TR201808297T4 - Bulaşık makinesi, özellikle ev tipi bulaşık makinesi. - Google Patents

Bulaşık makinesi, özellikle ev tipi bulaşık makinesi. Download PDF

Info

Publication number
TR201808297T4
TR201808297T4 TR2018/08297T TR201808297T TR201808297T4 TR 201808297 T4 TR201808297 T4 TR 201808297T4 TR 2018/08297 T TR2018/08297 T TR 2018/08297T TR 201808297 T TR201808297 T TR 201808297T TR 201808297 T4 TR201808297 T4 TR 201808297T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
detergent
pipe
cover
feature
dishwasher
Prior art date
Application number
TR2018/08297T
Other languages
English (en)
Inventor
Wegener Dirk
Wolf Cornelius
Kröger Günter
Original Assignee
Miele & Cie
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Miele & Cie filed Critical Miele & Cie
Publication of TR201808297T4 publication Critical patent/TR201808297T4/tr

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47LDOMESTIC WASHING OR CLEANING; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47L15/00Washing or rinsing machines for crockery or tableware
    • A47L15/42Details
    • A47L15/44Devices for adding cleaning agents; Devices for dispensing cleaning agents, rinsing aids or deodorants
    • A47L15/4463Multi-dose dispensing arrangements
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47LDOMESTIC WASHING OR CLEANING; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47L15/00Washing or rinsing machines for crockery or tableware
    • A47L15/42Details
    • A47L15/4251Details of the casing
    • A47L15/4257Details of the loading door

Abstract

Buluş, bir yıkama bölmesini kapsayan, bir yükleme açıklığına sahip bir yıkama haznesine ve yatay olarak uzanan bir pivot ekseni etrafında dönebilecek şekilde yataklanmış, yükleme açıklığını sıvı sızdırmayacak şekilde kapatan bir yıkama bölmesi kapağı ile dökülebilen deterjanın dozajlanarak boşaltılması için yıkama bölmesi kapağında yer alan bir dozajlama tertibatına sahip bir bulaşık makinesi, özellikle ev tipi olarak tasarlanmış bir bulaşık makinesi ile ilgilidir.

