SE532678C2 - Ett kulfång med snedställda plåtar - Google Patents

Ett kulfång med snedställda plåtar

Info

Publication number
SE532678C2
SE532678C2 SE0702019A SE0702019A SE532678C2 SE 532678 C2 SE532678 C2 SE 532678C2 SE 0702019 A SE0702019 A SE 0702019A SE 0702019 A SE0702019 A SE 0702019A SE 532678 C2 SE532678 C2 SE 532678C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
ball
plates
plate
fastening
ball catch
Prior art date
Application number
SE0702019A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0702019L (sv
Inventor
Peter Norman
Original Assignee
Erlandssons Ind Ab Med Bi The
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Erlandssons Ind Ab Med Bi The filed Critical Erlandssons Ind Ab Med Bi The
Priority to SE0702019A priority Critical patent/SE532678C2/sv
Priority to US12/677,594 priority patent/US20110260407A1/en
Priority to EP08831115A priority patent/EP2188584A4/en
Priority to PCT/SE2008/050995 priority patent/WO2009035401A2/en
Publication of SE0702019L publication Critical patent/SE0702019L/sv
Publication of SE532678C2 publication Critical patent/SE532678C2/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41JTARGETS; TARGET RANGES; BULLET CATCHERS
    • F41J13/00Bullet catchers

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Aiming, Guidance, Guns With A Light Source, Armor, Camouflage, And Targets (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)

Description

20 25 30 532 B?8 Ytterliggare ett problem vid användning av kulor med kärna av stål är att det kvarstår en större mängd rörelseenergi efter en rikoschett mot en snedställd plåt, jämfört med om kulor innehållande bly används.
Bakomliggande vägg eller gummiduk slits därför snabbare ned då traditionella kulfång används vid skytte med kulor som har en kärna av stål.
Vid transport, montering och framför allt utbyte av nötta plåtar i tidigare kända kulfång är en nackdel att varje enskild snedställd plåt har haft relativt hög vikt. ÃNDAMÅL OCH SAMMANFATTNING AV UPPFINNINGEN Ett ändamål med uppfinningen är att anvisa ett kulfång, för kulor skjutna med handhållna vapen, som uppvisar relativt långa intervall mellan det att någon snedställd plåt behöver bytas ut samt att rörelseenergin i kulor som lämnar området med de snedställda plåtarna är lägre än för kulor som passerar genom tidigare kända kulfång, vilket minskar slitage på en vägg bakom kulfånget.
Varje snedställd plåt är utformade med en nedåt böjd kant i den bakre längsgående sidan. Plåtarna är vinklade nedåt på sådant sätt att en kula som träffar undersidan på en plåt glider längs ytan på plåten innan den fortsätter in i det inre av kulfånget, vilket minskar rörelseenergin jämfört med tidigare kända kulfång.
Rörelseenergi i kulan absorberas av den snedställda plåten i större utsträckning än vid användning av tidigare kända kulfång. Rörelseenergi i kulan omvandlas till rörelseenergi i plåten men också till värme 10 15 20 25 30 532 E73 3 beroende på friktion i gränsytan mellan en kula och en snedställd plåt. Detta till skillnad mot tidigare kända kulfång där en kula studsar mot endast en punkt på en plåt.
Kulfånget har en rasterliknande utformning innefattande snedställda plåtar. Antalet snedställda plåtar är fler än för tidigare kända kulfång, förutsatt en given höjd på kulfånget. Mål som ställs upp framför kulfånget gör att kulor träffar de snedställda plåtarna med vissa spridningsmönster. Spridningsmönster varierar med skjutavstånd, typ av vapen och skytt. Exempel på vapen är automatvapen för militära ändamål. För ett visst spridningsmönster kommer kulorna att träffa fler snedställda plåtar än då tidigare kända kulfång används.
Detta gör att de snedställda plåtarna slits jämnare och därmed ökar intervallen mellan det att någon plåt behöver bytas ut.
De snedställda plåtarna är monterade i sektioner. Varje sektion innefattar två infästningsstolpar. Varje infästningsstolpe har uttag i minst en av sina sidor för infästning av plåtar. Dessa uttag är snedställda mot golvet. En infästningsstolpe som avser bära upp snedställda plåtar på båda sina sidor, och alltså utgör upphängningsanordning för två sektioner, har uttag på båda sina sidor. I tidigare kända kulfång är upphängningsanordningar typiskt utformade som stående plåtar. Framför varje infästningsstolpe är en avlàng vinklad plåt placerad som har som syfte att skydda uttagen mot träffar av kulor. En sådan vinklad avlång plåt har samma, eller i stort sett samma, höjd som den stolpe den ska skydda. 10 15 20 25 30 532 G?8 Ytterliggare en fördel med ett kulfång enligt uppfinningen är att det har ett mindre djup än tidigare kända kulfång, vilket gör att det upptar betydligt mindre golvutrymme.
Kulfånget är utformat så att om en kula skjuts snett uppifrån ned mot kulfånget så träffar kulan en plåt vid passage genom kulfånget. I tidigare kända kulfång med helt plana plåtar kan en kula, som skjuts snett uppifrån, passera kulfånget utan att en plåt träffas. I det fallet upptar en bakre vägg hela kulans rörelseenergi. Vid upprepad beskjutning snett uppifrån är livslängden på den bakre väggen betydligt längre med ett kulfång enligt uppfinningen.
I en utföringsform är kulfånget monterat i ett skjuthus.
Infästningsstolparna är då anordnade mot en främre vägg, vilken har minst en skjutöppning, med smala avlånga spännanordningar. Det är en fördel om en avlång vinklad plåt är placerad mellan varje infästningsstolpe och spännordningarna. En sådan vinklad avlång plåt har i den utföringsformen ytterliggare ett syfte, nämligen att genom tryck hålla de snedställda plåtarna på plats i infästningsstolparna. Som tidigare nämnts har en sådan vinklad också ett skyddande syfte.
En fördel med kulfånget är att varje snedställd plåt av en given längd har en lägre vikt jämfört med en snedställd plåt enligt tidigare kända kulfång. Detta då de snedställda plåtarna är relativt smala jämfört med plåtar i tidigare kända kulfång. Vidare är varje 10 15 20 25 30 532 G?8 5 infästningsstolpe lättare än motsvarande sidoplåt, sidoplàtar mellan sektioner används inte i kulfånget enligt uppfinningen. Därmed underlättas transport och montering av kulfånget då en person själv kan bära och hantera varje enskild modul även om kulfånget är i manshöjd eller högre. Varje enskild snedställd plåt är löstagbar från uttagen den är nedsånkt i. Plåtarna är alltså inte svetsade, vilket är vanligt i tidigare kända kulfång. Då de snedstållda plåtarna är relativt smala och lätta, gör det att de är lätta att hantera vid byte eller omflyttning i kulfånget.
FIGURBESKRIVNING Uppfinningen förklaras närmare under hänvisning till bifogade figurer, där Figur 1 visar ett kulfång sett från sidan.
Figur 2 avbildar en främre del av ett kulfång sedd framifrån.
Figur 3 är en vy av en snedställd plåt, en infästningsstolpe och en spännanordning sedda uppifrån.
Figur 4 visar en detaljerad vy av en del av den främre delen av ett kulfång sedd från sidan. De snedställda plätarna har en främre kant, vända mot skjutriktningen, vilken är böjd nedåt.
BESKRIVNING AV UTFÖRINGSEXEMPEL Figur 1 visar ett kulfång 1 sett från sidan. Exempel på en alternativ benämning på ett kulfång 1 är skjuthus.
Kulfånget 1 är rasterliknande. Det framgår från figur 1 10 15 20 25 30 532 STB 6 att ett kulfång 1 enligt uppfinningen innefattar ett relativt stort antal snedställda plåtar jämfört med tidigare kända kulfång. Ett kulfång enligt uppfinningen innefattar typiskt minst 15 snedställda plåtar för en sektion av kulfånget som har en höjd motsvarande 1 meter. Skjutriktningen 10 år typiskt i stort sett vinkelrätt mot det stående kulfånget, men kulfånget är utformat så att kulor skjutna snett nerifrån eller snett uppifrån mot mål framför kulfànget träffar en snedställd plåt innan kulan träffar den bakre väggen. De snedställda plåtarna 2 har en nedåt böjd bakre längsgående kant 4. De snedställda plåtarna 2 är monterade så att en kula skjuten rakt mot den sida av kulfänget 2 som är vänd mot skjutriktningen 10 avses träffa en snedställd plåts undersida 2a för att glida, alternativt studsa, längs plåtens undersida 2a mot den nedåt böjda kanten 4. Rörelseenergi i kulan absorberas av den snedställda plåten i större utsträckning än vid användning av tidigare kända kulfång. Rörelseenergin i en kula som passerat kulfånget är därmed lägre än i en kula av samma typ, skjuten med samma vapen, som passerat ett tidigare känt kulfång.
I en utföringsform är kulfånget monterat i ett skjuthus, vilket är skåp- eller lådliknande. Ett sådant skjuthus har en eller flera öppningar vända mot en skytts position. I en utföringsform är kulfånget anpassat för att monteras i ett sedan tidigare installerat skjuthus.
De snedställda plåtarna är med fördel utförda i högpresterande stål. Ett lämpligt material är Armox SOOT. Tjockleken på plåten är med fördel 6-8 mm. 10 15 20 25 30 532 S?3 7 Kulfånget 1 är uppbyggt i sektioner. Varje sektion innefattar två infästningsstolpar 3. En infästnings stolpe 3 kan ha uttag i båda sina sidor för infästning av plåtar i angränsande sektioner. Uttagen i varje stolpe är utformade på så sätt att det finns minst 1 mm spel för respektive snedställd plåt att vibrera i. Detta gör att rörelseenergi i plåten som vid träff vibrerar upp och ned i uttaget, överförs till stolpen. Detta gör att vid varje träff sprids energi till en större del av den totala strukturen av kulfànget jämfört med tidigare kända kulfång. Därmed minskar slitage på varje enskild plåt.
Figur 1 indikerar vidare att kulfånget kan vara intallerat i ett skjuthus. Ett skjuthus kan vara installerat så att det i en främre vägg 7 finns skjutöppningar.
Kulfånget 1 kan vidare innefatta en eller flera gummidukar eller konstruktioner i andra material som avser uppta rörelseenergi från kulor i området bakom det rasterliknande kulfånget. En gummiduk kan också vara placerad framför kulfånget med det primära syftet att förhindra splitter att spridas mot en skytts position.
Figur 2 visar den främre delen av en sektion av kulfånget 1 sett framifrån, det vill säga från en skytts position. En vinklad stående plåt 9 är avbildad i figuren.Det är en fördel om en avlång vinklad plåt är placerad mellan varje infästningsstolpe 3 och spännordningarna 5. Det är en fördel om den vinklade plåten 9 har en profil som överensstämmer med profilen 3a av den främre delen av infästningsstolpen 3. Exempel på profil av infästningsstolpen framgår från figur 3. 10 15 20 25 30 533 STB 8 Profilen på en sådan vinklad plåt är typiskt V-formad där spetsen av V-et år vänt mot skjutriktningen. Kulor som träffar den vinklade plåten leds därmed bort från stolpen 3, vilket förhindrar att uttagen i stolpen 3 deformeras. En sådan vinklad avlång plåt 9 har i en utföringsform det ytterliggare syftet att genom tryck hålla de snedställda plåtarna 2 på plats i infästningsstolparna 3.
Figur 3 är en vy av en snedställd plåt 2, en infästningsstolpe 3 och en spännanordning 5 sedda uppifrån. Infästningsstolparna 3 är med fördel utformade i en huvudsaklig trekantig profil där den plana sidan är vänd bakåt. Skåror i sidan på infästningsstolparna 3 utgör uttag för kortsidorna 8 på plåtarna 2. Plåtarnas 2 kortsidor 8 har ett inåt gående hörn 8a i den bakre delen. Skårorna i infästningsstolparna 3 är sneda och, nedåt vinklade. Spännanordningens 5 ena kortände fästes vid montering i den främre väggen 7 och den andra änden fästes i den avlånga plåten 9 för att med tryck säkra plåtarna 2 i infästningsstolpen 3.
Figur 4 visar en detaljerad vy av en del av ett kulfång 1 sett från sidan. Den bakre kanten 4 på de snedställda plåtarna kan vid tillverkning med fördel bockas. Den bakre kanten 4 är riktad i 45 graders vinkel +/- 10 grader mot planet i golvet. Huvuddelen av varje monterad snedställd plåt är riktad i 30 graders vinkel +/- 10 grader mot planet i golvet. I tidigare kända kulfång uppvisar plåtar typiskt en betydligt brantare lutning.
Jämfört med plåtar som används i tidigare kända kulfång så är de snedställda plåtarna 2 smalare och därmed lättare. Förhållandet mellan längd och bredd för en 10 15 532 E78 9 snedställd plåt kan variera mellan 20/1 och 20/2. De snedställda plåtarna har typiskt en längd av 0.8 meter ' till 1.2 meter.
Kulfànget 1 kan vara anordnat en bakre vägg 6 på ett antal olika sätt. Exempelvis kan två infästningsstolpar 3 i en sektion vara anordnade varandra i sin nedre bakre del med ett fästelement. Fästelementet kan vara utformat som ett relativt smalt plátstycke med genomgående hål vilka avses vara vända mot den bakre väggen 6.
Plåtstycket kan exempelvis fästas i den bakre väggen med hjälp av bultar eller skruv.
Uppfinningen begränsas inte till de ovan nämnda utföringsformerna utan kan varieras på många sätt inom ramen för de bifogade patentkraven.

Claims (1)

1. 0 15 20 25 30 532 E?8 10 PATENTKRAV Ett kulfång (1) med ett flertal snedställda plåtar, anordnade i sektioner, där vardera kortsidan på varje plåt är anordnad en stående upphängningsanordning vilken är förbunden med en bakre vägg (6) kännetecknat av att kulfånget är rasterliknande; att de snedställda plåtarna (2) har en nedåt böjd bakre längsgående kant (4); att vardera kortsidan (8) på de snedställda plåtarna (2) i en sektion är anordnad en infästningsstolpe (3), vilken utgör upphängningsanordningen, I placerad stående vid sidan av plåtarna (2) i sektionen; de snedställda plåtarna (2) är monterade så att en kula skjuten rakt mot den sida av kulfånget (1) som är vänd mot skjutriktningen (10) avser träffa en snedställd plåts undersida (2a) för att därefter glida längs den snedställda plåtens undersida (2a) mot den nedåt böjda bakre kanten (4); och att sidorna (3a) på infästningsstolparna (3) i vilka plåtarna är monterade är sammanbundna i en V-liknande profil, där spetsen på den V-liknande profilen är vänd mot skjutriktningen (10). Kulfånget enligt patentkrav l kännetecknat av att antalet snedställda plåtar (2) är minst 15 för en sektion av kulfånget med en höjd som motsvarar l meter. Kulfånget enligt patentkrav 1 eller 2 kännetecknat av att vardera sidan (3a) i den lO 15 20 25 532 5?B ll V-liknande profilen innefattar snedställda uttag för infästning av plàtarna (2). Kulfánget enligt patentkrav 3, kännetecknad av att varje uttag är utformat så att det finns spel för respektive snedställd plåt att vibrera i för att överföra rörelseenergi från plåten till stolpen. Kulfànget enligt något av patentkraven 1 till 4 kännetecknat av att en avlång vinklad plåt (9) är placerad framför varje infästningsstolpe, den avlånga vinklade plåten (9) har en V-liknande profil. Kulfånget enligt nàgot av patentkraven 1 till 5 kännetecknat av att varje infästningsstolpe (3) är förbunden med den främre väggen (7) med två smalt utformade spännanordningar (5) anordnade den övre respektive den nedre delen av infästningsstolpen (3). Kulfánget enligt patentkrav 6 kännetecknat av att spännanordningarna (5) är anordnade den avlånga vinklade plåten (9) som med en tryckande kraft, Överförd av spännanordningarna (5), avser förhindra plåtarna att glida ur uttagen i infästningsstolpens (3) sida.
SE0702019A 2007-09-11 2007-09-11 Ett kulfång med snedställda plåtar SE532678C2 (sv)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0702019A SE532678C2 (sv) 2007-09-11 2007-09-11 Ett kulfång med snedställda plåtar
US12/677,594 US20110260407A1 (en) 2007-09-11 2008-09-05 bullet trap with inclined plates
EP08831115A EP2188584A4 (en) 2007-09-11 2008-09-05 METAL SCREEN WITH INCLINED PLATES
PCT/SE2008/050995 WO2009035401A2 (en) 2007-09-11 2008-09-05 A bullet trap with inclined plates

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0702019A SE532678C2 (sv) 2007-09-11 2007-09-11 Ett kulfång med snedställda plåtar

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE0702019L SE0702019L (sv) 2009-03-12
SE532678C2 true SE532678C2 (sv) 2010-03-16

Family

ID=40452735

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0702019A SE532678C2 (sv) 2007-09-11 2007-09-11 Ett kulfång med snedställda plåtar

Country Status (4)

Country Link
US (1) US20110260407A1 (sv)
EP (1) EP2188584A4 (sv)
SE (1) SE532678C2 (sv)
WO (1) WO2009035401A2 (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US10520285B2 (en) 2016-03-09 2019-12-31 Odin Target Ab Frameless bullet trap

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP3333531B1 (fr) * 2016-12-12 2020-08-19 Swiss Defense Solutions Sàrl Cible d'entraînement au tir par arme à feu
EP3803260B8 (fr) 2018-05-28 2023-02-15 Swiss Defense Solutions Sàrl Cible d'entraînement au tir par armes à feu
EP3575734A1 (fr) 2018-05-28 2019-12-04 Swiss Defense Solutions Sarl Cible d'entraînement au tir par armes à feu
EP3575733A1 (fr) 2018-05-28 2019-12-04 Swiss Defense Solutions Sarl Cible d'entraînement au tir par armes à feu
EP3575731A1 (fr) 2018-05-28 2019-12-04 Swiss Defense Solutions Sarl Cible d'entraînement au tir par armes à feu
EP3575732A1 (fr) 2018-05-28 2019-12-04 Swiss Defense Solutions Sarl Cible d'entraînement au tir par armes à feu
CN110160400A (zh) * 2019-05-30 2019-08-23 中国人民解放军总参谋部第六十研究所 一种可防弹头破碎的收弹设备
SE2250905A1 (en) * 2022-07-14 2024-01-15 Ares Innovation Ab A bullet trap and a bullet trap installation

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1992001A (en) * 1933-05-15 1935-02-19 Arthur D Caswell Bullet stop
US2772092A (en) * 1954-02-17 1956-11-27 Nikoden Joseph Bullet traps
CH480610A (de) * 1967-11-28 1969-10-31 Stahlton Ag Schiessanlage mit Anordnung zur Abschirmung der Gefahrenzone gegen Geschosse
US3737165A (en) * 1970-08-31 1973-06-05 Kory Ind Inc Shooting range bullet trap structure
US4470604A (en) * 1977-12-12 1984-09-11 Hoffmann Anton R Target practice system
FR2544066B1 (fr) * 1983-04-08 1985-07-12 Baravaglio Marie E Piege a balles pour stand de tir
DE3409768A1 (de) * 1984-03-16 1985-09-19 Allen Stefan Dipl.-Ing. 4000 Düsseldorf Wojcinski Raumcontainer-schiessstaette
US4786059A (en) * 1985-12-20 1988-11-22 A B C Appalti Bonifiche E Costruzioni Di Elio Floria & C.S.A.S. Equipment with energy knocking-down septum for bullets, to be installed in shooting ranges
DE3733926A1 (de) * 1987-10-07 1989-04-20 Wojcinski Allen Stefan Dipl In Geschossfangrahmen
NL9101329A (nl) * 1991-08-01 1993-03-01 Joannes Jozef Antonius Maria V Kogelvanger.
US5749177A (en) * 1994-11-15 1998-05-12 Lockheed Martin Corporation Pistol range backstop
US5718434A (en) * 1995-04-10 1998-02-17 Wilderness Expeditions, Inc. Bullet trap

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US10520285B2 (en) 2016-03-09 2019-12-31 Odin Target Ab Frameless bullet trap
US11624591B2 (en) 2016-03-09 2023-04-11 Odin Target Ab Frameless bullet trap

Also Published As

Publication number Publication date
WO2009035401A2 (en) 2009-03-19
WO2009035401A3 (en) 2009-05-28
US20110260407A1 (en) 2011-10-27
SE0702019L (sv) 2009-03-12
EP2188584A2 (en) 2010-05-26
EP2188584A4 (en) 2013-03-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE532678C2 (sv) Ett kulfång med snedställda plåtar
US9574855B2 (en) Automatically resetting shooting target
US8622394B2 (en) Free-standing action target mechanism for firearm training
US5486008A (en) Bullet trap
KR101301060B1 (ko) 고무블럭을 이용한 총알의 튕김을 방지하는 방탄용 패널 유니트 및 이를 이용한 방탄장치
US5456155A (en) Bullet trap assembly
US6533280B1 (en) Bullet backstop assembly
KR100927222B1 (ko) 탄두회수장치
US20230228541A1 (en) Frameless bullet trap
KR100984166B1 (ko) 방탄장치
KR100769320B1 (ko) 사격장 탄두회수장치
KR102022827B1 (ko) 도탄 방지용 피탄패널을 이용한 경사형 탄두수거장치
US6446974B1 (en) Durable system for controlling the disposition of expended munitions fired at a target positioned close to the shooter
US11248881B2 (en) Ballistic target system
US10619980B2 (en) Dust containment unit manifold
US7475880B2 (en) Ballistic target
KR20150065496A (ko) 탄두 회수 장치
KR102162680B1 (ko) 충격 흡수 수단을 갖는 총알 회수 장치
US20210148680A1 (en) Apparatus for Target Shooting and Projectile Containment
JP2000154998A (ja) 射撃訓練装置
KR102031154B1 (ko) 탄두 회수장치
JPH06500161A (ja) 弾丸捕集装置
SE506437C2 (sv) Kulfång vid skjutbanor
JP5802174B2 (ja) 傾斜式バックストップ構造
FR3098581A1 (fr) Cible à eau, système antipollution pour stand de tir

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed