SE512742C2 - Värmegenerator av viskös vätsketyp med don för vidmakthållande av en tillförlitlig värmealstring - Google Patents

Värmegenerator av viskös vätsketyp med don för vidmakthållande av en tillförlitlig värmealstring

Info

Publication number
SE512742C2
SE512742C2 SE9801359A SE9801359A SE512742C2 SE 512742 C2 SE512742 C2 SE 512742C2 SE 9801359 A SE9801359 A SE 9801359A SE 9801359 A SE9801359 A SE 9801359A SE 512742 C2 SE512742 C2 SE 512742C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
fluid
heat generating
generating chamber
recess
rotor element
Prior art date
Application number
SE9801359A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9801359L (sv
SE512742C3 (sv
SE9801359D0 (sv
Inventor
Takahiro Moroi
Takashi Ban
Shigeru Suzuki
Original Assignee
Toyoda Automatic Loom Works
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Toyoda Automatic Loom Works filed Critical Toyoda Automatic Loom Works
Publication of SE9801359D0 publication Critical patent/SE9801359D0/sv
Publication of SE9801359L publication Critical patent/SE9801359L/sv
Publication of SE512742C3 publication Critical patent/SE512742C3/sv
Publication of SE512742C2 publication Critical patent/SE512742C2/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24VCOLLECTION, PRODUCTION OR USE OF HEAT NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • F24V40/00Production or use of heat resulting from internal friction of moving fluids or from friction between fluids and moving bodies

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Thermal Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Air-Conditioning For Vehicles (AREA)

