SE525753C2 - Friskluftsorgan - Google Patents

Friskluftsorgan

Info

Publication number
SE525753C2
SE525753C2 SE0400941A SE0400941A SE525753C2 SE 525753 C2 SE525753 C2 SE 525753C2 SE 0400941 A SE0400941 A SE 0400941A SE 0400941 A SE0400941 A SE 0400941A SE 525753 C2 SE525753 C2 SE 525753C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
air
frame
fresh air
replacement
window
Prior art date
Application number
SE0400941A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0400941L (sv
SE0400941D0 (sv
Inventor
Jorma S Tiiri
Markku Riihimaeki
Osmo Laitila
Armas Lakanen
Original Assignee
Muoviitala Oy
Tiivituote Oy
Metsaepuu Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=8565494&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=SE525753(C2) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Muoviitala Oy, Tiivituote Oy, Metsaepuu Oy filed Critical Muoviitala Oy
Publication of SE0400941D0 publication Critical patent/SE0400941D0/sv
Publication of SE0400941L publication Critical patent/SE0400941L/sv
Publication of SE525753C2 publication Critical patent/SE525753C2/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24FAIR-CONDITIONING; AIR-HUMIDIFICATION; VENTILATION; USE OF AIR CURRENTS FOR SCREENING
    • F24F13/00Details common to, or for air-conditioning, air-humidification, ventilation or use of air currents for screening
    • F24F13/08Air-flow control members, e.g. louvres, grilles, flaps or guide plates
    • F24F13/18Air-flow control members, e.g. louvres, grilles, flaps or guide plates specially adapted for insertion in flat panels, e.g. in door or window-pane
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E06DOORS, WINDOWS, SHUTTERS, OR ROLLER BLINDS IN GENERAL; LADDERS
    • E06BFIXED OR MOVABLE CLOSURES FOR OPENINGS IN BUILDINGS, VEHICLES, FENCES OR LIKE ENCLOSURES IN GENERAL, e.g. DOORS, WINDOWS, BLINDS, GATES
    • E06B7/00Special arrangements or measures in connection with doors or windows
    • E06B7/02Special arrangements or measures in connection with doors or windows for providing ventilation, e.g. through double windows; Arrangement of ventilation roses
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24FAIR-CONDITIONING; AIR-HUMIDIFICATION; VENTILATION; USE OF AIR CURRENTS FOR SCREENING
    • F24F13/00Details common to, or for air-conditioning, air-humidification, ventilation or use of air currents for screening
    • F24F13/28Arrangement or mounting of filters

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Specific Sealing Or Ventilating Devices For Doors And Windows (AREA)
  • Filtering Of Dispersed Particles In Gases (AREA)

Description

25 30 35 2 finningens drag i de riktningar som i förhållande till det uppfinningsenliga frisk- luftsorganet är så som är illustrerat i bifogade figurer.
Genom uppfinningen uppnås betydliga fördelar. I friskluftsorganet har àstadkommits strömningsförhållanden, vilka trots luftfiltreringen och den ef- fektiva bullerdämpningen säkrar en tillräcklig friskluftsströmning in i den varma rumsluften.
Det är mycket enkelt att montera det uppfinningsenliga friskluftsor- ganet i en i fönsterkarmen utformad kanal. Montering och underhåll av anord- ningen förutsätter inte heller någon specialkunskap inom branschen, utan de kan enkelt inläras. Då anordningen förses med ett filter kan byte av filtret utfö- ras genom några snabba handrörelser via ett mellanrum i fönstret. Härvid be- höver man inte alls avlägsna ett i fönstret befintlig munstycke för att genomföra bytet. Då anordningen är försedd med ett filter, passerar all ersättningsluft som strömmar in i rummet verkligen via filtret då det är anordnat till kanalens tvär- snittsyta.
Anordningen är även lätt att framställa i olika storlek - särskilt i olika längd - så att den skall lämpa sig för användning i samband med möjligast många olika fönstertyper eller -storlekar. Genom att använda den uppfin- ningsenliga anordningen kan filtrets yta göras större än kanalens och det därtill anslutna munstyckets tvärsnittsyta. Detta är möjligt då anordningen är anord- nad i ett i riktning mot kanalen utformat monteringsurtag som står i förbindelse därmed, vilket betydligt utvidgar kanalens tvärsnittsyta vid filtret. Sålunda fun- gerar strömningen och filtreringen av ersättningsluft betydligt effektivare utan en menlig stypning av strömningen.
Eftersom anordningen kan framställas till exempel av återanvänd- bart plastråmaterial, är den förmånlig både med avseende på framställnings- kostnaderna och i ekologiskt hänseende.
Den till sin konstruktion höga manteldelen hos friskluftsorganet möj- liggör förbättring av organets ljudisoleringsförmåga genom att man i den eller i kanalen i anslutning därtil kan bilda ytor, vilka skjuter ut från kanalens ytor och förhindrar en direkt fortplantning av ljudvàgor. Tack vare anordningens kon- struktion minskar dylika ytor likväl inte i menlig grad kanalens strömningstvär- snittsyta.
Ett på anfört sätt framställt friskluftsorgan är hållbart och eftersom friskluftsorganet monteras fast i ett i fönsterkarmen urfräst monteringsurtag blir det även stadigt. Tack vare sin konstruktion är friskluftsorganet omärkbart då 10 15 20 25 30 35 ÜÜÜ' 'V77 3 det är monterat i fönsterkarmen, men är dock lättillgängligt med tanke på un- derhállsarbete. Monteringen av friskluftsorganet i det i fönsterkarmen urfrästa monteringsurtaget säkrar även att det inte uppkommer någon förbiströmning av luft, som skulle försämra friskluftsorganets funktion.
KORT BESKRlVNlNG AV FlGURERNA I det följande beskrivs en fördelaktig utföringsform enligt uppfinning- en närmare med hänvisning till bifogade ritning, där figur 1 visar ett vertikalsnitt av ett friskluftsorgan monterat i en föns- terkarm, i dess första användningsfonn, då ersättnlngsluft strömmar direkt via kanalen i karmkonstruktionen in i ett rum, figur 2 visar fönsterkarmen och friskluftsorganet enligt figur 1 i hori- sontalsnitt, figur 3 visar ett tvärsnitt av det i fönsterkarmen monterade frisklufts- organet, i dess andra användningsform, då ersättnlngsluft strömmar via ett mellanrum ifönstret till kanalen i karmkonstmktionen och vidare in i rummet, figur 4 visar fönsterkarmen och friskluftsorganet enligt figur 3 i hori- sontalsnitt, figur 5 visar en axonometrisk sprängbild av friskluftsorganet, varvid en del av friskluftsorganet är visad.
DETALJERAD BESKRIVNING AV EN FÖRDELAKTIG UTFÖRINGSFORM l det följande är en del fördelaktiga utföringsformer av föreliggande friskluftsorgan beskrivna med hänvisning till ovan nämnda figurer. Härvid om- fattar friskluftsorganet de i figurerna med hänvisningssiffror markerade kon- struktionsdelana, som motsvarar hänvisningssiffrorna som används i denna beskrivning.
Figurema visar en fördelaktig utföringsform av ett uppfinningsenligt friskluftsorgan 1. Ett dylikt friskluftsorgan är avsett att anordnas särskilt i an- slutning till ett fönster eller en ventilationslucka exempelvis i dess karm 2 eller ram sà att man med hjälp av det reglerar införseln av ersättnlngsluft 3 via åt- minstone en i fönstret eller ventilationsluckan befintlig kanal 4 från uteluften 5 till en uppehàllszon i ett rum 6.
Utöver friskluftsorganet 1 omfattar arrangemanget för införsel av er- sättnlngsluft till ett rum konventionellt ett i fönstrets horisontalkarm anordnat mottagningsmedel, som kan utgöras till exempel av en dämpningskasett och ett yttre spjälverk vilka är planerade för denna montering och är i och för sig kända. Vidare omfattar arrangemanget ett munstycke 7 för att styra ersätt- 10 15 20 25 30 35 rfo '7F7 _-.__«J j 4 ningsluften i rummet. Härvid kan ersättningsluften ledas utifrån in i rummet ge- nom att följa två huvudsakliga sätt. Således kan i enlighet med figurerna 1 och 2 enligt den första utföringsformen en förhållandevis direkt förbindelse bildas i fönstrets karmkonstruktion 2 mellan uteluften 5 och ett rum 6. l en dylik lösning strömmar ersättningsluft 3 snabbt utifrån in i mmmet utan att knappt alls hinna värmas.
I en andra utföringsform har ersättningsluft 3 letts på något i och för sig känt sätt till ett i fönstret befintligt mellanrum, dvs. ett glasmellanrum 8, ex- empelvis genom åtminstone en i fönsterkarmen i vertikal- eller horisontalläge anordnad kanal. Från fönstrets mellanrum har ersättningsluft letts vidare på det i figurerna 3 och 4 visade sättet in i rummet via en annan i fönstrets karmkon- struktion anordnad kanal 4. I den fördelaktiga utföringsformen enligt figuren är friskluftsorganet 1 med kanalen som leder ersättningsluft anordnad i fönstrets övre karm. Kanalen som leder ersättningsluft utifrån till glasmellanrummet och det till kanalen anslutna tilluftsmottagningsmedlet kan till exempel vara anord- nade i en sidokarm av fönstret. Konventionellt leds ersättningsluft till ett rum via ett glasavgränsat mellanrum, men naturligtvis är det tänkbart att ersätt- ningsluft leds till rummet exempelvis genom ett mellanrum avgränsat av de ytt- re mantlarna av en i och för sig känd ventilationslucka. I bägge fallen åstad- kommer man dock att ersättningsluften värms, vilket är fördelaktigt då man strävar att minska känslan av drag som förorsakas av friskluftsorganet. l de fördelaktiga utföringsforrnerna enligt figurerna 1-4 är frisklufts- organet 1 således anordnat i den i fönstrets övre karm 2 befintliga kanalen 4 som leder ersättningsluft 3. Då det är sålunda monterat i kanalen i enlighet med figurerna 1 och 2 åstadkoms med hjälp av friskluftsorganet en tätning av en öppning 9 på mellanrummets 8 sida. vilket dock möjliggör en tillräcklig dämpning av luftljud. Å andra sidan möjliggör friskluftsorganet i utföringsfor- men enligt figurema 3 och 4 att ersättningsluften värms före den leds in i rum- met. Trots detta förmàr man avlägsna bullret som kommer in med luftström- men genom att använda tillräckligt med ljuddämpningsmaterial, likväl utan att tillåta att luftströmmen på ett menligt sätt svänger sig i riktning mot uteluften.
Beroende på monterings- och användningssättet kan friskluftsorga- nets 1 konstruktion variera något. Huvudsakligen omfattar föreliggande frisk- luftsorgan dock ett organ i enlighet med figur 5. l denna figur visas endast en del av friskluftsorganet som monteras i en fönsterkarm, varvid denna del utgör hälften eller en änddel av ett helt friskluftsorgan. Detta friskluftsorgan är anord- 10 15 20 25 30 35 rrfwr* 'vr-z view-_.) f vd 5 nat l en kanal 4 i anslutning till ett fönster eller en ventilationslucka, vilken ka- nal leder av uteluft bildad ersättningsluft att blandas med rumsluft. Organet är sådant till sin konstruktion att det tillåter åtminstone en delvis genomströmning av ersättningsluft, varvid det fördelaktigt uppvisar en långsträckt stomme 10, vilken stomme omfattar åtminstone en öppning 11 och/eller 12 som tillåter strömning av luft. En dylik öppning som är genomsläpplig för ersättningsluft bildas exempelvis av åtminstone en i stommen befintlig ram 13, som är anord- nad att sträcka sig väsentligen över hela tvärsnittet för kanalen som leder er- sättningsluft. Ramen kan lösgöras från friskluftsorganets stomme och även ett särskilt filtermedel 14 kan anordnas däri. I figur 1 visas även den från stommen lösgjorda och med filtermedel försedda ramen.
Filtermedlet 14 omfattar åtminstone ett fördelaktigt av ett fiberaktigt material veckat eller av ett cellformigt ämne framställt medel, som kan anord- nas i ramen 13 så att ersättningsluften 3 måste passera genom filtermedlet på sin väg till ett munstycke 7 och vidare in i ett rum.
Friskluftsorganet 1 är mekaniskt fäst vid fönstrets eller ventilations- luckans karmkonstruktion 2 så att stommens 10 huvudsakliga del är anordnad parallell med en ytteryta 15 av karmen, varvid den eventuellt är delvis ned- sänkt i ett monteringsurtag 16 som är utformat i riktning mot kanalen och stàri förbindelse därmed. Härvid uppvisar stommen vid en öppning 12 som leder er- sättningsluft åtminstone en ersättningsluftsöppning 11 som är väsentligen vin- kelrätt anordnad i förhållande till ramen 13 för att leda en luftström till en kanal 4 från ett mellanrum 8 i fönstret. Friskluftsorganet omfattar även däri anordna- de begränsarmedel 17.
Dylika begränsarmedel 17 kan anordnas på olika sätt i friskluftsor- ganets stomme 10 beroende på dess monterings- och användningssätt. Om friskluftsorganet är anordnat i karmkonstruktionen i enlighet med figurerna 1 och 2 är begränsarmedlen anordnade att stänga ersättningsluftsöppningarna 11 i stommen. Sålunda åstadkoms en smidig strömning av ersättningsluft 3 ut- ifrån in i rummet. , Om friskluftsorganet åter är anordnat i karmkonstruktionen 2 i utfö- ringsformen enligt figurema 3 och 4 är begränsarmedlen 17 anordnade i mot- satt position i förhållande till föregående utföringsform. Sålunda är i begrän- sarmedlen befintliga ben 18 anordnade att skilja i begränsarrnedlen befintliga lockkonstruktioner 19 från ersättningsluftsöppningarna 11. Konstruktionen möj- liggör en strömning av ersättningsluft utifrån via ett mellanrum i fönstret eller 10 15 20 25 Vfïff' '7É7 u; .__ , 6 ventilationsluckan vidare in i ett rum. l en dylik utföringsform är det väsentligt att man kan förhindra en återströmning av rumsluft, varvid fukt skulle komma åt att samlas i mellanrummet och härvid förorsaka kondensationsproblem. För att förhindra àterströmningen har åtminstone en slutklaff 20, som styrs av luft- strömningen, anordnats i utrymmet som avgränsas av ersättningsluftsöppning- en och begränsarmedlen.
Naturligtvis ställs krav på ett dylikt friskluftsorgan 1 även med avse- ende på dess ljudisoleringsförmåga. Således kan exempelvis begränsarorga- net 17 anordnas att omfatta ljuddämpningsmaterial för att dämpa ljudvågor som fortplantar sig i kanalen som leder ersättningsluft. Det är även möjligt att fästa ljudisoleringsmaterial till friskluftsorganets stomme och de stödkonstruk- tioner som det eventuellt uppvisar.
Det i monteringsurtaget 16 nedsänkta friskluftsorganet 1 som sträcker sig till kanalen 4 är till konstruktionen högt och bildar en kapseldel som åtminstone delvis omger stommen 10. Denna höga kapselformiga del möjliggör en betydlig förbättring av ljudisoleringsförmågan. Således kan ytor 21, som skjuter ut mot kanalen och förhindrar direkt fortplantning av ljudvàgor- na, anordnas i friskluftsorganet eller i kanalen anslutning därtill. Tack vare an- ordningens konstruktion minskar dylika ytor likväl inte i menlig grad kanalens strömningstvärsnittsyta.
Det är förståeligt att beskrivningen ovan och flgurerna i anslutning därtill endast är avsedda att illustrera föreliggande lösning. Lösningen är så- lunda inte begränsad enbart till den ovan anförda eller i patentkraven definie- rade utföringsformen, utan för en fackman inom området är dess många olika variationer och modifieringar, som är möjliga inom ramen för uppfinningens idé såsom den är definierad i patentkraven, uppenbara.

Claims (6)

10 15 20 25 30 35 iïfirå u. ._ »J FIF? i) \J\J Patentkrav
1. Friskluftsorgan (1) att anordnas i synnerhet i anslutning till en karmkonstruktion (2) av ett fönster eller en ventilationslucka, vilket friskluftsor- gan är anordnat i anslutning till en i fönstret eller ventilationsluckan befintlig kanal (4), med hjälp av vilken ersättningsluft (3) som bildas av uteluft (5) leds att blandas med rumsluft (6), vilket frlskluftsorgan är anordnat att sträcka sig fràn ett monteringsurtag (16) som åstadkommits i karmkonstruktionen vid ett i fönstret eller ventilationsluckan befintligt mellanrum (8) ända till kanalen, varvid det tillåter åtminstone delvis genomströmning av ersättningsluft, och vilket friskluftsorgan fördelaktigt uppvisar en långsträckt stomme (10), som omfattar åtminstone en öppning (11, 12) som tillåter luftens strömning, kän neteck- n at av att åtminstone en ram (13) är löstagbart anordnad i stommen (10) så att ramen är anordnad att sträcka sig väsentligen över hela kanalens (4) tvär- snitt, varvid den bildar en öppning (12) som släpper genom ersättningsluft (3), varvid ett filtermedel (14) kan anordnas i ramen.
2. Friskluftsorgan (1) enligt patentkrav 1, kännetecknat av att stommen (10) uppvisar åtminstone en andra ersättningsluftsöppning (11) som är väsentligen vinkelrätt anordnad i förhållande till ramen (13) för att via monte- ringsurtaget (16) leda ersättningsluft (3) till kanalen (4) från ett mellanrum (8) som blir mellan två väsentligen parallella ytor som avgränsar det.
3. Friskluftorgan (1) enligt patentkrav 2, kä n n ete c kn at av att er- sättningsluftsöppningen (11) uppvisar en slutklaff (20) för att förhindra luft- strömningen i riktning mot mellanrummet (8).
4. Friskluftorgan (1) enligt patentkrav 3, kännetecknat av att stommen (10) som omger ersättningsluftsöppningen (11) uppvisar åtminstone ett begränsarorgan (17) som sträcker sig l förbindelse med ersättningslufts- öppningen för att begränsa den i friskluftsorganet (1) anordnade slutklaffens (20) rörelser och begränsa återströmning av rumsluften.
5. Friskluftorgan (1) enligt patentkrav 4, kännetecknat av att begränsarorganet (17) omfattar ljuddämpningsmaterial för dämpning av ljud- vågor som fortplantar sig i kanalen (4) som leder ersättningsluft (3).
6. Friskluftorgan enligt något av de föregående patentkraven, kä n - n eteck n at av att ett filtermedel (14) framställt av fibermaterial är anordnat i ramen (13).
SE0400941A 2003-04-10 2004-04-08 Friskluftsorgan SE525753C2 (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20030146U FI5879U1 (sv) 2003-04-10 2003-04-10 Uteluftsorgan

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0400941D0 SE0400941D0 (sv) 2004-04-08
SE0400941L SE0400941L (sv) 2004-10-11
SE525753C2 true SE525753C2 (sv) 2005-04-19

Family

ID=8565494

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0400941A SE525753C2 (sv) 2003-04-10 2004-04-08 Friskluftsorgan

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI5879U1 (sv)
SE (1) SE525753C2 (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2007097674A1 (en) * 2006-02-22 2007-08-30 Nibe Ab One-way valve and window with heat recovery means

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2007097674A1 (en) * 2006-02-22 2007-08-30 Nibe Ab One-way valve and window with heat recovery means

Also Published As

Publication number Publication date
SE0400941L (sv) 2004-10-11
FIU20030146U0 (sv) 2003-04-10
SE0400941D0 (sv) 2004-04-08
FI5879U1 (sv) 2003-07-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
HK1079178A1 (en) Elevator cabin with integrated ventilation system
CN104818936B (zh) 密封装置
RU2007127710A (ru) Устройство для впуска вентиляционного воздуха
ATE427847T1 (de) Ein luftmischer fur ein luftungssystem
KR950006370A (ko) 청정실 설비
SE525753C2 (sv) Friskluftsorgan
JP2014047466A (ja) トンネル工事における換気システム
RU2008142425A (ru) Воздухозаборник для системы кондиционирования рельсового транспортного средства и оборудованное воздухозаборником рельсовое транспортное средство
DK1462076T3 (da) Operationsenhed
SE531995C2 (sv) Tryckfördelningslåda
KR200141311Y1 (ko) 건축용 환기구
FI125242B (sv) Tilluftsventil
JP5515801B2 (ja) 外壁端末換気口
CN216868780U (zh) 一种过滤通风装置
US732290A (en) Ventilator.
FI108672B (sv) Uteluftsorgan
FI126713B (sv) Ventilationselement för fönster och fönster
FI20035204A0 (sv) Ljudfälla
KR101631221B1 (ko) 격벽유닛을 갖는 공기 청정기
ATE417751T1 (de) Vorrichtung zur belüftung eines fahrzeugs
FR2713318B1 (fr) Entrée d'air autoréglable, antiretour, acoustique à rouleau; installation comprenant une telle entrée d'air.
US417769A (en) Chalk-trough for blackboards
FI75422C (sv) Anordning för ingångs- eller utgångsluft.
KR200486854Y1 (ko) 자연 환기장치
EP1571403A3 (en) Device for adjusting and dampening air flow

Legal Events

Date Code Title Description
OPRJ Opposition has been rejected
NUG Patent has lapsed