NL1012437C2 - Televisie ontvanger. - Google Patents

Televisie ontvanger. Download PDF

Info

Publication number
NL1012437C2
NL1012437C2 NL1012437A NL1012437A NL1012437C2 NL 1012437 C2 NL1012437 C2 NL 1012437C2 NL 1012437 A NL1012437 A NL 1012437A NL 1012437 A NL1012437 A NL 1012437A NL 1012437 C2 NL1012437 C2 NL 1012437C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
channel
radio frequency
output
scheme
television receiver
Prior art date
Application number
NL1012437A
Other languages
English (en)
Other versions
NL1012437A1 (nl
Inventor
Koni Saito
Tadashi Kurita
Original Assignee
Sony Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sony Corp filed Critical Sony Corp
Publication of NL1012437A1 publication Critical patent/NL1012437A1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1012437C2 publication Critical patent/NL1012437C2/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/76Television signal recording
    • H04N5/765Interface circuits between an apparatus for recording and another apparatus
    • H04N5/775Interface circuits between an apparatus for recording and another apparatus between a recording apparatus and a television receiver
    • H04N5/7755Interface circuits between an apparatus for recording and another apparatus between a recording apparatus and a television receiver the recorder being connected to, or coupled with, the antenna of the television receiver
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N21/00Selective content distribution, e.g. interactive television or video on demand [VOD]
    • H04N21/40Client devices specifically adapted for the reception of or interaction with content, e.g. set-top-box [STB]; Operations thereof
    • H04N21/41Structure of client; Structure of client peripherals
    • H04N21/426Internal components of the client ; Characteristics thereof

