SE439620B - Behallarforslutning - Google Patents

Behallarforslutning

Info

Publication number
SE439620B
SE439620B SE7906933A SE7906933A SE439620B SE 439620 B SE439620 B SE 439620B SE 7906933 A SE7906933 A SE 7906933A SE 7906933 A SE7906933 A SE 7906933A SE 439620 B SE439620 B SE 439620B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
gasket
adhesive
layer
area
resin
Prior art date
Application number
SE7906933A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7906933L (sv
Inventor
K Doi
F Mori
I Ichinose
T Ogimoto
K Kitagawa
Original Assignee
Crown Cork Japan
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Crown Cork Japan filed Critical Crown Cork Japan
Publication of SE7906933L publication Critical patent/SE7906933L/sv
Publication of SE439620B publication Critical patent/SE439620B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65DCONTAINERS FOR STORAGE OR TRANSPORT OF ARTICLES OR MATERIALS, e.g. BAGS, BARRELS, BOTTLES, BOXES, CANS, CARTONS, CRATES, DRUMS, JARS, TANKS, HOPPERS, FORWARDING CONTAINERS; ACCESSORIES, CLOSURES, OR FITTINGS THEREFOR; PACKAGING ELEMENTS; PACKAGES
    • B65D53/00Sealing or packing elements; Sealings formed by liquid or plastics material

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Closures For Containers (AREA)
  • Basic Packing Technique (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)
  • Electrical Discharge Machining, Electrochemical Machining, And Combined Machining (AREA)

