TR201911441A2 - Otto çevri̇mi̇yle çalişan i̇ki̇ ve dört zamanli (stroke) motorlarda doğrusal hareketi̇n dönme hareketi̇ne dönüştürülmesi̇nde yapilan modi̇fi̇kasyon - Google Patents

Otto çevri̇mi̇yle çalişan i̇ki̇ ve dört zamanli (stroke) motorlarda doğrusal hareketi̇n dönme hareketi̇ne dönüştürülmesi̇nde yapilan modi̇fi̇kasyon Download PDF

Info

Publication number
TR201911441A2
TR201911441A2 TR2019/11441A TR201911441A TR201911441A2 TR 201911441 A2 TR201911441 A2 TR 201911441A2 TR 2019/11441 A TR2019/11441 A TR 2019/11441A TR 201911441 A TR201911441 A TR 201911441A TR 201911441 A2 TR201911441 A2 TR 201911441A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
piston
connecting rod
rod
stroke
crankshaft
Prior art date
Application number
TR2019/11441A
Other languages
English (en)
Inventor
Çeli̇kyürek İbrahi̇m
Original Assignee
Eskisehir Osmangazi Ueniversitesi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Eskisehir Osmangazi Ueniversitesi filed Critical Eskisehir Osmangazi Ueniversitesi
Priority to TR2019/11441A priority Critical patent/TR201911441A2/tr
Publication of TR201911441A2 publication Critical patent/TR201911441A2/tr

Links

Abstract

Bu buluş; kara, hava ve deniz taşıtlarının hareket etmesini sağlayan içten yanmalı motorlarda kullanılabilen otto çevrimiyle çalışan iki ve dört zamanlı (stroke) motorlarda doğrusal hareketin dönme hareketine dönüştürülmesinde yapılan modifikasyon ile ilgili olup, özelliği; bir silindir (1), silindir (1) içerisinde doğrusal olarak hareket edebilecek şekilde ilişkilendirilmiş piston (2), pistona (2) ilişkilendirilmiş piston biyeli (3), bir krank mili (6), A noktasından (A) hareket edebilecek şekilde piston biyeline (3) ilişkilendirilerek mesnete (M) sabitlenmiş tork biyeli (4) ve B noktasından (B) muylu ile tork biyeli (4) ve krank miline (6) hareket edebilecek şekilde ilişkilendirilmiş krank biyelinden (5) meydana gelmesidir.

Description

TARIFNAME OTTO ÇEVRIMIYLE ÇALISAN IKI VE DÖRT ZAMANLI (STROKE) MOTORLARDA DOGRUSAL HAREKETIN DÖNME HAREKETINE DÖNÜSTÜRÜLMESINDE YAPILAN MODIFIKASYON Teknolojik Alan: Bu bulus; kara, hava ve deniz tasitlarinin hareket etmesini saglayan içten yanmali motorlarda kullanilabilen otto çevrimiyle çalisan iki ve dört zamanli (Stroke) motorlarda dogrusal hareketin dönme hareketine dönüstürülmesinde yapilan modifikasyon ile Teknigin Bilinen Durumu: Günümüzde kara, hava ve deniz tasitlarinin hareketini saglamak için motorlar kullanilmaktadir. Bu kullanilan motorlar içten yanmali motor diye adlandirilmaktadir.
Içten yanmali motorlar Otto çevrimiyle çalisirlar. Otto çevriminde bir piston silindir içerisinde lineer hareket eder. Pistona bagli bulunan biyel kolu vasitasiyla bu lineer hareket krank miline iletilerek dairesel harekete dönüstürülür. Biyel kolunun uzunlugu krank milinde mil merkezi ile biyelin kranka baglandigi nokta arasindaki mesafeyi belirler. Yani krank milinin dönme çapi ile biyel kolunun uzunlugu arasinda bir iliski mevcuttur. Krank milinin dönüs çapi ne kadar büyük olursa motor torku ve gücü de 0 kadar yükselir. Bu durumda, Otto çevrimiyle çalisan bir motorda motor performansini artirmak için biyel kolunun ve dolayisiyla krank dönme çapinin mümkün oldugunca uzun tutulmasi gerekir. Bunu yapabilmek için piston strogunun (üst ölü nokta ile alt Ölü nokta arasindaki mesafe) artirilmasi gerekir.
Ancak, biyel kolunun bir ucu pistonun merkezine bagli, diger ucu ise krank miline (biyel muylusu) bagli oldugundan lineer hareketin dairesel harekete dönüstürülmesi sirasinda biyel kolu her bir motor turunda saga-sola hareket etmek zorundadir. Bu hareket sirasinda biyel kolunun hareket mesafesi silindir çapindan küçük olmalidir.
Dolayisiyla Otto çevriminde piston çapi ile stroke arasinda bir iliski mevcuttur. Belirli bir piston çapi için strogun uzunlugu bir maksimum degerin üzerinde olamaz. Sonuç olarak, Otto çevrimiyle çalisan bir motorda belirli bir piston çapi için stroku (ayni zamanda biyel kolunun uzunlugu) istedigimiz uzunlukta tutamayiz. Halbuki, strogu artirabilsek silindire daha fazla hava alabilir ve daha yüksek sikistirma orani saglayabilirdik. Bu ise motorun torkunun ve gücünün artmasini saglardi. tek strok boyu mekanizmasi veya çift strok boyu mekanizmasi pistonlu 2 veya 4 çevirmeli içten yanmali motor” anlatilmaktadir. Bulus, ayarlanabilir degisken sikistirma oranini uzun güç ve egzoz darbeleri ve kisa emme ve sikistirma darbeleri ile birlestiren, içten yanmali bir motorun dengeli ve çevirmeli bir mekanizmasi, degisken hava emme akisina sahip bir içten yanmali motor elde etmek ve sabit bir basinç ateslemesini korumak için bir mekanizmayi açiklamaktadir.
CN109763894A numarali patent basvurusunda “Simetrik baglanti kollu pistonlu motor” anlatilmaktadir. Bu bulus, simetrik bir baglanti kollu pistonlu motor olup, motor piston kolu içeren, teknik alana ait olan, krank mili biyel kolu mentese, bir birinci piston çubugu, bir piston, bir ikinci piston çubugu, piston kolu kilavuz bir mentese, bir piston çubugu kilavuz çubugu, bir krank mili ve bir krank mili baglanti çubugu ve bir piston silindire yerlestirilir, birinci piston baglanti çubugunun bir ucu ve ikinci piston baglanti çubugunun bir ucu sirasiyla pistonun piston kilavuz çubugunun ucuna, ikinci piston eklemine sabitlenir Çubugun diger ucu, piston çubugu kilavuz çubugunun uç mili safti ile krank mili baglanti mentesesi boyunca, ikinci piston çubugunun diger ucu, piston çubugu kilavuz çubugunun diger ucu delik mili ile piston mili kilavuz mentesesi boyunca birlestirilmistir.
Yukarida anlatilan patent basvurularinda içten yanmali motorlar anlatilmaktadir. Söz konusu basvurularda anlatilan motorlarda biyel kolu her bir motor turunda saga-sola hareket etmek zorundadir. Bu hareket sirasinda biyel kolunun hareket mesafesi silindir çapindan küçük olmalidir. Dolayisiyla Otto çevriminde piston çapi ile stroke arasinda bir iliski mevcuttur. Belirli bir piston çapi için strogun uzunlugu bir maksimum degerin üzerinde olamaz. Sonuç olarak, Otto çevriiniyle çalisan bir motorda belirli bir piston çapi için stroku (ayni zamanda biyel kolunun uzunlugu) istedigimiz uzunlukta tutulamamaktadir. Ayrica söz konusu ürünler maliyet açisindan dezavantaj li olmaktadir.
Sonuç olarak yukarida bahsedilen dezavantajlarin üstesinden gelebilen piston biyel kolunun saga-sola yatma hareketi azaltilmis, piston çapi ile strok (üst ölü nokta ile alt ölü nokta arasindaki mesafe) arasindaki iliskisi ortadan kaldirilmis, piston biyelinin silindire çarpma tehlikesi olmayan, krank miline aktarilan gücün azaltilip-arttirilmasini saglayabilen, krank mili dönme çapi degistirilebilen, verimli bir çalisma mekanizmasina sahip, dayanimli, montaji pratik ve maliyeti düsük yeni bir teknolojiye ihtiyaç duyulmaktadir.
Bulusun Tanimi: Bu bulus, yukarida bahsedilen dezavantajlarin üstesinden gelebilen otto çevrimiyle çalisan iki ve dört zainanli (stroke) motorlarda dogrusal hareketin dönme hareketine dönüstürülmesinde yapilan modifikasyon olup, özelligi; piston biyel kolunun saga-sola yatma hareketi azaltilmis, piston çapi ile strok (üst ölü nokta ile alt ölü nokta arasindaki mesafe) arasindaki iliskisi ortadan kaldirilmis, piston biyelinin silindire çarpma tehlikesi olmayan, krank iniline aktarilan gücün azaltilip-arttirilmasini saglayabilen, krank mili dönme çapi degistirilebilen, verimli bir çalisma mekanizmasina sahip, dayanimli, montaji pratik ve maliyeti düsük yeni bir teknoloji olmaktadir.
Bulus konusu üründe piston ile krank milinin baglanmasinda biyel koluna ilaveten bir de tork kolunun kullanilmaktadir. Bu tork kolunun eklenmesiyle biyel kolunun saga- sola yatma hareketi azaltilmis böylece piston çapi ile strok arasindaki iliski ortadan kaldirilmistir. Piston biyeli, piston çapindan bagimsiz olarak istenilen uzunlukta seçilebilmektedir. Çünkü piston biyelinin klasik motorlardaki gibi silindire çarpma tehlikesi yoktur. Tork biyeli, bir muylu ile bir mesnete sabitlenmekte, bir muylu ile krank biyeline baglanmakta ve C bir muyluyla da piston biyeline baglanmaktadir.
Krank biyelinin tork biyeline iliskilendirildigi nokta degistirilerek kranka aktarilan güç artirilabilir böylece motonin torku da artirilmis olur. Krank biyelinin tork biyeline iliskilendirildigi nokta degistirilerek krank dönme çapi da degistirilebilir. Günümüzde kullanilan yüksek teknolojili motorlarda silindire alinan hava miktarini artirabilmek adina havanin silindire basinçla beslenmesi (turbo) saglanmaktadir. Bunun içinde motora pahali ekipmanlar ilave edilmektedir. Bu ekipmanlarin arizalanmasi durumunda ise performansta ciddi düsüsler yakit sarfiyatinda da ciddi artislar yasanmaktadir. Bu bulusta kullanilan ilave bir tork biyeliyle stroke (üst ölü nokta ile alt ölü nokta arasindaki mesafe) artirildigindan silindire alinan hava miktari atmosfer basincinda bile artirilmis olacagindan turbo motorlardaki gibi yüksek güç ve tork üretimi saglanabilecektir. Böylece motorda turbo ekipmanlarini kullanmaya ihtiyaç kalmadigindan motor maliyeti de düsürülmüs olacaktir.
Bulus konusu ürün sahip oldugu yapi ve tasarim ile biyel kolunun saga-sola yatma hareketi azaltilmistir. Bulus konusu üiün sahip oldugu yapi ve tasarim ile piston çapi ve strok (üst ölü nokta ile alt ölü nokta arasindaki mesafe) arasindaki iliski tamamen ortadan kaldirilmistir. Bulus konusu ürün sahip oldugu yapi ve tasarim ile piston biyelinin silindirme çarpma tehlikesi ortadan kaldirilmistir. Böylece piston biyeli uzunlugu piston çapindan bagimsiz olarak seçilebilmektedir. Bulus konusu ürün verimli bir çalisma mekanizmasina sahip olmaktadir. Bulus konusu ürün sahip oldugu yapi ve tasarim ile dayanimli ve montaji pratik olmaktadir. Bulus konusu ürün sahip oldugu yapi ve tasarim ile maliyet açisindan avantajli olmaktadir.
Bulusu olusturan parçalarin birbirine kolay bir sekilde sabitlenmesi sayesinde kolay kurulmakta, montaj süresinin kisa olmasi sayesinde maliyetlerde düsük olmaktadir.
Ayrica bulus, saglam bir yapiya sahiptir.
Sekillerin Açiklanmasi: Bulus, ilisikteki sekillere atifta bulunularak anlatilacaktir, böylece bulusun özellikleri daha açikça anlasilacak ve takdir edilecektir, fakat bunun amaci bulusu bu belli düzenlemeler ile sinirlamak degildir. Tam tersine, bulusun ilisikteki istemler tarafindan tanimlandigi alani içine dahil edilebilecek bütün alternatifleri, degisiklikleri ve denkliklerinin kapsanmasi amaçlanmistir. Gösterilen ayrintilar, sadece mevcut bulusun tercih edilen düzenlemelerinin anlatimi amaciyla gösterildigi ve hem yöntemlerin sekillendirilmesinin, hem de bulusun kurallari ve kavramsal özelliklerinin en kullanisli ve kolay anlasilir tanimini saglamak amaciyla sunulduklari anlasilmalidir. Bu çizimlerde; Sekil 1 Sistemin yandan görünümüdür.
Bu bulusun anlasilmasina yardimci olacak sekiller ekli resimde belirtildigi gibi numaralandirilmis olup isimleri ile beraber asagida verilmistir.
Referanslarin Açiklanmasi: Silindir Piston Piston biyeli Tork biyeli Krank biyeli Krank mili A noktasi B noktasi C noktasi zom>os^eww Bulusun Açiklanmasi: Bulus; bir silindir (1), silindir (l) içerisinde dogrusal olarak hareket edebilecek sekilde iliskilendirilmis piston (2), pistona (2) iliskilendirilmis piston biyeli (3), bir krank mili (6), A noktasindan (A) hareket edebilecek sekilde piston biyeline (3) iliskilendirilerek mesnete (M) sabitlenmis tork biyeli (4) ve B noktasindan (B) inuylu ile tork biyeli (4) ve krank miline (6) hareket edebilecek sekilde iliskilendirilmis krank biyelinden (5) Bulus konusu ürün, piston biyelinden (3) gelen dogrusal hareketin dairesel harekete dönüstürülmesini saglayan tork biyeline (4) sahip olmaktadir. Bulus konusu üründe tork biyelinden (4) gelen hareketi krank miline (6) ileten krank biyeli (5) bulunmaktadir Bulus konusu ürün, piston biyelinin (3) saga-sola yatma hareketini azaltarak piston (2) Çapi ile strok (üst ölü nokta ile alt ölü nokta arasindaki mesafe) arasindaki iliskiyi ortadan kaldiran tork biyeli (4) ve krank biyelinden (5) olusmaktadir. Bulus konusu üründe A noktasi (A) ile B noktasi (B) ve B noktasi (B) ile C noktasi (C) arasindaki mesafelerin degistirilerek krank miline (6) aktarilan güç azaltilmakta veya Bulusun Detayli Açiklanmasi: Bulus temel olarak; silindir (l), piston (2), piston biyeli (3)& tork biyeli (4), krank biyeli (5) ve krank milinden (6) olusmaktadir (Sekil-l).
Bulus konusu üründe silindir (l), piston (2) ve piston biyeli (3) bulunmaktadir. Piston (2), dogrusal hareket yapacak sekilde silindire (l) iliskilendirilmistir. Piston biyeli (3), pistona (2) iliskilendirilmistir. Bulus konusu üründe tork biyeli (4), krank biyeli (5) ve krank mili (5) bulunmaktadir. Tork biyeli (4), A noktasindan (A) hareket edebilecek sekilde mesnete (M) sabitlenmistir. Tork biyeli (4), C noktasindan (C) hareket edebilecek sekilde piston biyeline (3) iliskilendirilmisti'r. Krank biyeli (5) de hareket edebilecek sekilde B noktasindan (B) tork biyeline (4) ve krank miline (5) iliskilendirilmistir (Sekil- 1).
Bulus konusu üründe atesleme sonucu silindir (l) içerisinde olusan patlaina ile piston (2) dogrusal olarak hareket etmektedir. Pistonun (2) hareketi ile piston biyeli (3) es zamanli olarak hareket etmektedir. Elde edilen bu dogrusal hareket, tork biyeli (4) ve krank biyeli (5) üzerinden krank miline (6) aktarilmaktadir. Tork biyeli (4) ve krank biyeli (5) ile dogrusal hareket, dairesel harekete dönüstürülmektedir (Sekil-l).

Claims (5)

ISTEMLER
1- Bulus; bir silindir (1), silindir (1) içerisinde dogrusal olarak hareket edebilecek sekilde iliskilendirilmis piston (2), pistona (2) iliskilendirilmis piston biyeli (3) ve bir krank milini (6) içeren otto çevrimiyle çalisan iki ve dört zamanli (stroke) motorlarda dogrusal hareketin dönme hareketine dönüstürülmesinde yapilan modifikasyon ile ilgili olup, Özelligi; - A noktasindan (A) hareket edebilecek sekilde piston biyeline (3) iliskilendirilerek mesnete (M) sabitlenmis tork biyeli (4) ve - B noktasindan (B) muylu ile tork biyeli (4) ve krank miline (6) hareket edebilecek sekilde iliskilendirilmis krank biyelinden (5) ineydana gelmesidir.
2- Istem l”de bahsedilen otto çevrimiyle Çalisan iki ve dört zamanli (stroke) motorlarda dogrusal hareketin dönme hareketine dönüstürülmesinde yapilan modifikasyon olup, özelligi; piston biyelinden (3) gelen dogrusal hareketin dairesel harekete dönüstürülmesini saglayan tork biyeline (4) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
3- Istem l°de bahsedilen otto çevrimiyle çalisan iki ve dört zamanli (Stroke) motorlarda dogrusal hareketin dönme hareketine dönüstürülmesinde yapilan modifikasyon olup, özelligi; tork biyelinden (4) gelen hareketi krank miline (6) ileten krank biyeline (5) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
4- Istem 1”de bahsedilen otto çevrimiyle çalisan iki ve dört zamanli (stroke) motorlarda dogrusal hareketin dönme hareketine dönüstürülmesinde yapilan modifikasyon olup, özelligi; piston biyelinin (3) saga-sola yatma hareketini azaltarak piston (2) çapi ile strok (üst ölü nokta ile alt ölü nokta arasindaki mesafe) arasindaki iliskiyi ortadan kaldiran tork biyeli (4) ve krank biyeline (5) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
5- Istem l”de bahsedilen otto çevrimiyle çalisan iki ve dört zamanli (stroke) motorlarda dogrusal hareketin dönme hareketine dönüstürülmesinde yapilan modifikasyon olup, özelligi; krank miline (6) aktarilan gücün azaltilmasi veya arttirilmasi için A noktasi (A) ile B noktasi (B) ve B noktasi (B) ile C noktasi (C) arasindaki mesafelerin degistirilmesi ile karakterize edilmesidir.
TR2019/11441A 2019-07-29 2019-07-29 Otto çevri̇mi̇yle çalişan i̇ki̇ ve dört zamanli (stroke) motorlarda doğrusal hareketi̇n dönme hareketi̇ne dönüştürülmesi̇nde yapilan modi̇fi̇kasyon TR201911441A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2019/11441A TR201911441A2 (tr) 2019-07-29 2019-07-29 Otto çevri̇mi̇yle çalişan i̇ki̇ ve dört zamanli (stroke) motorlarda doğrusal hareketi̇n dönme hareketi̇ne dönüştürülmesi̇nde yapilan modi̇fi̇kasyon

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2019/11441A TR201911441A2 (tr) 2019-07-29 2019-07-29 Otto çevri̇mi̇yle çalişan i̇ki̇ ve dört zamanli (stroke) motorlarda doğrusal hareketi̇n dönme hareketi̇ne dönüştürülmesi̇nde yapilan modi̇fi̇kasyon

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201911441A2 true TR201911441A2 (tr) 2021-02-22

Family

ID=75576796

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2019/11441A TR201911441A2 (tr) 2019-07-29 2019-07-29 Otto çevri̇mi̇yle çalişan i̇ki̇ ve dört zamanli (stroke) motorlarda doğrusal hareketi̇n dönme hareketi̇ne dönüştürülmesi̇nde yapilan modi̇fi̇kasyon

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201911441A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7228838B2 (en) Internal combustion engine
JP2009516123A (ja) 圧縮比可変の往復ピストン式内燃機関
US6453869B1 (en) Internal combustion engine with variable ratio crankshaft assembly
JP2002517679A (ja) クランク−コネクティングロッド機構
KR20190058323A (ko) 왕복 2-사이클 또는 4-사이클 내연기관의 무한 가변 압축비 및 단일 스트로크 또는 이중 스트로크 길이 기구
US20050155488A1 (en) Axial piston machines
RU2296234C1 (ru) Кривошипно-шатунный механизм уколова
RU2580191C1 (ru) Двигатель внутреннего сгорания
RU2213227C2 (ru) Поршневая машина с бесшатунным механизмом
US10590841B2 (en) Single shaft dual expansion internal combustion engine
US4694785A (en) Piston apparatus
US4466388A (en) Compression ignition internal combustion engine
TR201911441A2 (tr) Otto çevri̇mi̇yle çalişan i̇ki̇ ve dört zamanli (stroke) motorlarda doğrusal hareketi̇n dönme hareketi̇ne dönüştürülmesi̇nde yapilan modi̇fi̇kasyon
GB2273327A (en) A mechanism for converting reciprocatory to rotary motion
JP3106171B2 (ja) クランクレスエンジン機構
RU2704510C1 (ru) Двигатель внутреннего сгорания
CN1280530C (zh) 双缸同时作功单曲轴对顶活塞内燃机
WO2003008784A1 (fr) Moteur a combustion interne
RU218640U1 (ru) Энергетическая машина
US2864348A (en) Rotary internal combustion engine
US11193418B2 (en) Double-cylinder internal combustion engine
RU2182240C2 (ru) Бесшатунный двигатель внутреннего сгорания
RU2230207C2 (ru) Аксиальный кривошипно-шатунный механизм поршневого двигателя внутреннего сгорания
GB2065781A (en) Balancing Reciprocating-piston Mechanisms
RU32199U1 (ru) Двигатель внутреннего сгорания