Description

TARFNAME BULASIK MAKINESI, OZELLIKLE EV TIPI BULASIK MAKINESI Bulus, bir yikama bölmesini kapsayan, bir yükleme açikligina sahip bir yikama haznesine ve yatay olarak uzanan bir pivot ekseni etrafinda dönebilecek sekilde yataklanmis, yükleme açikligini sivi sizdirmayacak sekilde kapatan bir yikama bölmesi kapagi ile dökülebilen deterjanin dozajlanarak bosaltilmasi için yikama bölmesi kapaginda yer alan bir dozajlama tertibatina sahip bir bulasik makinesi, özellikle ev tipi olarak tasarlanmis bir bulasik makinesi ile ilgilidir.
Yukarida belirtilen türdeki bulasik makineleri, özellikle ev tipi olarak tasarlanmis bulasik makineleri teknigin mevcut durumunda iyi bilinmektedir. Bunlar, yikanacak bulasik malzemenin temizlenmesine hizmet etmektedir ve bu amaçla bir yikama bölmesini kapsayan, temizlenecek bulasik malzemenin amacina uygun kullanim durumunda içine yerlestirildigi bir yikama haznesine sahiptir.
Yikama bölgesine, örnegin tabak çanak, çatal, biçak, kasik gibi yikanacak malzemenin yüklenmesi için yikama haznesi yükleme açikligina sahiptir. Bu, bir yikama bölmesi kapagi ile sivi sizdirmayacak sekilde kapatilmakta olup, yikama bölmesi kapaginin bir pivot ekseni etrafinda dönebilecek sekilde yataklanmis olmasi tercih edilir.
Temizlenecek bulasik malzemeler üzerine yikama çözeltisinin uygulanmasi için yikama haznesi içinde döndürülebilecek sekilde yer alan, çogunlukla birden fazla püskürtme koluna sahip olan bir püskürtme tertibati öngörülmüstür.
Optimize edilmis bir yikama veya temizleme neticesinin elde edilmesi için genellikle proses kimyasallari kullanilmakta olup, bunlar yikama bölmesine bir yikama ve/veya kurutma islemi sirasinda iletilmektedir. Bu tür proses kimyasallari olarak özellikle temizleme kimyasallari kullanilmakta olup, bunlar yikama bölmesine program kontrollü olarak iletilir.
Onceden bilinen ve günlük uygulamada kendini kanitlamis olan bir konstrüksiyona göre dökülebilen deterjanlarin doldurulmasi için, yikama bölmesi kapaginin iç tarafinda, bir stok haznesine sahip bir dozajlama tertibati öngörülmüstür. Stok haznesi tek tarafi açik olacak sekilde tasarlanmistir ve açik tarafin kapatilmasi için döndürülebilecek sekilde tasarlanmis bir hazne kapagina sahiptir. Hazne kapagi bir yay kuvvetinin etkisi altindadir ve bundan dolayi açik konumuna, diger bir ifade ile stok haznesinin hazne hacmini serbest birakan konuma dönmeye egilimlidir.
Yikama bölmesi kapaginin açik oldugu durumda, kapagin iç tarafinda tasarlanmis olan stok haznesine kullanici tarafindan ulasilabilmektedir. Bir temizleme döngüsü için deterjan ile manuel dolum yapildiktan sonra hazne kapagi kullanici tarafindan, üzerindeki yay kuvvetinin aksi yönünde kapatilir. Bunun ardindan yikama bölmesi kapagi kapatilabilir ve bir yikama programi yapilan seçime göre baslatilabilir. Yikama programi esnasinda hazne kapagi program kontrollü olarak serbest birakilir, bunun üzerine hazne kapagi, üzerinde etkili olan yay kuvvetinden dolayi açik konumuna geçer. Hazne içinde depolanmis olan deterjan artik tamamen bosaltilabilir ve yikama haznesi içindeki yikama bölmesine ulasabilir.
DE 3701404 A1 referansli belgede deterjanin birden çok temizleme döngüsü için stoklandigi bir stok haznesi ihtiva eden, kapak içinde yer alan bir dozajlama tertibatina sahip bir bulasik makinesi tarif edilmistir. Deterjan bir helezon yardimiyla yikama bölmesine açilan bir boru içinde tasinmaktadir.
EP 0691101 A1 referansli belgede de ayni sekilde deterjanin birden çok temizleme döngüsü için depolandigi bir stok haznesi ihtiva eden, kapak içinde yer alan bir dozajlama tertibatina sahip bir bulasik makinesi tarif edilmistir. Deterjanin dozajlama tertibatindan yikama bölmesine elastik bir hat üzerinden ulasmakta, bu da yikama bölmesi tarafindaki çikis agzinda yer alan bir pres elemani ile sikistirilabilmektedir. için depolandigi bir stok haznesi ihtiva eden, kapak içinde yer alan bir dozajlama tertibatina sahip bir bulasik makinesi tarif edilmistir. Deterjan stok haznesinden önce translatorik hareket eden bir hazneye ve oradan da haznenin hareketinden sonra yikama bölmesine ulasir.
Bundan yola çikilarak amaç, uzun bir kullanim ömrü ve yüksek islem güvenilirligi yaninda kullanimi da basit olan bir bulasik makinesinin sunulmasidir.
Bu amaca ulasilmasi için bulus ile Istem 1'deki özelliklere sahip bir bulasik makinesi önerilmektedir.
Bulusa göre bir bulasik makinesi dökülebilen, özellikle kati, tercih edilen sekliyle toz halinde veya granül halinde deterjan için bir dozajlama tertibatina sahiptir. Bu, deterjanin program kontrollü olarak makinenin yikama haznesi içindeki yikama bölmesine iletilmesini saglamakta olup, burada dozajlama tertibati, deterjanin depolanmasi amaciyla birden çok temizleme döngüsü için yeterli olan miktarda, tercih edilen sekliyle 20 ile 30 arasinda yikama yapilmasina olanak verecek miktarda deterjan alan bir stok haznesi ihtiva etmektedir. Bunun avantaji, deterjanin her bir yikama islemi için kullanici tarafindan manuel olarak dozajlanmasina artik gerek kalmamaktadir. Böylece bulasik makinesinin kullanici açisindan kullanimi basitlestirilmistir.
Bulus konusu tasarima göre dozajlama tertibati bir deterjan bosaltim açikligina sahiptir. Yikama bölmesi kapaginda da yikama bölmesine baglanan bir deterjan çikisi bulunmaktadir. Deterjan bosaltim açikligi ve deterjan çikisinin akiskan baglantisi için bir bosaltma kanalina sahip bir boru öngörülmüstür. Amacina uygun kullanim durumunda yikama bölmesine iletilecek olan deterjan dozajlama tertibatindan deterjan bosaltim açikligindan geçerek çikar. Borunun içerdigi bosaltma kanali üzerinden deterjan yikama bölmesi kapaginin deterjan çikisina tasinir, buradan da yikama haznesi içindeki yikama bölmesine ulasir.
Bulus dogrultusunda deterjan bosaltim açikliginin ve deterjan çikisinin akiskan baglantisi için öngörülen borunun hareketli olacak sekilde tasarlanmasi öngörülmüstür. Borunun bu hareketli tasarimi borunun farkli nihai pozisyonlara geçirilmesine imkan saglar. Burada borunun bir nihai pozisyonunda deterjan çikisinin karsisinda yer alan uç kisim ile dozajlama tertibatinin deterjan bosaltim açikligi arasinda bir akiskan baglantisi olmasi öngörülmüstür. Borunun bir baska nihai pozisyonunda bu akiskan baglantisi kaldirilmistir, diger bir ifade ile bir tarafta borunun deterjan çikisinin karsisinda yer alan uç kisim ile diger tarafta dozajlama tertibatinin deterjan bosaltim açikligi arasinda akiskan baglantisi mevcut degildir. Borunun yerine veya konumuna göre deterjani yikama bölmesine iletmekte olan akiskan baglantisi mevcuttur veya kesilmistir.
Bulus konusu tasarim, borunun ilgili hareketi ile ihtiyaç halinde sadece dozajlama tertibatindan deterjan bosaltimi yapilacagi zaman deterjan bosaltim açikligi ve deterjan çikisi arasinda bir akiskan baglantisi olusturulmasi avantajini saglamaktadir.
Bunun disinda boru, deterjan bosaltim açikligi ve deterjan çikisi arasindaki akiskan baglantisinin kesildigi bir baslangiç konumunda bulunur. Böylece, yikama bölmesinden dozajlama tertibatina, özellikle de dozajlama tertibatinin stok haznesine su ve/veya su buhari seklinde nem girisi önlenir. Bu sayede stok haznesinde depolanmis olan deterjanda topaklanma olusumuna karsi önlem alinmis olur. Borunun hareket edecek sekilde tasarlanmasi sayesinde ayrica dozajlama tertibatinda deterjanin disari çikisi için bazi mekanik araçlarin öngörülmesine de gerek kalmaz.
Dozajlama tertibati böylece birden çok temizleme döngüsü için yeterli miktarda deterjanin depolanmasina ragmen en basit sekilde tasarlanabilir ve kullanilabilir.
Böylece daha kolay bir kullanim, daha uzun bir kullanim ömrü ile daha yüksek bir islem güvenilirligi saglanmis olur.
Bulus konusu tasarim bunun disinda, beklenenin aksine deterjanda topaklanma olusmasi halinde kullanici tarafindan daha kolay temizlik yapilmasina imkan verir.
Burada bu tür bir temizligin kullanicinin kendisi tarafindan basit bir sekilde yapilabilmesi bir avantaj teskil etmektedir. Bu baglamda dozajlama tertibatinin deterjan bosaltim açikligina, stok haznesi çikartildiktan sonra örnegin bir sise temizleme firçasi gibi piyasada mevcut temizleme gereçleri ile ulasilabilmektedir. Ayni husus deterjan çikisi ve buna bagli olan boru için de geçerlidir. Bunlar da kullanici tarafindan örnegin bir sise temizleme firçasi ile ulasilarak kolaylikla temizlenebilmekte ve böylece muhtemel deterjan kalintilarindan arindirilabilmektedir.
Boru, herhangi bir kesit profiline, yuvarlak veya eliptik kesit profiline sahip olabilir, bununla birlikte borunun kesit profilinin dikdörtgen biçiminde veya en azindan büyük ölçüde dikdörtgen biçiminde olmasi tercih edilir. Burada dikdörtgenin kisa kenari kapak düzlemine dik olarak yer almakta, böylece yerden tasarruf saglanacak sekilde nispeten daha büyük bir kesit elde edilmektedir.
Bulusun bir diger özelligine göre borunun dönebilecek sekilde tasarlanmasi öngörülmüstür. Buna göre, borunun deterjan çikisinin karsisinda yer alan uç kisim bir nihai pozisyonundan bir diger nihai pozisyonuna ve tersine döndürülebilmektedir. Bu amaçla borunun tercih edilen sekliyle esnek ve sekil verilebilecek özellikte tasarlanmasi öngörülmüstür. Boru örnegin yumusak elastik bir plastik materyalden olusmaktadir. Materyal olarak silikon da uygundur.
Bulusa göre boru bir tarafta deterjan çikisina yakin bir uç kisma ve diger tarafta deterjan çikisinin karsisinda yer alan bir uç kisma sahiptir. Bu iki uç kisim arasinda bir dirsek kismi yer almaktadir. Dirsek kismi bölgesinde boru, oluklu yapida bir boru çeperine sahiptir. Bu yapilandirma sayesinde boru dirsek kisminda bükülebilir ve böylece deterjan çikisinin karsisinda yer alan uç kismin deterjan çikisina yakin olan uç kisma göre dönmesi saglanir. Basit bir bükme hareketi ile borunun deterjan çikisina uzak olan uç kisminin döndürülerek, bu uç kismin hem bir akiskan baglantisi olusturulmasi için dozajlama tertibatinin deterjan bosaltim açikliginin karsisinda yer alacagi bir pozisyona hem de bu uç kismin baslangiç konumu olarak adlandirilan, dozajlama tertibati ile olan akiskan baglantinin kesildigi bir konuma getirilmesi mümkündür.