Description

'ï90l6933'2 10 15 20 ZS 35 46 och liknande användes ett system, i vilket ett pris eller en pre- mie utsändes eller utdelas om ett bestämt antal packningar eller en packning med ett vinnande märke insändes, eller en kronkork eller kapsyl med vhßtnärket tryckt på insidan gives till en för- säljare. Vid framställning av kronkorkar eller kapsyler för an- vändning vid sådan premieförsäljning är det främst nödvändigt att packningarna lätt kan avskalas från stommarna till kronkorkar el- ler kapsyler. Det är dock även nödvändigt att packningar skall vara förbundna med stommar till kronkorkar eller kapsyler i sådan utsträckning att packningarna icke avskalas i processen för fram- ställning av kronkorkar eller kapsyler, under transport eller vid tillslutning av buteljer, och att kronkorkar eller kapsyler skall ha en tillräcklig korrosionsresistens mot inneslutna drycker, vil- ka vanligen har starkt korroderande egenskaper, och att de motstår - sådan behandling som inklämning eller påvalsning. Ur hygienisk synpunkt är det på intet sätt tillåtligt att trycka ytan av en packning som har direkt kontakt med en ingående dryck. I allmän- het anbringas själva packningen på insidan av en stomme till en kronkork eller kapsyl i ett tillstånd när den har en viss flytbar- het. Följaktligen är det lämpligt att när en packning avskalas, ett skikt av tryckfärg som utbildas på insidan av en stomme till en kronkork eller kapsyl skall överföras i vidhäftande tillstånd till packningen eller kvarstanna på stommen som det är.
Som kronkork för premieförsäljningar har föreslagits en kron- kork, innefattande en stomme och en packning som är bunden därtill genom en skalningsbar gränsyta mellan målníngsfärg och mâlnings- färg eller mellan målningsfärg och packning. I vardera av de kon- ventionella kronkorkarna av denna typ är stommen och packningen sammanbundna med en avsevärd förbindningsstyrka för att förhindra att packningen faller ut genom vibrationer, vilka uppkommer vid transport eller vid tillslutandet, och förhindra en otillräcklig tätning. Följaktligen är avskalningen ofta besvärlig, speciellt när packningen avskalas med hjälp av en fingernagel. När packning- en upphöjes för avskalning med hjälp av ett skarpt verktyg, är skalningsprocessen farlig för barn, och det har rapporterats att barn har skadats när de ville avskala packningar från premiekron- korkar med hjälp av skarpa verktyg.
Det har följaktligen inom området förelegat en stark önskan att åstadkomma en behållarförslutning som är försedd med en pack- ning, vilken är förbunden till förslutningens stomme i sådan ut- 10 20 25 30 40 7906933-2 sträckning att lossnande av packningen eller otillräcklig tätning icke uppkommer vid normal hantering, men där packningen mycket lätt kan avskalas med fingrarna utan användning av något speciellt, skarpt verktyg, om avskalning önskas.
Det utgör följaktligen ett huvudsyftemål hos föreliggande uppfinning att tillhandahålla en med packning försedd behållarför- slutning, vilken innefattar en stomme till en förslutning och en packning, utbildad in situ genom formpressning av ett harts, var- vid icke önskad avskalning av packningen från förslutningsstommen förhindras, och om avskalníng önskas, packningen lätt avskalas från förslutningsstommen med fingrarnas hjälp utan användning av något speciellt verktyg.
Ett annat syftemål hos uppfinningen är att tillhandahålla en med en avskalningsbar packning försedd behâllarförslutning, vilken har en ny uppbyggnad av packningen och en ny sammanbunden struk- tur.
Ett ytterligare syftemål hos uppfinningen är att tillhanda- hålla en behållarförslutning som innefattar en packning med en så- dan uppbyggnad, att avskalning av packningen initieras från en ändkant av en tunga med relativt liten bredd och utbildad i pack- ningens centrala del, och att efter avskalning av tungan utefter en tillräcklig längd för gripande med fingrarna, avskalning av den periferiella kanten av packningen åter påbörjas utefter en icke-vidhäftande eller svagt vidhäftande gränsyta om tungan dra- ges med fingrarna, och hela ytan av packningen på detta sätt verk- samt avskalas.
I enlighet med föreliggande uppfinning tillhandahålles en behållarförslutning, vilken innefattar en stomme till en förslut- ning och en på en överplatta av stommen anbragt, avskalningsbar packning, varvid packningen innefattar en relativt tunn central del och en relativt tjock periferiell del, vilka är utbildade ge- nom formpressning av ett termoplastiskt harts i stommen, och en avskalningstunga, vilken är avgränsad av en fullständigt genom-* skuren linje eller en bristbar, försvagad linje och är förbunden med den relativt tjocka perfferiella delen av packningen,är ut- bildad på den centrala delen av packningen och i ett stycke med denna, så att minst en skalningsbar grünsyta utbildas mellan den övre plattan av förslutningens stomme och packningen, och den skalningsbara gränsytan innefattar ett område som icke häftar vid eller svagt häftar vid den yttre, periferíella delen av den av- .thvaoesizrizfzt i t * 4 I0 15 10 f 25 i so. . 35» r .4uo nas..- ismecg,.w=c.r.-..fiz.s.fir_w~r.r... _ a-. skalningsbara packningen, och ett område som är förbundet med packningen vid insidan av den yttre, periferiella delen med en högre förbindningsstyrka än det icke-vidhäftande eller svagt vid- häftande området. I I ritningen visar fig. I en planvy av en utföringsform av en lbehållarförslutning, utförd som en kronkork enligt uppfinningen.
Pig. 2 utgör en förstorad sektionsvy, vilken visar uppbyggnaden i sektion av den i fig. T visade behållarförslutningen. Pig. SA, §§ och åg utgör perspektivvyer, vilka visar följden av förfaranden för avskalning av packningen i en behållarförslutning enligt upp- i finningen. Fig. 4A-4N visar olika modifikationer av fördelningen av förbindningsstyrkan i packningen hos en_behå1larförslutning enligt uppfinningen. Pig. 5 utgör en partiell sektionsvy, vilken visar en utföringsform, i vilken förbindningsstyrkan fördelas ge-_ nom maskering i den-behållarförslutning som visas i fig. 2. Fig. 6 utgör en sektionsvy som visar en återförslutníngsbar typ av kap- syl som en annan utföringsform av uppfinningen, varvid ett tryckt skikt överföres till packningen. Pig. 7 och § visar några exempel av beläggningens uppbyggnad i behållarförslutningen enligt uppfin- ningen. . av Enligt fíg. I och 2, vilka visar en utföringsform av behållar- förslutníngen enligt uppfinningen, innefattar behållarförslutning- en en förslutningsstomme, vilken i sin helhet betecknas med hän- visníngsnumret T, och en packning, vilken i sin helhet betecknas med hänvisníngsnumret 2. Förslutningsstommen I har en övre. platt del 3 och en kjoldel 4, vilken är omböjd från och sträcker sig .från periferin av den övre, platta delen 3. Veck är på känt sätt utbildade på kjoldelen 4. Stommen T är utförd av ett känt metall- material, och ett primer-skikt 5 av en korrosionsförhindrande skyddsfärg är utbildat åtminstone på insidan av stommen 1. Ett tryckt skikt med ett prismärke eller liknande kan vara utbildat om så önskas. Ett vidhäftningsskikt 7 är anbringat på skyddsfärg- skiktet 5 och tryckskiktet 6 för att förbinda en packning, utfor- mad in situ genom formpressning.
I behållarförslutningen enligt uppfinningen är packningen 2 utformad integrerat med stommen T genom formpressning av ett ter- _ moplastiskt harts i stommen T, Packningen 2-är bunden till stommen I genom vidhäftningsskiktet 7. Denna packning 2 innefattar en re- lativt tunn, central del 8 och en relativt tjock, pcriferiell del 9. Det är lämpligt att ett tätande, ringformigt utsprång, avsett -. ,..l.__., M." .s ~. iè-Mzuwm.. aug, . *czww-.umw -a-...inr-.ur w-.uawnffšaa- ns-.xhsww- - -.-..~-.< m. nzfw-c-i-abu-k- . 10 15 20 25 30 40 7906955-2 att bringas i kontakt med mynningen S av behållaren, till exempel en buteljmynning, är utbildad på åtminstone en del av den tjocka, periferiella delen 9. I denna utföringsform innefattar den tjocka, periferiella delen 9 ett inre utsprång 10 för kontakt med inner- kanten av behållarens mynning, ett yttre utsprång 11 för kontakt med den yttre kanten av behållarens mynning, och ett konkavt spår 12 för kontakt med överkantenav behållarmynningen.
I föreliggande uppfinning är en avskalningstunga 14, vilken är åtskild medelst en fullständígtgenomskuren linje eller en bristbar, försvagad linje 13 och är förbunden med den tjocka, pe- riferiella delen 9, utbildad på den centrala delen 8 av packning- en 2. I föreliggande beskrivning och patentkrav avses med uttryc- ket "fullständigtgenomskuren linje" en linje som är helt genom- skuren till vidhäftningsskiktet 7 eller färgskiktet 5 för att skilja tungan 14 från den centrala delen 8, och med uttrycket "försvagad linje" avses en delningslinje som är utbildad genom prickning eller perforering, så att tungan 14 lätt kan avskiljas utefter denna linje.
Utformningen av skalningstungan 14 är icke speciellt kritisk, så länge som den kan avskalas utefter en mindre bredd än den cen- trala delen av packningen och har en tillräcklig storlek för att kunna gripas med fingrarna vid fullständig avskalning av packning- en. Med andra ord kan skiljelinjen 13 för skalningstungan 14 vara utformad som V, U, IH, S, Z eller ha någon annan utformning.
För att i behällarförslutningen enligt uppfinningen den första avskalningen av tungan 14 verksamt och lätt skall kunna igångsättas, är det lämpligt att en knopp 15 som sträcker sig i rät vinkel mot överplattan är utformad på den övre änddelen av tungan 14. Om närmare bestämt denna knopp 15 tryckes i skalnings- riktningen för tungan 14 (en riktning som i fig. 1 visas med pi- len 16) med hjälp av fingertoppen eller nageln, kan skalning ge- nom förbindningsgränsytan, såsom beskrives i det följande, mycket lätt igångsättas, eftersom denna knopp 15 verkar som en sorts häv- stång. Utformningen av knoppcn 15 är icke speciellt kritisk.
Exempelvis kan knoppen 15 vara utformad som en stolpe, en halv- cirkelformig pelare eller en fyrkantig pelare. I beaktande av lätt- hcten vid formningsprocessen (skalníngsbarhet), är det lämpligt att knoppen 15 är utformad som en stympad kon.
För att skalningen av tungan 14 effektivt skall kunna genom- föras utan att den avslites, kan en relativt tjock förstärknings- 10 '15 20 25 30 35 -40 fhäftande området T9. 7906935-2 6 ribba vara utbildad på insidan av begränsningslinjen 13, så att förstärkningsribban sträcker sig mot den tjocka, periferiella de- len. I den i ritningarna visade utföringsformen verkar den ovan nämnda knoppen 15 eller pilen T6 som förstärkningsribba. När del- ningslinjen IS utgör en försvagad linje såsom angivits i det före- gående, är det lämpligt att brott i packningen genom skalning av tungan 14 orsakas endast i området för den försvagade linjen, och att inga brott orsakas i någon annan del av tungan äni;denförsva- gade linjen. För uppnående av detta kan en relativt tjock förstärk- ningsribba 17 vara utbildad på insidan av den försvagade linjen och utefter denna. Vidare kan en tjock förstärkningsribba TS vara utbildad på utsidan av den försvagade linjen och utefter denna, j så att förstärkningsribban 18 samverkar med den inre förstärknings- ribban l7 till att skydda den försvagade linjen från oönskat brott och säkerställa, brott i området för den försvagade linjen vid ti- i »den för avskalning.
I behållarförslutningen enligt föreliggande uppfinning använ- des en packning med den i det föregående angivna, nya utformningen och uppbyggnaden, och denna packning 2 är förbunden med stommen 1 över minst en skalningsbar gränsyta, vilken innefattar ett icke- vidhäftande eller svagt vidhäftande område, vilket svarar mot den yttersta, periferiella delen av den skalningsbara packningen, och ett starkt vidhäftande omrâde, vilket föreligger innanför den yt- tersta, periferiella delen och som har en förbindningsstyrka som är högre än den hos det icke-vidhäftande eller svagt vidhäftande området.
I den utföringsform som visas i fig. 1 och 2 är denna skal- ningsbara gränsyta utbildad mellan packningen 2 och vidhäftnings- skíktet 7, och i denna skalningsbara gränsyta är exempelvis såsom visas i den figur 5 som beskríves i det följande utbildat ett icke vidhäftande eller svagt vidhäftande omrâde i den yttersta, perife- ríella delen, och ett omrâde 20 bundet med en högre förbindnings- styrka än det icke-vidhäftande eller svagt vidhäftande området 19 är utbildat vid insidan av det icke vidhäftande eller svagt vid- '0rsaken till att det icke-vidhäftande eller svagt vidhäftande området 19 är utbildat i den yttersta, periferiella delen av den skalningsbara gränsytan, och ett område 20 som är bundet med en högre förbindningsstyrka är utbildat innanför beskrives i det föl- jande. 10 15 25 35 4ö 7906933-2 Det är nödvändigt att packningen Z är förbunden till någon del av stommen I så starkt, att oönskad avskalning av packningen från stommen icke uppkommer under transport eller vid tillslut- ningssteget för behållaren. För enkelhet vid tillslutningsproces- sen är det när packningen avskalas från stommen av betydelse att en spjälkning eller uppdelning först bildas i gränsytan mellan packningen och stommen. Eftersom i föreliggande uppfinning en skalningstunga med liten bredd är utbildad i den centrala delen av packningen utefter en genomskuren eller försvagad linje, kan avskalning av packningen lätt påbörjas från en ände av tungan med liten bredd och tungan först avskalas till tillräcklig storlek för att kunna gripas med fingrarna, även om packningen 2 är förbunden till stommen I med hög förbindningsstyrka i packningens centrala del eller i närheten därav. När tungan sedan drages med fingrarna initieras lätt avskalning av packningen från hela dess periferíella kant, eftersom ett icke-vidhäftande eller svagt vidhäftande område är utbildat i den yttersta, periferiella delen av gränsytan, och som resultat av detta skalas hela ytan av packningen mycket lätt och jämnt. Eftersom i detta fall den períferiella kanten av pack- ningen är utformad som en tjock, förstärkande del, kan en fördel uppnås i det att även om tungan drages kraftigt, förhindras verk- samt dess avslitning, och avskalning av packningen kan mycket lätt ínitieras från dess periferiella kant.
Arbetssätt vid avskalning av packningen i behållarförslut- ningen enligt föreliggande uppfinning beskrives i det följande under hänvisning till fig. 3A, 3B och 3C.
Om knoppen TS med fingerspetsen tryckes i skalningsriktningen för tungan 14 (till vänster i ritningen), verkar den som en sorts hävstång, och skalning uppkommer lätt i gränsytan mellan vidhäft- ningsskiktet och packningen (se fig. 3A).
Som visas i fig. SB, gripes sedan den övre änden av knoppen 15 eller tungan 14 med fingerspetsarna och drages i skalningsrikt- ningen eller uppåt, varigenom brott i den försvagade linjen 13 och avskalning av tungan 14 fortsättes tills brottet och skalning- en när den tjocka, periferíella delen 9 av packningen 2.
Som visas i fig. SC, drages slutligen tungan 14 uppåt eller i en riktning motsatt skalningsriktningen för tungan 14, medan denna fasthålles med fingerspetsarna, varigenom skalning först åstadkommes mellan den periferiella delen av packningen 2 och stommen 1, och sålunda en fullständig avskalning av packningen tio 15 20k 25 35 40- ”med 7906935-2,» mycket lätt kan genomföras. Den packningsförsedda behâllarförslut- inningen enligt uppfinningen kännetecknas av att avskalníngsrikt- ningen för den tunga som sträcker sig från packningens centrum till dess periferi är motsatt avskalningsriktningen för hela pack- ningen, såsom angivits ovan, och avskalning av packningen kan åstadkommas utan användning av någbt speciellt verktyg, Ett annat I karakteristiskt drag är att den tjocka, periferiella delen verkar såväl som en tätníngsdyna som en förstärkande del vid avskalningen.
I föreliggande uppfinning kan den skalningsbara gränsytan vara utbildad mellan packningen och vidhäftningsskiktet såsom vi- sas i fig. 1 och 2, eller den kan vara utbildad mellan vídhäft- ningsskiktet och färgskiktet eller mellan två typer av färgskikt. i Vidare kan en modifikation användas, i vilken minst två skalïings- bara gränsytor av ovan angiven typ är utbildade, och avskalning av det icke-vidhäftande eller svagt vidhäftande området âstadkommes vid en gränsyta, medan avskalning av det område som är förbundet en högre bindestyrka åstadkommes vid den andra gränsytan.
När den skalningsbara gränsytan är utbildad mellan packningen och vidhäftningsskiktet, kan inställning av förbindningsstyrkan i de olika delarna åstadkommas pâ olika sätt. När exempelvis ett bindemedel icke anbringas på den del av stommens insida som svarar mot den yttersta, periferiella delen av packningen, och bindemed- let anbringas på den inre delen, kan ett icke vidhäftande område _ och ett starkt vidhäftande område utbildas på enklaste sätt. Givet- vis måste det använda bindemedlet utgöras av ett som ger en s.k. skalningsbar förbindning, dvs en förbindning med en total skal- ningshållfasthet av 0,02 till 5_kg/cmz, speciellt då 0,05 till 3 kg/cmz. Alternativt kan en metod anvåndas, i vilken ett bindeme- del utsprides på stommens hela inre yta och ett maskeringsskikt som icke har någon vidhäftning till packningen utbildas endast på den del som svarar mot den yttersta, períferiella delen av pack- ningen.
Ett antal områden med en godtycklig förbindningsstyrka kan putbildas genom kombination av de i det föregående nämnda idéerna.
Exempelvis kan punkter av ett bindemedelsskikt utbildas genom tryckning eller liknande, så att punkttätheten är högre i det .starkt vidhäftande området än i det svagt vídhäftandc området, och skillnaden i förbindningsstyrka mellan de tvâ områdena kan pä lämpligt sätt inställas. Vidare kan en modifikation användas, í vilken det vidhäftande skiktet utbredes jämnt, och punkter av ett _ 13. .- . s. 10 15 20 25 30 35 ml 7906935-2 maskeringsskikt utbildas på vidhäftningsskiktet för att inställa skillnaden i förbindningsstyrka. Tätheten av vidhäftningspunkter, dvs förhållanden mellan den vidhäftande ytan och hela ytan kan varieras från O % i det icke-vidhäftande området till 100 % i det starkt vidhäftande området. Tätheten av vidhäftningspunkterna väl- jes på lämpligt sätt beroende av den önskade förbíndningsstyrkan.
Exempelvis väljes ett ytförhållande för vidhäftande områden av minst 80 % för det starkt vidhäftande området, ett ytförhållande av vidhäftande områden från 30 till 80 % väljes för det måttligt vidhäftande området, och ett ytförhållande av vidhäftande områden upp till 30 % väljes för det svagt vidhäftande området.
I föreliggande uppfinning är den utföringsform, i vilken det vidhäftande skiktet är fördelat i form av punkter fördelaktig gent- emot den utföringsform, i vilken packningen är förbunden genom ett enhetligt förbindningsskikt, eftersom den för avskalning erforder- liga kraften lätt kan inställas till förbestämt värde, och avskal- ningsprocessen mera underlättas.
När i föreliggande uppfinning ett tätande, ringformigt ut- språng för kontakt med behållarens mynning är utformat på den tjoc- ka, periferiella delen av packningen, är det i beaktande av tät- ningsverkans varaktighet lämpligt, att packningen är starkt för- bunden till den skalningsbara gränsytan i den del som svarar mot den yttre, periferiella delen eller närheten därav. För uppnående av detta föredragna drag är det lämpligt att den inre kanten av det icke vidhäftande eller svagt vidhäftande området av den ytters- ta, periferiella delen av packningen föreligger utanför den inre, periferiella kanten av det ringformiga utsprånget.
När ett icke-vidhäftande område är utbildat vid den yttersta, periferiella delen av packningen, är det för att en högst varaktig tätningseffekt skall uppnås lämpligt att ett område med en högre förbindningsstyrka än den centrala delen är utbildat intill den inre kanten av det icke vidhäftande området.
Ett flertal fördelningsmönster för vidhäftníngsskíktet i form av punkter visas i fig. 4A till 4N. Beteckningarna i dessa figurer angiver de följande områdena, vilka skiljer sig i relativ förbind- níngsstyrka: A: icke vidhäftande område B: svagt vidhäftande område C: måttligt vidhäftande område D: starkt vidhäftande område 10 lö 20 7 i_ knoppen TS underlättas. Om vidare ett starkt vidhäftande omrâde 25 so_ 35 40 ' _ bindningsstyrka skall föreligga innanför detta icke-vidhäftande b7s9oe933-2e 1ol I.korthet kan området för det vidhäftande skiktet vara av 2 godtyckligt utförande, så länge som det kravet uppfylles att ett I icke-vidhäftande eller svagt vidhäftande område skall föreligga i den yttersta, periferiella delen, och ett område med en högre för- eller svagt vidhäftande område. I de utföranden som visas i fig. 4A till 4N är det i beaktande av varaktiga tätningsegenskaper hos en kronkork eller annan behållarförslutning att föredraga att innerdiametern hos det icke~vidhäftande eller svagt vidhäftande iområdet i den yttersta, periferiella delen är större än eller vä- sentlígen lika med innerdiametern av den yttersta, periferiella och tjocka delen av packningen. Det starkt_vidhäftande område som utbildas innanför det icke-vídhäftande eller svagt vidhäftande om- rådet kan ha cirkulär form, såsom visas i fig. 4D och 4B, eller vara ringformat, såsom visas i fig. 4A, ÄB, 4C, 4F, 4G, 4H, 4I, 4J och 4K. För att i det senare fallet underlätta avskalningen kan ett icke-vidhäftande eller svagt vidhäftande område ytterliga- ,re vara anordnat innanför området med en högre förbindningsstyrka än den yttre, periferiella delen, såsom visas i fig. 4A, 4B, 4G och 4I. Om ett icke-vidhäftande eller svagt vidhäftande område är utbildat i den centrala del som svarar mot knoppen 15, såsom visas i fig. 4C, 4J, 4F och 4K, kan avskalning av tungan genom tryck på är utbildat i den centrala delen, såsom visas i fig. 4B, kan den primära bindningen till ett packningsbildande harts som anbringas i stommen förbättras. För att i detta fall underlätta avskalningen av tungan, kan ett icke-vidhäftande område med liten diameter vara utbildat vid periferín av det starkt vidhäftande området.
Det starkt vidhäftande omrâde som utbildas innanför det icke-c vídhäftande eller svagt vídhåftande området vid den yttre perife- "rin behöver icke vara cirkulärt eller ringformigt, utan kan vara :anordnat i form av punkter med inbördes avstånd, såsom visas i fig. 4L, 4M och 4N. l 7 Som metallunderlag att användas till utformning av stommen till behâllarförslutningen enligt uppfinningen kan nämnas stålplåt, lvars yta behandlats med fosforsyra eller kromsyra eller som elek- trolytiskt behandlat med kromsyra, stålplåt, vars yta elektroly- tiskt pläterats eller smältpläterats med tenn, zink eller liknande, samt plåt eller folie av aluminium. ' För uppnående av en korrosíonsförhindrande verkan, kan ytan .f -~ . ..;.:.æ&-..f-*.' ,-~.-+->-1ašv.-íw,. .fiwf-eïuw,dne-askan;Vz-.wzazâ-:Nåäl/màååßïwævfiåfzï: "V" *Å """ 10 15 20 25 30 35 40 7906933-2 11 av ett sådant metallunderlag vara belagd med minst en primer-färg, vilken kan väljas bland fenol-epoxifärger, epoxi-karbamídfärger, epoxi-melaminfärger, fenol-epoxi-vinylfärger, epoxi-vinylfärger, färger av vinylklorid-vinylacetatsampolymer, färger av vinylklo- rid-vinylacetat-maleínsyraanhydridsampolymer, akrylfärger, färger av omättad polyester och färger av mättad polyester.
Varje termoplastiskt harts som kan formpressas och som har en eftergivlighet som erfordras för packningen kan användas för utbildandet av packningen i föreliggande uppfinning. Som mest fö- redragna exempel på sådana termoplastiska hartser kan nämnas ole- finhartser, speciellt då polyolefiner, såsom lågdensitetspolyeten, medeldensitetspolyeten, eten-1-butensampolymerer, eten-hexensam- polymerer, eten-propensampolymerer och terpolymerer av eten-propen och icke-konjugerad díen, samt olefinsampolymerer eller modifie- rade polyolefiner, väsentligen sammansatta av olefiner och inne- hållande mindre mängder av andra eteniskt omättade monomerer än olefiner. Som sådana olefinsampolymerer eller modifierade poly- olefiner kan exempelvis nämnas eten-vinylacetatsampolymerer (EVA), förtvålade eten-vinylacetatsampolymerer (EVAL), eten-akry1syra- sampolymerer, eten-metylmetakrylatsampolymerer, med omättade kar- - bonsyror modifierade polyetener (varvid som omättad karbonsyra sexempelvis kan nämnas maleinsyra, akrylsyra, metakrylsyra och est- rar därav), med omättade karbonsyror modifierade polypropener (varvid som omättad karbonsyra exempelvis kan nämnas maleinsyra, akrylsyra och estrar därav), jonomerer och klorsulfonerade poly- etener.
Dessa olefinhartser kan användas ensamma eller i form av en blandning av två eller flera av dem. Vidare kan de elastiska egen- skaper som erfordras hos inklädnaden, dvs en packning eller tät- ning, förbättras genom blandning av polyeten, polypropen eller EVA med exempelvis I-60 viktprocent av minst en elast, vald bland eten-propengummin (EPR), eten-propen-diengummin (EPDM), polyiso- butener (PIB), butylgummín (IIR), polybutadíener (PB), naturgum- min (NR), stereospecifíka polyisoprener, nitrilgummin (NBR) (så- som styren-butadiensampolymerer, styren-butadiensegmentsampolyme- rer, styren-isoprensampolymerer och styren-ísoprensegmentsampoly- merer), och polykloroprener (CR).
Dessa polyolefíner kan blandas med antioxidanter eller värme- stabilisatorer av fenoltyp, organisk svaveltyp, organisk kvävetyp eller organisk fosfortyp, smörjmedel, såsom metalltvålnr eller 10 20 25 S0 ' 40 evøoeøtsz-z 12 andra fettsyraderivat, fyllmedel, såsom kalcíumkarbonat, vitt kol, titanvitt, magnesiumkarbonat, magnesiumsilikat, kimrök och olika leror, andra färgämnen och andra tillsatsmedel i enlighet med kän- da kompositioner. p Vidare kan i det olefinharts som kan användas enligt uppfin- ningen införlivas ett tvärlänkningsmedel, ett jäsmedel eller med en blandning av båda medlen för att bíldaett tvärlänkat, skummat eller tvärlänkat och skummat olefinhartsskíkt. När exempelvis ett skikt av ett olefinharts med utmärkt värmeresistens och hållbarhet eller mekaniska egenskaper, såsom elasticitet utbildas på metall- underlaget, är det lämpligt att införliva ett tvärlänkningsmedel i hartset} När ett skikt utbildas med en eftergivlighet som er- fordras för en packning, en tätning eller liknande, är det lämp- ligt att införliva ett jäsmedel, om så erfordras tillsammans med ett tvärlänkningsmedel.
Som sådana tvärlänknings- och jäsmedel kan användas tvärlänk- ningsmedel som sönderdelas vid temperaturer nära behandlíngstempe- _raturen (mjukníngstemperaturen) hos det använda hartset, såsom dikumylperoxid, di-t-butylperoxid, kumylväteperioxíd och Z,5-dime- tyl-2,5-di(t-butylperoxi)hexan-3, och jäsmedel som sönderdelas vid temperaturer nära behandlingstemperaturen för det använda hartset, såsom 2,2'-azobisisobutyronítril, azodikarbonamider och 4,4-di- hydroxibisbensensulfonylhydrazid. Tvärlänkningsmedlet användes i en mängd av 0,1 till 5 viktprocent, räknat på hartset, och jäs- medlet användes i en mängd av 0,2 till 10 viktprocent, räknat på hartset.
Som ett annat exempel på termoplastiskt harts som är använd- bart som packning, kan nämnas en hartskomposition av mjuk vinyl- kloridtyp.
Varje bindemedel som kan förbinda den i det föregående nämnda packningen med en stomme till en behållarförslutning kan efter önskan användas i föreliggande uppfinning.
När exempelvis hartset i packningen utgöres av ett olefin- harts, kan en mälningsfärg användas, framställd genom dispergering av en oxiderad polyeten eller ett syramodifierat olefinharts i ett ifilmbildande basharts. När hartset i packníngen_utgöres av ett vinylkloridharts, kan en målningsfärg användas, framställd genom kombination av ett vínylkloridharts eller akrylharts med ett värme- ' härdande harts, såsom ett epoxíharts, ett fenolharts eller ett alkydharts. 10 15 20 25 30 35 13 79Û6935~2 I den vidhäftande målningsfärgen för olefinhartspackningen är det att föredraga att en oxiderad polyeten eller ett syramodi- fierat olefinharts som är effektivt för bindning av olefinhartset verksamt är fördelat i gränsytan mellan packningen och målninge- färgen till att bilda en skalningsbar förbindning, såsom angivits i det föregående. För detta ändamål användes företrädesvis en oxi~ derad polyeten eller ett syramodifierat olefinharts som innehåller karbonylgrupper (-g-) i en halt av 0,0T till 200 mekv, speciellt då 0,1 till 70 mekv per 100 gram av polymeren och som även har en kristallisatíonsgrad av minst 50 %, speciellt då minst 70 %. Varje produkt som framställts genom införlivande av kända karbonylgrupp- haltiga och eteniskt omättade monomerer i huvud- eller sidokedjor av olefinhartser medelst kända behandlingar, såsom ympsampolymeri- sation, blocksampolymerisation, godtycklig polymerisation och änd~ behandling, kan användas som modifierat olefinharts i föreliggande uppfinning, så länge som de i det föregående angivna kraven upp- fylles.
Som sådana eteniskt omättade, karbonylgrupphaltiga monomerer kan exempelvis användas akrylsyra, metakrylsyra, maleinsyra, fumar- syra, krotonsyra, itakonsyra, citrakonsyra, 5-norbornen-Z,3-dikar- bonsyra, maleinsyraanhydrid, citrakonsyraanhydrid, S-norbornen- 2,3-dikarbonsyraanhydrid och tetrahydroftalsyraanhydrid.
Som oxiderad polyeten för användning i föreliggande uppfinning väljes polymerer som uppfyller de ovan nämnda kraven bland s.k. oxiderade polyetener, vilka framställts genom oxidation av poly- eten eller en sampolymer som väsentligen består av eten, om så önskas i smält tillstånd eller lösningstillstånd.
Varje känt basharts för framställning av korrosionsskyddande primer-skikt kan användas som filmbildande basharts för beläggning i föreliggande uppfinning. För att reglera fördelningen av den ovan angivna oxiderade polyolefinen eller det modifierade olefin- hartset är det i allmänhet lämpligt att använda en beläggning av ett filmbildande basharts som har en densitet som med minst 0,1 är högre än densiteten hos den oxiderade polyolefinen eller det modifierade olefinhartset, vanligen då en densitet av 1,2-1,3, och innehållande funktionella grupper, valda bland hydroxylgrupper och karbonylgrupper, i en halt av minst T millíekvivalent per gram av polymeren, speciellt då 3-20 milliekvivalenter per gram polymer.
När ett basharts användes som har en densitet som är minst 10 15 20 25 30 35 4b ,79o69s3-20 14 4 0,1 högre än densiteten hos det modifierade olefinhartset (A), blir det mycket lättare att i primer-skiktet säkerställa den spe- cifika, flerskiktiga fördelningsstruktur med haltgradienter som specificeras i föreliggande uppfinning. Om vidare halten av funk- tionella grupper, såsom hydroxyl eller karbonyl, i bashartset är minst I milliekvivalent per gram polymer, kan vidhäftningen av, primer-skíktet till metallunderlaget och korrosionsresistensen ytterligare förbättras.
Ett harts som uppfyller de föregående kraven väljes bland värmehärdande och-termoplastiska hartsbärare som vanligen använ- ,des inom mâlningsfärgtekniken. Exempelvis kan användas värmehär- dande hartser, såsom fenol-formaldehydharßer, karbamid-formalde- 'hydhartser, melamin-formaldehydhartser, xylen-formaldehydhartser, epoxihartser, alkydhartser, polyesterhartser, värmehärdande lkry1¿ hartser, uretanhartser och blandningar av dessa, samt termoplas- tiska hartser, såsom akrylhartser, vinylklorid-vinylacetatsampoly- merer, vinylklorid-vínylacetat-maleinsyrasampolymerer, vínylbutyr- alhartser, andra vinylhartser, styren-butadien-akrylsyraestersam- polymerer, polyamidhartser och petroleumhartser, så länge som de uppfyller de föregående kraven. 7 I föreliggande uppfinning kombineras den oxiderade polyolefi- nen eller det modifierade olefinhartset (A) med det filmbildande ~ bashartset för beläggning (B) i ett viktförhållande A/B från 0,2/99,8 till 70/30, speciellt då från T/99 till 50/70.
När hartset i packningen utgöres av ett vínylkloridharts, kan som målningsfärg som ger en skalningsbar förbindníng användas en produkt, framställd genom blandning eller förkondensering av ett vínylkloridharts eller akrylharts (A), såsom ett vinylklorid- harts, en vinylklorid-vinylacetatsampolymer, en delvis förtvålad vinylklorid-vinylacetatsampolymer eller en acetaliseringsprodukt därav, eller en vinylklorid-vinylacetat-maleinsyraanhydrídsampoly- mer, med ett värmehärdande harts (B) såsom ett epoxiharts, ett fenolharts, ett aminoharts eller ett alkydharts, i ett viktförhâl- lande A/B från 30/70 till 98/2, speciellt då från 50/50 till 90/10.
I denna vidhäftande färg kan bindestyrkan till packningen av vi- nylkloridharts minskas genom ökning av mängden av det värmehärdan- de hartset. 0 Vidhäftningsskíktet kan anbringas i form av en målníngsfärg medelst kända beläggníngsmetoder, såsom doppbeläggníng, sprutníng, valsbeläggning, stavbeläggning, elektrostatisk beläggning eller 10 15 20 25 30 35 40 7906933-2 15 elektrostatisk avsättning, eller kan anbringas i form av en tryck- färg medelst kända tryckningsmetoder, såsom relieftryck, djuptryck, schablontryck, litografiskt tryck eller offsettryck.
Som lösningsmedel för lösning eller dispersion av sådana bin- demedel kan exempelvis nämnas ketoner, såsom aceton, metyletyl- keton, metylisobuqdketon, cyklohexanon och isoforon, alkoholer, såsom diacetonalkohol, n-butanol, metylcellosolv och butylcello- solv, aromatiska lösningsmedel, såsom toluen, xylen och dekalin, samt blandningar av två eller flera av dessa lösningsmedel. Det är lämpligt att halten av fast hartsmateríal i en mâlningsfärg el- ler tryckfärg är 5 till 50 %.
Den påförda mängden av bindemedlet är 1 till 500 mg/dmz, speciellt då 10-100 mg/dmz, räknat som fast harts. För ett binde- medel som innehâller en oxiderad polyeten eller ett modifieiat olefinharts är det lämpligt att den påförda mängden av den oxide- rade polyetenen eller det modifierade olefinhartset är 0,01-100 mg/dmz, speciellt då 0,T-TO mg/dmz.
I föreliggande uppfinning kan vidhäftningsskiktet som skal- ningsbar gränsyta vara utbildat av ett flertal vidhäftande skikt för att på lämpligt sätt förändra bindningsstyrkan. För att exem- pelvis ändra förbindningsstyrkan mellan vidhäftningsskiktet och olefinhartspackningen kan en vidhäftande målningsfärg med relativt låg halt av oxiderad polyeten eller syramodifierat olefinharts på- föras på en del som svarar mot den yttersta, periferiella delen av den skalningsbara packningen, och en bindemedelsfärg med en relativt hög halt av oxiderad polyeten eller syramodífierat ole- finharts påföres på ett område innanför det omrâde som svarar mot den yttersta, periferiella delen. Genom att sålunda fördelningen av den oxiderade polyetenen eller det modifierade olefinhartset på ytan av det vidhäftande skiktet ändras, kan ett ícke-vidhäftan- de eller svagt vidhäftande omrâde utbildas på den del som svarar mot den yttersta, periferiella delen, och ett starkt vidhäftande område kan utbildas i delen innanför den del som svarar mot den yttersta, periferiella delen. Vidare kan en vínylmålningsfärg med en relativt hög halt av värmehärdande harts påföras på den del som svarar mot den yttersta, períferiella delen av packningen, och en vinylmålningsfärg med en relativt låg halt av värmehärdande harts anbringas på en del innanför den del som svarar mot den yttersta, períferiella delen av packningen, varigenom det i det föregående angivna syftemålet på liknande sätt kan uppnås. 7906933-2 10 *1s- 20 25 30 35, 40 de E beaktande av enkelheten i framställningen av en behållar- förslutning, är det i föreliggande uppfinning att föredraga att fördelningen av den komponent i bindemedlet som ger förbindnings- styrka till packningen, exempelvis den oxiderade polyetenen eller det syramodífierade olefinhartset, göres olika mellan det icke vidhäftande eller svagt vidhäftande omrâdet och det starkt vidhäf- tande omrâdet, så att den oxiderade polyetenen eller det syramodi- fierade olefinhartset är fördelat i en högre halt i det starkt vidhäftande området än i det icke-vidhäftande eller svagt vidhäf- tande området. . K En sådan reglering av fördelningen av den oxiderade polyete- nen eller det syramodifierade olefinhartset kan lätt åstadkommas genom utbildning av minst ett maskeringsskikt som innehåller ett fördelningsreglerande medel, såsom ett oljeharts, mellan vidhäft-s sningsskiktet och stommen till en behållarförslutning.
Denna utföringsform av uppfinningen beskrives nu under hän- visning till fig. 5. Ett tryckt skikt 6 är utbildat på ett skyd- dande färgskikt 5 på insidan av en metallstomme T, och ett maske- ringsskikt ZT som innehåller ett fördelningsreglerande medel, till exempel ett oljeharts, är ytterligare utbildat. Ett vidhäf- tande färgskikt som innehåller den oxiderade polyetenen eller det syramodifierade olefinhartset är utbildat genom beläggning pâ mas- ikeringsskiktet ZT. En packning av olefínharts, i sin helhet be- tecknad med 2, är värmeförbunden genom vidhäftningsskiktet 7.
I det område som svarar mot den tjocka, periferiella delen 9 av packningen 2 är maskeringsskiktet Zl utbildat som ett enhetligt skikt, men i området innanför den del som svarar mot den tjocka, periferiella delen 9 av.packningen 2 är maskeringsskiktet 21 an- bringat i form av punkter. Det fördelningsreglerande medel som ingår i maskeringsskiktet Zl, till exempel ett oljeharts, hindrar den oxiderade polyetenen eller det syramodifierade olefinhartset i vidhäftningsskiktet från att fördelas i ytområdet av vidhäft- ningsskiktet, ehuru orsaken till detta är okänd. Eftersom i denna utföringsform den oxiderade polyetenen eller det syramodifierade olefínhartset knappast finnes fördelat i ytan av vidhäftníngsskík- tet 7 i det område som svarar mot den yttersta, periferiella de- len av packningen 2, utbíldas_í denna del ett icke-vidhäftande 'eller svagt vidhäftande område 19 mellan packningen 2 och vidhäft- níngsskiktet 7, men eftersom i området innanför denna del den oxi- derade polyetenen eller det syramodifierade olefinhartset är för- ,_.,._ _. ,. -.«. -n v.. -.=. 10 15 20 25 30 35 40 79o69zs¿2 ... -1 delat i ytan av vidhäftníngsskíktet i förhållande som en negativ bild till maskeringsskiktet 21, vilket föreligger i form av punk- ter, utbildas ett starkt vídhäftande område mellan packningen 2 och vidhäftningsskiktet 7.
I den utföringsform där ett maskeringsskikt utbildas, kan varje material som har en verkan att hindra det modifierade ole- finhartset i primer-färgen från att till övervägande del fördelas i ytområdet av värmeskiktet användas som fördelningsreglerande medel för det modifierade olefinhartset. I allmänhet har sådana material en kemisk eller fysikalisk inbördes samverkan med det modifierade olefinhartset. Exempel på sådana fördelningsregleran- de medel är de följande: (I) Oljehartser och oljemadifierade hartser, innehållande som åtminstone en del av sina beståndsdelar oljor, såsom torkande oljor, till exempel linolja, kinesisk träolja, perillaolja och dehydrerad ricinolja, halvtorkande oljor, såsom sesamolja, soja- olja, rapsolja och bomullsfröolja, samt icke-torkande oljor, så- som kameliaolja, olivolja, ricinolja och kokosolja, samt hartser som modifierats med dessa oljor.
Exempelvis utgöres dessa av oljemodifierade alkydhartser, oljemodifierade epoxihartser, cljemodifierade fenolhartser, olje- modifierade aminohartser, oljeïartsfärger, oljemodifíerade poly- amidhartser, oljemodifierade akylhartser och oljemodifierade vi- nylhartser, vilka kan användas enskilda eller i form av en bland- ning av två eller flera av dem.
Modifieringsgraden med en olja är icke speciellt kritisk, men det är vanligen lämpligt att använda oljemodificrade hartser som innehåller TS-85 viktprocent av en torkande, halvtorkande el- ler icke-torkande olja av i det föregående angiven typ, räknat på totalmängden harts.
(Z) Hartser som innehåller en fettsyra eller polymeriserad fettsyra som beståndsdel, såsom polyamidhartser, innehållande en polymeriserad fettsyra som syrakomponent, och hartser som modi- fíerats med línolsyra, linolensyra eller fettsyra från dehydrerad rícinolja. (3) Polyalkylenpolyoler, såsom polyetylenglykol, polypropyl- englykol och addukter av etylenoxíd till flervärda alkoholer, ali- fatiska aminer och fettsyraamiáer. (4) Metalltvålnr av fettsyror, såsom kalciumstearat. (5) Organosiloxaner, såsom dimetylpolysiloxan. .10 15 20 25 30 35 “Ä0 7906935-2 18 (6) Målningsfärger av butadientyp, såsom kokt, modifierad polybutadíenglykol.
De fördelníngsreglerande nedel som kan användas i föreliggan- de uppfinning är icke begränsade till dem som angivits i det före- gående. Exempelvis har det bekräftats av experiment att när ett mjukningsmedel av epoxityp, såsom epoxiderad sojaolja, ett mjuk- ningsmedel av ftalsyraestertyp, såsom DOP, eller ett mjukningsme- del av polyestertyp införlivas som fördelningsreglerande medel i maskeringsskiktet kan den effekten uppnås att uppkomsten av den flerskiktiga fördelningsstrukturen i primer-skiktet förhindras; Det antages att orsaken troligen är att mjukningsmedlet i maske- ringsskiktet migrerar in i primer-skiktet och utövar en verkan att fördela det modifierade olefínhartset jämnt i primer-skiktet.
Det är följaktligen att märka, att de fördelningsreglerande medel som kan användas i föreliggande uppfinning icke endast inne- fattar substanser som förhindrar den flerskiktiga fördelningen av det modifierade olefinhartset genom kemisk affinitet eller reak- tivitet med det modifierade olefinhartset eller genom elektrosta- tisk attraktionskraft, utan även substanser som förändrar disper- gerbarheten av det modifierade olefinhartset i bashartset.
När det fördelningsreglerande medlet har beläggningsbildande egenskaper, kan det anbringas på metallunderlaget enskilt som mas- keringsskikt, eller det kan anbringas på metallbeläggningen i kom- bination med ett beläggningsbildande basharts. Om det fördelnings- reglerande medlet icke har beläggníngsbildande egenskaper, an- bringas det på metallunderlaget som maskeringsskikt i ett till- stånd, införlivat i ett beläggningsbildande basharts. I För att syftemålen med föreliggande uppfinning med fördel skall uppnås, är det lämpligt att den pâförda mängden av det för- delningsreglerande medlet är I-300 mg/dmz, speciellt då 2-150 mg/dmz, ehuru den företrädesvis påförda mängden i viss utsträck- ning varierar beroende på typen av medel. När det fördelningsreg- -lerande medlet påföres i kombination med ett beläggningsbildande basharts, är det lämpligt att den totalt päförda mängden är 10-500 mg/dmz, speciellt då 10-100 mg/amz.
Maskeringsskiktet anbringas vanligen på metallunderlaget i dform av en målningsfärg eller tryckfärg i ett lämpligt organiskt lösningsmedel medelst en apparatur för beläggning eller tryck- ning. ' Maskeringsskiktet kan anbringas på metallunderlaget i ett 10 15 Z0 25 30 46 79069334 19 nätmönster, ett prickmönster, ett bandliknande utförande, ett ra- diellt utförande, ett mönster av koncentriska cirklar, ett geomet- riskt mönster av cirklar, kvadrater eller trianglar, eller i någon kombination av dessa mönster eller utformningar.
Medan maskeringsskiktet fortfarande föreligger i nypâfört el- ler nytryckt, fuktigt tillstånd, eller efter det att det har tor- kat eller ugnstorkats, anbringas den efterföljande bindemedelsfär- gen.
I den utföringsform som visas i figl 1, 2 och 5 är ett tryck- \skikt 6 med prismärken eller liknande utbildat mellan behållarför- slutningens stomme och det skalningsbara bindemedelsskiktet, så att när packningen 2 avskalas, kvarbliver tryckskiktet 6 på be- hâllarförslutningens stomme.
Vidare kan en modifikation tillämpas, i vilken tryckskiktet 6 med prismärken eller liknande är utbildat mellan det skalnings- bara vidhäftningsskiktet 7 och packningen Z medelst kända förfa- randen, och ett skikt med en hög affinitet till vidhäftningsskik- tet 7 användes som tryckskikt 6, så att när packningen avskalas, tryckskiktet 6 kvarlämnas på stommen till behållarförslutningen, eller ock en annan modifikation, i vilken ett skikt med en högre affinitet till packningen 2 än till vidhäftningsskiktet användes som tryckskikt 6, så att tryckskiktet 6 kvarbliver på packningen när denna avskalas.
När en skalningsbar gränsyta utbildas mellan vidhäftnings- skiktet 7 och primer-skiktet 5 eller när en skalníngsbar gränsyta utbildas mellan två skikt av màlningsfärg, kan genom att tryck- skiktet 6 utbildas ovanför eller under den skalningsbara gräns- -ytan tryckskiktet kvarstanna på packningen eller på behållarför- slutníngens stomme när packningen avskalas.
Behållarförslutningen enligt uppfinningen kan även tillämpas på en kapsyl av den typ, av vilken en en gång öppnad förslutning fästes vid behållarens mynning och återanvändes. I packningen hos denna behållarförslutning innefattar den tjocka, periferiella de- len ett tätande, ringformigt utsprång för kontakt med behållar- mynningen S, och en cirkulär förstärkningsribba, utbildad innan- för det ringformiga utsprånget genom en fullständigt genomskuren linje eller en bristbar, försvagad linje. Avskalningen av pack- ningen genomföras endast för den del som ligger innanför den cir- 'kulära, fullständigt genomskurna eller försvagade linjen, och det tätande, ringformiga utsprång som är i kontakt med behållarens 10 15 20 -25 _ 40_: iSkalningen av tungan 14 påbörjas först genom att 20 7906935-21 mynning kvarlämnas starkt vidhäftande till behållarförslutningens stomme. - , Enligt ritningsfiguren 6, vilken visar en utföringsform av en sådan kapsyl, innefattar den tjocka, periferiella delen av en I utförd av ett mjukt vinylkloridharts, tätande, ring- och 11 att bringas i kontakt med behållarens packning12, formiga utsprång 10 mynning, ett konkavt spår 12, och en cirkulär förstärkningsribba _23, utbildad på insidan av de ringformiga utsprången genom en cir- kulärjförsvagningslinje 22.
De tätande, ringformiga utsprången 10 och 11 och det konkava spåret 12 i packningen är starkt förbundnadtill ett vidhäftnings- skikt 7 (till exempel en målningsfärg av vinylkloridharts), utbil- dat på innerytan av en kapsylstomme 1, så att de icke kan avska- las. I den del av vídhäftningsskiktet 7 som svarar mot den avskal- ningsbara, yttersta periferiella delen av packningen Z, dvs den del som svarar mot den cirkulära förstärkníngsribbán 23, är ett maskeríngsskikt 24 (exempelvis ett alkydhartsskikt) som icke har någon.vidhäftning eller endast en ringa vidhäftning till packning- en 2, fast anbringat till att bilda ett icke vidhäftande eller svagt vídhäftande område 19. Ett maskeringsskikt 24 är i form av punkter anbragt på vidhäftningsskiktet 7. Ett tryckskíkt 6 med prismärken är anbragt på maskeringsskiktet. Detta tryckskikt 6 har sådana egenskaper, att det icke kan förbindas med maskerings- skiktet 24, men lätt bindes till packningen 2. Förstärkningsrib- ban 23 kan vara ringformigt utbildad utefter hela periferin av " den tätande, tjocka delen på dess insida, eller den kan vara ring- _ formígt utbildad endast i närheten av basdelen av tungan.
Packníngen Z avskalas på sätt som visas i fig. 3A till SC. knoppen 15 tryc- kes nedåt och mitten av tungan 14 drages uppåt, så att den cirku- lära försvagníngslinjen 22 delvis brytes, och avskalningen av packningen 2 påbörjas i det icke-vidhäftande eller svagt vidhäf- tande området 19, varvid de tätande, ringformiga utsprången 10 _ och 11 och det konkava spåretll ipackníngen kvarlämnas i kapsyl- stommen 1.
I fig. 7 visas en ytterligare utföringsform av behållarför- slutningen enligt uppfinningen, vari ett primer-skikt 5 av en skyddsfärg av tidigare beskriven typ är utbildat på insidan av en stomme 1 till behållarförslutningen. Ett första beläggningsskikt 25 av en dispersion av en oxiderad polyeten eller ett syramodifie- 10 15 20 25 30 35 40 21 7906933-2 rat olefinharts i ett beläggningsbildande basharts är utbildat på primer-skíktet 5. Detta första beläggningsskikt är utbildat över hela den inneryta av stommen som svarar mot en packning 2 av ole- finharts, med undantag för den del 20, till vilken packningen 2 skall vara starkt förbunden. Ett maskeringsskikt Zl, vilket inne- håller ett tidigare nämnt fördelningsreglerande medel, till exem- pel ett oljeharts, är utbildat på det första beläggningsskiktet 25 i den del som svarar mot knoppen 15 hos packningen, och ett tryckskíkt 6 med prismärken är ytterligare utbildat. När detta första beläggningsskikt anbringas och värmetorkas, fördelas den oxiderade polyeten eller det modifierade olefinharts som ingår i målningsfärgen preferentiellt i ytomràdet av detta första belägg- ningsskikt.
Ett andra beläggningsskikt av en dispersion av en oxiderad polyeten eller ett syramodifierat olefinharts i ett beläggnings- bildande basharts, dvs ett vidhäftningsskikt 7, påföres på den en- ligt ovan angivna beläggningen och värmetorkas sedan. Därefter strängsprutas en smälta av ett olefínharts på vidhäftníngsskiktet 7, och en packning 2 utformas genom formpressníng.
Eftersom i en packningsförsedd behållarförslutning med ovan- stående uppbyggnad den oxíderade polyetenen eller det syramodifie- rade olefinhartset är preferentiellt fördelat i ytområdena av det första beläggningsskiktet 25 och det andra beläggningsskiktet 7 (vidhäftningsskiktet), uppkommer en skalningsbar, svag förbind- ning mellan det första beläggníngsskiktet 25 och det andra belägg- ningsskiktet 7 (vidhäftningsskiktet), och följaktligen utbildas en stark förbindning mellan det andra beläggningsskiktet 7 (vid- häftningsskiktet) och packningen Z av olefinharts. Eftersom den oxiderade polyetenen eller det syramodifierade olefinhartset icke finnes närvarande vid gränsytan mellan det andra be1äggningsskik~ tet 7 och primer-skiktet 5 i delen på insidan av det períferiella, svagt vidhäftande området 19, bildas ett skalningsbart, starkt vidhäftande omrâde 20 i denna del. Eftersom vidare i den del av det andra beläggningsskiktet 7 (vidhäftningsskiktet ) som svarar mot knoppen 15 hos packningen fördelningen av den oxiderade poly- etenen eller det syramodifierade olefinhartset i ytområdet av det andra beläggningsskiktet 7 regleras genom närvaron av maskcríngs- skiktet 21, åstadkommes ett icke-vidhäftande eller svagt vidhäf- tande område mellan packningen 2 av olefinharts och skiktet 7 i denna del. sitveoeaszaz '10 15 -20 25 30 " 35 40 _ »vf-»ïsfi Zl När knoppen 15 vikes nedåt i sidoriktningen för avskalning av packningen för behållarförslutningen, uppkommer skalning mel- lan packningen Z och vidhäftningsskíktet 7, och om knoppen 15 se- dan drages i radiell riktning mot periferin, brytes vidhäftnings- skíktet 7, och interlaminär skalníng åstadkommes mellan vidhäft- ningsskiktet 7 och det första beläggningsskiktet 25 för avskalning av tungan 14.f f A När tungan 14 gripes och hela packningen drages, åstadkommesa interlaminär skalning mellan skikten 7 och 25 i det icke-vídhäf- tande eller svagt vidhäftande området T9, och hela packningen av- skalas genom skalning eller brott i gränsytan mellan vidhäftnings- skiktet 7 och primer-skiktet 5 i det starkt vidhäftande området *20.'Tryckskiktet 6 överföres till packningen tillsammans med det andra beläggningsskiktet 7 (vidhäftningsskiktet).
I den utföringsform som visas i fig. 7 anbringas det andra - beläggningsskiktet (vidhäftningsskiktet) i kontinuerlig form, medan det första beläggningsskiktet (primer-skiktet) anbringas i diskontinuerlíg form. En modifikatíon kan tillämpas, i vilken det första beläggníngsskiktetf(primer-skiktet) anbringas i kontinuer- lig form och det andra beläggningsskiktet (vidhäftningsskiktet) anbringas i diskontinuerlig form, såsom visas i fig. 8.
I denna modifikation föreligger det andra beläggningsskíktet 7 icke i den del som svarar mot det starkt vidhäftande området 20, och det olefinharts som bildar packningen är direkt bundet till det första_beläggníngsskíktet 25, där den oxiderade polyete-I nen eller det modifierade olefínhartset preferentiellt är förde- lat i ytområdet under bildning av det starkt vidhäftande området, medan det icke-vidhäftande eller svagt vidhäftande området 19 är utbildat i gränsytan mellan det första beläggningsskiktet 25 och iïdet andra beläggningsskiktet 7 på samma sätt som i den utförings- form som visas i fig. 7.
I föreliggande uppfinning kan kända medel, exempelvis medel som visas i beskrivningen till.US-PS 4 062 997 användas för före delning av den oxiderade polyctenen eller det syrnmodifierade olefinhartset preferentiellt i ytområdet av beläggningsskiktet.
Formníngen av en stomme till behàllarförslutningen kan lätt åstadkommas genom att en plåt.med därpå anbragta skikt av primer, tryck- och vidhäftningsfärg underkastas prossformning, dragning, prägling eller liknande., ' ' Formningen av en packning kan lätt åstadkommas genom att en 10 15 20 Z5 30 35 40 _ .us-f- -wf-u-bk-asw... »naden-ru =V:'-mwfL-s«~.-«.,~;~I.-- 'was-n anwa-we.. .want-h 7906933-2 23 smält massa av ett olefinharts eller vinylklorid påföres insidan av stommen och den smälta hartsmassan under kylning komprimeras medelst en stämpel eller liknande. Ett kallt harts kan anbringas på insidan av stommen i stället för en smält hartsmassa. I detta fall värmes det kalla hartset och smältes inuti stommen. Vidare kan en metod användas, i vilken ett vinylkloridharts i form av en s.k. plastísol tillföres till insidan av stommen, och plastisolen pressas med en het stämpel för åstadkommande av gelning samtidigt med formningen.
Uppfinningen beskrives i detalj i de följande exemplen, vilka dock icke har någon begränsande innebörd.
Exempel 1. Ett underlagsskikt (målningsfärg av epoxi-aminotyp), ett tryckskikt och ett överskikt (målníngsfärg av epoxi-estertyp) anbringades på en yta (vilken skulle bilda utsidan av den fram- ställda kronkorken) av en kemiskt ytbehandlad stålplåt med tjock- leken 0,25 mm (HI-TO , framställd av Toyo Kohan), och en målnings- färg, innehållande 70 viktdelar av en vinylklorid-vinylacetatsam- polymer, 25 viktdelar av ett epoxiharts av bisfenoltyp och med molvikten 370, samt S viktdelar av ett aminoharts (butylerat karb- amidharts) i ett organiskt lösningsmedel anbringades medelst vals- beläggning på den andra ytan (vilken skulle bilda insidan av den framställda kronkorken) som en korrosionsskyddande underbelägg- ningslack så, att tjockleken efter härdning och torkning skulle bli 3 pm, och den belagda stålplåten värmdes vid 190°C i 10 minu- ter. Därefter anbringades en maskeringskomposition, innehållande 80 viktdelar av ett linoljemodifierat alkydharts, Z viktdelar mangannaftenat, 30 viktdelar aluminiumoxid och 10 víktdelar foto- gen, som en beläggning i form av punkter, hel beläggning eller icke alls,som ett maskeringsskikt på skiktet av korrosionsskyd- dande primer-lack, vilket uppdelades i sex koncentriska områden, nämligen ett första område, definierat av en ytterdiameter av 25 mm och innerdiametern 20 mm, ett andra område, definierat av ytterdiametern 20 mm och innerdiametern 15 mm, ett tredje område, definierat av ytterdiametern 15 mm och innerdiametern 10 mm, ett fjärde område, definierat av ytterdiametern 10 mm och ínnerdía- metern 5 mm, ett femte område, definierat av ytterdiametern S mm och innerdiametern 2 mm, och ett sjätte, církulärt område med diametern 2 mm. Tjockleken av maskeringsskiktet inställdes till 2 pm. I fallet med punktvis beläggning inställdes avståndet mel» lan centra hos två närliggande punkter till 0,5 mm, och maskeríngs- -.. .uwá-'uaß ..n.-.~ ~ n -u-zw. '- mh 1.dn-ø-ßvltdvvwv-»uiflàß--aswnx-»uvaaauwww» - 10 15 _ 20 25 iso 35 40 : af- s 'wlrin-.._asa_f;xg..y«.f,l~.-¿š.l. s-z .....~-> s79o69s3-2 24 tätheten, dvs förhållandet mellan den punktvis belagda ytan och hela ytan, ínställdes så smLvísas i tabell T. På detta sätt utbil- dades maskeríngsskikt, anordnade såsom visas i tabell 1.
En primer-färg, innehållande 40 viktdelar av ett fenolharts, framställt genom reaktion mellan 1,0 mol p-kresol och 1,2 mol iformaldehyd och 0,2 mol ammoniak, 60 delar av ett epoxiharts av typ bisfenol A (Bpíkote 1007, framställt av Shell Chemical) och 8 viktdelar maleinsyraanhydridmodifíerad polyeten (kristallisa- tionsgrad 74,9 %, karboxvlgrupphaltp30,5 mekv/100 g) i ett orga- niskt lösningsmedel (blandlösningsmedel, innehållande metyletyl- keton, metylísobutylketon och xylen) och med en total torrsub- stanshalt av É0 viktprocent, anbringades genom valsbeläggning som ett primer-skikt på det korrosionsskyddande underlackskiktet och maskeringsskiktet så, att tjockleken efter härdníng och torkning skulle bli 6 pm, och den påförda primer-färgen värmdes vid 190°C í 10 minuter.
De erhållna belagda plåtarna formades medelst en kronkorks- press till kronkorkar med innerdiametern 26 mm och olika anord- pningar av maskeringsskikt; såsom visas i tabell 1, så att primer- skiktets yta förelåg på insidan av kronkorken och centrum av det maskeringsskikt som anbringats í koncentrisk form överensstämde med centrum av kronkorken. Lågdensitetspolyeten med smältindex 7 och densiteten 0,92 strängpressades från en strängpress med dia- metern 40 mm och försedd med ett munstycke med diametern 5 mm, och den smälta strängpressprodukten kapades med ett skärblad vid övre änden av munstvcket, och cirka 250 mg av den kapade sträng-- pressprodukten anbringades inuti var och en av kronkorkarna, vil- ka i förväg_hade värmts. Omedelbart därefter genomfördes press- -ning med användning av en kyld stämpel för erhållande av packnings- försedda kronkorkar. Polyetenpackningen i var och en av kronkor- . karna hade ytterdíametern 24 mm, och två åslíknande, tätande och f kontinuerligt ringformíga utsprång med höjden 1,5 mm utbildades i pområdet från diametern 24 mm till diametern 19 mm. Tjockleken av spårdelen mellan de båda ringformiga utsprången var 0,3 mm. Delen innanför diametern I9 mm utgjorde en tunn del med tjockleken 0,2 mm. En tunga utbildades, definierad av en försvagningslinje med bredden 0,5 mm och tjockleken 0,01 mm och sträckande sig från den centrala delen av det tunna området till det inre, ringformiga utsprånget. Denna tunga innefattade en med den tunna delen kon- 0 centrísk, stympad konisk knopp, vilken hade bottendiametern 3 mm, ,-,,-,,~;,_,,_._,,;,¿..,_,¿.¿o-5_._h,-.,,_agg. .«. , .. ,- e _., »hfnwars a.. sl... a. “av .lr-s a. . 10 15 t .nekar-MLA .. 7906933-2 25 höjden 4 mm och toppytediametern Z mm. Knoppen var så anordnad, att tangentlinjerna från periferin av knoppens bottenyta sträckte sig till båda ändar av ett avstånd på 6 mm vid inre periferin hos det inre, ringformiga utsprånget. En förstärkningsribba med bred- den 0,5 mm och höjden T mm var utbildadpå vardera sidan om för- svagningslinjen.
Dessa kronkorkar undersöktes med avseende på produktiviteten (bestämning av förekomsten av störningar vid stämplingssteget), förbindníngsstyrkan och fasthållningsegenskaperna hos packningen (förkomsten av lossnade packningar vid öppnande efter en månads förvaring vid rumstemperatur), tätningsförmàgan (motståndsprov mot kontinuerligt tryck enligt JIS S-9017), och skalningsbarheten för packningen (lättheten i att avskala packningen från den öpp- nade kronkorken till en försluten glasflaska). De erhållna resul- taten visas i tabell l. åsweg nsf_;....._ ,..-..wø,\n-.*.«.:. f' -AXJ-'sfinïln-íaha. -...- 26 n79o69ss-2 au nu nu nu Qw @@_ Qo_u °@_ om oo_ m_ nu nu nu nu ow o@_ Qw oo_ Om Ow N_ au .nu nu nu Qw O@_ @o_ oo_ om ow __ nu nu nu nu QO_ @@_ om @@_ Q o@_ °_ nu nu nu nu om oo_ °O_ oo_ Q @@_ Q nu nu nu nu om _ °°_ om O°_ om o°_ w nu nu _ nu nu @°_ oo_ oo_ @o_ om 0Q_ _ _ nu nu nu nu om om om Om om oo_ 0 x x nu _ AN ,Qo_ °o_ o°_ Q@_ @o_ am m nu X _ x X oo_ o@_ o=_ @o_ @o_ o°_ _ .nu x X nu cæ ow ow cm cæ om M x nu. nu nu om om om om om om ,N x nu _ nu nu . O ou Q Cu Q Q _ www www m-o_ o_-m_ m_-o~ @~-m~ pmfimn _ :owficxumn u _ :mwcflnflmxm mmmušnw å. mcflcfifimnpwmw uwpfåu Nneeu .Hwumsmfiunmccfl 1 n: mzmwøfišumm ...wwficumß :oo mnwfimfiflnænm :xøwonm C55 nwuwämflwnmuu» "wwmnEnuN nwu mwcwfifimcsnwu» >onm _ __@@mH = I-'zi--vš "maßiß .vw-l .i-ï-uahi' “mn-rm . v» -Jsc-.Hinv-ur-f 1 fl-wFH->'~ '~ ='~'*°4ï "'“ï'-"'“'“"'*'-"* 'ÅW-fl* "'*"""“'“'*"""' 7906933-2 27 Anmärkning: Ytförhållandet hos maskeringsskiktet angiver maske- ringstätheten. Ytförhållandet (0 %) angiver att maskeringsskiktet icke alls anbringades, och ytförhållandet (100 %) avser att maske- ringsskiktet anbringades över hela ytan. 5 Eftersom i kronkorkar enligt föreliggnde uppfinning (prov nr 6-13) den yttersta, periferiella delen av packningen var svagt för- bunden, kunde enbart genom nedböjning av knoppen och gripande av tungan och dragning av denna uppåt med fingrarna hela packningen lätt avskalas från kronkorkens stomme, oavsett att området på in- 10 sidan av den svagt förbundna delen var starkt förbundet. För kon- ventíonella kronkorkar (prov nr 1-5), där den yttersta, periferi- ella delen av packningen var starkt förbunden, var det svårt att avskala hela packningen från kronkorkens stomme, och om den ytters- ta, periferiella delen av packningen var så svagt bunden att pack- 15 ningen lätt kunde avskalas, var tätningsförmågan otillräcklig.
Exempel 2. Ett korrosionsskyddande underlackskikt anbringades på en ytbehandlad stålplåt med tjockleken 0,25 mm på samma sätt som angivits i exempel 1. En målningsfârgkomposition med en total torr- substanshalt av 30 viktprocent och innehållande 70 viktdelar av 20 ett epoxiharts (Epikote T007), 20 víktdelar av ett fenolharts (Hitanol nr 2080, framställt av Hitachi Chemical) och 10 vikt- delar oxiderad polyeten med densiteten 1,0, mjukningspunkten 13500 och en total syrehalt av 4,3 %, i ett organiskt lösningsmedel (lika delar xylen och butylcellosolv) påfördes som ett första be- 25 läggningsskikt på det korrosionsskyddande underlackskíktet i ett církulärt område med diametern 26 mm så, att tjockleken efter härd- ning och torkning skulle bli 5 pm. Därefter värmdes den pålagda beläggningen vid 200°C under 10 minuter. Tre cirkulära områden med diametern 1 mm och ekvidistant belägna på periferin av en radie 30 av 10 mm från centrum av det ovan nämnda cirkulära området med -diametern 26 mm lämnades dock obelagda.
Därefter trycktes ett mönster av ett vinstmärke på det första beläggningsskiktet med undantag för en central, cirkulär del med diametern 6 mm, med användning av en metalltryckfärg, innehållande 35 ett hartsmodifierat alkydharts (bärare), ftalocyaninblått (pig- ment), mangankloríd (torkmedel) och fotogen (lösningsmedel), och det tryckta skiktet värmdes vid 150°C i 10 minuter. Samma masko- ringskomposition som använts i exempel 1 påfördes i en tjocklek av 3 pm i ett cirkulärt område med diametern 5 mm och koncentriskt 40 med det första beläggningsskiktet. Samma målningsfärgkomposition > ..=.~v »t-s-ues-w- -.--v.zavš.;..a.r-.-sßn,..exæi.-:.s ;V--....---..a.-- _» «f.'..~.~-:»«-..w.».~,=-mi.' ~ - faaan.. e., - =~..~,-... .www , man... - : ._ 10 15 lzo 25 30 35 40 ~ »- .ašš-.f ...ugláéahv _- -l-.mcfl-v-»ma-.a - -- tm --'..- nu.. 7906933-2 28 som använts för bildandet av det första beläggningsskíktet vals- ^belades som ett andra beläggníngsskikt helt över det korrosions- skyddande underlackskiktet, det första beläggníngsskiktet, vinst- märket och maskeríngsskiktet så, att tjockleken efter härdning och torkning skulle vara Z pm. Det pälagda skiktet värmdes sedan vid ZOOOC i 10 minuter för erhållande av en tryckt, belagd stål- plåt. 7 r r e Den tryckta och belagda stålplåten formades till kronkorkar med innerdiametern 26 mm så, att den vid vínstmärket tryckta ytan utgjorde insida och periferín av det första beläggningsskiktet överensstämde med den periferiella kanten av kronkorkens insida.