Description

i .lifišš __i.t.ii . . 15 20 25 30 35 ,512 742 och ut ur värmeupptagningskammaren genom vätskeinloppskana- len och vätskeutloppskanalen. Värmegeneratorn enligt JU-A- 3-98107 innefattar vidare en i lager roterbart lagrad drivaxel, vilka lager är belägna i de främre och bakre hu- sen på husaggregatet. Ett rotorelement är monterat på drivaxeln för att rotera tillsammans med drivaxeln i värme- alstringskammaren. Den inre väggytan på värmealstringskam- maren och de yttre ytorna pá rotorelementet definierar la- byrintspår i vilka det viskösa fluidet, såsom silikonolja med en kedjemolekulâr struktur, avskäres för att alstra värme, som en följd av rotationen av rotorelementet.
Värmegeneratorn enligt JU-A-3-98107 har ett karaktä- ristiskt arrangemeng så att övre och nedre husdelar är fäs- ta vid en bottendel på husaggregatet för att bildafñg vär- mealstringskammare däri. Värmealstringsreglerkammaren är bildad av en kammare med variabel volym, som innefattar en vägg, vilken består av ett membran såsom en diafragma.
Värmealstringskammaren står i förbindelse med atmos- fären via ett i den övre delen av de främre och bakre husen borrat genomgående hål på husaggregatet och med värme- alstringsreglerkammaren via en kommunikationskanal, som är anordnad mellan värmealstringskontrollkammaren och värme- alstringskammaren. volymen i värmealstringskontrollkammaren är justerbart förändringsbar genom förskjutning av diafrag- mat, vilken förorsakas av ett fjäderelement med en förutbe- stämd fjäderkonstant eller av en externt tillförd signal såsom en trycksignal som tillförs från luftfördelningsröret på motorblocket på en bil. Då värmegeneratorns enligt JU-A- 3-98107 drivaxel då den är monterad i ett bilvärmesystem, drives av bilmotorn, roteras rotorelementet i värme- alstringskammaren, så att värme alstras av det viskösa fluidet, vilket tillförs en skärkraft, mellan innerväggytan på värmealstringskammaren och de yttre ytorna på rotorele- mentet. Värmet, som alstras av det viskösa fluidet, över- förs från värmealstringskammaren till värmeväxlingsvätskan, W U 20 25 ä 512 742 d.v.s. motorkylvattnet som cirkulerar genom värmesystemet och bärs av vattnet till en värmekrets i värmesysttemet för att värma ett objektivt värmningsområde såsom ett passage- rarutrymme.
Då det genom avkänning av temperaturen hos viskösa fluidet upptäcks att det objektiva området värmts upp för mycket med avseende på en referenstemperatur som förutbe- stämts för området, förskjuts diafragmat i värmealstrings- styrkammaren som ett svar pà en undertrycksignal, som till- förs från motorfördelningsröret för att öka volymen i vär- mealstringskontrollkammaren. Följaktligen dras det viskösa fluidet bort från värmealstringskammaren in i värme- alstringskontrollkammaren för att reducera värmegenerering- en med hjälp av det viskösa fluidet med mellan innerväggsy- tan på värmealstringskammaren och de yttre ytorna på roto- relementet. Därför kan värmealstringsförmàgan reduceras, dvs. tillförseln av värme till det objektivt värmda området reduceras.
Då det genom avkänning av temperaturen på det viskösa fluidet upptäcks att värmningen av det objektivt värmda om- rådet är alltför låg med avseende på det förutbestämda re- ferenstemperaturvärdet förskjuts diafragmat i värme- alstringskontrollkammaren av trycksignalen och av fjäder- kraften hos fjäderelementet för att reducera volymen i vär- mealstringskontrollkammaren. Därför tillföres det viskösa fluidumet som innehälles i värmealstringskontrollkammaren till värmealstringskammaren för att öka värmealstringen i det viskösa fluidumet mellan innerväggsytan och värme- alstringskammaren och de yttre ytorna på rotorelementet.
Som ett resultat ökas värmealstringsförmågan, dvs. tillför- seln av värme till ett objektivt värmt område ökas. Icke desto mindre tillföres atmosfärluft från det genomgående hålet på husaggregatet till värmealstringskammaren i värme- alstraren av visköst fluidumtyp med variabla värmningsegen- skaper och som visas i JU-A-3-98107, då det viskösa fluidu- | "Mi . ..-munæil .::. .
W 15 20 25 30 35 512 742 met dras bort från värmealstringskammaren in i värmekon- trollkammaren för att förhindra att ett vakuum uppkommer i värmealstringskammaren som en áterdragning av det viskösa fluidet därifrån. Sålunda måste det viskösa fluidet komma i kontakt med atmosfärsluft för att åstadkomma en förändring i värmealstringsförmågan, samtidigt som fluidet så småning- om oxideras. Därför uppkommer en gradvis försämring av vär- mealstringsförmågan hos det viskösa fluidet. Vidare medger det ovannämnda genomgående hålet, som är bildat i husaggre- gatet en viss mängd smuts från atmosfären att tränga in i värmealstringskammaren på värmegeneratorn, varför följakt- ligen värmealstringsförmàgan hos värmegeneratorn påverkas negativt av smutset i värmealstringskammaren.
Vidare är värmegeneratorn av visköst fluidumtyp en- ligt JU-A-3-98107 inte invändigt försedd med en mekanism eller med ett don för àstadkommande av att lämpligt utbyte av visköst fluidum mellan värmealstringsalstringskammaren och värmealstringskontrollkammaren_ Då sålunda vridaxeln kontinuerligt roterar med hög hastighet utan att dra bort det viskösa fluidet från värmealstringskammaren in i värme- kontrollkammaren, utsätts det viskösa fluidet som är inne- slutet i värmealstringskammaren kontinuerligt för en skär- verkan av rotorelementet för att värmas upp till en extremt hög temperatur vid vilken de fysikaliska egenskaperna hos det viskösa fluidet bryts ner så att dess värmealstring- segenskaper reduceras. Det amerikanska patentet nr 4,974,778 och motsvarande tyska offentliggjorda publikation DE-38 32 966 visar en annorlunda typ av värmesystem för ett fordon med en vätskekyld förbränningsmotor med inre för- bränning, vilken inbegriper en värmeenhet av visköst flui- dumtyp. Värmningsenheten enligt US-patentet 4,974,778 inne- fattar ett hus som definierar en värmealstringskammare el- ler en arbetskammare med en genomgående öppning och en vär- mealstringskontrollkammare eller en viskös fluidumtillför- selkammare, som står i förbindelse med värmealstringskamma- 10 15 20 25 35 512 742 ren via den genomgående öppningen. Värmealstringskammaren och värmealstringskontrollkammaren är inte bildade som kam- rar som direkt mynnar mot atmosfären, varför nedbrytning av det viskösa fluidet som en följd av luft och en negativ ef- fekt av värmealstringsegenskaperna som en följd av ned- smutsning kan undvikas. Vidare är den genomgående öppningen mellan värmealstringskammaren och värmealstringskontroll- kammaren stängd och öppnas medelst ett fjädermanövrerat stängningsdon, varför följaktligen nedbrytningen av det viskösa fluidet kan undvikas också efter läng användning av värmningsenheten eller efter kontinuerlig höghastighets- drift av värmningsenheten.
Rotorelementet i värmningsenheten enligt US-patentet 4,974,778 är bildat som ett hjul med en koppformad tvärsek- tion. Följaktligen är rotorelementets axiella längd rela- tivt stor och ökar hela den axiella längden. Som ett resul- tat kan monteringen av värmningsenheten av visköst fluidum- typ pà ett fordon vid en lämplig position för upptagning av en driveffekt från fordonets förbränningsmotor bli svàr.
Den europeiska patentskriften nr 0 687 584 Al (EP-A-'O58 Al) beskriver en värmegenerator av fluidumfrik- tionstyp i vilken ett skivformat rotorelement roteras i en tätt sluten och med visköst fluidum fylld värmealstrings- kammare. Det skivformade rotorelementet har främre och bak- re huvudändytor för att pá det viskösa fluidet páföra en skärande verkan för att genom friktion alstra värme samti- digt som den axiella längden av rotorelementet är relativt liten. Därför kan monteringen av värmegeneratorn av flui- dumfriktionstyp enligt EP-A-'S84 Al göras mycket enkelt pà ett fordon. Vidare är värmealstringskammaren enligt EP-A-'S84 A1 tätt sluten mot atmosfären, varför följaktli- gen det viskösa fluidet i värmealstringskammaren inte expo- neras för frisk luft och värmealstringskammaren ej heller därmed medger inträngning av smuts i kammaren. Därför upp- stàr inte nedbrytning av det viskösa fluidet, ej heller pà- -ííåfiafiaii .a w i val 10 15 20 25 35 512 742 verkas värmegeneratorns värmegenereringsegenskaper negativt av smuts.
Trots detta är vid värmegeneratorn av fluidumfrik- tionstyp enligt EP-A-'S84 A1 värmealstringsspelrummen fyll- da med det viskösa fluidumet, vilka spelrum är anordnade mellan de motstàende plana ändytorna pä det skivformade ro- torelementet och de däremot vända plana innerväggsytorna på värmealstringskammaren samt mellan den yttre periferin pà rotorelementet och den däremot vända cirkulära innerväggsy- tan pà värmealstringskammaren. Därför kan värmealstrings- spelrummen på båda sidor om rotorelementet, dvs. ett främre värmealstringsspelrum och ett bakre värmealstringsspelrum kommunicera med varandra endast via den ringformigt sig sträckande värmealstringskammaren, som sträcker sig kring periferin av rotorelementet, dvs. ett ringformigt värme- alstringsspelrum och, följaktligen tillåts inte det viskosa fluidet i det främre värmealstringsspelrummet pà den främre sidan av rotorelementet att strömma mot det bakre värmeal- striingsspelrummet pà den andra bakre sidan av rotorelemen- tet, som en följd av närvaron av det lilla ringformiga vär- mealstringsspelrummet mellan de främre och bakre värme- alstringsspelrummen. Följaktligen förekommer det ingen fluidumcirkulation mellan värmealstringsspelrummen på båda sidor av rotorelementet, även om det viskösa fluidumet i vardera de främre och bakre plana värmealstringsspelrummen på värmealstringskammaren förskjuts individuellt i deras egna värmealstringsspelrum. Därför kommer det viskösa flui- det i värmealstringskammaren att brytas ner under driften av värmegeneratorn. Vidare kommer om mängderna visköst fluidum skiljer sig åt mellan det främre respektive det bakre värmealstringsspelrummet,nedbrytning av den mindre mängden av visköst fluidum att uppkomma snabbare än vad gäller den större volymen visköst fluidum, varför följakt- ligen värmegeneratorn inte kan åstadkomma en stabil värme- avgivningsverkan under en làng driftslivslängd. 10 20 25 35 512 742 Uppfinningen i korthet Följaktligen är det ett ändamål med föreliggande upp- finning att åstadkomma en värmegenerator av visköst flui- dumtyp, som uppenbarande ovan beskrivna olika defekterna, vilka föreligger vid konventionella värmegeneratorer av visköst fluidumtyp.
Ett annat ändamål med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en värmegenerator av visköst fluidumtyp, som har förbättrad inre konstruktion och som kan förhindra att det viskösa fluidet, som förekommer i alla delar av värme- alstringskammaren, bryts ner olikformigt under värmegenera- torns långa driftslivslängd.
Ett ytterligare ändamål med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en värmegenerator av visköst fluidumtyp, som har förmåga att vidmakthålla en stabil värmealstrings- effektivitet under värmegeneratorns långa driftslivslängd.
Enligt föreliggande uppfinning åstadkoms en värmege- nerator av visköst fluidumtyp, som innefattar: ett husaggregat, som däri definierar en värmealst- ringskammare, i vilken värme alstras och en värmeupptag- ningskammare, som är anordnad intill värmealstringskammaren för att medge cirkulation därigenom av en värmeväxlings- fluid, för att därigenom uppta värme från värmealstrings- kammaren, varvid värmealstringskammaren har en inre väggy- Ca; en drivaxel, som uppbärs av husaggregatet via lager- don för att vara roterbar kring en rotationsaxel i huset, varvid drivaxeln är drivansluten till en yttre rotations- drivkâlla; ett rotorelement monterat för att vara rotationsdri- vet av drivaxeln för rotation tillsammans därmed kring drivaxelns geometriska rotationsaxel i värmealstringskamma- ren, varvid rotorelementet har första och andra yttre ytor, mm m 1, . hull! x | 10 15 20 25 30 35 512 742 som är axiellt motriktade varandra och en tredje yttre yta, som sträcker sig mellan de första och andra yttre ytorna, varvid de första och andra yttre ytorna är axiellt vända mot innerväggsytan pà värmealstringskammaren, via första och andra förutbestämda fluidumfyllda spelrum; ett visköst fluidum, som fyller åtminstone de första och andra förutbestämda fluidumfyllda spelrummen mellan den inre väggytan pà värmealstringskammaren och de första och andra yttre ytorna pá rotorelementet, för värmealstring un- der rotation av rotorelementet, i vilken husaggregatets värmealstringskammare är for- mad som en kammare, med en förutbestämd volym, vilken är avtätad från atmosfären och innefattar ett centralt område däri, vilket upptar rotorelementet och med ett yttre omrâ- de, som sträcker sig kring den centrala delen för att där- emellan definiera den tredje yttre ytan på rotorelementet och den inre väggytan pà värmealstringskammaren, ett kommu- nikationsspelrum, som är större än vart och ett av de för- utbestämda första och andra fluidumfyllda spelrummen och ástadkomer en fluidumkommunikation mellan de förutbestämda första och andra fluidumfyllda spelrummen vilka definieras av första och andra yttre ytor pà rotorelementet och den inre väggytan pà värmealstringskammaren.
Eftersom den ovan beskrivna värmealstringskammaren pà husaggregatet är avtätad i förhållande till atmosfären, kommer det viskösa fluidet i värmealstringskammaren inte kommer i kontakt med frisk luft och smuts. Sålunda kan en snabb nedbrytning av det viskösa fluidet undvikas.
Vidare kan eftersom förbindelsespelrummet, som bildas mellan den tredje yttre ytan av rotorelementet och den inre väggytan pà värmealstringskammaren en fluidumförbindelse konstant vidmakthàllas mellan de förutbestämda första och andra fluidumfylda utrymmena, vilka bildas mellan de första och andra yttre ytorna på rotorelementet och innerväggytan pä värmealstringskammaren, varvid fluidumförbindelsespel- 10 15 20 25 35 512 742 rummet medger att det viskösa fluidet, som hälles i de första och andra förutbestämda fluidumfyllda spelrummen att strömma därigenom, så att det viskösa fluidet, som hålles i det första förutbestämda fluidumfyllda spelrummet mellan den första yttre ytan på rotorelementet och den inre väggy- tan på värmealstringskammaren tillåts tränga in i det för- utbestämda andra fluidumfyllda spelrummet mellan den yttre ytan på rotorelementet och den inre väggytan på värme- alstringskammaren och vice versa.
Förbindelsespelrummet är anordnat i det yttre området av värmealstringskammaren, där en stor cirkulationsrörelse- mängd av det viskösa fluidet uppstår som en följd av rota- tionen av rotorelementet och trycknivån, som förhärskar i förbindelsespelrummet är större, jämfört med trycknivån, som råder i det centrala området av värmealstringskammaren.
Därför ökas flödet av det viskösa fluidet över rotorelemen- tet och genom förbindelsespelrummet då en centrifugalkraft, som verkar på det viskösa fluidet ökas som en följd av en ökning i rotationshastigheten på drivaxeln och rotorelemen- tet. fluidet uppstår i vart och ett av det första och andra för- Då följaktligen en cirkulationsrörelse i det viskösa utbestämda fluidumfyllda spelrummen i värmealstringskamma- ren som en följd av rotationen av rotorelementet, kan utby- tet av det viskösa fluidet mellan de första och andra för- utbestämda fluidumfyllda spelrummen tvärs rotorelementtet ske genom förbindelsespelrummet. Om sålunda en mängd viskös fluidum hälles i ett av de första och andra fluidumfyllda spelrummen skiljer sig från den mängd, som hålles i det andra av de första och andra fluidumfyllda spelrummen, re- duceras all eventuell skillnad i nedbrytning hos det viskö- sa fluidet mellan de första och andra fluidumfyllda spel- rummen i tillräcklig utsträckning. Som ett resultat kan värmegeneratorn av visköst fluidumtyp åstadkomma en stabil värmealstringseffektivitet under hela dess långa drifts- livslängd. lm! mnlwuul H n m |||| I .M IH Lm IIHIIIW H \ 10 15 20 25 30 512 742 10 Husaggregatet definierar vidare företrädesvis en fluidumupptagningskammare, som är tätad i förhållande till atmosfären och fluidmässigt står i förbindelse med värme- alstringskammaren via en fluidumáterföringskanal och en fluidumtillförselkanal, varvid den tätade fluidumupptag- ningskammaren har en kapacitet, som lämpar sig för upptag- ning av en förutbestämd volym visköst fluidum, som är stör- re än hela volymen av det första och det andra förutbestäm- da fluidumfyllda spelrummen, som definieras av de första och andra yttre ytorna på rotorelementet och den inre väggytan på värmealstringskammaren.
Fluidumàterföringskanalerna och fluidumtillförselka- nalerna är företrädesvis anordnade för att åstadkomma en konstant fluidumkommunikation mellan värmealstringskammaren och fluidumupptagningskammaren.
Alternativt kan åtminstone en av fluidumåterförings- kanalerna och fluidumtillförselkanalerna vara försedda med en öppen ände, som öppnas och stänges med en ventil, vilken kan utgöras av en termokänslig klaffventil och som är an- ordnad i fluidumupptagningskammaren.
Fluidumtillförselkanalen innefattar företrädesvis en bakre fluidumtillförselurtagning, som är bildad i en bakre inre väggytdel på värmealstringskammaren och är anordnad att radiellt sträcka sig från en central del till ett yttre område av den bakre inre väggytdelen för att kommunicera med kommunikationsspelrummet i värmealstringskammaren.
Fluidumtillförselkanalen innefattar pà fördelaktigt vis vi- dare en bakre hjälpfluidumtillförselurtagning, som är bil- dad i den bakre inre väggytdelen av värmealstringskammaren.
Den bakre hjälpfluidumtillförselurtagningen är företrädes- vis formad som en krökt urtagning och är anordnad intill förbindelsespelrummet och sträcker sig periferiellt i en riktning som svarar mot rotorelementets rotationsriktning.
Ovannämnda främre hjälpfluidumtillförselurtagning är företrädesvis bildad som en krökt urtagning med första och 10 20 25 30 512 742 ll andra periferiellt motsatta delar. Den första delen för in det viskösa fluidet från förbindelsespelrummet som ett svar ipá en rotation av rotorelementet och den andra delen förde- lar det viskösa fluidet frán den krökta urtagningen in i en yttre region av det första fluidumfyllda spelrummet pà vär- mealstringskammaren.
På fördelaktigt vis har den krökta urtagningen i den främre hjälpfluidumtillförselurtagningen en kant, som inne- fattar en främre kantdel och en efterföljande kantdel med avseende pà rotorelementets rotationsriktning. Den främre kantdelen bör företrädesvis vara avfasad.
Fluidumàterföringskanaldonet innefattar företrädesvis en främre fluidumàterföringsurtagning, som är bildad i den främre innerväggsytdelen och en bakre fluidumàterföringsur- tagnings, som är bildad i den bakre inre väggurtagningsde- len pá värmealstringskammaren. Den främre fluidumàterför- ingsurtagningen bör företrädesvis vara utförd som en linjär urtagning, som är snedställd från en radiell linje i en riktning som svarar mot rotationsriktningen hos rotorele- mentet, och den bakre fluidumàterföringsurtagningen bör fö- reträdesvis vara formad som en linjär urtagning, som är snedställd fràn en radiell linje i en riktning omvänt roto- relementets rotationsriktning. De främre och bakre flui- dumáterföringsurtagningarna bör stå i fliudumförbindelse med kommunikationsspelrummet_ Husaggregatet innefattar företrädesvis yttre, främre och bakre husstommar, som axiellt kombinerar samman och in- re, främre och bakre plattdelar, vilka axiellt kombineras samman och inryms i de axiellt kombinerade yttre, främre och bakre husstommarna. De inre, främre och bakre plattde- larna definierar därefter däri värmealstringskammaren och förbindelsespelrummet bildas av en del av en cylindrisk ur- tagning, som är anordnad i åtminstone en av de främre och bakre plattdelarna.
Uwlli ll ll »HIIII “Håål .HH . . .
Mi fnüifiâ I 10 15 20 25 35 512 742 12 Kort redogörelse av ritningarna Ovan nämnda och andra ändamål, särdrag och fördelar med föreliggande uppfinning skall framgå tydligare av föl- jande beskrivning av de föredragna utförandena av föreligg- nade uppfinning med hänvisning till bifogade ritningar, där: fig. 1 är en tvärsnittsvy av en värmegenerator av viskös fluidumtyp enligt ett utförande av föreliggande upp- finning; fig. 2 är en tvärsnittsvy utmed linjen II-II i fig. 1, vilken visar fluidumtillförsel och fluidumàterföringsur- tagningarna, som är bildade i bakre plattdelen pà värmege- fleratOrIï; fig. 3 är en tvärsnittsvy utmed linjen III-III i fig. 1, vilken visar fluidumtillförsel och fluidumàterfö- ringsurtagningarna, som är formade i den främre plattdelen pà värmegeneratorn; fig. 4 är en vy svarande mot fig. 3, som visar modi- fierade fluidumtillförsel och fluidumåterföringsurtagningar bildade i en frontplattdel, som kan inrymmas i värmegenera- torn i fig. 1; fig. 5 är en förstorad partiell vy och tvärsnittsvy av frontplattdelen enligt fig. 4 och ett rotorelement, som samverkar med frontplattdelen och illstruerar driften av fluidumåterföringsurtagningen; fig. 6 är en förstorad tvärsnittsvy och partiell vy av frontplattdelen i fig. 4 och ett rotorelement, som sam- verkar med frontplattdelens och visar driften av fluidum- tillförselurtagningen; W 20 25 30 512 742 13 fig. 7 är en tvärsnittsvy av en värmealstrare av visköst fluidumtyp enligt ett annorlunda utförande av före- liggande uppfinning.
