NL2015251B1 - Zorgverleningssysteem. - Google Patents

Zorgverleningssysteem. Download PDF

Info

Publication number
NL2015251B1
NL2015251B1 NL2015251A NL2015251A NL2015251B1 NL 2015251 B1 NL2015251 B1 NL 2015251B1 NL 2015251 A NL2015251 A NL 2015251A NL 2015251 A NL2015251 A NL 2015251A NL 2015251 B1 NL2015251 B1 NL 2015251B1
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
base station
computer
server
health care
connection
Prior art date
Application number
NL2015251A
Other languages
English (en)
Inventor
David Stefan De Bock Arnold-Hendrik
Original Assignee
Az Benelux Holding Groep B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Az Benelux Holding Groep B V filed Critical Az Benelux Holding Groep B V
Priority to NL2015251A priority Critical patent/NL2015251B1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL2015251B1 publication Critical patent/NL2015251B1/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B5/00Measuring for diagnostic purposes; Identification of persons
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B25HAND TOOLS; PORTABLE POWER-DRIVEN TOOLS; MANIPULATORS
    • B25JMANIPULATORS; CHAMBERS PROVIDED WITH MANIPULATION DEVICES
    • B25J5/00Manipulators mounted on wheels or on carriages

Abstract

De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een zorgverleningssysteem, omvattend: - een mobiel basisstation, voorzien van een alarmeringsknop en een computer met een beeldscherm, zoals bijvoorbeeld een tablet, welk basisstation geschikt is voor koppeling aan een patiënt; en - een server, die in verbinding staat met het basisstation via een netwerk.