Borunun esnek tasarimi çok sayida avantaj saglamaktadir. Bunlardan biri, borunun kullanim durumunda öngörülen esneme özelligi sayesinde borunun iç tarafinda birikmesi muhtemel deterjan tortulari ve/veya topaklarinin kirilmasi ve çözülmesidir.
Ayrica borunun sadece bükülebilmesine dayanan dönme özelligi sayesinde deterjanin tasinma yolu üzerinde bulunan örnegin sürgü, piston, tasiyici ve/veya diger tertibatlar gibi mekanik tertibatlardan tamamen vazgeçilebilmesi saglanir. Böylece bulus konusu sistemin kullanim açisindan son derece emniyetli ve uzun ömürlü oldugu kanitlanmaktadir.
Bulusun bir diger özelligine göre borunun deterjan çikisinin karsisinda yer alan uç kismi ile döner sekilde yataklanmis bir kol arasinda etki baglantisi mevcuttur. Bu kol borunun yukarida tarif edilen dönme hareketinin baslatilmasina hizmet etmektedir. Kol dönebilecek sekilde tasarlanmis ve boru ile etki baglantisi içinde olup, kol burada borunun deterjan çikisinin karsisinda yer alan uç kismi kavramaktadir. Kolun bir dönme hareketi neticesinde yukarida belirtildigi sekilde, deterjan çikisinin karsisinda yer alan uç kismin deterjan çikisina yakin olan uç kismina göre bükülmesi ile boru da bir dönme olusur.
Bulusun bir diger özelligine göre borunun deterjan çikisinin karsisinda yer alan uç kisminin sahip oldugu bir boru giris agzi için bir kapak öngörülmüstür. Bu kapak borunun baslangiç konumunda, yani deterjan bosaltim açikligi ve deterjan çikisi arasinda bir akiskan baglantisi olmadiginda boru giris agzini kapatir. Böylece yikama bölgesinden kaynaklanmasi muhtemel, istenmeyen nem girisine karsi ilave bir emniyet saglanmis olur.
Kapak tercih edilen sekliyle bir geri çekme aracina, örnegin bir yaya karsi gibi dönebilecek sekilde tasarlanmistir. Bu konstrüksiyona göre kapak, borunun deterjan bosaltim açikligi ve deterjan çikisi arasinda akiskan baglantisi olusturulmasi için dönüsü sirasinda döner, bunun neticesinde de dozajlama tertibati tarafindaki boru giris agzi açilir. Borunun geri dönmesi durumunda kapak da, buna bagli olan geri çekme araci sayesinde boru giris agzinin kapatildigi kapali konumuna getirilir.
Bulusun bir diger özelligine göre kolun kapak tarafinda bir kama sahip olmasi. bunun kapakta bulunan bir kam konturu ile birlikte etkili olmasi öngörülmüstür. Bu konstrüktif tasarim sayesinde bulus dogrultusunda öngörülmüs olan kol yardimiyla sadece borunun degil, ayni zamanda kapagin da dönmesi saglanir. Böylece konstrüksiyonun genel olarak basit ve bununla birlikte saglam bir yapiya sahip oldugu kanitlanmaktadir.
Bulusun bir diger özelligine göre kolun dönme tahriki için bir aktüatör, tercih edilen sekliyle bir termo aktüatör kullanilmasi öngörülmüstür. Aktüatörün akimla beslenmesi neticesinde aktüatörün bir tahrik araci dogrusal bir sekilde disari uzanir, bunun neticesinde de kol bir dönme hareketi gerçeklestirir. Aktüatörün akimla beslendigi süre boyunca kol aktüatörün tahrik aracina dayanir ve aktüatör tarafindan geçirildigi konumunda kalir. Bu esnada kol bir geri çekme araci, örnegin bir yay kuvvetinin aksi yönünde döner. Aktüatörün beslendigi akim kesildigi takdirde kol geri çekme araci üzerinden önceki konumuna geri döner, bunun neticesinde yukarida tarif edilen sekilde hem borunun geri dönüsü hem de kapagin geri dönüsü saglanir. Termo aktüatöre alternatif olarak aktüatör sekil hafizali bir alasimdan (örn. hafizali metal tel) mamul bir materyal ile söz konusu islevsellige sahip olacak sekilde de tasarlanabilir.
Bulusun bir diger özelligine göre borunun deterjan çikisinin karsisinda yer alan uç kisminin bir kilavuz saci tarafindan desteklenmesi öngörülmüstür. Bu sekilde borunun deterjan çikisinin karsisinda yer alan uç kisminin, deterjan bosaltim açikligi ve deterjan çikisi arasindaki akiskan baglantisini olusturulmak veya kesmek için sadece kendi hareket yörüngesi üzerinde hareket etmesi saglanmaktadir. Bunun disindaki hareketler engellenmek suretiyle, borunun deterjan çikisinin karsisinda yer alan uç kismi sabitlenerek ilgili nihai konumunda veya pozisyonunda kalacak sekilde tutulmaktadir.
Bulus konusu bir düzenleme ile basit, saglam, kullanim sirasinda daha az hassas bir konstrüksiyon saglanmaktadir. Deterjan bosaltim açikligi ve deterjan çikisi arasindaki akiskan baglanti için öngörülen boru üst kisimda bir tahrik koluna mekanik olarak baglanmistir ve bunun üzerinden yönlendirilmektedir. Boru kolay sekil degistirebilecek sekilde tasarlanmis olup, böylece bir temel veya hareketsiz konumdan bir dozajlama konumuna geçirilebilmektedir. Borunun temel konumunda boru giris agzi dönerek kapatilabilen bir kapak tarafindan kapatilmistir. Kapagin açilma hareketi de yine boruya mekanik olarak baglanmis olan kol üzerinden saglanmaktadir.
Kol bir aktüatöre bagli olup, bu aktüatör akim altinda boruyu uygun bir hareket aktarma orani üzerinden dozajlama konumuna hareket ettirebilir. Deterjan bosaltim açikligi burada boru giris agzindan daha küçük olup, böylece huni prensibine göre bosaltilan deterjan borunun bosaltma kanalindan geçerek yikama bölmesine kadar asagi kayabilir. Aktüatörün akimi kesildigi takdirde kol döndürülür ve dolayisiyla buna mekanik olarak baglanmis olan boru da temel konumuna geri döner. Bu islemin desteklenmesi için kol üzerinde geri çekme araci olarak bir tazyik yati veya çekme yayi yer almaktadir.
Ongörülen konstrüksiyon ile borunun döndürülmesi için tasarlanan mekanigin sadece deterjanin tasinma yolu disinda yer almasi ve böylece bloke veya asinmaya egilimli olmamasi avantajli bir sekilde saglanmaktadir. Borunun sekil degistirebilmesi sayesinde iç çeperde biriken deterjan kalintilari tekrar çözülebilir. Bunun disinda boruya hem giris tarafinda hem de çikis tarafinda uygun firçalar kullanilarak kolay bir sekilde ulasilabilmekte, böylece muhtemel deterjan tortulari fazla çaba harcanmadan giderilebilmektedir.
Bulusun diger özellikleri ve avantajlari sekiller üzerinden yapilan asagidaki açiklamada tanimlanmistir. Burada, Sekil 1, bulusa göre bir bulasik makinesinin sematik görüntüsünü, Sekil 2, yikama bölmesi kapisinin Sekil 1'de II ile gösterilen bakis yönündeki bir üstten görünüsünü, Sekil 3, Sekil 2rdeki yikama bölmesi kapisinin dozajlama tertibatinin açik oldugu Sekil 4, yikama bölmesi kapisinin Sekil 1tde N ile gösterilen bakis yönündeki kesitsel üstten görünüsünü, Sekil 5, deterjan bosaltim açikligi ve deterjan çikisi arasinda bir akiskan baglantisi olusturulmasi için öngörülen borunun bir sematik detay görünüsünü, Sekil 6, Sekil 5*teki borunun bir sematik perspektif görünüsünü, Sekil 7, Sekil 5rteki borunun hareketsiz konumdaki bir sematik görünüsünü, Sekil 8, Sekil 5'teki borunun dönmüs konumdaki bir sematik görünüsünü, Sekil 9, Sekil 5'teki borunun dozajlama konumundaki bir sematik görünüsünü göstermektedir.
Sekil 1, bulus konusu bir bulasik makinesini (1) tamamen sematik olarak göstermektedir. Bu, halihazirda bilindigi sekilde bir yikama haznesi (3) içeren bir dis mahfazaya sahiptir. Yikama haznesi (3) de temizlenecek bulasik malzemenin yerlestirilmesi Için bir yikama bölmesi (4) içermektedir. Yikama bölmesine (4) temizlenecek bulasik malzemenin yüklenmesi için yikama haznesi (3) bir yükleme açikligina (5) sahiptir. Bu bir yikama bölmesi kapagi (6) tarafindan sivi sizdirmayacak sekilde kapatilabilmekte olup, yikama bölmesi kapagi (6) yatay olarak uzanan bir pivot ekseni etrafinda dönebilecek sekilde yataklanmistir.
Sekil 2, yikama bölmesi kapisinin (6) Sekil 1'de II ile gösterilen bakis yönündeki bir üstten görünüsünü göstermektedir.
Sekil ?de görüldügü gibi yikama bölmesi kapisi (6) iç tarafinda teknigin mevcut durumunda esas itibariyla bilinen deterjan gözlerine (9) sahip olup, bunlar uygun kapaklar ile kapatilabilmektedir. Deterjan gözleri (9) esas itibariyla bilindigi sekilde örnegin deterjan, parlatici veya benzerlerinin doldurulmasina hizmet etmektedir.
Bulus konusu bir bulasik makinesi (1) teknigin mevcut durumunda esas itibariyla bilinen deterjan gözleri (9) yaninda bir dozajlama tertibatina (7) da sahiptir. Dozajlama tertibati (7) deterjanin birden çok temizleme döngüsü için depolandigi bir stok haznesi ihtiva eder. Amacina uygun bir kullanim esnasinda dozajlama tertibatinin (7) ihtiva ettigi stok haznesinden yikama programi döngüsüne göre uygun miktarda deterjan alinir ve yikama haznesinin (3) yikama bölmesine (4) iletilir. Burada dozajlama tertibatinin (7) ihtiva ettigi stok haznesi tercih edilen sekliyle 20 ile 30 arasinda yikama islemi için yeterli miktarda deterjan alacak ölçüdedir.
Sekil 3'te görüldügü gibi dozajlama tertibati (7), açik konumda bir dolum yerine (10) ulasimi saglayan bir kapaga (11) sahiptir. Amacina uygun kullanim durumunda bu dolum yeri (10) burada ayrintili olarak gösterilmeyen bir stok haznesinin yerlestirilmesine hizmet etmektedir.
Dozajlama tertibatindan (7) gelen deterjanin disari çikarilmasi için bir deterjan çikisi (8) öngörülmüstür. Bu, Sekil 2 ve 3'de görülecegi gibi, bir kapak (11) tarafindan kapanan bir çikis araligina (12) sahiptir. Kapak (11) burada çikis araliginin (12) sivi sizdirmayacak sekilde kapatilmasi için degil, daha çok yikama çözeltisinin çikis araligindan (12) geçisinin minimize edilmesi için püskürmeye karsi koruma olarak öngörülmüstür. Bu amaçla kapak (11) çikis araligi tarafinda örnegin köprüler ihtiva etmekte olup, kapak bu köprülerin araya girmeleri nedeniyle çikis araligini (12) çevreleyen kenar köselerinden belirli bir mesafede yer almaktadir. Böylece, sadece burada bulunan deterjanin bosaltilmasi için gerekli miktarda yikama çözeltisinin çikis araligindan (12) geçecegi kadar bir aralik olusur.
Sekillerde daha ayrintili olarak gösterilmeyen stok haznesi deterjan bosaltimi tarafinda, bir tarafta bir labirent kilavuzundan ve diger tarafta bir dozaj miktari depolama ünitesinin bir kombinasyonunu ihtiva etmektedir. Amacina uygun kullanim esnasinda stok haznesi deterjanin yikama bölmesine aktarilmasi için 360qlik bir hareket gerçeklestirir. Bu dönme hareketi neticesinde stok haznesinin içerdigi deterjan stok haznesinden disari tasinir, bu esnada stok haznesi tarafinda öngörülen dozaj hacim ünitesi daima esit miktarda doz bosaltimini saglar. Stok haznesi tarafindan bosaltilan deterjan miktari ardindan deterjan çikisi üzerinden yikama bölmesine (4) iletilir. Burada deterjan çikisi (8) ve dozajlama tertibatinin (7) ihtiva ettigi bir deterjan bosaltim açikligi (14) arasindaki akiskan baglantisi, asagidaki Sekil 4 ile 9 arasindaki sekillerde görüldügü gibi, esnek olarak tasarlanmis bir boru (16) tarafindan saglanir.
Sekil 4'te dozajlama tertibatina (7) deterjan bosaltim açikligini (14) içeren bir bosaltma hunisinin (15) birlestirildigi görülmektedir. Amacina uygun kullanim durumunda dozajlama tertibati (7) tarafindan bosaltilan deterjan, deterjan bosaltma hunisi (15) üzerinden dozajlama tertibati tarafindaki deterjan bosaltim açikligina (14) akar.
Deterjan bosaltim açikligi (14) ve deterjan çikisi (8) arasina bir boru (16) baglanmistir.
Sekil @da bu borunun (16) bir sematik perspektif görünüsü gösterilmistir. Burada görüldügü gibi, boru (16) bir bosaltma kanalina (17) sahiptir. Buna bir boru giris agzi (24) üzerinden ulasilabilmektedir. Çikis tarafinda ise boru çikis agzi (25) öngörülmüstür.
Boru (16), bir flansa (18) sahip olan ve bu nedenle de flans kismi (27) olarak da adlandirilabilen, deterjan çikisina (8) yakin bir uç kisim (27) ile deterjan çikisinin (8) karsisinda yer alan bir uç kisim (21) olmak üzere iki uç kisma sahiptir. Uç kisim (21) ile flans kismi (27) arasinda bir dirsek kismi (26) tasarlanmis olup, boru çeperi bu bölgede oluklu ve dolayisiyla esnek bir yapida olusturulmustur.
Monte edilmis durumda borunun flans kismi (27), bunun sahip oldugu boru çikis agzi (25) ile deterjan çikisinin (8) çikis agzi 'üzerine dayanmakta olup, bu özellikle Sekil *teki çizimde görülebilmektedir. Borunun (16) yikama bölmesi kapaginin (6) kapak iç sacindaki (20) konumunun sabitlenmesi için borunun (16) flansi (18) `üzerindeki ilgili delikleri (23) kavrayan baglanti vidalari (19) öngörülmüst'L'ir.
Boru (16) sahip oldugu dirsek kismindan (26) dolayi esnek ve bununla birlikte dönebilecek sekilde tasarlanmis olup, bu özellikle Sekil 7 ile 9 arasindaki sekillerde görülmektedir.
Sekil 7'de boru (16) baslangiç konumunda gösterilmistir. Sekil 8 boruyu (16) döndürülmüs konumda göstermekte olup, buna göre uç kisim (21) borunun (16) bükülmesi suretiyle flans kismina (27) göre döndürülmüst'ur. Sekil 9 borunun (16) daha fazla döndürüldög'u konumu göstermekte olup, bu konumda boru giris agzi (24) deterjan bosaltim açikliginin (14) karsisinda olacak sekilde yer almaktadir. Borunun (16) bu konumunda dozajlama pozisyonuna ulasilmistir.
Borunun (16) döndür'ulmesi için bir pivot ekseni (29) etrafinda dönebilen bir kol (22) hizmet etmekte olup, bu baglam özellikle Sekil 5rteki çizimde görülmektedir. Kol (22) uç tarafinda bir kam (33) ihtiva etmektedir. Bu kam, borunun (16) uç kisminda (21) yer alan bir baglanti kelepçesinin (31) bir bileseni olan bir baglanti uzantisinin (32) bir deligini kavramaktadir. Kolun (22) bir dönme hareketi neticesinde boruda (16) da Sekil 7 ile 9 arasinda örnek olarak gösterildigi gibi bir dönme hareketi olusur.
Kol (22) bir aktüatör (30) üzerinden tahrik edilir. Kol (22) burada, örnegin çekme yayi olarak tasarlanmis bir tespit aracina (28) karsi hareket eder. Sekil 7ide gösterilen temel konumda borunun (16) boru giris agzi (24) bir kapak (34) tarafindan kapatilir. Kapak (34) dönebilecek sekilde tasarlanmis olup, dönme hareketi dönme ekseni (35) etrafinda gerçeklesir. Kapak (34) kol (22) 'üzerinden de döndör'ülmekte olup, burada kol tarafindaki kam (33) kapagin sahip oldugu kam konturu (37) ile birlikte hareket eder.
Kapagin (34) dönme hareketi bir geri çekme aracina (36) karsi gerçeklesir.
Boru (16) Sekil 1'de gösterilen temel konumdan Sekil 9'da gösterilen dozajlama konumuna termo akt'uatöre (30) akim verilerek geçirilir. Bunun neticesinde kol (22) bir dönme hareketi yapar, bu da bir yandan borunun (16) dönmesini, diger yandan da kapagin (34) açik konuma geçmesini saglar. Termo aktüatörün (30) akimi kesildigi anda hem kol (22) geri döner hem de kapak (34) Sekil 7'de gösterilen baslangiçkonumuna geri döner, bu geri dönüs islemi ilgili geri çekme araçlari (28 ve 36) tarafindan desteklenir.
Borunun (16) uç kisminin (21 ) örnegin Sekil 4'e göre sayfa düzlemine dikey bir hareket yönüne sapmasinin önlenmesi için borunun (16) uç kismini (21) destekleyen bir kilavuz saci (38) öngörülmüstür.
Referans isaretleri 1 Bulasik makinesi 2 Dis mahfaza 3 Yikama haznesi 4 Yikama bölmesi Yükleme açikligi 6 Yikama bölmesi kapagi 7 Dozajlama tertibati 8 Deterjan çikisi 9 Deterjan gözü Dolum yeri 11 Kapak 12 Çikis araligi 13 Kapak 14 Deterjan bosaltim açikligi Bosaltma hunisi 16 Boru 17 Bosaltma kanali Kapi iç saci Uç kisim Boru giris agzi Boru çikis agzi Dirsek kismi Flans kismi Tespit araci Pivot ekseni Termo aktüatör Baglanti kelepçesi Baglanti uzantisi Dönme ekseni Geri çekme araci Kam konturu Kilavuz saci

Claims (9)

ISTEMLER
1. Bir yikama bölmesini (4) kapsayan, bir yükleme açikligina (5) sahip bir yikama haznesine (3) ve yatay olarak uzanan bir pivot ekseni etrafinda dönebilecek sekilde yataklanmis, yükleme açikligini (5) sivi sizdirmayacak sekilde kapatan bir yikama bölmesi kapagi (6) ile dökülebilen deterjanin dozajlanarak bosaltilmasi için yikama bölmesi kapaginda (6) yer alan bir dozajlama tertibatina (7) sahip olan, dozajlama tertibatinin (7) deterjanin birden çok temizleme döngüsü için depolanmasi amaciyla bir stok haznesi ihtiva ettigi, dozajlama tertibatinin (7) bir deterjan bosaltim açikligina (14) ve yikama bölmesi kapaginin (6) yikama bölmesine (4) baglanan bir deterjan çikisina (8) sahip oldugu, deterjan bosaltim açikligi (14) ve deterjan çikisinin (8) akiskan baglantisi için bir bosaltma kanalina (17) sahip bir borunun (16) öngörülm'us oldugu, bunun bir tarafta deterjan çikisina (8) yakin bir birinci uç kisim (27) ve diger tarafta deterjan çikisina (8) uzak olan bir ikinci uç kisma (21) sahip oldugu bir bulasik makinesi, özellikle ev tipi bir bulasik makinesi olup, özelligi; borunun (16) esnek bir yapida tasarlanmis olmasi, böylece borunun (16) deterjan çikisina (8) uzak olan bir ikinci uç kisminin (21) bir birinci nihai pozisyondan bir ikinci nihai pozisyonuna ve tersine döndürülebilir olmasi, ikinci uç kisminin (21) bir birinci nihai pozisyonunda bir akiskan baglantisi olusturulmasi için dozajlama tertibatinin (7) deterjan bosaltim açikliginin (14) karsisinda yer almasi ve bir ikinci nihai pozisyonunda bu akiskan baglantinin kesilmesi ile karakterize edilir.
2. Istem 1,9 göre bir bulasik makinesi olup, özelligi; borunun (16) yumusak elastik bir plastikten, tercih edilen sekliyle silikondan olusturulmasi ile karakterize edilir.
3. Yukaridaki istemlerden birine göre bir bulasik makinesi olup, özelligi; borunun (16) deterjan çikisinin (8) karsisinda yer alan uç kismi (21) ile döner sekilde yataklanmis bir kol (22) arasinda etki baglantisinin mevcut olmasi ile karakterize edilir.
4. Yukaridaki istemlerden birine göre bir bulasik makinesi olup, özelligi; borunun (16) deterjan çikisinin (8) karsisinda yer alan uç kisminda (21) yer alan bir boru giris agzi (24) için bir kapagin (34) öngörulmus olmasi ile karakterize edilir.
5. Istem 4'e göre bir bulasik makinesi olup, özelligi; kapagin (34) dönebilecek sekilde tasarlanmis olmasi ile karakterize edilir.
6. Istem 5te göre bir bulasik makinesi olup, özelligi; kapagin (34) bir geri çekme aracina (36) karsi dönebilecek sekilde tasarlanmis olmasi ile karakterize edilir.
7. Yukaridaki 3 ile 6 arasindaki istemlerden birine göre bir bulasik makinesi olup, özelligi; kolun (22) kapak tarafinda bir kam (33) ihtiva etmesi, bunun kapagin (34) sahip oldugu kam konturu (37) ile birlikte hareket etmesi ile karakterize edilir.
8. Yukaridaki 3 ile 7 arasindaki istemlerden birine göre bir bulasik makinesi olup, özelligi; kolun (22) dönme tahriki için bir aktüatör, tercih edilen sekliyle bir termo aktüatör (30) kullanilmasi ile karakterize edilir.
9. Yukaridaki istemlerden birine göre bir bulasik makinesi olup, özelligi; borunun (16) deterjan çikisinin (8) karsisinda yer alan uç: kisminin (21) bir kilavuz saci (38) tarafindan desteklenmesi ile karakterize edilir.
TR2018/08297T 2014-08-08 2015-07-15 Bulaşık makinesi, özellikle ev tipi bulaşık makinesi. TR201808297T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE102014111315.2A DE102014111315A1 (de) 2014-08-08 2014-08-08 Geschirrspülautomat, insbesondere Haushaltsgeschirrspülmaschine

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201808297T4 true TR201808297T4 (tr) 2018-07-23

Family

ID=53673021

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/08297T TR201808297T4 (tr) 2014-08-08 2015-07-15 Bulaşık makinesi, özellikle ev tipi bulaşık makinesi.

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP2982288B1 (tr)
DE (1) DE102014111315A1 (tr)
TR (1) TR201808297T4 (tr)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP3219243B1 (de) * 2016-03-17 2021-08-25 Miele & Cie. KG Verfahren zur funktionsüberwachung eines sprüharms
DE102016116417A1 (de) 2016-09-02 2018-03-08 Miele & Cie. Kg Geschirrspülautomat, insbesondere Haushaltsgeschirrspülmaschine
DE102016116448A1 (de) 2016-09-02 2018-03-08 Miele & Cie. Kg Vorratsbehälter zur Anordnung in einer Dosiereinrichtung eines Reinigungsgeräts
EP3289951B1 (de) 2016-09-02 2021-07-21 Miele & Cie. KG Geschirrspülautomat, insbesondere haushaltsgeschirrspülmaschine
EP3289952B1 (de) 2016-09-02 2019-01-30 Miele & Cie. KG Geschirrspülautomat, insbesondere haushaltsgeschirrspülmaschine, und entsprechendes verfahren
DE102017127728A1 (de) 2017-11-23 2019-05-23 Miele & Cie. Kg Geschirrspülmaschine
DE102019130073A1 (de) 2018-11-21 2020-05-28 Miele & Cie. Kg Dosiergerät
DE102018129322A1 (de) 2018-11-21 2020-05-28 Miele & Cie. Kg Dosiergerät
DE102019130068A1 (de) 2018-11-21 2020-05-28 Miele & Cie. Kg Dosiergerät
EP3666157B1 (de) 2018-11-21 2024-01-24 Miele & Cie. KG Dosiergerät
DE102019111086A1 (de) * 2019-04-30 2020-11-05 Miele & Cie. Kg Dosiergerät

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT1187895B (it) * 1986-02-06 1987-12-23 Eltek Spa Dispositivo distributore a lunga autonomia di detersivi polverulenti e sostanze brillantanti liquide per macchine lavatrici particolarmente lavastoviglie
IT1242800B (it) * 1990-10-03 1994-05-18 Ro Sa Micromeccanica S N C Lavastoviglie con distributore pluri-dose di detersivo in polvere
IT230721Y1 (it) * 1994-07-05 1999-06-09 R & D S Srl Dispensatore integrato di detersivi ed additivi in polvere e liquidi per macchine lavatrici, in particolare macchine lavastoviglie domesti
SE0100679L (sv) * 2001-02-28 2002-08-29 Electrolux Home Prod Corp Anordning vid en diskmaskin
US7464718B2 (en) * 2003-06-23 2008-12-16 General Electric Company Dishwasher liquid delivery systems
US7284561B2 (en) * 2004-09-17 2007-10-23 American Trim, L.L.C. Detergent dispenser for a washer system
US8210188B2 (en) * 2008-02-13 2012-07-03 Whirlpool Corporation Dishwasher with dispensing system
IT1391186B1 (it) * 2008-08-01 2011-11-18 Eltek Spa Dispensatore di agenti di lavaggio per una macchina di lavaggio

Also Published As

Publication number Publication date
DE102014111315A1 (de) 2016-02-11
EP2982288B1 (de) 2018-05-16
EP2982288A1 (de) 2016-02-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TR201808297T4 (tr) Bulaşık makinesi, özellikle ev tipi bulaşık makinesi.
US7464718B2 (en) Dishwasher liquid delivery systems
CA2517201C (en) Apparatus and method for dispensing fluid
KR20180020109A (ko) 식기 세척기를 위한 세척제 디스펜싱 디바이스
US7063092B2 (en) Washing agent dispensing device for a household washing machine, in particular a dishwasher
GB2417492A (en) Detergent dispensing device for an automatic washing machine
JP2010136795A (ja) 食器洗い機
US10646099B2 (en) Dispensing device
US11653814B2 (en) Dishwasher, method for operating a dishwasher, and computer program product
US5211188A (en) Dishwater additive dispensing apparatus
US20140196754A1 (en) Dispenser optimization for easier closing
US20170143184A1 (en) Dispensing device
US3333739A (en) Material dispensing means for a washing apparatus
US3612074A (en) Cleaning agent dispensing device in a dishwasher
US11517178B2 (en) Supply container for a dispensing device
EP1236430B1 (en) Dispensing device for a dishwasher or a laundry washing machine
FR2486794A1 (fr) Lave-vaisselle avec reservoir pour un adjuvant
US11266292B2 (en) Device for dispensing cleaning agent
EP1236431A2 (en) Device for a dishwasher
EP1855578B1 (en) Detergent dispenser for a dishwasher
EP2478819B1 (en) A washing agent dispensing device for a washing machine for household use, in particular a dishwasher, and washing machine thereof
WO2003022121A1 (en) A household appliance
DE102015109749B4 (de) Dosiereinheit
ITTO20010085A1 (it) Macchina lavastoviglie domestica con dispositivo dispensatore di agenti di lavaggio, e relativo programma di lavaggio.
BE1003397A6 (fr) Machine a laver, essuyer, et secher les mains.