FI123336B - Menetelmä radioverkkojen parametrien seurantaan ja älykkääseen säätöön - Google Patents

Menetelmä radioverkkojen parametrien seurantaan ja älykkääseen säätöön Download PDF

Info

Publication number
FI123336B
FI123336B FI20096389A FI20096389A FI123336B FI 123336 B FI123336 B FI 123336B FI 20096389 A FI20096389 A FI 20096389A FI 20096389 A FI20096389 A FI 20096389A FI 123336 B FI123336 B FI 123336B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
network
radio
data
user
parameter
Prior art date
Application number
FI20096389A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20096389A0 (fi
FI20096389A (fi
Inventor
Kari Hyrkkoe
Anton Puolakka
Original Assignee
7Signal Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by 7Signal Oy filed Critical 7Signal Oy
Priority to FI20096389A priority Critical patent/FI123336B/fi
Publication of FI20096389A0 publication Critical patent/FI20096389A0/fi
Priority to US13/518,992 priority patent/US20120307662A1/en
Priority to PCT/FI2010/051078 priority patent/WO2011077011A1/en
Publication of FI20096389A publication Critical patent/FI20096389A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI123336B publication Critical patent/FI123336B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W24/00Supervisory, monitoring or testing arrangements
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W24/00Supervisory, monitoring or testing arrangements
    • H04W24/02Arrangements for optimising operational condition
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W24/00Supervisory, monitoring or testing arrangements
    • H04W24/04Arrangements for maintaining operational condition
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W24/00Supervisory, monitoring or testing arrangements
    • H04W24/08Testing, supervising or monitoring using real traffic

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

MENETELMÄ RADIOVERKKOJEN PARAMETRIEN SEURANTAAN JA ÄLYKKÄÄSEEN SÄÄTÖÖN
KEKSINNÖN ALA
Keksintö liittyy langattomien tietoliikenne-5 verkkojen toiminnan ohjaamiseen ja optimointiin.
KEKSINNÖN TAUSTA
Langattomissa tietoliikenneverkoissa on tärkeää varmistaa verkon dataliikenteen hyvä laatu ja 10 toisaalta myös turvallisuusnäkökohdat tietoturvamie-lessä. Laatu voidaan todentaa ja sitä voidaan tehokkaasti ylläpitää seuraamalla langattoman verkon toimintoja asianmukaisten laitteistojen ja toimenpiteiden avulla. Toimintoja seuraamalla saadaan tietoja, joiden 15 perusteella verkon toimintaa voidaan optimoida ja parantaa. Verkon seuranta paljastaa, onko haluttu yhteys tai palvelut käytettävissä, tai onko yhteyden laatu riittävällä tasolla. Langattomat verkot voivat kärsiä myös teknologiaan liittyvistä ongelmista, jotka vai-20 kuttavat huomattavasti loppukäyttäjän kokemukseen palvelun laadusta.
Nykyaikaisissa WLAN-verkkotuotteissa, jotka perustuvat radioverkko-ohjain (controller)pohjaiseen ratkaisuun, on alkeellinen tuki automaattiselle verkon 25 optimoinnille. Monesti kuitenkin automaattinen optimointi aiheuttaa enemmän ongelmia kuin ratkaisee nii- ^ tä, mistä on todisteena esimerkiksi se, että automaat ti) ^ tisäätö on usein haluttu kytkeä pois päältä käytön ai- Y kana. Yleisimmin havaittu ongelma kontrolleripohjai- c\j 30 sissa ratkaisuissa on niin sanottu heiluriefekti, jos- ^ sa automatiikka ei sisäisistä ristiriitaisuuksista tai
CL
lähiympäristön muutoksista johtuen pysty konvergoitu- O) °° maan vaan jää muutoskierteeseen kahden tai useamman
CD
g tilan välillä. Suurin syy kyseiseen ilmiöön on se, et- ^ 35 tä langattoman verkon optimointi perustuu ainoastaan hetkelliseenja paikalliseen tukiaseman välittämään 2 tietoon radioympäristöstä. Optimoinnin parametrit tuottaa tyypillisesti vain kontrollerin piirissä oleva laitteisto. Todellista verkon tarjoamaa loppukäyttäjän kokemaa laatua ei käytetä verkon säätämisessä ja pää-5 töksenteko ei perustu koko verkon kannalta parhaan tuloksen hakemiseen.
Tunnetussa tekniikassa on käytetty mm. seuraavanlaisia järjestelyjä langattoman verkon optimoinnissa. Yhtenä tapana on optimoida verkon toimintaa au-10 tomaattisesti edellä mainitulla WLAN-kontrollerilla. Tällöin valvotaan verkon tukiasemia ja niiden lähettämää dataa, ja optimoidaan verkkoa saatavien tietojen perusteella. Optimointi perustuu vain kontrollerin piirissä olevilta tukiasemilta saataviin tietoihin ja 15 optimoinnissa käytetty tieto kertoo ainoastaan verkon tilasta tarkasteluhetkellä. Tämän menetelmän haittapuolina on, että optimointi perustuu ainoastaan tukiasemilta saatavaan radiokeskeiseen tietoon, jolloin käyttäjäkokemus ei ole mukana mittauksissa. Lisäksi 20 optimoinnissa ei kyetä ottamaan huomioon radioympäris-töä kokonaisuutena. Edelleen muutos muissa kuin kontrollerin tukiasemissa häiritsee optimointia. Edelleen vaarana tässä menetelmässä on se, että kaksi tai useampi vierekkäinen automaattisesti parametrejansa muut-25 tavaa kontrolleriverkkoa eivät löydä keskinäistä tasapainotilaa. Muut vapailla kanavilla olevat laitteet (kuten esimerkiksi itkuhälytin, langaton "tv-kaapeli",
CM
^ rfid, bluetooth muun muassa) eivät näy kuin kohinana.
^ Lisäksi käyttäjän on vaikea todentaa verkon tila.
7 30 Toisena tapana on käytetty käyttäjäpalauttee- cm seen perustuvaa optimointia. Tällöin verkon käyttäjät raportoivat verkon huonosta toiminnasta. Verkon ope- Q_ raattori säätää verkkoa yleisen hyvän tavan ja tuntuen $3 man perusteella. Tällöin haittana on, että käyttäjä ei co g 35 välttämättä raportoi huonosti toimivasta verkosta. Li- ^ säksi perinteisesti langattoman verkon häiriöitä sie detään paljon enemmän kuin lankaverkon. Käyttäjäpä- 3 laute voi olla epämääräistä, ei ehkä kuvaa vikaa hyvin eikä välttämättä anna mitään laitteisiin liittyviä tietoja. Tähän menettelyyn liittyy myös viivettä; kun operaattori reagoi, virhetilanne voi jo olla poissa.
5 Palautteen (tai palvelupyynnön) ja reaktion välillä voi olla useita tunteja tai jopa päiviä, jolloin alkuperäinen ilmiö ei ole enää mitattavissa tai muutoin tarkasteltavissa. Optimoinnin jälkeen, loppukäyttäjä ei tyypillisesti raportoi optimoinnin tulosta. Lopulta 10 tämäntyyppinen optimointi perustuu pääasiassa optimoi-jan ammattitaitoon.
Kolmantena tunnetun tekniikan optimointimenetelmänä on käytetty verkkoon tehtävää manuaalista suorituskykymittausta. Tällöin verkon suorituskykyä mita-15 taan manuaalisesti eri pisteistä verkon peittoalueel-la. Mittausdatasta haetaan manuaalisesti tietoa siitä, miten verkkoa voidaan parantaa. Tämän jälkeen operaattori säätää asetukset laitekohtaisesti radioverkkoon. Optimoinnin tulos voidaan todentaa vain uusilla mitta-20 uksilla. Mittaus perustuu yhteen ajanhetkeen eikä jatkuvaan seurantaan. On huomattavaa, että muutokset ra-dioympäristössä ovat jatkuvia, vaikka organisaatiolla ei olisikaan välittömiä naapureita. Tämäntyyppinen optimointi perustuu pääasiassa optimoijan ammattitaitoon 25 tulkita mitattua dataa ja käyttää sitä pohjana verkon optimoinnissa.
^ KEKSINNÖN TARKOITUS
O
CvJ
^ Keksinnön tarkoituksena on tuoda esille uuden 1 tyyppinen tapa parantaa ja optimoida langattomien tie- N- ^ toliikenneverkkojen toimintaa. Erityisesti keksinnön £ tarkoituksena on ratkaista edellä mainittuja tunnetun <j> tekniikan ongelmia.
oo co
CO
σ> O oc o 35
C\J
4
KEKSINNÖN YHTEENVETO
Esillä olevassa keksinnössä esitellään menetelmä radioverkkojen parametrien seurantaan ja säätöön. Menetelmä on tunnettu siitä, että siinä kerätään 5 tietoa radioverkosta ja sen verkkolaitteilta, tiedot tallennetaan tietovarastoon, tietovaraston sisältöä analysoidaan haluttujen säännönmukaisuuksien löytämiseksi, radioverkon toiminnalle luodaan ennustemalli, ja lopuksi menetelmässä lasketaan ja asetetaan ainakin 10 yhdelle verkkolaitteelle ainakin yksi verkkoyhteyden toimintaan vaikuttava parametri siten, että radioverkon palvelutaso säilyy tai paranee.
Keksinnön eräässä sovelluksessa kerätään tietoa radioverkosta siten, että keräyslaite jäljittelee 15 verkon käyttäjää.
Keksinnön eräässä sovelluksessa kerätään tietoa radioverkosta suoraan tukiasemilta, verkossa olevilta päätelaitteilta, erillisien valvonta-asemien kautta, kontrollereilta, verkonhallintajärjestelmiltä 20 tai avoimen rajapinnan tietojen lukemiseen tarjoavilta verkkolaitteilta.
Keksinnön eräässä sovelluksessa lasketaan parametrin muutoksen vaikutukselle hyötyarvo, ja luodaan uusi ennustemalli sekä lasketaan mainitulle paramet-25 rille uusi arvo siten, että uutta arvoa vastaava hyötyarvo on pienempi kuin edellisen parametrimuutoksen hyötyarvo.
o Keksinnön eräässä sovelluksessa mitataan ra-
C\J
diotien signaaleja erillisen tai integroidun spekt- "*" 30 rianalysaattorin avulla.
^ Keksinnön eräässä sovelluksessa kerätään tie- £ toa käyttäjää emuloivan aktiivitestin avulla jäljitel- (j) Ien kuvitteellisen käyttäjän päätelaitetta.
oo g Keksinnön eräässä sovelluksessa palautetaan o 35 verkkolaitteilla olleet aiemmat parametrit käyttöön o ^ tilanteessa, jossa tehdyn parametrimuutoksen jälkeen verkon tarjoaman palvelun laatu on heikentynyt.
5
Keksinnön eräässä sovelluksessa kompensoidaan tukiaseman etäisyyden vaikutus pois tekemällä refe-renssimittaus käyttäjän suunnasta ja laskemalla vallitsevan signaalitason suhde referenssimittauksen ta-5 soon.
Keksinnön eräässä sovelluksessa säädetään verkon toimintaan vaikuttavia parametreja palvelutaso-sopimuksessa määritellyn palvelutason saavuttamiseksi.
Esillä olevan keksinnön toisen näkökohdan mu-10 kaan keksinnöllinen ajatus sisältää menetelmää vastaavan järjestelmän. Järjestelmä käsittää ainakin yhdet valvontavälineet tietojen keräämiseksi radioverkosta ja sen verkkolaitteilta, tietovaraston tietojen tallentamiseksi, analysointivälineet tietovaraston sisäl-15 lön analysoimiseksi haluttujen säännönmukaisuuksien löytämistä varten, mainitut analysointivälineet ennustemallin luomiseksi radioverkon toiminnalle, ja kontrollerin ainakin yhden verkkolaitteen ainakin yhden verkkoyhteyden toimintaan vaikuttavan parametrin las-20 kemiseksi ja asettamiseksi siten, että radioverkon palvelutaso säilyy tai paranee.
Keksinnön eräässä sovelluksessa järjestelmä edelleen käsittää ainakin yhdet valvontavälineet tietojen keräämiseksi radioverkosta siten, että valvonta-25 välineet jäljittelevät verkon käyttäjää.
Keksinnön eräässä sovelluksessa järjestelmä edelleen käsittää ainakin yhdet valvontavälineet tie-
CM
f- tojen keräämiseksi radioverkosta suoraan tukiasemilta, o ^ verkossa olevilta päätelaitteilta, erillisien valvon- V 30 ta-asemien kautta, kontrollereilta, verkonhallintajär- c\j jestelmiltä tai avoimen rajapinnan tietojen lukemiseen i£ tarjoavilta verkkolaitteilta.
Keksinnön eräässä sovelluksessa järjestelmä O) “ edelleen käsittää mainitut analysointivälineet hyöty en g 35 arvon laskemiseksi parametrin muutoksen vaikutukselle, ^ ja mainitut analysointivälineet uuden ennustemallin luomiseksi ja uuden arvon laskemiseksi mainitulle pa- 6 rametrille siten, että uutta arvoa vastaava hyötyarvo on pienempi kuin edellisen parametrimuutoksen hyötyarvo .
Keksinnön eräässä sovelluksessa järjestelmä 5 edelleen käsittää erillisen tai integroidun spekt-rianalysaattorin radiotien signaalien mittaamiseksi.
Keksinnön eräässä sovelluksessa järjestelmä edelleen käsittää mainitut valvontavälineet tiedon keräämiseksi käyttäjää emuloivan aktiivitestin avulla 10 jäljitellen kuvitteellisen käyttäjän päätelaitetta.
Keksinnön eräässä sovelluksessa järjestelmä edelleen käsittää mainitun kontrollerin verkkolaitteilla olleiden aiempien parametrien palauttamiseksi käyttöön tilanteessa, jossa tehdyn parametrimuutoksen 15 jälkeen verkon tarjoaman palvelun laatu on heikenty nyt .
Keksinnön eräässä sovelluksessa järjestelmä edelleen käsittää mainitut analysointivälineet tukiaseman etäisyyden vaikutuksen kompensoimiseksi pois 20 tekemällä referenssimittauksen käyttäjän suunnasta ja laskemalla vallitsevan signaalitason suhteen referens-simittauksen tasoon.
Keksinnön eräässä sovelluksessa järjestelmä edelleen käsittää mainitun kontrollerin verkon toimin-25 taan vaikuttavien parametrien säätämiseksi palvelu- tasosopimuksessa määritellyn palvelutason saavuttamiseen .
CM
I- Esillä olevan keksinnön kolmennen näkökohdan o ^ mukaan keksinnöllinen ajatus sisältää menetelmää vas- V 30 taavan tietokoneohjelman radioverkkojen parametrien cm seurantaan ja säätöön. Tietokoneohjelma käsittää oh- ^ jelmakoodia, joka on tietojenkäsittelylaitteessa ajet-
CL
taessa järjestetty suorittamaan vaiheet: G) “ kerätään tietoa radioverkosta ja sen verkkoni 35 laitteilta; ^ tallennetaan tiedot tietovarastoon; 7 analysoidaan tietovaraston sisältöä haluttujen säännönmukaisuuksien löytämiseksi; luodaan ennustemalli radioverkon toiminnalle; ja 5 lasketaan ja asetetaan ainakin yhdelle verk kolaitteelle ainakin yksi verkkoyhteyden toimintaan vaikuttava parametri siten, että radioverkon palvelutaso säilyy tai paranee.
Esillä oleva keksintö mahdollistaa radioverk-10 kojen, erityisesti WLAN-verkkojen, automaattisen vian korjauksen, reagoinnin yllättävään ja ennustamattomaan muutokseen verkon toiminnassa ja verkkoliikenteen optimoinnin radiolähettimissä ja niiden ohjauslaitteissa kuten esimerkiksi kontrollereissa.
15 Esillä oleva keksintö sisältää mittauslait teita, jotka pystyvät mittaamaan sekä radioympäristöä että toimimaan radioverkon asiakkaana suorittaen verkossa käyttäjää emuloivia aktiivitestejä (esimerkiksi ping-testi, FTP-siirtonopeustestit jne.). Keksinnössä 20 pystytään hakemaan tietoa verkon tilasta joko radioverkkoa kontrolloivalta järjestelmältä tai verkon tukiasemilta. Verkon optimointi perustuu verkosta mitattuun dataan käyttäen avuksi algoritmeja, jotka on kehitetty erityisesti verkon optimointiin. Verkon opti-25 moinnin laskemisessa käytetään myös kontrollereilta ja tukiasemilta saatavaa dataa. Lisäksi käyttäjä voi aina halutessaan saada kuvan verkon tilasta keksinnön avul- ^ la, sekä nykyisellä että jollain aiemmalla ajanhetkel- o ^ lä. Keksintö voidaan asettaa toimimaan haluttaessa ym- τρ 30 pärivuorokautisesti viikon jokaisena päivänä. Lisäksi c\j käyttäjä voi itse ohjata keksinnön toimintaa. Keksinen nössä pystytään myös huomioimaan muutkin tietoliiken-
CL
neverkot kuin itse tarkastelussa olevaa verkkoa. Loot °° puita keksinnön laitteisto pystyy varmentamaan itse
CD
ot 35 optimoinnin tuloksen.
o c\j 8
KUVIOLUETTELO
Kuvio 1 esittää erästä esimerkkiä keksinnössä käytettävästä laitteistosta, kuvio 2 esittää esimerkin omaista vuokaaviota 5 keksinnössä käytettävän algoritmin toiminnasta, kuvio 3a esittää siirtonopeuden referenssiar-voa etäisyyden funktiona tukiasemalta, ja kuvio 3b esittää suhteellisen suorituskyvyn mittaamista eri vastaanottotehon arvoilla.
10
KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN KUVAUS
Esillä olevassa keksinnössä kuvataan uudenlainen ratkaisu langattomien tietoliikenneverkkojen optimointiin, joka perustuu tiedon keräämiseen sekä 15 radioympäristöstä että radioverkosta jatkuvan ja ympäristön kaikki radiolaitteet huomioivan mittaustavan avulla. Näissä mittauksissa merkittävässä osassa ovat asiakkaan kokemusta mittaavat sovellustason testit. Tiedon kerääminen tapahtuu sekä yleisesti tunnetulla 20 ja käytetyllä passiivisella mittauksella (esimerkiksi liikenteen monitorointi tai spektrimittaus) että käyttäjää jäljittelevällä aktiivitestillä (esimerkiksi ns. ping-testi), joka perustuu käyttäjän sovellustason toimien emuloimiseen. Sovellustason mittaukset antavat 25 kokonaiskuvan käyttäjän kokemasta verkon toimintakunnosta ja yhdessä radioympäristön perusmittausten kans-c\j sa se antaa erittäin kattavan kuvan erilaisista ilmi- ° öistä ja koetusta verkon toiminnan laadusta.
-1- Eräässä keksinnön sovelluksessa mittalaittei- i 30 na käytetään sekä jatkuvaan mittaukseen erikoistuneita c\j välineitä (eli erityisiä monitorointilaitteita) että cc mahdollisesti valvottavan langattoman verkon tu- § kiasemia ja päätelaitteita silloin, kun niistä voidaan co co kerätä tietoa avoimien liittymien kautta. Kerätty mit- o 35 taustieto ja kulloinkin käytetyt parametrit voidaan
C\J
tallettaa historiakantaan.
9
Analysoimalla talletettua dataa voidaan langattoman verkon toimintaa parantaa sekä parhaimmillaan etsiä optimaalinen toimintatilanne huomioimalla historiatiedot pidemmältä ajanjaksolta. Verkon toiminnan 5 optimoinnin luotettavuutta voidaan huomattavasti pa rantaa käyttämällä tietoa sekä palvelun tarjoajasta (tukiasema) että palvelun käyttäjästä (verkon asiakas) .
Verkon palvelun laatutaso optimoinnin tai 10 virheenkorjauksen jälkeen voidaan varmistaa, kun uusia mittauksia saadaan suoritettua. Tunnettuun tekniikkaan sisältyneestä ihmistyöpanoksesta poistuu tällöin mittaustulosten analyysi, parannusehdotusten laadinta ja laitteiden säätäminen sekä tarkistavat mittaukset. 15 Keksinnön järjestelmä tekee nämä kaikki vaiheet itsenäisesti, jolloin ihmisen suorittama analyysi ja säätötyö jää vähemmälle.
Olennaista esillä olevan keksinnön periaatteessa on se, että keksinnön menetelmässä voidaan sää-20 dettävää verkkoa ja lähiympäristöä valvoa jatkuvasti mittaamalla sekä radioympäristöä, radioverkon laitteita, siihen liitetyn kiinteän verkon toimintaa että verkon kautta saavutettavien palvelujen toimintaa. Mittaustulokset tallennetaan analysointia varten eril-25 liseen historiakantaan. Tämän lisäksi keksinnössä haetaan verkkolaitteilta dataa avoimia rajapintoja hyödyntäen. Keksinnössä nämä tulokset tallennetaan lisäin ten tällä tavoin mittauspisteiden määrää, o ^ Edelleen, mittaustuloksia analysoimalla eri- Y 30 laisten algoritmien avulla keksinnön järjestelmä tuotin taa tulokseksi verkon suorituskykyä parantavia toimenne piteitä. Nämä voivat keksinnön edullisessa sovelluk-
CL
sessa olla yhden tai useamman verkkolaitteen jonkin σ> °° (tai joidenkin) verkkoyhteyden toimintaan vaikuttavan
CD
g 35 (tai vaikuttavien) parametri(e)n muuttamista. Keksm- ^ nössä voidaan myös konfiguroida radioverkko uudelleen verkon toiminnan parantamiseksi. Keksinnön eräässä so- 10 velluksessa parametrien koniigurointia voidaan tehdä jatkuvasti, jolloin koko ajan verkko toimii opti-moidusti. Toisessa keksinnön esimerkissä parametrien koniigurointi voidaan tehdä halutun aikavälin tai 5 ajanhetken mittausten mukaan ja lisäksi itse konfigu-rointi asetetaan voimaan tiettynä haluttuna ajanjaksona .
Keksinnön eräässä sovelluksessa sekä tehdyt muutokset että perustelut tehdyille muutoksille voi-10 daan toimittaa verkon operaattorille käyttäen avointa dokumentoitua rajapintaa.
Keksinnön eräässä sovelluksessa konfiguroin-nin jälkeen menetelmässä jatketaan mittauksia ja tehdään sama analyysi tuloksille uudelleen. Lisäksi teh-15 dyistä muutoksista ja tuloksista voidaan etsiä ristiriitaisuuksia. Ristiriitaisuuksien kasvaessa tai tulosten merkittävästi heiketessä järjestelmä voi palauttaa käyttöön aiempia, hyväksi havaittuja konfiguraatioita tai parametreja, ja tiedottaa verkon ope-20 raattorille ilmenneistä vaikeuksista. Järjestelmän käyttäjä voi asettaa keksinnön toimintamoodin täysin palauttavaksi, osittain palauttavaksi tai aina uutta konfiguraatiota hakevaksi. Muutostarpeen on tarkoitus pienentyä joka iterointikierroksella siten, että para-25 metrit konvergoituvat ja stabiloituvat.
Verkon uudelleenkonfiguroinnin toteuttaminen on toki valinnaista siinä mielessä, että keksinnön me- netelmä tuottaa aina optimointiehdotukset, mutta ehdo-o ^ tukset voidaan vain välittää operaattorille toteutta- Y 30 matta niitä käytännössä.
c^j Keksinnön normaalikäytössä optimoidaan verk- koa jatkuvasti. Tosin on huomioitava, että laadukkaas- Q_ ti toimivassa verkossa ei ole muutostarvetta. Lisäksi σ> ^ on ilmeistä, että ainoastaan verkossa tapahtuvien mer- co o 35 kittävien muutosten nälkeen ilmenee muutostarvetta
o J
^ konfigurointiin, tai verkon verkkoyhteyden toimintaan vaikuttavien parametrien muuttamiseen.
11
Keksinnön eräässä esimerkissä jatkuvasti tehtävässä verkkoelementtien koniiguroinnissa käyttäjällä on mahdollisuus määritellä haluttu tavoitetila. Voidaan esimerkiksi määritellä, että haluttu verkon väli-5 tyskyky saavutetaan 99,9 %:n verran koko ajasta.
Esillä olevan keksinnön mukainen järjestelmä eräässä sovelluksessaan käsittää radioverkon valvonta-välineet; valvontavälineitten hallintaohjelmiston; ohjelmiston verkkolaitteisiin integroitumiseen; tietova-10 raston; ohjelmiston, joka analysoi tietovaraston dataa ja luo sen pohjalta suositukset uusille radioverkon asetuksille; sekä käyttöliittymän.
Seuraavassa kuvataan järjestelmän osia yksityiskohtaisemmin. Tässä yhteydessä viitataan kuvion 1 15 esittämään esimerkkiin käytettävästä järjestelmästä.
Järjestelmän tässä esimerkissä verkkoon kuuluu kolme tukiasemaa 100-102. Verkko on edullisessa sovelluksessa WLAN-verkko, mutta se voi olla joku muukin langaton verkko. Verkkoa käyttävien asiakkaiden 20 päätelaitteita kuvaavat tässä esimerkissä PDA (kämmen-mikro) 103 ja kannettavat tietokoneet 104-105. Valvontavälineitä (jotka voivat olla erillisiä valvonta-asemia tai muihin verkkolaitteisiin integroituja valvontayksiköitä) on tässä esimerkissä sijoiteltu verkon 25 alueelle kolme kappaletta 106-108. Ne voivat sijaita kiinteillä sijaintipaikoilla tai siitä voidaan tarvittaessa siirtää paikasta toiseen. Valvontavälineiden ^ 106-108 tehtävänä on toimia sekä radioverkon asiakkaa- o ^ na (jäljitellä todellista asiakasta) että mitata ympä- »y 30 röivässä radioympäristössä vallitsevia signaaleja.
Verkon asiakkaana valvontavälineiden on tarkoitus mi-x tata radioverkon suorituskykyä ajamalla erilaisia so- Q_ vellusoh]elmia. Tähän mittausluokkaan kuuluu useita O) co erilaisia testejä kuten esimerkiksi "assosiointiaika σ> 35 tukiasemaan", "FTP-läpisyöttö ylä- ja alasuuntaan" ja o "VoIP-testipuhelu". Valvontavälineiden radiovastaan-otinta käyttämällä voidaan mitata radioympäristöä ja 12 näin voidaan havainnoida mittauspaikalla vallitsevia signaali- ja kohinatasoja. Valvontavälineisiin 106-108 voidaan lisävarusteena asentaa spektrianalysaattori-piiri antamaan vielä tarkempi kuva radioympäristöstä.
5 Järjestelmässä tarvitaan lisäksi palvelin 109, joka toimii sekä tietovarastona että tiedon analysoijana. Lisäksi palvelimeen 109 voidaan sijoittaa valvontavälineitten hallintaohjelmisto, jonka tarkoituksena on ohjata valvontavälineitten verkkoa sekä kelo rätä mittausdataa valvontavälineiltä. Hallintaohjel misto myös vastaa mittausdatan tallentamisesta tietovarastoon. Tietovarasto on elementti, jonne keksinnön eräässä sovelluksessa kaikki mittausdata ja asetustie-dot tallennetaan. Tietovarastona voi toimia joko va-15 paan jakelun tietokanta tai kaupallinen ratkaisu. Tietovarasto voi olla myös hajautettu tarvittaessa useampaan eri sijaintipaikkaan.
Lisäksi laitteistossa tarvitaan ohjelmisto verkkolaitteisiin integroitumista varten. Tämä ohjel-20 misto voi olla asennettu palvelimelle 109. Tämän ohjelmiston tarkoituksena on ottaa yhteys joko radioverkon hallinnointiohjelmistoon tai suoraan radioverkon tukiasemiin 100-102.
Edelleen olennaisena osana keksinnön järjes-25 telmässä on tietoja analysoiva analysointiohjelmisto, joka voidaan edullisessa sovelluksessa asentaa palvelimelle 109. Analysointiohjelmisto analysoi tietova-
CM
r- rastoon tallennettua dataa erikseen tätä varten suun- o ^ niteltujen algoritmien avulla. Analysoinnin lopputu- V 30 loksena tuotetaan tarvittaessa toimenpiteitä, joilla c\j radioverkon toimintaa voidaan parantaa, g Lopuksi tietokone 110 edustaa järjestelmän
CL
käyttöliittymää, joka on ihmisen näkymä järjestelmään.
G) $3 Päätteen 110 avulla voidaan sekä tarkastaa optimoita- co g 35 van verkon tila että antaa mahdollisuus asettaa para- ^ metrejä algoritmeille, jotka laskevat tallennetusta datasta optimoituja parametrivaihtoehtoja verkkolait- 13 teille. Käyttöliittymän 110 kautta käyttäjä voi myös hallita valvontavälineitten verkkoa 106-108 sekä datan keräystä kolmannen osapuolen verkkolaitteista.
Kokonaisuutena järjestelmän osat integroidaan 5 yhteen joko ohjelmistoliittymien tai tietoliikenneprotokollien avulla. Valvontavälineitä 106-108, kolmannen osapuolen verkkolaitteita ja tietovarastoa 109 hallinnoidaan tietoliikenneprotokollien avulla. Loput järjestelmän komponentit ovat tyypillisesti ohjelmointi-10 liittymien kautta yhdistetyt toisiinsa. Käyttöliitty mää edustava pääte 110 voi olla kiinteän yhteyden 111 kautta tai internetin yli yhdistetty palvelimeen 109, mutta niiden välistä kytkentää ei ole rajattu vain näihin tapoihin. Eräässä sovelluksessa tietokoneet 109 15 ja 110 voivat olla integroituna yhdeksi palvelimeksi, johon käyttäjällä on käyttöoikeus.
Keksintö liittyy siis edullisesti WLAN-verkkoihin, mutta keksinnön käyttökelpoisuus ei rajoitu pelkästään WLAN:iin.
20 Viitaten aiempaan keksinnön kuvaukseen, kuvi ossa 2 on vielä esitetty esillä olevan keksinnön edullinen menetelmän suoritusmuoto vuokaavion muodossa. Valvontavälineitten kautta kerätään tietoja suoraan verkon laitteilta tai havainnoidaan yleisesti ottaen 25 kunkin valvontavälineiden ympärillä vallitsevia sig naaleja esimerkiksi integroidun spektrianalysaattorin avulla. Tätä vaihetta on kuvattu kuviossa 2 merkinnäl- lä 20. Tämän jälkeen tiedot siirretään tietovaraston o ^ käsittävälle palvelimelle, jossa tiedot tallennetaan Y 30 ns. historiakantaan 21. Kun historiakannassa on riiteli tävästi analysoitavaksi kelpaavaa dataa, tehdään tie- dolle analysointia tai louhintaa 22 (engl. data mi-
CL
ning) niin, että saadaan selville jaksollisuuksia ja σ> °° ilmiöitä, jotka näkyvät esimerkiksi säännöllisesti
CD
g 35 tiettynä vuorokaudenaikana verkon palvelun laadussa.
^ Tämä voidaan toteuttaa palvelimella sijaitsevan ana lysointiohjelmiston avulla. Analysoinnin tuloksena 14 voidaan tuottaa ennustemalli 23 siitä, miten esimerkiksi verkon tukiasemilta saatavaa kapasiteettia tulisi jakaa, miten ajan funktiona verkko käyttäytyy esimerkiksi tarkasteltavan toimiston alueella, tai miten 5 signaalikohinasuhdetta tulisi parantaa tukiasemalta lähtevälle signaalille. Toisin sanoen, ennustemalli voi antaa hyvän approksimaation esimerkiksi siitä, miten verkko lähitulevaisuudessa toimii, tai esimerkiksi arvion verkkoon kytkeytyvistä käyttäjien määrästä lä-10 hitulevaisuudessa.
Tämän jälkeen verkon tai siinä olevien laitteiden ainakin yhtä parametria muutetaan 24, mikäli ennustemallin perusteella järjestelmä päättelee siihen olevan tarvetta. Tyypillisesti kyseessä on jonkun 15 verkkoelementin signaalin lähetykseen liittyvä para metri. Muutoksella on ensisijaisesti tarkoitus parantaa käyttäjän kokemaa palvelun laatua.
Lopulta parametrien muutosprosessista tehdään oppiva siinä mielessä, että ensimmäisen tehdyn para-20 metrimuutoksen jälkeen tutkitaan saavutetun hyödyn suuruus. Prosessi voidaan käynnistää alusta 20, ja laskea uudet muutokset elementtien verkkoyhteyden toimintaan vaikuttaviin parametreihin. Uusi muutos tehdään niin, että verkon tarjoaman palvelun laadun kan-25 naita lähestytään optimaalista tilannetta tarkastelu- hetken verkon status ja lähitulevaisuuden ennustemalli huomioiden. Toisin sanoen, parametrimuutoksia tehdään
CM
^ tässä esimerkissä jatkuvasti ja älykkäästi, ja tämän ^ johdosta järjestelmän konfiguraatio konvergoituu kohti V 30 optimitilannetta 25.
cm Eräänä esimerkkinä keksinnön soveltamisesta g voidaan mainita ns. kaksivaiheinen optimointi. Tämä Q_ voidaan toteuttaa esimerkiksi siten, että ensimmäises- O) “ sä vaiheessa radioverkon kuormaa säädetään karkealla
CD
g 35 tasolla niin, että verkkoliikenteen radiotien taajuuk- ° sien käyttöä monitoroidaan ja säädetään. Parametrejä voidaan mittauksen jälkeen muuttaa niin, että säädön 15 jälkeen verkkoliikenteen kuorma on jakautunut koko tarkasteltavan taajuusalueen yli mahdollisimman tasaisesti. Järjestelmä voidaan ohjelmoida niin, että tämän jälkeen ainoastaan isommissa tilamuutoksissa paramet-5 rien säätö tehdään tällä karkealla tasolla. Muilla ajanhetkillä tehdään hienojakoisempaa säätöä, joka voi olla edellä mainittujen käyttäjäemulaatiotestien tuloksena saatua tukiasemien ja/tai asiakaspäätelaittei-den verkkoyhteyden toimintaan vaikuttavien parametrien 10 säätämistä.
Tukiaseman ja valvontavälineitten välinen etäisyys vaikuttaa luonnollisesti valvontavälineitten mittaaman RF-tason suuruuteen. Toisin sanoen loppukäyttäjän päässä tehty mittaustulos heikkenee etäisyy-15 den kasvaessa. On siis tarve kalibroida etäisyyden vaikutus pois tuloksista. Tässä yhteydessä viitataan kuvioon 3a. Kuten kuviosta nähdään, RF-signaalitaso laskee kääntäen verrannollisena vastaanottimen (tässä tapauksessa valvontavälineiden) etäisyyteen. Tosin 20 siirtonopeus pysyy etäisyyden kasvaessa ensin vakiona, mutta alkaa jonkun kynnysetäisyyden jälkeen heiketä. Referenssimittauksella puhtaassa radioympäristössä voidaan mitata siirtonopeuden referenssiarvot loppukäyttäjän suunnasta tehdyillä testeillä. Nämä on esi-25 tetty kuviossa 3a ympyröinä. Tämän jälkeen voidaan verrata tuloksia eri valvottavissa tukiasemissa suhteessa referenssiarvoihin (siis ei absoluuttisiin ar-c\j ^ voihin). Tämä poistaa etäisyyden vaikutuksen tuloksis- ^ ta ja antaa luotettavamman kuvan kunkin tukiaseman T 30 toiminnan laadusta. Lopulta verkon toimintaa voidaan l^.
c\i säätää ja parametreja konfiguroida tämän tiedon perus- ir teella.
CL
_ Seuraavaksi viitataan kuvioon 3b. Kullakin σ> co tukiasemalla on eri mittauksissa referenssitulos- co § 35 arvonsa, joka riippuu tukiaseman lähettämän signaalin o <m voimakkuudesta. Siirtonopeuden referenssiarvot viidel le eri tukiasemalle, jotka sijaitsevat eri etäisyyk- 16 sillä valvontavälineistä, on merkitty käyrän ympyröin (AP1-AP5). Eri ajanhetkinä mitattuja sovellustestin arvoja on kuvattu kuviossa 3b "puhekuplien" osoittamin ympyröin. Mitattu siirtonopeus on todellisuudessa siis 5 esimerkiksi 50% ideaalisesta referenssiarvosta koskien tukiasemaa API. Näin eri ajanhetkinä mitattua sovellustestin arvoa voidaan verrata samalla hetkellä vallitsevan signaalitason kautta asetettua tavoitearvoa vasten. Tuloksen hyvyyttä ja tukiaseman toiminnan laa-10 tua arvioidaan tavoitearvon ja mittaustuloksen suhteen perusteella, jotka on kuviossa 3b merkitty puhekupliin. Lopulta verkon toimintaa voidaan optimoida maksimoimalla tätä suhteellista suorituskykytulos-ta.Tavoitearvot voidaan laskea teoreettisesti tai ne 15 voidaan mitata. Edelleen tavoitearvot voivat vaihdella eri laitetyypeillä, malleilla ja sovelluksilla. Tavoitearvoja voi olla hyvin monenlaisilla mittauksilla, esimerkiksi FTP-, ping-, VoIP MOS- (engl. Mean Opinion Score), SNR-, retransmissions- tai data rates 20 mittauksilla. Tavoitearvojen täyttymistä voidaan käyttää palvelutasosopimuksen täyttymistä arvioitaessa. Tavoitearvojen täyttymisen perusteella voidaan myös antaa hälytyksiä.
Esillä olevan keksinnön eräässä sovelluksessa 25 voidaan säätää verkon toimintaan vaikuttavia parametreja (kuten esimerkiksi QoS-parametreja, engl. "Quality of Service") palvelutasosopimuksessa (engl. SLA, ^ Service Level Agreement) määritellyn ja siis tavoit- ^ teenä olevan palvelutason saavuttamiseksi. Nykyisissä γ 30 langattomissa verkoissa on mahdollista määrittää eri c\j laatuluokkia erilaiselle liikenteelle. Esimerkinomai- ^ siä laatuluokkia liikenteelle voivat olla "VoIP", "Vi-
CL
deo" ja "Best Effort". Nämä voivat olla jaoteltuina
CD
esimerkiksi siten, että VoIP saa aina 60% kaistasta,
CD
g 35 video 35% ja loput 5% jää muun liikenteen käyttöön.
S Verkossa voi olla voimassa palvelutasosopimus tai voidaan saattaa voimaan järjestely, jossa VoIP- 17 puhelut toimivat esimerkiksi 99,9% ajasta puheenlaa-dulla, joka vastaa vähintään MOS-luokkaa 3,5. Toki muitakin arvoja ja järjestelyjä voidaan tässä yhteydessä palvelutasolle asettaa.
5 Keksinnössä kuvattu järjestelmä voi toimia ns. SLA-mittarina, joka tallentaa esimerkiksi käyttäjän toimintaa mallittavilla testeillä tietoa siitä, miten VoIP-puhelut toimivat hallittavassa verkossa. Kun dataa on kerätty tarpeeksi, voidaan siitä havain-10 noida, toteutuuko esimerkiksi VoIP-palvelunlaatu halu-tusti.
Keksinnössä kuvattu järjestelmä voi myös jatkuvasti optimoida verkon elementtien parametrejä (kuten QoS-parametrejä) siten, että koko verkossa pääs-15 tään tavoiteltavaan palvelutasoon tai mahdollisimman lähelle sitä. Palvelutasoja voi olla samaan aikaan voimassa usealla eri tasolla. Normaalissa http-liikenteessä pitää saada tietty throughput esimerkiksi 95% ajasta, kun taas VoIP-puheluiden pitää toimia hy-20 väliä äänenlaadulla esimerkiksi 99,99% ajasta. Jotta nämä molemmat tavoitteet toteutuisivat, niin keksinnön kohteena oleva järjestelmä voi myös muuttaa langattoman verkon QoS-asetuksia, jotta päästään haluttuihin palvelutasoihin tai mahdollisimman lähelle sitä kai-25 kiila sopimuksen tasoilla. Tavoitteena oleva palvelutaso voi vaihdella esimerkiksi alueittain, sovelluk-sittain ja ajankohdittain.
Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitet-^ tyjä sovellusesimerkkejä koskevaksi vaan monet muun- 7 30 nokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimus- cu ten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa, x
IX
Q.
σ> oo co co σ> o o
(M

Claims (15)

1. Menetelmä radioverkkojen parametrien seurantaan ja säätöön, tunnettu siitä, että menetel- 5 mä käsittää vaiheet: kerätään tietoa radioverkosta ja sen verkkolaitteilta, joka käsittää tiedon keräämistä käyttäjää emuloivan aktiivitestin avulla jäljitellen kuvitteellisen käyttäjän päätelaitetta, mittaamalla sekä radioympä-10 ristöä, radioverkon laitteita, siihen liitetyn kiinteän verkon toimintaa että verkon kautta saavutettavien palvelujen toimintaa; tallennetaan tiedot tietovarastoon; analysoidaan tietovaraston sisältöä haluttujen 15 säännönmukaisuuksien löytämiseksi; luodaan analysoinnin tuloksena ennustemalli verkon tarjoaman palvelun laadulle lähitulevaisuudessa; ja lasketaan ja asetetaan ainakin yhdelle verkkolaitteelle ainakin yksi verkkoyhteyden toimintaan vaikut-20 tava parametri siten, että verkon palvelutaso säilyy tai paranee, kun ennustemallin perusteella päätellään siihen olevan tarvetta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmä edelleen käsittää 25 vaiheen: kerätään tietoa radioverkosta suoraan tukiasemil-<n ta, verkossa olevilta päätelaitteilta, erillisien val- ^ vonta-asemien kautta, kontrollereilta, verkonhallintani järjestelmiltä tai avoimen rajapinnan tietojen lukemi- N. 30 seen tarjoavilta verkkolaitteilta. (M
3. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1 CC tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että oo menetelmä edelleen käsittää vaiheet: co lasketaan parametrin muutoksen vaikutukselle hyö-o 35 tyarvo; ja C\J luodaan uusi ennustemalli ja lasketaan mainitulle parametrille uusi arvo siten, että uutta arvoa vastaava hyötyarvo on pienempi kuin edellisen parametrimuu-toksen hyötyarvo.
4. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmä edelleen käsittää vaiheen: mitataan radiotien signaaleja erillisen tai integroidun spektrianalysaattorin avulla.
5. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmä edelleen käsittää vaiheen: palautetaan verkkolaitteilla olleet aiemmat parametrit käyttöön tilanteessa, jossa tehdyn parametri-15 muutoksen jälkeen verkon tarjoaman palvelun laatu on heikentynyt.
6. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmä edelleen käsittää vaiheen: 20 kompensoidaan tukiaseman etäisyyden vaikutus pois tekemällä referenssimittaus käyttäjän suunnasta ja laskemalla vallitsevan signaalitason suhde referenssi-mittauksen tasoon.
7. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1-6 25 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmä edelleen käsittää vaiheen: säädetään verkon toimintaan vaikuttavia parametrein ja palvelutasosopimuksessa määritellyn palvelutason o 00 saavuttamiseksi. i Ty 30
8. Järjestelmä radioverkkojen parametrien c\j seurantaan ja säätöön, tunnettu siitä, että jär- jc jestelmä käsittää: Q. ainakin yhdet valvontavälineet (106, 107, 108) o °° tietojen keräämiseksi radioverkosta ja sen verkkolait- co g 35 teiltä, joka käsittää tiedon keräämistä käyttäjää emu- ° loivan aktiivitestin avulla jäljitellen kuvitteellisen käyttäjän päätelaitetta, mittaamalla sekä radioympä- ristöä, radioverkon laitteita, siihen liitetyn kiinteän verkon toimintaa että verkon kautta saavutettavien palvelujen toimintaa; tietovaraston (109) tietojen tallentamiseksi; 5 analysointivälineet (109) tietovaraston sisällön analysoimiseksi haluttujen säännönmukaisuuksien löytämistä varten; mainitut analysointivälineet (109) ennustemallin luomiseksi analysoinnin tuloksena verkon tarjoaman 10 palvelun laadulle lähitulevaisuudessa; ja kontrollerin (109) ainakin yhden verkkolaitteen ainakin yhden verkkoyhteyden toimintaan vaikuttavan parametrin laskemiseksi ja asettamiseksi siten, että verkon palvelutaso säilyy tai paranee, kun ennustemal-15 Iin perusteella päätellään siihen olevan tarvetta.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että järjestelmä edelleen käsittää : ainakin yhdet valvontavälineet (106, 107, 108) 20 tietojen keräämiseksi radioverkosta suoraan tu kiasemilta, verkossa olevilta päätelaitteilta, erillisien valvonta-asemien kautta, kontrollereilta, ver-konhallintajärjestelmiltä tai avoimen rajapinnan tietojen lukemiseen tarjoavilta verkkolaitteilta.
10. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 8- 9 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että järjestelmä edelleen käsittää: mainitut analysointivälineet (109) hyötyarvon las- O ^ kemiseksi parametrin muutoksen vaikutukselle; ja Y 30 mainitut analysointivälineet (109) uuden ennusteet mallin luomiseksi ja uuden arvon laskemiseksi maini- tulle parametrille siten, että uutta arvoa vastaava CL hyötyarvo on pienempi kuin edellisen parametrimuutok-σ> °° sen hyötyarvo, co g 35
11. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 8- ^ 10 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että järjestelmä edelleen käsittää: erillisen tai integroidun spektrianalysaattorin radiotien signaalien mittaamiseksi.
12. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 8- 11 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että 5 järjestelmä edelleen käsittää: mainitun kontrollerin (109) verkkolaitteilla olleiden aiempien parametrien palauttamiseksi käyttöön tilanteessa, jossa tehdyn parametrimuutoksen jälkeen verkon tarjoaman palvelun laatu on heikentynyt.
13. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 8- 12 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että järjestelmä edelleen käsittää: mainitut analysointivälineet (109) tukiaseman etäisyyden vaikutuksen kompensoimiseksi pois tekemällä 15 referenssimittauksen käyttäjän suunnasta ja laskemalla vallitsevan signaalitason suhteen referenssimittauksen tasoon.
14. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 8- 13 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että 20 järjestelmä edelleen käsittää: mainitun kontrollerin (109) verkon toimintaan vaikuttavien parametrien säätämiseksi palvelutasosopimuk-sessa määritellyn palvelutason saavuttamiseen.
15. Tietokoneohjelma radioverkkojen paramet-25 rien seurantaan ja säätöön, tunnettu siitä, että tietokoneohjelma käsittää ohjelmakoodia, joka on tieto j enkäsittelylaitteessa ajettaessa järjestetty suo- rittamaan vaiheet: o ^ kerätään tietoa radioverkosta ja sen verkkolait- »7 30 teiltä, joka käsittää tiedon keräämistä käyttäjää emu- cj loivan aktiivitestin avulla jäljitellen kuvitteellisen käyttäjän päätelaitetta, mittaamalla sekä radioympä- CL ristöä, radioverkon laitteita, siihen liitetyn kiinteen ^ än verkon toimintaa että verkon kautta saavutettavien CD g 35 palvelujen toimintaa; ° tallennetaan tiedot tietovarastoon; analysoidaan tietovaraston sisältöä haluttujen säännönmukaisuuksien löytämiseksi; luodaan analysoinnin tuloksena ennustemalli verkon tarjoaman palvelun laadulle lähitulevaisuudessa; ja 5 lasketaan ja asetetaan ainakin yhdelle verkkolait teelle ainakin yksi verkkoyhteyden toimintaan vaikuttava parametri siten, että verkon palvelutaso säilyy tai paranee, kun ennustemallin perusteella päätellään siihen olevan tarvetta. 10 C\J δ CvJ N- C\J X IX o. σ> oo co CO σ> o o C\J PATE N TKRAV
FI20096389A 2009-12-23 2009-12-23 Menetelmä radioverkkojen parametrien seurantaan ja älykkääseen säätöön FI123336B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20096389A FI123336B (fi) 2009-12-23 2009-12-23 Menetelmä radioverkkojen parametrien seurantaan ja älykkääseen säätöön
US13/518,992 US20120307662A1 (en) 2009-12-23 2010-12-22 Method for monitoring and intelligent control of the parameters in radio networks
PCT/FI2010/051078 WO2011077011A1 (en) 2009-12-23 2010-12-22 Method for monitoring and intelligent control of the parameters in radio networks

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20096389A FI123336B (fi) 2009-12-23 2009-12-23 Menetelmä radioverkkojen parametrien seurantaan ja älykkääseen säätöön
FI20096389 2009-12-23

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20096389A0 FI20096389A0 (fi) 2009-12-23
FI20096389A FI20096389A (fi) 2011-06-24
FI123336B true FI123336B (fi) 2013-02-28

Family

ID=41462847

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20096389A FI123336B (fi) 2009-12-23 2009-12-23 Menetelmä radioverkkojen parametrien seurantaan ja älykkääseen säätöön

Country Status (3)

Country Link
US (1) US20120307662A1 (fi)
FI (1) FI123336B (fi)
WO (1) WO2011077011A1 (fi)

Families Citing this family (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US10015069B1 (en) * 2013-03-14 2018-07-03 Komodo Systems Inc. System and apparatus for monitoring networks and quality-of-service elements within networks
BR112015024106B1 (pt) * 2013-03-20 2022-06-14 Telecom Italia S.P.A. Método para atualizar uma seção de núcleo de uma rede móvel
US9992690B2 (en) 2013-10-11 2018-06-05 Textron Innovations, Inc. Placed wireless instruments for predicting quality of service
US10244413B2 (en) 2015-02-20 2019-03-26 Tempo Communications, Inc. System and method for generating a graphic illustration of wireless network performance
TWI578832B (zh) * 2015-11-19 2017-04-11 財團法人資訊工業策進會 為一過載基地台決定一卸載名單之裝置及方法
KR102292990B1 (ko) * 2015-11-20 2021-08-26 삼성전자 주식회사 상태 관련 정보 공유 방법 및 장치
US10645593B2 (en) 2016-04-15 2020-05-05 Tempo Communications, Inc. Systems and methods for determining and optimizing performance of wireless networks having multiple access points
CN105974811A (zh) * 2016-07-05 2016-09-28 无锡市华东电力设备有限公司 智能家居控制方法及其系统
US10360335B2 (en) 2016-08-29 2019-07-23 Tempo Communications, Inc. Distributed sensor network for measuring and optimizing wireless networks
DE112017007782B4 (de) * 2017-08-28 2022-04-28 Mitsubishi Electric Corporation Drahtlos-Kommunikationseinrichtung, Drahtlos-Kommunikationsverfahren und Drahtlos-Kommunikationsprogramm
CN107969013B (zh) * 2017-11-30 2020-08-18 Oppo广东移动通信有限公司 网络接入结果的检测方法及装置、计算机存储介质
CN107995652B (zh) * 2017-11-30 2020-07-31 Oppo广东移动通信有限公司 网络接入结果的检测方法及装置、计算机存储介质
CN107948997B (zh) * 2017-12-01 2021-11-26 Oppo广东移动通信有限公司 网络接入结果的检测方法及装置、计算机存储介质
CN107948998B (zh) * 2017-12-01 2021-08-17 Oppo 广东移动通信有限公司 网络接入结果的检测方法及装置、计算机存储介质
EP3528435B1 (en) * 2018-02-16 2021-03-31 Juniper Networks, Inc. Automated configuration and data collection during modeling of network devices
US20220271999A1 (en) * 2019-08-06 2022-08-25 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Methods and nodes in a communications network
CN110990219B (zh) * 2019-11-22 2022-05-10 北京浪潮数据技术有限公司 一种基于预测模型的计算机监控方法
KR20230157607A (ko) * 2022-05-10 2023-11-17 주식회사 이노와이어리스 휴대형 스펙트럼 분석 장치를 이용한 무선국 시험 시스템

Family Cites Families (41)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6556659B1 (en) * 1999-06-02 2003-04-29 Accenture Llp Service level management in a hybrid network architecture
US6345239B1 (en) * 1999-08-31 2002-02-05 Accenture Llp Remote demonstration of business capabilities in an e-commerce environment
US8140658B1 (en) * 1999-10-06 2012-03-20 Borgia/Cummins, Llc Apparatus for internetworked wireless integrated network sensors (WINS)
US6633823B2 (en) * 2000-07-13 2003-10-14 Nxegen, Inc. System and method for monitoring and controlling energy usage
US6973622B1 (en) * 2000-09-25 2005-12-06 Wireless Valley Communications, Inc. System and method for design, tracking, measurement, prediction and optimization of data communication networks
US20020131386A1 (en) * 2001-01-26 2002-09-19 Docomo Communications Laboratories Usa, Inc. Mobility prediction in wireless, mobile access digital networks
WO2002089513A1 (en) * 2001-04-25 2002-11-07 Fg Microtec Gmbh Quality of service state predictor for advanced mobile devices
US7224968B2 (en) * 2001-11-23 2007-05-29 Actix Limited Network testing and monitoring systems
US7016948B1 (en) * 2001-12-21 2006-03-21 Mcafee, Inc. Method and apparatus for detailed protocol analysis of frames captured in an IEEE 802.11 (b) wireless LAN
US7596373B2 (en) * 2002-03-21 2009-09-29 Mcgregor Christopher M Method and system for quality of service (QoS) monitoring for wireless devices
US7444310B2 (en) * 2002-04-19 2008-10-28 Computer Associates Think, Inc. Automatic model maintenance through local nets
US7184777B2 (en) * 2002-11-27 2007-02-27 Cognio, Inc. Server and multiple sensor system for monitoring activity in a shared radio frequency band
US6944144B2 (en) * 2003-02-28 2005-09-13 Microsoft Corporation Vertical roaming in wireless networks through improved quality of service measures
US20050163047A1 (en) * 2003-03-20 2005-07-28 Christopher M. Mcgregor, Gregory M. Mcgregor And Travis M. Mcgregor Method and system for processing quality of service (QOS) performance levels for wireless devices
US8555352B2 (en) * 2003-06-20 2013-10-08 Juniper Networks, Inc. Controlling access nodes with network transport devices within wireless mobile networks
US7312752B2 (en) * 2003-10-22 2007-12-25 Awarepoint Corporation Wireless position location and tracking system
US7539175B2 (en) * 2004-11-19 2009-05-26 The Trustees Of Stevens Institute Of Technology Multi-access terminal with capability for simultaneous connectivity to multiple communication channels
JP4635613B2 (ja) * 2005-01-17 2011-02-23 株式会社日立製作所 無線システム、無線基地局、パケット制御装置、ノード装置および課金サーバ
JP4596943B2 (ja) * 2005-03-24 2010-12-15 株式会社日立製作所 センサネットワークシステム、データの転送方法及びプログラム
US7747249B2 (en) * 2005-03-29 2010-06-29 Microsoft Corporation GSM/UMTS emulator
US7822620B2 (en) * 2005-05-03 2010-10-26 Mcafee, Inc. Determining website reputations using automatic testing
US7535839B2 (en) * 2005-06-30 2009-05-19 Alcatel-Lucent Usa Inc. Method and apparatus for quality-of-service based admission control using prediction of scheduling gain
US8416745B2 (en) * 2005-08-22 2013-04-09 Qualcomm Incorporated Open-loop power adjustment for CQI repointing based on RL quality indicators
JP2007156779A (ja) * 2005-12-05 2007-06-21 Hitachi Ltd センサネットシステム、基地局及びセンシングデータの中継方法
US20070156887A1 (en) * 2005-12-30 2007-07-05 Daniel Wright Predicting ad quality
US8005030B2 (en) * 2005-12-30 2011-08-23 Cisco Technology, Inc. WLAN diagnostics using traffic stream metrics
EP1998474A1 (en) * 2006-03-15 2008-12-03 NEC Corporation Communication area detection system, method thereof, and base station and mobile device used for the same
US8472929B2 (en) * 2006-04-21 2013-06-25 Telecom Italia S.P.A. Method and system for providing presence information
JPWO2007125702A1 (ja) * 2006-04-27 2009-09-10 三菱電機株式会社 チャネル品質報告方法、スケジューリング方法、通信システム、端末および基地局
US20070298811A1 (en) * 2006-06-21 2007-12-27 Lockheed Martin Corporation System for predicting bandwidth capacity
US7778170B2 (en) * 2007-11-14 2010-08-17 Microsoft Corporation Spectrum and medium access allocation for fairness
EP2063676B1 (en) * 2007-11-20 2012-01-11 Prisma Engineering S.r.l. Mobile-terminal simulator for a wireless telecommunications network
WO2009077555A1 (de) * 2007-12-17 2009-06-25 Signalion Gmbh Verfahren zum testen von verbindungen zwischen mobilen endgeräten und mobilfunkbasisstationen
US8194830B2 (en) * 2008-01-28 2012-06-05 International Business Machines Corporation Method for predicting churners in a telecommunications network
US9060208B2 (en) * 2008-01-30 2015-06-16 Time Warner Cable Enterprises Llc Methods and apparatus for predictive delivery of content over a network
US8150344B1 (en) * 2008-02-19 2012-04-03 Sprint Spectrum L.P. Method and system of planning a wireless telecommunication network
US8583781B2 (en) * 2009-01-28 2013-11-12 Headwater Partners I Llc Simplified service network architecture
US20100010895A1 (en) * 2008-07-08 2010-01-14 Yahoo! Inc. Prediction of a degree of relevance between query rewrites and a search query
US20100015926A1 (en) * 2008-07-18 2010-01-21 Luff Robert A System and methods to monitor and analyze events on wireless devices to predict wireless network resource usage
US8209277B2 (en) * 2009-02-09 2012-06-26 Yahoo! Inc. Predicting the outcome of events based on related internet activity
US8416710B2 (en) * 2009-03-30 2013-04-09 At&T Mobility Ii Llc Indoor competitive survey of wireless networks

Also Published As

Publication number Publication date
WO2011077011A1 (en) 2011-06-30
FI20096389A0 (fi) 2009-12-23
US20120307662A1 (en) 2012-12-06
FI20096389A (fi) 2011-06-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI123336B (fi) Menetelmä radioverkkojen parametrien seurantaan ja älykkääseen säätöön
US10548032B2 (en) Network anomaly detection and network performance status determination
AU2006200956B2 (en) Apparatus and Methods for Dynamically Configurable Wireless Network
DE10300907B4 (de) Verfahren und System für eine verbesserte Überwachung, Messung und Analyse von Kommunikationsnetzwerken unter Verwendung von dynamisch und entfernt konfigurierbaren Sonden
US7406532B2 (en) Auto control of network monitoring and simulation
US8144600B2 (en) Optimization for wireless access point management
US20090003219A1 (en) Monitoring Performance Metrics Associated With a Wireless Network
Nakutis et al. Remote agriculture automation using wireless link and iot gateway infrastructure
CN114630352B (zh) 一种接入设备的故障监测方法和装置
US7117261B2 (en) Auto control of network monitoring and simulation
US11777805B2 (en) Self-configuring wireless networks
CN108471625A (zh) 物联网无线通信质量自动监测方法和实现该方法的设备
CN107979496B (zh) 一种获取用户体验质量的方法及服务器
EP3895393B1 (en) Technique for user plane traffic quality analysis
US20220085868A1 (en) Auto-acquisition cellular repeater
Elkotob et al. Multimedia QoE optimized management using prediction and statistical learning
CN107210852A (zh) 通过预测平滑的传输块大小来控制应用的操作的系统和方法
US7979031B2 (en) System and method for making measurements in customer devices across different network technologies
JP2007036839A (ja) パケット交換網における品質劣化切り分け装置および切り分けシステム、ならびに切り分け方法
WO2012048580A1 (zh) 一种分布式网络无线射频指标实时改进的方法及装置
US8374599B2 (en) System and method for measuring performance of new services in consumer devices
Rodriguez-Hernandez et al. Intelligent municipal heritage management service in a smart city: Telecommunication traffic characterization and quality of service
CN115065606B (zh) 家宽质差分析方法、装置、设备及存储介质
Siniarski et al. OpenFlow based VoIP QoE monitoring in enterprise SDN
Lipenbergs et al. Investigation of service quality of measurement reference points for the internet services on mobile networks

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 123336

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MM Patent lapsed