FI74374C - Bildregleringsanordning foer skaermbilden i en televisionsmottagare. - Google Patents

Bildregleringsanordning foer skaermbilden i en televisionsmottagare. Download PDF

Info

Publication number
FI74374C
FI74374C FI823964A FI823964A FI74374C FI 74374 C FI74374 C FI 74374C FI 823964 A FI823964 A FI 823964A FI 823964 A FI823964 A FI 823964A FI 74374 C FI74374 C FI 74374C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
color
signals
graphics
signal
transistor
Prior art date
Application number
FI823964A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI823964L (fi
FI823964A0 (fi
FI74374B (fi
Inventor
Ii Robert Loren Shanley
Original Assignee
Rca Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rca Corp filed Critical Rca Corp
Publication of FI823964A0 publication Critical patent/FI823964A0/fi
Publication of FI823964L publication Critical patent/FI823964L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI74374B publication Critical patent/FI74374B/fi
Publication of FI74374C publication Critical patent/FI74374C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N9/00Details of colour television systems
    • H04N9/64Circuits for processing colour signals
    • H04N9/641Multi-purpose receivers, e.g. for auxiliary information

Description

1 74374
Kuvansäädin televisiovastaanottimen kuvaputkinäyttöä varten
Keksintö koskee videosignaalien käsittelyjärjestel-mää, joka sisältää värikuvaputken, jonka intensiteetinsää-5 töelektrodeille on videosignaalilähteestä useiden signaali-teiden kautta syötetty kuvaa edustavat signaalit, ja väri-grafiikkasignaalien lähteen, joka on selektiivisesti kytketty mainittuihin signaaliteihin, samalla kun se samanaikaisesti vaimentaa videosignaaleja.
10 Monet väritelevisiovastaanottimet sisältävät varus teet graafisten merkkien elektroniseksi näyttämiseksi kuvaputkinäytöllä, jotka merkit edustavat esimerkiksi kanavan numeroa, jolle vastaanotin on viritetty. Tällaiset näytöt kehitetään tyypillisesti korvaamalla normaali videoinfor-15 maatio sopivasti vaaka- ja pystytahdistetuilla grafiikkaa edustavilla signaaleilla, jotka on kehitetty sopivalla vas-taanottimessa olevalla grafiikkamerkkigeneraattorilla, niin että graafinen informaatio näytetään tietyllä kuvapinnan osalla. Eräs tämäntyyppinen järjestelmä on kuvattu US-pa-20 tenttijulkaisussa 3,984,828 - Beyers. Tällaisilla järjestelmillä esitetty informaatio voi sisältää ainoastaan alfa-: numeerista ja graafista informaatiota (esim. "videopelit" ja datanäytöt) tai sekoitettua video- ja grafiikkainformaa-tiota (esim. kuvan päälle sovitettu informaatio koskien ka-25 navanumeroa, aikaa, aliotsikoita, säätö, urheilua tai tieliikennettä) käyttämällä vastaanottimessa olevia sopivia elektronisia ohjauspiirejä. Grafiikkainformaatiosignaalit liittyvät yleensä myös teletekstijärjetelmään, johon liittyy graafisen informaation siirtäminen tavanomaisen televi-30 siolähetinlaitteiston kautta ja graafisen informaation vastaanotto, dekoodaus ja näyttö televisiovastaanottimen avulla tunnetulla tavalla.
Televisiovastaanotin ja vastaavat videosignaalin käsittelyjärjestelmät sisältävät yleensä välineet esitetyn 35 videoinformaation kontrastin manuaaliseksi säätämiseksi säätämällä järjestelmällä käsiteltyjen videosignaalien hui- 2 74374 pusta huippuun amplitudia (esim. katsojan aseteltavissa olevalla potentiometrillä). Jotkut televisiovastaanottimet sisältävät myös välineet esitetyn kuvan kontrastin automaattiseksi säätämiseksi.
5 On suotavaa televisiovastaanottimessa, joka sisältää välineet myös ylimääräisen graafisen informaation esittämiseksi kuvassa, säätää esitetyn ylimääräisen graafisen informaation kontrastia samanaikaisesti ja samalla tavoin kuin vasteena yleisradiovideosignaaleihin kehitettyjen nor-10 maalisti esitettyjen kuvien kontrastia. Tällainen samanaikainen kontrastinsäätö (ts. kontrastiseuraus) varmistaa, että esitetyllä graafisella informaatiolla (esim. kanavan numero tai kellonaika) on oikea intensiteettitaso suhteessa ympäröivään videosignaalikuvaan. Tällaisen kontrastiseu-15 rauksen puuttuessa esitetty graafinen informaatio voi ilmetä häiritsevän voimakkaana tai häipyneenä suhteessa ympäröivään videosignaalikuvaan.
On havaittu suotavaksi määrittää luotettavasti esitetyn graafisen informaation väri ja muodostaa grafiikan ja 20 videokuvan kontrastiseuranta tavalla, joka merkittävästi vähentää esitetyn graafisen informaation värisiirtojen to-dennökäisyyttä, kun kuvan kontrasti muuttuu. Nämä kohteet saavutetaan esillä olevan keksinnön mukaisella laitteella.
Esillä olevan keksinnön mukaiselle videosignaalien 25 käsittelyjärjstelmälle on tunnusomaista, että värigrafiik-kasignaalit käsittävät värinohjaussignaalin ja useita gra-fiikansammutussignaaleja, joista värinohjaussignaali on kytketty yhteisesti jokaiseen mainituista signaalireiteis-tä tavalla, joka aktivoi kuvaputken näyttämään grafiikka-30 symboleja, ja joista grafiikansammutussignaalit on vastaavasti kytketty mainittuihin signaaliteihin näytettyjen grafiikkasymbolien värin määrittämiseksi, ja siitä, että järjestelmä käsittää ohjausvälineet yhteisen värinohjaussignaalin tason muuttamiseksi näytetyn grafiikkainformaa-35 tion kontrastin säätämiseksi.
3 74374
Piirustuksessa: kuvio 1 esittää väritelevisiovastaanottimen osaa osittain lohkokaaviomuodossa ja osittain piirikaaviomuodossa sisältäen esillä olevan keksinnön mukaisen video- ja grafiik-5 kakuvanohjausjärjestelyn, kuvio 2 esittää kuviossa 1 käytetyn grafiikkasignaa-lin muuntoverkon piiriyksityiskohtia, kuvio 3 esittää kuvion 1 järjestelmällä kehitetyn, esitetyn grafiikkasymbolin osaa, 10 kuvio 4 esittää taulukkoa, joka kuvaa grafiikkasig- naalien näyttöjärjestelmään liittyvien piirielementtien toimintatilat, ja kuvio 5 esittää video- ja grafiikkakuvien ohjausmekanismin piiriyksityiskohtia.
15 Kuviossa 1 väritelevisiosignaalit lähteestä 10 käsi tellään taajuudenvalintaverkolla 12 (joka sisältää esim. kampasuotimen) televisiosignaalin erotettujen valotiheys (Y) ja värikkyyskomponenttien (C) tuottamiseksi. Värikkyyspro-sessori 14 reagoi erotettuun värikkyyskomponenttiin Y-R, 20 y-g ja Y-B värierosignaalien kehittämiseksi, jotka vastaavasti kytketään punaisen, vihreän ja sinisen signaalin käsittely verkkoihin 20a, 20b ja 20c. Erotettu valotiheyssig-: naali kytketään valotiheysprosessorin 16 ja emitteriseuraa- : jatransistorin 18 kautta kuhunkin verkkoon 20a, 20b ja 20c, : 25 joissa valotiheyssignaali yhdistetään vastaaviin värierosig- - naaleihin punaista, vihreää ja sinistä värikuvaa edustavien ulostulosignaalien tuottamiseksi. Nämä värisignaalit syötetään värikyvaputkella 24 vastaavien punaisen, vihreän ja sinisen videoulostulo-ohjausasteiden 25a, 25b ja 25c kautta 30 kuvan synnyttämiseksi kuvaputken kuvapinnalle.
Värisignaalien käsittelyverkot 20a, 20b ja 20c ovat rakenteeltaan ja toiminnaltaan samanlaisia. Sen johdosta seuraava punaisen värisignaalin käsittelyverkon 20a kuvaus pätee myös verkoille 20b ja 20c.
4 74374
Verkko 20a sisältää sisääntulomatriisivahvistimen 32, joka vastaanottaa valotiheyssignaalin ja punaisen väri-erosignaalin Y-R. Punaisen värin ulostulosignaali vahvistimesta 32 syötetään punaisen signaalin ohjaimeen 25a kytken-5 täverkoston kautta, joka käsittää useita kaskadiin kytkettyjä emitteriseuraajatransistoreja 40, 41 ja 42.
Verkko 20a sisältää myös emitteriseuraajatransistorit 52 ja 54, jotka on kytketty Darlingtonrakenteeksi ja kytketyn virranohjausverkon 55, joka käsittää differentiaalises-10 ti kytketyt transistorit 56, 57 ja niihin liittyvän virta-lähdetransistorin 58, joka syöttää toimintavirran virranoh-jaustransistoreille 56 ja 57. Transistorit 52, 54 ja verkko 55 mahdollistavat vastaanottimen toiminnan "kuvassa" näyttö-tavalla ylimääräisen graafisen informaation esittämiseksi 15 ennalta määrättyjen aikavälien aikana, kuten seuraavassa kuvataan.
Signaalit, jotka edustavat esitettävää graafista informaatiota, on muodostettu grafiikkasignaalilähteen 60 avulla. Esimerkiksi, kun esitettävä grafiikkainformaatio 20 vastaa sen yleisradiokanavan numeroa, jolle vastaanotin on viritetty, lähde 60 reagoi vastaanottimen kanavanviritys-järjestelmästä johdettuun signaaliin binäärikoodatun signaalin kehittämiseksi, joka edustaa sen kanavan numeroa, jolle vastaanotin on viritetty. Tämä signaali syötetään so-25 pivaan grafiikkasignaaligeneraattoriin 62 (esim. mikroprosessori) . Grafiikkageneraattori 62 on tahdistettu vaaka (H)-ja pysty (V)-poikkeutustaajuisilla signaaleilla, jotta graafinen tieto saadaan eistettyä kuvaputken kuvaruudun tietyssä segmentissä. Muu informaatio, kuten kellonaika ja te-30 leteksti-informaatio voidaan myös syöttää generaattoriin 62 sen muuttamiseksi sopivaan videosignaalin esitysmuotoon. Signaalit lähteestä 60 sisältävät tietoa esimerkiksi sen määräämiseksi, milloin graafinen informaatio on esitettävä tavallisen yleisradiovideoinformaation sijasta ja esitetyn 35 graafisen informaation värin määräämiseksi.
Grafiikkamerkkigeneraattori 62 muodostaa useita sopivasti ajoitettuja ulostulosignaaleja G_,, G~ ja GD
K O ti 5 74374 vastaten vastaavia punaista, vihreää ja sinistä grafiikka-signaali-informaatiota. Nämä signaalit syötetään grafiikka-signaalin muuntoverkkoon 64, joka muodostaa ulostulevat "musta ohjaus" grafiikkakytkentäsignaalit R, G, B ja ulos-5 tulevat "valkoinen ohjaus" grafiikkakytkentäsignaalit W ja W. Kuvio 2 esittää muuntimen 64 piiriyksityiskohtia.
Kuviossa 2 grafiikkageneraattori 62 muodostaa kolmi-tilaiset logiikkaulostulot kunkin grafiikkasignaalin G^, G_ K \3 ja Gfi suhteen. Kuten on merkitty aaltomuodolla 11, kolmita-10 soiset logiikkaulostulosignaalit saavat ensimmäisen +1,6 V loogisen tason, kun graafista informaatiota ei esitetä (ts. kun kuvaputki reagoi normaalisti yleisradiovideosignaalien esittämiseksi), toisen loogisen tason alle +0,8 V, kun graafista informaatiota on esitettävä muun kuin mustan värisenä, 15 ja kolmannen loogisen tason yli + 2,4 V, kun on esitettävä mustaa grafiikkainformaatiota. Grafiikkageneraattorin 62 ulostulot on kytketty vastaavasti piirin 64 sisääntuloihin virran määräävien vastusten 70, 71, 72 ja johtimien (esim. häiriösuojattuja kaapeleita) 73, 74, 75 kautta.
20 Piiri 64 käsittää komplementääristä johtavuustyyppiä olevat, emitterikytketyt emitterisisääntuloiset transis-toriparit 80 ja 81, 82 ja 83, ja 84 ja 85, jotka vastaavasti reagoivat grafiikkasignaaleihin GR, G^ ja Gg. Transistorien 81, 83 ja 85 johtamat kollektorivirrat jäljennetään 25 vastaavasti virtapeilipiirien avulla, joihin sisältyy transistori 90 ja diodi 91, transistori 92 ja diodi 93 ja transistori 94 ja diodi 95. Grafiikkakytkennän ohjaussignaalit R, G ja B johdetaan transistorien 90, 92 ja 94 kollektori-ulostuloista. Signaalien R, G ja B tasot ovat funktio asian-30 omaisten virtapeilitransistorien 90, 92 ja 94 johtavuusti-lasta vasteena grafiikkasignaalien GD, G_ ja GD tasoon.
“ Transistorien 80, 82 ja 84 johtamat kollektorivirrat on yh distetty ja jäljennetty virtapeilipiirien avulla, jotka sisältävät diodikytketyn transistorin 100 ja transistorin 101, *. 35 diodin 104 ja transistorin 106 ja diodin 104 ja transistorin 106 ja diodin 104 ja transistorin 108. Grafiikkakytkennän ohjaussignaalit W ja W ovat samanlaiset ajoitukseltaan ja f 74374 tasoltaan ja ne on vastaavasti johdettu transitorien 108 ja 106 kollektoriulostuloista. Signaalien W ja W tasot ovat funktio virtapeilitransistorien 108 ja 106 johtavuustilois-ta vasteena grafiikkasignaaleihin generaattorista 62. Muun-5 topiiriä 64 on kuvattu yksityiskohtaisemmin samanaikaisessa R.L. Shanleyn ym. US-patenttihakemuksessa 323 351 otsikoltaan "Translating Circuit for Television Receiver On-Screen Graphics Display Signals".
Jatkaen kuviota 1 koskien signaalin W verkosta 64 10 syötetään transitorin 35 kantasisääntuloon, joka on sovitettu differentiaalirakenteeksi transistorin 36 kanssa. Transistorin 35 kollektoriulostuloon kehitetty ohjaussignaali vasteena signaalin W tasoon syötetään Darlington kytketyille emitteriseuraajatransistoreille 52 ja 54 punaisen 15 signaalin käsittelypiirin 20a ensimmäisessä grafiikan ohjaus-sisääntulossa. Ohjaussignaali transistorista 35 syötetään myös vastaaviin vihreän ja sinisen signaalin käsittelyverk-kojen 20b ja 20c grafiikkaohjaussisääntuloihin. Signaali W verkosta 64 on kytketty valotiheyssignaalin kytkentätran-20 sistoriin 18 liittyvän virtalähdetransistorin emitterille. Signaali R verkostosta 64 syötetään punaisen signaalin käsittelyverkon differentiaalisesti kytketyn transistorin 56 kantaelektrodille vastaten verkon 20a toista grafiikan-ohjaussisääntuloa. Signaalit G ja B syötetään vastaavasti 25 vastaaviin vihreän ja sinisen signaalin käsittelyverkon 20b • ja 20c toisiin grafiikanohjaussisääntuloihin.
Kuvion 1 järjestelmän toimintaa normaalissa video-näyttötilassa ja grafiikkanäyttötilassa kuvataan nyt kuvioiden 1, 3 ja 4 yhteydessä. Seuraavan selityksen tarkoituk-30 siä varten oletetaan, että esitettävä grafiikkainformaatio käsittää punaisen grafiikkamerkin, joka ilmenee grafiikka-aikavälin aikana, jota edeltää ja seuraa kapea musta kehys, joka ilmenee grafiikkasymbolin reunoilla. Tämän mukaisesti kuvio 3 esittää osan yhdestä kuvion vaakapyyhkäisyjuovasta.
35 Normaali videinformaatio esitetään ajan Tq aikana ennen aikaa T^ ja ajan T^ jälkeen. Kuvaruutunäytön aikaväli käsittää edeltävän mustan reunan aikavälin T^sstä T2:een, 7 74374 grafiikkasymbolisyötön aikavälin T2:n ja T^:n välillä ja seuraava mustan reunan aikavälin T^rsta T^:ään.
Kuvion 4 taulukko esittää transistorien 52, 54, 40, 41, 56 ja 57 johtavat ("päällä") ja johtamattomat ("pois") 5 tilat kuvion 1 prosessorissa 20a kuviossa 3 esitetyn näytön kehittämiseksi. Siten videosignaalin normaalien aikavälien aikana ajan Tq aikana ja ajan jälkeen emitteriseuraaja-transistorit 40 ja 41 kytkevät videosignaalit transistorista 32 transistoriin 42, joka puolestaan kytkee videosignaalit 10 ohjaimelle 25a. Tänä aikana signaali W pitää virtalähde-transistorin 19 normaalissa johtavassa tilassa, jotta transistori 18 voi johtaa valotiheyssignaalit normaalisti samalla, kun signaali W esijännittää transistorin 35 siten, että transistorit 52 ja 54 pidetään johtamattomina. Signaali R 15 esijännittää differentiaalisesti kytketyn virranohjaustran-sistorin 56 johtavaksi, jolloin virran virtalähdetransistorista 58 johtaa signaalinkytkentäseuraajatransistori 40 transistorin 56 kautta. Siten videosignaalin normaalien kuva-aikavälien aikana transistori 58 edustaa virtalähdettä 20 seuraajatransistorille 40. Tämän ajan aikana signaalinkäsit-telyverkoilla 20b ja 20c on sama toimintatila kuin verkolla 20a.
f Kuvaruutunäyttöaikavälin alussa alkaen ajankohdasta T^ differentiaalinen kytkentätransistori 56 saatetaan joh-25 tamattomaksi vasteena signaaliin R, jolloin transistori 57 ' johtaa ja virta virtalähdetransistorista 58 virtaa nyt tran- / sistorin 57 läpi. Erityisesti virta transistorista 58 vir taa tietä, johon sisältyy transistorin 41 emitterivastus 43 ja transistori 57. Tämä kytkentätransistorin 57 johtava tila 30 saattaa emitteriseuraajatransistorit 40 ja 41 johtamattomiksi ja muodostaa mekanismin, jolla virtalähdetransistori 58 syöttää virran mustan näytön kehitt-miseksi (ts. verkon 20a ulostulo on sammutettu). Transistorit 52 ja 54 säilyvät johtamattomina vasteena signaaliin W. Vastaavasti normaalit 35 videosignaalit estetään verkon 20a ulostulossa ja kuvaputki tuottaa mustan näytön. Tänä aikana verkoston 20a ulostulolla on "mustaa mustempi" sammutustaso sen varmistamiseksi, että 8 74374 kuvaputken 24 punainen elektronitykki sammutetaan. Tässä tapauksessa musta näyttö esiintyy reuna-aikavälin aikana aikojen T^ ja T2 välillä, jonka aikana signaalinkäsittely-verkoilla 20b ja 20c on sama toimintatila kuin verkolla 20a.
5 (Punaisen) grafiikkanäyttöaikavälin alussa alkaen ajanhetkenä T2 differentiaalisesti kytketyt virranohjaus-transistorit 56 ja 57 muuttavat johtavuustilaansa vasteena signaaliin R siten, että transistori 56 saatetaan johtavaksi ja transistori 57 saatetaan johtamattomaksi. Tämän joh-10 dosta transistori 56 johtaa virran lähdetransistorista 58. Tänä aikana grafiikanohjaustransistorit 52 ja 54 saatetaan johtaviksi vasteena signaaliin W ja transistorin 54 emit-terivirran syöttää virtalähdetransistori 58 kytkintransis-torin 56 kautta. Transistorin 40 emitteri esijännitetään 15 käänteisesti vasteena johtavan transistorin 54 emitterin syöttämään esijännitteeseen ja emitteriseuraajakytkentä-transistori 41 palaa johtavaan tilaan vasteena kytkentätran-sistorin 57 oloon johtamattomana. Transistorit 41 ja 42 johtavat sen johdosta punaisen grafiikan mahdollistavan signaa-20 Iin punaiseen ohjaimeen 25a aikojen T2 ja T^ välillä punaisen grafiikkanäytön kehittämiseksi vasteena johtavien gra-fiikanohjaustransistorien 52, 54 ulostuloon.
Grafiikka-aikavälin aikana toimintavirran grafiikka-signaalien ohjaustransistoria varten syöttää virtalähde-25 transistori 58 transistorin 56 kautta.
Vihreää ja sinistä signaalia käsittelevien verkkojen 20b ja 20c ulostulot ovat sammutettuina punaisen grafiikan näyttöaikavälin aikana vasteena signaaleihin G ja B. Nämä signaalit saavat verkostojen 20b ja 20c kytkintransistorit, 30 jotka vastaavat verkon 20a kytkintransistoreja 56 ja 57, ottamaan johtavan tilan, joka vaaditaan transistoria 41 vastaavan seuraajatransistorin saattamiseksi johtamattomaksi aikaisemmin kuvatulla tavalla (ts. vastaavat verkkojen 20b ja 20c transistorit 56 ja 57 saatetaan vastaavasti johta-35 mattomiksi ja johtaviksi).
Seuraavan mustan reunan aikavälin aikana aikojen T3 ja T4 välissä verkkojen 20a, 20b ja 20c toimintatila on sama 9 74374 kuin edeltävän mustan reunan aikavälin - T2 aikana, jota on kuvattu aiemmin. Vastaavasti näiden verkkojen toimintatila normaalin videoaikavälin aikana ajan T^ jälkeen on sama kuin ajan Tq sisältävän videoaikavälin aikana, 5 kuten myös on aiemmin esitetty.
Muitakin värejä kuin punainen, voidaan esittää grafiikka-aikavälin aikana. Esimerkiksi valkoinen voidaan esittää, kun signaalinkäsittelypiireillä 20a, 20b ja 20c kaikilla on toimintatila, joka on esitetty kuvion 4 taulukossa 10 aikojen T2 ja välistä aikaväliä varten. Tällaisessa tapauksessa kaikki näiden verkkojen ulostulot sallitaan eli niitä ei sammuteta grafiikka-aikavälin aikana. Keltaista grafiikkaa voidaan esittää, kun punaisen signaalin käsitte-lyverkolla 20a ja vihreän signaalin käsittelyverkolla 20b 15 on molemmilla kuviossa 4 esitetty toimintatila aikavälillä T2 ” T3 ^un sin^-sen signaalin käsittelyverkolla 20c on kuviossa 4 esitetty tila aikavälillä - T2, paitsi että vastaavat transistorit 52 ja 54 verkossa 20c ovat "päällä" eli johtavia. Tässä tapauksessa punaisen ja vihreän verkon 20 20a ja 20b ulostulot sallitaan eli niitä ei sammuteta ja sinisen verkon 20c ulostulo sammutetaan, jolloin tuotetaan keltainen kuvaputkinäyttö.
Grafiikka-aikavälin T2 - T3 aikana virtalähdetran-sistori 19 lisää johtavuutta vasteena signaaliin W tran-25 sistorin 19 kollektorilta johdetun valotiheyssignaalin ta-savirtatason siirtämiseksi suuntaan, joka varmistaa, että seuraajatransistori 40 pysyy sammutettuna.
Kuvattu järjestelmä kykenee tuottamaan useita värejä kuvanäyttöaikavälien aikana mukaan lukien musta ja val-30 koinen, päävärit punainen, vihreä ja sininen ja komplement-tivärit keltainen, syaani ja magenta sammuttamalla ja olemalla sammuttamatta punaista, vihreää ja sinistä signaalia käsittelevien verkkojen 20a, 20b ja 20c sopivien yhdistelmien ulostulot. Tässä suhteessa on huomattava, että verkon 35 20a transistorit 52, 54 ja verkkojen 20b ja 20c vastaavat transistorit saatetaan johtaviksi samanaikaisesti vasteena signaaliin W aina, kun jokin muu grafiikkaväri kuin musta 10 74374 on tuotettava kuvaputkinäyttöaikavälin aikana. Haluttu gra-fiikkaväri tuotetaan sammuttamalla yksi tai valittu kahden yhdistelmäsignaalikäsittelyverkkojen 20a, 20b ja 20c ulostuloista sopivan signaalien R, G, B yhdistelmän avulla.
5 Valkoinen grafiikkanäyttö tuotetaan, kun verkkojen 20a, 20b ja 20c ulostulot ovat kaikki sammuttamatta.
Kuvion 1 järjestelmä sisältää myös kuvanohjausverkon 68 (esim. sisältäen katsojan aseteltavissa olevan potentiometrin) videosignaalin valotiheys- ja värikkyyskomponent-10 tien tasojen ja transistorin 52 kannalle vasteena signaaliin W kehitetyn grafiikkanäytön ohjaussignaalin tason samanaikaiseksi säätämiseksi. Erityisesti vaihteleva ulostulo-ohjaus jännite verkosta 68 muuttaa yksiköllä 16 käsiteltävän valotiheyssignaalin huipusta huippuun amplitudia esitetyn 15 kuvan kontrastin säätämiseksi. Säätöjännite säätää samanaikaisesti yksiköllä 14 käsiteltävän värikkyyskomponentin huipusta huippuun amplitudia siten, että säilytetään haluttu riippuvuus värikkyys- ja valotiheyskomponenttien välillä, kun kuvanohjausta muutetaan. Samaan aikaan kuvan-20 ohjausjännite muuttaa transistorin 52 kannalle syötetyn grafiikanohjaussignaalin tasoa, jotta säilytetään haluttu (ts. seuraava) suhde grafiikanohjaussignaalin tason ja valo-tiheys- ja värikkyyssignaalien tasojen välillä. Vastaavasti vasteena valotiheys- ja värikkyyssignaalien ohjaukseen tuo-25 tetun, esitetyn videoinformaation kontrasti seuraa ja muuttuu samalla tavoin kuin vasteena signaaliin W kehitetyn, esitetyn grafiikkainformaation kontrasti.
Huomataan, että kuvanohjausjännite verkosta 68 syötetään yhteisenä punaisen, vihreän ja sinisen värisignaalin 30 käsittelyverkoille 20a, 20b ja 20c yhteisen grafiikanohjaussignaalin kautta. Tämä järjestely edullisesti merkittävästi pienentää sen todennäköisyyttä, että syntyy epäsuotavia grafiikanohjaussiirtoja kolmeen värisignaalin käsittely-verkkoon syötetyn grafiikanohjaussignaalin suhtee. Tulok-35 sena valkoisen grafiikkanäytön kehittämiseen vaadittujen grafiikanohjaussignaalien keskinäinen tasapaino säilyy luotettavasti ja ennalta ennustettavasti ja epäsuotavien 11 74374 grafiikan värimuutosten todennäköisyys kuvanohjausjännitteen muuttuessa pienenee merkittävästi. Jälkimmäisessä suhteessa epäsuotava siirto värisignaalien käsittelyverkkoihin syötettyjen grafiikanohjaussignaalien tasoissa voi johtaa 5 muuttuvaan grafiikan värisiirtymään, kun kuvanohjaus muuttuu, koska halutun värisen näytön tuottamiseen vaadittujen kuvaputken ohjaussignaalien tasot muuttuvat vaadituilta keskenään suhteutetuilta tasoilta, kun kuvanohjaus muuttuu.
Jos värigrafiikan ohjaussignaali on muodostettu 10 kolmesta erillisestä ohjaussignaalista (eikä yhdestä yhteisestä valkoisesta ohjaussignaalista, kuten esillä olevassa järjestelyssä) epäsuotavien siirtojen taso olisi funktio näiden kolmen erillisen ohjaussignaalin amplitudien epäso-vituksesta. Tällaisten siirtojen taso olisi myös funktio 15 niiden piirien monimutkaisuudesta, jotka vastaavasti kytkevät nämä kolme erillistä ohjaussignaalia kolmeen värisignaalien käsittelyverkkoon. Jälkimmäisessä tapauksessa kyt-kentäpiirit tulisi suunnitella huolellisesti lämpötilanvaihtelu iden, komponenttiarvojen epäsovituksen ja kolmen 20 grafiikanohjaussignaalin kytkentäverkon toimintaparametrien vaihtelun vaikutusten minimoimiseksi.
Esitetyssä järjestelmässä grafiikan sammutusta ohjaavat signaalit R, G ja B saavat näitä videosignaaleja käsittelevien verkkojen ulostulot, jotka sammutetaan saamaan 25 "mustaa mustemman" ulostulon sammutustason sen varmistamiseksi, että asianomainen kuvaputken elektronitykki kytketään pois päältä tällaisena aikana. R, G ja B signaalien siirto-: jen vaikutukset ovat oleellisesti merkityksettömiä gra- fiikkanäyttöaikavälien aikana ja niillä on merkittävästi 30 epätodennäköisemmin näkyvä vaikutus esitetyn grafiikkain-formaation väriin verrattuna siirtoihin kolmessa erillisessä valkoisen grafiikan ohjaussignaalissa.
Kuvio 5 esittää piiriyksityiskohtia siitä, miten kuvanohjaus on toteutettu kuvion 1 järjestelmässä. Kuvan-35 ohjausverkon 68 on kuviossa 5 esitetty sisältävän katsojan aseteltavissa olevan potentiometrin 110, joka on kytketty vahvistuksensäätöjännitelähteen 111 sisääntuloon, joka 12 74374 lähde 111 muodostaa differentiaaliset vahvistuksensäätö-ulostulojännitteet ja V2. Nämä ohjausjännitteet syötetään differentiaalisesti sovitettujen valotiheys- ja vä-rikkyysvahvistimien 112 ja 114 vahvistuksensäätösisääntu-5 loihin, jotka vastaavasti sisältyvät signaaliprosessoreihin 16 ja 14, jotka on esitetty kuviossa 1 ja differentiaali-vahvistimen 116 ohjaussisääntuloihin. Vahvistimien 112, 114 ja 116 ulostulovirrat muuttuvat samanaikaisesti vasteena ohjausjännitteisiin ja V2· Vahvistimen 116 ulostulovirta 10 toistetaan ensimmäisen virtapeilin avulla, joka sisältää transistorit 120 ja 122, ja toisen virtapeilin avulla, joka sisältää diodin 125 ja transistorin 126. Transistorin 126 kollektorilta johdettua ohjausulostulojännitettä käytetään muuttamaan grafiikanohjaussignaalin tasoa transistorin 52 15 kannalla, kuten on esitetty kuviossa 1. Vahvistuksensäädön jännitelähde 111 voi olla esim. samanaikaisessa L.A. Harwoodin ja muiden US-patenttihakemuksessa sarjanro 296 865 otsikoltaan "Circuit for Linearly Gain Controlling a Differential Amplifier" kuvattua tyyppiä.
20 Järjestelmässä, jossa käytetään automaattista kuva putken suihkuvirran rajoitinta, tunnetulla tavalla johdettu suihkuvirran ohjausjännite voidaan syöttää vahvistuksensäädön jännitelähteen 111 sisääntuloon valotiheys- ja värik-kyyssignaalien huippuamplituditasojen muuttamiseksi liial-25 lisiä kuvaputken suihkuvirtoja rajoittavaan suuntaa. Tässä tapauksessa myös grafiikanohjaussignaalin taso muuttuu samanaikaisesti ja samalla tavoin suihkuvirran rajoittamiseksi.

Claims (3)

13 74374
1. Videosignaalin käsittelyjärjestelmä, joka sisältää värikuvaputken (24), jonka intensiteetinsäätöelektro- 5 deille on videosignaalilähteestä useiden signaaliteiden (20a, 20b, 20c) kautta syötetty kuvaa edustavat signaalit, ja värigrafiikkasignaalien lähteen, joka on selektiivisesti kytketty mainittuihin signaaliteihin, samalla kun se samanaikaisesti vaimentaa videosignaaleja, tunnettu 10 siitä, että värigrafiikkasignaalit käsittävät värinohjaus-signaalin (W) ja useita grafiikansammutussignaaleja (R, B, G), joista värinohjaussignaali (W) on kytketty yhteisesti jokaiseen mainituista signaalireiteistä (20a, 20b, 20c) tavalla, joka aktivoi kuvaputken näyttämään grafiikkasym-15 boleja, ja joista grafiikansammutussignaalit (R, B, G) on vastaavasti kytketty mainittuihin signaaliteihin (20a, 20b, 20c) näytettyjen grafiikkasymbolien värin määrittämiseksi, ja siitä että järjestelmä käsittää ohjausvälineet (68) yhteisen värinohjaussignaalin (W) tason muuttamiseksi näytetyn 20 grafiikkainformaation kontrastin säätämiseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä käytettäväksi väritelevisiovastaanottimessa, joka vastaanottaa värikkyys- ja valotiheyskomponentit sisältäviä väri-televisiosignaaleja, jolloin mainitut useat signaalitiet 25 myös vastaavasti kytkevät värikkyys- ja valotiheyskompo-: nenteista johdetut värikuvaa edustavat signaalit kuvaput ken säätöelektrodeille, tunnettu siitä, että oh-: jausväline (68) muuttaa lisäksi valotiheyskomponentin ta soa samaan suuntaan kuin värinohjaussignaalin tasoa muute-30 taan, niin että näytetyn videoinformaation ja näytetyn grafiikkainformaation kuvakontrasti muuttuvat samaan suuntaan.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että ohjausväline (68) lisäksi muuttaa värikkyyskomponenttien tasoa samaan suuntaan kuin 35 värinohjaussignaalin tasoa muutetaan. 14 74374
FI823964A 1981-11-25 1982-11-18 Bildregleringsanordning foer skaermbilden i en televisionsmottagare. FI74374C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US32504981 1981-11-25
US06/325,049 US4451840A (en) 1981-11-25 1981-11-25 Picture control for television receiver on-screen display

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI823964A0 FI823964A0 (fi) 1982-11-18
FI823964L FI823964L (fi) 1983-05-26
FI74374B FI74374B (fi) 1987-09-30
FI74374C true FI74374C (fi) 1988-01-11

Family

ID=23266219

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI823964A FI74374C (fi) 1981-11-25 1982-11-18 Bildregleringsanordning foer skaermbilden i en televisionsmottagare.

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4451840A (fi)
JP (1) JPS58108872A (fi)
AT (1) AT389967B (fi)
CA (1) CA1189949A (fi)
DE (1) DE3243487C2 (fi)
FI (1) FI74374C (fi)
FR (1) FR2517152B1 (fi)
GB (1) GB2110049B (fi)
IT (1) IT1153645B (fi)

Families Citing this family (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6356316B1 (en) * 1982-01-04 2002-03-12 Video Associates Labs, Inc. Microkeyer: microcomputer broadcast video overlay device and method
US4578698A (en) * 1982-06-18 1986-03-25 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Multiple display control apparatus for a television receiver
JPS60257682A (ja) * 1984-06-04 1985-12-19 Matsushita Electric Ind Co Ltd 映像制御装置
US4680622A (en) * 1985-02-11 1987-07-14 Ncr Corporation Apparatus and method for mixing video signals for simultaneous presentation
US4689663A (en) * 1985-09-27 1987-08-25 Rca Corporation Television receiver with display driver amplifier and input video filter having inversely related bandwidths
JPH0792737B2 (ja) * 1986-01-29 1995-10-09 株式会社ピーエフユー ビデオ信号表示制御装置
US4811102A (en) * 1987-03-26 1989-03-07 The Grass Valley Group, Inc. Hybrid wipe generator
US4962428A (en) * 1989-04-20 1990-10-09 Motorola, Inc. Multistandard OSD in a TV receiver including display positioning
US4953027A (en) * 1989-04-24 1990-08-28 Motorola Inc. OSD in a TV receiver including a window, smoothing and edge enhancing
GB9006776D0 (en) * 1990-03-27 1990-05-23 Ferguson Ltd Television receiver with additional display of characters
KR930009100B1 (ko) * 1991-01-17 1993-09-22 삼성전자 주식회사 광대역 음극선관 구동회로
US5204748A (en) * 1991-12-11 1993-04-20 Thomson Consumer Electronics, Inc. Beam current limiting arrangement for a television system with picture-in-picture provisions
GB9201837D0 (en) * 1992-01-27 1992-03-11 Philips Electronic Associated Television receiver
KR940002828A (ko) * 1992-07-15 1994-02-19 강진구 자막 색 변환 기능을 가진 영상재생장치
JPH06334890A (ja) * 1993-05-20 1994-12-02 Mitsubishi Electric Corp 映像・音声機器
JP3286088B2 (ja) * 1994-08-29 2002-05-27 株式会社東芝 テレビジョン受像機
JPH09135403A (ja) 1995-11-09 1997-05-20 Sony Corp 画像表示装置
US6195078B1 (en) * 1996-08-21 2001-02-27 Thomson Licensing S.A. Parallel mode on-screen display system

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3984828A (en) * 1975-05-23 1976-10-05 Rca Corporation Character generator for television channel number display with edging provisions
US3983576A (en) * 1975-05-23 1976-09-28 Rca Corporation Apparatus for accentuating amplitude transistions
JPS5727635Y2 (fi) * 1976-07-14 1982-06-16
US4141041A (en) * 1976-09-22 1979-02-20 The Singer Company Precision gain balance of two video sources for a single display
US4177513A (en) * 1977-07-08 1979-12-04 International Business Machines Corporation Task handling apparatus for a computer system
US4218698A (en) * 1978-03-13 1980-08-19 Rca Corporation TV Graphics and mixing control
JPS55143588A (en) * 1979-04-10 1980-11-08 Nippon Electric Co Pattern display system
JPS6114233Y2 (fi) * 1979-08-29 1986-05-02

Also Published As

Publication number Publication date
JPS58108872A (ja) 1983-06-29
GB2110049A (en) 1983-06-08
FR2517152A1 (fr) 1983-05-27
DE3243487C2 (de) 1986-09-11
US4451840A (en) 1984-05-29
IT8224344A0 (it) 1982-11-19
IT8224344A1 (it) 1984-05-19
GB2110049B (en) 1985-04-17
FI823964L (fi) 1983-05-26
CA1189949A (en) 1985-07-02
FR2517152B1 (fr) 1988-06-10
FI823964A0 (fi) 1982-11-18
ATA428882A (de) 1989-07-15
AT389967B (de) 1990-02-26
JPH0454431B2 (fi) 1992-08-31
FI74374B (fi) 1987-09-30
IT1153645B (it) 1987-01-14
DE3243487A1 (de) 1983-06-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI74374C (fi) Bildregleringsanordning foer skaermbilden i en televisionsmottagare.
US4412244A (en) Switching circuit for television receiver on-screen display
US4361850A (en) Color television receiver with character display function
US3558810A (en) Color television signal demodulation system
US4599642A (en) Video signal processor with bias error compensation
US4660084A (en) Television receiver with selectable video input signals
US4354202A (en) Television receiver on-screen alphanumeric display
US4435729A (en) Television receiver with selectively disabled on-screen character display system
US4432016A (en) Translating circuit for television receiver on-screen graphics display signals
US4271409A (en) Apparatus for converting digital data into a video signal for displaying characters on a television receiver
US4316214A (en) Keying signal generator with input control for false output immunity
EP0074081B1 (en) Signal processing unit
US4313130A (en) Keying signal generator with false output immunity
CA1164996A (en) Composite timing signal generator with predictable output level
JPS6038714B2 (ja) 表示用回路装置
KR0129024B1 (ko) Osd(on screen display) 신호 발생장치
KR920002763B1 (ko) 비데오 신호 처리 장치
US3737563A (en) Color television receiver
KR20030019885A (ko) 색차 신호 처리
JPS643431B2 (fi)
JPH0527305B2 (fi)
JPH0437626B2 (fi)
KR830000790B1 (ko) 컬러텔레비젼 수상기
JPH06311446A (ja) クローズドキャプションデコーダ方式および回路

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: RCA LICENSING CORPORATION