals weergegeven in de figuren 3 en 4 bij voorkeur uit horizontale profielen 9 die tussen de vertikale profielen van de zijwanden 10 en 11 van het gestel 1 in zijn aangebracht, een en ander zodanig dat minstens een aantal van de langsprofielen 8 van de schabben 2 op de profielen 9 kunnen rusten.
De voornoemde tweede steunmiddelen 4 die de schabben 2 in een hellende stand kunnen houden, bestaan zoals weergegeven in de figuren 3 tot 6, bij voorkeur uit, enerzijds, de voornoemde
<Desc/Clms Page number 5>
horizontale profielen 9 die de schabben in dit geval aan hun voorzijde ondersteunen, en anderzijds, boven de profielen 9 geplaatste haakvormige elementen 12 of dergelijke die in een tweede steunpunt voorzien, zodanig dat de schabben een hellende positie innemen.
Elk schab 2 kan zodoende bij zijn achterste rand worden vastgenomen en worden opgetild, waarbij het met de uiteinden 13 en 14 van een van de langsprofielen 8 in de bijhorende haakvormige elementen 12 kan worden gelegd. De haakvormige elementen 12 zijn bij voorkeur aan het telkens bovenliggende horizontale profiel 9 vastgelast, zulks op een welbepaalde afstand D van de achterzijde van het gestel 1. Dit laat toe dat de schabben 2 onder een relatief grote hoek kunnen worden schuingesteld, ondanks de geringe vertikale afstand V tussen de opeenvolgende horizontale profielen 9.
De langsprofielen 8 die zijn gelegen achter het langsprofiel 8 dat bedoeld is in de haakvormige elementen 12 te worden geplaatst, zijn korter zodanig dat zij bij het opheffen van de schabben 2 vrij tussendoor het gestel 1 en de hiervan deel uitmakende horizontale profielen 9 kunnen passeren.
De haakvormige elementen 12 zijn bij voorkeur met hun openingen naar voren gericht, zoals duidelijk zichtbaar is in de figuren 4 en 6.
<Desc/Clms Page number 6>
Om te beletten dat de schabben 2 in hun horizontale stand en tijdens het transport van het rek niet deels tot buiten het rek 1 zouden schuiven zijn hieraan de nodige aanslagen aangebracht, bijvoorbeeld in de vorm van op de horizontale profielen 9 gelaste uitsteeksels 15 dewelke met de uiteinden van minstens een van de langsprofielen 8 van de schabben 2 samenwerken. In de weergegeven uitvoeringsvorm beletten deze uitsteeksels 15 dat de schabben 2 over de horizontale profielen 9 naar achteren kunnen schuiven, terwijl zij tevens belet worden naar voren te schuiven doordat hun voorste langsprofielen 8 met de vertikale profielen van het gestel 1 kontakt maken.
Bij voorkeur zijn de. schabben 2 aan hun voorste en achterste rand voorzien van aanslagen, bijvoorbeeld gevormd door hierop vastgelaste hoekprofielen 16 en 17, die het verschuiven van de hierop geplaatste bakjes 18 of dergelijke tijdens het transport, alsook bij het schuinstellen, verhinderen.
Het gebruik van het rek kan eenvoudig uit de figuren 3 en 5 worden afgeleid. Bij de producent worden de rekken gevuld met de voornoemde bakjes 18, waarin jonge plantjes zijn uitgezet.
Op de veiling blijven de gevulde bakjes 10 in de rekken aanwezig en worden vervolgens zo weer naar de eindverdeler gebracht, alwaar de produkten worden uitgestald door de schabben 2 in een stand te plaatsen zoals weergegeven in
<Desc/Clms Page number 7>
figuur 5. Het is duidelijk dat het vervoer van de voornoemde bakjes 18 met de hierin geplaatste planten of andere produkten sterk vereenvoudigd wordt daar zij nu steeds in het rek kunnen aanwezig blijven.
Opdat de schabben 2 gemakkelijk horizontaal uit het rek zouden kunnen genomen worden zijn zij, zoals weergegeven in figuur 2, bij voorkeur elk nabij een hoek 19, meer speciaal nabij het kortste langsprofiel 8, voorzien van een zijwaartse uitgevende uitsparing 20 of dergelijke. In de uitvoeringsvorm volgens figuur 2 zijn hiertoe de'aan een zijde gesitueerde dwarsprofielen 7 niet doorlopend uitgevoerd tot aan het achterste langsprofiel 8. Om het achterste langsprofiel 8 te steunen is een extra dwarsprofiel 7A op een welbepaalde afstand van de zijde van het schab 2 aangebracht.
Deze konstruktie laat toe dat, zoals weergegeven in figuur 7, het schab 2 eerst volgens een beweging A naar achter kan worden getrokken en vervolgens volgens een beweging B opzij kan worden geschoven, zodanig dat het hoekprofiel van het gestel 1 in de uitsparing 20 valt, waarna het schab 2 nabij het tegenoverliggende uiteinde van de uitsparing 20 uit het gestel 1 kan worden gewenteld en kan worden weggenomen, meer speciaal volgens de aangeduide beweging C. Hierbij dient het betreffende schab 2 wel over de voornoemde aanslag 15 te worden geheven.
<Desc/Clms Page number 8>
In figuur 8 wordt een variante van het schab 2 weergegeven, waarbij dit hoofdzakelijk bestaat in een volle plaat 21, bijvoorbeeld uit metaal, die al dan niet verstevigd is bijvoorbeeld door onderaan eraan vastgelaste profielen of doordat zij omgebogen randen bezit. De platen 21 vertonen een zodanige lengte L dat zij bij hun uiteinden op de horizontale profielen 9 van het gestel 1 kunnen rusten. Nabij hun achterste hoeken zijn zij voorzien van uitsparingen 22, een en ander zodanig dat de achterste gedeelten van de schabben 2 bij het onder hoek stellen vrij doorheen het gestel 1 kunnen passeren, met ander woorden geen hinder ondervinden van de bovenliggende profielen 9.
Om de plaatvormige schabben 2 in de haakvormige elementen 12 vast te haken zijn de randen 23 van de uitsparingen 22 voorzien van een naar onder gerichte kraag 24 of dergelijke, bijvoorbeeld gevormd door een omgebogen gedeelte, dat zoals weergegeven in figuur 9 in de betreffende haakvormige elementen 12 past.
Analoog als bij de roostervormige schabben 2 kan ook in de plaatvormige schabben een uitsparing 20 worden voorzien die het wegnemen en aanbrengen van de schabben 2 in het gestel 1 vergemakkelijkt. Zoals weergegeven in figuur 8 kan deze uitsparing 20 bestaan uit een nabij de achterste hoek 19 gevormde rechthoekige uitsnijding, zodanig dat het schab 2 over de aanslag 15, over een kleine afstand zijwaarts kan
<Desc/Clms Page number 9>
verschoven worden, waarna het volgens een beweging C uit het gestel 1 kan worden gewenteld en worden weggenomen.
In de plaat 21 kunnen handgrepen in de vorm van openingen 25 zijn aangebracht.
Het is eveneens duidelijk dat het rek volgens de uitvinding ook voor andere toepassingen in de tuin-en landbouwsektor kan worden aangewend, al dan niet bij de distributie van de betreffende produkten, en al dan niet met het gebruik van de voornoemde bakjes 18.
De huidige uitvinding is geenszins beperkt tot de als voorbeeld beschreven en-in de figuren weergegeven uitvoeringsvorm, doch dergelijk rek kan in allerlei vormen en afmetingen worden verwezenlijkt zonder buiten het kader van de uitvinding te treden.
<Desc / Clms Page number 1>
Rack for agricultural and horticultural products.
EMI1.1
This invention relates to a rack for agricultural and horticultural products, more specifically for displaying and transporting it.