Description

Zorgverleningssysteem
De uitvinding heeft betrekking op een zorgverleningssysteem.
Er bestaat een wens om mensen die over het algemeen meer hulpbehoevend zijn dan anderen, bijvoorbeeld omdat zij ouder worden of om andere reden kampen met een verminderd gezondheidsniveau, hierna patiënten genoemd, zo lang als mogelijk in hun eigen woning te laten wonen. Deze wens bestaat niet alleen bij zorginstanties uit kosten- en efficiëntieoverwegingen, maar ook bij patiënten zelf. Hierbij is het van belang dat er een adequate mogelijkheid bestaat om de patiënt op afstand te observeren, waarbij de patiënt de mogelijkheid heeft om op afstand hulp in te schakelen.
Om aan deze wens invulling te geven zijn systemen bekend die doorgaans bestaand uit een bij de patiënt in huis geplaatste computer, welke in verbinding staat met een op afstand van de computer geplaatste server, welke doorgaans in een centrale, zoals een zorgverleningscentrum, is geplaatst.
Een dergelijke inrichting is bijvoorbeeld bekend uit DE 10 2014 105631 Al. Uit deze publicatie is een smartphone bekend welke in verbinding staat met een draagband met een drukknop. Wanneer deze drukknop wordt ingedrukt, dan legt de smartphone bij ontvangst van deze melding verbinding via een netwerk met een centrale. Hoewel deze oplossing op zich in een behoefte voorziet, is deze oplossing weinig flexibel en niet in staat om zelf beslissingen te nemen. Deze oplossing is afhankelijk van het door de gebruiker drukken op een drukknop, en biedt daarnaast weinig mogelijkheden voor verdere interactie. Ook is de informatie die dergelijke systemen genereren vaak weinig bruikbaar voor huisartsen, die hechten aan gebruik van hun eigen systemen.
Het is nu het doel van de uitvinding om bovengenoemde nadelen te verminderen of zelfs te voorkomen.
Dit doel wordt bereikt door middel van een zorgverleningssysteem, omvattend: - een mobiel basisstation, voorzien van een alarmeringsknop en een computer met een beeldscherm, zoals een tablet, welk basisstation geschikt is voor koppeling aan een patiënt; en - een server, die in verbinding staat met het basisstation via een netwerk.
In dit zorgsysteem is op het mobiele basisstation, en bij voorkeur op de computer, tevens een alarmeringsknop aangebracht welke het mogelijk maakt om vanaf de computer hulp in te schakelen. Op het moment dat deze knop wordt ingedrukt, dan zal de computer via de verbinding met de server de noodmelding doorzetten. De alarmeringsknop betreft bij voorkeur een fysieke alarmeringsknop, dat wil zeggen een hardwarematig-geïmplementeerde knop die derhalve ten allen tijde zichtbaar is. Dit voorkomt dat de patiënt bijvoorbeeld alarmeringssoftware moet activeren wanneer zich een noodsituatie voordoet.
Computers voorzien van een aanraakscherm verdienen hierbij de voorkeur, omdat deze de interactie tussen een patiënt en het basisstation vereenvoudigen. Bijzondere voorkeur heeft daarbij het gebruik van een tablet (ook bekend als tabletcomputer), omdat dergelijke computers draagbaar zijn, hetgeen met name de draagbaarheid voor de relatief kwetsbare groep vergemakkelijkt.
Onder mobiel kan worden verstaan dat het basisstation draagbaar is. Onder mobiel kan echter ook, dat wil zeggen daarnaast of in plaats daarvan, worden verstaan dat het basisstation zichzelf kan verplaatsen.
De koppeling van het basisstation met de patiënt kan er bijvoorbeeld in bestaan dat de software van de computer zich tot de patiënt richt, bijvoorbeeld door spraak (zoals het bij de naam noemen van de patiënt) of weergave van de naam van de patiënt op het scherm. Ook kan de koppeling er bijvoorbeeld in bestaan dat gegevens van de gebruiker door de computer worden opgeslagen. Deze gegevens kunnen eventueel met de server worden gedeeld, bij voorkeur automatisch.
De verbinding van het basisstation, en bij voorkeur de computer, met de server vindt bij voorkeur plaats via een netwerk zoals bijvoorbeeld Internet of een telefonienetwerk. Bij voorkeur zal het eerste deel van de communicatie draadloos plaatsvinden, bijvoorbeeld via wi-fi of Bluetooth. De verbinding kan om snelle communicatie en adequate informatiedeling met de server te garanderen permanent in stand worden gehouden. Om energie te besparen is het echter ook denkbaar dat deze verbinding bijvoorbeeld ook in een vooraf ingesteld interval worden opgezet, of alleen bij een noodmelding, of dat vanaf een noodmelding er een mogelijk tijdelijke verhoging van het interval plaatsvindt.
De computer omvat bij voorkeur een dossier van de patiënt gekoppeld aan de computer, waarbij een zorgverlener, die bij de patiënt aanwezig is, gegevens in kan voeren op de computer. Deze gegevens worden bij voorkeur via de verbinding met de server gedeeld, zodat altijd voor iedereen de meest recente informatie beschikbaar is.
In een voorkeursuitvoeringsvorm van het zorgverleningssysteem volgens de uitvinding omvat het basisstation verder een standaard met één of meerdere wielen voor het voortbewegen van de standaard, waarbij de computer, bij voorkeur losneembaar, op de standaard is aangebracht.
De functionaliteit van het zorgverleningssysteem wordt verder vergroot wanneer de computer is aangebracht op een, bij voorkeur langwerpige, standaard welke het transport van de computer vergemakkelijkt. Deze standaard is bij voorkeur van een hoogte dat het beeldscherm van de computer makkelijk toegankelijk is voor de patiënt (bijvoorbeeld op ooghoogte) en kan voor aanpassingen hieraan, eventueel automatisch of computergestuurd, in hoogte verstelbaar zijn.
Het verdient daarbij de uitdrukkelijke voorkeur wanneer de wielen aangestuurd worden door een in het basisstation voorziene motor, zodat het basisstation zelfstandig verplaatsbaar is. Bij voorkeur is deze aansturing via de verbinding met de server door een supervisor bestuurbaar.
Wanneer de computer, en bij voorkeur de tablet, losneembaar op de standaard is aangebracht maakt dit het makkelijker voor een bij de patiënt aanwezige zorgverlener om de computer te gebruiken voor het invoeren van waarnemingen. Doorgaans zal het scherm van de computer bij bevestiging van de standaard bijvoorbeeld op ooghoogte van een zittende patiënt op een substantieel verticale stand zijn ingesteld, waar bij gebruik door een hulpverlener vaak een hogere en vaak meer horizontale stand gewenst is.
Om de bevestiging aan de standaard te vergemakkelijken kan er eventueel een koppeling tussen de standaard en de computer zijn aangebracht die de computer richting de standaard trekt bij het loslaten van de computer, of bijvoorbeeld een magneet of andersoortige koppelmiddelen die de bevestiging vergemakkelijken.
Het verdient de voorkeur wanneer de wielen ten opzichte van de standaard stuurbaar zijn, waarbij deze stuurbaarheid bij voorkeur computergestuurd is, en via de aansturing via de server beïnvloedbaar is.
In nog een voorkeursuitvoeringsvorm van het zorgverleningssysteem volgens de uitvinding omvat het basisstation een afstandsmeter voor het bepalen van de afstand van het basisstation tot een aan het basisstation gekoppelde patiënt, bijvoorbeeld op basis van geluidspulsen, satellieten, lichtbundels en/of beeldopnames.
Met een afstandsmeter is het mogelijk om de afstand van het basisstation tot de aan het basisstation gekoppelde patiënt te bepalen. Deze informatie kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de weergave op het beeldscherm van de computer aan de hand hiervan aan te passen, bijvoorbeeld door het beeldscherm uit te schakelen op het moment dat de afstand relatief groot is.
De afstandsmeter kan hierbij gebruik maken van geluidspulsen (zoals bijvoorbeeld sonar-technologie), satellieten (zoals bijvoorbeeld GPS), lichtbundels (bijvoorbeeld reflectie van een LED-bundel op een patiënt) of beeldopnames (bijvoorbeeld met een camera, waarmee de computer de afstand tot de patiënt kan bepalen). De computer kan hierbij één of meerdere technieken gebruiken. Gebruik van een verdere techniek na of in combinatie met een eerdere techniek (of technieken) is mogelijk indien blijkt dat deze eerdere techniek niet tot adequate resultaten leidt. Andere afstandsbepalingstechnieken zijn ook denkbaar.
In weer een voorkeursuitvoeringsvorm van het zorgverleningssysteem volgens de uitvinding omvat het basisstation instelmiddelen, voor het aanhouden van een bepaalde afstand van het basisstation tot een aan het basisstation gekoppelde patiënt door voortbeweging van de standaard.
Wanneer de voortbeweging van de standaard, bijvoorbeeld door de aansturing van de motor van de wielen van de standaard, gekoppeld is door middel van instelmiddelen van het basisstation, dan bestaat de mogelijkheid om de afstand tussen een patiënt in te stellen en te houden op een bepaalde waarde, bijvoorbeeld van ongeveer 30 centimeter (of een afstand in deze ordegrootte). Op die manier zal het basisstation doordat het basisstation achter de patiënt aanrijdt voor de patiënt altijd makkelijk toegankelijk zijn, hetgeen met name in relatief grotere woningen een voordeel is.
Deze afstand kan ook instelbaar zijn, bijvoorbeeld door de patiënt (afhankelijk van de voorkeuren van de patiënt), of via de verbinding via de server. Hierbij kan de instelling via de server mogelijk de voorkeur van de patiënt, mogelijk tijdelijk, overschrijven.
