TR201812995A2 - Bi̇r kahve maki̇nesi̇ - Google Patents

Bi̇r kahve maki̇nesi̇ Download PDF

Info

Publication number
TR201812995A2
TR201812995A2 TR2018/12995A TR201812995A TR201812995A2 TR 201812995 A2 TR201812995 A2 TR 201812995A2 TR 2018/12995 A TR2018/12995 A TR 2018/12995A TR 201812995 A TR201812995 A TR 201812995A TR 201812995 A2 TR201812995 A2 TR 201812995A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
sensor
volume
obstacle
coffee machine
interacting
Prior art date
Application number
TR2018/12995A
Other languages
English (en)
Inventor
Ünal Altuğ
Original Assignee
Altug Uenal
Mastas Makina Kalip Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Altug Uenal, Mastas Makina Kalip Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi filed Critical Altug Uenal
Priority to TR2018/12995A priority Critical patent/TR201812995A2/tr
Publication of TR201812995A2 publication Critical patent/TR201812995A2/tr

Links

Landscapes

  • Apparatus For Making Beverages (AREA)

Abstract

Buluş, içecek doldurmak üzere konumlandırılmış bir bardağın (B) konumunu tespit etmek üzere en az bir adet, en fazla iki bardağın (B) yerleştirilebileceği şekilde konfigüre edilmiş, en azından bir çift yan bardak yuvası (11) ve bahsedilen yan bardak yuvalarının (11) en azından bir kısmını kapsayacak şekilde yan bardak yuvalarının (11) arasında formlandırılmış bir orta bardak yuvası (12) içeren bir tabla, bahsedilen yan ve orta bardak yuvalarının (11, 12) sağlandığı bir hacim (H), bahsedilen hacmin (H) içinde, birbirlerini çapraz görecek şekilde konumlandırılmış ve aralarında herhangi bir herhangi bir engel olmadığında etkileşime giren birçok çifter sensör unsuru (S) ve bahsedilen her bir sensör unsurunun (S) arasındaki etkileşimi yorumlayarak, bardağın konumunu tespit etmek üzere konfigüre edilmiş bir işlem birimi içeren bir kahve makinesi (K) ile ilgilidir.

Description

TEKNIK ALAN Bulus, bir kahve makinesidir.
Bulus, yerlestirilen bardaklarin konumlarini belirlemek üzere bir çesit tertibata haiz bir kahve makinesi ile ilgilidir. ÖNCEKI TEKNIK Kahve makineleri endüstriyel tipte veya küçük ev aletleri olarak günlük hayatimizda fazlasiyla yer kaplamaktadir. Bahis konusu makineler, genellikle bir hazne içerisinde gerekli bilesenleri karistirip, bir bardaga doldurarak servise hazir hale getirmektedir.
Bardak kullanici tarafindan veya bir mekanik sistem tarafindan bir bardak yuvasina yerlestirilmekte ve dolum islemi baslamaktadir. Bardagin istenen konumda olmamasi halinde hazirlanan kahve ortama saçilarak çesitli kazalara neden olabilmektedir.
Gelistiriciler bahsedilen durumun ortaya çikmasini engellemek üzere kahve bardaklarinin yerlestirilip yerlestirilmedigi ve/veya dogru sekilde konumlandirilip konumlandirilmadigini kontrol eden çesitli sensörleri kahve makinelerinde kullanmaktadir. Bahsedilen sensörler genellikle kahve yuvasina yerlestirilen basinç veya agirlik sensörleridir. Bahsedilen sensör tipleri her bir bardak yuvasina yerlestirilmektedir. Söz konusu sistemler özellikle agirliklari çok düsük olan plastik veya kagit bardaklarin tespitini saglamak üzere fazlasiyla hassas olmalidir. Bu hassasiyeti saglayan sensörler hem fazlasiyla maliyetli hem de fazlasiyla kirilgandir.
Ilgili unsurlar, son ürünün fiyatini olumsuz sekilde etkilemektedir.
Yapilan ön patent arastirmasinda asagidaki dokümanlarla karsilasilmistir. 2006/0431? basvuru numarali TÜRKPATENT faydali model dokümaninda bir kokteyl ve sek içki makinasi açiklanmistir. Bulus, alkollü ve alkolsüz sek içki ve kokteyl olarak içecek hazirlamada kullanilan ve elektronik olarak çalisan içecek hazirlama makinesi ile ilgilidir. Bulus, bardak olmamasi durumunda uyari mesaji vererek islem yapilmasini engelleyen bardak algilayici sensöre içermektedir. Söz konusu sensör bardak yuvasinin altina konumlandirilmistir. 2018/03830 basvuru numarali TÜRKPATENT patent dokümaninda bir Türk çayi demleme makinasi bardak algilama sensörü açiklanmaktadir. Bulus, evlerde, fabrikalarda, otellerde, sirketlerde, ofislerde, magazalarda, kafe ve diger umuma açik alanlarda kullanilabilen Türk çayi demleme makinasi bardak algilama sensörü ile ilgili ilgilidir. Yapi, bir ana gövde, ana gövde üzerine konumlandirilmis dokunmatik ekran ve çay çesmesi, çay çesmesinin alt kismina belli bir mesafede olacak sekilde konumlandirilmis atik sivi kab, atik sivi kabi üzerine konumlandirilmis bardak konumlandirma alani, sensör yuvasini içeren ön panel ve sensör yuvasina konumlandirilmis ve seffaf cam bardagi algilayabilen özel sensörden meydana gelmistir.
Sonuç olarak yukarida bahsedilen tüm sorunlar, ilgili alanda bir yenilik yapmayi zorunlu hale getirmistir.
BULUSUN AMACI Mevcut bulus, yukarida bahsedilen problemleri ortadan kaldirmak ve ilgili alanda teknik bir yenilik yapmayi amaçlamaktadir.
Bulusun ana amaci, yerlestirilen bardaklarin konumlarini belirlemek üzere bir çesit tertibata haiz bir kahve makinesi yapisini ortaya koymaktir.
Bulusun bir baska amaci, çoklu sayida bardagin konumlarinin belirlenmesidir.
Bulusun bir diger amaci, maliyeti ve dayanimi etkilemeden plastik ve kagit bardaklarin pozisyon tespitinin saglanmasidir.
BULUSUN KISA AÇIKLAMASI Yukarida bahsedilen ve asagidaki detayli anlatimdan ortaya çikacak tüm amaçlari gerçeklestirmek üzere mevcut bulus, içecek doldurmak üzere konumlandirilmis bir bardagin konumunu tespit etmek üzere bir kahve makinesidir. Buna göre, - en az bir adet, en fazla iki bardagin yerlestirilebilecegi sekilde konfigüre edilmis, en azindan bir çift yan bardak yuvasi ve bahsedilen yan bardak yuvalarinin en azindan bir kismini kapsayacak sekilde yan bardak yuvalarinin arasinda formlandirilmis bir orta bardak yuvasi içeren bir tabla, bahsedilen yan ve orta bardak yuvalarinin saglandigi bir hacim, bahsedilen hacmin içinde, birbirlerini çapraz görecek sekilde konumlandirilmis ve aralarinda herhangi bir herhangi bir engel olmadiginda etkilesime giren birçok çifter sensör unsuru ve bahsedilen her bir sensör unsurunun arasindaki etkilesimi yorumlayarak, bardagin konumunu tespit etmek üzere konfigüre edilmis bir islem birimi içermektedir.
Bulusun tercih edilen bir yapilanmasinda, bahsedilen sensör unsurlari, bahsedilen hacmin sag üst kisminda konumlandirilmis bir sag üst sensör, bahsedilen hacmin sol alt kisminda konumlandirilmis ve bahsedilen sag üst sensörle aralarinda herhangi bir engel olmadiginda etkilesime giren sol alt sensör, bahsedilen hacmin sol üst kisminda konumlandirilmis bir sol üst sensör, bahsedilen hacmin sag alt kisminda konumlandirilmis ve bahsedilen sol üst sensörle aralarinda herhangi bir engel olmadiginda etkilesime giren sag alt sensör bahsedilen hacim içerisinde, orta bardak yuvasinin üst kismina konumlandirilmis ve aralarinda herhangi bir engel olmadiginda hem sol alt sensör hem de sag alt sensörle etkileseme giren bir orta üst sensör grubudur.
Bulusun tercih edilen bir yapilanmasi, bahsedilen hacme aralarinda bir bosluk kalacak sekilde yerlestirilmis en az iki tabla içermektedir.
Bulusun tercih edilen bir diger yapilanmasinda, bahsedilen sensör unsurlari, tablalar arasindaki boslukta pozisyonlandirilmis bir orta alt sensör grubu, bahsedilen hacmin sag üst kisminda konumlandirilmis ve bahsedilen orta üst sensör grubuyla aralarinda herhangi bir engel olmadiginda etkilesime giren bir sag üst sensör, bahsedilen hacmin sol alt kisminda konumlandirilmis ve bahsedilen sag üst sensörle aralarinda herhangi bir engel olmadiginda etkilesime giren sol alt sensör, bahsedilen hacmin sol üst kisminda konumlandirilmis bahsedilen orta üst sensör gurubuyla aralarinda herhangi bir engel olmadiginda etkilesime giren bir sol üst bahsedilen hacmin sag alt kisminda konumlandirilmis ve bahsedilen sol üst sensörle aralarinda herhangi bir engel olmadiginda etkilesime giren sag alt sensör bahsedilen hacim içerisinde, orta bardak yuvasinin üst kismina konumlandirilmis ve aralarinda herhangi bir engel olmadiginda hem sol alt sensör hem de sol alt sensörle etkileseme giren bir orta üst sensör grubudur.
Bulusun tercih edilen bir diger yapilanmasinda, orta üst sensör grubu, aralarinda herhangi bir engel olmadiginda sol alt sensör etkileseme giren birincil orta üst sensör ve aralarinda herhangi bir engel olmadiginda sag alt sensör etkileseme giren ikincil orta üst sensör içermektedir.
Bulusun tercih edilen bir yapilanmasinda, orta alt sensör grubu, aralarinda herhangi bir engel olmadiginda sol üst sensör etkileseme giren birincil orta alt sensör ve aralarinda herhangi bir engel olmadiginda sag üst sensör etkileseme giren ikincil orta alt sensör içermektedir.
Bulusun tercih edilen bir diger yapilanmasinda, tabla bahsedilen hacim içerisinde kahve makinesine yüzeyinde formlandirilmaktadir.
Bulusun tercih edilen bir yapilanmasi, yan ve/veya orta bardak yuvasinin zeminden diklemesine uzanan uzantilar içermektedir.
Bulusun tercih edilen bir diger yapilanmasinda, birbirleri ile etkilesime giren sensör unsurlarinin biri alici bir digeri ise verici fotovoltaik sensörlerdir.
SEKILLERIN KISA AÇIKLAMASI Sekil 1” de tablalarin bir yapilanmasinin temsili tepe görünüsü verilmistir.
Sekil 1.A'da Sekil 1'deki tablanin izometrik görünüsü verilmistir.
Sekil 1.B”de Sekil 1'deki tablanin ve orta bardak yuvasina pozisyonlanmis bir bardagin tepe görünüsü verilmistir.
Sekil 1.C'de Sekil 1'deki tablanin ve yan bardak yuvasina pozisyonlanmis bardaklarin tepe görünüsü verilmistir.
Sekil 2'de bulus konusu kahve makinesinin bir yapilanmasinin temsili yan görünüsü verilmistir.
Sekil 2.A”da bulus konusu kahve makinesinin bir yapilanmasinin temsili ön görünüsü verilmistir.
Sekil 2.B,de bulus konusu kahve makinesinin bardak-sensör unsurlari iliskisini gösteren sematik bir çizim verilmistir.
Sekil 3'te bulus konusu kahve makinesinin bardak-sensör unsurlari iliskisini göstermek üzere bir çift tablanin orta bardak yuvalarina yerlestirilmis bardaklarla sensör unsurlarini gösteren bir ön görünüs verilmistir.
Sekil 4'te bulus konusu kahve makinesinin bardak-sensör unsurlari iliskisini göstermek üzere bir çift tablanin yan bardak yuvalarina yerlestirilmis bardaklarla sensör unsurlarini gösteren bir ön görünüs verilmistir.
Sekil 5'te sag üst sensörün bir yapilanmasinin temsili tepe görünüsü verilmistir.
Sekil 5.A'da Sekil 5'te gösterilen sag üst sensörün yan görünüsü verilmistir.
Sekil 5.B'de orta alt sensör grubunun bir yapilanmasinin temsili izometrik görünüsü verilmistir.
SEKILLERDEKI REFERANS NUMARALARININ AÇIKLAMASI 1. Tabla . Gövde 11. Yan bardak yuvasi 12. Orta bardak yuvasi 13. Uzanti . Sag üst sensör 21. Plaka 211. Sensör yuvasi 211. Baglanti elemani 22. Baglanti uzanti 221. Vida yuvasi . Sol üst sensör 40. Sag alt sensör 50. Sol alt sensör 60. Orta üst sensör grubu 60.b. Ikincil orta üst sensör 70. Orta alt sensör grubu 70.b. ikincil orta alt sensör 71. Alt sensör plakasi 711. Baglanti yuvasi 712. Kanal 72. Alt sensör yuvasi 721. Alt sensör vidasi l. Görüs çizgisi K. Kahve makinesi S. Sensör unsuru BULUSUN DETAYLI AÇIKLAMASI Bu detayli açiklamada bulus konusu bir kahve makinesi (K) sadece konunun daha iyi anlasilabilmesi için hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak örneklerle açiklanmaktadir.