Description

TELEVISIE ONTVANGER
ACHTERGROND VAN DE UITVINDING
De onderhavige uitvinding heeft in zijn algemeenheid betrekking op een televisie ontvanger en meer in het bijzonder op een televisie ontvanger met de mogelijk-5 heid van het .afgeven van een radiofrequent (RF) signaal aan een video-inrichting.
Bij het afgeven van audio/videosignalen als RF drageruitgang van een televisie ontvanger aan een externe inrichting, zoals een VTR worden in Japan weinig proble-10 men waargenomen waar het schema en de kanalen die voor dit doel te gebruiken zijn tevoren zijn bepaald. Echter bijvoorbeeld in Europa, waar verschillende gebieden verschillende kanaaltoewij zingen bezitten, is het nodig om alvorens inrichtingen te gebruiken, allereerst een RF 15 uitgangsschema in te stellen, vervolgens een uitgangska-naal in te stellen en een afstempreset-operatie op de ontvanger uit te voeren, waarbij deze insteloperaties in afzonderlijke handelingen dienen te worden uitgevoerd. Tenminste het instellen van een RF uitgangsschema en het 20 uitgangskanaal moeten worden uitgevoerd om RF uitgangs-beelden en geluid te verkrijgen, waardoor de belasting voor de gebruikers toeneemt.
In de inrichting volgens de aanverwante techniek kunnen omroepschema's die voor elk gebied verschil- 2 5 len niet worden herkend. Het gevolg is dat er onzekerheid met betrekking tot televisie ontvangermodellen ontstaan met betrekking tot waar deze naar de verschepen zijn en te gebruiken zijn, waarbij de gebruiker handmatig de hierboven vermeldde regionale instellingen moet verrich- 3 0 ten. Bij wijze van alternatief moet de fabrikant de verschepingsbestemming controleren, teneinde de regionale instellingen te doen, voorafgaande aan het verschepen.
1012437 2
Wanneer de gebruiker RF uitgangsinstellingen verricht, moet de gebruiker de instellingen doen met begrip van de omroepcondities (bijvoorbeeld waartoe A tot N van het CCIR rapport het omroepschema behoort) in dat 5 gebied, of moet hij de instellingen verrichten door te kijken naar een feitelijk ontvangen scherm, of de instellingen verrichten door te verwijzen naar het schema van een RF aansluitbestemming. Aldus wordt het instellen van de RF uitgang enkel aan de gebruiker overgelaten, omdat 10 alles wat de verschaffers van de inrichting kunnen doen het slechts verschaffen van de noodzakelijke informatie is voor de instelklus, hetgeen de gebruiker dwingt om arbeid te verrichten.
Het is te doen gebruikelijk om een RF uitgang 15 in te stellen op een kanaal dat vrij is in het omroepge-bied. Om een dergelijk vrij kanaal te vinden, moet de gebruiker de moeite nemen om deze instellingen te verrichten door het controleren van een vrij kanaal. Bovendien hebben sommige inrichtingen specificaties die het 20 noodzakelijk maken om serienummers toe te wijzen aan de ontvangkanalen. In een dergelijk geval is, indien de absolute kanalen in dat gebied niet goed zijn gedefinieerd, het instellen van een serienummer moeilijk. In het bijzonder wanneer inrichtingen met een RF drager 25 worden aangesloten tussen een televisie ontvanger en bijvoorbeeld een videobandrecorder, dan moet de gebruiker het vrije kanaal op een inrichting instellen en vervolgens dienovereenkomstig de tuner van de andere instellen.
Nog verder, omdat een vrij kanaal is gedefi-30 nieerd als een kanaal zonder TV-omroep, bestaat er het gevaar van het selecteren van een kanaal dat externe storingen heeft, zoals hoog frequente ruis, waardoor de beeld- en geluidskwaliteit worden verlaagd.
35 SAMENVATTING VAN DE UITVINDING
Zoals beschreven vereisen televisie ontvangers met de RF uitgangsmogelijkheid van de stand van de techniek dat de gebruiker een noodzakelijk RF uitgangsschema 1 o 12437 3 instelt, een vrij kanaal selecteert zonder oraroepgolf, het geselecteerde vrije kanaal instelt als uitgangskanaal van een van de onderling aangesloten inrichtingen, en het dienovereenkomstig instellen van de tuner van de andere 5 inrichting, waardoor de belasting voor de gebruiker toeneemt.
Het is derhalve een doel van de onderhavige uitvinding om te voorzien in een televisie ontvanger met een RF uitgangsmogelijkheid die het automatisch instellen 10 van een RF uitgangsschema mogelijk maakt, en het automatisch instellen van een uitgangskanaal met een relatief eenvoudige werkwijze mogelijk maakt, waardoor de anders noodzakelijke arbeid van de gebruiker wordt geëlimineerd.
Bij het uitvoeren van de uitvinding en over-15 eenkomstig met een aspect daarvan is voorzien in een televisie ontvanger met RF (radiofrequente) uitgangsmid-dellen voor het afgeven van een audio/videosignaal aan een externe inrichting, waarbij RF wordt gebruikt als drager, waarbij de televisie ontvanger omvat; zoek- en 20 ontvangmiddelen voor het uitvoeren van een sequentiële aftastoperatie in een tevoren bepaalde frequentieband voor het ontvangen van alle te ontvangen omroepgolven, discriminatiemiddelen voor een omroepschema voor het vinden van een omroepschema dat meestal wordt waargenomen 25 van die omroepgolven die ontvangen worden door de zoek en ontvangmiddelen, en automatische instelmiddelen voor een RF uitgangsschema voor het aanpassen van een RF drager uitgangsschema van het audio/videosignaal dat is afgegeven door de RF uitgangsmiddelen, aan het omroepschema dat 30 is vastgesteld door de discriminatiemiddelen voor het omroepschema.
De bovenvermelde nieuwe uitvoering realiseert een televisie ontvanger die het automatisch instellen mogelijk maakt van een RF drager uitgangsschema, zonder 35 werk voor de gebruiker te vereisen.
Bij het uitvoeren van de uitvinding en overeenkomstig met een ander aspect daarvan is voorzien in een televisie ontvanger met RF uitgangsmiddelen voor het 1 0 12 4 3 '7 4 afgeven van een audio/videosignaal aan een externe inrichting met RF die wordt gebruikt als drager, waarbij de televisie ontvanger omvat; zoek- en ontvangmiddelen voor het uitvoeren van een sequentiële aftastoperatie in een 5 tevoren bepaalde frequentieband voor het ontvangen van alle te ontvangen omroepgolven, discriminatiemiddelen voor een omroepschema voor het vinden van een omroepsche-ma dat meestal wordt waargenomen van die omroepgolven die worden ontvangen door de zoek- en ontvangmiddelen, auto-10 matische instelmiddelen voor een RF uitgangsschema voor het aanpassen van een RF drager uitgangsschema van het audio/videosignaal dat wordt af gegeven door de RF uit-gangsmiddelen, aan het omroepschema dat wordt vastgesteld door de discriminatie middelen voor een omroepschema, 15 vrije kanaaldetectie en opslagmiddelen voor het vergelijken van alle omroepkanalen die worden ontvangen door de zoek- en ontvangmiddelen met regionale omroepkanalen, teneinde alle vrije kanalen in de tevoren bepaalde frequentieband te detecteren en op te slaan, en automatische 20 instelmiddelen voor een RF uitgangskanaal voor het selecteren van een RF drager kanaal ten gebruike door de RF uitgangsmiddelen van de vrije kanalen die zijn opgeslagen in de vrije kanaal detectie en opslagmiddelen in een afgegeven vrijgaveband van de RF uitgangsmiddelen en het 25 instellen van het geselecteerde RF dragerkanaal.