In een andere voorkeursuitvoeringsvorm van het zorgverleningssysteem volgens de uitvinding omvat het zorgverleningssysteem verder een aan een patiënt, die aan het basisstation gekoppeld is, bevestigbare draagband, waarop een verdere alarmeringsknop is aangebracht welke knop in draadloze verbinding staat met de computer, en via de computer met de server .
Hoewel de computer al voorzien is van een alarmeringsknop, zal de patiënt in de praktijk niet altijd de computer bij een noodsituatie binnen handbereik hebben. Om die reden verdient het de voorkeur wanneer het zorgverleningssysteem verder een draagband met een alarmeringsknop omvat, welke in draadloze verbinding staat met de computer. Wanneer de computer deze melding ontvangt, dan zal deze de melding doorzenden naar de server.
De betreffende draagband kan bijvoorbeeld uitgevoerd zijn als halsband, polsband of armband, of een soortgelijk artikel.
De draadloze verbinding tussen de draagband en de computer kan eventueel ook gebruikt worden voor de bepaling van de afstand van het basisstation tot de patiënt. Hiertoe is het basisstation bij voorkeur voorzien van meerdere, bij voorkeur in substantieel verschillende richtingen geplaatste, antennes, bijvoorbeeld minstens vier antennes, op basis waarvan de nauwkeurigheid van de plaatsbepaling kan worden vergroot.
In nog een voorkeursuitvoeringsvorm van het zorgverleningssysteem volgens de uitvinding omvat het zorgverleningssysteem ten minste één sensor voor het meten van een omgevingsparameter en/of een lichaamsparameter van een aan het basisstation gekoppelde patiënt, welke sensor in draadloze verbinding staat met de computer.
Door dergelijke sensoren aan het zorgverleningssysteem te koppelen bestaat de mogelijkheid om een compleet beeld te krijgen van de gezondheidstoestand en de hulpbehoefte van de patiënt, ook in het geval dat er misschien niet sprake is van een acute noodsituatie. Hierdoor is het onder omstandigheden mogelijk om eerder situaties die mogelijk later tot een noodsituatie escaleren te detecteren. Gegevens ontvangen van deze sensoren kunnen op de computer worden opgeslagen, worden geëvalueerd en/of worden verzonden naar de server.
Voorbeelden van sensoren van omgevingsparameters zijn bijvoorbeeld in de woning aangebrachte brandmelders, koolmonoxidemeters of rookmelders, et cetera. Voorbeelden van een sensoren van lichaamsparameters zijn bijvoorbeeld hartslagbanden, bloeddrukmeters, weegschalen, et cetera.
In een verdere voorkeursuitvoeringsvorm van het zorgverleningssysteem volgens de uitvinding is de frequentieband van de verbinding tussen de computer en de draagband of de sensor gekozen zodat de verstoring van communicatie tussen andere apparatuur geminimaliseerd wordt, waarbij de frequentie bij voorkeur ongeveer 434 MHz of ongeveer 868 MHz bedraagt.
Hoewel de draadloze verbinding tussen de draagband of de sensor op elke manier tot stand kan komen, verdient het de voorkeur wanneer voor de verbinding een frequentie wordt gekozen die relatief weinig wordt gekozen door communicatie tussen andere apparatuur. Zo verdient het bijvoorbeeld de voorkeur om niet Bluetooth- of wifi-technologie voor deze verbinding in het specifiek te gebruiken, om een betrouwbare storingsarme verbinding te verkrijgen. Het is gevonden dat een frequentieband van ongeveer 434 MHz of ongeveer 868 MHz op dit moment een dergelijk resultaat oplevert. Hierbij kan het zijn dat één van de frequenties als primaire frequentie benoemd is en de tweede als reservefrequentie benoemd is, bij mislukken van communicatie via de primaire frequentie.
Het is echter ook bijvoorbeeld mogelijk dat voor deze verbinding frequenties uit het Wireless Medical Telemetry Service-bereik (WMTS) gebruikt worden.
In weer een verdere voorkeursuitvoeringsvorm van het zorgverleningssysteem volgens de uitvinding omvat de computer een verbindingseenheid, ingesteld voor een verbinding tussen de draagband of de sensor op de frequentieband, waarbij de verbindingseenheid van het basisstation in de behuizing van de computer is geïntegreerd.
Veelal is de computer voorzien van een verbindingseenheid voor het opzetten van de meest gebruikte verbindingen, zoals bijvoorbeeld Bluetooth of wifi. Deze verbindingseenheden zijn vaak niet geschikt voor verbinding op de specifieke weinig gekozen frequentieband(en). Mocht men een computer hiertoe geschikt willen maken, dan zal men vaak losse randapparatuur aan moeten sluiten. Het verdient echter de voorkeur om een verbindingseenheid in de behuizing te integreren die al is ingesteld op een dergelijke frequentieband. Hetzelfde geldt op soortgelijke wijze voor de sensor of draagband.
In nog een voorkeursuitvoeringsvorm van het zorgverleningssysteem volgens de uitvinding omvat de computer evaluatiemiddelen, voor het bepalen van hulpbehoefte van de aan het basisstation gekoppelde patiënt op basis van één of een combinatie van meerdere van de gemeten omgevingsparameter, de lichaamsparameter en/of op de computer ontvangen informatie, waarbij de bepaling door de evaluatiemiddelen bij voorkeur zelfstandig plaatsvindt.
Het verdient de voorkeur wanneer de computer op basis van de ontvangen informatie een evaluatie kan uitvoeren om te bepalen of de patiënt hulp behoeft. Deze evaluatiemiddelen zijn eventueel via de verbinding met de server of via de computer instelbaar. Instelbaarheid via de verbinding met de server verdient hierbij de voorkeur, omdat hierdoor het aantal bezoeken aan de patiënt verminderd kan worden.
Zelfstandig kan in dit geval betekenen dat de evaluatie plaatsvindt zonder direct de server raad te plegen. Zelfstandig kan echter ook betekenen dat er voor de evaluatie gegevensuitwisseling plaatsvindt met de server, maar dat er geen arts direct bij de evaluatie betrokken is.
In weer een voorkeursuitvoeringsvorm van het zorgverleningssysteem volgens de uitvinding omvat het basisstation een, bij voorkeur in de computer ingebouwde, camera.
Door het inbouwen van een camera in het basisstation bestaat de mogelijkheid om beeldopnames van de patiënt te maken. Deze beeldopnames kunnen via de verbinding met de server gedeeld worden, zodat het bijvoorbeeld voor een arts mogelijk is om bepaalde ziektepatronen te herkennen, of om met de patiënt te communiceren, of om de toediening van medicatie te controleren. Hiertoe kan het basisstation eveneens voorzien zijn van een microfoon. Bij voorkeur worden de beeldopnames via streaming met de server gedeeld. Mogelijk kan via de server tegelijkertijd tevens een beeld- en/of geluidsopname (bij voorkeur via streaming) van de arts naar de patiënt gestuurd.
De camera gebruikt voor dit doel kan daarbij dezelfde camera zijn die gebruikt wordt voor afstandsbepaling van het basisstation, maar hiervoor kan bijvoorbeeld ook een andere camera voorzien zijn, bijvoorbeeld omdat hiervoor een lagere of juist hogere resolutie van het beeld gewenst is.
In een volgende voorkeursuitvoeringsvorm van het zorgverleningssysteem volgens de uitvinding is de camera van het basisstation via de verbinding met de server verbonden met een cliënt, voorzien van besturingsmiddelen voor de instellingen van de camera, zoals bijvoorbeeld de positie van de camera.
De cliënt, bijvoorbeeld een arts, kan hierbij via de besturingsmiddelen de camera instellen. Mogelijke instellingen zijn bijvoorbeeld het in- of uitschakelen van de camera, het verplaatsen van de camera (bijvoorbeeld door verplaatsing van de standaard, waarop de camera is aangebracht), verandering van de focus, et cetera.
In nog een voorkeursuitvoeringsvorm van het zorgverleningssysteem volgens de uitvinding omvat de computer controlemiddelen voor het besturen of gedeeltelijk vergrendelen van de interface van de computer, welke controlemiddelen via de verbinding van de computer met de server instelbaar zijn.
Om de patiënt te assisteren bij het gebruik van de computer verdient het de voorkeur wanneer via de server de interface van de computer gecontroleerd kan worden (een overname van de tablet), bijvoorbeeld via de server of een met de server verbonden cliënt. Wanneer de computer Android-systeem is, dan kan hierbij bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van de "/system/bin/screencap"-module voor het maken van screenshots, en van de "/system/bin/input"-module voor het aan de computer doorgeven van bedieningscommando's, zoals swipe-commando's en toetsindrukken.
Dergelijke controle kan echter ook gebruikt worden voor het gedeeltelijk vergrendelen van de interface van de computer, bijvoorbeeld door bepaalde softwaretoepassingen ontoegankelijk te maken, of alleen toegankelijk te maken via een code. Op die manier heeft bijvoorbeeld een bij de patiënt aanwezige zorgverlener die over de code beschikt meer mogelijkheden in het gebruik van de computer dan de patiënt zelf. Op die manier kan de patiënt bijvoorbeeld niet zelf ongewenst instellingen, zoals bijvoorbeeld herinneringsmiddelen, naar eigen voorkeur wijzigen.
De controlemiddelen zullen doorgaans op de achtergrond of op intervalsbasis contact leggen met de server. De server bepaalt hierbij mogelijk op welk moment de controle door de server wordt overgenomen. Wanneer de controlemiddelen als achtergrondproces draaien, dan wordt voorkomen dat een met de controlemiddelen uitgevoerde overname prematuur beëindigd wordt.