Beskrivning av föredragna utföranden Pig. 1 visar en värmegenerator av visköst fluidumtyp med variabla värmegenereringsegenskaper enligt ett första utförande av föreliggande uppfinning, vilket befinner sig i en position som lämpar sig för montering i ett monterings- omrâde, tex. ett motorutrymme för ett fordon.
Med hänvisning till fig. 1 innefattar värmegeneratorn av visköst fluidumtyp enligt det första utförandet ett hu- saggregat, som är försett med en främre husstomme 1, en främre plattdel 2, en bakre plattdel 3 och en bakre hus- stomme 4. Den främre plattdelen 2 och den bakre plattdelen 3 är axiellt kombinerade via ett tätningselement, som utgö- res av en O-ring S, för att definiera en nedan beskriven värmealstringskammare och inryms i det inre av en främre husstomme 1, varvid den bakre öppna änden av den främre husstommen 11 är sluten medelst den bakre plattan 4, vilken är fixerad vid den främre husstommen 1 medelst ett flertal skruvar 7 via en O-ring 6.
Den främre plattdelen 2 är försett med en cirkulär urtagning 8a, som är bildad i en bakre ändyta därav och som samverkar med en främre ändyta pá det bakre plattelementet 3 för att värmealstring uppkommer i ett visköst fluidum (typiskt en definiera en värmealstringskammare 8 i vilken silikonolja), då det viskösa fluidet utsätts för en skär- verkan under inverkan av rotation av ett senare beskrivet rotorelement 13. Den främre plattdelen 2 är också försedd med ett flertal cirkulära fenor 2a, vilka är formade i den radiellt sett yttre delen av dennas främre yta. Fenorna 2a framskjuter framåt och samverkar med den inre väggytan pá det främre huset l för att definiera en främre värmeupptag- llll IH m lllllllw H ll I l i , |||| m.. ii (lm IMim¿@m W U 20 25 512 742 14 980812 E:\HBM\NID\P0480123 .DOC MD ningskammare FV, som är anordnad intill en främre del av värmealstringskammaren 8 för att däri uppta en senare be- skriven värmeväxlingsvätska, som upptar värme fràn den främre delen av värmealstringskammaren 8.
Den bakre plattdelen 3 är också försedd med ett fler- tal cirkulära fenor 3e, vilka är formade i den radiellt sett yttre delen av dennas baksida. De cirulära fenorna 3e pá den bakre ytan pà den bakre plattdelen 3 framskjuter bakåt och samverkar med den inre väggytan pà den bakre hus- stommen 4, för att definiera en bakre värmeupptagningskam- mare RW, vilken är anordnad intillen bakre del av värme- alstringskammaren 8 för att däri uppta värmeväxlingsväts- kan, som upptar värme från den bakre delen av värme- alstringskammaren 8.
Den radiellt sett innersta cirkulära fenan 3e pà den bakre plattdelen 3 och den inre bussningen pä den bakre husstommen 4 samverkar för att bilda en tätad värme- alstringsreglerkammare CR, som står i fluidumförbindelse med en genomgående borrning 3a (en fluidumàterföringskanal) och en genomgående borrning 3b (en fluidumtillförselkanal) bildad i den bakre plattdelen 3.
Den främre husstommen 1 är försedd med en vätskein- loppskanal (ej visad) för värmeväxlingsvätska och en väts- keutloppskanal (ej visad) för värmeväxlingsvätskan. In- lopps- och utloppskanalerna är anordnade intill varandra utmed en yttre periferi av den främre husstommen l, och står i fluidumkontakt med de främre och bakre värmeupptag- ningskamrarna FW och RW.
Den främre plattdelen 2 är vidare försedd med en cen- tral bussningsdel 2b, vilken är formad däri vid en central del. Bussningsdelen 2b är så anordnad att den upptar en friktionsnedsättande lagring 9, i vilken återfinns ett tät- ningselement.
Den främre husstommen 1 är försedd med en central ihålig bussningsdel lb, som är så formad att den framskju- 10 20 25 512 742 15 980812 E:\HE4\MD\P0480123 .DOC MD ter framàt och däri inrymmer en fettätad friktionsnedsät- tande lagring 10. De friktionsnedsättande lagringarna 9 och 10 uppbär pà roterbart vis en axiell drivaxel 12. Den axi- ella drivaxeln 12 är i huvudsak horisontellt arrangerad samt har en inre ände, som är belägen i ett område mellan de främre och bakre plattdelarna 2 och 3.
En solenoidkoppling MC är monterad kring bussningsde- len lb vid den främre delen av husstommen 1. Solenoidkopp- lingen MC har en remskiva 22, som är roterbart monterad pà bussningsdelen lb via ett friktionsnedsättande lager 21 och en solenoidspole 23, som är anordnad i en inre urtagning på remskivan 22. Ett navorgan 26 är fäst vid drivaxeln 12 me- delst en skruvbult 24 och står iskruvingrepp med den främre av drivaxeln 12 samt är en kil 25 presspassad mellan navet 26 och den yttre periferin på drivaxeln 12 vid en position intill den främre änden av drivaxeln 12. Navorganet 26 är också fixerat vid en armatur 29 pà solenoidkopplingen MC via ett gummiorgan och ett flänselement 28. Remskivan 22 är för drivning kopplad till en fordonsmotor via en rem (ej visad) och drivs av fordonsmotorn.
Drivaxeln 12 bär ett rotorelement 13 för att rotera detta i den ovannämnda värmealstringskammaren 8. Rotorele~ mentet 13 är bildat som ett plant skivliknande element, vilket är presspassat pà den inre änden av drivaxeln 12 och har första och andra plana ytor (fram- och bakytor), som är vända mot främre och bakre ytdelar pá värmealstringskamma- rens 8 innerväggsyta. De första och andra plana ytorna pà rotorelementet 13 fungerar såsom huvudytor för att tillföra en skärverkan på det viskösa fluidet och förorsakar värme- alstring med hjälp av det viskösa fluidet. Den cirkulära urtagningen 8a, på den främre plattdelen 2 för bildande av värmealstringskammaren 8, har en förutbestämd innerdiame- ter, som är större än rotorelementets 13 ytterdiameter.
Följaktligen har värmealstringskammaren 8 ett i huvudsak centralt område, som är anordnat för roterbar upptagning av \l.» \ m mwlnux m 1 10 20 25 30 35 512 742 980812 E:\HB1\MD\P04B0123 .DOC MD 16 rotorelementet 13 och ett yttre område, som är beläget ra- diellt kring det centrala området och som sträcker sig mel- lan en cylindrisk väggyta på den cirkulära urtagningen 8a och en yttre cylindrisk yttre yta (tredje yttre yta) på ro- torelementet 13. Sålunda definierar värmealstringskammarens 8 yttre område ett förbindelsespelrum 8b i form av ett ringformigt spelrum, som sträcker sig kring den tredje yt- terytan på rotorelementet 13. Såsom bäst framgår av fig 1, är förbindelsespelrummet stort till storleken jämfört med var och en av de främre och bakre fluidumfyllda spelrummen, som definieras mellan de första och andra yttre ytorna på rotorelementet 13 och de främre och bakre väggytdelarna på de inre väggytorna på värmealstringskammaren 8. Förbindel- sespelrummet 8, som är bildat i det yttre området av värme- alstringskammaren åstadkommer nämligen en fluidumförbindel- se mellan de främre och bakre fluidumfyllda spelrummen via den yttre periferin, dvs. på rotorelementets 13 tredje ytt- re yta.
Det skall inses att de främre och bakre fluidumfyllda spelrummen pà värmealstringskammaren 8 är fyllda med visköst fluidum, dvs. en silikonolja, för att alstra en onskad mängd värme som en följd av rotorelementets 13 rota- tion.
Såsom framgår av fig. l och 2, är den bakre plattde- len försedd med en bakre fluidumàterföringsurtagning 3d, vilken är bildad i en främre yta därav (en del av inner- väggsytan av värmealstringskammaren) motsatt den bakre ytan på vilken fenornax3ß”återfinns. Den bakre fluidumàterfö- ringsurtagningen 3d är bildad som en linjär urtagning, som sträcker sig uppåt från en radiellt sett inre del av den främre ytan på det bakre plattorganet 3 till en radiellt sett yttre del intill den cylindriska innerväggytan på vär- mealstringskammaren 8. Den linjära fluidumàterföringsurtag- ningen 3d är anordnad att vara snett riktad från en radiell linje i en riktning omvänt rotationsriktningen, som är an- 10 15 20 25 35 512 742 saoaiz s;\xm\m\1>o4ao1za.ooc Mn 17 given med pilen "P" pà rotorelementet 13 och en innersta ände på den linjära fluidumåterföringsurtagningen 3d är an- sluten till den ovannämnda fluidumàterföringskanalen 3a, vilken utgöres av en genomgående borrning, som är bildad i den bakre plattdelen 3 vid en position, som är belägen ovanför det bakre plattorganets 3 centrum för att stå i förbindelse med värmealstringsreglerkammaren CR. En yttre ände pá den linjära fluidumåterföringsurtagningen 3d sträcker sig förbi den yttre periferin pà rotorelementet 13 och mynnar till förbindelsespelrummet 8b, som är bialat i det yttre området av värmealstringskammaren 8.
Det bakre plattorganet 3 är också försett med en bak- re fluidumtillförselurtagningen 3c, vilken är bildad i den främre inre ytan därav för att sträcka sig linjärt och ned- åt från en radiellt sett central position på den främre ytan av plattorganet 3 till en radiellt sett yttre position intill den cylindriska innerväggytan på värmealstringskam- maren 8. Den bakre fluidumtillförselurtagningen 3c i form av en linjär urtagning är vid sin yttre ände ansluten till en subsidiär fluidumtillförselurtagning 3g, som är anordnad i en yttre marginell del av det bakre plattorganets 3 fron- tyta. Den subsudiära fluidumtillförselurtagningen 3g sträcker sig i en periferiell riktning svarande mot rota- tionsriktningen "P" för ytterelementet 13 från den innersta änden av den linjära fluidumtillförselurtagningen 3c för att bilda en krökt smal urtagning och en anslutande del av den linjära fluidumtillförselurtagningen 3c samt den subsi- diära fluidumtillförselurtagningen 3g är formade som en förstorad urtagning, som mynnar mot förbindelsespelrummet Bb pá värmealstringskammaren 8. Fluidumtillförselurtagning- en 3c är anordnad att vara snedställd fràn en radiell linje hos rotorelementet i en riktning svarande mot rotations- riktningen "P" hos rotorelementet 13, och den yttersta än- den pà fluidumtillförselurtagningen 3c befinner sig i en position utanför periferin på rotorelementtet 13 samt myn- . M uumn |u|| i HHIU 10 15 20 25 30 512 742 l8 980812 E : \HEM\MD\P04ED123 .DOC MD nar mot förbindelsespelrummet 8b på värmealstringskammaren 8. En innersta ände på fluidumtillförselurtagningen 3c är ansluten till ovannämnda fluidumtillförselkanal 3b, vilken utgörs av en genomgående borrning, som är formad i det centrala partiet av den bakre plattdelen 3 vid en position under den bakre plattdelens 3 centrum och står i förbindel- se med värmeasltringskammaren CR.
Såsom framgår av fig. 1 och 3, är det främre plattde- len 2 försedd med en främre fluidumåterföringsurtagning 2c vilken är bildad i en bottenyta (en del av innerväggsytan på värmealstringskammaren 8) på den cirkulära urtagningen 8a i frontplattorganet 2. Den främre fluidumåterföringsur- tagningen 2c är bildad som en linjär urtagning, som sträck- er sig radiellt och uppåt från en central urtagning på bot- tenytan till en position intill den cylindriska innervägg- sytan på värmealstringskammaren 8. Såsom uppenbart framgår av fig. 3, är den linjära fluidumåterföringsurtagningen 2c snedställd från en radiell linje på den cirkulära urtag- ningen 8a i en riktning svarande mot rotationsriktningen "P" hos rotorelementet 13 och en yttre ände på den linjära fluidumåterföringsurtagningen 2c är belägen i en position pä andra sidan av rotorelementets 13 periferi och intill den cylindriska väggytan på värmealstringskammaren 8. Såsom framgår av fig. 3, är den linjära fluidumåterföringsurtag- ningen 2c snedställd från en radiell linje på den cirkuläå- ra urtagningen 8a i en riktning svarande mot rotationsrikt- ningen "P" hos rotorelementet 13, och en yttre ände på den linjära fluidumåterföringsurtagningen 2c är belägen i en position vid motstående sida av rotorelementets 13 periferi och intill den cylindriska väggytan på värmealstringskamma- ren 8. Sålunda mynnar den yttre änden av den linjära flui- dumåterföringsurtagningen 2c mot förbindelsespelrummet 8b på den yttre delen av värmealstringskammaren 8.
Den främre plattdelen 2 är också försedd med en främ- re subsidiär fluidumtillförselurtagning 2d, vilken är for- 10 15 20 25 30 35 512 742 saosu z=\xm\m\vo4eo1z:.ooc Mn 19 mad som en krökt urtagning, vilken sträcker sig i en peri- feriell riktning vid bottnen av den cirkulära urtagningen 8a pà frontplattorganet 2. Den främre subsidiära fluidum- tillförselurtagningen 2d har en radiellt sett yttre del därav, som är belägen radiellt utanför rotorelementets 13 periferi och mynnar mot förbindelsespelrummet 8b i värme- alstringskammaren 8.
De fluidumfyllda spelrummen mellan de första och and- ra yttre ytorna pà rotorelementet 13 och innerväggytan pá värmealstringskammaren 8, förbindelsespelrummet mellan den yttre periferin (den tredje ytterytan) pà rotorelementet 13 och den cylindriska innerväggsytan på värmealstringskamma- ren 8 samt värmealstringsreglerkammaren CR (fig. 1) är fyllda med det viskösa fluidet, dvs. en silikonolja, och en liten mängd luft, som oundvikligen innehålls inne i sili- konoljan. Det skall inses att värmealstringsreglerkammaren CR har en volym, som är tillräcklig för att motta en förut- bestämd mängd silikonolja med en volym, som är större än hela kapaciteten hos fluidumfyllspelrummen i värme- alstringskammaren 8. Eftersom värmealstringsreglerkammaren CR står i fluidumförbindelse med värmealstringskammaren 8 för att antingen dra tillbaks silikonolja från värme- alstringskammaren 8 eller att tillföra silikonolja till värmealstringskammaren 8 allt efter behov, erfordras inte en exakt och strikt kontroll av silikonoljan (det viskösa fluidet) som inledningsvis tillförts till värmegeneratorn av visköst fluidumtyp. Sålunda kan aggregatet bestående av värmegeneratorn av viskös fluidumtyp enkelt sättas samman.
Vid det beskrivna första utförandet enligt fig. 1-3, mynnar framsidan av värmealstringskammaren 8 med avseende på rotorelementet 13 vid en innerborrning 2g pà bussnings- delen 2b i den främre plattdelen 2. Baksidan av värme- alstringskammaren 8 mynnar emellertid med avseende på roto- relementet 13 vid fluidumåterföringskanalen 3a och fluidum- tillförselkanalen 3b. Därför skiljer sig den effektiva ytan i n -i .m m unik EM d I.. X 10 15 20 25 30 35 512 742 980612 E:\HEM\MD\P0480123.DOC MD 20 för värmealstring át på framsidan av värmealstringskammaren 8 och pä baksidan av värmealstringskammaren 8. Därför skil- jer sig mängden silikonolja vid framsidan av värme- alstringskammaren 8, som utsättes för skärverkan från den första plana ytterytan av det roterande rotorelementet 13 fràn silikonoljemängden pà baksidan av värmealstringskamma- ren 8, vilken utsättes för skärverkan av den andra plana ytterytan pá rotorelementet 13.
Vidare är enligt ett första utförandet enligt figu- rerna 1-3 en ände av fluidumàterföringskanalens 3 öppning mot värmealstringsreglerkammaren CR stängd av ett klaffven- tildon 14 av bimetalltyp, vilket förskjuts till att öppna den öppna änden av fluidumàterföringskanalen 3a som svar pà en ökning i temperaturen hos silikonoljan, som mottas i värmealstringsreglerkammaren CR. Å andra sidan, är en ände av fluidumtillförselkanalen 3b, som mynnar mot värmealst- ringsreglerkammaren CR, sluten av ett klaffventildon 15 av bimetalltyp, som förskjuts till att stänga den öppna änden på fluidumtillförselkanalen 3b som svar på en ökning i tem- peraturen hos silikonoljan. De två klaffventildonen 14 och 15 av bimetalltyp är fästa vid det bakre plattorganet me- delst fixeringsmedel, tex. skruvbultar.
Dà värmegeneratorn av viskös fluidumtyp, som ingår i ett fordonsvärmesystem, drives av en fordonsmotor via en solenoidkoppling MC och drivaxeln 12, roterar rotorelemen- tet 13 i värmealstringskammaren 8. Sålunda hålles siliko- noljan i det första respektive det andra fluidumfyllda spelrummet mellan de första och andra plana ytorna pà roto- relementet 13 och utsätts innerväggsytan på värmealstri- ingskammaren 8 för skärverkan av det roterande rotorelemen- tet 13. Sålunda cirkuleras silikonoljan i det första flui- dumfyllspelrummet pà framsidan av värmeasltringskammaren 8 och i det andra fluidumfyllda spelrummet på baksidan av värmeasltringskammaren 8 i en radiell riktning i de respek- tive fluidumfyllda spelrummen som en följd av den kända We- 10 15 20 25 512 742 21 950812 E:\HEH\MD\P0480l23.DOC HD issenbergeffekten och en centrifugalkraft. Eftersom alla kanterna på den främre fluidumáterföringsurtagningen 2c, den bakre fluidumàterföringsurtagningen 3d, fluidumåterfö- ringskanalen 3a, fluidumtillförselkanalen 3b, den bakre subsidiära fluidumtillförselurtagningen 3g och den främre subsidiära fluidumtillförselurtagningen 2d, är formade som skarpa rätvinkliga kanter, stärks skärverkan som tillförs på silikonoljan (det viskösa fluidet) under rotation av ro- torelementet 13 för att öka värmealstringseffektiviteten.
Det medelst silikonoljan alstrade värmet överföres till värmeväxlingsvätskan, som strömmar genom de främre och bak- re värmeupptagningskamrarna FW RW. Värmeväxlingsvätskan bär sålunda värmet till det externa fordonsvärmesystemet för att föra värmet till ett område, som önskas uppvärmt.
Under värmealstringsoperationen med värmegeneratorn av visköst fluidumtyp kommer silikonoljan (det viskösa fluidet) hålls i atmosfären, eftersom värmealstringskammaren 8 och inte i kontakt med frisk luft och smuts, som inne- värmealstringsreglerkammaren CR är bildade som kamrar, som är skilda från atmosfären. Därför varken nedsättes siliko- noljans värmealstringsegenskaper eller utsätts oljan för någon nedbrytande effekt. Sålunda kan en tillfölitlig vär- mealstringsdrift med värmegeneratorn av viskös fluidumtyp vidmakthållas under en lång driftlivsläåñgd för värmegene- - ratorn.
Vidare utnyttjar enligt det första utförandet av vär- megeneratorn för visköst fluidum ett planskiveliknande ro- torelement 13 med första och andra plana yttre ytor, som verkar som huvudfluidumskärytor. Av denna anledning kan den 13 hållas kort, vilket reducerar hela den axiella längden av värmegenera- totala axiella längden hos rotorelementet torn, och följaktligen kan monteringen av värmegeneratorn av viskös fluidumtyp lätt utföras i ett litet monteringsut- rymme på ett fordon. ß M llwlnn l.. .m ' V Hi n W 15 20 25 35 512 742 22 980512 B:\HEM\MD\P04B0123.DOC MD Vidare kan rotationshastigheten hos drivaxeln 12 och rotorelementet 13 vara relativt låg då värmegeneratorn av viskös fluidumtyp drives av fordonsmotorn vid en relativt sett låg hastighet, Därför utsätts silikonoljan i värme- alstringskammaren 8 för Weissenbergeffekten framför centri- fugalkraften varför följaktligen silikonoljan samlas i centralomrádet av vâmegenereringskammaren 8. Specifikt med- ger det ovannämnda skivlikannde rotorelementet 13 och den därmed samverkande lilla värmealstringskamaren 8, siliko- noljan (det viskösa fluidet) att ha en stor fluidumyta, som är belägen i ett plan, som sträcker sig vinkelrät mot vär- mealstringskammarens 8 centrala geometriska axel, varför silikonoljan säkert kan utsättas för Weissenbergeffekten under låg hastighetsrotation av rotorelementet 13. Då den i värmealstringsreglerkammaren CR mottagna silikonoljans tem- peratur är làg, är värmealstringstillförseln till fordons- värmesystemet otillräcklig. Därför verkar ett klaffventil- don 14 för att stänga änden av fluidumàterföringskanalen 3a, som öppnar mot värmealstringsreglerkammaren CR, varvid klaffventildonet 154 verkar för att öppna änden på fluidum- tillförselkanalen, som mynnar mot värmealstringsreglerkam- maren CR. Därför sker inte tillbakadragningen av silikonol- jan från det första fluidumfyllningsspelrummet, dvs. från framsidan av värmealstringskammaren 8, förbindelsespelrum- met 8b kring den yttre periferin av rotorelementet 13, det andra fluidumfyllda spelrummet, dvs. den bakre sidan av värmealstringskammaren 8 in i värmealstringsreglerkammaren CR via den främre fluidumåterföringsurtagningen 2c, förbin- delsespelrummet Sb, den bakre sluidumàterföringsurtagningen 3d och fluidumàterföringskanalen 3a. Å andra sidan, tillfö- res en del av silikonoljan från värmealstringsreglerkamma- ren CR till baksidan av värmealstringskammaren 8 och för- bindelsespelrummet 8b via fluidumtillförselkanalen 3b, den bakre fluidumtillförselurtagningen 3c och den bakre subsi- diära fluidumtillförselurtagningen 3g. Silikonoljan, som IO 15 20 25 30 512 742 980812 B:\8EM\MD\PO(B0123 .DOC MD 23 tillförs till det radiellt sett yttre området av den bakre värmealstringskammaren 8, utför en cirkulationsrörelse i det andra fluidumfyllda spelrummet 8 inklusive dess centra- la omràde.i värmealstringskammaren 8 tack vare Weissenber- geffekten och centrifugalkraften, som verkar därpå och för- skjuts gradvis i hela området vid baksidan av värmealst- ringskammaren 8 inklusive dess centrala område. Vidare för- skjuts pà ett motsvarande sätt silikonoljan, som tillförts till förbindelsespelrummet 8b pà värmealstringskammaren 8 i hela området av värmealstringskammaren 8 främre del (det första fluidumfyllda spelrummet).
Vidare styrs den från värmealstringskontrollkammaren CR till det yttre området av baksidan av värmealstringskam- maren 8 och fluidumspelrummet 8b tillförda silikonoljan framgångsrikt av den bakre fluidumtillförselurtagningen 3c efter öppningen av fluidumtillförselkanalen 3b som en följd av öppningen av klaffen till donet 15 eftersom den bakre fluidumtillförselurtagningen 3c är snedriktad med avseende på den radiella linjen, varvid silikonfluidets rörelse i hela omrâdet pà baksidan av värmealstringskammaren uppnås mjukt och snabbt.