As is known, agricultural and horticultural products are usually offered at auction, after which they are distributed further to the retail trade. Young plants are placed in trays and traded. It is always a laborious activity to supply such containers at the auction
EMI1.2
display, then reload and transport I to retailers.
This invention relates to a rack whereby the aforementioned products can be easily traded from the gardener or farmer to the final distributor, without the aforementioned drawback occurring.
<Desc / Clms Page number 2>
To this end, the present invention has as an object a rack for agricultural and horticultural products, characterized in that it mainly consists in the combination of a frame; multiple scales; first supporting means forming part of the frame, which can keep the trays in a horizontal position; and second support means forming part of the frame capable of holding the shelves in an inclined position, inclined towards the front of the rack, the lifters being placed on the second support means by lifting them on one side of the first support means, and vice versa -versa.
The frame can preferably be rolled.
It is clear that the invention allows the trays of plants or the like to be already placed on the rack by the manufacturer. The filled racks can easily be transported by trolley and loaded and unloaded in order to display the products at the auction and then deliver them, still placed in the rack, to the final distributor. In the latter, the scales are placed in their inclined position such that the plants or other products are clearly visible to the buyer.
With the insight to better demonstrate the features according to the invention, the following is without limitation any example
<Desc / Clms Page number 3>
character describes a preferred embodiment with reference to the accompanying drawings, in which:
Figure 1 shows the rack according to the invention in front view; figure 2 represents a section according to line II-II in figure 1; figure 3 represents a view according to arrow F3 in figure 1; figure 4 is a larger-scale and sectional view of the part indicated by F4 in figure 3; figure 5 represents a view analogous to that of figure 3, for another position of the trays; figure 6 is a larger-scale and sectional view of the part indicated by F6 in figure 5;
figure 7 represents a view analogous to that in figure 2, this while removing a scab; Figure 8 shows a view analogous to that of Figure 2, the scraper consisting of a full plate; figure 9 is a larger-scale section according to line IX-IX in figure 8, wherein the scab is placed in an inclined position.
As shown in the figures, the rack according to the invention mainly consists of a frame 1; multiple scales
<Desc / Clms Page number 4>
2; first support means 3 which can keep the shelves 2 in a horizontal position or substantially horizontal position; and second support means 4 capable of holding the shelves 2 in an inclined position sloping towards the front 5 of the rack.
As shown in Figures 1 and 3, the frame 1 mainly consists of a beam-shaped tubular frame, which can preferably be rolled by means of wheels 6 placed under the corners.
As shown in figure 2, the shelves 2 each preferably consist of a grid-like structure, consisting of a number of transverse profiles 7-7A, as well as a number of longitudinal profiles 8 fixed thereon.
The aforementioned first support means 3, which can keep the trays 2 in a horizontal position, as shown in Figures 3 and 4, preferably consist of horizontal profiles 9 which are arranged between the vertical profiles of the side walls 10 and 11 of the frame 1, all this in such a way that at least some of the longitudinal profiles 8 of the trays 2 can rest on the profiles 9.
The aforementioned second support means 4 which can keep the shelves 2 in an inclined position, as shown in figures 3 to 6, preferably consist of, on the one hand, the aforementioned
<Desc / Clms Page number 5>
horizontal profiles 9 which in this case support the trays at their front, and on the other hand hook-shaped elements 12 or the like, placed above the profiles 9, which provide a second point of support, such that the trays occupy an inclined position.
Each shelf 2 can thus be gripped and lifted at its rear edge, whereby it can be placed with the ends 13 and 14 of one of the longitudinal profiles 8 in the associated hook-shaped elements 12. The hook-shaped elements 12 are preferably welded to the horizontal profile 9 above each other, this at a specific distance D from the rear side of the frame 1. This allows the shelves 2 to be tilted at a relatively large angle, despite the small vertical distance V between the successive horizontal profiles 9.