De bovenvermelde nieuwe uitvoering realiseert een televisie ontvanger die automatische instelling mogelijk maakt van een RF drager uitgangsschema en RF uitgangskanaal, zonder dat werk van de gebruiker noodza-30 kelijk is.
Zoals beschreven en overeenkomstig met de uitvinding is een televisie ontvanger verschaft, waarin de tevoren bepaalde frequentieband die wordt afgetast door de zoek- en ontvangmiddelen is aangepast aan een te 35 ontvangen frequentieband van de televisie ontvanger en de zoek- en ontvangmiddelen en de vrije kanaaldetectie en opslagmiddelen zijn gebruikt voor automatische kanaalse-lectiemiddelen van de televisie ontvanger.
Λ . ï _> i ·; ·' \ 1 : 5
De bovenvermelde nieuwe uitvoering maakt het gebruik mogelijk van de zoek en ontvangmiddelen en de vrije kanaaldetectie en opslagmiddelen, ook voor de automatische kanaalselectiemiddelen van de tuner, tenein-5 de daarmee de eliminatie circuits die anders nodig zijn in afmeting te verkleinen en daarbij gevolg de verva-gingskosten voor de inrichting te verlagen.
Zoals beschreven en overeenkomstig met de uitvinding is voorzien in een televisie ontvanger, waar-10 in, indien de zoek- en ontvangmiddelen geen omroepgolf kunnen ontvangen in de tevoren bepaalde frequentieband, de automatische instelmiddelen voor het RF uitgangsschema het schema van de RF drager uitgang instellen op een tevoren in gestelde initiële instelwaarde.
15 Zoals beschreven en overeenkomstig met de uitvinding is voorzien in een televisie ontvanger waarin, indien de vrije kanaaldetectie en opslagmiddelen een groot aantal vrije kanalen detecteren en opslaan, de automatische instelmiddelen voor het RF uitgangskanaal 20 als RF dragerkanaal voor gebruik door RF uitgangsmiddelen een kanaal instellen uit een groot aantal vrije kanalen met een waarde die het dichtst ligt bij een initiële instelwaarde van een tevoren ingesteld kanaal, en indien de vrije kanaaldetectie en opslagmiddelen geen vrij 25 kanaal detecteren en opslaan, de automatische instelmiddelen voor het RF uitgangskanaal de initiële kanaalin-stelwaarde instellen als RF drager kanaal voor gebruik door de RF uitgangsmiddelen.
De bovenvermelde nieuwe uitvoering maakt het 30 automatisch instellen van een initiële waarde mogelijk, indien er geen omroepsignaal is ontvangen en indien er geen vrij kanaal is gedetecteerd. Indien twee of meer vrije kanalen worden gedetecteerd, kan een van hen worden ingesteld.
35 Aldus vind een automatisch zoeken plaats van de ontvangen omroepgolven, waarbij een RF uitgangsschema wordt geselecteerd uit die automatisch gezochte omroepgolven en een vrij kanaal wordt verkregen bij het automa- 1012437 6 tisch zoeken, dat wordt ingesteld als RF uitgangskanaal. Deze operaties worden uitgevoerd in een enkele schakel-operatie. Het gevolg is dat de initiële insteloperaties op de televisie ontvanger kunnen plaatsvinden zonder dat 5 daartoe arbeid van de gebruiker vereist is.
KORTE BESCHRIJVING VAN DE TEKENINGEN
Deze en andere doelstellingen van de uitvinding zullen worden ingezien door verwijzing naar de beschrij-10 ving, welke in samenhang te nemen is met de begeleidende tekening, waarin: figuur 1 een blokdiagram is dat een hoofdgedeelte illustreert van een televisie ontvanger die als een voorkeursuitvoeringsvorm' van de uitvinding in de 15 praktijk is gebracht; figuur 2 is een blokdiagram dat een discriminatie circuit met PAL-systeem televisie schema illustreert in een automatisch discriminatieblok van een omroepschema in de uitvoeringsvorm van figuur 1; en 20 figuur 3 is een stroomkaart die een indicatie geeft omtrent de werking van de uitvoeringsvorm van figuur 1.
GEDETAILLEERDE BESCHRIJVING VAN EEN VOORKEURSUITVOERINGS-25 VORM
Deze uitvinding zal verder worden beschreven in verder detail bij wijze van voorbeeld, onder verwijzing naar de begeleidende tekeningen.
De onderhavige uitvinding is bedoeld om de 30 oorspronkelijke insteloperaties op een televisie ontvan-, ger uit te voeren met een RF uitgangsmogelijkheid, in een eenvoudige, enkelvoudige en automatische wijze. Opgemerkt dient te worden dat afhankelijk van de specificaties die noodzakelijk zijn voor televisie ontvanger modellen er 35 drie type mogelijkheden zijn verschaft, te weten de later te beschrijven I, II en III. Daarvan is de onderhavige uitvinding belichaamd in drie specificaties; degene die 1 0 12 4 3 7 7 slechts een [I] mogelijkheid heeft, de combinatie van [I] en [II], en een combinatie van [I], [II] en [III].
[I] Automatische instelmogelijkheid voor RF uitgangsschema: 5 Door gebruik te maken van een automatische discriminator voor een omroepschema wordt een tevoren bepaalde frequentieband automatisch ingesteld door een executiecommando overeenkomstig met de onderhavige uitvinding en worden de omroepgolven in deze frequentieband 10 allen ontvangen en doorzocht op discriminerende omroep-schema's. Het meestal ontvangen omroepschema wordt gebruikt als RF uitgangsschema.
[II] Automatische zoekmogelijkheid voor RF uitgangsvrij kanaal: 15 Ten gebruike van de tevoren bepaalde frequen tieband voor gebruik in [I] wordt de UHF band gebruikt die wordt gegarandeerd door een RF modulator voor een RF uitgang, en in deze UHF band wordt gezocht. De omroepgolven en ruis die worden ontvangen in de UHF band wordt 20 vergeleken met die van regionale kanalen die tevoren in een microprocessor zijn opgeslagen. Een vrij kanaal zonder een ontvangen golf wordt gebruikt als het RF uitgangskanaal.
[III] Automatische discriminatie ontvang moge-25 lijkheid voor omroepschema:
Omdat de onderhavige uitvinding een automatische discriminator voor een omroepschema heeft voor het implementeren van eigenschap [I] is de zoekfrequentieband uitgebreid tot de frequentieband die wordt gegarandeerd 30 door een tunereenheid op het moment van het automatisch zoeken van het vrije kanaal van [II] en zijn de omroep-golf frequentiekanalen opgeslagen teneinde de mogelijkheid te scheppen (automatische kanaal afstem ontvangst) die inherent is aan de automatische discriminator, als 35 deel van de automatische initiële insteleenheid van de ontvanger.
Het bedieningsblok voor het uitvoeren van de automatische initiële insteloperatie volgens de uitvin- 1012437 8 ding wordt gevormd door een op aanraken reagerende schakelaar. In een omgeving waarin het automatisch instellen kan falen vind handmatige instelling volgens de stand van de techniek plaats, tezamen met het automatisch instel-5 len.
Het navolgende beschrijft in detail een televisie ontvanger volgens de onderhavige uitvinding onder verwijzing naar de begeleidende tekening.
Figuur 1 is een blokdiagram dat een hoofdsectie 10 illustreert van de televisie ontvanger die in de praktijk is gebracht als een voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding. In de figuur geeft verwijzingscijfer 1 een executieschakelaar aan, verwijzingscijfer 2 een tunerbe-sturings microprocessor aan, geeft referentiecijfer 3 een 15 tunerblok aan, geeft referentiecijfer 4 een automatisch discriminatieblok voor een omroepschema aan, geeft referentie 5 een RF modulatorblok aan en geeft referentiecijfer 6 een weergaveblok aan. Het volgende beschrijft de functie van elk van deze componenten.
20 1 Executieschakelaar:
De mogelijkheid volgens de uitvinding wordt gestart wanneer de executieschakelaar 1 wordt ingedrukt. De executieschakelaar 1 is bijvoorbeeld van het type dat op aanraken reageert. Wanneer deze schakelaar wordt 25 ingedrukt, verandert de schakelspanning om een executie-startcommando aan de tunerbesturings microprocessor 2 toe te voeren.
2 Tunerbesturings microprocessor:
De tunerbesturings microprocessor 2 handelt 30 alle besturingsprocessen in de onderhavige uitvinding af. Afhankelijk van de inhoud van het commando kunnen de functies van de tunerbesturings microprocessor 2 ook over een groot aantal inrichtingen worden verdeeld (een microprocessor etc.) ten behoeve van executie.
35 De tunerbesturings microprocessor 2 is opge bouwd uit een toetsinvoerverwerkingsblok, een computer-blok, een geheugenblok, een tunerbesturingsblok en een weergavebesturingsblok.
1012437 9
Het toetsinvoerverwerkingsblok voert een commando in dat wordt afgegeven door de executieschakelaar 1 aan het computerblok voor executie overeenkomstig met een executieprogramma van de uitvinding.
5 Het tunerbesturingsblok geeft een zoekcommando en een voorinstelcommando af aan de tunereenheid en slaat informatie op (ontvangkanaal informatie en ontvangkanaal omroepschema) , welke is verkregen, welke opslag plaats vindt in het geheugenblok. Op basis van de verkregen 10 informatie stelt de tunerbesturings microprocessor 2 het omroepschema voor dat gebied op.
De kanaal allocatie informatie van een gebied in kwestie wordt tevoren opgeslagen in het geheugenblok en de opgeslagen informatie wordt vergeleken met het 15 ontvang resultaat om vrije kanaalselectie uit te voeren. Opgemerkt dient te worden dat de informatie (ontvangka-naalinformatie en omroepschema) die is opgeslagen in het geheugenblok beschikbaar komt als kanaalgegevens bij kanaalselectie.
20 3 Tunerblok:
Het tunerblok 3 geeft een eenheid voor TV omroepontvangst, met inbegrip van een IF blok aan. Het tunerblok 3 dat hierin wordt gebruikt, voert een kanaal-selectieoperatie uit door middel van een synthesizer 25 techniek die op PLL is gebaseerd.
Het tunerblok 3 ontvangt een commando van een tunerbesturings microprocessor 2 om een kanaalselectie zoekoperatie uit te voeren. Opgemerkt dient te worden, dat zoekoperatie specificaties en ontvangspecificaties 30 afhangen van een inrichtingsysteem dat wordt gebruikt, waarbij een voorbeeld daarvan hieronder is weergegeven.
Wanneer de omroep is ontvangen wordt door het tunerblok 3 een samengesteld videosignaal afgegeven, dat wordt omgezet door een extern circuit in een videosignaal 35 aanwezig/afwezig detectiesignaal. Het detectiesignaal wordt vervolgens teruggegeven aan de tunerbesturings microprocessor 2, welke controleert op aanwezigheid van een omroepsignaal. Wanneer een commando (geselecteerd 1012437 10 kanaal/frequentie) dat overeenkomt met "broadcast signal detected" is opgeslagen in het geheugen geeft dit aan dat er een kanaalselectie operatie (ontvangst is uitgevoerd).
4 Automatisch discriminatieblok voor omroep- 5 schema:
Automatisch stelt het automatisch discriminatieblok 4 voor het omroepschema omroepschema's vast 1 (vastgesteld door de CCIR conferentie) die voor gebieden van de wereld verschilt van een ontvangen (of ingetrok-10 ken) frequentie. In principe vindt de automatische discriminatie plaats op basis van een verschil tussen de videodragerfrequentie (fs) en de spraakdragerfrequentie (fp), welke beiden zijn gedefinieerd door CCIR, namelijk fs tot fp. Dominante omroepschema1 s kunnen met deze 15 werkwijze worden onderscheiden.
Figuur 2 is een blokdiagram dat een circuit illustreert dat wordt gebruikt in het automatische discriminatieblok 4 voor een omroepschema voor het maken van onderscheid tussen PAL-type televisieschema's, zoals B/G 20 (gebruikt in Italië, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Australië, Singapore en Thailand), D/K (gebruikt in Rusland en Oost-Europese landen) , en I (gebruikt in Verenigd Koninkrijk) .
Een IF signaal dat van het tunerblok 3 is 25 afgenomen wordt toegevoerd aan drie types banddoorlaat filters (BPFs) 42-1 tot 42-3, via een bufferversterker 41. Deze banddoorlaat filters 42-1 tot 42-3 zijn ingericht voor de frequenties (fs tot fp) van de bovenvermelde schema's. Integrators r 43-1 tot r 43-3 die geplaatst 30 zijn na de banddoorlaatfilters 42-1 tot 42-3, zetten de IF signalen die zijn afgegeven door de banddoorlaatfilters om in DC niveaus. Teneinde meer specifiek te zijn, afhankelijk of de uitgangen van de banddoorlaatfilters 42-1 tot 42-3 tevoren bepaalde niveaus hebben wordt het 35 schema van het IF kanaal (namelijk het zendende) afgeleid van de banddoorlaatf ilters 42-1 tot 42-3 met het tevoren bepaalde niveau. Deze vaststelling vindt plaats door de tunerbesturings microprocéssor 2.
1012 4-37 11
Onder verwijzing naar figuur 2 wordt BPF 42-1 met het uitgangsniveau van 5,5 MHz vergeleken met een DC drempel 44 door comparator 45-1. Indien is vastgesteld dat het uitgangsniveau gelijk is aan of hoger is dan de 5 drempel 44, dan wordt het omroepschema vastgesteld als B/G. Anders geeft het een ander omroepschema aan.
Voor een ander omroepschema wordt BPF 42-2 met de uitgang van 6,5 MHz vergeleken met BPF 42-3 met de uitgang van 6,0 MHz, door comparator 45-2. Een van de D/K 10 en I schema's wordt altijd vastgesteld op basis van het resultaat van de vergelijking. Het IF signaal wordt altijd toegevoerd aan het discriminatieblok 4 voor het omroepschema. In respons op de uitgevoerde kanaalselectie zoekoperatie wordt het vastgestelde resultaat (het om-15 roepschema) op het tijdstip van kanaalontvangst opgeslagen in de tunerbesturings microprocessor 2, tezamen met de ontvangen informatie.
Opgemerkt dien te worden, dat indien het in gebruik zijnde apparaat een mogelijkheid heeft om op 20 basis van kleur een samengesteld videosignaal dat wordt afgegeven aan het tunerblok 3 te discrimineren in PAL of NTSC het discriminatie resultaat allereerst kan worden gelezen door de tunerbesturings microprocessor 2, waardoor het systeem van de uitvinding verenigbaar wordt met 25 vier omroepschema1 s, met inbegrip van de benaderde vaststelling van het M (NTSC) schema (strikt voldoet NTSC niet altijd aan C=M) , afgezien van de B/G, D/K en I in de schakeling die in figuur 2 is getoond.
5 RF modulatorblok: 3 0 Het RF modulatorblok 5 ontvangt een TV omroep (een RF signaal) van de antenne van de televisie' ontvanger of van buitenaf of van een audio/videosignaal dat wordt opgewekt in de televisie ontvanger, moduleert het ontvangen signaal en geeft het gemoduleerde signaal af.
35 Opgemerkt dient te worden dat teneinde het "automatic setting of RF output to a free channel" overeenkomstig met de uitvinding te implementeren de RF modulator 5 is ingericht om een uitgangssignaal (een frequentie) in te 1012437 12 stellen door middel van een PLL synthesizer, waarvan de besturing plaatsvindt door de tunerbesturings microprocessor 2.
"RF output scheme setting" vindt ook plaats 5 door de tunerbesturings microprocessor 2. Opgemerkt dient te worden, dat de RF uitgangsvorm wordt vastgesteld door het schema dat specificaties instelt van de componenten van het RF modulatorblok 5.
6 Weergaveblok: 10 Het weergaveblok 6, dat een LED, een fluoresce rende lampindicator of een ander type beeldinrichting is, is uitgerust met het doel van het weergeven van de operationele condities van de uitvoeringsvorm en is voorzien van middelen voor het controleren van de instellingen (RF 15 uitgangsschema en kanaalnummer) . Het weergaveblok 6 wordt bestuurd door de tunerbesturings microprocessor 2.
Het volgende beschrijft de werking van het bovenvermelde systeem onder verwijzing naar een operationele stroomkaart die in figuur 3 is getoond.
20 In stap 100 start het programma. In stap 101, wanneer de executieschakelaar 1 eenmaal is ingedrukt wordt in stap 102 vastgesteld of al of niet is voldaan aan executiecondities. Indien aan de later te beschrijven executiecondities is voldaan wordt de executie gestart.
25 Wanneer de executieschakelaar 1 opnieuw wordt ingedrukt of gedurende de executie van deze mogelijkheid een onderbreking, zoals het afschakelen van de voeding plaatsvindt, wordt deze executie-operatie onmiddellijk gestopt (prioriteit wordt gegeven aan de late operatie). 30 Echter kan deze onderbrekingsprioriteit worden veranderd, afhankelijk van de specificaties van de inrichting.
De executiecondities in stap 102 zijn als volgt: (1) de televisie ontvanger staat in de power-on 35 mode of de standby mode (dat wil zeggen de standby-toestand in power-off); (2) er is geen andere mogelijkheid in bedrijf die gebruik maakt van tunerontvanginformatie dan die van 1 0 12 4 S 7 13 de onderhavige uitvinding (dat wil zeggen het opnemen van een tunerbeeldsignaal in het geval van bijvoorbeeld VTR); en (3) er is geen interne mogelijkheid in gebruik 5 die aanleiding geeft tot problemen wanneer RF uitgangs informatie veranderd (dat wil zeggen een afspeeloperatie in het geval van VTR).
Indien aan geen van de boven vermeldde execu-tiecondities is voldaan dan geeft de uitvoeringsvorm in 10 stap 103 een waarschuwing af door middel van een beeper of een bericht indicatie (op het beeldscherm in de uitvoeringsvorm) bijvoorbeeld en keert de verwerking terug naar het punt dat onmiddellijk vooraf gaat aan stap 101.
Indien wordt vastgesteld dat aan deze executie-15 condities is voldaan dan wordt in stap 104, na het starten van de kanaalselectie startfreguentie instelling door de tunerbesturings microprocessor 2 de kanaalselectie start/einde kanalen (frequentie) voorinstelling uitgelezen uit het interne geheugen, wordt de startkanaalfre-20 quentie ingesteld als zoekfrequentie F, en wordt een kanaalselectie zoekcommando van het startkanaal afgegeven aan het tunerblok 3.
In stap 105 start het tunerblok 3 een zoekope-ratie. In stap 106 wordt vastgesteld of de zoekfrequentie 25 F al of niet een eindspecificatie kanaalfrequentie heeft vastgesteld. Indien is gevonden dat de zoekfrequentie F niet de eindspecificatie kanaalfrequentie overschrijdt, wordt in stap 107 vastgesteld of er al of niet een TV omroepsignaal is ontvangen in het kanaal van de zoekfre-30 quentie F. Indien is gevonden dat er een TV omroepsignaal wordt ontvangen gaat de verwerking verder naar stap 108.
Opgemerkt dient te worden, dat overeenkomstig met de inrichtingsspecificaties de zoekoperatie wordt gecontroleerd. Wanneer de kanaalselectie zoekoperatie het 35 gespecificeerde eindkanaal heeft bereikt, wordt de zoekoperatie afgesloten.
Het hierboven vermeldde kanaalselectie start/ 1012437 14 einde kanalen (frequenties) die op voorhand te specificeren zijn worden door middel van de volgende inrichtings-specificaties bepaald.
Overeenkomstig met de bovenvermelde voorge-5 stelde inrichtingsspecificaties [I], [I] + [II] en [I] + [II] + [III] wordt de bovenvermelde kanaalselectiestart en het einde kanalen afgeleid door het combineren van de minimale frequentieband boven en onder limietwaarden die voldoen aan deze voorgestelde inrichtingsspecificaties, 10 op basis van de definities van de volgende individuele specificaties.
[I] "RF output scheme automatic setting" specificatie:
Van de frequentiebanden die worden gegarandeerd 15 door het tunerblok 3: beide of een deel van de VHF band (namelijk equivalent aan E5ch tot E12ch) en interne banden van de UHF band (namelijk equivalent met E21ch tot E32ch). Opgemerkt dient te worden dat de inhoud daarvan (kanaal en frequentie) afhangt van de inrichtingsspecifi-20 caties.
[II] "RF output free-channel automatic search" specificatie:
De boven en onder limietwaarden van een frequent ieband die wordt gegarandeerd in het tunerblok 3 en 25 in het RF modulatorblok 5.
[III] "Broadcasting scheme automatic descrimi-nation reception" specificatie:
De boven en onder limietwaarden van een frequent ieband die in het tunerblok 3 wordt gegarandeerd.
30 Bijvoorbeeld: in de specificatie van [I] + [II], voor zover de boven en onder limietwaarden van een frequentieband liggen binnen een frequentieband die wordt gegarandeerd in het tunerblok 3, en in het RF modulatorblok 5 zijn dit E21ch tot E69ch, te weten de kanalen voor 35 kanaalselectie start/einde welke E21ch tot E69ch zijn. Verder, teneinde nauwkeurigheid te verbeteren van het automatisch instellen van het RF uit gangs schema is het mogelijk, afhankelijk van de inrichtingsspecificaties en 1012437 15 de markt omgeving om E5ch tot E12ch toe te voegen teneinde het aantal monsters te laten toenemen. Het gevolg is dat de zoekoperatie als eerste wordt uitgevoerd op E5ch tot E12ch en dan op E21ch tot E69ch. Deze volgorde kan 5 worden omgekeerd.
Gedurende de zoekoperatie wordt in stap 107 vastgesteld of een TV omroepsignaal is ontvangen in de zoekfrequentie (zoekkanaal F) . Indien een TV omroepsignaal wordt ontvangen en gevonden wordt in stap 108 het 10 omroepschema vastgesteld in het discriminatieblok dat in figuur 2 is getoond. De tunerbesturings microprocessor 2 slaat het discriminatie omroepschema voor dat kanaal (die frequentie) op in het geheugenblok. Op dat moment leest de tunerbesturings microprocessor 2 ook discriminatie 15 informatie die afkomstig is van het automatische discriminatieblok 4 voor het omroepschema en slaat het deze discriminatie informatie op, tezamen met de bovenvermelde kanaal (frequentie) informatie. Wanneer de ontvangst en het opslaan van operaties is afgerond geeft de tuner-2 0 besturings microprocessor 2 een zoekcommando af aan het tunerblok 3 in stap 110 voor een volgende frequentie zoekoperatie. Indien in stap 107 er geen TV omroepsignaal is gedetecteerd wordt in stap 110 ook de volgende zoekoperatie gestart.
25 De operaties van de stappen 105 tot 110 worden herhaald. Wanneer de kanaalselectie zoekoperatie is bereikt en heeft plaats gevonden op het laatste kanaal (laatste frequentie) wordt de zoekoperatie in stap 111 beëindigd.
30 Vervolgens start in stap 112 een RF uitgangs- systeem discriminatie. De tunerbesturings microprocessor 2 leest uit het geheugenblok het kanaal (frequentie) en de omroepschema discriminatie resultaatinformatie die is opgeslagen op het moment van ontvangst, teneinde sta-35 tistische analyse uit te voeren op het resultaat van discriminatie van het ontvangen omroepsignaal. Uit het analyse resultaat wordt het ontvangen schema meestal gebruikt als RF uitgangsschema. Het aldus vastgestelde 1012487 16 schema wordt vanuit de tunerbesturings microprocessor 2 naar het RF modulatorblok 5 gestuurd voor het instellen van het RF uitgangsschema. Opgemerkt dient te worden dat indien er geen ontvangkanaal op dat moment bestaat een 5 initiële waarde wordt gebruikt (vastgesteld door de inrichtingsspecificaties) .
In stap 113, of gelijktijdig met de statistische analyse in stap 112 vergelijkt de tunerbesturings microprocessor het frequentieband gedeelte dat wordt 10 gegarandeerd door het RF modulatorblok 5 bij het in stap 112 lezen van de kanaal (frequentie) informatie, tezamen met de kanaalplan gegevens 200 die eerder zijn opgeslagen in het geheugen, teneinde zodoende kanalen te selecteren die geen omroepsignaal ontvangen.
15 Opgemerkt dient te worden dat het instellen van het signaaldetectieniveau (drempel) van het tunerblok 3 op het moment van ontvangst van een lagere waarde, die kanalen (frequenties) met slechts ruis kan vermijden.
Van de aldus geselecteerde vrije kanaalgegevens 20 wordt het kanaal (frequentie) die het dichtstbij de oorspronkelijk ingestelde waarde ligt die is afgeleid uit de inrichtingsspecificaties gebruikt als automatische instel waarde. (Voor het uitvoeren van de instel en additionele correctie door handmatige operatie vinden de 25 boven vermeldde operatiestappen plaats op basis van de gedetecteerde vrij kanaalgegevens).
Het schema dat in stap 112 is vastgesteld en de vrije kanaal instelgegevens die zijn geselecteerd in stap
113 worden door de tunerbesturings microprocessor 2 naar 3 0 het RF modulatorblok 5 gezonden, teneinde daarmede het RF
uitgangskanaal in te stellen.
Opgemerkt dient te worden, dat indien er geen ontvangen kanaal of vrij kanaal bestaat de initiële waarde wordt gebruikt (vastgesteld door de inrichtings-35 specificaties) . In het geval dat er een handmatige instelling tezamen met een automatisch instelling wordt uitgevoerd vinden de instelstappen daarvan plaats op alle
4 4 O .1 C 'V
I U i ; 17 kanalen die worden gegarandeerd door het RF modulatorblok 5.
In stap 114 wordt het ontvangende kanaalsysteem ingesteld.
5 In het geval van inrichtingsspecificaties [I] + [II] + [III], wordt de zoekoperatie in stap 105 op alle frequentiebanden uitgevoerd die worden gegarandeerd door het tunerblok 3. Voor de RF uitgangssysteem discriminatie in stap 112 worden alle ontvangen omroepsignalen beoor-10 deeld voor het omroepschema en worden de kanalen (frequenties) daarvan opgeslagen.
Het gevolg is dat de ontvangen omroepinformatie direct beschikbaar is gemaakt als de ontvangen inhoud van de inrichtingstuner. Wanneer het uitgangsschema instellen 15 en het uitgangskanaal instellen in stap 114 zijn afgemaakt komt de onderhavige mogelijkheid aan zijn eind (stap 120).
Aldus stelt overeenkomstig met de onderhavige uitvinding een werkwijze met behulp van een enkele knop 20 de gebruiker in staat om een RF uitgangsinstelling voor de inrichting beschikbaar te maken. Dienovereenkomstig kan, indien met betrekking tot de inrichting onzeker is waar deze wordt gebruikt en naartoe wordt getransporteerd, kan een inrichting worden afgeregeld op een ge-25 schikte RF uitgang in het gebied waarin deze wordt gebruikt .
Het gevolg is dat het instellen van een RF uitgang enkel en alleen op de inrichting volgens de uitvinding kan plaatsvinden zonder dat het voor de ge-30 bruiker noodzakelijk is dat deze speciale kennis heeft met betrekking tot het uitgaande beeld en het geluid bij het instellen van de RF uitgang. Perifere inrichtingen van de inrichting volgens de uitvinding kunnen dienovereenkomstig mechanisch worden ingesteld.
35 Daarnaast kan een RF uitgangssignaal worden ingesteld door kanalen met ruis te verwijderen. Bovendien maakt de uitvinding het niet nodig om op het tijdstip van het transport uit een fabriek bijvoorbeeld om detailin- 1 0 124 37 18 stellingen uit te voeren en daarom is het uitvoeren van een modelclassificatie niet noodzakelijk. Nog verder, indien de inrichting naar een ander gebied wordt overgebracht kan de RF uitgangsinstelling onmiddellijk worden 5 ingesteld voor dat gebied.
Terwijl de voorkeursuitvoeringsvorm van de onderhavige uitvinding is beschreven onder gebruikmaking van specifieke termen, is een dergelijke beschrijving slechts voor illustratieve doeleinden en dient deze niet 10 te worden beschouwt als dat veranderingen en variaties kunnen worden aangebracht zonder buiten het gebied of de geest van de bijgaande uitvindingen te komen.
t 0 124 37