In een verdere voorkeursuitvoeringsvorm van het zorgverleningssysteem volgens de uitvinding zijn de controlemiddelen in een webbrowser, geïnstalleerd op de computer, geïntegreerd.
Hoewel de mogelijkheid bestaat via bepaalde software om de interface van een computer over te nemen, verdient het de voorkeur om deze software te integreren in een op de computer geïnstalleerde webbrowser, bijvoorbeeld in de vorm van een in de webbrowser geïntegreerde plug-in, of in de vorm van een knop in de webbrowser, welke een achtergrondservice start, waarbij de achtergrondservice verbinding maakt met de server voor een overnameverzoek. Hierbij kan de overname actief blijven, ook als de webbrowser naderhand gesloten wordt tijdens de overname.
In een andere voorkeursuitvoeringsvorm van het zorgverleningssysteem volgens de uitvinding omvat het basisstation herinneringsmiddelen voor het aan een aan het basisstation gekoppelde patiënt zintuiglijk waarneembaar maken van een herinnering, welke herinneringsmiddelen door middel van de verbinding met de server instelbaar zijn.
Om de patiënt te herinneren aan zaken, zoals bijvoorbeeld inname van medicatie, een afspraak met een hulpverlener, of andere zaken, verdient het de voorkeur wanneer het basisstation herinneringsmiddelen omvat. Deze herinneringsmiddelen kunnen herinneringsmiddelen zijn die op het basisstation worden weergegeven, zoals een visueel, vibratie en/of auditief alarm. Het is echter ook mogelijk dat de herinneringsmiddelen bijvoorbeeld via de verbinding met een aanwezige draagband op deze draagband een alarm weergeven, bijvoorbeeld visueel, via vibratie of auditief.
In weer een voorkeursuitvoeringsvorm van het zorgverleningssysteem volgens de uitvinding omvat de server conversiemiddelen omvat voor het converteren van informatie door de server ontvangen via de verbinding met het basisstation, naar andere systemen, zoals een huisartseninformatiesysteem.
Wanneer de server voorzien is van conversiemiddelen, dan bestaat de mogelijkheid om informatie die vergaard is door middel van het zorgverleningssysteem te delen met externe systemen, zoals een huisartseninformatiesysteem. Gebleken is dat artsen, en met name huisartsen, sterk hechten aan gebruik van een eigen systeem. Het verdient voor efficiënte en snelle gegevensuitwisseling dus de voorkeur om de server uit te rusten met conversiemiddelen. Deze conversie vindt bij voorkeur gelijktijdig (cq. real time) met, of kort na de ontvangst van de informatie door de server plaats om een snelle verwerking te bereiken.
Deze en andere kenmerken van de uitvinding worden nader toegelicht aan de hand van de bijgaande tekeningen.
Figuur 1 toont een vooraanzicht van een eerste basisstation volgens de uitvinding.
Figuur 2 toont een zijaanzicht van een tweede basisstation volgens de uitvinding.
Figuur 3 toont een schematisch overzicht van het zorgverleningssysteem volgens de uitvinding.
Figuur 1 toont een basisstation 1 omvattend een tabletcomputer 2. Op de voorzijde van de tabletcomputer is een aanraakscherm 3 aangebracht. Naast het aanraakscherm 3 zijn een alarmeringsknop 4 en een bel-knop 5 aangebracht. De tabletcomputer 2 is daarnaast voorzien van een camera 6 en luidsprekers 7, 8 en een thuisknop 9.
Figuur 2 toont een tweede basisstation 10 volgens de uitvinding. Gelijke onderdelen met figuur 1 zijn met gelijke cijfers aangegeven. Het basisstation 10 met tabletcomputer 2 omvat verder een standaard 11, waaraan de tabletcomputer 2 losneembaar is bevestigd, met aan de standaard 11 bevestigde wielen, waarvan één wiel 12 zichtbaar is. Wiel 12 is roteerbaar rondom wielas 13 en stuuras 14. Wiel 12 wordt aangestuurd door tabletcomputer 2. Met wielen 12 kan basisstation 10 een patiënt volgen tot een ingestelde afstand.
Figuur 3 toont een zorgverleningssysteem 15 volgens de uitvinding met basisstation 1, aangebracht binnen buitenmuren 16 van een woning. Binnen de woning zijn sensoren, te weten een nekhanger 17, een polsband 18, een weegschaal 19 en een rookmelder 20 in verbinding met basisstation 1 via draadloze verbindingen 21, 22, 23, 24. De informatie ontvangen van deze sensoren 17, 18, 19, 20 wordt op het basisstation 1 verwerkt, eventueel in combinatie met informatie ingevoerd op het basisstation 1 zelf, bijvoorbeeld via het aanraakscherm 3, camera 6 of knoppen 4, 5. Al deze informatie ontvangen op het basisstation 1 kan ook via internet 25 naar server 26 gestuurd worden. Via server 26 is basisstation 1 ook configureerbaar en bestuurbaar. Op server 26 zijn conversiemiddelen 27 aanwezig, voor de conversie van deze informatie naar een huisartseninformatiesysteem 28.

Claims (15)

1. Zorgverleningssysteem, omvattend: - een mobiel basisstation, voorzien van een alarmeringsknop en een computer met een beeldscherm, zoals een tablet, welk basisstation geschikt is voor koppeling aan een patiënt; en - een server, die in verbinding staat met het basisstation via een netwerk.
2. Zorgverleningssysteem volgens conclusie 1, waarbij het basisstation verder een standaard omvat met één of meerdere wielen voor het voortbewegen van de standaard, waarbij de computer, bij voorkeur losneembaar, op de standaard is aangebracht.
3. Zorgverleningssysteem volgens conclusie 1 of 2, waarbij het basisstation een afstandsmeter omvat voor het bepalen van de afstand van het basisstation tot een aan het basisstation gekoppelde patiënt, bijvoorbeeld op basis van geluidspulsen, satellieten, lichtbundels en/of beeldopnames.
4. Zorgverleningssysteem volgens conclusie 2 en 3, waarbij het basisstation instelmiddelen omvat, voor het aanhouden van een bepaalde afstand van het basisstation tot een aan het basisstation gekoppelde patiënt door voortbeweging van de standaard.
5. Zorgverleningssysteem volgens een van de voorgaande conclusies, verder omvattend een aan een patiënt, die aan het basisstation gekoppeld is, bevestigbare draagband, waarop een verdere alarmeringsknop is aangebracht welke knop in draadloze verbinding staat met de computer, en via de computer met de server.
6. Zorgverleningssysteem volgens een van de voorgaande conclusies, omvattend ten minste één sensor voor het meten van een omgevingsparameter en/of een lichaamsparameter van een aan het basisstation gekoppelde patiënt, welke sensor in draadloze verbinding staat met de computer.
7. Zorgverleningssysteem volgens conclusie 5 of 6, waarbij de frequentieband van de verbinding tussen de computer en de draagband of de sensor gekozen is zodat de verstoring van communicatie tussen andere apparatuur geminimaliseerd wordt, waarbij de frequentie bij voorkeur ongeveer 434 MHz of ongeveer 868 MHz bedraagt.
8. Zorgverleningssysteem volgens conclusie 7, waarbij de computer een verbindingseenheid omvat, ingesteld voor een verbinding tussen de draagband of de sensor op de frequentieband, waarbij de verbindingseenheid van het basisstation in de behuizing van de computer is geïntegreerd.
9. Zorgverleningssysteem volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij de computer evaluatiemiddelen omvat, voor het bepalen van hulpbehoefte van de aan het basisstation gekoppelde patiënt op basis van één of een combinatie van meerdere van de gemeten omgevingsparameter, de lichaamsparameter en/of op de computer ontvangen informatie, waarbij de bepaling door de evaluatiemiddelen bij voorkeur zelfstandig plaatsvindt.
10. Zorgverleningssysteem volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij het basisstation een, bij voorkeur in de computer ingebouwde, camera omvat.
11. Zorgverleningssysteem volgens conclusie 10, waarbij de camera van het basisstation via de verbinding met de server verbonden is met een cliënt, voorzien van besturingsmiddelen voor de instellingen van de camera, zoals bijvoorbeeld de positie van de camera.
12. Zorgverleningssysteem volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij de computer controlemiddelen omvat voor het besturen of gedeeltelijk vergrendelen van de interface van de computer, welke controlemiddelen via de verbinding van de computer met de server instelbaar zijn.
13. Zorgverleningssysteem volgens conclusie 12, waarbij de controlemiddelen in een webbrowser, geïnstalleerd op de computer, zijn geïntegreerd.
14. Zorgverleningssysteem volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij het basisstation herinneringsmiddelen omvat voor het aan een aan het basisstation gekoppelde patiënt zintuiglijk waarneembaar maken van een herinnering, welke herinneringsmiddelen door middel van de verbinding met de server instelbaar zijn.
15. Zorgverleningssysteem, waarbij de server conversiemiddelen omvat voor het converteren van informatie door de server ontvangen via de verbinding met het basisstation, naar andere systemen, zoals een huisartseninformatiesysteem.
NL2015251A 2015-07-31 2015-07-31 Zorgverleningssysteem. NL2015251B1 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2015251A NL2015251B1 (nl) 2015-07-31 2015-07-31 Zorgverleningssysteem.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2015251A NL2015251B1 (nl) 2015-07-31 2015-07-31 Zorgverleningssysteem.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL2015251B1 true NL2015251B1 (nl) 2017-02-20

Family

ID=55273454

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2015251A NL2015251B1 (nl) 2015-07-31 2015-07-31 Zorgverleningssysteem.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL2015251B1 (nl)

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20040019406A1 (en) * 2002-07-25 2004-01-29 Yulun Wang Medical tele-robotic system
WO2006020862A2 (en) * 2004-08-13 2006-02-23 Welch Allyn, Inc. Mobile medical workstation
US20090322513A1 (en) * 2008-06-27 2009-12-31 Franklin Dun-Jen Hwang Medical emergency alert system and method
US20140139616A1 (en) * 2012-01-27 2014-05-22 Intouch Technologies, Inc. Enhanced Diagnostics for a Telepresence Robot

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20040019406A1 (en) * 2002-07-25 2004-01-29 Yulun Wang Medical tele-robotic system
WO2006020862A2 (en) * 2004-08-13 2006-02-23 Welch Allyn, Inc. Mobile medical workstation
US20090322513A1 (en) * 2008-06-27 2009-12-31 Franklin Dun-Jen Hwang Medical emergency alert system and method
US20140139616A1 (en) * 2012-01-27 2014-05-22 Intouch Technologies, Inc. Enhanced Diagnostics for a Telepresence Robot

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10942032B2 (en) Personal monitoring apparatus and method
US20210328991A1 (en) Systems and Methods for a Secure Tipping Notification for a Motorized Mobile Chair
US11024142B2 (en) Event detector for issuing a notification responsive to occurrence of an event
JP6997102B2 (ja) スマートな特徴部を有する移動装置および移動装置用の充電マウント
US11382511B2 (en) Method and system to reduce infrastructure costs with simplified indoor location and reliable communications
US10417385B2 (en) Methods and systems for audio call detection
US9787818B2 (en) Emergency notification system and server
US20210007631A1 (en) Systems and methods for fall detection
US10446017B1 (en) Smart personal emergency response systems (SPERS)
TWI526976B (zh) 監控系統、方法及醫療監控系統
CN104113618A (zh) 一种基于柔性屏幕的穿戴式监护设备
WO2016187374A1 (en) Medication adherence device and coordinated care platform
US9215577B2 (en) Wearable healthcare device
JP6681473B2 (ja) 電動ベッド
US11545262B2 (en) Mobile body and management system
WO2015089979A1 (zh) 智能护理装置
JP6905773B2 (ja) 見守りバンド監視システム、見守りバンド監視デバイス、見守りバンド監視方法及び見守りバンド監視プログラム
CN105408903A (zh) 处理医学设备的警报信号
KR20170127591A (ko) 사물인터넷 기반 간병 로봇
KR20170127592A (ko) 헬스케어 간병 로봇
KR101642599B1 (ko) 근거리 통신 기반 복약정보 관리 및 서비스 시스템
NL2015251B1 (nl) Zorgverleningssysteem.
JP6730087B2 (ja) 監視システム
JP2016015977A (ja) 看護支援装置および看護支援方法
Divya et al. An Extensive Review on Emergency Assistance Applications

Legal Events

Date Code Title Description
PD Change of ownership

Owner name: CAREPLANNER BENELUX B.V.; NL

Free format text: DETAILS ASSIGNMENT: CHANGE OF OWNER(S), ASSIGNMENT; FORMER OWNER NAME: AZ BENELUX HOLDING GROEP B.V.

Effective date: 20180703

MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20220801