The longitudinal profiles 8, which are located behind the longitudinal profile 8, which is intended to be placed in the hook-shaped elements 12, are shorter in such a way that they can pass freely between the frame 1 and the horizontal profiles 9 forming part thereof.
The hook-shaped elements 12 are preferably oriented with their openings forward, as is clearly visible in Figures 4 and 6.
<Desc / Clms Page number 6>
In order to prevent the shelves 2 from sliding partly in their horizontal position and during the transport of the rack, the necessary stops are provided, for example in the form of protrusions 15 welded on the horizontal profiles 9, which ends of at least one of the longitudinal profiles 8 of the scales 2 cooperate. In the illustrated embodiment, these projections 15 prevent the webs 2 from sliding backwards over the horizontal profiles 9, while also preventing them from sliding forward because their front longitudinal profiles 8 make contact with the vertical profiles of the frame 1.
Preferably the. shelves 2 on their front and rear edges provided with stops, for instance formed by angle profiles 16 and 17 welded thereto, which prevent the trays 18 or the like placed thereon from sliding during transport, as well as during tilting.
The use of the rack can be easily deduced from Figures 3 and 5. At the producer, the racks are filled with the aforementioned trays 18, in which young plants are set out.
At the auction, the filled trays 10 remain in the racks and are then brought back to the final distributor, where the products are displayed by placing the shelves 2 in a position as shown in
<Desc / Clms Page number 7>
Figure 5. It is clear that the transport of the aforementioned trays 18 with the plants or other products placed therein is greatly simplified since they can now always remain in the rack.
In order that the shelves 2 can easily be taken out horizontally from the rack, they are, as shown in figure 2, preferably each near an angle 19, more particularly near the shortest longitudinal profile 8, provided with a side-projecting recess 20 or the like. In the embodiment according to figure 2 the transverse profiles 7 situated on one side are for this purpose not executed continuously until the rear longitudinal profile 8. To support the rear longitudinal profile 8, an extra transverse profile 7A is arranged at a specific distance from the side of the shelf 2. .
This construction allows that, as shown in figure 7, the shelf 2 can first be pulled back according to a movement A and then be pushed aside according to a movement B, such that the angle profile of the frame 1 falls into the recess 20, after which the scab 2 can be pivoted out of the frame 1 near the opposite end of the recess 20 and can be removed, more particularly according to the indicated movement C. The shab 2 concerned must, however, be lifted over the aforementioned stop 15.
<Desc / Clms Page number 8>
Figure 8 shows a variant of the shelf 2, which mainly consists of a solid plate 21, for instance of metal, which may or may not be reinforced, for example by profiles welded to the bottom or by having bent edges. The plates 21 have a length L such that they can rest at their ends on the horizontal profiles 9 of the frame 1. Near their rear corners they are provided with recesses 22, all this in such a way that the rear parts of the shelves 2 can pass freely through the frame 1 when angled, in other words not be hindered by the upper profiles 9.
In order to hook the plate-shaped slabs 2 into the hook-shaped elements 12, the edges 23 of the recesses 22 are provided with a downwardly directed collar 24 or the like, for instance formed by a bent part, which, as shown in figure 9, in the respective hook-shaped elements 12 fits.
Analogous to the grid-shaped cut-outs 2, a recess 20 can also be provided in the plate-shaped cut-outs, which facilitates the removal and installation of the cut-outs 2 in the frame 1. As shown in figure 8, this recess 20 may consist of a rectangular cut-out formed near the rear corner 19, such that the scab 2 can move sideways over the stop 15 for a small distance
<Desc / Clms Page number 9>
shifted, after which it can be rotated out of the frame 1 according to a movement C and removed.
Handles in the form of openings 25 can be arranged in the plate 21.
It is also clear that the rack according to the invention can also be used for other applications in the garden and agricultural sector, whether or not in the distribution of the products concerned, and whether or not with the use of the aforementioned trays 18.
The present invention is by no means limited to the exemplary embodiment shown in the figures, but such a rack can be realized in various shapes and sizes without departing from the scope of the invention.