Den krökta bakre subsidiära fluidumtillförselurtag- ningen 3g, som sträcker sig i motsvarande riktning mot ro- torelementets riktning "P" bidrar till anbringandet av en partiell sugkraft på silikonoljan, som återfinns i det ytt- re området pà värmealstringskammaren som en följd av rota- tionen av rotationselementet 13. Sålunda fördelas silikon- oljan snabbt och tillräcklig utsträckning till området, som omger den yttre periferin av rotorelementtet 13. Som ett resultat härav kan silikonoljan i förbindelsespelrummet mellan den cylindriska innerväggsytan på värmeasltringskam- maren och den yttre periferin på rotorelementet 13 verksamt alstra värme för att öka den sammanlagt alstrade värmemäng- Sålunda ökas det till fordonets värmesystem tillförda värmet. den (en ökad värmealstringsförmåga uppkommer). 10 20 25 35 512 742 24 980812 E;\HBM\I4D\PD4B0123 .DOC MD Dà drivaxeln 12 och rotorelementet 13 roteras kontu- nerligt av fordonsmotorn vid en relativt hög hastighet, förskjuts silikonoljan i värmealstringskammaren 8 mot och samlas upp i det yttre området av värmealstriangskammaren 8 som en följd av centrifugalkraften, som verkar pà oljan i stället för Weissenbergeffekten på silikonoljan i sig.
I detta skede, när temperaturen hos silikonoljan i värmealstringsreglerkammaren CR ökas, är värmetillförseln i det med fordonsvärmesystemet värmda området för hög. Sålun- da verkar klaffen till donet 14 för att öppna fluidumåter- föringskanalen 3a som ett svar pà temperaturökningen hos silikonoljan, varvid klaffen till donet 15 verkar för att stänga fluidumtillförselöppningen 3b. Därför förskjuts den, i den främre delen av värmealstringskammaren 8, innehàllna silikonoljan därifrån genom förbindelsespelrummet 8b via den främre fluidumáterföringsurtagningen 2c. Vidare dras silikonoljan, som hàlles i kommunikationsspelrummet 8b och vid baksidan av värmealstringskammaren 8, tillbaka därifrån in i värmealstringsreglerkammaren CR vid den bakre fluidum- återföringsurtagningen 3d och fluidumáterföringskanalen 3a.
Eftersom de främre och bakre fluidumàterföringsurtagningar- na 2c resp. 3d är snedställda, med avseende på en radiell linje hos värmealstringskammaren 8, gynnas átertagningen av silikonolja in i värmealstringsreglerkammaren CR på verk- samt sätt genom styrning från de två urtagningarna 2c och 3d. Å andra sidan, sker ingen tillförsel av silikonolja från värmealstringsreglerkammaren CR in i de främre och bakre delarna av värmealstringskammaren 8 och förbindel- sespelrummet 8b via fluidumtillförselkanalen 3b, den bakre fluidumtillförselurtagningen 3c, den bakre subsidiära flui- dumtillförselurtagningen 3g, förbindelsespelrummet 8b samt den främre subsidiära fluidumtillförselurtagningen 2d. Där- för reduceras värmealstringen i de första och fluidumfyllda spelrummen mellan de första och andra yttre ytorna pà roto- 10 l5 20 25 512 742 25 980812 E:\HEM\MD\PO4BOI23.DOC MD relementet och i förbindelsespelrummet mellan den cylind- riska ytan pà värmealstringskammaren 8 och den yttre peri- fierin på rotorelementet 13 (reduktion av värmealst- ringsegenskaperna uppkommer), och reduceras tillförseln av värme från fordonsvärmesystemet till det önskade området.
I värmegeneratorn av visköst fluidumtyp, enligt det första utförandet, står silikonoljan, som innehàlles av de främre och bakre sidorna av värmealstringskammaren 8, i fluidumförbindelse med silikonoljan i förbindelsespelrummet 8b, i en i förhållande till rotorelementet 13 tvärgàende riktning och följaktligen kan silikonoljan fås att strömma från den främre till den bakre sidan av värmealstringskam- maren 8 och vice versa. Eftersom förbindelsespelrummet 8b, som är anordnat i det yttre området av värmealstringskamma- ren 8, i vilken silikonoljemängden cirkulerar, är stort jämfört med spelrummet för silikonoljan, som cirkulerar i den radiellt sett inre delen av värmealstringskammaren 8, och eftersom trycknivàn i förbindelsespelrummet 8b är stör- re, än den i det radiellt sett inre området av värme- alstringskammaren 8, ökas flödet av silikonoljan från den 8 och som verkar pà silikonol- främre till den bakre sidan av värmealstringskammaren vise versa, då centrifugalkraften, jan är stor jämfört med en höghastighetsrotation av drivax- eln 12. Flödet av silikonolja fràn den främre till den bak- re sidan av värmealstringskammaren 8 och vise versa, via förbindelsespelrummet 8b, kan förorsaka utbyte av siliko- noljan mellan de främre och bakre sidorna av värme- alstringskammaren 8. Detta är mycket verksamt för att för- hindra en uppkomst av en olikformig försämring av värme- alstringsegenskaperna hos silikonoljan (det viskösa flui- det) t.o.m. då mängden silikonolja i värmealstringskamma- rens 8 främre del skiljer sig från den i den bakre delen av värmealstringskammaren 8. Följaktligen uppvisar vârmegene- ratorn av visköst fluidumtyp en stabil värmeavgivningsef- HI än 1 n» 10 20 25 30 35 512 742 saosiz s=\xmn\m\x=o4aoizs.ooc Mn 2 6 fektivitet under en lång livslängd, under vilken en till- förlitlig värmeasltring kan åstadkommas.
Det skall inses, att påbörjandet samt upphörandet, av återföringen av silikonolja från värmealstringskammaren 8 till värmealstringsreglerkammaren CR i det första utföran- det, styrs av det termiskt känsliga klaffventildonet 14, som öppnar och stänger fluidumåterföringskanalen 3a. Vidare styrs tillförseln av silikonolja från värmealstringsregler- kammaren CR in i värmealstringskammaren 8 av den termiskt känsliga klaffventilen 15, som öppnar och stänger fluidum- tillförselkanalen 3b. Därför kan värmealstraren av viskös fluidumtyp, enligt det första utförandet av föreliggande uppfinning, utgöras av en värmealstrare av viskös fluidum- typ, som har en förmàga att avge variabelt värme. Då sålun- da värmeavgivningsegenskaperna hos värmealstraren reduce- rats, kan silikonoljan i värmealstringskammaren 8 förhind- ras från att ha en alltför hög temperatur även om rotorele- mentets 13 drivaxel 12 fortsätter att rotera med högt varv- tal. Sålunda kan en nedbrytning eller en försämring av kva- litén hos silikonoljan förhindras.
Vidare kan, vid en värmealstrare av viskös fluidum- typ, enligt det första utförandet, värmealstringsreglerkam- maren CR uppta silikonolja, vars mängd är större än hela fluidumfyll- och förbindelsespelrummen hos värmealstrings- kammaren 8, varvid silikonoljan, som utsätts för skärverkan i värmealstringskammaren 8 från rotorelementet 13, kan by- tas ut mot silikonolja, som tillföres från värmealstrings- reglerkammaren CR och inte begränsas till endast den speci- ficerade silikonoljemängden. Därför sker inte värmealst- ringsegenskapsförsämringen hos silikonoljan särskilt snabbt. I stället kan tillförlitliga värmealstringsegenska- per hos silikonoljan vidmakthàllas under en lång drifts- livslängd hos värmegeneratorn av visköst fluidumtyp. Sålun- da uppvisar värmegeneratorn av visköst fluidumtyp, enligt det första utförandet av föreliggande uppfinning, en till- 10 15 20 25 30 512 742 27 980812 B : \HÜI\MXJ\PO4BOI2Z .DOC MD räcklig värmealstringsförmàga under vidmakthállande av ett isolerat tillstànd beträffande värmealstringen och värme- alstringsreglerkamrarna 8 och CR.
Fig. 4-6 visar ett annorlunda arrangemang av den främre fluidumáterföringsurtagningen och den främre subsi- diära fluidumtillförselurtagningen vid den främre plattde- len 2. Den främre àterföringsurtagningen 2c och den främre subsidiära fluidumàterföringsurtagningen 2d är nämligen mo- difierade sà, att en kant pà urtagningen 2c, dvs. en efter- följande kant pá urtagningen 2c med avseende pà rotations- riktningen "P" för rotorelementet 13, är formad som en av- fasad kant 2e. löpande kant på urtagningen 2d, med avseende pà rotorele- Pá motsvarande sätt är en främre eller före- mentets 13 rotationsriktning "P", formad som en avfasad kant 2f.
I en värmegenerator av visköst fluidumtyp, innefat- tande den främre plattdelen 2 med ovannämnda främre flui- dumáterföringsurtagning 2c och främre subsidiära fluidum- tillförselurtagning 2d, utsätts silikonoljan, som hälles i den främre delen av värmealstringskammaren 8, för en skra- pande verkan av den skarpa rätvinkliga kanten på rotorele- mentet 13, såsom framgår av fig. 5. Silikonoljan styrs emellertid samtidigt av den avfasade kanten 2e av den främ- re f1uidumàterföringsurtagningen 2c, till att mjukt tränga in i urtagningen 2c och i sin tur in i värmealstringsreg- lerkammaren CR. Vidare förskjuts, såsom framgår av fig. 6, silikonoljan mjukt från den främre subsidiära fluidumtill- förselurtagningen 2d, in i värmealstringskammaren 8 genom styrning av den avfasade kanten 2f på urtagningen 2d. Den andra konstruktionen och driften av värmegeneratorn av visköst fluidumtyp, enligt fig. S och 6, är den samma som de för värmegeneratorn enligt det första utförandet.
Fig. 7 visar en värmegenerator av visköst fluidumtyp, enligt ett annat utförande av föreliggande uppfinning. u mm x n nmmn m | Hhlfl m ML llllm H im »UL lllh .. ÉÉJE !Ii i fail 5 20 512 742 28 980812 B:\l-IE4\MD\P0480123 .DOC MD Värmegeneratorn av visköst fluidumtyp, enligt detta utförande, skiljer sig från värmealstraren enligt det förs- ta utförandet i fig. 1-3, genom att en liten fluidumàterfö- ringskanal 3f jämfört med fluidumáterföringskanalen 3a (se fig. 1) är borrad i det bakre plattorganet 3. Sålunda be- gränsas àterföringen av visköst fluidum från värmealstri- ingskammaren 8 till värmemottagningskammaren SR via flui- dumàterföringskanalen 3f jämfört med värmegeneratorn i det första utförandet. Vidare är inte värmegeneratorn enligt föreliggande utförande försedd med ventildon 14 och 15 av klafftyp, vilka öppnar och stänger fluidumàterföringskana- len 3f och fluidumtillförselkanalen 3b. Den återstående konstruktionen av värmegeneratorn av visköst fluidumtyp, enligt föreliggande uppfinning, är densamma som den hos värmegeneratorn i det första utförandet.
Vid värmegeneratorn av visköst fluidumtyp enligt fö- religgande utförande, sker utbyte av silikonoljan i värme- alstringskammaren 8 med silikonoljan i fluidumupptagnings- kammaren SR konstant under rotationen av drivaxeln 12 och rotorelementet 13, eftersom inget klaffventildon är anord- nat i fluidumupptagningskammaren SR. Den övriga driften av värmegeneratorn, enligt föreliggande uppfinning, är densam- ma som den vid värmegeneratorn av visköst fluidumtyp.
Det skall av beskrivningen ovan av föredragna utfö- randen inses att värmegeneratorn av visköst fluidumtyp en- ligt föreliggande uppfinning kan uppvisa en tillförlitlig och verksam värmealstringsförmága under en lång driftlivs- längd genom, förhindrande av olikformig försämring av kva- liteten hos det viskösa fluidet i den främre och bakre de- len av värmealstringskammaren med avseende på rotorelemen- tet, som roterar i värmealstringskammaren.
Många och olika modifikationer av den inre konstruk- tionen av värmegeneratorn av visköst fluidumtyp framgår för den inom teknikomràdet kunnige utan att fràngâ uppfinnings- 512 742 29 980812 S:\1fEM\MlD\F0480l23.DOC MD tanken och skyddsomfànget för uppfinningen enligt bifogade patentkrav.

Claims (16)

nu n x n mnm u..\ MW w (Mi i x I i IH-“J i W U 20 25 35 512 742 30 000208 E : \PUBLIC\DOC\P\PÖ4B0123 .dOC MD PATENTKRAV
1. Värmegenerator av viskös fluidumtyp kännetecknad aVZ ett husaggregat (l, 4) med en däri anordnad värme- alstringskammare (8), i vilken värme alstras och en värme- upptagningskammare, som är anordnad intill värmealstrings- kammaren (8) för att medge cirkulation därigenom av ett värmeväxlingsfluidum, för att därigenom uppta värme från värmealstringskammaren (8), varvid värmealstringskammaren har en inre väggyta; en drivaxel (12), som uppbärs av husaggregatet (1,4) via lagringar (9, 10), för att vara roterbar kring en där- till hörande geometrisk rotationsaxel, varvid drivaxeln (12) är operativt förbunden med en yttre rotationsdrivkäl- la; ett rotorelement (13), som är monterat för att vara rotationsdrivet av drivaxeln (12) för rotation tillsammans med denna kring den geometriska rotationsaxeln hos drivax- eln i värmealstringskammaren (8), vilket rotorelement (13) har första och andra yttre ytor, som är axiellt riktade motsatt varandra och en tredje yttre yta, som sträcker sig mellan de första och andra yttre ytorna, varvid de första och andra yttre ytorna är vända axiellt mot innerväggsytan pà värmealstringskammaren, med mellanliggande första och andra förutbestämda fluidumfyllda spelrum; ett visköst fluidum, som fyller åtminstone de första och andra förutbestämda fluidumfyllda spelrummen mellan in- nerväggsytan pà värmealstringskammaren (8), och de första och andra yttre ytorna pà rotorelementet (13), för värme- alstring under rotationen av rotorelementet (l3); IO 20 25 512 742 31 000209 E:\PUBLIC\DOC\P\p04B0123.GOC MD vid vilken värmealstringskammaren (8) i husaggregatet (1, 4) är formad som en kammare, med en förutbestämd volym, vilken är avtätad i förhållande till atmosfären och har ett (13) yttre område, som sträcker sig kring det centrala området, centralt område i vilket rotorelementet upptas och ett för att mellan den tredje yttre ytan på rotorelementet och innerväggsytan på värmealstringskammaren (8) definiera ett förbindelsespelrum (8b), som är större än vart och ett av de förutbestämda första och andra fluidumfyllda spelrummen och åstadkommer en fluidumförbindelse mellan de förutbe- stämda första och andra fluidumfyllda spelrummen, som defi- nieras av första och andra yttre ytor pà rotorelementet (13) och innerväggsytan på värmealstringskammaren (8).
2. Värmegenerator av viskös fluidumtyp enligt krav 1, vid vilken husaggregatet (1, 4) vidare definierar flui- dumupptagningskammare, som är avtätad i förhållande till atmosfären och som står i fluidumförbindelse med värmealst- ringskammaren (8) via ett fluidumåterföringskanaldon, vil- ket är anordnat vid en radiellt sett inre del ovanför ett centrum av den inre väggytan av en bakre vägg i värmealst- och ett fluidumtillförselkanaldon (2c, 2d; 3f, 3g), varvid den avtätade fluiduminnehàllande kamma- ringskammaren (8) ren har en kapacitet, som lämpar sig för upptagning av en förutbestämd volym visköst fluidum, vilket är större än hela volymen i det förutbestämda spelrummet, som definieras av de första och andra yttre ytorna på rotorelementet (13) och innerväggsytorna på värmealstringskammaren (8).
3. Värmegenerator av viskös fluidumtyp enligt krav 2, vid vilken fluidumåterföringskanaldonet (2c, 3f) och (2d, 39) åstadkomma ett konstant fluidumutbyte mellan värmealst- fluidumtillförselkanaldonet är anordnade för att ringskammaren (8) och fluidumuppagningskammaren. lm iiiiiil.. . LHLQUJJ N 20 25 30 35 512 742 32 000208 E:\PU'BLIC\DOC\P\p0-180123 _ dOC HD
4. Värmegenerator av viskös fluidumtyp enligt krav 2, vid vilken åtminstone ett av kanaldonen för fluidumàter- föring (2c, 3f) och fluidumtillförsel (2d, 3g) är försedda med en öppen ände, som öppnas och stängs medelst ventildon.
5. Värmegenerator av viskös fluidumtyp enligt krav 4, vid vilken ventildonen innefattar termokänsliga klaff- ventildon (14, 15), som är anordnade i fluidumuppagnings- kammaren.
6. Värmegenerator av viskös fluidumtyp enligt krav 2, vid vilken värmealstringskammarens (8) innerväggsyta har en främre innerväggsytdel, som är vänd mot den första yttre ytan på rotorelementet (13), en bakre inre väggytdel, som är vänd mot den andra yttre ytan på rotorelementet (13) och en cylindrisk innerytdel, som är vänd mot den tredje yttre ytdelen på rotorelementet (13) och vid vilken fluidumtill- förselkanaldonet (2d, 3g) innefattar en bakre fluidumtill- förselurtagning, som är bildad i den bakre inre väggytdelen på värmealstringskammaren (8), varvid den bakre fluidum- tillförselurtagningen är anordnad för att radiellt sträcka sig från ett centralt område till en yttre del av den bakre inre väggytdelen, för att därigenom kommunicera med nämnda kommunikationsspelrum i värmealstringskammaren (8).
7. Värmegenerator av viskös fluidumtyp enligt krav 6, vid vilken fluidumtillförselkanaldonets (2d, 3g) bakre fluidumtillförselurtagning är bildad i en linjär urtagning med inre och yttre ändar, varvid den inre änden står i för- bindelse med den fluidumtillförselkanal, som är borrad i det centrala området på den bakre inre väggytdelen och myn- nar mot fluidumupptagningskammaren, varvid den yttre änden är anordnad i förbindelsespelrummet, varvid den linjära ur- tagningen på den bakre fluidumtillförselurtagningen är för- sedd met ett snedställt arrangemang, medelst vilket visköst IS 20 25 30 512 742 000208 B: \PUBLIC\DOC\P\pO-180ï23 . doc MD 33 fluidum tvingas in i nämnda förutbestämda andra fluidum- fyllda spelrum och förbindelsespelrummet som svar pá rota- tionen av rotorelementet (13).
8. Värmegenerator av viskös fluidumtyp enligt krav 6, vid vilken fluidumtillförselkanaldonet vidare innefattar en bakre subsidiär fluidumtillförselurtagning, som är for- mad i den bakre inre väggytdelen av värmealstringskammaren, varvid nämnda bakre subsidiära fluidumtillförselurtagning är formad som en krökt urtagning och är anordnad intill förbindelsespelrummet och sträcker sig periferiellt i en riktning svarande mot rotorelementets (13) rotationsrikt- ning (P).
9. Värmegenerator av viskös fluidumtyp enligt krav 8, vid vilken den bakre subsidiära fluidumtillförselurtag- ningen är ansluten till nämnda bakre fluidumtillförselur- tagningen på fluidumtillförselkanaldonet.
10. Värmegenerator av viskös fluidumtyp enligt krav 2, vid vilken nämnda innerväggsyta pà värmealstringskamma- ren (8) har en främre inre väggytdel, som är vänd mot den första yttre ytan på rotorelementet (13), en bakre inre väggytdel som är vänd mot den andra yttre ytan pà rotorele- mentet (13) och en cylindrisk innerytdel, som är vänd mot den tredje ytdelen på rotorelementet (13) och i vilken flu- idumtillförselkanaldonet vidare innefattar en främre subsi- diär fluidumtillförselurtagning, som är formad i den främre inre väggytdelen pá värmealstringskammaren (8), varvid den subsidiära fluidumtillförselurtagningen är anordnad intill nämnda förbindelsespelrum och sträcker sig perferiellt i en (13) riktning svarande mot rotorelementets rotationsrikt- ning (P). ¿. .. in lll-Mi 10 15 20 512 742 34 000209 E:\PUBLIC\DOC\P\p048C1234d0C MD
11. Värmegenerator av viskös fluidumtyp enligt krav 10, vid vilken den främre subsidiära fluidumtillförselur- tagningen är bildad som en krökt urtagning med första och andra periferiellt motstående delar, varvid den första de- len introducerar det viskösa fluidet från förbindelsespel- rummet som svar på en rotation av rotorelementet (13) och den andra delen fördelar det viskösa fluidet från den krök- ta urtagningen till ett yttre område av värmealstringskam- marens (8) första fluidumfyllda spelrum.
12. Värmegenerator av viskös fluidumtyp enligt krav ll, vid vilken den krökta urtagningen i den främre subsidi- ära fluidumtillförselurtagningen uppvisar en kant, som in- nefattar en främre kantdel och en efterföljande kantdel med avseende på rotorelementets rotationsriktning, varvid den främre kantdelen är avfasad.
13. Värmegenerator av viskös fluidumtyp enligt krav 2, vid vilken den inre vàggytan pà värmealstringskammaren har en främre inre väggytdel, som är vänd mot den yttre ytan på rotorelementet, en bakre inre väggytdel, som är vänd mot en andra yttre yta på rotorelementet (13) och en cylindrisk innerytdel, som är vänd mot den tredje yttre yt- delen på rotorelementet (13) och, i vilken fluidumäterfö- ringskanaldonet (2c, 3f) innefattar åtminstone en fluidum- återföringsurtagning, som är formad i åtminstone en av de främre och bakre innerväggsytdelarna på värmealstringskam- maren (8), varvid fluidumåterföringsurtagningen är anordnad så att den radiellt sträcker sig från ett centralt till ett yttre område av en av de främre och bakre innerväggsytde- larna, för att därigenom kommunicera med nämnda förbindel- sespelrum.
14. Värmegenerator av viskös fluidumtyp enligt krav 13, vid vilken fluidumåterföringskanaldonet (2c, 3f) inne- 10 IS 20 25 512 742 000208 E: \PUBLIC\DOC\P\p0lBO123 .dcc MD 35 fattar en främre áterföringsurtagning, som är bildad i den främre inre väggytdelen och en inre bakre fluidumáterfö- ringsurtagning, som är bildad i den bakre inre väggytdelen pà värmealstringskammaren (8), varvid den främre fluidum- àterföringsurtagningen är bildad som en linjär urtagning, som är snedställd från en radiell linje i en riktning sva- rande mot rotorelementets (13) rotationsriktning (P) och nämnda bakre fluidumàterföringsurtagning är formad som en linjär urtagning, som är snedställd från en radiell linje i en riktning, som är omvänd till rotorelementets rotations- riktning (P), varvid de främre och bakre fluidumáterfö- ringsurtagningarna står i fluidumförbindelse med förbindel- sespelrummet.
15. Värmegenerator av viskös fluidumtyp enligt krav 1, vid vilken husaggregatet (1, 4) innefattar yttre främre och bakre husstommar, som är axiellt förenade och inre främre och bakre plattdelar, som är axiellt förenade och inryms i de axiellt kombinerade yttre, främre och bakre husstommarna, varvid de inre, främre och bakre plattdelarna definierar värmealstringskammaren (8) och vid vilken för- bindelsespelrummet är format av en del av en cylindrisk ur- tagning, vilken är anordnad i åtminstone en av de främre och bakre plattdelarna.
16. Värmegenerator av viskös fluidumtyp enligt krav 15, vid vilken den cylindriska urtagningen har en inre dia- meter, som är större än rotorelementets ytterdiameter och vilken del av den cylindriska urtagningen utgöres av en ringformig del, som sträcker sig kring rotorelementet.
SE9801359A 1997-04-21 1998-04-20 Värmegenerator av viskös vätsketyp med don för vidmakthållande av en tillförlitlig värmealstring SE512742C2 (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP10302697A JP3588968B2 (ja) 1997-04-21 1997-04-21 ビスカスヒータ

Publications (4)

Publication Number Publication Date
SE9801359D0 SE9801359D0 (sv) 1998-04-20
SE9801359L SE9801359L (sv) 1998-10-22
SE512742C3 SE512742C3 (sv) 1998-10-22
SE512742C2 true SE512742C2 (sv) 2000-05-08

Family

ID=14343143

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9801359A SE512742C2 (sv) 1997-04-21 1998-04-20 Värmegenerator av viskös vätsketyp med don för vidmakthållande av en tillförlitlig värmealstring

Country Status (4)

Country Link
US (1) US5875742A (sv)
JP (1) JP3588968B2 (sv)
DE (1) DE19817810C2 (sv)
SE (1) SE512742C2 (sv)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5970972A (en) * 1996-07-23 1999-10-26 Kabushiki Kaisha Toyoda Jidoshokki Seisakusho Viscous fluid type heat generator with heat generation regulating performance
JPH10100647A (ja) * 1996-10-01 1998-04-21 Toyota Autom Loom Works Ltd 能力可変型ビスカスヒータ
US6227452B1 (en) 2000-01-29 2001-05-08 Daimlerchrysler Corporation Combined assembly for a power steering pump and a viscous heater

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2585635B1 (fr) * 1985-07-30 1987-11-13 Valeo Generateur de chaleur pour vehicule automobile
DE3832966A1 (de) * 1988-09-29 1990-04-05 Bosch Gmbh Robert Heizvorrichtung fuer den fahrgastraum eines eine fluessigkeitsgekuehlte brennkraftmaschine aufweisenden kraftfahrzeuges
JPH0722326Y2 (ja) * 1990-01-29 1995-05-24 トヨタ自動車株式会社 暖房装置
DE4420841A1 (de) * 1994-06-15 1995-12-21 Hans Dipl Ing Martin Heizvorrichtung für Kraftfahrzeuge
DE19521213A1 (de) * 1995-06-14 1996-12-19 Suspa Compart Ag Motor für Kraftfahrzeuge mit Heizvorrichtung
JPH10114211A (ja) * 1996-10-09 1998-05-06 Toyota Autom Loom Works Ltd ビスカスヒータ

Also Published As

Publication number Publication date
US5875742A (en) 1999-03-02
SE9801359L (sv) 1998-10-22
JP3588968B2 (ja) 2004-11-17
DE19817810C2 (de) 2002-11-21
JPH10291411A (ja) 1998-11-04
DE19817810A1 (de) 1998-10-22
SE9801359D0 (sv) 1998-04-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6530748B2 (en) Enhanced fan and fan drive assembly
US5589720A (en) Electric motor with cooling device
JPH0361727A (ja) 粘性流体ファンクラッチ用電磁制御弁板
JP3567643B2 (ja) ビスカスヒータ
GB2231941A (en) Electromagnetic control assembly for a viscous-fluid fan clutch
GB2222665A (en) Temperature-controlled fan fluid coupling
JP2004519083A (ja) X線発生装置
US5788151A (en) Viscous fluid type heat generators
SE512742C2 (sv) Värmegenerator av viskös vätsketyp med don för vidmakthållande av en tillförlitlig värmealstring
JP3567655B2 (ja) ビスカスヒータ
SE512742C3 (sv) Värmegenerator av viskös vätsketyp med don för vidmakthållande av en tillförlitlig värmealstring
US4627523A (en) Fluid coupling device with improved fluid cooling
US5752474A (en) Viscous heater
US5878951A (en) Viscous fluid type heat generator with heat-generation performance changing ability
US6129287A (en) Viscous fluid type heat generating apparatus
US5881712A (en) Vehicle heaters
SE512743C2 (sv) Värmegenerator av visköst fluidumtyp med däri inbyggd temperaturkännare
US6079371A (en) Viscous fluid heater
JPH0620909Y2 (ja) 温度感応型流体式フアン・カツプリング装置
JPH11348543A (ja) 熱発生器
SE512136C2 (sv) Värmegenerator av typen visköstfluidum
JPH11245653A (ja) 熱発生器
JP2791576B2 (ja) 温度感応型流体式ファン・カップリング装置
JPH07310544A (ja) 液冷エンジンの冷却装置
JPS5948653B2 (ja) ガス遠心分離機

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed