FI106423B - Järjestely vilpillisiksi tunnistettujen matkaviestimien ilmaisemiseksi solukko-matkaviestintäverkossa - Google Patents

Järjestely vilpillisiksi tunnistettujen matkaviestimien ilmaisemiseksi solukko-matkaviestintäverkossa Download PDF

Info

Publication number
FI106423B
FI106423B FI925384A FI925384A FI106423B FI 106423 B FI106423 B FI 106423B FI 925384 A FI925384 A FI 925384A FI 925384 A FI925384 A FI 925384A FI 106423 B FI106423 B FI 106423B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
call
state
mobile
message
wsm
Prior art date
Application number
FI925384A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI925384A (fi
FI925384A0 (fi
Inventor
Chinmei Chen Lee
Jack Kozik
Dennis James Wiest
Original Assignee
At & T Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by At & T Corp filed Critical At & T Corp
Publication of FI925384A0 publication Critical patent/FI925384A0/fi
Publication of FI925384A publication Critical patent/FI925384A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI106423B publication Critical patent/FI106423B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W12/00Security arrangements; Authentication; Protecting privacy or anonymity
    • H04W12/12Detection or prevention of fraud

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Security & Cryptography (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Radar Systems Or Details Thereof (AREA)
  • Dental Tools And Instruments Or Auxiliary Dental Instruments (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)
  • Measuring And Recording Apparatus For Diagnosis (AREA)

Description

106423 Järjestely vilpillisiksi tunnistettujen matkaviestimien ilmaisemiseksi solukko-matkaviestintäverkossa - Arrangemang för att detektera som bedrägliga identifierade mobilteleapparater • i ett cellulärt mobiltelekommunikationsnät 5 Tämä keksintö liittyy järjestelyihin matkaviestimien vilpillisen käytön ilmaisemiseksi solukko-matkaviestintäverkossa.
10 Matkaviestinnän radiojärjestelmät ovat levinneet yhä laajemmalle, ja ne mahdollistavat asiakkaiden puhelut helposti kuljetettavista, kannettavista ja kohtuullisen kevyistä, tai kevyistä ja pienistä, kädessä pidettävistä henkilökohtaisista viestintälaitteista. Sellaisissa järjestelmissä käytetään so-15 lukkotekniikan periaatteita, joilla mahdollistetaan yhteisesti varatun radiokaistan samojen taajuuksien toistuva käyttö laajemman alueen erillisillä paikallisilla alueilla eli soluissa. Jokaista solua palvelee tukiaseman lähetin/vastaanotin, jolloin asema käsittää joukon paikallisia lähetin/vastaanottimia, 20 jotka on liitetty yhteiseen antenniin. Tukiasemajärjestelmät, jotka kulloinkin käsittävät ohjaimen ja yhden tai useampia lähetin-vastaanotinasemia, on kytketty toisiinsa keskusjärjes-telmän, matkapuhelinkeskuksen kautta, joka myös on liitetty yleiseen kytkentäiseen puhelinverkkoon. Sellaisista solukko-25 järjestelmistä on nyt tulossa toinen sukupolvi, jolle on tun-: nusomaista digitaalinen radioliikenne ja erilaiset standardi- joukot, kuten yleiseurooppalainen digitaalinen matkaviestin-järjestelmä (GSM), jonka on saattanut julkisuuteen GSM-ryhmä (Special Mobile Group, SMG).
30
Koska matkaviestimiä ei kytketä langoin tai optisin kuiduin suoraan keskukseen, matkaviestimen on lähetettävä tunnuksensa verkkoon sen palvelujen saamiseksi. GSMrssä on määritelty mekanismi sellaisten matkaviestimien ilmaisemiseksi, jotka vil-35 pillisiksi pyrkivät matkimaan toista matkaviestintä. Huijari ei läpäise laillistusta, jos huijari ei tunne laillistusavain-ta, joka on olemassa tilaajan käyttökortilla (SIM). Erityisen vakava ongelma syntyy silloin, jos kauppias vilpillisiksi toi- 2 106423 mittaa toiselle asiakkaalle saman SIM:n kuin ensimmäiselle asiakkaalle. Koska toisella asiakkaalla on oikea laillis-tusavain SIM:ssä, sellainen vilppi on erityisen vaikea havaita, ja se muodostaa ongelman.
5
Tekniikan tason ongelmana on siten, ettei ole mitään tyydyttävää järjestelyä, jolla ilmaistaan että on olemassa kaksi tai useampia matkaviestimiä, joilla on sama monistettu SIM.
10 Edellä oleva ongelma ratkaistaan ja tekniikan tasoon nähden edistytään tämän keksinnön periaatteiden mukaan, kun tutkitaan tilan muutosten jokaista luokkaa, jotta nähtäisiin onko kyseessä oleva tilan muutos todennäköinen, ottaen huomioon matkaviestimen aikaisemmin rekisteröity tila. Aina kun matkavies-15 tin vaihtaa tilaa johonkin määrätyistä tiloista, tutkitaan tämän matkaviestimen edellistä määrättyä tilaa, ja jos muutos on epätodennäköinen, tehdään matkaviestintäverkon hallinnolle tietue. Nämä tietueet ovat osoituksena mahdollisesta vilpistä, ja niitä voidaan edullisesti käyttää matkaviestintäjärjestel-20 män operaattorin sekä määrätyllä tunnuksella rekisteröidyn asiakkaan varoittamiseksi toisen asiakkaan vilpillisestä olemassa olosta, jolla on sama SIM-tunnus. Kyseinen SIM-tunnus voidaan sitten hylätä, ja asiakkaalle voidaan antaa uusi SIM.
25 Tutkittujen ja rekisteröityjen tapahtumien tiloihin kuuluvat . seuraavat: liitetty matkaviestin, pois kytketty matkaviestin, vastaus hakuun, sijainnin päivitys, palvelupyyntö, ja sijainnin pyyhkiminen (sanoma HLR:Itä VLR:lle, jolla osoitetaan että matkaviestin on siirtynyt VLR:n palveleman alueen ulkopuolelle). Epä-30 todennäköisiin tapahtumiin sisältyvät: muutokset: liittyminen, kun matkaviestin jo on liittyneenä; pois kytkeminen, kun matkaviestin jo on kytketty pois; useampien vastauksien vastaanottaminen hakuun, kun yksi hakupyyntö on osoitettu yhteen ainoaan matkaviestimeen; sijaintipaikan päivityksen tai palvelupyynnön vas-35 taanottaminen, vaikka toinen päivitystoimenpide on käynnis- »« 3 106423 sä; palvelupyynnön vastaanottaminen, kun matkaviestin on kytketty pois; sijaintipaikan päivityspyynnön vastaanottaminen liittämisen tai pois kytkemisen toimenpiteen aikana; tai sijaintipaikan pyyhkimissanoman vastaanottaminen matkaviestintä 5 varten, kun puhelu tai sijainnin päivitys on aktivoitu.
Piirustusten lyhyt kuvaus: kuvio 1 on matkapuhelinkeskuksen GSM-perusmallin lohkokaavio 10 välittömine ja epäsuorine rajapintoineen; kuvio 2 havainnollistaa tämän mallin toteutusta eräässä suori- tusesimerkissä; kuvio 3 havainnollistaa erilaisia merkinannon yhteyskäytäntöjä, joita käytetään sanomien siirtämiseksi matkaviestinjär-15 jestelmissä; kuvio 4 esittää matkaviestimien väliset liitännät, maassa olevat keskukset, tukiasemajärjestelmät, yleisen kytkentäisen puhelinverkon, ja matkapuhelinkeskuksen; kuvio 5 esittää fyysisiä reittejä, joita käytetään merkinantoon 20 sekä puhe- tai datayhteyksiä varten; kuviot 6-8 havainnollistavat merkinantoyhteyksiä ja yleisten radiokeskusmoduulien (WGSM) osuutta; kuviot 9-13 havainnollistavat yhteyden muodostamista matkaviestimestä maalla olevaan kohteeseen; 25 kuvio 14 esittää matkapuhelun purkamisen; kuviot 15 - 18 havainnollistavat kanavanvaihtoprosessia; kuviot 19-21 havainnollistavat kanavanvaihtoprosessia sanomien vaihdon osalta; kuviot 22 - 28 havainnollistavat matkaviestimelle tulevaa 30 puhelua.
. · 3. · * Kuvio 1 on Eurooppalaisen standardin, yleiseurooppalaisen digitaalisen matkaviestinjärjestelmän (GSM) referenssimallin lohkokaavio. Jokaisella kaavion lohkoja yhdistävällä, kirjai-35 mella merkityllä viivalla on GSM-standardin määrittelemä rajapinta. Lyhyesti esitettynä jokaisella lohkolla on seuraava .· tarkoitus: 4 106423
Kotipaikkarekisteri (HLR) 102 sisältää matkaviestin-asiakkaan tietoja. HLR:ään talletettuja tietoja ovat pysyvä tieto, joka on riippumaton asiakkaan sen hetkisestä sijaintipaikasta, sekä väliaikainen tieto, kuten sellaisten palvelukeskusten (SC) 5 osoitteet, joihin on talletettu lyhyitä sanomia matkaviestimelle. (Esimerkki sellaisesta sanomasta on pyyntö kytkeä päälle "puhesanoma odottaa" -lamppu, joka osoittaa, että matkaviestimen käyttäjälle on talletettu puhesanoma puhesanomajärjestelmässä.) Nämä osoitteet pyyhitään, kun lyhyet sanomat on toimitettu. HLR 10 osoittaa myös merkinantojärjestelmän nro 7 pistekoodin, jota käytetään sellaisen moduulin löytämiseksi, joka sisältää vierailijan sen sijaintirekisterin (VLR) 104, joka sillä hetkellä liittyy matkaviestimeen.
15 VLR sisältää voimassa olevaa tietoa jokaista matkaviestin-asiakasta varten, mukaan lukien tämän asiakkaan matkaviestimen sen hetkisen tai viimeksi tunnetun sijaintipaikan, viestimen pääl-lä/pois-tilan, ja turvallisuusparametreja. Kuviossa on myös esitetty G-rajapinnan kautta liitetty etäis-VLR 106.
20
Laillistuskeskus (AUC) 108 tarjoaa laillistuksen ja salauksen parametrit, joilla varmistetaan ettei matkaviestin-asiakas väärin perustein voi ottaa toisen matkaviestin-asiakkaan henkilöllisyyttä, ja tiedot puheen tai datan salaamista varten, sekä 25 ohjausmerkit, jotka ilmateitse lähetetään matkaviestimen ja palvelevan BSS:n välillä. GSM-referenssimalli edellyttää digitaalista tietoliikennettä radiokanavilla. Koska näitä radiokanavia voidaan kuunnella, salaus on toivottavaa matkaviestimen ja tukiasemalla olevan, matkaviestintä palvelevan radiolä-30 hetin-vastaanottimen välillä.
' - - Matkapuhelinkeskus (MSC) 110 kytkee puheluja, joihin osallistuu ainakin yksi matkaviestin.
35 BSS 112 käsittää tukiasemaohjaimen (BSC) 114 ja yhden tai useampia tukiaseman lähetin-vastaanottimia (BTS) 116 matkaviestimiin (MS) 120 liikennöintiä varten. BSS ja MS liikennöivät 5 106423 radioyhteyksien kautta♦ BSS on myös kytketty yhdysjohdoilla puheen tai datan, sekä ohjaussanomien välittämiseksi matkaviestimien ja MSC:n välillä. BSC ja BTS voivat sijaita fyysisesti eri paikoissa (esimerkiksi BSC voi sijaita samassa paikassa kuin 5 MSC), jolloin vaaditaan yhdysjohto näiden kahden liittämiseksi toisiinsa. Sm edustaa MS:n ja ihmisen välistä rajapintaa.
Laitetunnus-rekisteri (EIR) 124 pitää kirjaa hyväksytyistä laitetunnussarjoista, sekä laitetunnussarjoista tai yksilölli-10 sistä laitetunnuksista, jotka ovat valvonnassa tai joilta palvelu on estetty. Laitetunnustieto vastaanotetaan matkaviestimeltä matkapuhelinkeskuksessa. EIR-rekisteriä käytetään tarkistamaan, että MS:n laitenumero on hyväksytty käytettäväksi yleisessä verkossa, eikä ole valvontalistalla tai palvelun 15 kieltolistalla.
Matkapuhelinkeskukset on suoraan tai yleisen kytkentäisen puhelinverkon 128 kautta kytketty toisiin matkapuhelinkeskuksiin, yleiseen kytkentäiseen puhelinverkkoon yhteyksien muodos-20 tamiseksi maalla oleviin asiakasviestimiin, sekä digitaalisiin monipalveluverkkoihin (ISDN) 126, joilla liikennöidään ISDN-yh-teyskäytännön mukaisesti.
Vaikka standardit määrittelevät näiden kaikkien lohkojen toi-25 minnan, ne eivät määrittele miten kukin näistä lohkoista on toteutettava. Tämän selityksen tarkoituksena on havainnollistaa erästä järjestelyä näiden standardien toteuttamiseksi edullisella tavalla.
30 Kuvio 2 havainnollistaa järjestelmän arkkitehtuuria GSM-matkavies-tinjärjestelmän toteuttamista varten. Matkaviestin (MS) 202 on yhteydessä BSS:ään 204 radiolinkkien 206 kautta, valinnaisesti käyttäen salattua digitaalista radioliikennettä MS:n ja BSS:n välisiä puhe- tai data- sekä ohjausyhteyksiä varten. MS on 35 yhteydessä matkapuhelinkeskukseen (MSC) 210 BSS:n kautta. BSS ja MSC vaihtavat ohjaussanomia matkapuhelinkeskuksen kanssa käyttäen . CClTT:n merkinantojärjestelmän nro 7 yhteyskäytäntöä (SS7).
6 106423 Tässä järjestelyssä yksiköiden HLR 212, VLR 214, AUC 216 ja EIR 218 kaikki tiedostot on integroitu MSC:hen 210. Kun MSC tarvitsee HLR-, VRL-, AUC- tai EIR-tiedostoja verkon toisesta yksiköstä, se saa ne SS7-sanomien avulla, joita lähetetään siihen yksikköön, 5 jolla sillä hetkellä on nämä tiedot.
MSC on laskutustietueiden keräämistä varten yhteydessä lasku-tuskeskukseen 220 CCITT X.25 yhteyskäytännöllä, ja se on myös yhteydessä käyttö- ja kunnossapitokeskukseen (OMC) 222 CCITT 10 X.25 yhteyskäytännöllä. OMC on yhteydessä BSS:iin MSC:n kautta, käyttäen SS7:ää. Eräässä toteutuksessa OMC on yhteydessä asiakkaiden hallintojärjestelmään 224 käyttäen tavallista RS-232 -yhteyttä. Lisäksi kunnossapitosanomat BSS:n ja OMC: n välillä lähetetään käyttäen SS7:ää tukiasemajärjestelmän käyt-15 tö-, kunnossapito- ja hallintaosan (BSSOMAP) yhteyskäytännön avulla.
Merkinantojärjestelmää nro 7 selitetään yksityiskohtaisesti artikkelissa A.R. Modarressi ym: Signalin System No. 7: A
20 Tutorial, IEEE Communications Magazine, heinäkuu 1990, sivut 19 - 35. GSM-standardin yhteyskäytännöt määritellään GSM-stand-ardimäärittelyissä, joilla tällä hetkellä on versio 3.8.
Kuviossa 3 on kaavio eri tyyppisillä yhteyksillä käytetyistä 25 yhteyskäytännöistä GSM-standardin mukaan. Useimmat näistä yhteyskäytännöistä ovat samat kuin SS7:ssä. Kansainvälisen standardisointijärjestön ISO:n sanomatasoihin perustuvan yhteyskäytännön seitsemästä tasosta vasemmalla on esitetty vain ylin (sovellustaso) ja kolme alinta tasoa (verkko-, data- ja fyysinen 30 taso). Kuviossa on esitetty neljä sanomatyyppiä: ensimmäinen kaksoissarake sisältää sanomat keskusjärjestelmästä keskusjär-jestelmään maissa olevia yhdysjohtoja varten, joihin sisältyy joko puhelinkäyttäjäosa (TUP) tai ISDN-käyttäjäosa (ISUP) (kummatkin SS7-standardeja) sovellustasoa varten. Toinen sarake 35 on yksiköiden MSC, VLR, HLR ja EIR välisiä sanomia varten, jotka käyttävät SS7-standardin sovellustason (MAP:a on laajennettu . GSM-standardeilla) tapahtumakapasiteetti- (TC), tapahtumaka- 7 106423 pasiteetin sovellusosa- (TCAP) ja matkaviestin-sovellusosa-(MAP) -alatasoja. Kun nämä sanomat ovat pelkästään MSC:n sisäisiä, nämä yhteyskäytännöt yksinkertaistuvat ja sanomat välitetään suoraan tai protokollakäsittelijöiden kautta niistä 5 vastaavien prosessoreiden välillä. Kolmas sarake on matkapuhelinkeskuksen ja BSS:n välisiä yhteyksiä varten. Viimeinen sarake on matkapuhelinkeskuksen ja matkaviestimen välisiä yhteyksiä varten.
10 Yhteyskäytännön kolme alinta alatasoa (taso 1, fyysinen taso; taso 2, datataso; ja alataso 3, sanomansiirto-osa (MTP), verkkotason alataso) ovat samat kaikelle tämän tyyppiselle tietoliikenteelle, ja ne ovat CCITT Q.701 - Q.707 standardin SS7-sanomansiirto-osan (MTP) standardien mukaisia. Merkinanto-15 yhteyden ohjausosa (SCCP), verkkotason alitaso, myös CCITT standardi Q.711 - Q.714, on yhteysorientoitunut MSC/MS-tieto-liikennettä varten, on vailla yhteyksiä toisessa sarakkeessa, ja voi olla kumpaakin MSC/BSS-tietoliikennettä varten. SCCP on käytettävissä eräitä ISUP-sovelluksia varten. Ensimmäistä sara-20 kettä varten (keskuksesta keskukseen) TUP- ja ISUP-sovellustasot ovat suoraan yhteydessä verkkotason MTP3-alatason kanssa.
MSC:n ja BSS:n tai matkaviestimen välisessä tietoliikenteessä käytetään radio-osajärjestelmän (tukiasemajärjestelmän) sovel-25 lusosan (BSSAP) -yhteyskäytäntöä. Matkapuhelinkeskuksen ja BSS:n välistä tietoliikennettä varten tasolla 7 käytetään BSSAP-yhteyskäytäntöä, mukaanlukien tukiaseman järjestelmäkä-sittelyn sovellusosa (BSSMAP). Matkapuhelinkeskuksen (MSC) ja matkaviestimen välinen tietoliikenne hoidetaan BSSAP-yhteyskäy-30 tännöillä, jotka sisältävät suorasiirron sovellusosan (DTAP). BSSAP, mukaanlukien BSSMAP ja DTAP, ovat GSM-standardeja.
Kuviossa 4 on matkapuhelinkeskuksen 400 (keskus) periaatelohko-kaavio, toteutettuna käyttäen AT&T:n 5ESS(R)-keskusta. Keskus, 35 joka yksityiskohtaisesti on selitetty aikakausijulkaisussa The AT&T Technical Journal, voi. 64, nro 6, osa 3, heinäkuu/elokuu 1985, sivut 1305 - 1564 (lehti), käsittää hallintomoduulin 402, e 106423 yhteysmoduulin 404, ja joukon keskusmoduuleja 406 - 412.
GSM-verkkoon soveltuvia keskusmoduuleja on neljä tyyppiä: radiokeskusmoduuli (WSM) 406 BSS:iin tapahtuvaa tietoliikennettä varten, ja valinnaisesti yleiseen kytkentäiseen puhelinverk-5 koon (PSTN) tapahtuvaa tietoliikennettä varten; keskusmoduulit (SM) 408 PSTN:ään tapahtuvaa tietoliikennettä varten; yleinen radiokeskusmoduuli (WGSM) 410 matkaviestimiä käsittävien puhelujen ohjauksen merkinantoyhteystarpeiden hoitamiseksi; ja yleinen PSTN-keskusmoduuli (PSTN GSM) 412, jota käytetään, jos 10 PSTN-yhdys johdot ovat ISUP- tai TUP-tyyppia, ts . jos ne käyttävät SS7:ää PSTN:n merkinantoa varten. PSTN GSM käsittelee ISUP- tai TUP-yhteyskäytäntöjä ja ne voidaan valinnaisesti myös liittää PSTN-yhdys j ohtoihin.
15 Hallintomoduulin (AM), yhteysmoduulin (CM) ja keskusmoduulin (SM) toiminnot PSTN:n suhteen on oleellisesti selitetty lehdessä, johon viitattiin. WGSM:n tarkoituksena on, kuten alla selitetään, yksinkertaistaa merkinantoliikennettä BSS:n ja BSS:ää palvelevan WSM:n välillä sekä MS:n ja WSM:n välillä. PSTN 20 GSM:n tehtävänä on ohjata yhteiskanavamerkinantoa MSC:n ja PSTN:n välillä. PSTN GSM on liitetty sanomien välitysreiteillä SM:ien protokollakäsittelijoihin.
Matkapuhelinkeskuksen merkinantoarkkitehtuuria on yksinkertais-25 tettu huomattavasti siten, että merkinantosanomat kulkevat datakytkimien ja protokollakäsittelijoiden yhteisen joukon kautta yleisessä radiokeskusmoduulissa (WGSM). Yleinen radiokeskusmoduuli on kiinteästi kytkettyjen kanavien (sanomien välitysreitit) kautta fyysisesti kytketty yhteysmoduulin aika-30 jakoisen kytkimen kautta jokaiseen radiokeskusmoduuliin. Nämä ovat 64 kbit/s -kanavia, samoja kuin 5ESS-keskusmoduulin PCM-puhekanavat. WGSM:n WSM:ään yhdistävän toisen kiinteästi kytketyn fyysisen kanavan kautta lähetetään sanomia BSSrlle tässä fyysisessä kanavassa olevien virtuaalisten kanavien 35 kautta; tämän fyysisen kanavan muut virtuaaliset kanavat välittävät sanomia, jotka tulevat matkaviestimiltä tai jotka on ; niille tarkoitettu.
f 106423
Radiokeskusmoduulit (WSM) ovat yhdistettyjä paketti- ja piirikytkentäisiä keskusmoduuleja, jotka kulloinkin käsittävät kes-kusmoduulin prosessorin (SMP), lähiverkon toisiinsa liittäinien protokollakäsittelijoiden joukon käsittävän pakettikytkentäyk-5 sikön (PSU), sekä piirikytkentäjärjestelyjä, jotka sisältävät digitaalisen toiminneliitännän (DFI) ja aikavälin vaihtoyksikön (TSIU). TSIU on kytketty yhteysmoduulin aikajakoiseen kytkimeen keskusmoduulien toisiinsa liittämistä varten. Keskusmoduuleja, joihin sisältyy pakettikytkentäyksikkö, on selitetty US-paten-10 tissa 4,592,048 (M.W. Beckner ym).
Merkinantoreitit BSS:n, WSM:n ja yleisen radiokeskusmoduulin (WGSM) välillä ovat seuraavat. Jokainen tukiasema on kytketty digitaalisilla siirtojärjestelmillä kahteen tai useampaan ra-15 diokeskusmoduuliin 504 (kuvio 5). Useat näistä digitaalisista siirtojärjestelmistä sisältävät yhden tai useampia merkinantokanavia, jolloin jokaisesta BSS:stä tuleva merkinantokanava on kytketty ainakin kahteen WSM:ään. Merkinantokanava on kytketty tämän radiokeskusmoduulin 504 digitaalisen rajapinnan kautta 20 radiokeskusmoduulin TSIU-yksikköön, ja siten se on kytketty yhteysmoduulin 506 kautta yleisessä radiokeskusmoduulissa olevaan protokollakäsittelijään (PH). Yleisen radiokeskusmoduulin protokollakäsittelijät on kytketty toisiinsa WGSM:n pakettikyt-kentäyksikön lähiverkon kautta.
25 WGSM:n ja määränpäänä olevan radiokeskusmoduulin välinen mer-kinantoreitin osuus on seuraava. WGSM:llä on ainakin yksi protokollakäsittelijä, jolla on portti sanomien määrättyyn radiokeskusmoduuliin lähettämistä varten sekä siltä tulevien 20 sanomien vastaanottamista varten. Tämä portti on kytketty sanomien välitysreittiin, joka kulkee kiinteästi kytketyllä yhteydellä yhteysmoduulin aikajakoisen kytkimen kautta. Jokainen sellainen sanomien välitysreitti on 64 kbit/s -datayhteys, ja se on kytketty protokollakäsittelijäporttiin yhteyden kum-35 masakin päässä. Toisessa päässä olevan protokollakäsittelijän vikaantuessa voidaan varalla olevia protokollakäsittelijöitä käyttää viallisen protokollakäsittelijän korvaamiseksi. Ra- φ 10 106423 diokeskusmoduulin protokollakäsittelijä on lähiverkkonsa puolella paketti-rajapinnan kautta yhteydessä WSM:n keskusmoduulin prosessoriin. Tämä keskusmoduulin prosessori hoitaa kutsunkä-sittelyn ja kehittää tai käsittelee esimerkiksi WSM:n ja BSS:n 5 välisen sanoman BSSAP-osan. Sanoman välitysreitti ja BSS:n radiokeskusmoduuliin liittävät fyysiset merkinantoyhteydet välittävät useita virtuaalisia datareittejä, tavallisesti tilapäisiä virtuaalisia datareittejä (SCCP-yhteyksiä).
10 Näillä merkinantojärjestelyillä on joukko etuja. Kun järjestetään ainakin kaksi merkinannon datayhteyttä jokaisen tukiaseman ja ainakin kahden keskusmoduulin välillä, saadaan redundanssia ja toiminta voi jatkua vaikka toinen merkinantokanavista (mukaan lukien merkinantokanavan kummassakin päässä olevat protokolla-15 käsittelijät) tai WSM vikaantuisi. Yhden ainoan yleisen ra-diokeskusmoduulin käyttö, ja siihen luonnollisesti liittyvän protokollakäsittelijoiden säästön avulla, tiivistää sitä muunnos tietoa, jota tarvitaan osoite-keskusmoduulin valitsemiseksi, kun esimerkiksi tarvitaan määrätyn asiakkaan VLR-tiedot tämän 20 asiakkaan kansainvälisen matkaviestin-tilaajan tunnuksen (IMSI) perusteella. Yhden tai useamman protokollakäsittelijän vikaantuminen WGSM:ssä voidaan hoitaa korvaamalla vikaantunut protokollakäsitteli jä toimivalla varalaitteella ja alustamalla tämä protokollakäsittelijä oikealla tavalla, niin että se voi 25 vastaanottaa vikaantuneen protokollakäsittelijän toiminnat.
<
Paikallisia referenssinumeroita, joita tarkastellaan alla, käytetään SCCP-yhteyksien tunnistamiseksi. Kuten alla selitetään, mitään näistä yhteyksistä ei menetetä, vaikka vikaantunut protokollakäsittelijä on käsitellyt niitä, koska avaintieto on 30 talletettu paikallisiin referenssinumeroihin, ja koska kahdennettuja tietueita pidetään kaikkien WGSM:n protokollakäsitteli-jöiden kautta kulkevien stabiilien SCCP-yhteyksien osalta.
WGSM:ssä on ainakin yksi vara-protokollakäsittelijä PSU-kehik-35 koa kohti. Jonkin protokollakäsittelijän vikaantuessa varalaite korvaa sen. Ellei redundattia dataa olisi käytettävissä, niin . protokollakäsitteli jän simplex-vian tapauksessa SCCP-yhteyksien u 106423 dynaaminen data menetettäisiin, ja vastaavasti menetettäisiin kaikki tämän protokollakäsittelijän kautta kytketyt BSSAP-puhe-lut. Tämän datan redundanssi lisätään ohjelmisto-arkkitehtuuriin tämän yhteysdatan säilymisen varmistamiseksi.
5
Kun matkapuhelinkeskuksen ja BSS:n välille muodostetaan yhteys, paikallinen yhteystunnus liitetään jokaiseen erilliseen yhteyteen. Jotta voitaisiin pitää kaikki MSC:n ja BSS:n väliset yhteydet koordinoituina, tämä yhteystieto jaetaan käyttämällä 10 SCCP:n paikallisia referenssinumeroita. CCITT SS7 -yhteyskäytännön mukaisesti kumpikin pää lähettää paikallisen referens-sinumeronsa ja kaukopään paikallisen referenssinumeron, kun luvallisen yhteyden muodostaminen ensi kertaa vahvistetaan. Tämän paikallisen referenssinumeron arvoa ei ole rajoitettu 15 standardeissa. Kun yhteys ensiksi alustetaan matkapuhelinkeskuksessa, paikallinen referenssinumero koodataan niin, että se sisältää yhteystunnuksen ja sen protokollakäsittelijän numeron, jossa yhteys on muodostettu.
20 MTP-tason avulla hoidetaan datayhteyden kuormituksen jako, kanavanvaihto ja kanavanpalautus, jolloin mahdollisena tuloksena on, että jotakin yhteyttä varten saapuvat sanomat voivat saapua fyysisesti eri yhteydellä kuin millä sanomat lähetetään. Tämän tapahtuessa toiseen protokollakäsittelijään saapuvat 25 SSCP-sanomat väylöitetään oikealle protokollakäsittelijälle ? paikallisen referenssinumeron dekoodauksen avulla, koska tämä suure sisältää sen protokollakäsittelijän (PH) tunnuksen, jossa yhteys on muodostettu.
30 Aina kun SCCP-yhteys siirtyy aktiiviseen (stabiiliin) tilaan, tämä yhteystieto jaetaan PSU-yhteisön seuraavaksi ylemmän PH:n - - kanssa (jolloin ensimmäinen PH on "seuraavaksi ylempi" PH viimeisen PH:n tapauksessa) . Tämä "seuraavaksi ylempi" PH tunnetaan "tuki-PH":n nimellä. PH:n vikaantuessa vara-PH kytke-35 tään sen tilalle ja liitetään siten tämän PH: n sanomien lähteisiin ja osoitteisiin. "Seuraavaksi ylempi" PH lähettää vara-PH:lie luettelon vikaantuneen PH:n stabiilien yhteyksien » 12 106423 referenssinumeroista; "seuraavaksi ylempi" PH jatkaa näiden yhteyksien ohjaamista niin kauan kuin ne ovat aktiivina. Vara-PH osoittaa paikalliset referenssinumerot uusille yhteyksille, joilla on sama loogisen PH:n numero, kuin vikaantuneella PH:11a 5 aikaisemmin hoidetuilla yhteyksillä. Kun vara-PH vastaanottaa sanoman aktiivista yhteyttä varten, se ensin tarkistaa nähdäkseen onko referenssinumero sellaisen yhteyden numero, jota "seuraavaksi ylempi" PH ohjaa. Jos asia on näin, vara-PH lähettää tämän sanoman "seuraavaksi ylemmälle" PH:lle, jolla on tiedot 10 tämän sanoman käsittelyä varten, ja joka siten voi ylläpitää virtuaalista yhteyttä. Tällä tavalla olemassa olevilla SCCP-yh-teyksillä vastaanotetut vikaantuneelle PH:lie tarkoitetut sanomat väylöitetään automaattisesti "seuraavaksi ylemmälle" eli tuki-PH:lle, siinä tapauksessa että PH vikaantuu. Kun PH 15 vikaantuu, vara-PH käynnistää tämän varatiedon varassa automaattisesti uudelleen SCCP-yhteyksiin liittyvät ajastimet. Tällä tavalla stabiilit yhteydet säilyvät stabiileina, samoinkuin näistä yhteyksistä riippuvat puhelut. Jokaisella PH:11a, joka muodostaa SCCP-yhteyksiä, on sille osoitettu tuki-PH. Koska 20 vara-PH sen jälkeen ottaa vikaantuneen PH:n loogisen osan ja nimen ja hyväksyy tälle PH:lie osoitetut uudet SCCP-sanomayh-teyksien pyynnöt, tämä vähitellen pienentää tuki-PH:lie tulevaa väliaikaista ylikuormaa. Kun vikaantunut PH lopuksi palautetaan käyttöön, se ottaa vara-PH:n osan.
25
Vaikka tässä suoritusmuodossa "seuraavaksi ylempää" PH:ta käytetään tukena, voitaisiin sen sijasta käyttää muitakin ennalta määrättyjä tukijärjestelyjä, kuten esimerkiksi "seuraavaksi ylempi, yhden yli hypäten" (järjestelmässä, jossa on 30 parillinen määrä aktiiveja protokollakäsittelijöitä). Termiä "ennalta määrätty viereinen" käytetään kuvaamaan jonkin ennalta • määrätyn tuki-PH:n valitsemista.
Kuten edellä selitettiin, kun vara-PH ottaa vikaantuneen PH:n 35 osan, tuki-PH ilmoittaa sen kaikkien aktiivisten yhteyksien sen hetkisen tilan vara-PH:lie. Vara-PH ei käytä uudestaan resurs-. seja, kuten yhteyksien tunnusnumerolta, niille aktiiveille 13 106423 yhteyksille, jotka edelleen kulkevat tuki-PH:n kautta, kun uutta SCCP-yhteyttä muodostetaan. Tuki-PH jatkaa sitten kaikkien sillä hetkellä aktiivisina olevien yhteyksien palvelemista kunnes ne puretaan, samoinkuin sille itselleen osoitettujen uusien SCCP-5 yhteyksien palvelemista.
Kun matkaviestimeen ensin kytketään virta määrätyssä matkaviestinverkossa, matkaviestin käyttää tunnistamisekseen kansainvälistä matkaviestin-tilaajan tunnusta (IMSI). Tätä IMSI-tunnusta 10 käytetään VLR-tietojen pyynnön väylöittämiseksi WSM:lle, joka sisältää tämän datan. WGSM:n jokainen protokollakäsittelijä sisältää taulukon, johon on talletettu IMSI-WSM-kartta, jolloin taulukko on luotu WSM:ien toimittamien tietojen perusteella. Jotta HLR-tietueet ja, mahdollisuuksien mukaan niihin liittyvät 15 VLR-tietueet voitaisiin tallettaa mihin tahansa WSM:ään, tämä hakutaulukko sisältää yhden tietorivin IMSI:ä kohti. Sijaintipaikan päivittämisen eli rekisteröimisen prosessin aikana se SM, johon VLR-tieto on talletettu, liittää matkaviestimeen tilapäisen matkaviestin-tilaajan tunnuksen (TMSI). TMSI, jonka arvoa 20 ei muutoin ole rajoitettu GSM-standardilla, vaikka se ainakin osaksi on satunnainen, koodataan erityisesti sen WSM:n tunnuksella (ts. keskusmoduuli, jossa on radio-ohjelmistoa), joka sisältää VLR:n, niin että yksinkertaistetaan tulevien sanomien oikeaan WSM:ään pääsyä VLR-tietoa vaadittaessa, jos TMSI on 25 käytettävissä. TMSI:n satunnais-ominaisuus pidetään voimassa satunnaistamalla kolme sen neljästä oktetista. Muutoin kun alussa tapahtuvan matkaviestimen virran päälle kytkemisen yhteydessä, jota edellä selitettiin, TMSI-tunnusta käytetään normaalisti kaikkia BSSAP-tapahtumia varten. Kun matkaviestin 30 aloittaa tapahtuman (kuten puhelun tai sijainnin päivityksen), niin tapahtumasta tietoa tallettava SCCP-yhteyden tietokanta tallettaa tiedon sen WSM:n tunnistamiseksi, joka sisältää VLR-tiedot, sekä sen WSM:n tunnistamiseksi, joka sisältää BSSiään liitetyn yhdysjohdon. Tätä käytetään kaikkien tätä 35 yhteyttä koskevien seuraavien sanomien väylöittämiseksi, jotka eivät sisällä TMSI-tunnusta.
14 106423
Esimerkkinä merkinantojärjestelmän toiminnasta, tarkastellaan BSS:n ja matkapuhelinkeskuksen välistä datayhteyttä. Oletettakoon, että yhteys on aloitettu BSS:stä. Aloitussanoma lähetet- * täisiin ensin BSS:n MTP:n avulla BSS:stä merkinanto-datayhteyden 5 kautta, joka loogisesti yhdistää BSS:n ja WGSM:n. Yleisessä radiokeskusmoduulissa oleva protokollakäsittelijä, johon merkinanto-datayhteys päätetään, välittää sanoman MTP:ltä SCCP-oh-jausophjelmalle. Tämä SCCP-ohjelma riisuu MTP-otsikon ja jäsentää sanoman. Sanoman sisällöstä riippuen muodostetaan tai 10 puretaan yhteys, tai vaaditaan datan välittämistä. Tässä esimerkissä pyydetään yhteyden muodostamista ja SCCP-yhteys (ts. virtuaalinen piiri) muodostetaan väliaikaisesti merkinanto-datayhteyden WGSM:n päässä olevan protokollakäsittelijän ja BSS:n protokollakäsittelijän välille. SCCP-ohjausohjelma tiedottaa 15 primitiivisen rajapinnan kautta yhteydenmuodostuspyynnöstä tukiasemajärjestelmän sovellusosalle (BSSAP) (jota myös sanotaan radio-osajärjestelmän sovellusosaksi kuviossa 3). Sen jälkeen BSSAP jäsentää BSSAP-sanoman ja saa osoite-radiokeskusmoduulin tunnuksen. Tässä esimerkiksi VLR-tietoa vaativan kyselyn tapauk-20 sessa tämä osoite-WSM tunnistetaan BSSAP-sanomaan sisältyvän kansainvälisen matkaviestin-tilaajan tunnuksen (IMSI) kentän avulla. BSSAP:n ohjausprosessi käyttää IMSI-tunnusta hakutaulu-kon indeksinä hakeakseen sen WSM:n, josta voidaan löytää tämän IMSI:n VLR-tietokanta. Sanoma lähetetään sen jälkeen WGSM:n 25 puitteissa protokollakäsittelijäitä, joka on merkinanto-datayhteyden päässä, protokollakäsittelijälle, joka on tunnistettuun WSM:ään olevan sanomien välitysreitin päässä. Tämä protokolla-käsittelijä lähettää sitten sanomat osoite-WSM:n protokollakäsitteli jälle, joka vuorostaan johtaa sanomat eteenpäin tämän 30 WSM:n matkapuhelinkeskuksen prosessorille. Osoite-WSM:n BSSAP-ohjausprosessi jäsentää sitten edelleen sanomaa ja johtaa sen ' kutsunkäsittelyohjelmalle matkaviestinpuhelun tai -palvelun käsittelyä varten.
35 Toisena esimerkkinä keksinnön tässä suoritusmuodossa toteutetusta merkinanto-proseduurista on proseduuri sanomien lähettä-. miseksi radiokeskusmoduulista BSS:lle jo muodostetun yhteyden is 106423 kautta. Lähettävässä radiokeskusmoduulissa BSSAP-prosessi kokoaa sanoman BSSAP-tason, joka varustetaan SCCP-yhteyden tunnistavalla paikallisella referenssinumerolla. Tämä prosessi lähettää sitten sanoman edelleen lähteenä olevan radiokeskusmoduulin 5 protokollakäsittelijälle, joka sitten lähettää sanoman kiin teästi kytketyn sanomanvälitys reitin kautta, joka kulkee yhteys-moduulin kautta yleisessä radiokeskusmoduulissa olevalle ensimmäiselle protokollakäsittelijälle. Tämä ensimmäinen protokolla-käsittelijä tutkii sanoman paikallisen referenssinumeron ja 10 käyttää sitä SCCP-yhteyden päätteenä toimivan toisen protokollakäsitteli jän määrittämiseksi. (Tämä paikallinen referens-sinumero johdettiin edeltä käsin SCCP-yhteyden muodostamis-prosessin aikana.) Tämä protokollakäsittelijä käyttää sitten SCCP-prosessia sanoman kapseloimiseksi SCCP-otsikolla ja johtaa 15 sanoman sanomansiirto-osan (MTP) prosessiin, jossa lisätään MTP-otsikot. Sen jälkeen sanoma lähetetään (loogisen) datayhteyden kautta BSS;lle. (Tätä loogista datayhteyttä vastaava fyysistä datayhteyttä on selitetty aikaisemmin.) 20 Edullisesti tämän tyyppinen järjestely sallii oleellisesti kaikkien SS7-yhteyskäytännön toimintojen suorittamisen WGSM:n pakettikytkentäyksikössä (käyttämättä keskusmoduulin prosessoria tai WGSM:ää) ja sallii sen, että lähettävät ja vastaanottavat WSM:t käsittelevät sanomiansa riippumatta niiden osoitteesta. 25 WGSM:n pakettikytkentäyksikön protokollakäsittelijoiden joukko toimii itse asiassa kaiken merkinanto-yhteyskäytännön käsittelijänä. (Täyteen kalustettu WGSM sisältää 75 aktiivista ja 5 varalla olevaa protokollakäsittelijää.) WGSM kokoaa ja purkaa merkinantojärjestelmän nro 7 sanomien sovellusdatan otsikot ja 30 kytkee sanomat lähetettäviksi oikealle WSM:lle, joka voi joko hyväksyä sanomat (jos osoittena on matkapuhelinkeskus) tai ! lähettää sanomia kyseessä olevalle BSS:lle (jos osoite on joko BSS tai matkaviestin).
35 Lisäksi BSC liikennöi hallintomoduulin kautta ulkoiseen palvelukeskukseen 226 käyttäen X.25 -yhteyskäytäntöä lyhyiden sanomien toimittamiseksi, kuten esimerkiksi osoittamaan että pu- ie 106423 hesanoma odottaa. MSC liikennöi yleiseen kytkentäiseen puhelinverkkoon käyttäen maalla olevien laitteiden merkinantojärjestelmää, kuten SS7:ää.
* 5 Keskusmoduulit vaihtavat myös sanomia yhteysmoduulin sanomakyt-kimen kautta, kuten tehdään maalla olevassa 5ESS-keskuksessa.
Tällä tavalla lähetetään kutsunkäsittelysanomat, kuten sanomat joita vaihdetaan yhteyden muodostamiseksi yhteysmoduulien kautta, esimerkiksi maalla olevalta asemalta matkaviestimeen tai 10 matkaviestimestä maalla olevaan asemaan kytketyn puhelun yleisen kytkentäisen puhelinverkon osuuteen kytketyn keskusmoduulin ja radiokeskusmoduulin välille, joka on kytketty BSS:n kautta puhelimen matkaviestimen puoleiseen päähän.
15 Aina kun MS on koti-MSC:nsä palvelemalla alueella, ts. sen MSC:n alueella joka sisältää tämän MS:n HLR:n, perus-VLR liittyy HLRrään siten, että yhteistä dataa on talletettu vain toiseen näistä kahdesta rekisteristä; VLR ja HLR talletetaan siten samaan moduuliin.
20
Kun matkaviestimestä on joko kytketty virta pois (power-off tila) tai kun sen virta on päällä (power-on tila), mutta kun se ei ole aktiivisen puhelun tilassa, tätä matkaviestintä varten ylläpidetään vain VLR-perusversiota VLR-WSM:ssä. Kun matkaviestin 25 ottaa puhelun, tai kun tätä matkaviestintä varten vastaanotetaan kutsu, talletetaan matkaviestimen puheluja ohjaavaan WSM:ään VLR:n osan erillinen dynaaminen versio jota sitten ylläpidetään.
Tämä VLR:n kopio linkitetään siinä WSM:ssä olevaan pääteproses-siin, joka ohjaa puhelun matkaviestimen puoleista päätä. Jos 30 matkaviestin siirtyy ja puhelu siirretään toiselle keskusmoduu-lille, niin VLR:n dynaaminen kopio siirretään uudelle WSM:lle,
: - joka palvelee matkaviestintä tämän puhelun aikana, ja VLR
linkitetään pääteprosessiin tämän puhelun palvelemiseksi tässä WSM:ssä. On huomattava, että perus-VLR:n tietoja, jotka eivät 35 ole oleellisia MS:n sijaintipaikan osalta, muutetaan vain hallinnollisin toimenpitein, eli sellaisia asiakkaan ohjelmoin-titoimepiteitä, kuten soitonsiirto-toiminteen numeron määritte- 17 106423 lyä ei kopioida dynaamiseen VLR:ään. Järjestelmän operaattori muuttaa HLRtää tarvittaessa, joka vuorostaan päivittää perus-VLR:n; operaattori pääsee perus-VLR:ään vain lukemista varten ('read only') vianhakutarkoituksessa.
5
Matkaviestimen sijaintipaikkaa ei päivitetä dynaamisessa eikä perus-VLR:ssäkään puhelun aikana, ja päivitys tehdään perus-VLR:ään vain osana sijaintipaikan päivitystoimenpidettä. Sijaintipaikan päivitystoimenpide toteutetaan, kun matkaviestin 10 on vapaana virta kytkettynä, ja kun se siirtyy sijaintipaikasta toiseen. Sijaintialue on se alue, jossa haku tehdään kun vastaanotetaan MS:ään osoitettu puhelu.
Kaikki saapuvat kutsut tarkistavat ensin HLR:n. Tämä johtuu 15 siitä, että HLR on kiinteä ja HLR:n tietueen sijaintipaikka on sidottu kutsutun matkaviestimen numeroon (puhelinnumeroon). HLR on tallettanut sen mukana tiedot perus-VLR:n löytämiseksi; tämä tieto sisältää perus-VLR:n sisältävän matkapuhelinkeskuksen tunnuksen. Tätä yksityiskohtaista selitystä varten tämä MSC on 20 sama kuin HLR:n MSC, ja HLR ja VLR talletetaan yhtenä lohkona niin, että jos jompikumpi paikallistetaan, niin myös toinen löydetään. Kaikki matkaviestimeen liittyvän tiedon hallinnolliset muutokset talletetaan ensin HLR:ään, joka sitten lähettää sanomat vastaavien muutosten tallettamiseksi perus-VLR:ään. 25 Asiakkaan tekemät muutokset, kuten toisen soitonsiirto-numeron tilaaminen, johdetaan aluksi edelleen VLR:lie, joka ei aluksi tee mitään muutoksia tietueeseensa, vaan siirtää pyynnön edelleen HLR:ään, joka tekee tarvittavan muutoksen ja muodostaa sanoman perus-VLR:n päivittämistä varten. HLR:ään päästään 30 matkaviestimen puhelinnumeron avulla tai kansainvälisen matkaviestin-tilaajan tunnuksen avulla (IMSI). VLR:ään päästään ? IMSI:n tai TMSI:n avulla; HLR voi myös päästä VLR:ään erityisellä ISDN-osoitteella. ISDN-osoitteita ylläpidetään yksiköitä VLR, HLR, MSC ja EIR varten GSM-spesifikaation mukaisesti.
VLR on liitetty HLR:ään niin, että yhteinen tieto on talletettava vain kerran. Tämä järjestely on tyydyttävä niin kauan kuin 35 is 106423 matkaviestin on MSC:n palvelemalla alueella; VLR:n tallettamisen huomioon ottaminen, kun matkaviestin jättää tämän alueen on tämän selityksen tarkoituksen ulkopuolella.
5 Yhdistetty HLR ja VLR talletetaan MSC:n radiokeskusmoduuleihin. Jokainen keskusmoduuli tallettaa tietueita matkaviestin-puhe-linnumeroiden määrätylle sarjalle, ja jokaisella moduulilla on sarjamuunnos, jonka avulla valitaan moduuli puhelinnumeron perusteella. Koska HLR/VLR-rekisteriin täytyy myös päästä IMSI:n 10 avulla, WGSM:n jokaiseen protokollakäsittelijään on talletettu taulukko, jolla tunnistetaan se moduuli, johon on talletettu MSC:n palveleman jokaisen IMSI:n VLR/HLR. Muunnosta ei tarvita kun pääsy tapahtuu TMSI:n kautta, koska se sisältää alikentän VLR/HLR-moduulien tunnistamista varten.
15
Kuviossa 5 on lohkokaavio, joka havainnollistaa tukiasemien ja radiokeskusmoduulien välisiä fyysisiä merkinantoreittejä. Tukiasemat 502 on kytketty pysyvillä virtuaalipiireillä, jotka fyysisesti kulkevat tukiasemaa palvelevan WSM:n 504 kautta ja 20 yhteysmoduulin 506 kautta WGSM:n protokollakäsittelijään 508. Protokollakäsittelijä vastaanottaa SS7-yhteyskäytännön mukaisia sanomia, joita käytetään liikennöitäessä tukiasemalle, ja lähettää sanomat oikealle WSM:lle; BSS:ään liitetty digitaalinen toiminneliitäntä lähettää sanomat WGSM:n protokollakäsitteli-25 jälle, joka on kytketty kytkettävällä fyysisesti kiinteällä datakanavalla osoite-WSM:ään, jossa sen päättää protokollakäsittelijä, joka on kytketty WSM:n keskusmoduulin prosessoriin. Edullisesti WGSM toimii standardi-yhteyskäytännön päätteenä ja sallii minkä tahansa WSM:n ohjata mitä tahansa puhelua tu-30 kiasemilta, joilla on yhdysjohtoja WSM:ään, koska puhelua ohjaavan keskusmoduulin prosessorin (SMP) ei tarvitse olla se SMP, joka ohjaa määrättyä yhteyttä BSS-yhdysjohdon ja SM:ään johtavan kanavan tai WSM:n muuhun lähtöön johtavan kanavan välillä.
35
Kuvio 6 esittää loogisen merkinantojärjestelmän. Tukiasemajär-. jestelmä 602 liikennöi WGSM:n 604 kanssa, joka sitten välittää 19 106423 sanoinansa yhteysmoduulin 606 kautta sopivalle WSM:lle 610.
Kuten kuviossa 7 on esitetty, määrätyn matkapuhelinkeskuksen VLR-tiedot on jaettu WSM-moduuleille 702...704 tässä keskukses-5 sa. Tässä nimenomaisessa esimerkissä, kun WSM 702 tarvitsee VLR-tietoa WSM:stä 704, se pyytää tietoja moduulien välisten kutsunkäsittely-datayhteyksien kautta, jotka on kytketty 5ESS-keskuksen yhteysmoduulien sanomakytkimen kautta.
10 Kuvio 8 havainnollistaa moduuleja, jotka liittyvät puheluun matkaviestimeltä maalla olevaan asemaan. Lähimpänä matkaviestintä oleva tukiasemajärjestelmä 802 on kytketty puhereitillä radiokeskusmoduuliin (WSM) 804, joka voidaan kytkeä yhteysmoduulin (CM) kautta toiseen keskusmoduuliin yleisen kytkentäisen 15 puhelinverkon (PSTN) 808 kautta kutsuttuun asiakkaaseen kytkemistä varten. Yleistä PSTN-keskusmoduulia (GSM) 810 käytetään ohjaamaan SS7-merkinantoa yleiseen kytkentäiseen puhelinverkkoon. WSM 812, joka sisältää perus-VLR-tiedot, kytketään virtuaalisten datayhteyksien kautta WSM:ään 804, joka ohjaa 20 puhelun matkaviestimen puoleista haaraa. Moduulit SM 806 ja WSM 804 kytketään virtuaalisen datayhteyden kautta tätä puhelua kummassakin moduulissa hoitavien pääteprosessien toimintojen koordinoimiseksi. WGSM 814 välittää kaiken tiedon BSS:lle ja BSS:ltä ja lähettää tiedot tarvittaessa joko WSM:lle 814 tai 25 VLR-WSM:lie 812.
Yhdenmukaisesti maalla välitettävien puhelujen 5ESS-toimintape-riaatteiden kanssa käytetään hallinnollista moduulia 508 (kuviossa 5) valitsemaan lähtevät PSTN-yhdysjohdot matkaviestimel-30 tä lähtevien puhelujen osalta sekä valitsemaan aikavälit keskusmoduulien välisiä puhereittejä varten. Lisäksi hallinnoi-: - lista moduulia käytetään valitsemaan yhdysjohto matkapuhelin keskuksen ja tukiasemaohjaimen välillä. Tukiasemaohjain valitsee reitin tukiasemaohjaimeen tulevan yhdysjohdon ja tukiaseman 35 lähetin-vastaanotinmoduulin välillä. Kuten edellä mainittiin, tämä reitti voi olla maalla oleva yhdysjohto. BSS:ien ja matkapuhelinkeskuksen väliset yhdysjohdot ovat yksisuuntaisia 20 1 0 6 4 2 3 ja lähtevät matkapuhelinkeskuksesta. Tällä tavalla vapaan yhdysjohdon hakeminen keskeisellä hallintomoduulilla tulee tehokkaaksi ja yhdysjohtoja voidaan käyttää täysin hyväksi; matkapuhelinkeskuksen osana oleva hallintomoduuli etsii ja 5 osoittaa yhdysjohdon, riippumatta siitä, tuleeko kutsu matkaviestimeltä vai onko se osoitettu matkaviestimelle.
Kuviot 9-13 havainnollistavat sanomia, joita tarvitaan käsiteltäessä matkaviestimeltä maalla olevaan asemaan suuntau-10 tuvaa puhelua, ja niissä esitetään jokaisen sanoman lähde ja osoite. Puhelu aloitetaan ohjauskanavan pyyntösanomalla 902 (kuvio 9) MS:Itä BSS:lle, jolla pyydetään MS:Itä lähtevää merkinantoa varten oman ohjauskanavan osoittamista. Sen jälkeen MS lähettää palvelupyyntösanoman 906 BSS:lle, joka välittää 15 tämän palvelupyyntösanoman 908 WGSM:lle. WGSM lähettää prosessin pääsypyyntösanoman 910 WSM:lle, joka sisältää VLR-tiedon. WGSMilla on tiedot sen määrittämistä varten, mikä WSM sisältää VLR-tiedot tätä matkaviestintä varten. Tätä tietoa käytetään, kun TMSI ei ole käytettävissä. Jos TMSI on käytettävissä, siihen 20 on koodattu VLR-WSM-tunnus VLR-WSM:n helppoa tunnistamista varten. Sanoma WGSM:ltä VLR-WSM:lle koskee palvelupyynnön käsittelyä ja yhteysdatan luomista VLR-WSM:ssä tätä pyyntöä varten. VLR-WSM kirjoittaa yhteysdatalohkoon merkin sitä prosessia varten, joka käsittelee pyyntöä. Tieto sisältää yhteyttä 25 käyttävien yhteystapahtumien tunnukset. Laillistusprosessi aloitetaan tarvittaessa VLR-WSM:ssä, joka lähettää sanoman 1002 (kuvio 10) matkaviestimelle (sanoma lähetetään itse asiassa WGSM:n kautta BSS:ään, jolloin WSM on kytketty BSS:ään) laillistusalgoritmin laskennan pyytämistä varten. Matkaviestin 30 vastaa VLR-WSM:n pyyntöön sanomalla 1004, joka sisältää laillistusalgoritmin laskennan tuloksen.
4
Sillä välin VLR-WSM lähettää hallintomoduulille (AM) sanoman 1006, jolla pyydetään BSS-yhdysjohdon osoittamista puhelulle, 35 ja AM lähettää sanoman 1008 WSM:lle, joka on kytketty tähän yhdysjohtoon lähtevän radiopääteprosessin luomiseksi tässä WSM:ssä kutsun käsittely varten. Sen jälkeen WSM palauttaa 2i 106423 sanoman 1010 VLR-WSM:lle ja osoittaa VLR-WSM:lle mikä yhdysjoh-to-WSM (ts. WSM, joka on kytketty kutsua käsittelevälle BSS:lle johtavaan yhdysjohtoon) ja BSS-yhdysjohto on osoitettu puhelulle. Kuten alempana nähdään, VLR-WSM:ää tarvitaan kutsun salaus-5 tiedon ohjaamista varten.
Jos salausta käytetään, VLR-WSM lähettää (sanoma 1102, kuviossa 11) kutsua käsittelevälle WSM:lle kopion matkaviestimeen liittyvän kutsun käsittelyyn liittyvästä tiedosta VLR-tietueesta 10 kutsua ohjaavaan WSM:ään. Jos salausta käytetään, VLR-WSM lähettää salauskäskyn BSS:lie WGSM:n kautta (sanomat 1104 ja 1106). BSS lähettää salausmuodon käskyn (sanoma 1108) matkaviestimelle. Sen jälkeen matkaviestin asettaa salausmuodon ja lähettää takaisin BSS:lie salausmuoto valmis -sanoman 1110. BSS 15 lähettää VLR-WSM:lle sanoman 1112 siitä, että salausprosessi on valmis. Tällä hetkellä sekä BSS että matkaviestin ovat vastaavassa salaustilassa. Salauksen yksityiskohdat on määritelty GSM-standardissa.
20 Sen jälkeen matkaviestin lähettää yhteyden muodostamispyyn-tösanoman (1114 - 1116) WGSM:n kautta ohjaavalla WSM:lle (ts. sille WSM:lle, joka sisältää matkaviestimen pääteprosessin). WGSM:lle on aikaisemmin ilmoitettu WSM:n tunnus sanomassa 1104. WGSM tarkistaa, ettei mitään vikoja ole esiintynyt siihen 25 mennessä, ennen yhteyden muodostamispyyntöä. Jos mahdollisia vikoja on esiintynyt, viat ilmoitetaan WSMtlle. Sen jälkeen WSM lähettää matkaviestimelle sanoman 1118, joka osoittaa että puhelu etenee.
30 Seuraavaksi, jos laitetarkistustoimintaa tarvitaan, VLR-WSM toteuttaa tämän toiminnan yhteistoiminnassa kutsua ohjaavan - WSM:n ja matkaviestimen kanssa. (Laitetarkistus on valinnaista GSM:ssä, televerkon operaattorin toivomuksen mukaan.) VLR-WSM pyytää (sanoma 1202) matkaviestintä toimittamaan kansainvälisen 35 matkaviestimen laitetunnuksensa (IMEI). Matkaviestin vastaa IMEI-tunnuksellaan (sanoma 1204) VLR-WSM:lie, joka tekee tar-v kistuksen varmistuakseen, että matkaviestimen käyttö verkossa 22 106423 on luvallista. Sen jälkeen VLR-WSM lähettää tarkistuksensa tuloksen (sanoina 1206) kutsua ohjaavalle WSM:lle. Sillä aikaa yhdysjohto-WSM ilmoittaa BSS:lle aikaisemmin osoitetun BSS-yh-dysjohdon tunnuksen (sanoma 1208). WSM pyytää myös BSS-järjes-5 telmää varaamaan radiokanavan puhe- (tai data-) yhteyttä varten matkaviestimeen. Tämä radiokanava liitetään sitten osoitettuun BSS-yhdysjohtoon puhelun ajaksi, tai kunnes puhelu siirretään toiselle BSS:lle tai kunnes se lopetetaan. BSS osoittaa radiokanavan ja ilmoittaa matkaviestimelle tästä osoittamisesta 10 (sanoma 1210). Matkaviestin vastaa (sanoma 1212), kun se on vastaanottanut osoituksen ja kun se on virittänyt radionsa tälle kanavalle. Sen jälkeen BSS ilmoittaa takaisin WSM:lle, että radiokanavan osoitusprosessi ja radiosta yhdysjohdolle -yhteys ovat valmiit (sanoma 1214). WSM pyytää (sanoma 1216) hallinto-15 moduulia hakemaan yhdysjohtoa yleiseen kytkentäiseen puhelinverkkoon puhelun maan puoleisen osuuden loppuun saattamiseksi, ja hallintamoduuli osoittaa tämän yhdysjohdon ja pyytää tähän yhdysjohtoon liitettyä keskusmoduulia muodostamaan pääteproses-sin kutsua varten (sanoma 1218). Keskusmoduuli lähettää sitten 20 sanoman 1220 WSM:lle siitä, että verkkoyhteys etenee, ja lähettää sanoman 1222 PSTN GSM:lie, joka lähettää sanoman 1224 yleiseen kytkentäiseen puhelinverkkoon yhteyden muodostamista varten. (Tämä on TUP- tai ISUP-sanoma, riippuen yhdysjohtomerkinannon tyypistä, jota käytetään PSTN:n seuraavaan keskusjärjestelmään 25 pääsyä varten.)
Yleinen kytkentäinen puhelinverkko vastaa sitten SM:lie sanomalla 1302 (kuvio 13), joka osoittaa että kutsuttua asiakasta hälytetään, ja SM lähettää sanoman 1304 WSM:lle, joka lähettää 30 sanoman 1306 matkaviestimelle soittoäänen kytkemistä varten. (Tämä kehitetään paikallisesti matkaviestimessä.)
Jonkin verran myöhemmin yleinen kytkentäinen puhelinverkko lähettää sanoman 1308 SM:lie, että kutsuttu asiakas on vastannut. 35 SM lähettää kutsua ohjaavalle WSM:lle sanoman 1310, joka osoittaa että päästä-päähän puhereitti on muodostettu. Kutsua ohjaava WSM ilmoittaa sitten matkaviestimelle (sanoma 1312). Matkaviestin 106423 23 vastaa kuittauksella (sanoina 1324) ja puhelu on nyt aktivoitu.
Seuraavaksi tarkastellaan purkamisprosessia (kuvio 14). Oletetaan, että matkaviestin lopettaa ensin. Matkaviestin lähettää 5 ensimmäisen lopetussanoman 1402 WSM:lle, jonka pääteprosessi ohjaa puhelun matkaviestimen puoleista päätä, ja WSM lähettää purkamissanoman 1404 matkaviestimelle ja verkon purkamispyynnön 1405 SM:lie, joka on kytketty yleiseen kytkentäiseen puhelinverkkoon. Matkaviestin lähettää sitten purkaminen valmis -sano-10 man 1406 WSM:lie. SM purkaa puhelun ja lähettää verkon purkamissanoman 1410 yleiseen kytkentäiseen puhelinverkkoon. SM lähettää myös sanoman 1412 hallintomoduuliin PSTN-yhdysjohdon vapauttamiseksi, ja WSM lähettää sanoman 1414 hallintomoduuliin BSS-yhdysjohdon vapauttamiseksi sekä tarvittaessa sanoman 1416 15 laskutustietueen tekemiseksi. (Useita laskutustietueita lähetetään samassa sanomassa, niin ettei jokainen puhelu muodosta laskutussanomaa SM:stä AM:lle.) WSM lähettää myös purkamissanoman 1418 VLR-WSM:lle puhelun matkaviestimen tilan päivittämiseksi. VLR-WSM lähettää nollaussanoman 1420 WGSM:lle yhteys-20 tietojen pyyhkimiseksi, jos puhelu oli viimeinen tapahtuma matkaviestimen osalta. (Jos vaaditaan muita tapahtumia, kuten sanoma odottaa -merkkisanoman toimittaminen, yhteys säilytetään? VLR pysyy mukana puhelun ohjauksessa, muttei BSS:ään liitetty puhelun ohjausta varten oleva WSM.) WGSM lähettää 25 nollauskäskyn BSS:lle radiokanavan vapauttamiseksi ja vastaanottaa BSS:ltä kuittauksen 1424 siitä, että radiokanava on vapautettu. BSS lähettää nollauskäskyn 1426 matkaviestimelle lähetyskanavan vapauttamiseksi. Sitten WGSM lähettää nollaus valmis -sanoman 1428 VLR-WSM:lle sen vahvistamiseksi, että 30 matkaviestin nyt on vapautettu.
- - Seuraavaksi selitetään kanavanvaihtomenettelyä. Koska matkaviestin voi liikkua puhelun aikana, se voi helposti joutua BSS:n tukiasemien lähetin/vastaanottimien tehollisen alueen ulkopuo-35 lelle ja toisen BSS:n teholliselle alueelle. Näissä oloissa on tärkeätä, että matkaviestin voidaan virittää uudelleen toisen BSS:n lähetin/vastaanottimen taajuudelle ja että puhelu voi » 24 106423 jatkua tämän lähetin/vastaanottimen kautta. Prosessia selitetään ensin yhteyksien kannalta, sitten sanomien vaihdon kannalta.
5 Kuviot 15 - 18 havainnollistavat kanavanvaihtoprosessia saman MSC:n palveleman toisen BSS:n tukiaseman lähetin/vastaanotti-melle. Pyyntö tehdään aluksi BSS:stä 1502, joka palvelee puhelua matkaviestimeltä tulevan sanoman 1504 perusteella, jossa sanomassa ilmoitetaan palvelevan tukiaseman lähetin/vastaanottimen 10 sekä lähellä olevien ehdokas-tukiasemien lähetin/vastaanottimi-en signaalivoimakkuudet. Tällä hetkellä puhelua palvellaan BSS:stä 1502 ja radiokeskusmoduulista 1506. Radiokeskusmoduuli 1506 valitsee uuden tukiaseman lähetin/vastaanottimen, joka tässä esimerkissä on uudessä BSS:ssä 1510. Hallintomoduuli 15 valitsee yhdysjohdon 1512 (kuvio 16) radiokeskusmoduulin 1520 ja BSS:n 1510 välillä. Hallintomoduuli valitsee myös verkon aikavälin 1532 maalla olevaan asemaan yleisen kytkentäisen puhelinverkon 1540 kautta kytketyn keskusmoduulin 1530 (kääntö-moduuli) ja radiokeskusmoduulin 1520 välille. Sen jälkeen BSS 20 1502 lähettää sanoman matkaviestimelle virittäytyä uudelleen BSS:n 1510 lähetin/vastaanotinjärjestelmään. Kun viritys on valmis (kuvio 17), yhteys kytketään kääntömoduulin aikavälin vaihdon kautta yhteydelle 1532, joka menee radiokeskusmoduuliin 1520. Tällä hetkellä maalla oleva asema kytketään yleisen 25 kytkentäisen puhelinverkon kautta 1540 kääntö-keskusmoduulin 1530 ja WSM:n 1520 sekä BSS:n 1510 kautta matkaviestimelle 1504. Lopuksi vanhat resurssit, nimittäin yhteys 1542 kääntömoduulin 1530 ja WSM:n 1506 välillä sekä yhteys WSM:n 1506 ja BSS:n 1502 välillä puretaan, samoin kuin puhelun BSS:ssä 1502 olevat 30 radioresurssit (kuvio 18).
- - Seuraavaksi selitetään (kuviot 19 - 21) kanavanvaihtoprosessia sopivan sanomanvaihdon osalta. Aikaisemmin selitettyjen standardien mukaisesti matkaviestin suorittaa sen läheisyydessä 35 olevien eri BSS:Itä vastaanotettujen signaalien voimakkuuden mittauksen. Matkaviestin lähettää jaksollisesti mittaussanoman 1902 (kuvio 19) sille tukiasemalle, joka sillä hetkellä palvelee 25 106423 tätä matkaviestintä. Jos BSS havaitsee, että signaali siitä BSS:stä, joka sillä hetkellä palvelee matkaviestintä, on luotettavaa tietoliikennettä varten vaaditun signaalivoimakkuu-den kynnyksen alapuolella, BSS lähettää matkapuhelinkeskuksen 5 WGSM:lle sanoman 1904, johon sisältyy puhelua edelleen käsittelevien ehdokas-tukiasemien lähetin/vastaanottimien järjestyksessä oleva luettelo. WGSM toimittaa sanoman 1904 sille WSM:lle, joka sillä hetkellä käsittelee puhelua (vanha WSM), ilmoittaen että kanavanvaihtoa vaaditaan, ja luovuttaa tukiasemien lähe-10 tin/vastaanottimien ehdokasluettelon. Sen jälkeen kun vanha WSM on ollut yhteydessä matkaviestimen pääteprosessiin ja määrittänyt että kanavanvaihtoa voidaan jatkaa, vanha WSM välittää tämän tiedon sanoman 1906 avulla hallintomoduulille yhdysjohdon osoittamiseksi ensimmäiselle ehdokas-BSS:lie. Hallintomoduuli 15 lähettää sanoman 1908 WSM:lle, joka on kytketty BSS:n (uuden WSM:n) valittuun yhdysjohtoon ja uusi WSM lähettää sanoman 1910 keskusmoduulille, joka on kytketty maalla olevaan reittiin (kääntö-SM), toisen aikavälireitin muodostamiseksi, jota käytetään uudella yhteydellä yleisestä kytkentäisestä puhelinverkos-20 ta uuteen WSM:ään, sekä ilmoittamaan kääntö-SM:lie uuden WSM:n ja uuden pääteprosessin tunnukset. Uusi WSM lähettää vanhalle WSM:lle sanoman 1912, joka ilmoittaa että uuden reitin muodostaminen on valmis, ja vanha WSM siirtää uudelle WSM:lle kopion (sanoma 1914) VLR-tiedoista, jotka se on tallettanut liittyen 25 tämän puhelun pääteprosessiin. Uusi WSM lähettää sitten kanavanvaihdon pyyntösanoman 1916 uudelle BSS:lie kanavan osoittamiseksi uudessa BSS:ssä, ja uusi BSS palauttaa kuittauksen 1918. Kanavanvaihdon pyynnön kuittaus sisältää taajuuden ja kanavan, joita uusi BSS käyttää liikennöidessään matkaviestimen kanssa. 30
Uusi WSM lähettää vanhalle WSM:lle kanavanvaihdon pyynnön kuittauksen 2002 (kuvio 20), joka sisältää uuden taajuuden ja kanavan tunnukset, joille matkaviestin on viritettävä. Vanha WSM siirtää tähän puheluun liittyvät tiedot uudelle WSM:lle sanoman 35 2004 avulla ja luopuu kaikkien sanomien käsittelystä, jotka on osoitettu MS:lie tai tulevat siltä, ja jotka on lähetetty vanhalle WSM:lle. Sellaiset sanomat välitetään sen jälkeen 26 1 0 6 4 2 3 uudelle WSM:lie. Uusi WSM palauttaa sanoman 2006, joka osoittaa että puheluun liittyvien tietojen siirto on valmis, ja vanha WSM lähettää sanoman 2008 VLR-WSM:lle, joka osoittaa että varsinainen kanavanvaihto on alkamassa ja jossa pyydetään VLR-WSM:ää 5 luopumaan uusien tulosignaalien käsittelystä. (Esimerkkejä uusista signaaleista, joiden käsittelystä luovutaan kanavanvaihdon aikana, ovat lyhyiden sanomien toimituspyynnöt, esim. lyhyen "sytytä puhesanoma odottaa -lamppu" -pyynnön toimittaminen, tai uusien kutsujen toimittaminen matkaviestimelle. ) Sitten 10 vanha WSM lähettää kanavanvaihtokäskyn 2010 vanhalle BSS:lle, joka välittää tämän kanavanvaihtokäskyn 2012 matkaviestimelle. Tämän kanavanvaihtokäskyn vastauksena matkaviestin virittyy uudelle osoitetulle taajuudelle ja kanavalle liikennöidäkseen uuden BSS:n kanssa. Matkaviestin lähettää sitten kanavanvaihdon 15 aikaansaamisen sanoman 2014 uudelle BSS:lle, joka lähettää matkaviestimelle sanoman ("käytä fyysistä kanavaa" -sanoman 2016), jolla matkaviestintä pyydetään aikaansaamaan kehystah-distus tukiaseman fyysisellä kanavalla. Matkaviestin lähettää kanavanvaihdon ilmaisusanoman 2018, joka osoittaa että fyysisen 20 tason yhteys on muodostettu uuteen BSS:ään, ja että matkaviestin on viritetty uudelleen. Uusi BSS lähettää sanoman 2020, että kanavanvaihto on ilmaistu, uudelle WSMtlle joka tähän sanomaan vastauksena pyytää kääntö-SM:ää kytkemään uuden reitin (sanoma 2022). Kääntö-SM kytkee uuden reitin ja lähettää kuittaussanoman 25 2024 uudelle WSM:lle.
Kun tason 3 yhteyskäytäntö on muodostettu, matkaviestin lähettää kanavanvaihto valmis -sanoman 2100 (kuvio 21) uudelle BSS:lie, joka välittää sanoman 2102 uudelle WSM:lle. Uusi WSM lähettää 30 sitten vanhalle WSM:lle sanoman 2102 (kuvio 21) siitä, että kanavanvaihto on valmis, ja vanha WSM lähettää VLR-WSM:lie sanoman 2104 siitä, että kanavanvaihto on valmis; tähän sanomaan sisältyy uuden WSM:n tunnus. Vanha WSM lähettää uudelle WSM:lle tätä matkaviestintä varten mahdollisesti jonossa olevat sanomat 35 2106, ja uusi WSM kuittaa tämän sanomanvälityksen lopettamisen (sanoma 2108). Vanha WSM lähettää sanoman 2110, jolla pyydetään kääntö-SM:ää purkamaan vanha reitti. Vanha WSM lähettää myös 27 1 0 6 4 2 3 sanoman 2112 hallintomoduulille vanhan aikavälin vapauttamiseksi. Tällä välin VLR-WSM kanavanvaihto valmis -sanoman 2104 vastaanottamisen perusteella lähettää sanoman 2114 vanhalle BSSille vanhan radiokanavan vapauttamiseksi, ja vanha BSS 5 vapauttaa tämän radiokanavan ja lähettää kuittauksen 2116 VLR-WSM:lie.
Välivaiheissa uusi WSM on kytketty kääntö-SM:ään, mutta reittiä ei jatketa tämän SM:n aikavälin vaihtoyksikön kautta kaukopään 10 kytkemistä varten. Tämä kytkentä tehdään sen jälkeen, kun matkaviestin on virittynyt uuden BSS:n radiotaajuudelle, ja se tehdään samalla kun vanhan aikavälin vaihtokytkentä uuden WSM:n kytkemiseksi yleiseen kytkentäiseen puhelinverkkoon puretaan. Siten kaukopäähän kytketyn SM:n kautta muodostetaan vain yksi 15 yhteys ja tämä yhteys tehdään tämän keskusmoduulin aikavälin vaihtoyksikön kautta. Tämä sallii hyvin nopean siirtymisen yhteydeltä toiselle, koska kaikki muut yhteydet on tehty ennenkuin aikavälin vaihtoyksikön yhteys kytketään.
20 Niin kauan kuin matkapuhelinkeskus edelleen palvelee määrättyä matkaviestintä, tämän matkaviestimen VLR-rekisteriä ylläpidetään tässä matkapuhelinkeskuksessa, ja se säilyy tämän matkapuhelinkeskuksen samassa keskusmoduulissa, vaikka matkaviestin siirtyisikin tämän matkapuhelinkeskuksen palvelemille eri alu-25 eille. (Toimenpiteet matkaviestimen luovuttamiseksi matkapuhe-* linkeskukselta toiselle ei kuulu tämän yksityiskohtaisen selityksen tarkoitukseen.) Koska määrätyn matkaviestimen puhelua palvelevia puhelutietoja sisältävä keskusmoduuli säilyttää suurimman osan VLR:n tiedoista, ja säilyttää lisäksi sen 30 keskusmoduulin tunnuksen joka sisältää VLR:n peruskappaleen, tätä peruskappaletta ei tarvitse siirtää, vaikka matkaviestin siirtyy ja sitä sen jälkeen palvellaan toisella radiokeskusmo-duulilla.
35 Seuraavaksi selitetään puhelua maalla olevalta asemalta matkaviestimelle. Tulevan kutsun sanoma 2202 (kuvio 22) vastaanote-taan yleisestä kytkentäisestä puhelinverkosta matkapuhelinkes- 28 1 0 6 4 2 3 kuksessa. (Huomaa, että puhelu maalla olevalta asemalta matkaviestimelle voi myös lähteä matkapuhelinkeskuksesta.) Kun tulopuolella käytetään SS7-merkinantoa, matkapuhelinkeskus lähettää osoite valmis -sanoman 2204 yleiseen kytkentäiseen 5 puhelinverkkoon. Tulevan kutsun vastaanottava MSC on se MSC, joka puhelinnumeron perusteella on tämän matkaviestimen "koti". (Toimenpiteet sellaisten puhelujen käsittelyä varten, joilla perus-HLR on toisessa MSC:ssä, eivät kuulu tämän yksityiskohtaisen selityksen tarkoitukseen.) Tämä MSC sisältää matkavies-10 timen perus-HLR:n tiedot.
MSC kysyy tämän matkaviestinyksikön tietoja sopivassa radiokes-kusmoduulissa olevalta HLRiltä (toimenpide 2206), ja saa tietoja siitä, mikä MSC sillä hetkellä palvelee matkaviestintä (toimen-15 pide 2208). Jos matkaviestin sillä hetkellä on vaihtamassa aluetta ja on koti-MSC:n alueen ulkopuolella, MSC väylöittää kutsun sille MSC:lie joka palvelee matkaviestintä. Tässä esimerkissä matkaviestintä ohjataan koti-MSC:llä. Jos matkaviestin on pyytänyt soittojen siirtämistä toiseen numeroon, 20 tästä myös ilmoitetaan MSC:lie jatkokäsittelyä varten, joko MSC:n toimesta, jos soitonsiirto hoidetaan koti-MSC:llä, tai jatkokäsittelyä varten toisessa MSC:ssä, tai yleisessä kytken-täisessä puhelinverkossa, jos soitonsiirron numero ei ole koti-MSC:n palvelun alueella.
25 J Tässä tapauksessa oletettakoon, ettei matkaviestin ole pyytänyt soitonsiirtoa, ja että koti-MSC palvelee sitä. MSC määrittää sen WSM:n, joka sisältää matkaviestimen VLR:n, joka VLR on integoritu MSC:hen tässä toteutuksessa. MSC kysyy tätä VLR:ää (toimenpide 30 2210). VLR määrittää matkaviestimen viimeisimmän sijaintipaikan niin että matkaviestintä voidaan hakea viimeisimmän sijaintialueen BSS:llä. VLR vastaa sijaintialueen tunnuksella haun toteuttamista varten (toimenpide 2212).
35 Sen jälkeen MSC lähettää sanoman 2302 (kuvio 23) BSS:ille, joka palvelee hakemista vaativaa sijaintialuetta. BSS:t lähettävät , hakusignaaleja (toimenpide 2304) ja matkaviestin vastaa tähän 4 29 106423 pyyntöön (toimenpide 2306) jonkin BSS:n kautta, ja pyytää osoittamaan ohjauskanavan tähän matkaviestimeen. Tämä BSS lähettää matkaviestimelle kanavan osoituksen 2308 käytettäväksi osoitettua ohjauskanavaa varten. Matkaviestin virittyy tälle 5 ohjauskanavalle ja toimittaa hakuvastauksensa 2310 tämän ohjaus-kanavan kautta.
GSM-standardin matkaviestinnän periaatteiden mukaisesti matkaviestin virittyy yhdelle ainoalle hakukanavalle. Jos matkavies-10 tin on kytketty päälle, se virittyy sen tukiaseman lähetin/vas-taanottimen hakukanavalle, jolla on voimakkain signaali. Tämä tehdään suorittamalla signaalin voimakkuuden mittauksia useamman läheisyydessä olevan tukiaseman lähetin/vastaanottimen yleislähetyskanavien osalta ja valitsemalla järjestelmä, jolla 15 on voimakkain signaali. Sen jälkeen matkaviestin virittyy yhteiselle ohjauskanavalle, tämän järjestelmän haku-alikanaval-le. Jos matkaviestin on siirtynyt sijaintialueen rajojen ulkopuolelle, kun matkaviestimen virta on kytkettynä, mutta kun sillä ei ole yhteyttä, matkaviestin lähettää sijaintipaikan 20 päivityssanoman MSC:lle, jota käytetään tämän matkaviestimen VLR:n päivittämistä varten. Matkaviestin havaitsee tämän siirtymisen, koska sen sisäinen sijaintipaikkojen luettelo poikkeaa tukiaseman lähetin/vastaanottimelta yleislähetyksen ohjaus-kanavalla vastaanotetusta sijaintipaikkasignaalista.
75 ' Kun matkaviestintä aluksia haetaan, sitä hakevat kaikki lähe tin /vastaanottimet , jotka ovat sillä alueella, jossa MS viimeksi on rekisteröitynyt. Tämä hakusanoma lähetetään yleis-radiokes-kusmoduulin protokollakäsittelijöiltä kaikille sopiville tu-30 kiasemaohjaimille. WGSM:n puitteissa keskusmoduulilta vastaanotettu hakupyynnön sanoma sisältää sijaintialueen tunnuksen (LAI). Se käännetään, niin että saadaan pistekoodisarja niille BSS:ille, jotka käsittävät ne tukiaseman lähetin/vastaanotti-met, joiden on lähetettävä hakua. Se PH, joka vastaanotti 35 hakupyynnön keskusmoduulilta, lähettää jakeluna WGSM:n protokollakäsitteli joille sanoman, joka myös sisältää matkaviestimen tunnuksen (IMSI tai TMSI, kuten alempana selitetään laillistus- 30 106423 proseduurin osalta), pistekoodit ja jokaiseen pistekoodiin liitetyn yhden loogisen reitin. Looginen reitti on neljän bitin suure, jota käytetään merkinantoliikenteen jakamiseksi eri merkinantoyhteyksille BSS:iin päin. Jokainen protokollakäsitte-5 lijä tutkii pistekoodeja ja loogista reittiä, nähdäkseen onko se mukana (ts. palveleeko se käytettävää merkinantoyhteyttä) hakupyyntösanomien lähettämisessä. Jokainen mukana oleva proto-kollakäsittelijä lähettää hakupyyntösanoman kaikkiin niihin BSS-ohjaimiin, joita varten protokollakäsittelijä on osoitettu 10 hakusanomien lähteeksi kyseessä olevalla pistekoodilla ja loogisella reitillä; tämä hakupyyntösanoma sisältää luettelon LAI:ssa olevista BTS:istä, niin että sellainen BSS, joka sisältää osia kahdesta tai useammasta LAI:sta voi lähettää hakupyynnön vain tätä LAI:ta palveleville tukiasemien lähetin/vastaanotti-15 mille. Vaihtoehtoisessa versiossa, jota tämänhetkinen GSM-spe-sifikaatio ei kata, lähetetään LAI ja BSS kääntää sen löytääkseen sopivat tukiasemien lähetin/vastaanottimet hakua varten.
Vaihtoehtoisena lähestymistapana on tehdä käännös siinä proto-20 kollakäsittelijässä, joka vastaanottaa hakupyyntösanoman kes-kusmoduulilta, niin että määritetään mikä WGSM:n protokollakäsitteli joista pitäisi olla vastaanottajana monilähetyksessä olevaa hakusanomaa varten, joka sisältää BSS:ien pistekoodit ja loogisen reitin niitä BSS:iä varten, jotka ovat mukana haku-25 prosessissa, sekä luettelon tukiasemien lähetin/vastaanottimis- « ta. Tämän monilähtyksessä olevan sanoman kaikki määritetyt vastaanottajat kääntävät sitten pistekoodit ja loogisen reitin nähdäkseen pitääkö niiden lähettää hakusanomaa; jos näin on, ne lähettävät sopivan hakusanoman. Tässä lähestymistavassa aluksi 30 tehty käännös, jolla määritetään mitkä protokollakäsittelijät voivat olla osallisena hakupyyntösanomien lähettämisessä tukiasemaohjaimille, tehdään siinä ainoassa protokollakäsitteli-jässä, joka aluksi vastaanottaa hakupyyntösanoman. Tämän lähestymistavan haittana on, että kaikki sellaiset protokollakäsit-35 telijät, jotka alussa tekevät käännöksen, tarvitsevat taulukon käännöstietojen tallettamista varten. Edullisena pidetyn suoritusmuodon yksinkertaisempi käännös tapahtuu vain LAI:sta piste- 31 106423 koodeiksi, joka on suhteellisen staattinen käännös. Protokolla-käsittelijöiden päivittäminen ongelmatilanteissa vaikuttaa vain niiden protokollakäsittelijoiden taulukoihin, jotka varsinaisesti lähettävät tietoja BSSrille.
5
Erään BSS: n vastaanottama haun vastaus 2310 palautetaan (sanoma 2312) matkapuhelinkeskukseen, erityisesti WGSMille. Sen jälkeen WGSM lähettää sanoman 2314 radiokeskusmoduulille, joka sisältää tämän matkaviestimen VLR-tiedot, laillistusprosessin aloittami-10 seksi tarvittaessa. Edeltäkäsin VLR on saanut laillistuskeskuk-sesta HLR:n kautta viisi datasarjaa, joita käytetään matkaviestimen laillisuuden toteamiseksi sekä salausavaimena. Jos VLRillä on vain yksi sarja jäljellä, niin se saa lisäsarjan HLR:n kautta laillistuskeskuksesta käyttämällä sanomia 2402, 2404, 2406 ja 15 2408 (kuvio 24). VLR-WSM välittää matkaviestimelle laillistus- pyynnön 2410 niin että se voi suorittaa algoritmin laskemisen. Sitten matkaviestin välittää laskentatuloksen (sanoma 2412) VLR-WSM:lie, joka vertaa tulosta itse tallettamaansa laillis-tustietoon.
20
Sen jälkeen VLR tarvittaessa lähettää salauskäskyn (sanoma 2502, kuvio 25) BSS:lle, joka lähettää radiokanavan kautta salausti-la-käskyn 2504, joka pyytää matkaviestintä siirtymään salausti-laan. Matkaviestin vastaa salaustila valmis -sanomalla 2506 25 BSSille ja BSS ilmoittaa VLR:n sisältävälle keskusmoduulille, että salausprosessi on valmis (sanoma 2508). Alkuperäinen VLR:Itä BSSille lähetetty salauskäsky sisältää avaimen käytettäväksi niiden signaalien salauksessa, joita lähetetään matkaviestimen ja BSS:n välillä. Matkaviestin oli tätä ennen 30 vastaanottanut tietoa, jolla avain muodostetaan laillistusprosessin aikana.
Jos televerkon operaattori on määritellyt, että vaaditaan laitetunnuksen tarkistus, niin matkapuhelinkeskus pyytää sitten 35 (sanoma 2602, kuvio 26) matkaviestimeltä sen kansainvälisen matkaviestimen laitetunnuksen (IMEI). Matkaviestin vastaa tällä tiedolla (sanoma 2604) ja tämä tieto tarkistetaan (toimenpide 106423 32 2606) laitetunnus-rekisterin (EIR) tietokannasta, joka myös on talletettu MSCrhen tätä matkaviestintä varten. Tarkistustulos palautetaan (toimenpide 2608) EIRrstä. Laitteen tarkistaminen suoritetaan sen varmistamiseksi, että matkaviestin on laillis-5 tettu ottamaan puheluja. Puhelut saatetaan valmiiksi vain, jos sekä VLR:n että EIR:n tiedot osoittavat, että matkaviestimelle on annettu lupa ottaa ja/tai vastaanottaa puheluja.
Sen jälkeen matkapuhelinkeskus muodostaa puheluyhteyden matka-10 viestimeen. Se lähettää sanoman 2702 (kuvio 27) , joka sisältää tapahtumatunnuksen kaikkia sanomia varten, jotka muodostetaan matkaviestimessä tätä puhelua varten. Matkaviestin vastaa vah-vistussanomalla 2704. Matkapuhelinkeskus pyytää sitten (sanoma 2706) tukiasemaa osoittamaan liikennekanavan (t.s. puhe- tai 15 asiakasdatakanavan) tälle puhelulle. BSS valitsee radiotaajuuden ja kanavan ja ilmoittaa tästä matkaviestimelle (sanoma 2708), niin että matkaviestin voi virittyä tälle taajuudelle ja kanavalle. Matkaviestin tekee näin ja ilmoittaa (sanoma 2710), että kanavan osoittaminen on saatu valmiiksi, jonka 20 jälkeen BSS voi ilmoittaa (sanoma 2712) matkapuhelinkeskukselle, että liikennekanava on osoitettu.
Matkaviestin vastaa aikaisemmin vastaanotettuun liikenne-kanavan osoituspyyntöön kehittämällä paikallisesti soittomer-25 kin tilaajalle. "Soitto"-sanoma 2802 (kuvio 28) lähetetään • matkaviestimeltä MSC:lle, jolla ilmoitetaan MSC:lle että matkaviestimen käyttäjää hälytetään. Matkapuhelinkeskus lähettää kuuluvan äänen kutsujalle (toimenpide 2804). Kun kutsuttu asiakas matkaviestimen päässä 'nostaa luurin', ts. vastaa 30 soittoon, matkaviestin lähettää yhteysmerkin 2806 matkapuhelinkeskukselle, joka välittää tämän yhteysmerkin etäällä olevalle osapuolelle (toimenpide 2808) ja lähettää yhteyden kuittaussanoman 2810 matkaviestimelle.
35 Jotta voitaisiin ilmaista vilppitilanne, jossa kahdella tai useammalla matkaviestimellä on sama tunnus, tilanne jonka ei pitäisi esiintyä ja esiintyy vain yrityksenä vilpillisiksi 33 106423 aiheuttaa puhelumaksujen kertymisen tämän tunnuksen ensisijaiselle omistajalle, toteutetaan seuraavat toimenpiteet.
Jokainen tilan muutos tai tilan muutosten luokka tutkitaan, jotta 5 nähtäisiin onko kyseinen tilan muutos todennäköinen matkaviestimen aikaisemman tilan huomioonottaen, ja jos muutos on epätodennäköinen, tästä tehdään tietue matkaviestinverkon hallinnolle. Nämä tietueet ovat osoituksia mahdollisesta vilpistä. Tutkittavat tilan muutokset ovat seuraavat: liitetty matkavies-10 tin, pois kytketty matkaviestin, vastaus hakuun, sijaintipaikan päivitys, palvelupyyntö, ja sijaintipaikan pyyhkiminen (HLR:ltä VLRille sanoma, joka osoittaa että matkaviestin on siirtynyt MSCrn ja siten VLR:n hallitseman alueen ulkopuolelle). Epätodennäköisiin tapahtumiin kuuluvat; liittämisyritys, kun matka-15 viestin jo on liitetty; pois kytkeminen, kun matkaviestin jo on kytketty pois); useampien vastauksien vastaanottaminen hakuun, kun yksi hakupyyntö on osoitettu yhteen ainoaan matkaviestimeen; sijaintipaikan päivityksen vastaanottaminen, vaikka toinen päivitystoimenpide tai yhteystoimenpide on käynnissä; palvelu-20 pyynnön vastaanottaminen, kun matkaviestin on kytketty pois, sijaintipaikan päivitys on käynnissä, tai liittämisen tai irrottamisen toimenpiteen aikana; tai vastaanotetaan vaihda sijaintipaikkaa -sanoma, kun puhelu on käynnissä.
25 Aina kun tilan muutos on sellainen, joka esiintyy epätodennäköisestä, tilan muutos merkitään muistiin. Epätodennäköisten tapahtumien taajuus esitetään matkavistinnän ohjauskeskuksessa tai käyttö- ja kunnossapitokeskuksessa (OMC), niin että tunnuksen vilpillinen käyttö voidaan ilmaista. Jos merkkien lukumäärä 30 ylittää kynnyksen, tulostetaan näytölle tai kirjoittimelle erityinen sanoma.
Seuraavaksi selitetään laillistusprosessia. Laillistusprosessi aloitetaan matkaviestimen tekemän palvelupyynnön johdosta tai 35 matkaviestimen onnistuneen haun seurauksena, mutta se suoritetaan ensi sijassa VLR:n ohjauksessa. Televerkon operaattorin toivomusten mukaan tämä laillistusprosessi voidaan toteuttaa 34 106423 aina, kun matkaviestimeltä soitetaan tai kun matkaviestimelle soitetaan. Lisäksi, jos matkapuhelinkeskusjärjestelmän haltija niin haluaa, laillistus voidaan tehdä aina kun päälle kytketyn, vapaana olevan matkaviestimen sijaintipaikkaa päivitetään.
5 Lisäksi laillistus voidaan tehdä, kun matkaviestin rekisteröityy kytkyessään virran päälle.
Tapauksessa, jossa matkaviestin käynnistää palvelupyynnön, matkaviestin lähettää matkapuhelinkeskukselle sanoman, joka 10 rekisteröi jonkin edellä mainitun pyynnön. Tähän sanomaan sisältyy IMSI (kansainvälisen matkaviestin-tilaajan tunnus) tai TMSI (tilapäinen matkaviestin-tilaajan tunnus). Järjestelmän operaattori valitsee, käytetäänkö ensisijaisena tunnistusmekanismina IMSI tai TMSI. IMSI on pysyvä numero, joka on annettu 15 jokaiselle matkaviestimelle. TMSI annetaan matkaviestimelle vain laillistuksen jälkeen, ja sillä on ainoastaan paikallista merkitystä. Jos tämä on ensimmäinen laillistuspyyntö, tai laillistuspyyntö joka jostain syystä on epäonnistunut ja järjestelmän haltija käyttää TMSI-tunnistusta, käytetään IMSI-20 tunnistusta varalla asiakkaan laillistamiseksi ja uuden TMSI-tunnuksen osoittamiseksi. Laillistuksessa käytetyn tiedon lähteenä on laillistuskeskus, jollainen nykyisessä järjestelmässä on jokaisessa MSC:n keskusmoduulissa. Tämä laillistuskeskus (AUC) ei talleta tietoja jokaista asiakasta varten. Laillistus-25 keskuksen tarkoituksena on kehittää satunnaislukuja, joita käytetään HLR:ssä olevan tiedon kanssa laillistustiedon muodostamiseksi. Aluksi, kun asiakas tilaa palvelun, tälle asiakkaalle annetaan aloitusavain Kj.. Tätä avainta sekä laillistuskeskuksen antamaa satunnaislukua (RAND) käytetään ensimmäisessä algorit-30 missä (A3) joka tuottaa toisen luvun, laillistusluvun, jota kutsutaan vahvistetuksi vasteeksi (SRES) ja joka on tuloksena kun A3-algoritmilla käsitellään satunnaislukua. Lisäksi satunnaislukua ja Ki-avainta käytetään toisessa algoritmissa (A8) salausavaimen Ke muodostamiseksi. VLR pyytää HLR:stä tarpeen 35 mukaan arvot luvuille RAND, SRES ja Kc. Tämän keksinnön edullisena pidetyssä suoritusmuodossa muodostetaan viisi lukujen RAND/SRES/Kc sarjaa, jotka talletetaan VLR:ään, aina kun 106423 tehdään joukko laskelmia.
Kun laillistusta tarvitaan, MSC lähettää satunnaisluvun MS:lie. MS hakee avaimen Ki alustusmuististaan (joka voidaan alustaa 5 matkaviestintä ostettaessa) ja laskee luvut SRES ja Ke satunnaisluvun ja Kj.:n avulla käyttäen algoritmeja A3 ja A8. Sitten se tallettaa Kein matkaviestimeen ja lähettää SRES-tuloksen matkapuhelinkeskukseen. Matkapuhelinkeskus tarkistaa, että matkaviestimen laskema SRES-arvo vastaa VLRrään talletettua aikai-10 semmin laskettua SRES-arvoa. Jos arvot ovat yhteensopivat, tämä laillistus on onnistunut ja oletetaan identtisiksi avaimen Ke kaksi arvoa, jotka on talletettu MSC/VLR:ään ja matkaviestimeen.
On huomattava, että tässä järjestelyssä ilmateitse lähetetään 15 vain satunnaisluku ja SRES. Ilmateitse ei lähetetä salausavaimen Kc kahta riippumattomasti muodostettua arvoa, jotka molemmat on muodostettu satunnaisluvusta ja käyttäen Ki:n arvoa, jota myöskään ei koskaan lähetetä ilmateitse. Koska lukujen Kc ja SRES muodostamiseksi käytetään eri algoritmeja, niin se seikka 20 että SRES ja RAND lähetetään ilmateitse ei mahdollista sitä, että salakuuntelija voisi havaita avaimen Kc.
Siinä tapauksessa että laillistus epäonnistuu, kun järjestelmän haltija käyttää TMSI-tunnistusta, lähetetään varalla IMSI, siinä 25 tapauksessa että TMSI sekoittuisi syystä tai toisesta. Jos yritetään toista laillistusa IMSI:ä käyttäen ja jos tämä laillistus onnistuu, lähetetään uusi TMSI ja onnistuneeseen laillistukseen perustuvat toimenpiteet voidaan suorittaa. Jos järjestelmän haltija käyttää IMSI-tunnistusta ja laillistus 30 epäonnistuu, tai jos laillistus epäonnistuu kun käytetään varalla IMSI:ä TMSI:n jälkeen, niin tältä matkaviestimeltä normaalisti kielletään kaikki muu palvelu paitsi hätäpalvelu.
On huomattava, että sekä TMSI että IMSI voidaan turvallisuutta 35 vaarantamatta lähettää ilma-aalloilla, koska nämä arvot ovat käyttökelvottomia, ellei mahdollisella salakuuntelijalla ole käytettävissä tätä IMSI:ä vastaavaa Ki-avainta.
36 106423
Eräät hallinnot voivat valita sen vaihtoehdon, ettei laillistusta tehdä jokaisella puhelulla. Jos sellaisessa tapauksessa siepataan IMSI tai TMSI, niin voidaan ottaa vilpillinen puhelu, tai puhelu voidaan vastaanottaa vilpillisiksi. Jos tämä 5 kuitenkin on puhelu, jolle tehdään laillistustarkistus sellaisessa hallinnossa, joka valitsee puhelujen jonkin osuuden laillisuuden tarkistamisen, niin laillistus epäonnistuu ja laillistuksen epäonnistuminen on hallinnolle varoituksena, että määrätty IMSI tai TMSI on vaarannettu.
10
Tavallisesti samalla kertaa käytetään vain yhtä algoritmipa-ria. Järjestelmän haltija voi vaihdella sellaisia algoritmi-pareja, mutta tällä hetkellä ei ole mitään suunnitelmia kahden erilaisen algoritmiparin antamiseksi kahdelle eri matkaviesti-15 melle.
On ymmärrettävä, että edellä oleva selitys koskee vain keksinnön erästä edullista suoritusmuotoa. Alan ammattilainen voi suunnitella lukuisia muita järjestelyjä poikkeamatta keksinnön 20 suoja-alalta. Keksintöä rajoittavat siten vain oheiset patenttivaatimukset .
Liite A: Akronyymit ja lyhenteet 25 AM Administrative Module Hallintomoduuli AUC Authentication Center Laillistuskeskus BSC Base Station Controller Tukiasemaohjain BSS Base Station System
Tukiasemaj ärj estelmä 30 BSSAP Base Station System Application Part
Tukiasemajärjestelmän sovellusosa BSSMAP Base Station System Management Application Part
Tukiaseman järjestelmäkäsittelyn sovellusosa 106423 BSSOMAP BSS Operation Maintenance and Administration Part BSS:n käyttö-, kunnossapito- ja hallintaosa BTS Base Transceiver Station 5 Tukiaseman lähetin-vastaanotin CM Communications Module Yhteysmoduuli DFI Digital Facility Interface
Digitaalinen toiminneliitäntä DTAP Direct Transfer Application Part 10 Suorasiirron sovellusosa EIR Equipment Identity Register
Laitetunnus-rekisteri GSM Global System for Mobile Communications
Yleiseurooppalainen digitaalinen 15 matkaviestinjärjestelmä HLR Home Location Register
Kotipaikkarekisteri IMEI International Mobile Equipment Identification
Kansainvälinen matkaviestimen laitetunnus 20 IMSI International Mobile Subscriber Identification
Kansainvälinen matkaviestin-tilaajan tunnus ISDN Integrated Services Digital Network
Digitaalinen monipalveluverkko ISO International Standards Organisation 25 Kansainvälinen standardisointijärjestö ISUP ISDN User Part ISDN-käyttäjäosa LAI Location Area Identifier
Sijaintialueen tunnus MAP Mobile Application Part 30 Matkaviestin-sovellusosa - MS Mobile Station (personal communication station)
Matkaviestin (henkilökohtainen telepäätelaite) MSC Mobile Switching Center 35 Matkapuhelinkeskus MTP Message Transport Part Sanomansiirto-osa 38 106423 OMC Operations and Maintenace Center Käyttö- ja kunnossapitokeskus PH Protocol Handler
Protokollakäsittelijä 5 PSTN Public Switched Telephone Network
Yleinen kytkentäinen puhelinverkko PSTN GSM PSTN Global Swich Module
Yleinen PSTN-keskusmoduuli PSU Packet Switching Unit 10 Pakettikytkentäyksikkö RAND Random Number Satunnaisluku SCCP Signaling Connection Control Part
Merkinantoyhteyden ohjausosa SIM Subscriber Identity Module 15 Tilaajan käyttökortti SM Switching Module Keskusmoduuli SMG Special Mobile Group GSM-ryhmä SMP Switching Module Processor
Keskusmoduulin prosessori 20 SRES Signed Response Vahvistettu vaste SS7 Signaling System 7
Yhteiskanavamerkinantojärjestelmä (nro 7) TC Transaction Capabilities
Tapahtumakapasiteetti 25 TCAP Transaction Capabilities Application Part
Tapahtumakapasiteetin sovellusosa TMSI Temporary Mobile Subscriber Identification
Tilapäinen matkaviestin-tilaajan tunnus TSIU Time Slot Interchange Unit 30 Aikavälin vaihtoyksikkö TUP Telephone User Part
Puhelinkäyttäjä-osa VLR Visitor Location Register
Vierailijan sijaintirekisteri 35 WGSM Wireless Global Switching Module
Yleinen radiokeskusmoduuli WSM Wireless Switch Module Radiokeskusmoduuli

Claims (18)

39 1 0 6 4 2 3
1. Menetelmä matkapuhelinkeskuksen käsittävässä matkavies-tintäverkossa vilpillisiksi tunnistettujen matkaviestimien ilmaisemiseksi, tunnettu siitä, että siinä on: 5. mainitussa keskuksessa, kun on vastaanotettu puhelun tilan muutossanoma tukiasemajärjestelmältä mainitun sanoman ilmoittaessa tilan muutoksesta nykyiseen matkaviestimen puhelu-tilaan, joka on yksi useasta valitusta matkaviestinpuheluti-lasta, jolloin mainittu sanoma käsittää matkaviestimen tunnuk-10 sen, haetaan mainitun matkaviestimen aikaisemmin rekisteröity puhelutila, jolla on mainittu tunnus kunkin mainitun valitun matkaviestinpuhelutilan edustaessa matkaviestimen toiminnallista tilaa, mainitun matkaviestimen ollessa useassa eri puhelut ilassa kunkin puhelun aikana; ja 15 - vasteena aikaisemman puhelutilan hakemiselle, jos muutos mainitusta aikaisemmasta tilasta mainittuun nykyiseen tilaan on jokin ennalta määrätystä joukosta, tehdään mainitusta tilan muutoksesta ilmoitus.
2. Patenttivaatimuksen l mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu nykyinen matkaviestinpuhelutila on liittymistila ja että mainittu muutos on liittymistilasta liittymistilaan.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 25 että mainittu aikaisempi puhelutila on pois kytkeytyminen ja . . että mainittu tilan muutoksen sanoma on puhelun palvelupyyntö.
4. Patenttivaatimuksen l mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu aikaisempi tila on käynnissä oleva liittymista- 30 pahtuma ja että mainittu puhelutilan muutoksen sanoma on pu-helunohj aussanoma.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu ilmoittamisvaihe käsittää edelleen mainitun muu- 35 toksen ilmoittamisen, jos mainittu aikaisempi puhelutila on käynnissä oleva sijainnin päivitys ja mainittu tilan muutos-sanoma on toinen sijainnin päivityspyyntö. 40 106423
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu ilmoittamisvaihe käsittää vaiheen, jossa annetaan vilpillisen tunnuksen ilmoitus.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu sii tä, että mainittu aikaisempi tila on sijainnin päivitys käynnissä ja että mainittu puhelutilan muutoksen sanoma on yhteyshallinnan palvelupyyntö.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu ilmoittamisvaihe käsittää vaiheen, jossa annetaan vilpillisen tunnuksen ilmoitus.
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu sii-15 tä, että mainittu aikaisempi puhelutila on aktiivinen yh teyshän intä tapahtuma ja että puhelutilan muutoksen sanoma on sijainnin päivityspyyntö. ·· 10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnettu sii- 20 tä, että mainittu ilmoittamisvaihe käsittää vaiheen, jossa annetaan vilpillisen tunnuksen ilmoitus.
11. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu aikaisempi puhelutila on aktiivisen .. 25 yhteyden hallintatapahtuma ja että mainittu uusi puhelutilan muutoksen sanoma on sijaintipyynnön peruutus.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu ilmoittamisvaihe käsittää vaiheen, jossa 30 annetaan vilpillisen tunnuksen ilmoitus.
13. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se lisäksi käsittää vaiheen, jossa: annetaan vilpillisen tunnuksen ilmoitus, jos mainittu 35 muutos aikaisemmasta puhelutilasta nykyiseen matkavies-tinpuhelutilaan on mahdoton ottaen huomioon matkaviestimen tunnettu toiminta matkaviestintäverkossa. 106423 41
14. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se lisäksi käsittää vaiheet, joissa: - summataan ennalta määrätyn joukon tapahtumien lukumäärää sellaisille matkaviestimien tunnuksille, joille on tehty tilan 5 muutosraportteja mainituista ennalta määrätyn joukon muutoksista; ja - annetaan mahdollisen vilpillisen tunnuksen ilmoitukset sellaisille matkaviestimien tunnuksille, joiden osalta summa ylittää ennalta määrätyn kynnyksen. 10
15. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu matkaviestin on poiskytkeytymispuhelutliassa, ja että mainittu muutos on poiskytkeytymistilasta pois kytkeyty-mistilaan. 15
16. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu aikaisempi puhelutila on käynnissä oleva pois-kytkeytymi s tapahtuma ja että mainittu puhelutilan muutossanoma on puhelun palvelupyyntö. 20
17. Laite matkapuhelinkeskuksessa vilpillisesti tunnistettujen matkaviestimien ilmaisemiseksi, tunnettu siitä, että se käsittää: - välineet datasanomien vastaanottamiseksi tukiasemajärjestel-25 mältä, jotka generoidaan vasteena ilmaistuihin matkaviestimien . puhelutilojen muutoksiin, kunkin puhelutilan edustaessa matka viestimen toiminnallista tilaa kunkin puhelun aikana, mainittujen matkaviestimien ollessa useassa eri puhelutilassa kunkin puhelun aikana; ja 30. prosessorivälineet, jotka reagoivat datasanomiin, jotka il moittavat matkaviestimen tunnuksen ja matkaviestimen tilan muutoksen mainitun matkaviestimen tilan päivitystä varten ja jotka analysoivat muutoksen aikaisemmasta puhelutilasta päivitettyyn puhelutilaan; ja jotka havaitessaan että mainittu 35 muutos on yksi ennalta määrätystä joukosta reagoivat ohjaten datasanoman lähettämisen, jossa ilmoitetaan mainittu tilan muutos ja mainitun matkaviestimen tunnus. • < 42 1 0 6 4 2 3
18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainitut prosessorivälineet lisäksi reagoivat mainittuun havaintoon mainittua muutosta analysoidessaan, niin että ne määrittävät, onko muutos mahdoton ottaen huomioon matkavies-5 timen tunnettu toiminta matkaviestintäverkossa, jos vain yksi ainoa matkaviestin on antanut tunnukset, ja reagoivat mainittuun määritykseen ohjaten datasanoman lähettämisen, jossa ilmoitetaan vilpillinen tunnus.
10 Pat:enl-.krav
FI925384A 1991-11-27 1992-11-26 Järjestely vilpillisiksi tunnistettujen matkaviestimien ilmaisemiseksi solukko-matkaviestintäverkossa FI106423B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US79958491A 1991-11-27 1991-11-27
US79958491 1991-11-27

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI925384A0 FI925384A0 (fi) 1992-11-26
FI925384A FI925384A (fi) 1993-05-28
FI106423B true FI106423B (fi) 2001-01-31

Family

ID=25176269

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI925384A FI106423B (fi) 1991-11-27 1992-11-26 Järjestely vilpillisiksi tunnistettujen matkaviestimien ilmaisemiseksi solukko-matkaviestintäverkossa

Country Status (8)

Country Link
US (1) US5309501A (fi)
EP (1) EP0544449B1 (fi)
JP (1) JP2552065B2 (fi)
AT (1) ATE149780T1 (fi)
CA (1) CA2078195C (fi)
DE (1) DE69217845T2 (fi)
ES (1) ES2098459T3 (fi)
FI (1) FI106423B (fi)

Families Citing this family (134)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5303286A (en) * 1991-03-29 1994-04-12 Space Systems/Loral, Inc. Wireless telephone/satellite roaming system
SE468068C (sv) * 1991-09-30 1994-01-13 Comvik Gsm Ab Förfarande för personifiering av ett aktivt kort, för användning i ett mobiltelefonsystem
WO1993009640A1 (en) * 1991-11-08 1993-05-13 Electronic Data Systems Corporation Apparatus for detecting and preventing subscriber number cloning in a cellular mobile telephone system
US7747243B2 (en) * 1992-03-24 2010-06-29 Boatwright John T Call security system
US6185415B1 (en) 1992-03-24 2001-02-06 Atcomm Corporation Call security system
US5345595A (en) * 1992-11-12 1994-09-06 Coral Systems, Inc. Apparatus and method for detecting fraudulent telecommunication activity
FI98186C (fi) * 1992-11-30 1997-04-25 Nokia Telecommunications Oy Solukkoradioverkko sekä menetelmä sijainninpäivityksen suorittamiseksisolukkoradiojärjestelmässä
US5448760A (en) * 1993-06-08 1995-09-05 Corsair Communications, Inc. Cellular telephone anti-fraud system
US5950121A (en) * 1993-06-29 1999-09-07 Airtouch Communications, Inc. Method and apparatus for fraud control in cellular telephone systems
US5420910B1 (en) * 1993-06-29 1998-02-17 Airtouch Communications Inc Method and apparatus for fraud control in cellular telephone systems utilizing rf signature comparison
US5444764A (en) * 1993-07-01 1995-08-22 Motorola, Inc. Method of providing a subscription lock to a radiotelephone system
US5530945A (en) * 1993-08-31 1996-06-25 At&T Corp. Infrastructure equipment in a wireless communication system serves different service providers
AU8083494A (en) * 1993-10-19 1995-05-08 Coral Systems, Inc. An apparatus and method for credit based management of telecommunication activity
EP0682846A4 (en) * 1993-12-02 1999-03-31 Motorola Inc INTER-REGIONAL COMMUNICATIONS.
US5504804A (en) * 1994-01-19 1996-04-02 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Providing individual subscriber services in a cellular mobile communications network
JPH07298340A (ja) * 1994-03-02 1995-11-10 Fujitsu Ltd 移動通信システムおよび移動局
DE69534012T2 (de) * 1994-03-17 2006-05-04 Kokusai Denshin Denwa Co., Ltd. Authentifizierungsverfahren für mobile Kommunikation
US5613215A (en) * 1994-04-21 1997-03-18 Motorola, Inc. Method of transmitting security codes to communication units
FI97930C (fi) * 1994-05-31 1997-03-10 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä lisäpiirteiden toteuttamiseksi matkaviestinjärjestelmässä sekä matkaviestinjärjestelmä
WO1995034138A1 (en) * 1994-06-07 1995-12-14 Celsat America, Inc. Communications system
US5594795A (en) * 1994-07-05 1997-01-14 Ericsson Inc. Method and apparatus for key transforms to discriminate between different networks
JP3545810B2 (ja) * 1994-09-08 2004-07-21 ユニデン株式会社 コードレス電話機
US5734977A (en) * 1994-11-10 1998-03-31 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Fraud detection in radio communications network
US6370373B1 (en) * 1994-11-23 2002-04-09 Lucent Technologies Inc. System and method for detecting cloning fraud in cellular/PCS communications
US5724653A (en) * 1994-12-20 1998-03-03 Lucent Technologies Inc. Radio receiver with DC offset correction circuit
US5854975A (en) * 1994-12-23 1998-12-29 Freedom Wireless, Inc. Prepaid security cellular telecommunications system
US5722067A (en) * 1994-12-23 1998-02-24 Freedom Wireless, Inc. Security cellular telecommunications system
US5655004A (en) * 1995-05-12 1997-08-05 Holbrook; William F. Method and apparatus for detection of cellular phone fraud
WO1996038989A1 (en) * 1995-05-31 1996-12-05 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Local control enhancement in a telecommunications system
US5819171A (en) * 1995-08-31 1998-10-06 Cellular Technical Services Co., Inc. Automated forced call disruption for use with wireless telephone systems
US5806000A (en) * 1995-10-12 1998-09-08 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) System and method for implementing short message service extension phones within a radio telecommunications network
US5778313A (en) * 1995-12-08 1998-07-07 Cellexis International, Inc. Pre-paid cellular telephone system
FI101670B (fi) * 1995-12-15 1998-07-31 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä matkaviestinverkon ja matkaviestimen välisen tiedonsiirron s alauksen ilmaisemiseksi
US5878036A (en) * 1995-12-20 1999-03-02 Spartz; Michael K. Wireless telecommunications system utilizing CDMA radio frequency signal modulation in conjunction with the GSM A-interface telecommunications network protocol
US5974307A (en) * 1995-12-21 1999-10-26 Pitney Bowes Inc. Method and system communicating with a voice response unit over a cellular telephone network
US5721728A (en) * 1995-12-21 1998-02-24 Lucent Technologies Inc. Network node testing method and apparatus
US5875238A (en) * 1995-12-21 1999-02-23 Ericsson Inc. Transport mechanism for accounting messages within a telecommunications system
US5732127A (en) * 1995-12-21 1998-03-24 Erricson, Inc. Real-time network for distributed telecommunication accounting systems
US5768383A (en) * 1995-12-22 1998-06-16 Pitney Bowes Inc. Authorized cellular voice messaging and/or analog or digital data communication access and verification control system
US6035043A (en) * 1995-12-22 2000-03-07 Pitney Bowes Inc. Cellular telephone manifest system
US5740247A (en) * 1995-12-22 1998-04-14 Pitney Bowes Inc. Authorized cellular telephone communication payment refill system
US5765106A (en) * 1995-12-22 1998-06-09 Pitney Bowes Inc. Authorized cellular telephone communication access and verification control system
US5812945A (en) * 1995-12-22 1998-09-22 Pitney Bowes Inc. Metered payment cellular telephone communication system
US5715518A (en) * 1996-03-06 1998-02-03 Cellular Technical Services Company, Inc. Adaptive waveform matching for use in transmitter identification
US6501950B1 (en) * 1996-03-14 2002-12-31 Bellsouth Intellectual Property Corporation Systems and methods for monitoring data signals on a communications network
US5991617A (en) * 1996-03-29 1999-11-23 Authentix Network, Inc. Method for preventing cellular telephone fraud
DE19617798C2 (de) * 1996-05-03 1999-02-11 Ericsson Telefon Ab L M Kommunikationssystem, Schalteinrichtung und Verfahren zum Aufbauen von Anrufen unterschiedlicher Arten zwischen einem Teilnehmer, der einen Anruf einleitet, und einem mobilen Teilnehmer eines Mobilfunkkommunikationsnetzes
US5903831A (en) * 1996-06-07 1999-05-11 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) System and method of preventing fraudulent call transfers in a radio telecommunications network
US5864755A (en) * 1996-06-11 1999-01-26 Siemens Business Communication Systems, Inc. Method for allowing a mobile phone to receive a call through a wireless network for which it is not registered, for emergency purposes
US5893031A (en) * 1996-06-27 1999-04-06 Cellular Technical Services Company, Inc. System and method for collection of transmission characteristics
US5940751A (en) * 1996-06-27 1999-08-17 Cellular Technical Services Company, Inc. System and method for detection of fraud in a wireless telephone system
US5956635A (en) * 1996-07-16 1999-09-21 Cellular Technical Services Company, Inc. Detection and prevention of channel grabbing in a wireless communications system
US6039624A (en) * 1996-07-29 2000-03-21 At&T Wireless Services Inc. Method for allocating a mobile station TMSI
US5884158A (en) * 1996-10-15 1999-03-16 Pitney Bowes Inc. Cellular telephone authentication system using a digital certificate
US6069877A (en) * 1996-10-18 2000-05-30 Telxon Corporation Duplicate device detection system
US5970404A (en) * 1996-10-25 1999-10-19 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson System and method of detecting and preventing fraudulent telephone calls in a radio telecommunications network
US5924025A (en) * 1996-10-25 1999-07-13 Cellular Technical Services Company, Inc. System and method for detection of redial fraud in a cellular telephone system
US6058301A (en) * 1996-11-27 2000-05-02 Airtouch Communications, Inc. Cellular fraud prevention using selective roaming
US7054271B2 (en) 1996-12-06 2006-05-30 Ipco, Llc Wireless network system and method for providing same
US8982856B2 (en) 1996-12-06 2015-03-17 Ipco, Llc Systems and methods for facilitating wireless network communication, satellite-based wireless network systems, and aircraft-based wireless network systems, and related methods
WO1998031161A2 (en) 1997-01-11 1998-07-16 Tandem Computers, Incorporated Method and apparatus for automated a-key updates in a mobile telephone system
US6085083A (en) * 1997-01-11 2000-07-04 Tandem Computers, Inc. Method and apparatus for providing fraud protection mediation in a mobile telephone system
WO1998031164A2 (en) 1997-01-11 1998-07-16 Tandem Computers, Incorporated Method and apparatus for configuration of authentication center operations allowed by system access type in a mobile telephone system
US6026298A (en) * 1997-01-11 2000-02-15 Compaq Computer Corporation Method and apparatus for providing switch capability mediation in a mobile telephone system
US5907803A (en) * 1997-01-14 1999-05-25 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) User assisted fraud detection in a cellular communications system
US6064875A (en) * 1997-01-31 2000-05-16 Usa Telecommunications Services, Inc. Wireless communications system and method of operation for reducing fraud
US5956634A (en) * 1997-02-28 1999-09-21 Cellular Technical Services Company, Inc. System and method for detection of fraud in a wireless telephone system
US5999807A (en) * 1997-02-28 1999-12-07 Cellular Technical Services Company, Inc. System and method for the verification of authentic telephone numbers in a wireless telephone system
US5999806A (en) * 1997-02-28 1999-12-07 Cellular Technical Services Company, Inc. Waveform collection for use in wireless telephone identification
US5970405A (en) * 1997-02-28 1999-10-19 Cellular Technical Services Co., Inc. Apparatus and method for preventing fraudulent calls in a wireless telephone system using destination and fingerprint analysis
KR100260516B1 (ko) * 1997-04-01 2000-07-01 정선종 코드분할 다중접속 이동통신망에서의 비동기통신 데이터발신호 및 착신호 서비스 방법
US6026291A (en) * 1997-04-09 2000-02-15 Telefonaktiebolaget L M Ericsson Cellular system having programmable subscription capabilities
CN1494236A (zh) * 1997-04-24 2004-05-05 ��ʽ����Ntt����Ħ 移动通信方法和移动通信系统
FI104681B (fi) * 1997-06-04 2000-04-14 Sonera Oyj Menetelmä tilaajaidentiteettimoduulin hallitsemiseksi tietoliikennejärjestelmässä ja tietoliikennejärjestelmä
US6097939A (en) * 1997-07-11 2000-08-01 Compaq Computer Corporation Method and apparatus for event data maintenance per MIN/ESN pair in a mobile telephone system
FI111320B (fi) 1997-10-08 2003-06-30 Nokia Corp Menetelmä ja järjestely laittoman päätelaitteen tunnistamiseksi solukkoradiojärjestelmässä
US6690798B1 (en) 1997-12-10 2004-02-10 Ericsson Inc. Key transforms to discriminate between beams in a multi-beam satellite communication system
US6161006A (en) * 1997-12-22 2000-12-12 Ericsson Inc. System and method for the early detection of cellular telephone piracy
US6148324A (en) * 1998-01-05 2000-11-14 Lucent Technologies, Inc. Prioritized load balancing among non-communicating processes in a time-sharing system
US7657460B2 (en) 2004-02-18 2010-02-02 Findley Thomas A Device for selectively blocking remote purchase requests
US6108642A (en) * 1998-02-02 2000-08-22 Network Sciences Company, Inc. Device for selectively blocking remote purchase requests
US6665529B1 (en) * 1998-03-26 2003-12-16 Ericsson Inc. System and method for authenticating a cellular subscriber at registration
US6437692B1 (en) 1998-06-22 2002-08-20 Statsignal Systems, Inc. System and method for monitoring and controlling remote devices
US6914893B2 (en) 1998-06-22 2005-07-05 Statsignal Ipc, Llc System and method for monitoring and controlling remote devices
US8410931B2 (en) 1998-06-22 2013-04-02 Sipco, Llc Mobile inventory unit monitoring systems and methods
US6891838B1 (en) * 1998-06-22 2005-05-10 Statsignal Ipc, Llc System and method for monitoring and controlling residential devices
US6704563B1 (en) 1998-08-11 2004-03-09 Boston Communications Group, Inc. Systems and methods for prerating costs for a communication event
US6320873B1 (en) 1998-08-27 2001-11-20 Qualcomm Incorporated CDMA transmission of packet-switched data
US6836651B2 (en) 1999-06-21 2004-12-28 Telespree Communications Portable cellular phone system having remote voice recognition
US7274928B2 (en) * 1998-10-02 2007-09-25 Telespree Communications Portable cellular phone system having automatic initialization
ATE385660T1 (de) 1998-12-10 2008-02-15 Nokia Corp Verfahren für eine sichere trennprozedur in einem mobilfunknetz
JP2000184447A (ja) 1998-12-15 2000-06-30 Nec Corp 移動通信システム及びクローン端末検出方法
US7650425B2 (en) 1999-03-18 2010-01-19 Sipco, Llc System and method for controlling communication between a host computer and communication devices associated with remote devices in an automated monitoring system
JP3710643B2 (ja) * 1999-04-15 2005-10-26 富士通株式会社 光加入者線終端装置及び状態遷移制御方法
US6308067B1 (en) 1999-11-30 2001-10-23 At&T Corp. Wireless communications system and method of operation for reducing fraud
FI112582B (fi) * 1999-12-13 2003-12-15 Nokia Corp Matkaviestinjärjestelmä
AU2001239831A1 (en) * 2000-02-25 2001-09-03 Telecommunication Systems, Inc. Prepaid short messaging
MXPA02008463A (es) * 2000-02-29 2003-09-22 Verisign Inc Sistema y metodo para controlar y verificar una llamada de telefonia inalambrica fuera del area de servicio.
JP3427816B2 (ja) * 2000-03-31 2003-07-22 日本電気株式会社 移動通信システムおよび移動通信方法
US7110773B1 (en) 2000-04-11 2006-09-19 Telecommunication Systems, Inc. Mobile activity status tracker
EP1209935B1 (en) * 2000-11-24 2005-10-12 Telefonaktiebolaget LM Ericsson (publ) Fraud detection method for mobile telecommunication networks
US7289512B2 (en) * 2000-12-22 2007-10-30 Siemens Aktiengesellschaft ATM transmission system
US7640031B2 (en) 2006-06-22 2009-12-29 Telecommunication Systems, Inc. Mobile originated interactive menus via short messaging services
US20040218762A1 (en) * 2003-04-29 2004-11-04 Eric Le Saint Universal secure messaging for cryptographic modules
US8209753B2 (en) * 2001-06-15 2012-06-26 Activcard, Inc. Universal secure messaging for remote security tokens
US7711002B2 (en) * 2001-06-26 2010-05-04 Link Us All, Llc Transcoding SMS-based streamed messages to SIP-based IP signals in wireless and wireline networks
WO2003003694A2 (en) * 2001-06-26 2003-01-09 Versada Networks, Inc. Detecting and transporting dynamic presence information over a wireless and wireline communications network
US6658260B2 (en) 2001-09-05 2003-12-02 Telecommunication Systems, Inc. Inter-carrier short messaging service providing phone number only experience
US7570764B2 (en) * 2001-10-10 2009-08-04 Nortel Networks Limited Sequence number calculation and authentication in a communications system
US8489063B2 (en) 2001-10-24 2013-07-16 Sipco, Llc Systems and methods for providing emergency messages to a mobile device
US7480501B2 (en) 2001-10-24 2009-01-20 Statsignal Ipc, Llc System and method for transmitting an emergency message over an integrated wireless network
US7424527B2 (en) 2001-10-30 2008-09-09 Sipco, Llc System and method for transmitting pollution information over an integrated wireless network
US7873163B2 (en) * 2001-11-05 2011-01-18 Qualcomm Incorporated Method and apparatus for message integrity in a CDMA communication system
US7814068B2 (en) * 2001-11-16 2010-10-12 Gemalto Sa Identifying changed records in a file stored on an electronic token
US7853272B2 (en) * 2001-12-21 2010-12-14 Telecommunication Systems, Inc. Wireless network tour guide
US8046581B2 (en) * 2002-03-04 2011-10-25 Telespree Communications Method and apparatus for secure immediate wireless access in a telecommunications network
US7197301B2 (en) * 2002-03-04 2007-03-27 Telespree Communications Method and apparatus for secure immediate wireless access in a telecommunications network
US7383035B2 (en) 2002-07-04 2008-06-03 Lg Electronics Inc. Method of furnishing illegal mobile equipment user information
US7634252B2 (en) * 2003-03-07 2009-12-15 Computer Assocaites Think, Inc. Mobility management in wireless networks
ES2224850B1 (es) * 2003-05-12 2005-12-01 Vodafone España, S.A. Modulo y metodo de deteccion de al menos un evento en un equipo de usuario de telefonia movil celular, programa de ordenador para llevar a cabo el metodo, y tarjeta y terminal con el modulo.
US20040233930A1 (en) * 2003-05-19 2004-11-25 Modular Computing & Communications Corporation Apparatus and method for mobile personal computing and communications
US7756086B2 (en) 2004-03-03 2010-07-13 Sipco, Llc Method for communicating in dual-modes
US8031650B2 (en) 2004-03-03 2011-10-04 Sipco, Llc System and method for monitoring remote devices with a dual-mode wireless communication protocol
US7991411B2 (en) 2004-05-06 2011-08-02 Telecommunication Systems, Inc. Method to qualify multimedia message content to enable use of a single internet address domain to send messages to both short message service centers and multimedia message service centers
US8195205B2 (en) 2004-05-06 2012-06-05 Telecommunication Systems, Inc. Gateway application to support use of a single internet address domain for routing messages to multiple multimedia message service centers
US9439126B2 (en) 2005-01-25 2016-09-06 Sipco, Llc Wireless network protocol system and methods
US7430425B2 (en) 2005-05-17 2008-09-30 Telecommunication Systems, Inc. Inter-carrier digital message with user data payload service providing phone number only experience
US7548158B2 (en) * 2005-08-08 2009-06-16 Telecommunication Systems, Inc. First responder wireless emergency alerting with automatic callback and location triggering
US8954028B2 (en) 2008-09-25 2015-02-10 Telecommunication Systems, Inc. Geo-redundant and high reliability commercial mobile alert system (CMAS)
US8712453B2 (en) 2008-12-23 2014-04-29 Telecommunication Systems, Inc. Login security with short messaging
JP2011211880A (ja) * 2010-03-31 2011-10-20 Motion:Kk 車載バッテリー充電システム、管理サーバー、管理サーバーの制御方法、及び、プログラム
US8773988B2 (en) * 2010-10-28 2014-07-08 Htc Corporation Method of handling communications of low priority device and MTC device in a wireless communication system and related communication device
CA2825289A1 (en) 2010-12-13 2012-06-21 Telecommunication Systems, Inc. Location services gateway server
US9408047B2 (en) 2013-10-10 2016-08-02 Telecommunication Systems, Inc. Read acknowledgement interoperability for text messaging and IP messaging

Family Cites Families (23)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2568436B1 (fr) * 1984-07-27 1986-12-12 Philips Indle Cale Flers Sa Procede de gestion de l'appairage d'une base et d'un mobile, notamment telephonique, et dispositif de mise en oeuvre
US4829554A (en) * 1985-01-31 1989-05-09 Harris Corporation Cellular mobile telephone system and method
JPS6386931A (ja) * 1986-09-30 1988-04-18 Toshiba Corp 選択呼出方式
JPH0724434B2 (ja) * 1986-12-19 1995-03-15 株式会社東芝 無線電話システム
JPS63193623A (ja) * 1987-02-05 1988-08-10 Iwatsu Electric Co Ltd 不正使用防止機能を有する携帯電話方式
US4833701A (en) * 1988-01-27 1989-05-23 Motorola, Inc. Trunked communication system with nationwide roaming capability
US4899333A (en) * 1988-03-31 1990-02-06 American Telephone And Telegraph Company At&T Bell Laboratories Architecture of the control of a high performance packet switching distribution network
US4964163A (en) * 1988-04-04 1990-10-16 Motorola, Inc. Method and apparatus for controlling access to a communication system
US4992783A (en) * 1988-04-04 1991-02-12 Motorola, Inc. Method and apparatus for controlling access to a communication system
US4901340A (en) 1988-09-19 1990-02-13 Gte Mobilnet Incorporated System for the extended provision of cellular mobile radiotelephone service
GB8913930D0 (en) * 1989-06-16 1989-08-02 Ferranti Creditphone Cordless telephone systems and methods of operation
SE500289C2 (sv) 1989-08-11 1994-05-30 Ericsson Telefon Ab L M Metod att övervaka telefonabonnemang i ett mobiltelefonsystem
JPH0399532A (ja) * 1989-09-12 1991-04-24 Fujitsu Ltd セルラー移動通信端末の不正使用防止方法
US5060264A (en) * 1990-01-05 1991-10-22 Motorola, Inc. Radiotelephone controller configured for coresident secure and nonsecure modes
FR2657477A1 (fr) * 1990-01-19 1991-07-26 Cit Alcatel Procede de protection contre la saturation de la base de donnees d'un enregistreur de localisation des visiteurs pour un systeme de radiotelephonie cellulaire.
US5247698A (en) * 1990-02-26 1993-09-21 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Use of an audit message sent to mobile stations to confirm the location thereof
US5036531A (en) * 1990-02-27 1991-07-30 Motorola Inc. Local PSTN interconnect with remote signal link processing
US5153902A (en) * 1990-04-27 1992-10-06 Telefonaktiebolaget L M Ericsson Multi-exchange paging system for locating a mobile telephone in a wide area telephone network
US5046082A (en) * 1990-05-02 1991-09-03 Gte Mobile Communications Service Corporation Remote accessing system for cellular telephones
US5140626A (en) * 1990-06-21 1992-08-18 Andrew D. Ory Paging system for establishing telephone connection between calling party and paged party
US5097499A (en) * 1990-08-22 1992-03-17 At&T Bell Laboratories Autonomous registration overload control for cellular mobile radio systems
US5153904A (en) * 1990-10-15 1992-10-06 Motorola, Inc. Radio communication controller for subscriber-requested calling code prefacing
US5237612A (en) * 1991-03-29 1993-08-17 Ericsson Ge Mobile Communications Inc. Cellular verification and validation system

Also Published As

Publication number Publication date
FI925384A (fi) 1993-05-28
CA2078195C (en) 1999-03-09
JPH0669879A (ja) 1994-03-11
FI925384A0 (fi) 1992-11-26
US5309501A (en) 1994-05-03
DE69217845D1 (de) 1997-04-10
EP0544449A1 (en) 1993-06-02
ES2098459T3 (es) 1997-05-01
JP2552065B2 (ja) 1996-11-06
DE69217845T2 (de) 1997-06-26
ATE149780T1 (de) 1997-03-15
EP0544449B1 (en) 1997-03-05
CA2078195A1 (en) 1993-05-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI106423B (fi) Järjestely vilpillisiksi tunnistettujen matkaviestimien ilmaisemiseksi solukko-matkaviestintäverkossa
US5278890A (en) Paging arrangements in a cellular mobile switching system
US5329573A (en) Arrangement for obtaining authentication key parameters in a cellular mobile telecommunications switching network
JP2654325B2 (ja) 信号送信方法
CA2078199C (en) Maintaining stable virtual circuit data connections
US6427071B1 (en) Apparatus and method for providing transporting for a control signal
AU673690B2 (en) Method for call establishment
AU724375B2 (en) Use of ISDN to provide wireless office environment connection to the public land mobile network
CA2274528C (en) System and method of forwarding data calls in a radio telecommunications network
JP3910632B2 (ja) 遠距離通信システム内の遠距離通信ネットワーク範囲を拡大するための方法ならびに構成
JP2001224076A (ja) 国際自動ローミングサービス方法
AU6972794A (en) Method for call establishment
WO1998037709A2 (en) Telecommunications arrangements and methods
EP0570643A1 (en) Handover of mobile radio calls between mobile switching centers
EP0544448A2 (en) Arrangement for implementing a visitor location register in a cellular mobile telecommunications switching system
EP0544457A2 (en) Handover of mobile radio calls between base station systems
EP0544446A2 (en) Implementation of a home location register for a cellular mobile telecommunications switching network
MXPA97005088A (en) System and method for notification of the automatic registry for activation on the
KR19980063098A (ko) 개인통신교환시스템에서의 발신번 표시처리방법

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired