SE468332B - Utsaettningsutrustning - Google Patents

Utsaettningsutrustning

Info

Publication number
SE468332B
SE468332B SE9103289A SE9103289A SE468332B SE 468332 B SE468332 B SE 468332B SE 9103289 A SE9103289 A SE 9103289A SE 9103289 A SE9103289 A SE 9103289A SE 468332 B SE468332 B SE 468332B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
projector
laser
projectors
laying
operator
Prior art date
Application number
SE9103289A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9103289D0 (sv
SE9103289L (sv
Inventor
Marek Sroka
Original Assignee
Marek Sroka
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Marek Sroka filed Critical Marek Sroka
Priority to SE9103289A priority Critical patent/SE9103289L/sv
Publication of SE9103289D0 publication Critical patent/SE9103289D0/sv
Publication of SE468332B publication Critical patent/SE468332B/sv
Publication of SE9103289L publication Critical patent/SE9103289L/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01CMEASURING DISTANCES, LEVELS OR BEARINGS; SURVEYING; NAVIGATION; GYROSCOPIC INSTRUMENTS; PHOTOGRAMMETRY OR VIDEOGRAMMETRY
    • G01C15/00Surveying instruments or accessories not provided for in groups G01C1/00 - G01C13/00
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01CMEASURING DISTANCES, LEVELS OR BEARINGS; SURVEYING; NAVIGATION; GYROSCOPIC INSTRUMENTS; PHOTOGRAMMETRY OR VIDEOGRAMMETRY
    • G01C15/00Surveying instruments or accessories not provided for in groups G01C1/00 - G01C13/00
    • G01C15/12Instruments for setting out fixed angles, e.g. right angles

Description

Jia.
Cï\ CCI 10 15 20 25 30 35 OJ CN PO projektorer styras av sändaren till inriktning mot sändaren, och att utgående från projektorernas kända lägen och referensriktningar, beräkna sändarens posi- tion och därigenom positionen för den efterfrågade punkten, med ledning av projektorernas riktningar i :ä höjdled och sidled, då de är inriktade mot sändaren.
Det uppfinningsenliga ändamålet uppnås med den utrust- ning som anges i patentkravet 1.
Utföringsformer av utrustningen anges i de osjälvständiga patentkraven.
Det uppfinningsenliga ändamålet kan alltså uppnås genom att åtminstone två laserprojektorer som vardera utsänder laserljus i ett vertikalplan,är placerade i kända posi- tioner och har kända referensriktningar, varvid en önskad punkt i omgivningen representeras av en inställ- ningsriktning för vardera laserprojektorn så att den önskade punkten indikeras av laserplanens skärning.
Alla de önskade punkterna kan alltså beräknas somfpar av projektorriktningar (vid givna positioner och referens- riktningar för projektorerna) och lagras i minnen som ansluter till respektive projektor. På i sig välkänt sätt kan nu projektorns ställmotor inställas med led- ning av en vald riktning ur minnet, exempelvis genom att operatören medbringar en sändare såsom en radio- sändare med vilken han kan aktivera projektorn och akti- vera deras respektive minnen för inställning av det aktuella vinkelparet.
Operatören känner till det ungefärliga läget för den aktuella punkten och placerar sig själv i detta område. 'fé- Där kan han nu identifiera riktningen från respektive projektor och placera utsättningskäppen i skärnings- punkten. För att förenkla utsättningsarbetet är det 10 15 20 25 30 35 468 352 då lämpligt att utnyttja en detekteringsanordning, som lämpligen är monterad på en utsättningskäpp. Detek- teringsanordningen kan innefatta ett par linjära detek- torer som lämpligen är horisontellt orienterade och som gensvarar exempelvis med ljud eller ljussignaler mot läget för laserbelysningen på detektorn. Exempelvis kan man anordna en detektor väsentligen horisontell och vinkelrät mot respektive laserplan, och givetvis bör då optimalläget på detektorn motsvara utsättningskäppens läge relativt detektorn.
Inom utsättningstekniken är det i och för sig väl känt att utnyttja lasertekniken, för markering av plan, exempel- vis horisontalplan. Därvid ligger det inom fackmannens förmåga att välja laserplanprojektorer som medelst en vippande spegel projicerar laserljus i ett plan över en viss vald centrumvinkel, eller att medelst ett prisma kontinuerligt utsända ljus i ett plan över en vald vinkel.
Vidare är det inom utsättningstekniken välkänt att till- handahålla med laserljus och därvid även kan indikera en lämplig detektorer, vilka gensvarar mot belysning förflyttning av detektorn för att åstadkomma en detek- torinriktning mot det projicerade laserljuset.
Vidare är det inom den allmänna tekniken välkänt att man kan beräkna punktlägen i koordinater, såsom motsvarande skärande riktningar som utgår från kända punkter med kända referensriktningar, och vidare ligger det inom fackmannens förmåga att förse exempelvis en laserprojek- tor som utsänder ett vertikalt laserljusplan med en ställmotor som medger inställning av projektorn till en vald horisontalvinkel relativt en referensriktning, med ledning av ett riktningsvärde som kan hämtas ur ett till projektorn hörande minne, och som kan tas fram med hjälp av en signalmottagare vilken aktiveras av en signal- ()\ CU (JJ 10 15 20 25 30 35 CA! _~ _; sändare som operatören för med sig.
Häri diskuteras endast förutsättningen att laserprojek- torerna är tvâ till antalet och är belägna i åtskilda punkter, men det bör stå helt klart att man kan placera ut sådana projektorer i tre eller flera punkter för att öka utsättningsnoggrannheten eller -säkerheten. Vidare antyds häri att punktmarkeringarna avser punktlägen i horisontalplanet, men det är uppenbart att det referens- plan som uppfinningen uttrycker genom uppgiften om laser- projektorernas planorientering när godtycklig, och endast tjänar till att förenkla beskrivningen av uppfinningen.
Vidare inser fackmannen att man med fördel kan placera projektorer åtskilda i vertikalled, särskilt en tredje och en fjärde projektor och i det fall utsättnigsarbetet avser ett husbygge eller dylikt, där bjälklagen kan komma att skymma strålningsutbredningen från projektorer i ett visst höjdläge.
Uppfinningen kommer i det följande att beskrivas i exempel- form med hänvisning till den bilagda ritningen.
Fig. l visar schematiskt en horisontalvy över en an- läggning enligt uppfinningen.
Fig. 2 visar den i fig. 1 indikerade detektorn.
På fig. l indikeras med P1 och P2 laserprojektorer, vilka var och en avger laserstrålning i ett vertikalplan, och är vridbara kring sin vertikalaxel medelst en till- hörande vridningsmotor V1, V2.
Projektorerna Pl, P2 är placerade i kända punkter a b 1' l respektive az, bz, och har kända referensriktningar Rl respektive R2. En punkt ax, bx som man önskar sätta ut, kan då markeras med skärningspunkten mellan projektorernas Pl, P2 projektionsriktningar, när dessa bildar en viss *u 10 15 20 25 30 35 468 332 vinkel al respektive az i förhållande till referens- riktningen R1, R2. Dessa vinklar dl, az kan beräknas för varje punkt ax, bx man önskar kunna sätta ut och kan sedan lagras i ett minne M1, M2 som är förknippat med respektive projektor och vridmotor. En operatör, som är schematiskt avbildad och indikeras med O, medför en sändare S, som genom selektiv sändning påverkar mot- tagare G1, C2 vid respektive projektor Pl, P2 till att ta fram de aktuella vinkelvärdena och inställa projek- torerna Pl, P2 på dessa,så att laserskärningsplanet indikerar den efterfrågade punkten som valts medelst sändaren S.
Fackmannen inser att det är enkelt att beräkna nya vinkel- värden och mata in dessa i minnena M1, M2 om projektor- lägena ändras.
Med markeringen P3 på fig. l antyds att man med fördel kan ha fler än tvâ projektorer i en utsättningsanlägg- ning, dels för att ge en större utsättningsnoggrannhet för de aktuella punkterna, dels för att erbjuda ett större utsättningsområde, och slutligen även för att minska risken för att någon projektor blir avskärmad vid utsättning av någon punkt.
Operatören kan under vissa förutsättningar se laserljus- planen från respektive projektor Pl, P2 och placera ut sin markeringskäpp M i skärningspunkten, men annars kan man förse markeringskäppen M med en detekteringsanordning D, som gensvarar mot laserstrålningen och därigenom med- ger operatören O att korrekt placera käppen M i skärnings- punkten.
Såsom närmare framgår av fig. 2 kan detektoranordningen D omfatta två detektorer Dl, D2 vilka är rätlinjiga och lämpligen orienterade för att i möjligaste mån kunna bilda rät vinkel mot sin tillhörande projektor. Vardera Ch CO (N (N h.) detektorn Dl, D2 kan vidare ha en serie av lampor 20 respektive 21 vilka markerar laserstrålningens belys- ningsläge på detektorn Dl respektive D2 och därigenom medge enkel inplacering av käppen M.
Uppfinningen har ovan beskrivits schematiskt, men det står klart att fackmannen inte har några problem att välja de komponenter som erfordras för förverkligande av anläggningen. Vidare har uppfinningen ovan beskrivits i anslutning till en byggarbetsplats eller dylikt, men det är uppenbart för fackmannen att uppfinningen inga- lunda är inskränkt till just byggarbetsplatser, utan finner användning i alla sådana sammanhang där man önskar kunna åstadkomma en snabb och enkel utsättning/markering av i förväg bestämda koordinatpunkter med hjälp av endast en operatör. 'u

Claims (4)

10 15 20 25 30 35 7 468 352 Patentkrav
1. Anläggning för utsättning av punkter, k ä n n e - t e c k n a d e av åtminstone två laserprojektorer (Pl, P2) som är vardera anordnade att avge laserljus i ett vertikalplan och som vardera har en ställmotor (V1, V2) för inställning av en önskad laserprojektionsrikt- ning (dl, az), varvid varje projektor (Pl, P2) har en känd referensriktning (RI, R2) och en känd position, och varvid läget för respektive utsättningspunkt är om- räknat till de respektive projektorriktningar (ul, az) vars skärningar indikerar de ifrågavarande utsättnings- punkterna, ett minne (Ml,'M2) vid respektive projektor, för de beräknade och mot utsättningspunkterna svarande riktningsvinklarna, en mottagare (Cl, C2) vid respektive projektor (Pl, P2), vilken mottagare vid selektiv akti- vering medelst en sändare (S) inställer en mot en'vald ut- sättningspunkt svarande och från minnet hämtad vinkel för projektorn, varigenom operatören kan medelst sändaren aktivera projektorerna till att inriktas mot en skär- ningspunkt som operatören har valt med sändaren, och en markeringskäpp (M), varmed operatören kan markera skärningspunkten mellan laserplanen.
2. Utrustning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att markeringskäppen (M) är försedd med en detekte- ringsanordning (D) för läget för respektive laserljus- plan.
3. Utrustning enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att detekteringsanordningen (D) innefattar en linjär detektor (Dl, D2) för respektive laserprojektor. k ä n n e t e c k n a d av att detektorerna är anordnade att sträcka sig med
4. Utrustning enligt krav 3, väsentligen rät vinkel mot markeringskäppens längd- -Iš- ON CI .J (M (f I hl! riktning och bildar ungefär rät vinkel mot varandra för att utbreda sig väsentligen vinkelrät mot riktningen till respektive laserprojektor. f;
SE9103289A 1991-11-07 1991-11-07 Utsaettningsutrustning SE9103289L (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9103289A SE9103289L (sv) 1991-11-07 1991-11-07 Utsaettningsutrustning

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9103289A SE9103289L (sv) 1991-11-07 1991-11-07 Utsaettningsutrustning

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9103289D0 SE9103289D0 (sv) 1991-11-07
SE468332B true SE468332B (sv) 1992-12-14
SE9103289L SE9103289L (sv) 1992-12-14

Family

ID=20384260

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9103289A SE9103289L (sv) 1991-11-07 1991-11-07 Utsaettningsutrustning

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE9103289L (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2000007034A1 (en) * 1998-07-17 2000-02-10 Geopolar Oy Method and apparatus for angle measurement or to define angular location of an object

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2000007034A1 (en) * 1998-07-17 2000-02-10 Geopolar Oy Method and apparatus for angle measurement or to define angular location of an object
US6437860B1 (en) 1998-07-17 2002-08-20 Geopolar Oy Method and apparatus for angle measurement or to define angular location of an object

Also Published As

Publication number Publication date
SE9103289D0 (sv) 1991-11-07
SE9103289L (sv) 1992-12-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9453729B2 (en) Layout equipment and layout method
US6202312B1 (en) Laser tool for generating perpendicular lines of light on floor
EP2728309B1 (en) Robotic laser pointer apparatus and methods
US8006394B2 (en) Apparatus, method and system of precise identification of multiple points distributed throughout an area
US7110102B2 (en) Working position measuring system
US20200173777A1 (en) Real time position and orientation tracker
US6731329B1 (en) Method and an arrangement for determining the spatial coordinates of at least one object point
US6529853B1 (en) Virtual positioning media control system
EP1703300A1 (de) Verfahren und System zur Bestimmung von Position und Orientierung eines Objekts
EP3182065A1 (de) Handhaltbares entfernungsmessgerät und verfahren zum erfassen relativer positionen
US11719536B2 (en) Apparatus, system, and method for aerial surveying
DE102013205633B4 (de) Automatisiertes Grundriss- und Punktübertragungssystem
US3896432A (en) Perspective radar airport recognition and landing guidance system
US11132789B2 (en) Calculation system, calculation method, program, and target
EP1001251A1 (de) Laser-Positionier-System
ATE105628T1 (de) Verfahren und visiereinrichtung zum grobausrichten von feuerleit- und waffenanlagen.
SE468332B (sv) Utsaettningsutrustning
US5123737A (en) Device for determining the deviation of a target from a predetermined location
US20220398940A1 (en) Non-Visual Virtual-Reality System for Navigation Training and Assessment
US3184740A (en) Position indicating and course plotting device
JPS61117409A (ja) 建設機械の現在地検出方法
JPH08110229A (ja) 自動マーキング装置
RU2018085C1 (ru) Устройство для определения координат подвижного объекта
SU1047770A1 (ru) Способ установки секции при изготовлении корпуса судна
JP3093043B2 (ja) 位置計測作図装置

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 9103289-6

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 9103289-6

Format of ref document f/p: F