Claims (5)

1. Een televisie ontvanger met radio frequente uitgangsmiddelen voor het afgeven van een audio/video signaal aan een externe inrichting, waarbij de radio frequentie wordt gebruikt als drager, waarbij de televi-5 sie ontvanger omvat: zoek- en ontvangmiddelen voor het uitvoeren van een sequentiële aftastoperatie in een tevoren bepaalde frequentieband voor het ontvangen van alle te ontvangen omroepgolven; 10 discriminatie middelen voor een omroepschema voor het vinden van een omroepschema dat meestal wordt waargenomen van die omroepgolven die ontvangen worden door de zoek- en ontvangmiddelen; en automatische instelmiddelen voor een radio 15 frequent uitgangsschema voor het aanpassen van een radio frequent drager uitgangsschema van het audio/video signaal dat is afgegeven door de radio frequente uitgangsmiddelen, aan het omroepschema dat is vastgesteld door de discriminatie middelen voor het omroepschema.
2. Een televisie ontvanger met radio frequente uitgangsmiddelen voor het afgeven van een audio/video signaal aan een externe inrichting met radio frequentie die wordt gebruikt als drager, waarbij de televisie ontvanger omvat: 25 zoek- en ontvangmiddelen voor het uitvoeren van een sequentiële aftastoperatie in een tevoren bepaalde frequentieband voor het ontvangen van alle te ontvangen omroepgolven; discriminatie middelen voor een omroepschema 30 voor het vinden van een omroepschema dat meestal wordt waargenomen van die omroepgolven die worden ontvangen door de zoek- en ontvangmiddelen; automatische instelmiddelen voor een radio frequent uitgangsschema voor het aanpassen van een radio 35 frequent drager uitgangsschema van het audio/video sig- 1 0 1*24 37 naai dat wordt afgegeven door de radio frequente uitgangsmiddelen, aan het oraroepschema dat wordt vastgesteld door de discriminatie middelen voor een omroepschema/ vrije kanaaldetectie en opslagmiddelen voor het 5 vergelijken van alle omroepkanalen die worden ontvangen door de zoek- en ontvangmiddelen met regionale omroepkanalen, teneinde alle vrije kanalen in de tevoren bepaalde frequentieband te detecteren en op te slaan; en automatische instelmiddelen voor een radio 10 frequent uitgangskanaal voor het selecteren van een radio frequent drager kanaal ten gebruike door de radio frequente uitgangsmiddelen van de vrije kanalen die zijn opgeslagen in de vrije kanaaldetectie en opslagmiddelen in een afgegeven vrijgave band van de radio frequente 15 uitgangsmiddelen en het instellen van het geselecteerde radio frequent drager kanaal.
3. De televisie ontvanger volgens conclusie 2, waarin de tevoren bepaalde frequentieband die is afgetast door de zoek- en ontvangmiddelen is aangepast aan een te 20 ontvangen frequent ieband van de televisie ontvanger en de zoek- en ontvangmiddelen en de vrije kanaaldetectie en opslagmiddelen zijn gebruikt voor automatische kanaalse-lectiemiddelen van de televisie ontvanger.
4. De televisie ontvanger volgens conclusie 1 25 of 2, waarin, indien de zoek- en ontvangmiddelen geen omroepgolf kunnen ontvangen in de tevoren bepaalde fre-quentieband, de automatische instelmiddelen voor het radio frequente uitgangsschema het schema van de radio frequente drager uitgang instellen op een tevoren inge-30 stelde initiële instelwaarde.
5. De televisie ontvanger volgens conclusie 2, waarin, indien de vrije kanaal detectie en opslagmiddelen een groot aantal vrije kanalen detecteren en opslaan, de automatische instelmiddelen voor het radio frequente 35 uitgangskanaal als radio frequent dragerkanaal voor gebruik door de radio frequente uitgangsmiddelen een kanaal instellen van het grote aantal vrije kanalen met een waarde die het dichtst ligt bij een initiële instel- 1012437 waarde van een tevoren ingesteld kanaal en indien de vrije kanaal detectie en opslagmiddelen geen vrij kanaal detecteren en opslaan, de automatische instelmiddelen voor het radio frequente uitgangskanaal de initiële 5 instelwaarde van het kanaal instellen als het radio frequente dragerkanaal voor gebruik door de radio frequente uitgangsmiddelen. r 1012437
NL1012437A 1998-06-30 1999-06-25 Televisie ontvanger. NL1012437C2 (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP10183175A JP2000023064A (ja) 1998-06-30 1998-06-30 テレビ受信機
JP18317598 1998-06-30

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL1012437A1 NL1012437A1 (nl) 2000-01-04
NL1012437C2 true NL1012437C2 (nl) 2001-01-08

Family

ID=16131099

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1012437A NL1012437C2 (nl) 1998-06-30 1999-06-25 Televisie ontvanger.

Country Status (3)

Country Link
JP (1) JP2000023064A (nl)
KR (1) KR20000006388A (nl)
NL (1) NL1012437C2 (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2929479A1 (fr) * 2008-03-31 2009-10-02 Thomson Licensing Sa Methode d'emission de donnees additionnelles sur un canal insere dans un reseau de canaux audiovisuels, et un appareil pour emettre de telles donnees additionnelles

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2005236761A (ja) * 2004-02-20 2005-09-02 Sanyo Electric Co Ltd オートチューニング方法及びテレビジョン信号受信装置
JP4626178B2 (ja) * 2004-04-28 2011-02-02 ソニー株式会社 プリセット方法と選局装置
JP4763410B2 (ja) * 2005-09-29 2011-08-31 オリンパス株式会社 受信装置および被検体内導入システム

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4768110A (en) * 1984-09-20 1988-08-30 Go-Video, Inc. Video cassette recorder having dual decks for selective simultaneous functions
EP0304611A1 (de) * 1987-08-26 1989-03-01 Deutsche Thomson-Brandt GmbH Schaltungsanordnung zur Verteilung eines Antennensignals
US4894720A (en) * 1987-07-31 1990-01-16 Sanyo Electric Co., Ltd. Circuit for selectively outputting high frequency signals
DE19705481C1 (de) * 1997-02-13 1998-09-24 Matsushita Electric Ind Co Ltd Video-Aufzeichnungsgerät und Verfahren zum Einstellen der Frequenz eines Hochfrequenzausgangs eines Video-Aufzeichnungsgeräts

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4768110A (en) * 1984-09-20 1988-08-30 Go-Video, Inc. Video cassette recorder having dual decks for selective simultaneous functions
US4894720A (en) * 1987-07-31 1990-01-16 Sanyo Electric Co., Ltd. Circuit for selectively outputting high frequency signals
EP0304611A1 (de) * 1987-08-26 1989-03-01 Deutsche Thomson-Brandt GmbH Schaltungsanordnung zur Verteilung eines Antennensignals
DE19705481C1 (de) * 1997-02-13 1998-09-24 Matsushita Electric Ind Co Ltd Video-Aufzeichnungsgerät und Verfahren zum Einstellen der Frequenz eines Hochfrequenzausgangs eines Video-Aufzeichnungsgeräts

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2929479A1 (fr) * 2008-03-31 2009-10-02 Thomson Licensing Sa Methode d'emission de donnees additionnelles sur un canal insere dans un reseau de canaux audiovisuels, et un appareil pour emettre de telles donnees additionnelles
EP2107801A1 (en) * 2008-03-31 2009-10-07 Thomson Licensing Method for transmission of additional data on a channel inserted in a network of audiovisual channels and a device to transmit such additional data

Also Published As

Publication number Publication date
JP2000023064A (ja) 2000-01-21
KR20000006388A (ko) 2000-01-25
NL1012437A1 (nl) 2000-01-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP4387194B2 (ja) マルチプルrf信号スイッチング装置
US4737993A (en) Cable broadcast TV receiver with automatic channel search responsive to mode change
CA1267980A (en) Television tuning system with provisions for quickly locating active cable channels
KR100567852B1 (ko) 애스팩트비판별장치및동장치를포함하는영상표시장치
US20100296007A1 (en) System and method for updating a cable television channel map
US5959700A (en) Automatic tuning apparatus for a video tape signal
US4821122A (en) TV receiver with automatic RF/baseband signal
NL1012437C2 (nl) Televisie ontvanger.
US5835157A (en) Multi-system video signal demodulating apparatus
US6597408B1 (en) Fine tuning method for digital television
JP2006514448A (ja) ラジオfm受信機の自動同調のための方法及び装置
US20070242167A1 (en) TV broadcast receiver
US7202913B2 (en) Controlling on-screen displays
JPH07162751A (ja) 画像の特徴検出装置、画像調整システム、字幕編集システムおよびテレビジョン受像機
JP2000059706A (ja) テレビジョン受像機の選局方式
KR100762569B1 (ko) 티브이의 특정화면 검출장치
JP3144257B2 (ja) 画面サイズ調整装置
JPH06205314A (ja) 選局装置
KR100657106B1 (ko) 디지털 방송 수신기에서 자동 채널 설정 방법
KR100259614B1 (ko) 중복채널 검출/삭제방법
KR101075533B1 (ko) 디지털 방송 수신기의 채널 자동 탐색 방법
KR101010830B1 (ko) 디지털 방송 수신기의 자동 채널 설정장치 및 방법
KR960006828B1 (ko) 채널자동탐색장치 및 방법
EP0217123A2 (en) Multi-standard colour television receiver
KR100347715B1 (ko) 방송수신이가능한영상기기에서의방송수신채널맵핑장치와맵핑제어방법

Legal Events

Date Code Title Description
AD1A A request for search or an international type search has been filed
RD2N Patents in respect of which a decision has been taken or a report has been made (novelty report)

Effective date: 20000823

PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20040101