Pâ samma sätt som beskrivits i exempel T strängpressades lägdensí- tetspolyeten med smältindex 3,5 och densiteten 0,92, vilken fär- _gats med titanoxid och kolsvart, så att vinstmärket icke syntes, c_och pressades på insidan av varje kronkork till att bilda en kron- ,kork med en polyetenpackning med samma konfiguration som den hos den i exempel T framställda packningen. _ När packningen avskalades från den sålunda framställda kron- korken visade det sig, att eftersom packningen pä grund av närva- ron av maskeringsskiktet var svagt förbunden med det andra belägg- g ningsskiktet vid den lägre delen av*den i den centrala delen av packningen förliggande knoppen, kunde denna lätt avskalas. Genom gripande av knoppen och dragning av tungan uppåt i den från maske- ringsskikt fria delen ästadkoms skalning lätt 1 den svagt förbund- ina gränsytan mellan det första beläggningsskiktet och det andra beläggningsskiktet eller vínstmärket, eftersom packningen vara starkt bunden till det andra beläggningsskíktet och detta var starkt bundet till vinstmärket. I de tre cirkulära områden där det första beläggningsskiktet icke anbringats, kunde den sammanbundna gränsytan mellan det andra beläggningsskíktet och packningen lätt brytas, ehuru packningen var starkt bunden till det andra belägg- ningsskiktet och det andra beläggningsskiktet var starkt bundet till det korrosionsskyddande underskiktet, eftersom den förbundna ytan var liten, och därför kunde packningen lätt avskalas från tkronkorken.
Vinstmärket överfördes till packningens baksida.
Exempel 3. Ett korrosionsskyddande underlackskikt utbildades på en ytbehandlad stålplät med tjockleken 0,25 mm på samma sätt som beskrivits i exempel T, och samma mälningsfärgkomposition som an- vänts för utbildande av det första beläggningsskíktet i exempel 2 _(,,,___,,,___, _ ;.. . .mia-au -.,. f...
AAaa..-:-..fl.f». « -. ~ 10 15 20 25 30 35 40 7906933-2 29 valsbelades över hela skiktet av korrosionsskyddande lack, så att tjockleken efter härdning och torkning skulle bli 5 pm, varefter den belagda plåten värmdes vid ZOOOC under 10 minuter. Ett mönster av ett vinstmärke trycktes på ett ringformigt omrâde med ytterdia- metern 9 mm och ínnerdiametern 6 mm på det sålunda utbildade förs- ta beläggningsskiktet med användning av samma metalltryckfärg som använts i exempel T, och den tryckta plåten värmdes vid TSOOC i 10 minuter.
Samma komposition av maskeringsmedel som används i exempel 1 anbríngades i en skikttjocklek av 3 pm på det första beläggnings- skiktet i ett cirkulärt område med diametern 5 mm och koncentriskt med det ringformade området. Samma beläggningskomposition som an- vänds för utbildande av det första beläggningsskiktet enligt ovan anbringades som ett andra beläggningsskikt på det första belägg- níngsskíktet, vinstmärket och maskeringsskiktet i ett cirkulärt område med diametern 26 mm och koncentriskt med maskeringsskiktet, så att tjockleken efter härdning och torkning skulle bli 2 pm.
Tre cirkulära områden med diametern Tmm och ekvidistant belägna på períferin av en radie av 10 mm från centrum av den cirkulära delen med diametern 6 mm lämnades dock obelagda. Därefter värmdes den belagda plåten vid ZOOOC under I0 minuter för erhållande av en tryckt och belagd plåt.
Den tryckta och belagda plåten formades till kronkorkar med innerdiametern 26 mm i en formningspress så, att den med vinst- märket tryckta ytan förelåg på insidan och periferín av det cir- kulära, andra beläggníngsskíktet överensstämde med den periferiel- la kanten av kronkorkens insida. På samma sätt som angivits i exempel 2 utformades en opak polyetenpackning på insidan av var och en av de så framställda stommarna till kronkorkar.
När packningen avskalades från den sålunda framställda kron- korken visade det sig att vid den lägre änden av den i den centra- la delen av packningen föreliggande knoppen var packningen svagt bunden till det andra beläggningsskiktet på grund av närvaron av maskeringsskiktet, och knoppen kunde lätt avskalas, och genom gripande av knoppen och dragning av tungan uppåt kunde skalning lätt åstadkommas i den svagt sammanbundna gränsytan mellan det första beläggningsskiktet och det andra beläggníngsskiktet eller vinstmärket i den från maskeringsskikt fria delen, eftersom pack- ningen var starkt bunden till det andra beläggningsskiktet och det andra beläggníngsskiktet var starkt bundet till vinstmärket. 410 15 20 25 30 a ssk 40 n..- p-...f _ ugn-_...- 7906933-2 30 I de tre cirkulära delar, i vilka det andra beläggningsskiktet kicke anbringats kunde den förbundna gränsytan mellan det första beläggningsskiktet och packningen lätt brytas och packningen lätt avskalas från kronkorken trots att packningen var starkt bunden *till det första beläggningsskiktet och det första beläggningsskík- tet var starkt bundet till det korrosionsskyddande underskiktet, eftersom den sammanbundna ytan var mycket liten.
Vinstmärket överfördes till den avskalade packningens bak- siaa.i i g d Exempel 4._ Ett korrosionsskyddande underlackskikt och ett första beläggningsskikt utbildades på en ytbehandlad stålplåt med tjock- leken 0,25 mm på samma sätt som beskrivits i exempel 2, och utan anbringande av ett vinstmärke på det första beläggníngsskiktet anbríngades ett maskeringsskikt och ett andra beläggningsskikt på underbeläggningsskiktet och det första beläggningsskiktet på sam- ma sätt som beskrivits i exempel 2. Ett vinstmärke som innefattade bokstäver trycktes på det andra beläggníngsskiktet i ett område som svarade mot det första beläggníngsskiktet men icke mot maske- ringsskiktet, med användning av samma metalltryckfärg som i exem- pel 2. Den belagda och tryckta plåten värmdes vid I70°C i 10 minu- ter för erhållande av en belagd och tryckt plåt för framställning av kronkorkar. » 7 _ Den tryckta och belagda stålplåten formades till kronkorkar med innerdiametern 26 mm så, att det tryckta vinstmärket förelåg pä insidan och periferin av det cirkulära, första beläggningsskik- tet överensstämde med den periferíella kanten av kronkorkens in- sida. En polyetenpackning anbringades på insidan av var och en av de sålunda framställda stommarna till kronkorkar på samma sätt som beskrivits i exempel 2. d Packningen kunde avskalas från kronkroken lika lätt som i fallet med den kronkork som framställts i exempel Z, Vinstmärket överfördes till baksidan av den avskalade packningen.
Exempel S; En belagd plåt med samma uppbyggnad av beläggnings- skikt som prov nr 12ci exempel T framställes på samma sätt som be- skrivits i exempel 1, och ett vinstmärke som inefattade bokstäver trycktes på primer-skiktet i ett område som svarade mot maskerings- skiktet, med användning av samma metalltryckfärg som i exempel 2, och den påförda färgen värmdes vid T70°C i 10 minuter för erhål- -.lande av en tryckt och belagd stålplåt. På samma sätt som beskri- vits i exempel I formades den tryckta och belagda stålplåten till 10 15 20 25 30 35 40 7906933-2 31 kronkorkar sä, att ytan med det tryckta vinstmärket förelåg på insidan, och en opak polyetenpackning formades pâ kronkorkens in- sida på samma sätt som beskrivits i exempel 2. När packningen av- skalades från kronkorken visade det sig att den lätt kunde avska- las, och att det vinstmärke på kronkorkens insida som hade täckts av den opaka packningen nu kunde läsas.
Exempel 6. Ett vinstmärke trycktes och torkades på en yta av en förtent plåt med tjockleken 0,27 mm, och ett maskeringsskikt med samma utförande som i prov nr 12 i exempel T anbringades på den tryckta plåten med användning av samma maskeringsmedel som används i exempel 1. Därefter påfördes samma primer-färg som använts i exempel 1 medelst vals som ett primerskikt på vinstmärket och mas- keringsskiktet så, att tjockleken efter härdníng och torkning skulle vara 6 pm. Den anbringade primer-färgen värmdes vid ZOOOC under 10 minuter för erhållande av en tryckt och belagd plåt. Den erhållna tryckta och belagda plåten formades till kronkorkar så, att den med vinstmärke tryckta ytan förelåg på insidan och centrum av det cirkulära maskeringsskiktet överensstämde med centrum av kronkorken. På samma sätt som beskrivits i exempel 2 utformades en opak polyetenpackning på kronkorkens insida, så att en pack- ningsförsedd kronkork erhöllsu Packningen kunde lätt avskalas från kronkorken, och vinstmärket på kronkorkens insida, vilket hade täckts av den opaka packningen, kunde urskiljas.
Exempel 7, Ett korrosíonsskyddande underlackskikt anbríngades på ytbehandlad stålplåt med tjockleken 0,3 mm på samma sätt som be- skrivits i exempel 1. Ett mönster av ett vinstmärke offsettrycktes väsentligen helt på ett cirkulärt område med diametern 25 mm på underlackskiktet med användning av tre typer av färg, innehållande som pigment 25 delar ftalocyaninblått (blå färg), Fanal Color (röd färg) eller bensidingult (gul färg), vart och ett dispergerat i en bashartslösning, innehållande 60 viktdelar av ett med soja- olja modifierat alkydharts, 2 viktdelar mangannaftenat, 5 delar aluminiumoxid och 12 delar fotogen, medelst den litografiska pro- cessen (med användning av en schablon med linjeantalet 60 linjer per cm), och den tryckta plåten värmdes vid ISOOC i 10 minuter.
På samma sätt som angivits i exempel 1 anbringades ett maskerings- skikt punktvis i ett cirkulärt område koncentriskt med det tryck- ta vinstmärket, varvid användes samma maskeríngsmedol som i exem- i det första området, 9 n pel 1, så att maskeringstätheten var 20 10 i det andra området, 20 % i det tredje, fjärde och femte 9 n _m 15 20 ß w_ 35 40 7906935-2 32 området, och 5 % i det sjätte området.
Samma primer-färg som används i exempel 1 anbringades med I vals på det korrosionsskyddande underlackskiktet, vinstmärket och maskeringsskiktet så, att tjockleken efter härdning och torkning skulle vara 6 pm. och den belagda plåten värmdes vid ZOOOC under 10 minuter för erhållande av en tryckt och belagd plåt.
.På samma sätt som beskrivits i exempel T formades den tryckta och belagda plåten till kronkorkar sa, att det tryckta vínstmärket förelåg på insidan, och en opak polyetenpackning utbildades på kronkorkens insida på samma sätt som i exempel 2, så att en pack- ningsförsedd kronkork erhölls. 7 Det visade sig att packningen lätt kunde avskalasfrån kron- korken utan användning av något speciellt verktyg. Mönstret i vinstmärket, vilket hade täckts av den opaka packningen, kunde iakttagas när packningen avskalades. Eftersom i den sålunda fram- ställda kronkorken maskeringsmedlet verkade som ett fördelnings- g reglerande medel för den modifierade polyetenen, var förbindníngs- styrkan hos ytan av det första skiktet försvagad i de områden som svarade mot maskeringsskiktet. Eftersom vidare tryckfärgsskiktet även verkade som ett fördelningsreglerande medel för den modifie- rade polyetenen, varvid dock den reglerande verkan var lägre än den hos maskeringsmedlet, inreglerades fördelningstillstândet för den modifierade polyetenen noggrant i kronkorkens inre yta. Detta 'kunde_bekräftas av små vita prickar av den modifierade polyetenen, vilka överförts till den avskalade packningens baksida.
Exempel 8. En aluminiumplåt med tjockleken 0,25 mm och en yta belagd med en färg av vinyltyp användes som metallunderlag, och en mening som angav innehållet i_en pristävling trycktes i ett cirkulärt område med diametern 30 mm på den andra, obelagda ytan med användning av en metalltryckfärg. Samma färg som använts som korrosionsskyddande underlackskikt i exempel 1 anbringades med :vals över hela ytan som ett vidhäftningsskikt för en packning av vínylkloridharts så, att tjockleken efter härdning och torkning skulle vara 5 pm. Den belagda plåten värmdes sedan vid 190°C i 10 minuter.
Samma komposition av maskeringsmedel som används i exempel 1 anbringades på vidhäftningsskiktet för packningen i en del som svarade mot det tryckta området och med en tjocklek av 3 pm.
'Maskeringsmedlet anbringades över hela ytan i koncentriska omrâ- den från innerdiametern 23 mm till ytterdiametern 30 mm, från E .fltufiaxsk ' .I -1w-ram-.-v..-,.»^ >.,.^'.--..=..~--ß .- s. ..--.-.-.- .hw- ..'_\\-~».f.;./.-n-.,.-»_ »; .» _. 10 15 20' ZS 30 35 40 7906933-2 33 innerdíametern 8 mm till ytterdiametern 21 mm, och från ínnerdia- metern 2 mm till ytterdiametern 6 mm, och i form av punkter (lin- jeantal 48 linjer per cm, maskeringstäthet 80 %) i koncentríska områden från innerdiametern 21 mm till ytterdiametern 23 mm och från innerdiametern 6 mm till ytterdiametern 8 mm, och i ett in- nersta, cirkulärt område med diametern 2 mm. Den päförda maske- ringskompositionen värmdes vid 150°C_i 10 minuter. Därefter tryck- tes ett vinstmärke som visade inköp av buteljerad produkt på mas- keringsskiktet med en tryckfärg, innehållande 50 viktdelar av ett vinylkloridharts av emulsionstyp, 45 viktdelar epoxiderad sojabön- olja, 15 viktdelar av en hartsester och 20 viktdelar ftalocyanin- blått, och den anbringade färgen värmdes vid ISOOC i 5 minuter för erhållande av en tryckt och belagd plåt med två tryckskikt. Den tryckta och belagda plåten stansades ut i form av en cylinder på sådant sätt, att den tryckta ytan förelåg på insidan och centrum av det tryckta området överensstämde med centrum av kapsylens knopp.
Cylindern underkastades perforering, och ett skal till en säker- hetskapsyl av påvalsningstyp med innerdiametern 38 mm och höjden 30 mm erhölls.
En solkomposition som innehöll 100 viktdelar av ett vinylklo- ridharts, 80 viktdelar dioktylftalat och 5 viktdelar kolsvart vär- mepräglades på kapsylstommens insida under utbildande av en opak packning av vinylkloridharts, i vilken ett ringformigt tätnings- utsprång med ytterdiametern 35 mm och höjden 2 mm utbildades i ett område frålinnerdiametern 30 mm till ytteridametern 35 mm, en ringformig, tjock del med bredden 3 mm och höjden I mm utbildades på insidan av det ringformiga utsprånget genom en första, försva- gad linje med bredden 1 mm och tjockleken 0,005 mm, och en tunn del med tjockleken 0,3 mm utbildades på insidan av den ringformiga, tjocka delen, varvid en tunga som definierades av en andra, för- svagad linje med bredden I mm och tjockleken 0,01 mm utformades till att sträcka sig från centrum av den tunna delen till insidan av den ringformiga, tjocka delen, och tungan innefattade en pelar- formig knopp som var koncentrisk med den tunna delen och hade diametern 4 mm och höjden 5 mm, där tangentlinjerna till knoppens periferi sträckte sig till båda ändarna av ett avstånd av 7 mm vid innerdiametern av den ringformíga, tjocka delen, och insidan av dmiandra, försvagade linjen var förstärkt med en ribba med bredden 1 mm och höjden 1 mm.
Dmisáhmda framställda kapsylen anbringades medelst påvalsning rvsoeøss-2 34 på en glasflaska, vilken fyllts med en kolsyrad dryck med gastryc- ' ket 400 kPa vid 15°C. Flaskan öp nades och packningen avskalades , P 5 *från kapsylen. Närmare bestämt, när knoppen veks nedåt, genomskars en del av den andra, försvagade linjen, och när knoppen greps och utdrogs, genomskars den andra försvagade linjen fullständigt och den tjocka delen intill tungan drogs upp. På detta sätt genomskars A den första försvagade linjen, och delen av packningen på insidan .'10 av den första försvagade linjen avskalades, medan enbart det tâtan- ade, ringformiga utsprånget kvarlämnades på kapsylens insida.
Vïnstmärket överfördes till den avskalade delen av packningen, och den mening som angav innehållet_i en pristävling kunde läsas på insidan av kapsylen där packningen delvis avskalats. Det tätan- ide, ringformiga utsprånget hos packningen förblev starkt bundet till kapsylens insida. :an .wasw - ~ . _' u-w.

Claims (6)

7906933-2 SS' Batentkrav
1. Behallarförslutning, innefattande en förslutningsståmne (1) och en avskalníngsbar packning (2) anbragt pa den inre ytan av en övre, platt del (3) av förslutningsstommen UH, varvid packningen (2) är utformad genom formpressning av ett termoplas- tiskt harts i stommen Ü), och packningen (2) utgöres av en av- skalningsbar packning som har en relativt tunn, central del (8) och en relativt tjock, períferiell del (9), k ä n n e t e c k - n a d därav, att packningen (2) innefattar en integrerad av- skalningstunga (14) i den centrala delen (8) av packningen (2), och en avskalningsbar del av tungan (14) avgränsas av en full- ständigt genomskuren eller bristbar, försvagad linje (13) i den centrala delen (8) av packningen (2) och är förbunden med den períferíclla delen (9) av packningen (2), och av att för- slutningen har minst en skalníngsbar gränsyta utbildad mellan den inre ytan av överdelen (3) av stommen (1) och packningen (2), varvid denna skalningsbara yta eller ytor innefattar ett icke vidhäftande eller svagt vidhäftande område (19), vilket svarar mot den yttre, periferiella delen av packningen (Z), och ett område (20) som svarar mot en mera central del av packningen (2) och som har en högre förbindningsstyrka än det ícke-vid- häftande eller svagt vidhäftande, yttre, periferiella området (19).
2. Behållarförslutning enligt krav 1, k ä n n e t e c k - n a d därav, att den skalningsbara gränsytan föreligger mellan packningen (2) och ett vidhäftande skikt (7), med vilket pack- ningen (2) är i kontakt.
3. Behållarförslutning enligt krav Z, k ä n n e t e c k - n a d därav, att punkter av bindemedel är fördelade på inner- ytan av överdelen (3) av förslutningsstommen (U, varvid binde- medlet är fördelat med en högre täthet i området (20) med hög- re förbindningsstyrka än i det icke-vídhäftande eller svagt vídhäftande området (19).
4. Behållarförslutning enligt krav Z, k ä n n e t e c k - n a d därav, att bindemedlet är jämnt fördelat på innerytan av överdelen (3) av förslutningsstommen (1), och att ett mas- keringsskikt (24) av ett material som icke häftar vid pack- ningen (2) föreligger mellan bindemedelsskiktet (7) och pack- ningen (2).
5. Behällarförslutning enligt krav I, k ä n n c 1 e c k - :79o693zé2 Bb n a d därav, att den skalníngsbara gränsytan föreligger mellan ett skikt av målníngsfärg (5) på förslutníngsstommen (1) och ett vidhäftningsskikt (7), med vilket skiktet (5) av målnings- _ färg är i kontakt. l
6. Behållarförslutníng enligt något av föregående krav, k ä n n e t e c k n a d därav, att den skalníngsbara gräns- ytan eller gränsytorna innefattar ett andra, icke-vidhäftande_ eller svagt vídhäftande område, vilket svarar mot en mera cent- ral del ar packningen (2) än området (20) med högre Förbind- ningsstyrka. __...__
SE7906933A 1978-08-22 1979-08-20 Behallarforslutning SE439620B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP53101463A JPS5926539B2 (ja) 1978-08-22 1978-08-22 剥離可能なライナ−を備えた容器蓋

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7906933L SE7906933L (sv) 1980-02-23
SE439620B true SE439620B (sv) 1985-06-24

Family

ID=14301393

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7906933A SE439620B (sv) 1978-08-22 1979-08-20 Behallarforslutning

Country Status (23)

Country Link
US (1) US4253580A (sv)
JP (1) JPS5926539B2 (sv)
AR (1) AR221102A1 (sv)
AU (1) AU528699B2 (sv)
BE (1) BE878358A (sv)
BR (1) BR7905391A (sv)
CA (1) CA1126210A (sv)
CH (1) CH635293A5 (sv)
DE (1) DE2934021A1 (sv)
ES (1) ES483525A1 (sv)
FI (1) FI73185C (sv)
FR (1) FR2435407A1 (sv)
GB (1) GB2029809B (sv)
IE (1) IE48538B1 (sv)
IL (1) IL58093A (sv)
IT (1) IT1122871B (sv)
LU (1) LU81617A1 (sv)
MX (1) MX149845A (sv)
NL (1) NL189079C (sv)
NO (1) NO151455C (sv)
NZ (1) NZ191232A (sv)
SE (1) SE439620B (sv)
ZA (1) ZA794266B (sv)

Families Citing this family (26)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5952096B2 (ja) * 1981-03-31 1984-12-18 東洋製罐株式会社 易開封性容器蓋
US4835035A (en) * 1987-01-12 1989-05-30 Anchor Hocking Corporation Thermoset polymer coating with organopolysiloxane for closure assembly
US5089503A (en) * 1987-06-03 1992-02-18 Hoffmann-La Roche Inc. Temperature stable 5-fluorouracil compositions
US4984703A (en) * 1989-10-03 1991-01-15 Owens-Illinois Closure Inc. Plastic closure with compression molded sealing liner
US5025941A (en) * 1990-05-17 1991-06-25 L.I.R. France Dome shaped closure cap
DE9103212U1 (de) * 1991-03-15 1991-06-13 DS-Chemie GmbH, 28219 Bremen Polymercompound zur Herstellung von Dichtungselementen für Gefäßverschlüsse
DE59109008D1 (de) * 1991-03-15 1998-07-16 Ds Chemie Gmbh Gefässverschluss mit einem Dichtungselement aus einem Polymercompound
US5115930A (en) * 1991-05-16 1992-05-26 Lohrman Richard D Two-piece closure
AU669683B2 (en) * 1992-02-12 1996-06-20 Continental White Cap, Inc. Tamper evident closure
US5413234A (en) * 1992-02-12 1995-05-09 Continental White Cap, Inc. Tamper evident closure
CA2106528C (en) * 1993-09-20 1995-06-20 Chris J. Maclean Electronic bottle cap
US5569701A (en) * 1995-05-31 1996-10-29 Bureau Of Engraving And Printing Soybean oil-based intaglio ink and method for making same
CA2179555C (en) * 1995-06-26 2007-02-20 Takeshi Moritani Process for producing vinyl acetate polymer and saponified product of vinyl acetate polymer and resin composition
US6124044A (en) * 1995-10-27 2000-09-26 Cal-West Equipment Company, Inc. Polymeric peel-off coating compositions and methods of use thereof
JPH10157750A (ja) * 1996-10-02 1998-06-16 Taisei Kako Kk 金属製押出チューブ及びエアゾール缶、及び金属製押出チューブの製造方法
CA2235997C (en) * 1998-04-27 2001-12-04 Michael Murden Van liner
US6964989B1 (en) 1998-07-08 2005-11-15 Ashland Inc. Peelable coating composition
US6677397B1 (en) * 2000-08-14 2004-01-13 White Cap, Inc. Closure cap liners having oxygen barrier properties
DE20113491U1 (de) * 2001-08-14 2001-10-18 Hueck Folien GmbH & Co. KG, 92712 Pirk Bedrucktes, bahnförmiges Material
US20040191445A1 (en) * 2003-03-27 2004-09-30 Baranowski Thomas R. Transparent closure cap liner having oxygen barrier properties
TWI278694B (en) * 2005-09-20 2007-04-11 Ind Tech Res Inst Method for supporting a flexible substrate and method for manufacturing a flexible display
US9902144B2 (en) * 2006-04-24 2018-02-27 Converter Manufacturing, Llc Shaped articles having peelable, perforated surfaces and their use for segregating particulate materials, such as in animal litter trays
EP2832657B1 (en) * 2012-03-30 2021-05-05 Nippon Closures Co., Ltd. Method for manufacturing cap
DE102014104323A1 (de) * 2014-03-27 2015-10-01 Khs Gmbh Kronkorkenverschluss, Verschlussverfahren und Verschlussvorrichtung für Behälter
JP7284029B2 (ja) * 2019-08-05 2023-05-30 日本クロージャー株式会社 金属製キャップ
JP2021147096A (ja) * 2020-03-23 2021-09-27 日本クロージャー株式会社 金属製キャップ及びその製造方法

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3257021A (en) * 1963-06-04 1966-06-21 Continental Can Co Closure seal with semi-adherent and removable liner
SE351611B (sv) * 1968-05-24 1972-12-04 Zapata Industries Inc
MX148964A (es) * 1976-03-17 1983-08-01 Crown Cork Japan Mejoras en revestimiento para un cierre o tapa de capsula y procedimiento para su obtencion
JPS5551250Y2 (sv) * 1977-09-26 1980-11-28
US4165009A (en) * 1978-01-12 1979-08-21 Japan Crown Cork Co., Ltd. Bottle closure for sales promotion

Also Published As

Publication number Publication date
DE2934021A1 (de) 1980-03-06
US4253580A (en) 1981-03-03
BR7905391A (pt) 1980-05-20
JPS5926539B2 (ja) 1984-06-28
IL58093A (en) 1981-05-20
GB2029809A (en) 1980-03-26
DE2934021C2 (sv) 1990-05-17
NO151455C (no) 1985-04-17
IT1122871B (it) 1986-04-30
NZ191232A (en) 1981-04-24
CA1126210A (en) 1982-06-22
NO151455B (no) 1985-01-02
NL189079C (nl) 1993-01-04
JPS5529467A (en) 1980-03-01
SE7906933L (sv) 1980-02-23
FR2435407A1 (fr) 1980-04-04
FI73185C (sv) 1987-09-10
IL58093A0 (en) 1979-12-30
IE791530L (en) 1980-02-22
BE878358A (fr) 1979-12-17
IT7925259A0 (it) 1979-08-22
FI792604A (fi) 1980-02-23
AU4963679A (en) 1980-02-28
FI73185B (fi) 1987-05-29
MX149845A (es) 1983-12-29
NL7906174A (nl) 1980-02-26
ZA794266B (en) 1980-08-27
LU81617A1 (fr) 1979-12-07
IE48538B1 (en) 1985-02-20
NO792718L (no) 1980-02-25
AU528699B2 (en) 1983-05-12
FR2435407B1 (sv) 1983-12-09
AR221102A1 (es) 1980-12-30
CH635293A5 (fr) 1983-03-31
GB2029809B (en) 1983-03-02
ES483525A1 (es) 1980-03-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE439620B (sv) Behallarforslutning
CA1108973A (en) Peelable bonded structure and process for preparation thereof
US4224379A (en) Peelable bonded structures and process for preparing same
US4111323A (en) Crown closure
US4310100A (en) Container cap having a peelable liner
JP4738026B2 (ja) 印刷フィルム貼着缶体の製造方法
FI69787C (fi) Flaskfoerslutning foersedd med avskalbar taetning
EP0011498B1 (en) Peelable bonded structure
JP5482100B2 (ja) 金属缶用印刷フィルム、その製造方法及び製造装置
KR840002212B1 (ko) 박리 가능한 라이너를 구비한 용기 뚜껑
JPS5811659A (ja) 内面塗装金属製容器蓋
JP3851735B2 (ja) 開封容易缶蓋の製造方法
JPS5926538B2 (ja) 容器蓋
KR850000830Y1 (ko) 박리성 라이너가 부착된 용기뚜껑
KR830000422B1 (ko) 박리 가능한 패킹을 구비한 용기뚜껑
JPS6246421B2 (sv)
JPS5827104B2 (ja) 剥離可能な接着構造物及びその製造法
JPS63152543A (ja) スコア切断端縁の保護可能な易開口性蓋

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 7906933-2

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7906933-2

Format of ref document f/p: F