TR201807616U5 - HER RENKTE CAM KIRIĞI KATKILI MOZAiK SIVA YAPILANMASI - Google Patents

HER RENKTE CAM KIRIĞI KATKILI MOZAiK SIVA YAPILANMASI Download PDF

Info

Publication number
TR201807616U5
TR201807616U5 TR2018/07616U TR201807616U TR201807616U5 TR 201807616 U5 TR201807616 U5 TR 201807616U5 TR 2018/07616 U TR2018/07616 U TR 2018/07616U TR 201807616 U TR201807616 U TR 201807616U TR 201807616 U5 TR201807616 U5 TR 201807616U5
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
mosaic
pieces
plaster
stone
mortar
Prior art date
Application number
TR2018/07616U
Other languages
English (en)
Inventor
Altunişik Fati̇h
Original Assignee
Mimart Restorasyon Peyzaj Mimarlik Insaat Turizm Sanayi Ve Ticaret Ltd Sti
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mimart Restorasyon Peyzaj Mimarlik Insaat Turizm Sanayi Ve Ticaret Ltd Sti filed Critical Mimart Restorasyon Peyzaj Mimarlik Insaat Turizm Sanayi Ve Ticaret Ltd Sti
Priority to TR2018/07616U priority Critical patent/TR201807616U5/tr
Publication of TR201807616U5 publication Critical patent/TR201807616U5/tr

Links

Landscapes

  • Finishing Walls (AREA)

Abstract

Buluş; Dış cephelerde, iç mekanlarda ve zemin yüzeylerinde, mozaik taşları ve tozunun, yapıştırıcı malzeme ile harmanlayıp, harcını oluşturduktan sonra, istenilen renk ve dokuya göre, içerisine, her renk ve boyutta, cam parçaları, taş parçaları, ahşap parçalarından, herhangi birini veya bir kaçını, harcın içerisine katarak, sıva veya döşeme kaplaması uygulaması yapılması. Sonrasında, yine istenilen yüzey tipine göre, birkaç saat içinde yıkanarak taş yüzeyleri ortaya çıkarılması veya birkaç gün sonra, taraklama yöntemi ile, yüzey tırtıklanarak, harcın içerisindeki malzemeler ortaya çıkarılması ile alakalıdır.

Description

TEKNIK ALAN Bulus; Tüm duvar tavan ve döseme yüzeylerinde, Her renk ve dokudaki mozaik taslari ve tozu, her türlü yapistirici malzeme ile birlikte, harcini olusturduktan sonra, her renk ve boyutta, cam parçalari, ahsap parçalari, Btb parçalari, mermer parçalarinin birini veya bir kaçini olusturulan karisim harcinin içerisinde harmanlayarak, yüzeye uygulanmasi sonucunda, Kivamina geldikten sonra yikama teknigiyle, firçalama teknigiyle, süpürme teknigiyle veya birkaç gün sonra taraklama teknigiyle, yüzey olusturulmasi ile alakalidir.
TEKNIGIN BILINEN DURUMU Geçmisten günümüze insaat sektörüne bakacak olursak binalarin dis cephelerinde, iç cephelerinde ve zemin saplari üzerine uygulanan dekoratif, kullanisli, dayanimi arttiran ve yalitim saglayan yapilanmalar sürekli kullanilmistir. Bu yapilanmalari siva ve mozaik olarak iki dalda inceledigimizde; Mozaigin tarihi antik çaglara uzanir. Sümer kenti Uruk'ta MÖ 3. binyila ait, mozaige benzer duvar kaplamalari bulunmustur. Koni seklindeki terakota kaplamalarin kenarlari kirmizi, siyah ve beyaz renktedir. Bu kaplama malzemeleriyle zikzak hatlar ve yamuk gibi çesitli geometrik sekiller olusturulmustur. Bu kaplamalar estetik görünümünün yani sira güneste kurutulmus tuglalari yagmur ve rüzgârdan koruyordu. Ancak bu teknik zamanla yok olmustur ve sonraki dönemlerdeki mozaigin gelisimi ile alakasi yoktur. Roma Imparatorlugu zamaninda daha çok sehir kaldirimlarinda, meydanlarda, ev avlularinda kullanilan, sirli seramikten yapilmis mozaiklerin parçalari birkaç milimetre kadar küçük olabilmektedir. Gaziantep Arkeoloji Müzesinde bulunan ve Zeugma antik sehrindeki villalardan çikarilan mozaikler bu dönem eserlerinin en güzel örnekleri arasindadir. Mozaige çok farkli zamanlarda ve çok farkli kültürlerde rastlanmasina ragmen, altin devrini 4.-14. yüzyillarda Bizans'ta yasadigi söylenebilir. Bu dönemde Bizans'ta baslica resim sanati mozaik olmustur. Duvar ve tavan mozaikleri konusunda uzmanlasan Bizanslilar ise parçacik olarak Italya'da üretilen ve kalin, renkli camdan olusan plakalar (smalti) kullanmakla ünlüdürler. Bu dönemde, camlar, isigi daha iyi yönlendirebilmek için farkli açilarda, ve sivasiz olarak yerlestirildi. Bazi desenlerde, camlarin arkasina gümüs ya da altin yapraklar yapistirildi. Daha çok dini görüntüler betimleyen Roma mozaiklerinin aksine Bizanslilar aristokrasinin de mozaiklerini yarattilar. Islam kültürü ise mozaik desenlerine getirdigi matematiksel zenginlikle ünlüdür. Yer yer cam küpler ve taslar kullanilmis olsa da, Islami eserlerde, genelde, desen için özellikle üretilmis, daha sonra, kenarlari elde zimparalanarak bosluksuz yan yana oturacak sekle sokulmus çini plakalar kullanilmistir (zillij).
Bu duruma siva açisindan bakildiginda; Baslangiçta normal topragi su ile karistirarak hazirladigi çamuru kullanan insan zaman içinde kullandigi çamuru süzmüs içine yakin çevresinde buldugu önceleri sazliklardan aldigi bitkileri, daha sonra ekin tarlalarindan hasadi kaldirirken elde ettigi samani ezerek, keserek küçülterek kullanmistir. Bütün bu islemleri deneme yanilma yolu ile yapmasina ragmen basari kazanmis, yasam seviyesini yükseltmistir. Bugün kerpiç ve killi sivanin hangi topraktan yapilirsa daha iyi harç özelligi kazanacagini ve killi sivanin içine ne kadar baglayici olarak saman veya bitkisel madde konulmasi gerektigini eski ustalar söylemektedir. Yani sira insan çevresinde bulunan malzemeleri kesfederken, olabildigince rafine etmegi ögrendigi killi harç/siva malzemesini de terk etmemis, içine baslangiçta bir miktar kireç katmaga baslamistir. Misir'da alçi ile kireci dogrudan karistirarak siva olarak kullandigini (P.Mora, L.Mora, P.Philippot) ancak bu malzemenin dogada karisik olarak da bulundugunu söylemektedir. Kireç kullaniminin yavas yavas yapi teknolojisi içinde yerini aldigi ve yogun olarak kullanildigi (IÖ .3 yy) dan itibaren harç ve sivalarda kireç ve nehir kumu (çakil kum) karisimlari görülür. Çakil ve kireç karisimlari, çakil'in granülometri'sinin (Dane boyutlarinin önemi ayni büyüklükteki agreganin orani) anlami ise çok sonralari Rönesans öncesinde görülmege baslar. Bununla birlikte (IÖ2yy-IS 7yy arasinda ) harç karisimlarinda bir denge görülmese de duvar yüzeylerine atilmis siva katmanlarinda hayranlik duyulacak ince isçilik ve titizlikle hazirlandigi her haliyle görülen kireç, agrega karisimindan olusan sivalara rastlanir. Eserlerin en üst görünen yüzleri olan sivalarin yüzeylerinde bazen resimler, bazen ( sert malzeme Metal veya ahsap ile yapilmis) mala izlerine rastlamak mümkündür. Metal veya ahsap bir alet kullanarak yapildigi düsünülen süsleme ve/veya isaretlerin insan tarafindan yazinin bulunmadigi zaman dilimlerinden gelen mesaj niteliginde olan izler ve boyalar bulunmaktadir. Bununla birlikte tarih öncesi çaglardan Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanli devirlerine kadar uzanan dönemlerde siva üzerine degisik teknikler kullanilarak siva süslenmis ve dekoratif bir yapi kazandirilmistir.
Günümüzde de çesitli teknikler kullanilarak sivalar degisik amaçlar için üretilmektedir.
Bunlarin basinda mozaik için kullanilan ilk uygulamada oldugu gibi kiremit yapilarini korumak ve dayanimi arttirmak adina olan siva yapilanmasi gelmektedir. Diger siva uygulamalari bu siva yapisi üzerinde çalisilmakta olup dekoratif yapi amaçli ince uygulamalardir. Mozaik günümüzde zemin yüzeylerin kolay temizlenmesi dayanim ve sizdirmazlik adina dökülse de yüzeye dekoratif bir bakis açisi katmaktadir.
Yine teknigin bilinen durumunda, Türk Patent Enstitüsü kayitlarinda 2017/12230 basvuru numarasi ile kayitli olan “Bu bulus; yapisinda, istenilen geometrik formda ve desende imal edilebilen %100 geri dönüsümlü polistrenden (PS) mamul ana gövde (1.1.1); sicak baski folyo uygulamasiyla istenilen renk ve desende olacak sekilde dis yüzeyini olusturan desen katmani (1.1.3) ve üzerine uygulanan desen katmaninin (1.1.3) baski kalitesini ve mozaik yapi malzemesinin (1) dis etkenlere karsi mukavemetini arttirmak üzere ana gövdenin (1.1.1) üst yüzeyinde ko-ekstrüzyon (coex/ co-extrusion) uygulamasiyla olusturulmus koruma tabakasini (1.1.2) bulundurarak, istenilen formu ve ebatlari almasini saglayacak sekilde bir araya getirilen mozaik parçalarindan (1.1) olusan mozaik yapi malzemesi (1) ile ilgilidir.” ifadelerine yer verilmistir. Ancak bu basvuru mozaik yapilanmasinin uygulanmasi adimlarini tarif eden bir yapilanma olup, renkli cam, tas, btb ve ahsap parçalar kullanilarak çesitlendirilmis desen yapilarina sahip degildir.
Yine teknigin bilinen durumunda, Türk Patent Enstitüsü kayitlarinda 2013/13352 basvuru numarasi ile kayitli ve “Bulus insaat sektöründe ve bina iç ve dis cephelerinde kullanilan isi izolasyon ve dekorasyon ürünü ile ilgili olup, özelligi; yumurta beyazi, kalin Ingiliz bezir yagi,ince bezir yagi, tiner, parke cam cila, çimento, perlit, akrilik, sika, ponza tasi, muhtelif volkan camlari, mermer tozu, mozaik, kuvars, silis malzemesi içeren nem ve rutubet önleyicinin (1) hazirlanmasi, ilgili karisimin (1) tatbik edilecek yüzeye sürülmesi,nem ve rutubet önleyici malzeme üzerine (1) sika, akrilik astar ve polizolan içeren tozlu yüzey astari (2) ile dogal renklendirici toz (5) içeren harç tozunun (3) su ile karistirilmasi ile olusan harcin el sivama yöntemi ile nem ve rutubet önleyici malzemenin (1) üzerine sürülmesi, 24 saat kuruma süresi bittikten sonra tozlu yüzey astari (2) ile harç tozu (3) karisiminin üzerine nem ve rutubet önleyici karisimin sürülmesi, ilgili yüzeyin üzerinde dogal tas görünümü saglayan çesitli renklerde ve sekillerde dogal tas, mermer, granit, traverter, andezit, kireç tasi gibi benzeri taslar (5) içermesidir.” ifadelerine yer verilmistir. Ancak bu uygulama birkaç ortak ürüne sahip olunmasina karsin temelde çok farkli iki amaca hizmet eden siva uygulamalaridir. Bahsi geçen yapilanma rutubet, nem ve benzeri fonksiyonel olaylar için çözüm sunan bir yapiya sahip ve bu baglamda gelistirilmis bir yapilanmadir. Bizim yapilanma genel bir dekor sivasi özelliklerine sahip olup, içinde bulundurdugu malzemelerin özelliklerini yapiya aktarir.
BULUSUN AMACI Mevcut bulus, yukarida bahsedilen gereksinimleri karsilayan, tüm dezavantajlari ortadan kaldiran ve ilave bazi avantajlar getiren içerisinde renkli cam, tas, ahsap ve btb gibi malzemelerden olusan mozaik siva yapilanmasi ile ilgilidir.
Bulusun ana amaci; her geçen gün artmakta olan çevre kirliligine karsin geri dönüsümün sektörel olarak yayilmasi gerekmektedir. Bu baglamda insaat sektörünün üstüne düsen yükümlülügü bir nebze sirtlamak adina dekoratif görüntüye sahip oldugu kadar geri dönüsüm malzemelerinden (cam, mermer, ahsap, tas parçalari) olusan siva, çevre kirliliginin azaltilmasina katki saglayacak geri dönüsüm projelerindendir.
Bulusun bir baska amaci, günesli ve günessiz zamanlarda iki ayri siva yapilanmasi gibi görsellik katmaktadir. Günes ile birlikte renkli cam parçalari parlak ve renkli bir isima yaparak degisik bir ambiyans olusturdugu gibi günes isinlarinin vurmadigi zamanlarda da dogal renklerinde görsel bir sunum olusturmaktadir.
Parça Referanslarinin Açiklamasi Bu basvurumuza konu olan “her renkte cam kirigi katkili mozaik siva yapilanmasi” baslikli bulusumuz, numaralandirma yöntemi ile anlatilmis olup, bu numaralara karsilik gelen parça isimleri asagida belirtilmistir; Yapistirici malzeme (çimento,kalekim,beyaz çimento vs.) Renkli cam parçalari Renkli mozaik tas parçalari Ahsap parçalari BTB parçalari Nazar boncugu kirigi Kayrak tasi parçalari Mermer parçalari Renkli mozaik tozu . Renkli mermer tozu 11. Tas tozu BULUSUN DETAYLI AÇIKLAMASI Bu detayli açiklamada, bulus konusu renkli cam, tas, ahsap ve btb gibi malzemelerden olusan mozaik siva yapilanmasinin detayli anlatimi, sadece konunun iyi anlasilmasina yönelik olarak ve hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak sekilde açiklanmaktadir.
Ayrica bulusun daha iyi anlasilmasini saglamak için hazirlanan bazi unsurlar cümle içlerinde anlam bütünlügünü saglamak için degisik sekillerde de kullanilmis olabilir.
Degisik ifadelerde kullanilan unsurlar aslinda ayni numaralandirilmis ilgili unsuru temsil etmektedir.
Bulus konusu mozaik siva ; yapistirici malzeme (1), renkli cam parçalari (2), renkli mozaik tas parçalari (3), ahsap parçalari (4), btb parçalari (5), nazar boncugu kirigi (6), kayrak tasi parçalari (7), mermer parçalari (8), renkli mozaik tozu (9), renkli mermer tozu (10), tas tozu(11) gibi malzemelerden olusmaktadir.
Sistem, yapistirici malzeme (çimento, kalekim vs.) (1), içerisine, renkli cam parçalari (2), renkli mozaik tas parçalari (3), renkli mozaik tozu (9), katarak siva harcini olusturmak için karistirilir. Elde edilmek istenen dokuya veya renge göre, renkli cam parçalari (2) yerine, ahsap parçalari (4), btb parçalari (5), nazar boncugu kirigi (6), kayrak tasi parçalari (7), mermer parçalari (8) gibi süsleme elemanlari da karistirilabilir. Elde edilen harç harmani uygulama yüzeyine sivanarak bir süre bekletildikten sonra, yikanarak tas ve cam parçalari ortaya çikarilabilir. Veya, siva yapildiktan belli bir süre sonra firçaliyarak, pürüzlü bir yüzey elde edilebilir. Yada birkaç gün bekletilir, taraklama yöntemiyle, tirtiklanarak tas ve harcin içerisine konulan diger malzemeler ortaya çikarilabilir. Bu imalat zeminde uygulandiginda, kuruduktan birkaç gün sonra silme yapilarak pürüzsüz bir yüzey olusturulur.
Sistem ayni zamanda degisik renkli tas yapilarini eklemeye müsait oldugu gibi harci renklendirmek için degisik renklendirici ürünler de uygulanabilmektedir. Ayrica sistem içerisine gerektigi durumlarda kum eklendigi gibi içine eklenen yapilanmalarin oranlari, sadece dekoratif görselligi etkilemektedir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER . Bulus; Tüm yüzeylerde, Mozaik tas ve mozaik tozuyla birlikte, yapistirici (çimento) harcini olusturduktan sonra, olusturulmak istenen dekor veya renge göre, hazir olan harcin içerisine, çesitli malzemelerin biri veya birkaçi kullanilarak olusturulan mozaik siva yapilanmasi ilgili olup özelligi; Yapistirici malzemeyi (1), Renkli cam parçalarini (2), Renkli mozaik tas parçalarini (3), Ahsap parçalarini (4), Btb parçalarini (5), Kayrak tasi parçalarini (7), mermer parçalarini (8), Renkli mozaik tozlarini (9), Renkli mermer tozlarini (10) ve tas tozlarinin (11) birini ya da birkaçini birlikte içermesidir.
TR2018/07616U 2018-05-29 2018-05-29 HER RENKTE CAM KIRIĞI KATKILI MOZAiK SIVA YAPILANMASI TR201807616U5 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/07616U TR201807616U5 (tr) 2018-05-29 2018-05-29 HER RENKTE CAM KIRIĞI KATKILI MOZAiK SIVA YAPILANMASI

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/07616U TR201807616U5 (tr) 2018-05-29 2018-05-29 HER RENKTE CAM KIRIĞI KATKILI MOZAiK SIVA YAPILANMASI

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201807616U5 true TR201807616U5 (tr) 2018-09-21

Family

ID=67000064

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/07616U TR201807616U5 (tr) 2018-05-29 2018-05-29 HER RENKTE CAM KIRIĞI KATKILI MOZAiK SIVA YAPILANMASI

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201807616U5 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Bechthold et al. Ceramic Material Systems: in architecture and interior design
Ivashko et al. Ways of performance and preservation of monumental art works on the facades of architectural monuments of the 19th-early 20th century
Embi et al. Evolution of Islamic geometrical patterns
KR100777962B1 (ko) 자연석을 이용한 건축물 내외장용 마감패널 및 그 제조방법
US6810632B2 (en) Simulated stone block and aged artist's canvas articles and method
TR201807616U5 (tr) HER RENKTE CAM KIRIĞI KATKILI MOZAiK SIVA YAPILANMASI
JP2000135471A (ja) 装飾材の形成方法及びそれに用いる塗材
Verrall The modern plasterer
CN2934449Y (zh) 组合式天然砂岩板墙面
JP3220144U (ja) 化粧壁面
WO2002096824A1 (en) Wall element, as well as covering for walls, wall elements and the like
ES1063797U (es) Loseta estratificada termo-acustica de gran formato.
US8519032B2 (en) Crushed stone surface texture composition and process for applying the same
Al Omari et al. The general model of golden horde architectural décor
Mehmood et al. The Lime Compositions For Traditional Building Restoration And Decorating
CN212376169U (zh) 一种建筑外墙用水性无机砂壁状涂料的饰面结构
KR20030091087A (ko) 환경도자블록의 제조방법
CN101936060A (zh) 一种用于墙体表面的艺术装饰板的制造方法
RU32153U1 (ru) Облицовочная панель
Govaerts et al. Terranova, a Popular Stone Imitation Cladding: Strategies and Techniques for Restoration
CN205840195U (zh) 装饰墙面
Đorđević et al. Surface treatments for traffic noise barriers
JP2560753Y2 (ja) 着色ポリマーセメント層を具備するガラス化粧板
Young Lime‐Based Plasters, Renders and Washes
Cordero-Jahr et al. Colour and Modern Architecture in Southern Chile