Bulus konusu, yerlestirilen bardaklarin (B) konumlarini belirlemek üzere bir çesit tertibata haiz bir kahve makinesi (K) ile ilgilidir. içecek doldurmak üzere konumlandirilmis bir bardagin (B) konumunu tespit etmek üzere bir kahve makinesi (K) ile ilgili olup ayirt edici olarak; - en az bir adet, en fazla iki bardagin (B) yerlestirilebilecegi sekilde konfigüre edilmis, en azindan bir çift yan bardak yuvasi (11) ve bahsedilen yan bardak yuvalarinin (11) en azindan bir kismini kapsayacak sekilde yan bardak yuvalarinin (11) arasinda formlandirilmis bir orta bardak yuvasi (12) içeren birtabla (1), - bahsedilen yan ve orta bardak yuvalarinin (11, 12) saglandigi bir hacim (H), - bahsedilen hacmin (H) içinde, birbirlerini çapraz görecek sekilde konumlandirilmis ve aralarinda herhangi bir herhangi bir engel olmadiginda etkilesime giren birçok çifter sensör unsuru (S) ve - bahsedilen her bir sensör unsurunun (8) arasindaki etkilesimi yorumlayarak, bardagin konumunu tespit etmek üzere konfigüre edilmis bir islem birimi içermektedir.
Söz konusu kahve makinesi (K) endüstriyel tipte bir yapi olabilecegi gibi, küçük ev esyasi sinifindaki bir yapi da olabilmektedir. Bunun yaninda, alternatif olarak uygun unsurlarla birlikte bir otomat yapisi da olusturulabilmektedir.
Sekil 1' de tablalarin (1) bir yapilanmasinin temsili tepe görünüsü, Sekil 1.B'de Sekil 1'deki tablanin (1 )izometrik görünüsü, Sekil 1.C'de ise Sekil 1ldeki tablanin (1) ve orta bardak yuvasina (12) pozisyonlanmis bir bardagin (B) tepe görünüsü verilmistir. Söz konusu tabla (1) en azindan paralel olarak dizilmis en az üç bardak yuvasi içermekle beraber, söz konusu üç yuvali yapi, en fazla iki bardak alabilmektedir. Bahsedilen bir çift yan bardak yuvasi (11) ve bahsedilen yan bardak yuvalarinin (11) arasinda formlandirilmis bir orta bardak yuvasidir (12).
Sekil 1-1.C'de görülebilecegi üzere orta bardak yuvasinin (12) en azindan bir yan bardak yuvalarini (12) kapsayacak sekilde formlandirildigi için bir bardak (B) Sekil 1.Blde gösterildigi gibi orta bardak yuvasina (12) konumlandirildiginda, yan bardak yuvalari (11) kullanilmaz hale gelmektedir.
Sekil 1.C'deki gibi her iki yan bardak yuvasina (11) veya tek bir yan bardak yuvasina (11) bir bardak yerlestirildigindeyse orta bardak yuvasi (12) kullanilmaz hale gelmektedir.
Söz konusu tabla (1) sekillerde gibi birden fazla üçlü yuva yapisi içerebilmektedir.
Bunun yaninda, Sekil 2 ve 2.A”daki gösterildigi gibi bahsedilen tabla (1) kahve makinesinin (K) içerisinde olusturulmus bir hacme (H) konumlandirilabilecegi gibi, bahsedilen hacim (H) içerisindeki bir yüzeyde de formlandirilabilmektedir.
Bulusun tercih edilen bir yapilanmasi, yan ve/veya orta bardak yuvasinin (12) zeminden diklemesine uzanan uzantilar (13) içermektedir. Söz konusu yapi, bardagin (B) devrilmesini engellemektedir.
Sekil 2.B'de bulus konusu kahve makinesinin (K) bardak (B)-sensör unsurlari (S) iliskisini gösteren sematik bir çizim verilmistir. Sekilde gösterilen kesik çizgili bardak (B) Sekil 1.Bideki bardak (B) pozisyonlanmasini gösterirken, devamli çizgiyle gösterilen bardaklar ise Sekil 1.C”deki bardak (B) pozisyonlanmasini göstermektedir.
Bardaklar (B) Sekil 1.B'deki gibi yan bardak yuvalarina (11) pozisyonlandirildiginda her bardak (B) en azindan birbirleri ile etkilesim halindeki çift sensör unsurunun (S) birbirlerini gördügü görüs çizgisi (I) üzerinde kalmaktadir. Sekil 2.B'de gösterilen durumda kahve makinesine (K) göre sagda kalan bardak (B) sol üst-sag altta konumlandirilmis sensör unsurlarinin (S) ve orta üst-sag altta konumlandirilmis sensör unsurlarinin (S) görüs çizgileri (l) arasinda kalmaktadir. Kahve makinesine (K) göre solda kalan bardak (1) sag üst-sol altta konumlandirilmis sensör unsurlarinin (S) ve orta üst-sol altta konumlandirilmis sensör unsurlarinin (S) görüs çizgileri (I) arasinda kalmaktadir.
Bu yapida bahsedilen sensör unsurlari (S) çiftlerinin hiçbiri birbirlerini görüs çizgileri (l) dahilinde görememekte ve herhangi bir çikis üretmemektedir. Bahsedilen sensör unsuru (S) çikislari bir islem birimine (sekillerde gösterilmemistir) aktarilmakta ve yorumlanmaktadir. Islem birimi, tercihen bir mantik devresidir. Yukarida açiklanan durum dahilinde sensör unsur (S) çiftlerinde çikti gelmemesi sebebiyle, bahsedilen islem birimi her iki yan bardak yuvasinda (11) bardak (B) bulundugunu tespit etmektedir.
Sekil 2.B'deki pozisyonlamada sadece bir bardak (B), örnegin kahve makinesine (K) göre sagda kalan bardak (B), bulunsaydi, söz konusu bardak (B) sol üst-sag altta konumlandirilmis sensör unsurlarinin (S) ve orta üst-sag altta konumlandirilmis sensör unsurlarinin (S) görüs çizgileri (l) arasinda kalacak fakat sag üst-sol altta konumlandirilmis sensör unsurlarinin (S) ve orta üst-sol altta konumlandirilmis sensör unsurlarinin (S) görüs çizgileri (l) arasinda herhangi bir engel bulunmayacaktir. Buna göre sadece aralarinda bir engel bulunmayan sensör unsurlari (S) islem birimine çikti yollayacak, diger sensör unsur (S) çiftleri çikti ulastirmayacaktir. Islem birimi bir önceki örnege göre olusan bu farkli girdileri, sadece sag taraftaki yan bardak yuvasinda (11) bardak (B) bulunmasi seklinde yorumlayarak, bardagin (B) konumunu tespit etmektedir.
Benzer bir sonuç, Sekil 2.B'deki pozisyonlamada kahve makinesine (K) göre sagda kalan bardak (B) bulunmasi sonucunda ortaya çikacaktir. Sol üst-sag altta konumlandirilmis sensör unsurlarinin (S) ve orta üst-sag altta konumlandirilmis sensör unsurlarinin (S) görüs çizgileri (l) arasinda kalmaktadir Benzer sekilde, Sekil 2.B'deki pozisyonlamada sadece bir bardak (B), örnegin kahve makinesine (K) göre ortada, orta bardak yuvasinda (12) kalan bardak (B), bulunsaydi, orta üst-sag alt ve orta üst-sol altta konumlandirilmis sensör unsurlarinin (S) görüs çizgileri (I) arasinda herhangi bir engel bulunmadigi için, ilgili sensör unsurlarinin (8) bir çikti olusturarak islem birimine göndermekte, fakat bardak (B) sag üst-sol altta konumlandirilmis sensör unsurlari (S) ve sol üst-sag altta konumlandirilmis sensör unsurlarinin (S) görüs çizgileri (l) arasinda kalmakta ve ilgili sensör unsurlari (8) bir çikti olusturmamaktadir. Islem birimi, gelen ve gelmeyen girdiler dahilinde sadece orta bardak yuvasinda (12) bardak (B) bulundugunu tespit etmektedir.
Alternatif olarak, bahsedilen sensör unsuru (S) çiftleri aralarinda bir engel oldugunda çikti olusturacak sekilde konfigüre edilmis yapilar olabilmektedir.
Bulusun tercih edilen bir yapilanmasinda, birbirleri ile etkilesime giren sensör unsurlarinin (S) biri alici bir digeri ise verici fotovoltaik sensörler olmasidir. Verici unsurdan görüs çizgisi (l) dahilinde iletilen lazer, görüs çizgisi (I) üzerinde bir engel olmamasi durumunda, verici unsura ulasarak, sensör unsuru (S) çiftinin islem birimi için bir çikti olusturmasini saglamaktadir. Sensör unsuru (S) çiftinin herhangi biri verici digeri ise alici unsur olabilmektedir.
Bahsedilen sensör unsurlari (S), bahsedilen hacmin (H) sag üst kisminda konumlandirilmis bir sag üst sensör (20), bahsedilen hacmin (H) sol alt kisminda konumlandirilmis ve bahsedilen sag üst sensörle (20) aralarinda herhangi bir engel olmadiginda etkilesime giren sol alt sensör (50), bahsedilen hacmin (H) sol üst kisminda konumlandirilmis bir sol üst sensör (30), bahsedilen hacmin (H) sag ait kisminda konumlandirilmis ve bahsedilen sol üst sensörle (50) aralarinda herhangi bir engel olmadiginda etkilesime giren sag alt sensör (40) ve i bahsedilen hacmin (H) içerisinde, orta bardak yuvasinin (12) üst kismina konumlandirilmis ve aralarinda herhangi bir engel olmadiginda hem sol alt sensör (50) hem de sag alt sensörle (40) etkileseme giren bir orta üst sensör grubu (60) olabilmekte ve yukarida bahsedilen bu sensör unsurlar (S) birbirleriyle etkilesimlerine göre yine islem birimine girdi olusturmaktadir. Bahsedilen orta sensör grubu (60), aralarinda herhangi bir engel olmadiginda sag alt sensör (40) etkileseme giren birincil orta üst sensör (60.a) aralarinda herhangi bir engel olmadiginda sol alt sensör (50) etkileseme giren ikincil orta üst sensör (60.b) içermektedir.
Bulusun tercih edilen bir yapilanmasinda, kahve makinesi (K) bahsedilen hacminde (H), aralarinda bir bosluk kalacak sekilde yerlestirilmis en az iki tabla (1) içermektedir.
Bahsedilen yapi, Sekil 3 ve Sekil 4'te görülebilmektedir. Sekil 3'te orta bardak yuvasinda (12) pozisyonlandirilmis bir bardak (B) bulunmakta iken, Sekil 4'te her iki yan bardak yuvasinda (11) pozisyonlandirilmis bardaklar (B) bulunmaktadir.
Sekil 3 ve 4'te gösterilen yapilanmada, Sekil 2.B'dekine benzer sekilde, tablalar (1) arasindaki boslukta pozisyonlandirilmis bir orta alt sensör grubu (70), bahsedilen hacmin (H) sag üst kisminda konumlandirilmis ve bahsedilen orta üst sensör gurubuyla (70) aralarinda herhangi bir engel olmadiginda etkilesime giren bir sag üst sensör (20), bahsedilen hacmin (H) sol alt kisminda konumlandirilmis ve bahsedilen sag üst sensörle (20) aralarinda herhangi bir engel olmadiginda etkilesime giren sol alt sensör (50), bahsedilen hacmin (H) sol üst kisminda konumlandirilmis bahsedilen orta üst sensör gurubuyla (70) aralarinda herhangi bir engel olmadiginda etkilesime giren bir sol üst sensör (30), bahsedilen hacmin (H) sag alt kisminda konumlandirilmis ve bahsedilen sol üst sensörle (30) aralarinda herhangi bir engel olmadiginda etkilesime giren sag alt sensör (40), bahsedilen hacmin (H) içerisinde, orta bardak yuvasinin (12) üst kismina konumlandirilmis ve aralarinda herhangi bir engel olmadiginda hem sol alt sensör (50) hem de sol alt sensörle (50) etkileseme giren bir orta üst sensör grubu (60) içermektedir.
Bahsedilen orta sensör grubu (60), aralarinda herhangi bir engel olmadiginda sag alt sensör (40) etkileseme giren birincil orta üst sensör (60.a) aralarinda herhangi bir engel olmadiginda sol alt sensör (50) etkileseme giren ikincil orta üst sensör (60.b) içermektedir. Tercihen, orta alt sensör grubu(70), aralarinda herhangi bir engel10 olmadiginda sag üst sensör (20) etkileseme giren birincil orta alt sensör (70.a), aralarinda herhangi bir engel olmadiginda sol üst sensör (30) etkileseme giren ikincil orta alt sensör (70.b) içermektedir.
Sekil 3 ve 4'te gösterilen yapilar Sekil 2.B'de gösterilen yapidan daha fazla bardak tasima kapasitesi bulunmakla beraber, bu yapida daha fazla sayida tabla (1) kullanilabilmektedir. Yapinin, tabla (1) sayisi disinda Sekil 2.B'deki yapidan en büyük farki, tablalarin arasina yerlestirilmis orta alt sensör grubudur (70). Orta alt sensör grubu (70) hem sag üst sensör (20) hem de sol üst sensörle (30) görüs çizgisi (I) üzerinden birbirlerine görmekte ve etkilesime girmektedir.
Sekil 3'teki gösterilen durumda, sag üst sensör (30), orta alt sensör grubu (70) ile etkilesim halinde ve sol alt sensörle (70), görüs çizgisi (l) üzerinde bardak bulundugu için, etkilesim halinde degildir. Bunun yaninda, orta üst sensör grubu (60) herhangi bir sensör unsurlariyla (S), sag alt sensör (40) ve sol alt sensör (50), etkilesime girememektedir. Sol üst sensör (30) ve sag alt sensör (40) çiftiyle, sag üst sensör (20) ve sol alt sensör (50) çifti de birbiriyle görüs çizgilerinde (l) bardaklar bulundugu için etkilesme girememektedir. Ilgili çiktilar, islem birimine girdi olarak aktarilmakta ve bunun sonucu islem birimi her iki tablanin da (1) orta bardak yuvalarinda (12) bardak (B) bulundugu sonucu ortaya çikarmaktadir.
Sekil 3'te örnegin kahve makinesine (K) göre solda kalan tablada (1) bulunan bardak (B) orta bardak yuvasi (12), solda bulunan yan bardak yuvasinda (11) konumlandirilsaydi, yukarida verilen örnekten farkli olarak, orta üst sensör grubu (60) sol alt sensör (50) ile etkilesime giremeyecek ve islem birimine ulasan bir girdi farkli olacagi için sonuç degiserek, bardagin (B) sol tablanin (1) orta bardak yuvasi (12) yerine sol tablanin (1) sol yan bardak yuvasinda (11) bulundugu sonucuna ulasilacakti.
Sekil 4'teki gösterilen durumda, sensör unsurlarindan (S) hiç biri birbirini görmemektedir. Islem birimine herhangi bir saglanmamakta ve bu sebeple, islem birimi yan bardak yuvalarinin (11) hepsinde bardak (B) konumlandirildigini sonucunu ulasmaktadir. Örnegin, sol tablanin (1) sag yan bardak (11)yuvasi bos olsaydi, orta alt sensör grubu (70) ile sol üst sensör (30) etkilesime girerek islem birimine bir girdi saglayarak sadece ilgili yan bardak yuvasinda (11) bardak (B) bulunmadigi sonucuna ulasacaktir.
Sekil 4 için bir baska örnekte, sol tablada (1) sadece orta bardak yuvasinda (11) bir bardak (B) bulunmakta ve sag tablada (1) her iki yan bardak yuvasinda (11) bardak bulunmaktadir. Buna göre, sag alt sensör (40) hiçbir sensör unsuru (S) ile etkilesime girmemekte, orta alt sensör grubu (70), sag üst sensörle (20) etkilesime girmezken sol üst sensörle (30) etkilesime girmektedir. Sol alt sensör (70) ise orta üst sensörle (60) etkilesime girerken, sag üst sensörle (20) etkilesime girememektedir. Bu etkilesimler dahilinde islem birimi için elde edilen girdiler sonucu (B) bardaklarin (B) konumu tespit edilmektedir.
Sekil 5'te sag üst sensörün (20) bir yapilanmasinin temsili tepe görünüsü, Sekil 5.A'da ise Sekil 5'te gösterilen sag üst sensörün yan görünüsü (20) verilmistir. Sekil 5-5.A'daki gösterim sag üst sensör (20) üzerinden saglansa da, asagida açiklanacak yapi, sol üst sensör (30), sag alt sensör (40), sol alt sensör (50), birincil orta alt sensör (70.a) ve ikincil orta alt sensör (70.b) içinde uygulanabilmektedir.
Sag üst sensör (20) bir plaka (21) üzerinde yapilandirilmis olup, plakanin (21) bir ucunda, bir vida yuvasi (221) bulunan bir baglanti uzantisi (22) içermektedir. Plakanin (21) üzerinde yapilandirilmis bir diger yapi ise sensör yuvasi (211) olup, bahsedilen sensör yuvasina (211) bir sensör unsuru (21) bir baglanti elemani (211) yardimiyla sabitlemektedir. Bahsedilen plaka (21), sensör unsurunun (S) hacim (H) içerisine zeminle egimli sekilde irtibatlanmasini saglayacak sekilde konfigüre edilmistir.
Sekil 5.B'de orta alt sensör grubunun (70) bir yapilanmasinin temsili izometrik görünüsü verilmistir. Yapi bir alt sensör plakasi (71) üzerinde yapilandirilmistir. Alt sensör plakasi (71) üzerinde bir çift alt sensör yuvasi (72) formlandirilmistir.
Bahsedilen sensör yuvalari (72), içerisine yerlestirilecek sensör unsurlarinin (S), yani birincil orta alt sensör (70.a) ve ikincil orta alt sensör (70.a), farkli sensör unsurlarini (S) görmesini saglayacak sekilde formlandirilmistir. Sensör plakasi (71) bir kanalin (712) agiz kisminda formlandirilmis bir baglanti yuvasi (711) içermekte ve ilgili baglanti yuvasi (711) bir vida veya benzeri unsurla, orta alt sensör grubunun (70) kahve makinesine (K) irtibatlandirilmasini saglamaktadir.
Bulusun koruma kapsami ekte verilen istemlerde belirtilmis olup kesinlikle bu detayli anlatimda örnekleme amaciyla anlatilanlarla sinirli tutulamaz. Zira teknikte uzman bir kisinin, bulusun ana temasindan ayrilmadan yukarida anlatilanlar isiginda benzer yapilanmalar ortaya koyabilecegi açiktir.

Claims (5)

  1. ISTEMLER içecek doldurmak üzere konumlandirilmis bir bardagin (B) konumunu tespit etmek üzere bir kahve makinesi (K) ile ilgili olup özelligi; en az bir adet, en fazla iki bardagin (B) yerlestirilebilecegi sekilde konfigüre edilmis, en azindan bir çift yan bardak yuvasi (11) ve bahsedilen yan bardak yuvalarinin (11) en azindan bir kismini kapsayacak sekilde yan bardak yuvalarinin (11) arasinda formlandirilmis bir orta bardak yuvasi (12) içeren bir tabla, bahsedilen yan ve orta bardak yuvalarinin (11, 12) saglandigi bir hacim bahsedilen hacmin (H) içinde, birbirlerini çapraz görecek sekilde konumlandirilmis ve aralarinda herhangi bir herhangi bir engel olmadiginda etkilesime giren birçok çifter sensör unsuru (S) ve bahsedilen her bir sensör unsurunun (8) arasindaki etkilesimi yorumlayarak, bardagin konumunu tespit etmek üzere konfigüre edilmis bir islem birimi içermesi ile karakterize edilmektedir.
  2. 2. Bulus, istem 1'e uygun bir kahve makinesi (K) olup özelligi; bahsedilen sensör unsurlarinin (S), bahsedilen hacmin (H) sag üst kisminda konumlandirilmis bir sag üst bahsedilen hacmin (H) sol alt kisminda konumlandirilmis ve bahsedilen sag üst sensörle (20) aralarinda herhangi bir engel olmadiginda etkilesime giren sol alt sensör (50), bahsedilen hacmin (H) sol üst kisminda konumlandirilmis bir sol üst bahsedilen hacmin (H) sag alt kisminda konumlandirilmis ve bahsedilen sol üst sensörle (50) aralarinda herhangi bir engel olmadiginda etkilesime giren sag alt sensör (40), bahsedilen hacmin (H) içerisinde, orta bardak yuvasinin (12) üst kismina konumlandirilmis ve aralarinda herhangi bir engel olmadiginda hem sol alt sensör (50) hem de sag alt sensörle (40) etkileseme giren bir orta üst sensör grubu (60) olmasidir. .
  3. Bulus, istem 1'e uygun bir kahve makinesi (K) olup özelligi; bahsedilen hacme (H) aralarinda bir bosluk kalacak sekilde yerlestirilmis en az iki tabla (1) içermesidir. .
  4. Bulus, istem 1'e uygun bir kahve makinesi (K) olup özelligi; bahsedilen sensör unsurlarinin (S), Tablalar (1) arasindaki boslukta pozisyonlandirilmis bir orta alt sensör bahsedilen hacmin (H) sag üst kisminda konumlandirilmis ve bahsedilen orta üst sensör gurubuyla (70) aralarinda herhangi bir engel olmadiginda etkilesime giren bir sag üst sensör (20), bahsedilen hacmin (H) sol alt kisminda konumlandirilmis ve bahsedilen sag üst sensörle (20) aralarinda herhangi bir engel olmadiginda etkilesime giren sol alt sensör (50), bahsedilen hacmin (H) sol üst kisminda konumlandirilmis bahsedilen orta üst sensör gurubuyla (70) aralarinda herhangi bir engel olmadiginda etkilesime giren bir sol üst sensör (30), bahsedilen hacmin (H) sag alt kisminda konumlandirilmis ve bahsedilen sol üst sensörle (30) aralarinda herhangi bir engel olmadiginda etkilesime giren sag alt sensör (40), bahsedilen hacmin (H) içerisinde, orta bardak yuvasinin (12) üst kismina konumlandirilmis ve aralarinda herhangi bir engel olmadiginda hem sol alt sensör (50) hem de sol alt sensörle (50) etkileseme giren bir orta üst sensör grubu (60) içermesidir.
  5. 5. Bulus, istem 2-4'ten herhangi birine uygun bir kahve makinesi (K) olup özelligi; - aralarinda herhangi bir engel olmadiginda sag alt sensör (40) etkileseme giren birincil orta üst sensör (60.a) - aralarinda herhangi bir engel olmadiginda sol alt sensör (50) etkileseme giren ikincil orta üst sensör (60.b) ve içermesidir. . Bulus, istem 4'e uygun bir kahve makinesi (K) olup özelligi; orta alt sensör - aralarinda herhangi bir engel olmadiginda sag üst sensör (20) etkileseme giren birincil orta alt sensör (70.a), - aralarinda herhangi bir engel olmadiginda sol üst sensör (30) etkileseme giren ikincil orta alt sensör (70.b) içermesidir. . Bulus, istem 1'e uygun bir kahve makinesi (K) olup özelligi; tablanin (1) bahsedilen hacim (H) içerisinde kahve makinesine (K) yüzeyinde formlandirilmis olmasidir. . Bulus, istem 1'e uygun bir kahve makinesi (K) olup özelligi; yan ve/veya orta bardak yuvasinin (11,12) zeminden diklemesine uzanan uzantilar (13) içermesidir. . Yukarida bahsedilen istemlerden herhangi birine uygun bir kahve makinesi (K) olup özelligi; birbirleri ile etkilesime giren sensör unsurlarinin (S) birinin alici bir digerinin ise verici fotovoltaik sensörler olmasidir.
TR2018/12995A 2018-09-11 2018-09-11 Bi̇r kahve maki̇nesi̇ TR201812995A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/12995A TR201812995A2 (tr) 2018-09-11 2018-09-11 Bi̇r kahve maki̇nesi̇

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/12995A TR201812995A2 (tr) 2018-09-11 2018-09-11 Bi̇r kahve maki̇nesi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201812995A2 true TR201812995A2 (tr) 2018-09-21

Family

ID=67000908

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/12995A TR201812995A2 (tr) 2018-09-11 2018-09-11 Bi̇r kahve maki̇nesi̇

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201812995A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2452167A1 (en) Apparatuses and methods for managing liquid volume in a container
EP2866620B1 (en) System for automated detection in beverage dispensing machines
CN108601467A (zh) 饮料杯容量调节装置
CN101832806A (zh) 用于饮料机的光学液位探测器
CN110072448A (zh) 监测用户的液体摄入的系统以及操作系统的方法
CN105078141B (zh) 反映饮水信息的智能饮水杯
US9355418B2 (en) Alerting servers using vibrational signals
CA2665733A1 (en) Medication dispensing system and method
AU2013245147B2 (en) Dispenser with holding system for receptacles of different sizes
TR201812995A2 (tr) Bi̇r kahve maki̇nesi̇
CN211066041U (zh) 一种内杯结构及双层杯结构
KR102083756B1 (ko) 수저 받침대
KR101661344B1 (ko) 보관품 표시 테이블
CN107752659A (zh) 一种可改变杯身高度的智能水杯
WO2008001019A3 (fr) Dispositif de stockage et de distribution d'objets
EP3089637B1 (en) System for automated detection in beverage dispensing machines
EP3845098A1 (en) A coffee machine and a coffee beans container for a coffee machine
KR20110080691A (ko) 온도감지종이컵
JP7155589B2 (ja) 食事用載置具
KR20220052228A (ko) 스마트 주문 시스템
US11950719B2 (en) Tray covering element
KR20210070845A (ko) 접이식 소형 텀블러
WO2008125602A1 (en) Tray for food and drinks
KR20240014779A (ko) 빨대
EP1520204B1 (en) Kitchen appliance with normally black transmissive liquid crystal display device