FI117587B - Menetelmä, laite ja tietokoneohjelmatuote tiedonsiirtoyhteyksien monitorointiin - Google Patents

Menetelmä, laite ja tietokoneohjelmatuote tiedonsiirtoyhteyksien monitorointiin Download PDF

Info

Publication number
FI117587B
FI117587B FI20045230A FI20045230A FI117587B FI 117587 B FI117587 B FI 117587B FI 20045230 A FI20045230 A FI 20045230A FI 20045230 A FI20045230 A FI 20045230A FI 117587 B FI117587 B FI 117587B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
connection
analyzer
cell
identifier
data
Prior art date
Application number
FI20045230A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20045230A (fi
FI20045230A0 (fi
Inventor
Jorma Ikaeheimo
Original Assignee
Nethawk Oyj
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nethawk Oyj filed Critical Nethawk Oyj
Priority to FI20045230A priority Critical patent/FI117587B/fi
Publication of FI20045230A0 publication Critical patent/FI20045230A0/fi
Priority to EP20050754211 priority patent/EP1757133A4/en
Priority to US11/629,408 priority patent/US8032168B2/en
Priority to PCT/FI2005/050217 priority patent/WO2005125246A1/en
Publication of FI20045230A publication Critical patent/FI20045230A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI117587B publication Critical patent/FI117587B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W24/00Supervisory, monitoring or testing arrangements
    • H04W24/08Testing, supervising or monitoring using real traffic

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

117587
Menetelmä, laite ja tietokoneohjelmatuote tiedonsiirtoyhteyksien monitorointiin ^
Ala
Keksinnön kohteina ovat menetelmä monitoroida solukkoradiover-5 kon ja tilaajapäätelaitteen välisiä tiedonsiirtoyhteyksiä kahdella analysaattorilla, analysaattori solukkoradioverkon ja tilaajapäätelaitteen välisten tiedonsiirtoyhteyksien monitoroimiseksi, ja tietokoneohjelmatuote, joka koodaa tietokone-prosessin monitoroida solukkoradioverkon ja tilaajapäätelaitteen välisiä tiedonsiirtoyhteyksiä kahdella analysaattorilla.
10 Tausta
Digitaalisissa tiedonsiirtoverkoissa, kuten solukkoradioverkoissa, käytetään erilaisia analysaattoreita ja simulaattoreita verkon toiminnan mittaamiseen. Analysaattorilla voidaan esimerkiksi monitoroida solukkoradioverkon ja tilaajapäätelaitteen välisiä tiedonsiirtoyhteyksiä.
15 Julkaisussa US 5,884,175 kuvataan menetelmä ja laite tiedonsiirto- transaktioiden seuraamiseen matkapuhelinverkossa. Julkaisussa kuvatussa menetelmässä monitoroidaan ensimmäistä signalointikanavaa ja havaitaan ^ ensimmäinen signalointitransaktio, joka siirretään kanavanvaihdolla (handover) f pois monitoroidusta solusta ja kaapataan transaktiosta ainakin yksi ennalta ... 20 määrätty sanoman parametri. Lisäksi menetelmässä monitoroidaan toista sig- • · nalointikanavaa ja havaitaan signalointitransaktio (kanavanvaihto), jolla soluun i .*’ siirrytään ja kaapataan transaktiosta mainittu ainakin yksi ennalta määrätty ·*· ! t sanoman parametri. Lisäksi menetelmässä verrataan edellisissä vaiheissa • * ·.: · kaapattujen parametrien arvoja, ja mikäli arvot ovat samat, päätellään, että i4*:* 25 ensimmäinen ja toinen transaktio kuuluvat yhteen.
Kuvattu menetelmä ei toimi kaikissa matkapuhelinverkoissa, sillä ai- • · · na ei löydy mainittuja yhteisiä parametriarvoja, jolloin kanavanvaihtojen seu- . .·. ranta kyseisellä menetelmällä ei onnistu ja näin ollen myöskään puhelujen seu- • · · ranta käyttäen kyseistä menetelmää ei onnistu.
• · ”* 30 3G-solukkoradioverkon lub-rajapinnan monitorointi on vaikeaa, sillä { ··· -.-.-.1 : AAL2 (ATM Adaptation Layer Type 2) -yhteyksillä käytettävien protokollien monitorointi edellyttää protokollien konfigurointitiedon kaappaamista puhelimel- : v. le lähetetyistä konfigurointisanomista ja tukiasemalle lähetetyistä konfiguroin- • · tisanomista. Kanavanvaihtotilanteessa tilaajapäätelaite siirtyy tukiasemasta 35 toiseen, jolloin uudelle tukiasemalle lähetetään radionlinkin konfigurointisano- 2 117587 mat, mutta tilaajapäätelaitteelle yhteyden konfigurointisanomia ei enää lähetetä uuden tukiaseman kautta. Jos rajapintojen monitorointi on hajautettu kahdelle laitteelle ja kanavanvaihto tapahtuu laitteiden välillä, vastaanottavalla laitteella ei ole tietoa tilaajapäätelaitteen konfigurointisanomista, joten 5 protokollien dekoodausta ei voida suorittaa.
Ongelma on mahdollista ratkaista siten, että uutta kanavaa monitoroiva laite yrittää tunnistaa protokollien oikean konfiguraation. Tämä kuitenkin kuluttaa prosessoriaikaa ja voi johtaa vääriin dekoodaustuloksiin. Lisäksi tällöin ei välttämättä saada yksilöityä, minkä tilaajapäätelaitteen signalointia seura-10 taan, joten puhelujen seuranta ei onnistu. Protokollien automaattista tunnistusta voidaan myös tarvita, sillä aina ei ole mahdollista seurata signalointitransak-tioita alusta alkaen. Tällöin pelkästään sanomien seuraamiseen perustuvalla konfiguroinnilla ei saada konfiguroitua niitä yhteyksiä, joita ei seurata alusta alkaen.
15 Toinen mahdollisuus on, että monitorointi suoritetaan yhdellä laitteella. Tämä on kuitenkin ongelmallista, sillä eri rajapinnat voivat sijaita etäällä - toisistaan (esimerkiksi Abis/lub -rajapintojen tapauksessa), jolloin ongelmaksi tulee sanomien siirto rajapinnoista monitoroitavalle laitteelle; ongelmana on myös se, että yhden laitteen suorituskyky ei riitä välttämättä kaikkien solujen 20 monitorointiin. :
Suoritettaessa puhelunseurantaa on tarpeen pystyä seuraamaan puhelua kanavavaihdon tapahtuessa. Käyttäjän tunniste on näkyvillä monito- * * * roitavassa verkossa yleensä vain puhelun alussa. Joten tilanteessa, jossa pu-helun alkua monitoroidaan ensimmäisellä analysaattorilla ja puhelu siirtyy ka- • * · .*/ 25 navanvaihdolla toisen analysaattorin monitoroimaan rajapintaan, puhelua ei voida enää tunnistaa toisessa rajapinnassa, joten puhelun seurantaa ei voida • · · suorittaa. Puhelun seurannassa ongelmana on sekä monitoroitavien yhteyksi-*···* en konfigurointi että kanavanvaihtojen seuranta.
. .·. Lyhyt selostus • · · ·***; 30 Keksinnön tavoitteena on tarjota parannettu menetelmä monitoroida * * * solukkoradioverkon ja tilaajapäätelaitteen välisiä tiedonsiirtoyhteyksiä kahdella • · · ';]/ analysaattorilla, parannettu analysaattori solukkoradioverkon ja tilaajapäätelait- *···* teen välisten tiedonsiirtoyhteyksien monitoroimiseksi, ja parannettu tietoko- * :*'· neohjelmatuote, joka koodaa tietokoneprosessin monitoroida solukkoradiover- • * 35 kon ja tilaajapäätelaitteen välisiä tiedonsiirtoyhteyksiä kahdella analysaattorilla.
i 3 117587
Keksinnön eräänä puolena esitetään menetelmä monitoroida solukkoradioverkon ja tilaajapäätelaitteen välisiä tiedonsiirtoyhteyksiä kahdella analysaattorilla, joka menetelmä käsittää: kerätään ensimmäisellä analysaattorilla ensimmäistä yhteystietoa tilaajapäätelaitteen ensimmäisestä tiedonsiirtoyhtey-5 destä ensimmäiseen soluun; ja kerätään toisella analysaattorilla toista yhteystietoa tilaajapäätelaitteen toisesta tiedonsiirtoyhteydestä toiseen soluun. Menetelmä käsittää lisäksi: siirretään ensimmäinen yhteystieto ensimmäisestä analysaattorista toiseen analysaattoriin; ja käytetään toisessa analysaattorissa ensimmäistä yhteystietoa yhdistettynä toiseen yhteystietoon toisen tiedonsiirtoyh-10 teyden analyysiin.
Keksinnön eräänä puolena esitetään analysaattori solukkoradioverkon ja tilaajapäätelaitteen välisten tiedonsiirtoyhteyksien monitoroimiseksi, joka analysaattori käsittää: monitorointiyksikön, jonka välityksellä analysaattori on kytkettävissä monitoroimaan tilaajapäätelaitteen toista tiedonsiirtoyhteyttä toi-15 seen soluun; ja monitorointiyksikköön kytketyn prosessointiyksikön, joka on konfiguroitu keräämään toista yhteystietoa tilaajapäätelaitteen toisesta tiedonsiirtoyhteydestä toiseen soluun. Analysaattori käsittää lisäksi prosessointiyksikköön kytketyn tiedonsiirtoyksikön, joka on konfiguroitu vastaanottamaan ensimmäiseltä analysaattorilta ensimmäistä yhteystietoa tilaajapäätelaitteen en-20 simmäisestä tiedonsiirtoyhteydestä ensimmäiseen soluun; ja prosessointiyksikkö on lisäksi konfiguroitu käyttämään ensimmäistä yhteystietoa yhdistettynä toiseen yhteystietoon toisen tiedonsiirtoyhteyden analyysiin.
• · · ·*·*. Keksinnön eräänä puolena esitetään analysaattori solukkoradiover- • · .·. : kon ja tilaajapäätelaitteen välisten tiedonsiirtoyhteyksien monitoroimiseksi, joka :*.·* 25 laite käsittää: monitorointivälineet monitoroida tilaajapäätelaitteen toista tiedon- | • · · ' $ "V siirtoyhteyttä toiseen soluun; ja ensimmäiset prosessointivälineet kerätä toista *!“ yhteystietoa tilaajapäätelaitteen toisesta tiedonsiirtoyhteydestä toiseen soluun. tl *···* Analysaattori käsittää lisäksi tiedonsiirtovälineet vastaanottaa ensimmäiseltä analysaattorilta ensimmäistä yhteystietoa tilaajapäätelaitteen ensimmäisestä 30 tiedonsiirtoyhteydestä ensimmäiseen soluun; ja prosessointivälineet käyttävät ensimmäistä yhteystietoa yhdistettynä toiseen yhteystietoon toisen tiedonsiirto-yhteyden analyysiin.
• · *
Keksinnön eräänä puolena esitetään tietokoneohjelma, joka käsittää * m ohjelmiston, joka on järjestetty suorittamaan tietokoneprosessin monitoroida * · · i 35 solukkoradioverkon ja tilaajapäätelaitteen välisiä tiedonsiirtoyhteyksiä kahdella "·*: analysaattorilla suoritettaessa mainittu tietokoneohjelma analysaattoreissa, jo- 4 117587 ka tietokoneprosessi käsittää: kerätään ensimmäisellä analysaattorilla ensimmäistä yhteystietoa tilaajapäätelaitteen ensimmäisestä tiedonsiirtoyhteydestä ensimmäiseen soluun; kerätään toisella analysaattorilla toista yhteystietoa ti-laajapääteiaitteen toisesta tiedonsiirtoyhteydestä toiseen soluun; siirretään en-5 simmäinen yhteystieto ensimmäisestä analysaattorista toiseen analysaattoriin; ja käytetään toisessa analysaattorissa ensimmäistä yhteystietoa yhdistettynä toiseen yhteystietoon toisen tiedonsiirtoyhteyden analyysiin.
Keksinnöllä saavutetaan useita etuja. Keksintöä voidaan käyttää sekä 2G-, 2,5G- että 3G-solukkoradioverkkojen monitorointiin. Keksintö on siten 10 myös helposti toteutettavissa. Keksinnön mukaisesta ratkaisusta on monia etuja: protokollien dekoodaus voidaan suorittaa kaikenlaisissa tilanteissa; lisäksi tiedetään koko ajan, mikä tilaajapäätelaite käyttää kutakin monitoroitavaa yhteyttä, joten puhelun seuranta (call tracing) voidaan tehdä helposti. Keksintöä voidaan käyttää UMTS:ssa pehmeän kanavanvaihdon seuraamiseen, kovan 15 kanavanvaihdon seuraamisen GSM:n ja UMTS:n välillä, kovan kanavanvaihdon seuraamiseen UMTS:ssa solujen välillä, sekä useissa muissa vastaavissa tilanteissa.
Kuvioluettelo
Keksintöä selostetaan nyt lähemmin edullisten suoritusmuotojen yh-20 teydessä viitaten oheisiin piirroksiin, joissa .*··. kuvio 1 havainnollistaa solukkoradioverkon monitorointia kahdella • · :v. analysaattorilla; * · *./. kuvio 2 on yksinkertaistettu lohkokaavio analysaattorin rakenteesta; • · · .* .* kuviot 3 ja 4 ovat vuokaavioita kuvaten monitorointimenetelmän • · » 25 suoritusmuotoja; · kuviot 5, 6 ja 7 havainnollistavat sanomien käsittelyä analysaattoris-sa; kuviot 8, 9 ja 10 ovat signalointisekvenssikaavloita, joista kuvio 8 esittää signalointisekvenssiä RRC-yhteyden muodostamiseksi tilaajapäätelait- 30 teelle, kuvio 9 signalointisekvenssiä "User plane"- yhteyden muodostamiseksi /..m tilaajapäätelaitteelle, ja kuvio 10 signalointisekvenssiä pehmeän kanavanvaih- ;i.* don suorittamiseksi; • * *·;·* kuvio 11 havainnollistaa kanavanvaihdon seuraamista 2G-ja 3G- solukkoradioverkon välillä; ·:··· 35 kuvio 12 havainnollistaa analysaattorin dekoodauskomponenttien automaattista konfigurointia; 5 117587 kuvio 13 esittää iub-rajapinnan AAL2-protokollapinoa; kuvio 14 havainnollistaa tyypillisiä tilaajapäätelaitteen käytössä olevia laitekohtaisia yhteyksiä ja niitä hoitavia protokollaentiteetteja; kuvio 15 havainnollistaa yhteystietojen löytämistä AAL2-yhteyden, 5 C-RNTI:n tai U-RNTI:n perusteella; ja kuvio 16 havainnollistaa monitorointimenetelmän erästä suoritusmuotoa.
Suoritusmuotojen kuvaus
Kuvio 1 esittää esimerkkiä solukkoradioverkosta, jossa monitorointia 10 voidaan soveltaa. Solukkoradioverkko voi perustua esimerkiksi GSM (Global System for Mobile Communications), WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access) tai CDMA (Code Division Multiple Access) -tekniikkaan. Solukko-radioverkosta kuvataan tässä vain radioverkko-ohjain 110 ja sen kontrollin alla olevat kaksi tukiasemaa 106, 108. Tilaajapäätelaitteella 100 on radioyhteys 15 102 ensimmäiseen tukiasemaan 106 ja radioyhteys 104 toiseen tukiasemaan 108.
On selvää, että solukkoradioverkko käsittää myös muita laitteita, mutta niitä ei ole tarpeen tässä kuvata. Järjestelmästä riippuen laitteiden nimitykset voivat vaihdella; niinpä radioverkko-ohjainta 110 voidaan kutsua myös 20 tukiasemaohjaimeksi, tukiasemaa 106, 108 B-solmuksi ja tilaajapäätelaitetta ,···. 100 käyttäjälaitteeksi.
• · .I]!, Radioverkko-ohjaimen 110 ja ensimmäisen tukiaseman 106 välillä *. \ on ensimmäinen tiedonsiirtoyhteys 118, ja radioverkko-ohjaimen 110 ja toisen • · · tukiaseman 108 välillä toinen tiedonsiirtoyhteys 116. Ensimmäistä tiedonsiirto-'··'· : 25 yhteyttä 118 monitoroimaan voidaan kytkeä 122 ensimmäinen analysaattori 112, ja toista tiedonsiirtoyhteyttä 116 monitoroimaan voidaan kytkeä 120 toi- * * - -i nen analysaattori 114. Ensimmäisen analysaattorin 112 ja toisen analysaattorin 114 välille voidaan muodostaa tiedonsiirtoyhteys 124.
: Kytkentöjen 120, 122 ja tiedonsiirtoyhteyden 124 toteuttamiseen .**·. 30 voidaan käyttää tunnettuja tarkoitukseen sopivia langallisia tai langattomia • · · kommunikointiteknologioita, kuten kiinteitä kaapeliyhteyksiä (esimerkiksi pai- | 7*/ kallisverkko, LAN), GSM/GPRS/EDGE-yhteyksiä tai esimerkiksi lyhyen kanta- man langattomia yhteyksiä, kuten Bluetooth®-, infrapuna- tai WLAN (Wireless ·*·*· Local Area Network)-yhteyksiä.
....: 35 Vaikka kuviossa 1 kytkennät 120,122 tehdään tukiaseman 106,108 ja radioverkko-ohjaimen 110 väliseen rajapintaan, joka tunnetaan järjestelmäs- 6 ! 117587 tä riippuen esimerkiksi nimillä lub- tai Abis-rajapinta, on selvää, että kytkentöjä voidaan järjestelmästä ja monitorointitarpeesta riippuen tehdä mahdollisesti myös muihin rajapintoihin, joita ei tässä ole kuvattu.
Kuviossa 2 kuvataan tarkemmin analysaattorin 112,114 rakennetta.
5 Kyseessä on siis analysaattori 112, 114 solukkoradioverkon ja tilaajapäätelait-teen 100 välisten tiedonsiirtoyhteyksien monitoroimiseksi. Ensimmäisen analysaattorin 112 ja toisen analysaattorin 114 rakenne voi olla samanlainen, ts. analysaattori voi normaalisti toimia kummassa tahansa roolissa. Seuraavaksi kuvataan lähinnä toisen analysaattorin 114 roolissa olevan analysaattorin ra-10 kennetta. Analysaattori 114 sisältää monitorointiyksikön 214, jonka välityksellä analysaattori 114 on kytkettävissä monitoroimaan tilaajapäätelaitteen 100 toista tiedonsiirtoyhteyttä toiseen soluun, esimerkissämme toisen tukiaseman 108 ja radioverkko-ohjaimen 110 välistä tiedonsiirtoyhteyttä 116.
Lisäksi analysaattori 114 sisältää monitorointiyksikköön 214 kytke-15 tyn prosessointiyksikön 220, joka on konfiguroitu keräämään toista yhteystietoa tilaajapäätelaitteen 100 toisesta tiedonsiirtoyhteydestä 116 toiseen soluun.
Analysaattori 114 sisältää myös prosessointiyksikköön 220 kytketyn νι tiedonsiirtoyksikön 216, joka on konfiguroitu vastaanottamaan ensimmäiseltä analysaattorilta 112 ensimmäistä yhteystietoa tilaajapäätelaitteen 100 ensim-20 mäisestä tiedonsiirtoyhteydestä ensimmäiseen soluun, esimerkissämme ensimmäisen tukiaseman 106 ja radioverkko-ohjaimen 110 välisestä tiedonsiirto- :***: yhteydestä 118 kerättyä tietoa, analysaattorien 112, 114 välistä tiedonsiirtoyh- • · · teyttä 124 pitkin.
• · : Prosessointiyksikkö 220 on lisäksi konfiguroitu käyttämään ensi m- • ·· is] 25 mäistä yhteystietoa yhdistettynä toiseen yhteystietoon toisen tiedonsiirtoyhtey-• · · "Y den 116 analyysiin.
y! Vaikka suoritusmuodoissa kuvataankin kahden analysaattorin 112, • · *···’ 114 käyttöä, on selvää että useampiakin analysaattoreita voidaan käyttää.
Analysaattorit 112, 114 voivat olla samanarvoisia, keskenään kommunikoivia 30 itsenäisiä laitteita, tai sitten ne voivat muodostaa erilaisia master/slave-arkkitehtuurin mukaisia rakenteita, esimerkiksi siten, että yksi analysaattoreista .···. kerää ja esittää keskitetysti muiden analysaattoreiden keräämiä tietoja. Erääs- • · * ' j sä suoritusmuodossa prosessointiyksikkö 220 on konfiguroitu liittämään yh- *T* teystietoon tilaajapäätelaitteen 100 tilaajan tunnisteen ja käyttämään tilaajan •» · • Y 35 tunnistetta tilaajapäätelaitteen 100 yhteyksien eri analysaattoreilla 112, 114 *:·*: suoritetun monitoroinnin yhdistettyyn esittämiseen. Prosessointiyksikkö 220 7 117587 voidaan konfiguroida suorittamaan puhelun jäljitys ensimmäistä yhteystietoa ja toista yhteystietoa käyttäen tilaajan tunnisteeseen perustuen.
Analysaattori 112, 114 voi olla tiedonsiirtojärjestelmien toiminnan mittaamisessa käytettävä protokolla-analysaattori, simulaattori tai liitäntäkortti.
5 Analysaattori 112, 114 voi olla esimerkiksi Windows®:illa tai jollain muulla käyttöjärjestelmällä varustettu henkilökohtainen tietokone, joka on liitetty verkkokorttien ja mittausantureiden avulla mitattaviin rajapintoihin. Analysaattorit 112, 114 voivat olla esimerkiksi Nethawk Oyj:n valmistamien analysaattorien tyyppisiä, esimerkiksi hakijan tähän viitteeksi otettavissa patenttihakemuksissa 10 Fl 20031803, Fl 20040397 ja Fl 20045134 kuvatun tyyppisiä.
Analysaattori 112, 114 voi sisältää myös käyttöliittymän 218, jonka avulla voidaan ohjata analysaattorin 112, 114 toimintoja, esimerkiksi käyttäjän komentojen 222 mukaan, ja seurata analysaattorin 112, 114 suorittamia toimenpiteitä. Käyttöliittymä 218 sisältää esimerkiksi näytön, näppäimistön ja , 15 osoitinlaitteen kuten hiiren. Käyttöliittymä 218 voi käsittää analysaattorista 112, 114 riippuen useita ja erilaisia käyttöliittymäosia. Analysaattori 112, 114 voi sisältää myös muistin sekä useita muitakin erilaisia elementtejä käyttötarkoituksesta riippuen.
Prosessointiyksiköllä 220 tarkoitetaan laitteen toimintaa ohjaavaa 20 lohkoa, joka nykyisin toteutetaan yleensä prosessorina ohjelmistoineen, mutta myös erilaiset laitteistototeutukset ovat mahdollisia, esimerkiksi erillisistä Ιοί**·: giikkakomponenteista rakennettu piiri tai yksi tai useampi asiakaskohtainen * · * .
integroitu piiri (Application-Specific Integrated Circuit, ASIC). Myös näiden eri ]·,*: toteutustapojen sekamuoto on mahdollinen.
* * · 25 Eräässä suoritusmuodossa prosessointiyksikkö 220 on konfiguroitu :*Y konfiguroimaan toisen tiedonsiirtoyhteyden 104, 116 siirtoprotokollan dekoo- • · · ·;;; dauksen toiselle tiedonsiirtoyhteydelle suoritetun analyysin perusteella. Pro- sessointiyksikkö 220 voi sisältää joukon protokollakohtaisia dekoodauskom- ponentteja 202, jotka suorittavat protokollien dekoodauksen.
\i.: 30 Eräässä suoritusmuodossa prosessointiyksikkö 220 on lisäksi konfi- :[*]: guroitu keräämään monitorointiyksiköllä 214 toisen solun kanavaparametrit .···. toisesta rajapinnasta, ja siirtämään toisen solun kanavaparametrit ensimmäi- * · * I,. seen analysaattoriin 112, jotta ensimmäisessä analysaattorissa 112 on mah- ’•f' dollista verrata, sisältääkö ensimmäinen yhteystieto toisen solun kanavapara- 35 metreihin liittyvää asiaa, ja jos tämä ehto toteutuu, suorittaa ensimmäisen yh-·:··: teystiedon siirto toiseen analysaattoriin 114 ensimmäisestä analysaattorista 117587 : - " ' 8 , ;j 112. Vaihtoehtoisesti voidaan tiedonsiirtoyksikkö 216 konfiguroida vastaanottamaan ensimmäisen yhteystiedon yleislähetystä (broadcast) käyttäen suoritettu siirto ensimmäisestä analysaattorista 112 toiseen analysaattoriin 114, jolloin solun kanavaparametrien siirtoa ei välttämättä tarvitse tehdä.
5 Prosessointiyksikkö 220 voidaan konfiguroida käsittelemään kana- vaparametreja solutietueina ja liittämään solutietueisiin solua monitoroivan analysaattorin tunniste, esimerkiksi sen IP (Internet Protocol) -osoite.
Prosessointiyksikkö 220 voidaan konfiguroida käsittelemään solu-tietueissa kanavaparametreina solun sekoituskoodia, solun tunnistetta ja/tai 10 solun radiokanavainformaatiota. 3G-solukkoradioverkossa solun kanavapara-metreihin voi kuulua pääsekoituskoodi (primary scrambling code) ja solun tunniste. Myös nousevan ja laskevan siirtotien radiotaajuus voidaan ottaa huomioon, mikäli monitoroinnin kohteena on useilla taajuuksilla toimiva järjestelmä. 2G-solukkoradioverkossa solun kanavaparametreihin voi kuulua radiokanavan 15 numero ja solun tunniste.
Eräässä suoritusmuodossä prosessointiyksikkö 220 on konfiguroitu muodostamaan yhteystiedosta puhelutietueita, jotka sisältävät tietyn tiedonsiirtoyhteyden seurantaan ja sanomien dekoodaukseen tarvittavia tietoja, muodostamaan yhteystiedosta yhteystietueita, jotka sisältävät tietyn tyyppisen tie-20 donsiirtoyhteyden seurantaan ja sanomien dekoodaukseen tarvittavia tietoja, ja linkittämään puhelutietueita ja yhteystietueita toisiinsa. .>
Prosessointiyksikkö 220 voidaan konfiguroida käsittelemään puhelu- • * * tietueessa yhteystietoina ainakin yhtä seuraavista: C-RNTI (Cell Radio Net- .*·.*; work Temporary Identifier), U-RNTI (LITRAN Radio Network Temporary Identi- • · * 25 fier), RRC (Radio Resource Control) -yhteyden tila, tilaajapäätelaitetunniste, :*V tilaajatunniste, nousevan siirtotien sekoituskoodi, aktiivisetti, ja RAB (Radio * · · ·;;! Access Bearer). Prosessointiyksikkö 220 voidaan konfiguroida käsittelemään *—: puhelutietueessa RAB:iin liittyen ainakin yhtä seuraavista: tasotyyppi, loogiset kanavatunnisteet, mapitetut radiobearerit, ja RLC (Radio Link Control) -moodit.
30 Prosessointiyksikkö 220 voidaan konfiguroida käsittelemään yhteystietueessa yhteystietoina ainakin yhtä seuraavista: CRNC (Controlling Radio Network Controller) -kommunikointikontekstitunniste, tukiasemakommunikointikonteksti- • * · : ψ tunniste, transaktiotunniste, DCH-kanavat, ja radiolinkit. Prosessointiyksikkö *·;·* 220 voidaan konfiguroida käsittelemään yhteystietueessa DCH-kanavaan liit- • · · • 35 tyen ainakin yhtä seuraavista: DCH-tunniste, nousevan siirtotien sekoituskoodi, ·:**: transport-formaatit (Transport Format Set, TFS), mapitetut radiobearerit, loogi- 9 117587 set kanavatunnisteet, RLC-moodit, sidostunniste, kuljetuskerrososoite, polku-tunniste, kanavatunniste, virtuaaliväylän tunniste, virtuaalikanavan tunniste, kanavatunniste, ja linjatunniste.
Eräässä suoritusmuodossa prosessointiyksikkö 220 on konfiguroitu 5 muodostamaan yhteystiedosta yhteyskonfiguraatiotietueita, jotka sisältävät tietoa havaituista ja ennalta määritetyistä tiedonsiirtokonfiguraatioista, ja tunnistamaan protokollakonfiguraatio automaattisesti vertaamalla yhteysti etu että yhteyskonfiguraatiotietueisiin ennalta määrätyn logiikan perusteella. Yhteys-konfiguraatiotietueet voivat sisältää ainakin yhden seuraavista: transportit) formaatit, loogiset kanavatunnisteet, mapitetut radiobearerit ja RLC-moodit.
Lisäksi prosessointiyksikössä 220 voi olla yhteydenseurantakompO-nentti 200, joka seuraa puheluyhteyksiä ja ylläpitää puhelutietueita 206 ja solujen kanavaparametreja solutietueissa 204 dekoodauskomponenteilta 202 saatujen dekoodattujen sanomien perusteella. Yhteydenseurantakomponentti 200 15 voi konfiguroida dekoodauskomponentit 202 suorittamaan dekoodauksen yh-teystietueen 208 mukaan. Yhteydenseurantakomponentti 200 voi lisäksi ylläpitää yhteystietueita 208 ja yhteyskonfiguraatiotietueita 212 havaituista ja ennalta määritetyistä tiedonsiirtokonfiguraatioista. Puhelutietueen 206 ja yhteys-tietueen 208 välillä on jäljempänä kuvattava relaatio 210.
20 Seuraavaksi kuvataan pehmeää kanavanvaihtoa kuvioon 1 viitaten.
Aluksi analysaattorit 112 ja 114 keräävät solujen kanavaparametreja solutietu- f .**·. eisiin 204.
* ·
Tilaajapäätelaite 100 ottaa ensimmäisen radioyhteyden 102 ensi m-mäiseen tukiasemaan 106. Ensimmäinen analysaattori 112 seuraa puhelua ja : • * · .* .* 25 kerää tarpeelliset tiedot yhteystietueeseen 206 ja puhelutietueeseen 208.
• · ·
Pehmeässä kanavanvaihdossa radioverkko-ohjain 110 perustaa ··· ♦♦•j uuden radiolinkin toiselle tukiasemalle 108. Toinen analysaattori 114 kaappaa sanomat ja luo uuden yhteystietueen 206 ja puhelutietueen 208 niiden mukaan. Radioverkko-ohjain 110 suorittaa pehmeän kanavanvaihdon lähettämäl-30 lä "active set update” -sanoman ensimmäisen tukiaseman 106 kautta tilaaja- päätelaitteelle 100. Tilaajapäätelaite 100 ottaa toisen radioyhteyden 104 toi- i seen tukiasemaan 108. Ensimmäinen analysaattori 112 kaappaa "active set update" -sanoman, havaitsee uuden radiolinkin 104 lisäyksen ja lähettää yh- • · **;·* teyteen liittyvän puhelutietueen 206 toiselle analysaattorille 114 tiedonsiirtoyh- 35 teyden 124 kautta. Toisen analysaattorin 114 yhteydenseurantakomponentti ·:··: 200 lisää olemassa olevaan puhelutietueeseen 206 tiedot vastaanotetusta pu- 10 117587 helutietueesta, päivittää yhteystietueen 208 puhelutietueen 206 perusteella ja konfiguroi protokollien dekoodauskomponentit 202 päivitetyn yhteystietueen 208 mukaan.
Kuvatussa monitoroinnissa prosessointiyksikkö 220 on siis konfigu-5 roitu käsittelemään ensimmäistä tiedonsiirtoyhteyttä 102, 118 tilaajapäätelait-teen 100 tiedonsiirtoyhteytenä palvelevaan soluun, ja toista tiedonsiirtoyhteyttä 104, 116 tilaajapäätelaitteen 100 tiedonsiirtoyhteytenä uuteen soluun kanavanvaihdon yhteydessä. Analysaattoreita 112, 114 voidaan käyttää myös muiden toimenpiteiden kuin kanavanvaihtojen seurantaan. Eräässä suoritusmuoto dossa prosessointiyksikkö 220 voidaan konfiguroida käsittelemään toista tiedonsiirtoyhteyttä 104, 116 tilaajapäätelaitteen 100 radiodiversiteetin toteuttavana tiedonsiirtoyhteytenä.
Seuraavaksi kuvioon 16 viitaten selostetaan menetelmää monitoroida solukkoradioverkon ja tilaajapäätelaitteen välisiä tiedonsiirtoyhteyksiä kah-15 della analysaattorilla.
Menetelmä aloitetaan 1600:ssa. Sitten suoritetaan toimenpiteitä 1602 ja 1604: niiden suorittaminen ei riipu toisistaan, vaan niitä voidaan suorittaa esimerkiksi rinnakkaisesti tai ajallisesti toisiaan seuraavasti. Toimenpiteessä 1602 kerätään ensimmäisellä analysaattorilla ensimmäistä yhteystietoa ti-20 laajapäätelaitteen ensimmäisestä tiedonsiirtoyhteydestä ensimmäiseen soluun. Toimenpiteessä 1604 kerätään toisella analysaattorilla toista yhteystietoa tilaa-japäätelaitteen toisesta tiedonsiirtoyhteydestä toiseen soluun.
* · ·
Sitten 1606:ssa siirretään ensimmäinen yhteystieto ensimmäisestä * * .·. : analysaattorista toiseen analysaattoriin. Lopuksi 1608:ssa käytetään toisessa • * · 25 analysaattorissa ensimmäistä yhteystietoa yhdistettynä toiseen yhteystietoon * * * * *’V toisen tiedonsiirtoyhteyden analyysiin. Menetelmä lopetetaan 1610:ssä. Mene- telmää voidaan suorittaa niin kauan kuin halutaan monitoroida tiedonsiirtoyhte- • · 1 ’···* yksiä. Käytännössä kahta analysaattoria käyttäen voidaan, tietenkin riippuen 4 mm. prosessointitehosta, seurata useamman kuin yhden tilaajapäätelaitteen 30 tiedonsiirtoyhteyksiä. Menetelmää käyttäen voidaan konfiguroida toisen tie- • · * donsiirtoyhteyden siirtoprotokollan dekoodaus toiselle tiedonsiirtoyhteydelle .···. suoritetun analyysin perusteella.
• · ·
Eräässä suoritusmuodossa menetelmä käsittää lisäksi: liitetään yh-teystietoon tilaajapäätelaitteen tilaajan tunniste; ja käytetään tilaajan tunnistet- * * · : 35 ta tilaajapäätelaitteen yhteyksien eri analysaattoreilla suoritetun monitoroinnin *”*: yhdistettyyn esittämiseen. Menetelmä voi käsittää lisäksi: suoritetaan puhelun 11 117587 jäljitys ensimmäistä yhteystietoa ja toista yhteystietoa käyttäen tilaajan tunnisteeseen perustuen.
Eräässä suoritusmuodossa menetelmä käsittää lisäksi: kerätään toisella analysaattorilla toisen solun kanavaparametrit toisesta rajapinnasta; 5 siirretään toisen solun kanavaparametrit toisesta analysaattorista ensimmäiseen analysaattoriin; ja verrataan ensimmäisessä analysaattorissa, sisältääkö ensimmäinen yhteystieto toisen solun kanavaparametreihin liittyvää asiaa, ja jos tämä ehto toteutuu, suoritetaan ensimmäisen yhteystiedon siirto ensimmäisestä analysaattorista toiseen analysaattoriin. Niin haluttaessa kanavapara-10 metrejä voidaan käsitellä solutietueina, ja solutietueisiin voidaan liittää solua monitoroivan analysaattorin tunniste. Kuten edellä selitettiin, voidaan solutietu-eissa käsitellä kanavaparametreina esimerkiksi solun sekoituskoodia, solun tunnistetta, ja/tai solun radiokanavainformaatiota.
Vaihtoehtona tai täydennyksenä solun kanavaparametrien siirrolle 15 voidaan suorittaa ensimmäisen yhteystiedon siirto ensimmäisestä analysaattorista toiseen analysaattoriin yleislähetystä käyttäen.
Kuvioissa 3 ja 4 kuvataan monitorointimenetelmää sekä solujen kanavaparametrien siirron että yhteystietojen yleislähetyksen kera. Menetelmä koostuu kahdesta vaiheesta, joita voidaan suorittaa saman- tai eriaikaisesti.
20 Vaiheiden suoritus lopetetaan sitten, kun ei enää haluta jatkaa monitorointia.
Ensimmäisen vaiheen suoritus alkaa 300:ssa. 302:ssa kerätään liikenteestä ja toisilta analysaattoreilta solujen kanavaparametrit ja talletetaan ne solutietuei- • · · ' siin 204. 304:ssä tutkitaan, onko yhteystietojen yleislähetys käytössä. Jos on, • · .·. : siirrytään 302:een. Jos ei ole, uuden solun solutietue 204 lähetetään toisille • · ^ :*,·.* 25 analysaattoreille 306:ssa ja siirrytään 302:een.
· · "Y Toisen vaiheen suoritus alkaa 400:ssa. 404:ssä kerätään yhteydellä •“I vaihdetuista sanomista ja toisilta analysaattoreilta vastaanotetuista puhelu- • · **··* tietuista 206 tietoja puhelutietueeseen 206 ja yhteystietueeseen 208. 408:ssa tutkitaan, sisältääkö kanavanvaihtosanoma jonkin toisen analysaattorin moni- \.v 30 toroiman solun kanavan tunnistetiedon. Jos ei sisältänyt, palataan 404:ään.
* · ·
Jos sisälsi, 409:ssä tutkitaan, onko puhelutietojen yleislähetys käytössä. Jos ei ole, siirrytään 410:een, muuten 414:ään. 410:ssä etsitään kohdeanalysaattori solutietueista 204 kanavanvaihtosanomassa olevien kanavatietojen perusteella. 412:ssa lähetetään puhelutietue 206 kohdeanalysaattorille. 412:sta siirry- • · ·
: Y 35 tään 404:ään jatkamaan tietojen keruuta. 414:ssä lähetetään puhelutietue 206 I
* ' 's *!": toisille analysaattoreille yleislähetyksenä. 414:stä siirrytään 404:ään jatkamaan 12 117587 tietojen keruuta. Vaiheen suoritus lakkaa yhden tilaajapäätelaitteen osalta ja yhteystiedot poistetaan, kun yhteys tilaajapäätelaitteeseen puretaan tai suoritettu kanavanvaihto ei jätä yhtään kanavaa monitoroitavaksi. Yhteystietoja voidaan kerätä samanaikaisesti kaikilta tilaajapäätelaitteilta, joilla on yhteys moni-5 toroitavan rajapinnan kautta.
Monitorointimenetelmää voidaan käyttää esimerkiksi kanavanvaihtojen ja radiodiversiteetin monitorointiin. Siten menetelmä käsittää lisäksi: käsitellään analysaattorissa ensimmäistä tiedonsiirtoyhteyttä tilaajapäätelaitteen tiedonsiirtoyhteytenä palvelevaan soluun. Menetelmä voi lisäksi käsittää: käsitel-10 lään analysaattorissa toista tiedonsiirtoyhteyttä tilaajapäätelaitteen tiedonsiirtoyhteytenä uuteen soluun kanavanvaihdon yhteydessä, tai käsitellään analysaattorissa toista tiedonsiirtoyhteyttä tilaajapäätelaitteen radiodiversiteetin toteuttavana tiedonsiirtoyhteytenä.
Solutietueet 204 voidaan tallettaa esimerkiksi listaan, josta niitä voi-15 daan selata, lub-rajapinnan solutietue 204 voi sisältää taulukossa 1 kuvattuja tietoja.
Tieto ___Merkitys__
Analysaattoritunniste (Analyser identi- Solua analysoivan analysaattorin fier) identiteetti, esimerkiksi sen IP (In- __' _ternet Protocol) -osoite._
:***: Solutunniste (Cell identifier) Solun identiteetti, sama kuin NBAP
:*·*: (Node B Application Part) -sano- • * .*. : . ' 1 : - _missä.
• * · ·" ........ - ........ | -- • · : Pääsekoituskoodi (Primary scram- Solun laskevan siirtotien pääsekoi- **!:! blinq code) tuskoodi.
• "
Taajuusinformaatio (Frequency in- Solun laskevalla ja nousevalla siir- "** | formation)_totiellä käytetyt taajuudet.
. Taulukko 1: solutietue • · * * · · *·· * · * *'···*' 20 Eräässä suoritusmuodossa menetelmä käsittää lisäksi: muodoste- taan yhteystiedosta puhelutietueita, jotka sisältävät tietyn tiedonsiirtoyhteyden • .*··. seurantaan ja sanomien dekoodaukseen tarvittavia tietoja; muodostetaan yh- teystiedosta yhteystietueita, jotka sisältävät tietyn tyyppisen tiedonsiirtoyhtey- • · · : ·* den seurantaan ja sanomien dekoodaukseen tarvittavia tietoja; ja linkitetään 25 puhelutietueita ja yhteystietueita toisiinsa.
13 117587
Puhelutietue 206 sisältää puhelun seurantaan ja sanomien dekoodaukseen tarvittavat tiedot. Puhelutietueet on edullista tallentaa esimerkiksi hajatauluihin (hash table) niiden nopean etsimisen mahdollistamiseksi, lub-rajapinnan puhelutietue 206 on RRC (Radio Resource Control) -yhteys-5 kohtainen ja voi sisältää taulukossa 2 kuvattuja tietoja.
Tieto__Merkitys_ C-RNTI (Cell Radio Network Tempo- Käyttäjälaitteelle allokoitu solukoh- rary Identifier)_täinen väliaikainen tunniste._ U-RNTl (UTRAN Radio Network Käyttäjälaitteelle allokoitu UTRAN-
Temporary Identifier)__kohtainen väliaikainen tunniste.
Tila RRC-yhteyden tila kuten määritetty ___ 3GPP RRC -spesifikaatiossa._ Päätelaitetunniste Sisältää liikenteestä havaitut käyttä
jälaitteen ja käyttäjän tunnisteet kuten IMSI (International Mobile Subscriber Identity), IMEI (International Mobile Equipment Identity), TMSI (Temporary Mobile Subscriber Identity) ja LAI (Location Area Identification), P-TMSI (Packet Temporary Mobile Subscriber Identity) ja RAI
___(Routing Area Identity).___ :*·.· Nousevan siirtotien sekoituskoodi Käyttäjälaitteen nousevalla siirtotiel- • a i .*. (Uplink scrambling code)_lä käyttämä sekoituskoodi._ .:. Aktiivisetti (Active set) Sisältää tiedot käyttäjälaitteeseen j·*·. radioyhteydessä olevista soluista.
• *
Sisältää jokaista yhteyttä kohti linkin solutietueeseen.
• * ♦ — 1 ' — RAB (Radio Access Bearer) Sisältää tiedon käyttäjälaitteelle va- • ♦ *···* ratuista RAB:eista. Katso taulukko *·· Λ • · · Λ • · ♦ O, ·.··:: • 1 1 ·***: Taulukko 2: puhelutietue • » * i ..*. Taulukossa 2 kuvattu puhelutietueen RAB sisältää jokaista RAB:ia 1 • · · .
: ·] kohden taulukossa 3 kuvattuja tietoja.
»*»·· • * 10 14 117587
Tieto__Merkitys_
Tasotyyppi (Plane type) Kanavan tyyppi: kontrolli- tai käyttä- __jätason kanava._
Loogiset kanavatunnisteet Loogisten MAC (Medium Access 1 _Control) -kanavien tunnisteet._
Mapitetut radiobearerit Loogisille MAC-kanaville mapitettu- ____ jen radiobearereiden tunnisteet.
RLC (Radio Link Control) -moodit Loogisille MAC-kanaville mapitettujen kanavien RLC-moodit: läpinäkyvä (transparent), kuittaamaton (unacknowledged) tai kuittaava _ (acknowledged)._ |
Taulukko 3: puhelutietueen RAB:in sisältö
Yhteystietue 208 sisältää tiedot seurattavaan rajapintaan avatuista yhteyksistä. Yhteystietueet on edullista tallentaa esimerkiksi hajatauluihin nii-5 den nopean etsimisen mahdollistamiseksi, lub-rajapinnan yhteystietue on NBAP-yhteyskontekstikohtainen ja voi sisältää taulukossa 4 kuvattuja tietoja.
Tieto_Merkitys_ CRNC (Controlling Radio Network Cont- NBAP-protokollan CRNC:n yh- l
«M
roller)-kommunikointikontekstitunniste teyskontekstin tunniste.
• *,: (CRNC Communication Context Id)__________
Tukiasemakommunikointikontekstitunniste NBAP-protokollan tukiaseman : (Node B Communication Context Id) yhteyskontekstin tunniste._ ··· Transaktiotunniste Identifioi tukiaseman ja radio- ···*’ .···, verkko-ohjaimen välisen sano- ___:__matransaktion._ . DCH-kanavat Sisältää tiedot varatuista DCH- * · · • * · "I kanavista. Katso taulukko 5.
· — M — ' ' — **"* Radiolinkit Sisältää tiedon kaikista radioit linkeistä, joille kanava on kytketty muodossa: • · · - radiolinkkitunniste • · · • · ' *. - solutunniste.
·«*!· »" —1 " ....... 1 1
Taulukko 4: yhteystietue 15 117587
Taulukon 4 tieto DCH-kanavat sisältää jokaista DCH-kanavaa kohden taulukossa 5 kuvattuja tietoja.
Tieto_Merkitys_ DCH-tunniste_Kanavan tunniste._
Nousevan siirtotien sekoituskoodi Katso taulukko 2. _
Transport-formaatit Kaikki kanavalla käytettävät tiedon- siirtoformaatit muodossa: siirtoloh-kojen määrä, siirtolohkon pituus bit- _teinä._
Mapitetut radiobearerit_Katso taulukko 3._
Loogiset kanavatunnisteet_Katso taulukko 3._ RLC-moodit__Katso taulukko 3._ *
Sidostunniste (Binding identifier) Identifioi käyttäjän tietovuon._
Kuljetuskerrososoite (Transport Liikennekanavan siirto-osoite.
layer address)______
Polkutunniste (Path identifier) AAL2 (ATM Adaptation Layer Type 2) -signalointiprotokollalla kanavan käyttöön varatun yhteyden polun tunniste.
· · * ^ ......... 1 ' *...** Kanavatunniste (Channel identifier) AAL2-signalointiprotokollalla * * * : *,·* kanavan käyttöön varatun yhteyden ' _kanavan tunniste._ it:’j Virtuaaliväylän tunniste (Virtual path Mapitetun AAL2-kanavan tunniste.
·*· identifier, VPI), virtuaalikanavan tun- φ · · · .**. niste (Virtual channel identifier, VCI), kanavatunniste (Channel identifier, . CID), linjatunniste (Line identifier) * · * 5 Taulukko 5: yhteystietueen DCH-kanavien sisältö • · .
«·· ··· v : Eräässä suoritusmuodossa menetelmä käsittää lisäksi: muodoste- taan yhteystiedosta yhteyskonfiguraatiotietueita, jotka sisältävät tietoa havai-:·)·. tuista ja ennalta määritetyistä tiedonsiirtokonfiguraatioista; ja tunnistetaan pro- • m 10 tokollakonfiguraatio automaattisesti vertaamalla yhteystietuetta yhteyskonfigu-raatiotietueisiin ennalta määrätyn logiikan perusteella. Yhteyskonfiguraa- 16 4 117587 tiotietueet sisältävät, taulukossa 6 kuvatulla tavalla, ainakin yhden seuraavista: transport-formaatit, loogiset kanavatunnisteet, mapitetut radiobearerit ja RLC-moodit.
Seuraavaksi kuvioihin 8, 9 ja 10 viitaten havainnollistetaan käyttäjä-5 laitteen, tukiaseman ja radioverkko-ohjaimen välistä signalointia sekä graafisesti sitä, miten signaloinnista kerätään tietoa dekoodauskomponentteihin 202, solutietueisiin 204, puhelutietueisiin 206, yhteystietueisiin 208 ja yhteyskonfigu-raatiotietueisiin 212.
Kuviossa 8 on kuvattu lub-rajapinnan signalointisekvenssi käyttäjä-10 laitekohtaisen RRC-yhteyden luomiseksi. Aluksi käyttäjälaite pyytää yhteyttä lähettämällä "RRC/RRCConnectionRequest"-sanoman 800. Verkko käsittelee sanoman ja perustaa aluksi uuden radiolinkin "NBAP/RadioLinkSetup''-sanomalla 802. Kun tukiasema on perustanut radiolinkin, se vastaa "NBAP/Radiol_inkSetupResponse"-sanomalla 804. Tämän jälkeen tukiasema 15 aktivoi laskevan siirtotien radiolinkin 805. Radioverkko-ohjain avaa AAL2-siirtokanavan lähettämällä "AAL2S/ERQ"-sanoman 806. Tukiasema vastaa "AAL2S/ECF"-sanomalla 808. Näiden vaiheiden jälkeen laitekohtainen siirtokanava radioverkko-ohjaimelta käyttäjälaitteelle on valmiina ja nousevan siirtotien radiolinkki käyttäjälaitteelta avataan lähettämällä sille "RRC/RRCConnect-20 ionSetup"-sanoma 810. Vastaanotettuaan sanoman käyttäjälaite aktivoi nousevan siirtotien radiolinkin 811 ja lähettää avatulla laitekohtaisella :***· siirtokanavalla "RRC/RRCConnectionSetupComplete"-sanoman 812. Tämän jälkeen kontrollitaso (control plane) on valmiina signalointiin.
Kuviossa 9 on kuvattu lub-rajapinnan signalointisekvenssi käyttäjä- • · · 25 laitekohtaisen RAB:in (Radio access bearer) luomiseksi. Kuviossa ei ole kuvat- :*Y tu L3-signalointia, jolla yhteys signaloidaan. Yhteyden muodostus aloitetaan * · · ·;;;* lähettämällä radiolinkin uudelleenkonfigurointipyyntö "NBAP/RadioLinkRe- • * *·*·* configuration"-sanomalla 900. Tukiasema vastaa valmiudesta radiolinkin uu- delleenkonfigurointiin "NBAP/RadioLinkReconfigurationReady"-sanomalla 902. r « 30 Radioverkko-ohjain avaa AAL2-siirtokanavan lähettämällä "AAL2S/ERQ"- :***: sanoman 904. Tukiasema vastaa "AAL2S/ECF"-sanomalla 905- Näiden vai- *·* ' * ,*J·. heiden jälkeen lähetetään tukiasemalle vahvistus radiolinkin uudelleenkonfigu- • · · roinnista "NBAP/RadioLinkReconfigCommif-sanomalla 906 ja käyttäjälaitteelle **;·* nousevan siirtotien konfiguroiva "RRC/RadioBearerSetup"-sanoma 908. Akti- ♦ · · • *,: 35 vointiajan koittaessa radiolinkki uudelleenkonfiguroidaan 910 ja käyttäjälaite • · · · · • t : 17 117587 suorittaa radiosaantikanavan luonnin lähettämällä "RRC/RadioBearer-SetupComplete"-sanoman 912.
Kuviossa 10 on kuvattu lub-rajapinnan signalointisekvenssi uuden radiolinkin lisäämiseksi suorittamalla pehmeä kanavanvaihto. Aluksi peruste-5 taan uusi radiolinkki "NBAP/RadioLinkSetup"-sanomalla 1000. Kun tukiasema on perustanut radiolinkin, se vastaa "NBAP/RadioLinkSetupResponse"-sanomalla 1002. Radioverkko-ohjain avaa AAL2-siirtokanavan lähettämällä "AAL2S/ERQ"-sanoman 1004. Tukiasema vastaa "AAL2S/ECF"-sanomalla 1006.
10 "AAL2S/ERQ"-sanomaa 1004 ja "AAL2S/ECF"-sanomaa 1006 tois tetaan, kunnes kaikki tarvittavat AAL2-yhteydet on avattu. Tämän jälkeen käyttäjälaitteelle lähetetään vanhalla käyttäjälaitekohtaisella yhteydellä "RRC/ActiveSetUpdate"-sanoma 1008. Käyttäjälaite aktivoi uuden radiolinkin 1010. Kun uusi yhteys on aktivoitu, käyttäjälaite vahvistaa aktivoinnin lähettä- 15 mällä "RRC/ActiveSetUpdateComplete"-sanoman 1012 käyttäen uuttaja vanhaa käyttäjälaitekohtaista yhteyttä.
Seuraavaksi kuvioihin 5, 6 ja 7 viitaten havainnollistetaan sanomien käsittelyä analysaattorissa. Esimerkkinä käytetään kanavanvaihdon seuraamista 3G-solukkoradioverkossa. Menetelmän suoritus alkaa 500:ssa ja loppuu 20 530:ssä. 502:ssa tutkitaan kaapatun sanoman tyyppi.
Jos sanoma on "NBAP/RadioLinkSetupRequest"-sanoma, 504:ssa i*··. luodaan yhteystietue 208, ja 506:ssa talletetaan sanoman sisällöstä seuraavat tiedot yhteystietueeseen 208: * * · - CRNC-kommunikointikontekstitunniste, joka identifioi yhteyden * · · 25 kontrolloivalla radioverkko-ohjaimella; :’V - transaktiotunniste, joka identifioi tukiaseman ja radioverkko- »·· »••j ohjaimen välisen sanomatransaktion; *—: - "UL DPCH Information" -informaatioelementistä talletetaan käyttä jälaitteen käyttämä nousevan siirtotien sekoituskoodi; 30 - "DCH Information" -informaatioelementistä talletetaan DCH- :[[[: tunniste, joka identifioi liikennekanavan, ja transport-formaatit, jotka kuvaavat .*!·, yhteyden liikennekanavien siirtomuodot (siirtolohkon koko, siirtolohkojen mää- • · · rä); • · *"*’ - "RL information" -informaatioelementistä talletetaan solutunniste, : **: 35 joka identifioi solun, johon radiolinkki luodaan, ja radiolinkkitunniste, joka identi- ·:··* fioi radiolinkin solussa.
18 117587 507:ssä etsitään yhteyskonfiguraatiotietue 212, jossa siirtolohkojen koot ja määrät täsmäävät yhteystietueeseen 208 talletettujen kanssa, ja jos sellainen löytyi, päivitetään yhteyskonfiguraatiotietueen 212 tiedot yhteystietueeseen 208.
5 Jos sanoma on "NBAP/RadioLinkSetupResponse"-sanoma, 508:ssa etsitään yhteystietue 208, jossa CRNC-kommunikointikonteksti-tunniste ja transaktiotunniste ovat samat kuin vastaanotetussa sanomassa, ja 510:ssä tallennetaan sanomasta seuraavat tiedot löydettyyn yhteystietueeseen 208: 10 - tukiasemakommunikointikontekstitunniste, joka identifioi yhteyden tukiasemalla; - "DCH Information" -informaatioelementistä talletetaan kullekin DCH-tunnisteella identifioidulle liikennekanavalle sidostunniste, joka identifioi käyttäjän tietovuon, ja kuljetuskerrososoite, joka on liikennekanavan siirto- 15 osoite.
Jos sanoma on "AAL2S/ERQ"-sanoma, 512:ssa etsitään yhteys-tietue 208, jossa kuljetuskerrososoite on sama kuin sanomassa oleva NSEA (destination service NSAP endpoint address) ja sidostunniste on sama kuin SUGR (served user generated reference), ja 514:ssä talletetaan sanomasta 20 seuraavat tiedot tietueeseen 208: - kanavatunniste, joka on perustettavan AAL2-yhteyden kanava (CID), • * * :v. - polkutunniste, joka identifioi perustettavan AAL2-yhteyden VPI:n ja VCI:n yhdessä NSEA:n kanssa. j.
• · · ;‘t.‘ 25 516:ssa mapitetaan yhteys fyysiseen AAL2-kanavaan yhteystietu- *'*.* een 208 kanavatunnisteen, polkutunnisteen ja kuljetuskerrososoitteen perus- «t · · . ·· * ·;;; teella. Lisäksi 516:ssa konfiguroidaan dekoodauskomponentit yhteystietueen ’···* tietojen perusteella.
Jos sanoma on "NBAP/RadioLinkReconfigurationPrepare"-sanoma, 30 51 8:ssa etsitään yhteystietue 208, jossa tukiasemakommunikointikontekstitun- niste on sama kuin vastaanotetussa sanomassa, ja 520:ssa lisätään yhteys- ,···. tietueeseen muokatut tiedot seuraavasti: • · · "... - korvataan transaktiotunniste sanomassa olevalla; **:*’ - "UL DPCH Information" -informaatioelementistä lisätään uusi nou- 35 sevan siirtotien sekoituskoodi; ·*··· ...
• · 117587 19 - "DCHs to modify" -informaatioelementin DCH-tunnisteen osoittamaan liikennekanavaan lisätään muokattu TFS; - "DCHs to add" -informaatioelementistä talletetaan DC H-tunnisteet ja TFS:t.
5 Jos sanoma on "NBAP/RadioLinkReconfigurationReady"-sanoma, 508:ssa etsitään yhteystietue 208, jossa CRNC-kommunikointikonteksti-tunniste ja transaktiotunniste ovat samat kuin sanomassa, ja 510:ssä talletetaan sanomasta seuraavat informaatioelementit löydettyyn yhteystietueeseen 208: 10 - "DCH Information" -informaatioelementistä talletetaan kullekin DCH-tunnisteella identifioidulle liikennekanavalle sidostunniste ja kuljetusker-rososoite.
Jos sanoma on "NBAP/RadioLinkReconfigurationCancel"-sanoma, 522:ssa etsitään yhteystietue 208, jossa CRNC-kommunikointikonteksti- 15 tunniste ja transaktiotunniste ovat samat kuin sanomassa, ja 524:ssä poistetaan muokatut tiedot yhteystietueesta 208. ;
Jos sanoma on "NBAP/RadioLinkReconfigurationCommir-sanoma, 526:ssa etsitään yhteystietue 208, jossa CRNC-kommunikointikonteksti- tunniste ja transaktiotunniste ovat samat kuin sanomassa, ja 528:ssa vaihde-20 taan yhteystietueen 208 alkuperäisten tietojen tilalle muokatut tiedot. 528:ssa lisäksi etsitään yhteyskonfiguraatiotietue 212, jossa siirtolohkojen koot ja mää- ; :*·*; rät täsmäävät yhteystietueeseen 208 talletettujen kanssa, ja jos sellainen löytyi * · · ' päivitetään yhteyskonfiguraatiotietueen 212 tiedot yhteystietueeseen 208.
Jos sanoma on "RRC/RrcConnectionSetup"-sanoma, luodaan uusi • · · .* / 25 puhelutietue 206. 602:ssa etsitään yhteystietue 208, jossa nousevan siirtotien "V sekoituskoodi on sama kuin sanoman "Uplink DPCH info" -informaatio- • · · elementissä oleva sekoituskoodinumero (Scrambling code number), ja luodaan ’···* linkki puhelutietueen 206 ja yhteystietueen 208 välille. 604:ssä tallennetaan yhteystietueeseen 208 ja puhelutietueeseen 206 sanoman "Signalling RB in-30 formation to setup"-informaatioelementistä: - RB identity:t, jotka identifioivat radiobearerit; .·!·. - Uplink ja downlink RLC mode:t, jotka kertovat radiobearerin käyt- • · · λ. tämän RLC-kanavan moodin: • · **:*’ - Uplink ja downlink transport channel identity:t, jotka kertovat nou- • **ί 35 sevalla ja laskevalla siirtotiellä käytettävän siirtokanavan; • · } - 117587 20 ·; - Logical channel identity:t, jotka identifioivat MAC-kerroksen loogisen kanavan.
Lisäksi tallennetaan yhteystietueeseen 208 "Downlink information per radio link list" -informaatioelementistä: 5 - pääsekoituskoodi, joka on tukiaseman laskevalla siirtotiellä käyt tämä sekoituskoodi.
Lisäksi tallennetaan puhelutietueeseen 206 "UE Information Elements"-informaatioelementistä: - new C-RNTI, joka on käyttäjälaitteelle allokoitu solukohtainen väli-10 aikainen tunniste; - new U-RNTI, joka on käyttäjälaitteelle allokoitu väliaikainen tunniste; - Initial UE identity, joka on käyttäjän tunniste.
Lisäksi tallennetaan yhteystietueeseen 208 ja puhelutietueeseen 15 206 "Uplink DPCH info" -informaatioelementistä; - sekoituskoodinumero, joka on käyttäjälaitteen nousevalla siirtotiellä käyttämä sekoituskoodi.
608:ssa etsitään solutietue 204 tietueen 208 pääsekoituskoodin ja tietueen 208 solutunnisteen perusteella. Jos olemassa olevaa solutietuetta 204 20 ei löydy, luodaan uusi solutietue 204. Jos luotiin uusi solutietue, 610:ssä voidaan lähettää se muille protokolla-analysaattoreille. 611:ssä luodaan yhteys- ;**·; tietueesta uusi yhteyskonfiguraatiotietue 212, johon talletetaan transport- * · · formaatit, loogiset kanavatunnisteet, mapitetut radiobearerit ja RLC-moodit.
]·.*: Yhteyskonfiguraatiotietueen rakennetta kuvataan taulukossa 6.
* · · 25 • · * — — "*.* Tieto__Merkitys_ *::! Transport-formaatit Katso taulukko 5.
’·*·’ Loogiset kanavatunnisteet__Katso taulukko 3._
Mapitetut radiobearerit__Katso taulukko 3. _ :··ν RLC (Radio Link Control) -moodit Katso taulukko 3.
Ml - - ------'
Taulukko 6: yhteyskonfiguraatiotietue • · · ♦ · · • · · .···. Mikäli vastaava yhteyskonfiguraatiotietue 212 on jo luotu, uutta ei tällöin luoda. Lisäksi 606:ssa konfiguroidaan dekoodauskomponentit yhteys- ί *·: 30 tietueen 208 tietojen perusteella.
• · 117587 21 ' ,
Jos sanoma on "RRC/RadioBearerSetup"-sanoma, 612:ssa etsitään yhteystietue 208 käytetyn AAL2-kanavan perusteella. 614:ssä tallennetaan yhteystietueeseen ja siihen linkitettyyn puhelutietueeseen sanomasta radio- I
bearer-tunnisteet, radiobearerin mapitus loogisille kanaville ja radiobearerin 5 RLC-moodit. 616:ssa konfiguroidaan dekoodauskomponentit yhteystietueen 208 mukaan. 617:ssä luodaan yhteystietueesta uusi yhteyskonfiguraatiotietue 212, johon talletetaan transport-formaatit, loogiset kanavatunnisteet, mapitetut radiobearerit ja RLC-moodit. Mikäli vastaava yhteystietue löytyy, uutta ei luoda.
Jos sanoma on "RRC/ActiveSetUpdate"-sanoma, 618:ssa etsitään 10 yhteystietue 208 käytetyn AAL2-kanavan perusteella. 620:ssa päivitetään linkitettyyn puhelutietueeseen 206 lisätyt ja poistetut pääsekoituskoodit. 622:ssa tutkitaan, lisättiinkö uusia yhteyksiä aktiivisettiin. Jos lisättiin, 624:ssä etsitään solutietue pääsekoituskoodin perusteella ja lähetetään puhelutietue kyseessä 1 olevaa solua analysoivalle protokolla-analysaattorille.
15 700:ssa tutkitaan toiselta protokolla-analysaattorilta vastaanotetun <5 sanoman tyyppi.
Jos sanoma on solutietue, 702:ssa lisätään solutietue solutietuelis- taan.
Jos sanoma on puhelutietue, 704:ssä vertaillaan puhelutietueen si-20 sältöä seurattujen solujen tietueisiin 204, ja mikäli kanavatiedot osoittavat yhteystietueen kuuluvan monitoroitaviin soluihin, etsitään keskeneräinen puhelu-tietue vastaanotetun puhelutietueen nousevan siirtotien sekoituskoodin perus- t · · teella. 706:ssa päivitetään keskeneräiseen puhelutietueeseen tiedot vastaan- ,*·.*. otetusta puhelutietueesta ja päivitetään siihen linkitettyyn yhteystietueeseen .* .* 25 tiedot yhdistetystä puhelutietueesta ja konfiguroidaan dekoodauskomponentit "V yhteystietueen mukaan. 708:ssa luodaan yhteystietueesta uusi yhteyskonfigu- • * · •;;j raatiotietue 212, johon talletetaan transport-formaatit, loogiset kanavatunnis- *···: teet, mapitetut radiobearerit ja RLC-moodit. Mikäli vastaava yhteystietue löytyy jo, uutta ei luoda.
:.·,·* 30 Yhteys tunnistetaan ja yhteystietue 208 löydetään laitekohtaisilla (dedicated) kanavilla AAL2-yhteyden perusteella (VPI, VCI, CID ja linjan tun-niste) ja yhteisillä kanavilla C-RNTI:n tai U-RNTI:n perusteella. Kuviossa 15 on havainnollistettu yhteystietojen löytämistä AAL2-yhteyden tai C-RNTI:n tai U- • · **;·* RNTI:n perusteella. Yhteystietue 208 sisältää kaikkien käyttäjälaitteelle varattu- {***: 35 jen AAL2-kanavien tunnisteet ja linkin puhelutietueeseen 206, joka sisältää ·:··* käyttäjälaitteen tunnisteet kuten C-RNTI:n ja U-RNTI:n. Menetelmän suoritus 22 117587 alkaa 1500:ssa. 1502:ssa etsitään tietueista 208 se, jossa on samat AAL2-yhteyden tunnisteet. Jos sellainen löytyy, siirrytään 1510:een, muutoin 1504:ään. 1504:ssä tutkitaan, onko kaapatussa sanomassa mukana MAC-kerroksen otsakkeessa U-RNTI tai C-RNTI tai RRC-sanomassa U-RNTI tai C-5 RNTI; jos on, siirrytään 1506:een, muuten 1514:ään. 1506:ssa etsitään puhelu-tietue, jossa RNTI on sama kuin sanomassa oleva RNTI. Jos sellainen löytyy, siirrytään 1510:een, muutoin 1514:ään. 1510:ssä tutkitaan, onko RRC-sanomassa mukana "new U-RNTI"- tai "new C-RNTI"-informaatioelementti; jos on, siirrytään 1512:een, muuten 1514:ään. 1512:ssa päivitetään puhelutietu-10 eessa 206 oleva RNTI uuden RNTI mukaan. 1514:ssä lopetetaan menetelmän suoritus.
Tilaajan tunniste talletetaan puhelutietueeseen 206 "RRC/RRCConnectionSetup"-sanomasta. Tunniste voidaan päivittää "MM/Location update accept"- tai "MM/TMSI reallocation"-sanomalla. Päivitet- 15 täessä talletetaan päivitetty arvo. Puhelutietueeseen 206 voidaan tallettaa kaikki erityyppiset tilaajan tunnisteet. Tilaajan tunniste on osa puhelutietuetta, ja sen avulla puhelun seuranta voi jatkua läpi useiden analysaattoreiden.
Kuviossa 13 kuvataan AAL2-yhteyksillä käytettävä protokollapino.
Protokollapino muodostuu AAL2-kerroksesta 1300, FP (Frame Protocol) - 20 kerroksesta 1302, MAC (Medium Access Control) -kerroksesta 1304, RLC- kerroksesta 1306 ja RRC-kerroksesta 1308 tai käyttäjätasosta (user plane) :***: 1310. Käyttäjätaso voi olla esimerkiksi piirikytkentäisen puhelun dataa tai pa- * * * kettikytkentäinen datayhteys. Kuviossa 14 havainnollistetaan tyypillisiä yhden |
puhelun aikana käytössä olevia yhteyksiä ja niitä hoitavia protokollaentiteette- J
• * » ·*./ 25 ja. Yhdelle puhelulle muodostetaan tyypillisesti kolme AAL2-yhteyttä 1400, yksi **Y kontrollikerrokselle, yksi piirikytketylle datalle ja yksi pakettikytkety11e datalle. r γ; Ensimmäisellä yhteydellä siirretään kontrollitason signalointia, toisella käyttäjä- • · 4' *···* tason piirikytkentäistä dataa, tässä AMR (Adaptive Multi-Rate Speech Codec) - puhetta, ja kolmannella käyttäjätason pakettikytkentäistä dataa (PDCP = 30 Packet Data Convergence Protocol). Jotta protokollien monitorointi olisi mah- ϊ,Υ dollista, täytyy analysaattorin tietää oikea konfiguraatio kullekin protokollaenti- .···. teetille. Protokollakerrosten 1300 ja 1302 konfiguraatio saadaan selville seu- • · · raamalla NBAP- ja AAL2S-protokollien signalointia, joka suoritetaan aina ra- *Y* dioyhteyttä avattaessa. Protokollakerrosten 1308, 1306 ja 1304 konfiguraatio • # · :Y 35 suoritetaan RRC-protokollan signaloinnilla yhteyksiä avattaessa. Protokollaker- *:·: rosten 1308, 1306 ja 1304 konfiguroimiseksi täytyy yhteyttä monitoroida yhte- | 23 117587 yksien avaamisesta lähtien. Käytännössä monitorointi yhteyksien alusta alkaen ei ole aina mahdollista. Tällöin konfigurointi voidaan suorittaa käyttäen toiselta analysaattorilta siirrettyä konfiguraatiota tai seuraavaksi kuvattavaa automaattista tunnistusta.
5 Kuviossa 12 kuvataan yhteyskonfiguraatiotietueiden 212 käyttöä protokollakonfiguraation automaattiseen tunnistukseen. Menetelmän suoritus alkaa 1200:ssa. 1202:ssa tutkitaan, löytyykö yhteystietuetta 208 AAL2-kanavan perusteella. Jos löytyy, dekoodauskomponentit on konfiguroitu yh-teystietueen 208 mukaan, ja voidaan palata odottamaan seuraavaa sanomaa 10 1200:aan. Jos yhteystietuetta 208 ei löydy, siirrytään 1203:een. 1203:ssa tutkitaan, löytyykö yhteystietue 1214. Jos löytyy, siirrytään 1204:ään, muuten 1205:een. 1205:ssä alustetaan yhteystietue 1214 ja otetaan käyttöön ensimmäinen yhteyskonfiguraatiotietue 212. 1204:ssä tutkitaan tapahtuman tyyppi.
Jos tapahtuma on indikaatio protokollavirheestä, siirrytään 1212:een. Jos ta-15 pahtuma on AAL2-kehyksen vastaanotto, siirrytään 1206:een. 1212:ssa etsitään yhteystietue 1214 ja asetetaan "virheellinen kehys indikaattori". 1206:ssa etsitään yhteystietue 1214 ja siirretään (shift) "virheellinen kehys" -bittikenttää yhdellä oikealle ja asetetaan bittikentän alin bitti "virheellinen kehys indikaattorin" mukaan. 1208:ssa tutkitaan bittikentästä, ylittääkö virheellisten kehysten 20 lukumäärä asetetun raja-arvon. Jos raja-arvo ylitetään, siirrytään 1210:een; jos raja-arvo ei ylity, siirrytään 1200:aan. 1210:ssä valitaan seuraava yhteyskonfi- :***: guraatiotietue. 1211 :ssä konfiguroidaan dekoodauskomponentit valitun yh- * * * teyskonfiguraatiotietueen mukaan. Lopuksi siirrytään 1200:aan odottamaan ]·.*: seuraavaa tapahtumaa. Jotta yhteyskonfiguraatiota ei tarvitse etsiä aina uudel- * · · .*/ 25 leen, ne on edullista tallettaa tiedostoon, joka voidaan ladata kun analysaattori "Y käynnistetään.
• · * *;;; Käytettäessä analysaattoreissa edellä esiteltyä protokollakonfigu- raation automaattista tunnistusta voidaan toisille analysaattoreille lähetettävästä puhelutietueesta 206 jättää pois protokollien konfigurointitieto ja näin mini- * 30 moida kommunikointia, sillä ne kykenevät protokollakonfiguraation automaatti- γ\* sella tunnistuksella luotettavasti löytämään protokollien konfiguraation itse.
.•J·. Seuraavaksi kuvataan kanavanvaihtoa 3G-solukkoradioverkosta * · · I., 2G-solukkoradioverkkoon kuvion 11 mukaan. 2G-solukkoradioverkkoa edusta- t · '·;·* vat kuviossa 11 tukiasema 1110 ja sitä kontrolloiva tukiasemaohjain 1108. 2G- • \i 35 solukkoradioverkkoa monitoroimaan on kytketty 1104 analysaattori 1100.
• · · · · * · 24 117587
Analysaattorit 112 ja 1100 keräävät aluksi kanavatietoja solujen tiedonsiirtoyhteyksistä 118, 1106 ja jakavat kanavatiedot muille analysaattoreille 112, 1100. Aluksi käyttäjälaite ottaa ensimmäisen radioyhteyden 102 tukiasemaan 106. Protokolla-analysaattori 112 kaappaa yhteyden konfigurointitiedot 5 lub-rajapinnasta 118 erilaisista sanomista, esimerkiksi "NBAP radio link setup" -sanomasta, "RRC connection setup”-sanomasta, "ALCAP ERQ"-sanomasta, yms.
Radioverkko-ohjain 110 siirtää käyttäjälaitteen 100 2G-verkkoon lähettämällä sille "HANDOVER FROM UTRAN COMMAND GSM" -sanoman, 10 joka sisältää tiedon uuden solun radiolinkistä 1102. Kaapattuaan sanoman analysaattori 112 lähettää puhelutietueen 206 2G-solukkoradioverkkoa monitoroivalle analysaattorille 1100 paikallisverkon 124 kautta. Analysaattorin 1100 yhteydenseurantakomponentti 200 lisää olemassa olevaan puhelutietueeseen tiedot vastaanotetusta puhelutietueesta ja konfiguroi protokollien dekoodaus-15 komponentit yhdistetyn puhelutietueen mukaan. Vastaavalla tavalla voidaan seurata kaikenlaisia kanavanvaihtoja 2G-ja 3G-verkoissa ja niiden välillä.
Vaikka keksintöä on edellä selostettu viitaten oheisten piirustusten mukaiseen esimerkkiin, on selvää, ettei keksintö ole rajoittunut siihen, vaan sitä voidaan muunnella monin tavoin oheisten patenttivaatimusten puitteissa.
• · · • t * · • · · • · · • 1 * · • · • · * ·· • · • # • 1 · *·· * · 1 · * ··· • 1 · » * · · • · • I ··· ··· l · 1 • · · • 1 · • · * · • · · * · · * · · * · · • t · • · • · ··· · · • · ' r * ·

Claims (36)

117587 25. i ·Γ>
1. Menetelmä monitoroida solukkoradioverkon ja tilaajapäätelaitteen välisiä tiedonsiirtoyhteyksiä kahdella analysaattorilla, joka menetelmä käsittää: kerätään (1602) ensimmäisellä analysaattorilla ensimmäistä yhteys-5 tietoa tilaajapäätelaitteen ensimmäisestä tiedonsiirtoyhteydestä ensimmäiseen soluun; ja kerätään (1604) toisella analysaattorilla toista yhteystietoa tilaaja-päätelaitteen toisesta tiedonsiirtoyhteydestä toiseen soluun; tunnettu siitä, että menetelmä käsittää lisäksi: 10 siirretään (1606) ensimmäinen yhteystieto ensimmäisestä analy saattorista toiseen analysaattoriin; ja käytetään (1608) toisessa analysaattorissa ensimmäistä yhteystietoa yhdistettynä toiseen yhteystietoon toisen tiedonsiirtoyhteyden analyysiin.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 15 että menetelmä käsittää lisäksi; kerätään toisella analysaattorilla toisen solun kanavaparametrit toisesta rajapinnasta; siirretään toisen solun kanavaparametrit toisesta analysaattorista ensimmäiseen analysaattoriin; ja * 20 verrataan ensimmäisessä analysaattorissa, sisältääkö ensimmäinen yhteystieto toisen solun kanavaparametreihin liittyvää asiaa, ja jos tämä ehto toteutuu, suoritetaan ensimmäisen yhteystiedon siirto ensimmäisestä analy- :***: saattorista toiseen analysaattoriin. • · .*· : 3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, • m φ r * • · : .·. 25 että menetelmä käsittää lisäksi: • * · **V käsitellään kanavaparametreja solutietueina; ja liitetään solutietueisiin solua monitoroivan analysaattorin tunniste. ***** 4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää lisäksi: 30 käsitellään solutietueissa kanavaparametreina ainakin yhtä seuraa- • ♦ · vista: solun sekoituskoodi, solun tunniste, solun radiokanavainformaatio. .*:*. 5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, * · · · , .··*. että menetelmä käsittää lisäksi: • * [·] suoritetaan ensimmäisen yhteystiedon siirto ensimmäisestä analy- : V 35 saattorista toiseen analysaattoriin yleislähetystä käyttäen. 117587
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää lisäksi: muodostetaan yhteystiedosta puhelutietueita, jotka sisältävät tietyn i tiedonsiirtoyhteyden seurantaan ja sanomien dekoodaukseen tarvittavia tieto-5 Ja: muodostetaan yhteystiedosta yhteystietueita, jotka sisältävät tietyn tyyppisen tiedonsiirtoyhteyden seurantaan ja sanomien dekoodaukseen tarvittavia tietoja; ja linkitetään puhelutietueita ja yhteystietueita toisiinsa.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää lisäksi: käsitellään puhelutietueessa yhteystietoina ainakin yhtä seuraavista: C-RNTI (Cell Radio Network Temporary Identifier), U-RNTI (LITRAN Radio Network Temporary Identifier), RRC (Radio Resource Control) -yhteyden tila, 15 tilaajapäätelaitetunniste, tilaajatunniste, nousevan siirtotien sekoituskoodi, ak-tiivisetti, RAB (Radio Access Bearer).
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää lisäksi: käsitellään puhelutietueessa RAB:iin liittyen ainakin yhtä seuraavis-20 ta: tasotyyppi, loogiset kanavatunnisteet, mapitetut radiobearerit, RLC (Radio Link Control)-moodit.
9. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, t * · että menetelmä käsittää lisäksi: * · !*.*: käsitellään yhteystietueessa yhteystietoina ainakin yhtä seuraavista: • · ·
25 CRNC (Controlling Radio Network Controller) -kommunikointikontekstitunniste, • · * '**,* tukiasemakommunikointikontekstitunniste, transaktiotunniste, DCH-kanavat, • · · *;;; radiolinkit. • · ’···* 10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tu n n ettu siitä, että menetelmä käsittää lisäksi: * ;.:V 30 käsitellään yhteystietueessa DCH-kanavaan liittyen ainakin yhtä seuraavista: DCH-tunniste, nousevan siirtotien sekoituskoodi, transport- .···.' formaatit, mapitetut radiobearerit, loogiset kanavatunnisteet, RLC-moodit, si- dostunniste, kuljetuskerrososoite, polkutunniste, kanavatunniste, virtuaali- ί *:** väylän tunniste, virtuaalikanavan tunniste, kanavatunniste, linjatunniste. * · · • V 35 11. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, *:**: että menetelmä käsittää lisäksi: : 1 1 7587 muodostetaan yhteystiedosta yhteyskonfiguraatiotietueita, jotka sisältävät tietoa havaituista ja ennalta määritetyistä tiedonsiirtokonfiguraatioista, jotka yhteyskonfiguraatiotietueet sisältävät ainakin yhden seuraavista: transport-formaatit, loogiset kanavatunnisteet, mapitetut radiobearerit ja RLC-5 moodit; ja tunnistetaan protokollakonfiguraatio automaattisesti vertaamalla yh-teystietuetta yhteyskonfiguraatiotietueisiin ennalta määrätyn logiikan perusteella.
12. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, 10 tunnettu siitä, että menetelmä käsittää lisäksi: konfiguroidaan toisen tiedonsiirtoyhteyden siirtoprotokollan dekoodaus toiselle tiedonsiirtoyhteydelle suoritetun analyysin perusteella.
13. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää lisäksi: 15 käsitellään analysaattorissa ensimmäistä tiedonsiirtoyhteyttä tilaaja- päätelaitteen tiedonsiirtoyhteytenä palvelevaan soluun.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää lisäksi: käsitellään analysaattorissa toista tiedonsiirtoyhteyttä tilaajapääte-20 laitteen tiedonsiirtoyhteytenä uuteen soluun kanavanvaihdon yhteydessä.
15. Patenttivaatimuksen 13 mukainen menetelmä, tunnettu sii- :***: tä, että menetelmä käsittää lisäksi: ·**. käsitellään analysaattorissa toista tiedonsiirtoyhteyttä tilaajapääte-laitteen radiodiversiteetin toteuttavana tiedonsiirtoyhteytenä. • · ·
16. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, ***.: tunnettu siitä, että menetelmä käsittää lisäksi: ·«· liitetään yhteystietoon tilaajapäätelaitteen tilaajan tunniste; ja » · *···* käytetään tilaajan tunnistetta tilaajapäätelaitteen yhteyksien eri analysaattoreilla suoritetun monitoroinnin yhdistettyyn esittämiseen. ^
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen menetelmä, tunnettu sii- ϊ.„ϊ tä, että menetelmä käsittää lisäksi: .···. suoritetaan puhelun jäljitys ensimmäistä yhteystietoa ja toista yh- * · tI..# teystietoa käyttäen tilaajan tunnisteeseen perustuen. *"* 18. Analysaattori solukkoradioverkon ja tilaajapäätelaitteen välisten • V 35 tiedonsiirtoyhteyksien monitoroimiseksi, joka analysaattori käsittää: • · · · * * * . 28 1 1 7587 — ·"·! m· monitorointiyksikön (214), jonka välityksellä analysaattori on kytkettävissä monitoroimaan tilaajapäätelaitteen toista tiedonsiirtoyhteyttä toiseen soluun; ja monitorointiyksikköön (214) kytketyn prosessointiyksikön (220), joka 5 on konfiguroitu keräämään toista yhteystietoa tilaajapäätelaitteen toisesta tiedonsiirtoyhteydestä toiseen soluun; tunnettu siitä, että analysaattori käsittää lisäksi prosessointiyksikköön (220) kytketyn tiedonsiirtoyksikön (216), joka on konfiguroitu vastaanottamaan ensimmäiseltä analysaattorilta ensimmäistä 10 yhteystietoa tilaajapäätelaitteen ensimmäisestä tiedonsiirtoyhteydestä ensimmäiseen soluun; ja prosessointiyksikkö (220) on lisäksi konfiguroitu käyttämään ensimmäistä yhteystietoa yhdistettynä toiseen yhteystietoon toisen tiedonsiirtoyhteyden analyysiin. —
19. Patenttivaatimuksen 18 mukainen analysaattori, tunnettu . siitä, että prosessointiyksikkö (220) on lisäksi konfiguroitu keräämään monito-rointiyksiköllä (214) toisen solun kanavaparametrit toisesta rajapinnasta, ja siirtämään toisen solun kanavaparametrit ensimmäiseen analysaattoriin, jotta ensimmäisessä analysaattorissa on mahdollista verrata, sisältääkö ensimmäi-20 nen yhteystieto toisen solun kanavaparametreihin liittyvää asiaa, ja jos tämä * ehto toteutuu, suorittaa ensimmäisen yhteystiedon siirto analysaattoriin en- ;***: simmäisestä analysaattorista. ···
20. Patenttivaatimuksen 19 mukainen analysaattori, tunnettu • · .·. : siitä, että prosessointiyksikkö (220) on lisäksi konfiguroitu käsittelemään kana- * ·· :*#·] 25 vaparametreja solutietueina, ja liittämään solutietueisiin solua monitoroivan • · · **Y analysaattorin tunniste. ::: 21. Patenttivaatimuksen 20 mukainen analysaattori, tunnettu • · *···* siitä, että prosessointiyksikkö (220) on lisäksi konfiguroitu käsittelemään solu- tietueissa kanavaparametreina ainakin yhtä seuraavista: solun sekoituskoodi, * 30 solun tunniste, solun radiokanavainformaatio. ··«
22. Patenttivaatimuksen 18 mukainen analysaattori, tunnettu ,···. siitä, että tiedonsiirtoyksikkö (216) on lisäksi konfiguroitu vastaanottamaan en- • « · t':.m simmäisen yhteystiedon yleislähetystä käyttäen suoritettu siirto ensimmäisestä *:* analysaattorista. ·» · : Y 35 23. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 18-22 mukainen analy- *"*: saattori, tunnettu siitä, että prosessointiyksikkö (220) on lisäksi konfiguroi- 117587 tu muodostamaan yhteystiedosta puhelutietueita, jotka sisältävät tietyn tiedonsiirtoyhteyden seurantaan ja sanomien dekoodaukseen tarvittavia tietoja, muodostamaan yhteystiedosta yhteystietueita, jotka sisältävät tietyn tyyppisen tiedonsiirtoyhteyden seurantaan ja sanomien dekoodaukseen tarvittavia tieto- . 5 ja, ja linkittämään puhelutietueita ja yhteystietueita toisiinsa.
24. Patenttivaatimuksen 23 mukainen analysaattori, tunnettu siitä, että prosessointiyksikkö (220) on lisäksi konfiguroitu käsittelemään puhe-lutietueessa yhteystietoina ainakin yhtä seuraavista: C-RNTI (Cell Radio Network Temporary Identifier), U-RNTI (UTRAN Radio Network Temporary Identi- 10 tier), RRC (Radio Resource Control) -yhteyden tila, tilaajapäätelaitetunniste, tilaajatunniste, nousevan siirtotien sekoituskoodi, aktiivisetti, RAB (Radio Ac- , cess Bearer). . j
25. Patenttivaatimuksen 24 mukainen analysaattori, tunnettu siitä, että prosessointiyksikkö (220) on lisäksi konfiguroitu käsittelemään puhe- 15 lutietueessa RAB:iin liittyen ainakin yhtä seuraavista: tasotyyppi, loogiset ka-navatunnisteet, mapitetut radiobearerit, RLC (Radio Link Control) -moodit.
26. Patenttivaatimuksen 23 mukainen analysaattori, tunnettu siitä, että prosessointiyksikkö (220) on lisäksi konfiguroitu käsittelemään yh-teystietueessa yhteystietoina ainakin yhtä seuraavista: CRNC (Controlling Ra- 20 dio Network Controller) -kommunikointikontekstitunniste, tukiasemakommuni-kointikontekstitunniste, transaktiotunniste, DCH-kanavat, radiolinkit.
27. Patenttivaatimuksen 26 mukainen analysaattori, tunnettu • · « siitä, että prosessointiyksikkö (220) on lisäksi konfiguroitu käsittelemään yh- !·.*: teystietueessa DCH-kanavaan liittyen ainakin yhtä seuraavista: DCH-tunniste, * ·· 25 nousevan siirtotien sekoituskoodi, transport-formaatit, mapitetut radiobearerit, *".* loogiset kanavatunnisteet, RLC-moodit, sidostunniste, kuljetuskerrososoite, ··· polkutunniste, kanavatunniste, virtuaaliväylän tunniste, virtuaalikanavan tunnis- : ; • · :,ϊ *···* te, kanavatunniste, linjatunniste.
28. Patenttivaatimuksen 23 mukainen analysaattori, tunnettu 30 siitä, että prosessointiyksikkö (220) on lisäksi konfiguroitu muodostamaan yh- teystiedosta yhteyskonfiguraatiotietueita, jotka sisältävät tietoa havaituista ja .···. ennalta määritetyistä tiedonsiirtokonfiguraatioista, jotka yhteyskonfiguraa- • · · tiotietueet sisältävät ainakin yhden seuraavista: transport-formaatit, loogiset *;** kanavatunnisteet, mapitetut radiobearerit ja RLC-moodit, ja tunnistamaan pro- ·( * j *,· 35 tokollakonfiguraatio automaattisesti vertaamalla yhteystietueita yhteyskonfigu- *:*: raatiotietueisiin ennalta määrätyn logiikan perusteella. ' 30 117587
29. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 18-28 mukainen analysaattori, tunnettu siitä, että prosessointiyksikkö (220) on lisäksi konfiguroitu konfiguroimaan toisen tiedonsiirtoyhteyden siirtoprotokollan dekoodauksen toiselle tiedonsiirtoyhteydelle suoritetun analyysin perusteella.
30. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 18-29 mukainen analysaattori, tunnettu siitä, että prosessointiyksikkö (220) on lisäksi konfiguroitu käsittelemään ensimmäistä tiedonsiirtoyhteyttä tilaajapäätelaitteen tiedonsiirtoyhteytenä palvelevaan soluun.
31. Patenttivaatimuksen 30 mukainen analysaattori, tunnettu 10 siitä, että prosessointiyksikkö (220) on lisäksi konfiguroitu käsittelemään toista tiedonsiirtoyhteyttä tilaajapäätelaitteen tiedonsiirtoyhteytenä uuteen soluun kanavanvaihdon yhteydessä. ' U
32. Patenttivaatimuksen 30 mukainen analysaattori, tunnettu siitä, että prosessointiyksikkö (220) on lisäksi konfiguroitu käsittelemään toista 15 tiedonsiirtoyhteyttä tilaajapäätelaitteen radiodiversiteetin toteuttavana tiedon- l siirtoyhteytenä.
33. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 18-32 mukainen analysaattori, tunnettu siitä, että prosessointiyksikkö (220) on lisäksi - konfiguroitu liittämään yhteystietoon tilaajapäätelaitteen tilaajan tunniste, ja 20 käyttämään tilaajan tunnistetta tilaajapäätelaitteen yhteyksien eri analysaattoreilla suoritetun monitoroinnin yhdistettyyn esittämiseen.
34. Patenttivaatimuksen 33 mukainen analysaattori, tunnettu siitä, että prosessointiyksikkö (220) on lisäksi konfiguroitu suorittamaan puhe- .·. : lun jäljitys ensimmäistä yhteystietoa ja toista yhteystietoa käyttäen tilaajan tun- y 25 nisteeseen perustuen. · · *".1 35. Analysaattori solukkoradioverkon ja tilaajapäätelaitteen välisten ··· tiedonsiirtoyhteyksien monitoroimiseksi, joka laite käsittää: • · '··** monitorointivälineet monitoroida tilaajapäätelaitteen toista tiedonsiir toyhteyttä toiseen soluun; ja 30 ensimmäiset prosessointivälineet kerätä toista yhteystietoa tilaaja- ί,,,ί päätelaitteen toisesta tiedonsiirtoyhteydestä toiseen soluun; ,··, t u n n e ttu siitä, että analysaattori käsittää lisäksi * 1 1 /.... tiedonsiirtovälineet vastaanottaa ensimmäiseltä analysaattorilta en- *" simmäistä yhteystietoa tilaajapäätelaitteen ensimmäisestä tiedonsiirtoyhtey- • · · • V 35 destä ensimmäiseen soluun; ja · 117587 prosessointivälineet käyttävät ensimmäistä yhteystietoa yhdistettynä toiseen yhteystietoon toisen tiedonsiirtoyhteyden analyysiin.
36. Tietokoneohjelma, tunnettu siitä, että se käsittää ohjelmiston, joka on järjestetty suorittamaan tietokoneprosessin monitoroida solukko-5 radioverkon ja tilaajapäätelaitteen välisiä tiedonsiirtoyhteyksiä kahdella analysaattorilla suoritettaessa mainittu tietokoneohjelma analysaattoreissa, joka tie-tokoneprosessi käsittää: kerätään ensimmäisellä analysaattorilla ensimmäistä yhteystietoa tilaajapäätelaitteen ensimmäisestä tiedonsiirtoyhteydestä ensimmäiseen soluun; 10 kerätään toisella analysaattorilla toista yhteystietoa tilaajapäätelait teen toisesta tiedonsiirtoyhteydestä toiseen soluun; siirretään ensimmäinen yhteystieto ensimmäisestä analysaattorista toiseen analysaattoriin; ja käytetään toisessa analysaattorissa ensimmäistä yhteystietoa yhdis-15 tettynä toiseen yhteystietoon toisen tiedonsiirtoyhteyden analyysiin. • 99 • · ·· ····, ·· a ··· • · I • · • · aa1 ···"· • 1 • · a a a • a a • 1 a « • a • · « aa • 1 a1a • • · a a a a a#a • a 1 • 1 • a · · . . a1· • aaa aaa. a · a • •a • a • a a·· a aa · • a · • · a 1 ••aa • · $ t · ··** 32 1 1 7587 ?
FI20045230A 2004-06-18 2004-06-18 Menetelmä, laite ja tietokoneohjelmatuote tiedonsiirtoyhteyksien monitorointiin FI117587B (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20045230A FI117587B (fi) 2004-06-18 2004-06-18 Menetelmä, laite ja tietokoneohjelmatuote tiedonsiirtoyhteyksien monitorointiin
EP20050754211 EP1757133A4 (en) 2004-06-18 2005-06-17 METHOD, APPARATUS AND COMPUTER FOR CONTROLLING DATA TRANSMISSION CONNECTIONS
US11/629,408 US8032168B2 (en) 2004-06-18 2005-06-17 Method, apparatus and computer program product for monitoring data transmission connections
PCT/FI2005/050217 WO2005125246A1 (en) 2004-06-18 2005-06-17 Method, apparatus and computer program product for monitoring data transmission connections

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20045230 2004-06-18
FI20045230A FI117587B (fi) 2004-06-18 2004-06-18 Menetelmä, laite ja tietokoneohjelmatuote tiedonsiirtoyhteyksien monitorointiin

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20045230A0 FI20045230A0 (fi) 2004-06-18
FI20045230A FI20045230A (fi) 2005-12-19
FI117587B true FI117587B (fi) 2006-11-30

Family

ID=32524604

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20045230A FI117587B (fi) 2004-06-18 2004-06-18 Menetelmä, laite ja tietokoneohjelmatuote tiedonsiirtoyhteyksien monitorointiin

Country Status (4)

Country Link
US (1) US8032168B2 (fi)
EP (1) EP1757133A4 (fi)
FI (1) FI117587B (fi)
WO (1) WO2005125246A1 (fi)

Families Citing this family (68)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20060270409A1 (en) * 2005-05-24 2006-11-30 Juergen Voss Grouping messages into a single call trace
US8594300B1 (en) * 2005-12-13 2013-11-26 Tp Lab, Inc. Call initiated service session
DE602006017163D1 (de) * 2006-02-21 2010-11-11 Nethawk Oyj Anordnung von Protokollanalysatoren, Computerprogrammprodukt und Verfahren zur Verwaltung von Ressourcen
GB2446193B (en) * 2007-01-30 2009-03-11 Motorola Inc A code division multiple access cellular communication system
US8254573B2 (en) * 2007-03-30 2012-08-28 Tektronix, Inc. System and method for ciphering key forwarding and RRC packet deciphering in a UMTS monitoring system
US20080239987A1 (en) * 2007-03-30 2008-10-02 Tektronix, Inc. System and Method for Real-Time Iub and Iur Link Detection and AAL5 Channel Detection in UTRAN
US8050187B2 (en) 2007-03-30 2011-11-01 Tektronix, Inc. System and method for real-time AAL2 channel detection in UTRAN
US10482081B2 (en) * 2007-06-04 2019-11-19 Bce Inc. Methods and systems for validating online transactions using location information
US8346225B2 (en) 2009-01-28 2013-01-01 Headwater Partners I, Llc Quality of service for device assisted services
US8391834B2 (en) 2009-01-28 2013-03-05 Headwater Partners I Llc Security techniques for device assisted services
US8626115B2 (en) 2009-01-28 2014-01-07 Headwater Partners I Llc Wireless network service interfaces
US8583781B2 (en) 2009-01-28 2013-11-12 Headwater Partners I Llc Simplified service network architecture
US8635335B2 (en) 2009-01-28 2014-01-21 Headwater Partners I Llc System and method for wireless network offloading
US8275830B2 (en) 2009-01-28 2012-09-25 Headwater Partners I Llc Device assisted CDR creation, aggregation, mediation and billing
US8402111B2 (en) 2009-01-28 2013-03-19 Headwater Partners I, Llc Device assisted services install
US8832777B2 (en) 2009-03-02 2014-09-09 Headwater Partners I Llc Adapting network policies based on device service processor configuration
US8548428B2 (en) 2009-01-28 2013-10-01 Headwater Partners I Llc Device group partitions and settlement platform
US8589541B2 (en) 2009-01-28 2013-11-19 Headwater Partners I Llc Device-assisted services for protecting network capacity
US8406748B2 (en) 2009-01-28 2013-03-26 Headwater Partners I Llc Adaptive ambient services
JP5056661B2 (ja) * 2008-08-07 2012-10-24 富士通株式会社 無線制御装置
US10264138B2 (en) 2009-01-28 2019-04-16 Headwater Research Llc Mobile device and service management
US9253663B2 (en) 2009-01-28 2016-02-02 Headwater Partners I Llc Controlling mobile device communications on a roaming network based on device state
US10798252B2 (en) 2009-01-28 2020-10-06 Headwater Research Llc System and method for providing user notifications
US9392462B2 (en) 2009-01-28 2016-07-12 Headwater Partners I Llc Mobile end-user device with agent limiting wireless data communication for specified background applications based on a stored policy
US10248996B2 (en) 2009-01-28 2019-04-02 Headwater Research Llc Method for operating a wireless end-user device mobile payment agent
US8793758B2 (en) 2009-01-28 2014-07-29 Headwater Partners I Llc Security, fraud detection, and fraud mitigation in device-assisted services systems
US10783581B2 (en) 2009-01-28 2020-09-22 Headwater Research Llc Wireless end-user device providing ambient or sponsored services
US11985155B2 (en) 2009-01-28 2024-05-14 Headwater Research Llc Communications device with secure data path processing agents
US10484858B2 (en) 2009-01-28 2019-11-19 Headwater Research Llc Enhanced roaming services and converged carrier networks with device assisted services and a proxy
US9572019B2 (en) 2009-01-28 2017-02-14 Headwater Partners LLC Service selection set published to device agent with on-device service selection
US9270559B2 (en) 2009-01-28 2016-02-23 Headwater Partners I Llc Service policy implementation for an end-user device having a control application or a proxy agent for routing an application traffic flow
US10237757B2 (en) 2009-01-28 2019-03-19 Headwater Research Llc System and method for wireless network offloading
US11218854B2 (en) 2009-01-28 2022-01-04 Headwater Research Llc Service plan design, user interfaces, application programming interfaces, and device management
US9755842B2 (en) 2009-01-28 2017-09-05 Headwater Research Llc Managing service user discovery and service launch object placement on a device
US9647918B2 (en) 2009-01-28 2017-05-09 Headwater Research Llc Mobile device and method attributing media services network usage to requesting application
US9858559B2 (en) 2009-01-28 2018-01-02 Headwater Research Llc Network service plan design
US9571559B2 (en) 2009-01-28 2017-02-14 Headwater Partners I Llc Enhanced curfew and protection associated with a device group
US10841839B2 (en) 2009-01-28 2020-11-17 Headwater Research Llc Security, fraud detection, and fraud mitigation in device-assisted services systems
US9578182B2 (en) 2009-01-28 2017-02-21 Headwater Partners I Llc Mobile device and service management
US10064055B2 (en) 2009-01-28 2018-08-28 Headwater Research Llc Security, fraud detection, and fraud mitigation in device-assisted services systems
US10492102B2 (en) 2009-01-28 2019-11-26 Headwater Research Llc Intermediate networking devices
US10200541B2 (en) 2009-01-28 2019-02-05 Headwater Research Llc Wireless end-user device with divided user space/kernel space traffic policy system
US9706061B2 (en) 2009-01-28 2017-07-11 Headwater Partners I Llc Service design center for device assisted services
US11973804B2 (en) 2009-01-28 2024-04-30 Headwater Research Llc Network service plan design
US10326800B2 (en) 2009-01-28 2019-06-18 Headwater Research Llc Wireless network service interfaces
US9565707B2 (en) 2009-01-28 2017-02-07 Headwater Partners I Llc Wireless end-user device with wireless data attribution to multiple personas
US8745191B2 (en) 2009-01-28 2014-06-03 Headwater Partners I Llc System and method for providing user notifications
US9955332B2 (en) 2009-01-28 2018-04-24 Headwater Research Llc Method for child wireless device activation to subscriber account of a master wireless device
US9954975B2 (en) 2009-01-28 2018-04-24 Headwater Research Llc Enhanced curfew and protection associated with a device group
US10057775B2 (en) 2009-01-28 2018-08-21 Headwater Research Llc Virtualized policy and charging system
US9557889B2 (en) 2009-01-28 2017-01-31 Headwater Partners I Llc Service plan design, user interfaces, application programming interfaces, and device management
US9351193B2 (en) 2009-01-28 2016-05-24 Headwater Partners I Llc Intermediate networking devices
US10715342B2 (en) 2009-01-28 2020-07-14 Headwater Research Llc Managing service user discovery and service launch object placement on a device
US10779177B2 (en) 2009-01-28 2020-09-15 Headwater Research Llc Device group partitions and settlement platform
US9980146B2 (en) 2009-01-28 2018-05-22 Headwater Research Llc Communications device with secure data path processing agents
US20110287760A1 (en) * 2009-02-04 2011-11-24 Satoshi Noma Mobile station, wireless communication system, inappropriate cell id detection method, and program
US20100272263A1 (en) * 2009-04-27 2010-10-28 Motorola, Inc. Decrypting a nas message traced to an e-utran
CN104023376B (zh) * 2010-07-26 2018-06-26 华为技术有限公司 多个无线接入网聚合系统及其实现方法和接入网网元
CN102348256B (zh) 2010-07-26 2014-10-08 华为技术有限公司 多个无线接入网聚合系统及其实现方法和接入网网元
US8553631B2 (en) * 2010-09-30 2013-10-08 Motorola Solutions, Inc. Methods for reducing set up time for communications among multiple user equipment in a long term evolution system
US9237483B2 (en) 2010-12-30 2016-01-12 Motorola Solutions, Inc. Methods for managing resource utilization in a long term evolution communication system
US9473994B2 (en) 2010-12-30 2016-10-18 Motorola Solutions, Inc. Method and system for selecting a target cell for handover of user equipment in a long term evolution system
WO2014048498A1 (en) * 2012-09-28 2014-04-03 Nokia Siemens Networks Oy Method, apparatuses and computer program for reporting in- device coexistence information
WO2014159862A1 (en) 2013-03-14 2014-10-02 Headwater Partners I Llc Automated credential porting for mobile devices
US20140269345A1 (en) * 2013-03-16 2014-09-18 Connectem Inc. Method and system for network troubleshooting and improving kpi of mobile data network
US9716996B2 (en) 2013-05-21 2017-07-25 Brocade Communications Systems, Inc. Method and system for selective and secure interaction of BYOD (bring your own device) with enterprise network through mobile wireless networks
CN105450711B (zh) * 2014-09-02 2019-05-31 深圳Tcl新技术有限公司 实现第一终端与第二终端自动绑定的方法和系统
US10652933B2 (en) * 2018-07-25 2020-05-12 Zebra Technologies Corporation System, method and apparatus for monitoring wireless communications

Family Cites Families (29)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI31803A (fi) 1955-03-07 1961-05-10 Svenska Gummifabriks Ab Sätt för framställning av slitskikt av gummi innehållande friktionskroppar av ebonit samt enligt sättet framställda slitskikt
IT699995A (fi) 1960-04-04
SE334827B (fi) 1969-09-04 1971-05-03 Gkn Stenman Ab
US4887260A (en) * 1987-02-17 1989-12-12 Hewlett-Packard Company X.25 Wide area network channel status display
US5692035A (en) * 1994-06-24 1997-11-25 Intel Corporation Method and apparatus for multiplexing voice and data on a single analog-loop telephone line
DE69634560T2 (de) 1996-05-03 2006-02-16 Agilent Technologies Inc., A Delaware Corp., Palo Alto Verfolgen und Weiterreichen in einem Mobilfunksystem durch Mithören von Signalisierungsmitteilungen
DE19638174A1 (de) * 1996-09-18 1998-03-26 Siemens Ag Verfahren, durch welches Sätzen von verschiedene Parameter repräsentierenden Werten Adressen zuweisbar sind
DE69636723T2 (de) * 1996-12-11 2007-09-20 Agilent Technologies Inc., A Delaware Corp., Palo Alto Verfahren zur Erkundung von zellularen Mobilfunknetzen und Gerät hierfür
US6633555B1 (en) * 1998-09-18 2003-10-14 Inet Technologies, Inc. System and method for monitoring signaling units on A-interface links in a GSM network
US6321087B1 (en) 1999-01-08 2001-11-20 Lucent Technologies Inc. Monitoring data of a selected call in a wireless telecommunication system
US6725032B1 (en) * 1999-10-08 2004-04-20 Celeritasworks, Llc Cell network management system
US6456845B1 (en) * 1999-12-15 2002-09-24 Tekelec Methods and systems for observing, analyzing and correlating multi-protocol signaling message traffic in a mobile telecommunications network
US6539030B1 (en) * 2000-02-07 2003-03-25 Qualcomm Incorporated Method and apparatus for providing configurable layers and protocols in a communications system
US7392301B1 (en) * 2000-11-14 2008-06-24 Siemens Subscriber Networks, Inc. Method and apparatus for automated assistance in configuring customer premises equipment
US20020072358A1 (en) 2000-12-13 2002-06-13 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Methods and apparatus for real-time performance monitoring in a wireless communication network
FI20002903A (fi) * 2000-12-29 2002-06-30 Nokia Corp Bittinopeuden määrittäminen
US6765916B1 (en) * 2000-12-30 2004-07-20 Redback Networks Inc. Method and apparatus for processing of multiple protocols within data transmission signals
US7287079B2 (en) * 2001-06-29 2007-10-23 Qualcomm Incorporated Implementing and coordinating configuration of protocol processes
US20040077349A1 (en) * 2001-12-18 2004-04-22 Haim Barak Handoff method for wireless private branch exchange enabled for standard cellular handsets and wireless data devices
US7046702B2 (en) * 2002-03-07 2006-05-16 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Radio resource control signaling for physical layer configuration changes
GB2406482B (en) * 2002-03-12 2005-08-17 Toshiba Res Europ Ltd Alternative radio system monitoring
JP4005400B2 (ja) * 2002-04-10 2007-11-07 富士通株式会社 送信フォーマット組み合わせ情報選択方法及び移動端末装置
US7346349B2 (en) * 2002-11-06 2008-03-18 Nokia Corporation Method for controlling terminal fault corrections in cellular system
US7646759B2 (en) * 2003-01-07 2010-01-12 Intel Corporation Apparatus and method for configuring data plane behavior on network forwarding elements
WO2005034551A1 (en) 2003-10-01 2005-04-14 Actix Limited Call tracking systems
FI118713B (fi) 2003-12-10 2008-02-15 Nethawk Oyj Järjestely, menetelmä ja tietokoneohjelma pakettikytkentäisen solukkoradioverkon palvelun laadun määrittämiseen
US7519718B2 (en) * 2004-02-27 2009-04-14 International Business Machines Corporation Server-side protocol configuration of accessing clients
FI116763B (fi) 2004-03-15 2006-02-15 Nethawk Oyj Menetelmä, laite ja tietokoneohjelmatuote vastaanotettujen sanomien aikaleimaamiseen
FI117228B (fi) 2004-04-15 2006-07-31 Nethawk Oyj Mittalaitteen verkkokortti ja sen valmistusmenetelmä

Also Published As

Publication number Publication date
EP1757133A4 (en) 2011-04-13
FI20045230A (fi) 2005-12-19
FI20045230A0 (fi) 2004-06-18
US8032168B2 (en) 2011-10-04
US20070207770A1 (en) 2007-09-06
WO2005125246A1 (en) 2005-12-29
EP1757133A1 (en) 2007-02-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI117587B (fi) Menetelmä, laite ja tietokoneohjelmatuote tiedonsiirtoyhteyksien monitorointiin
US8285325B2 (en) Method and apparatus for interfacing among mobile terminal, base station and core network in mobile telecommunications system
US9007937B2 (en) Techniques for segregating circuit-switched traffic from packet-switched traffic in radio access networks
EP1885140B1 (en) Method of collecting data using mobile identification number in WCDMA network
US8254939B2 (en) System and method for mid-call merging of multi-protocol call messages on the Iub and Iur interfaces in UTRAN
KR100606370B1 (ko) 3지피피 시스템에서의 스케줄링 정보의 오류검출 방법
CN101330502B (zh) 一种跟踪rnc中信令fp帧的方法和装置
EP2137902B1 (en) Method for real-time AAL2 channel detection in UTRAN
JP2008259188A (ja) ネットワーク・コンポーネント検出方法及びネットワーク・チャネル識別方法
US20060068841A1 (en) Method and apparatus for interfacing among mobile terminal, base station and core network in mobile telecommunications system
CN101448210A (zh) 用于呼叫中合并多协议呼叫消息的系统和方法

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 117587

Country of ref document: FI

PC Transfer of assignment of patent

Owner name: EXFO OY

MM Patent lapsed