RO134148A2 - Electromagnet pentru hidraulică digitală - Google Patents

Electromagnet pentru hidraulică digitală Download PDF

Info

Publication number
RO134148A2
RO134148A2 ROA201800936A RO201800936A RO134148A2 RO 134148 A2 RO134148 A2 RO 134148A2 RO A201800936 A ROA201800936 A RO A201800936A RO 201800936 A RO201800936 A RO 201800936A RO 134148 A2 RO134148 A2 RO 134148A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
sheet metal
plunger
electromagnet
curve
magnetic circuit
Prior art date
Application number
ROA201800936A
Other languages
English (en)
Inventor
Nicolae Tănase
Gheorghe Mihai Mihăiescu
Sergiu Nicolaie
Ionel Chiriţă
Cristinel Ioan Ilie
Daniel Lipcinski
Dragoş Ovezea
Adrian Nedelcu
Marius Popa
Original Assignee
Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare Pentru Inginerie Electrică Icpe-Ca
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare Pentru Inginerie Electrică Icpe-Ca filed Critical Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare Pentru Inginerie Electrică Icpe-Ca
Priority to ROA201800936A priority Critical patent/RO134148A2/ro
Publication of RO134148A2 publication Critical patent/RO134148A2/ro

Links

Landscapes

  • Electromagnets (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un electromagnet adecvat aplicaţiilor de hidraulică digitală. Electromagnetul conform invenţiei are o construcţie specifică electromagneţilor de curent continuu cu plonjor, în varianta cu circuit magnetic închis şi armătură culisantă dreaptă sau conică, caracterizat prin aceea că jugurile de închidere a circuitului magnetic şi, după caz, plonjorul, sunt lamelare, realizate din tablă electrotehnică feromagnetică, izotropă din punct de vedere al caracteristicilor magnetice, cu pantă de creştere cât mai mare a curbei caracteristice de magnetizare şi ciclu de histerezis cât mai îngust, după cum urmează: mantaua (1) cilindrică exterioară se realizează din foaie de tablă roluită la dimensiunile corespunzătoare bobinei (2), scuturile (3 şi 4) laterale se realizează din segmente de tablă alăturate, fasonate după o curbă evolventă, plonjorul (5) interior, în variantă lamelară, se realizează, de asemenea, din segmente de tablă alăturate, fasonate după o curbă evolventă, tablele roluite şi fasonate ale acestor piese fiind consolidate prin lipire chimică cu răşini, iar restul reperelor de susţinere şi consolidare ale ansamblului electromagnet, ax (6) central, flanşe (7 şi 8) laterale şi tije (9) filetate cu piuliţe de strângere fiind realizate din materiale neferomagnetice.

Description

Electromagnet pentru hidraulică digitală
Invenția se referă la o soluție constructivă de electromagnet cu viteză ridicată de răspuns, privind mișcarea armăturii mobile, la impulsurile electrice de comandă, adecvat aplicațiilor de hidraulică digitală, cu cadență relativ mare a conectărilor-deconectărilor.
Se cunosc diverse soluții constructive de electromagneți, cu alimentarea în curent continuu sau în curent alternativ, pentru diferite aplicații, de la tehnica releelor și a dispozitivelor de protecție până la instalații de ridicat în manipulări mecanizate. Prin construcția lor corelată cu natura aplicațiilor, acești electromagneți nu sunt potriviți acționărilor cu cadență relativ ridicată, specifice hidraulicii digitale, prezentând dezavantaje importante în ce privește viteza de răspuns la comenzile primite și supraîncălzirea bobinajului și jugurilor de închidere a circuitului magnetic.
Invenția înlătură aceste dezavantaje prin aceea că se adoptă o construcție de electromagnet de curent continuu cu plonjor, în varianta cu circuit magnetic închis și armătură culisantă dreaptă sau conică, dar la care jugurile de închidere a circuitului magnetic (mantaua cilindrică exterioară și scuturile laterale), precum și, după caz, plonjorul cilindric interior, sunt în construcție lamelară roluită și respectiv fasonată după curbe evolvente concentrice (vârtejul de evolvente are proprietatea de constanță a distanței dintre curbele învecinate) din table electrotehnice feromagnetice cu pantă de creștere mare a curbei caracteristice de magnetizare (spre exemplu aliaje „supermendur). Această construcție favorizează o valoare redusă a timpului de pornire a plonjorului (care este partea cea mai mare a timpului de acționare) și asigură pierderi de putere minime prin curenți turbionari și histerezis magnetic, respectiv încălzire minimă a pieselor de închidere a circuitului magnetic. în ce privește circuitul electric, bobinajul, ca număr de spire și secțiune a conductoarelor, se corelează astfel încât contextul tensiune de alimentare-inductivitate și rezistență electrică ale bobinei să asigure valoarea minimă a timpului de pornire și a timpului de mișcare (a doua componentă a timpului de acționare) precum și a timpului de eliberare a armăturii.
Invenția rezolvă problema tehnică a construcției unui electromagnet compact, cu viteză ridicată de răspuns la impulsurile electrice de comandă și care la o cadență ridicată a acestor impulsuri nu se supraîncălzește (peste limita admisă) la nivelul bobinajului și jugurilor de închidere a circuitului magnetic, compatibil utilizării în schemele de automatizare pe bază de hidraulică digitală.
Invenția prezintă următoarele avantaje:
- valoare redusă a timpului de acționare, între declanșarea impulsului de tensiune de comandă și sfârșitul cursei plonjorului, atât în ce privește componenta timp de pornire (care marchează creșterea curentului și respectiv forței până la învingerea celei prevăzute), cât și în ce privește componenta timp de mișcare a plonjorului până la sfârșitul cursei;
- evitarea supraîncălzirii bobinajului și reperelor de închidere a circuitului magnetic datorită construcției lamelare a acestora din table electrotehnice cu caracteristici magnetice superioare.
a 2018 00936
22/11/2018 în continuare se prezintă electromagnetul pentru hidraulică digitală conform invenției, în legătură și cu figurile 1, 2, 3, 4 și 5, care reprezintă:
- Fig.l - construcția de principiu a electromagnetului cu plonjor pentru aplicații de hidraulică digitală;
- Fig.2 - jugul exterior din tablă roluită;
- Fig. 3 - scuturile laterale de închidere a circuitului magnetic, din tablă fasonată;
- Fig. 4 - plonjorul interior din tablă fasonată;
- Fig. 5 - explicativă privind structura vârtejului de evolvente.
Conform invenției, electromagnetul pentru hidraulică industrială prezintă o construcție specifică electromagneților de curent continuu cu plonjor, în varianta cu circuit magnetic închis și armătură culisantă dreaptă sau conică (fig.l cu armătură culisantă conică), la care însă jugurile de închidere a circuitului magnetic și după caz, plonjorul sunt lamelare, din tablă electrotehnică feromagnetică, izotropă din punct de vedere a caracteristicilor magnetice, cu pantă de creștere cât mai mare a curbei caracteristice de magnetizare și ciclu de histerezis cât mai îngust (spre exemplu aliaje ferosiliciu sau „supermendur), după cum urmează:
- mantaua cilindrică exterioară 1, fig. 1 și fig. 2, se realizează din foaie de tablă roluită la dimensiunile corespunzătoare bobinei 2;
- scutul lateral 3, fig. 1 și fig. 3 a) și scutul lateral 4, fig. 1 și fig. 3 b) se realizează din segmente de tablă alăturate, fasonate după o curbă evolventă (vârtejul de evolvente (fig. 5) are proprietatea de echidistanță între două curbe vecine pe același cerc de bază) astfel că se asigură un factor de umplere foarte apropiat de unu în ce privește materialul magnetic;
- plonjorul interior 5, fig. 1 și fig. 4 a) vedere din spate, fig. 4 b) vedere din față și fig. 4 c) montat pe axul central 6, în variantă lamelară se realizează de asemenea din segmente de tablă alăturate, fasonate după o curbă evolventă;
- tablele roluite și fasonate ale acestor piese se consolidează, pentru a menține structura piesei respective, prin lipire chimică cu rășini.
Construcția lamelară a pieselor de închidere a circuitului magnetic și calitatea deosebită a materialului tablei electrotehnice izotrope, respectiv pantă mare de creștere a curbei caracteristice de magnetizare și ciclu histerezis îngust, conduc la o valoare redusă a timpului de pornire a plonjorului (componenta principală a timpului de acționare), a timpului de mișcare până la sfârșitul cursei și a timpului de eliberare a armăturii mobile, precum și la pierderi de putere minime prin curenți turbionari și histerezis magnetic, respectiv încălzire minimă a pieselor și ansamblului.
Restul reperelor de susținere și consolidare ale ansamblului electromagnet, ax central 6, flanșe laterale 7 și 8 și tije filetate 9 cu piulițe de strângere sunt din materiale neferomagnetice.
a 2018 00936
22/11/2018
Bibliografie
[1] G. Hortopan, G. Cosmin, M. Huhulescu, V. Panaite, D. Simulescu, R. Tomoioagă, Aparate electrice de joasă tensiune, Editura tehnică, București 1969.
[2] G. Hortopan, Aparate electrice, Editura didactică și pedagogică, București 1967.
[3] Mânu Balakrishnan, Navaneeth Kumar N, Detection of Plunger Movement in DC solenoids, Texas instruments Liquid level sensing using Hali Effect Sensors, Application Note Rev.1.1, 2009-02-12.
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/lnvolute

Claims (4)

  1. Electromagnet pentru hidraulică digitală cu o construcție specifică electromagneților de curent continuu cu plonjor, în varianta cu circuit magnetic închis și armătură culisantă dreaptă sau conică (fig.l cu armătură culisantă conică), caracterizat prin aceea că jugurile de închidere a circuitului magnetic și după caz, plonjorul sunt lamelare din tablă electrotehnică feromagnetică, izotropă din punct de vedere al caracteristicilor magnetice, cu pantă de creștere cât mai mare a curbei caracteristice de magnetizare și ciclu de histerezis cât mai îngust (spre exemplu aliaje ferosiliciu sau „supermendur), după cum urmează: mantaua cilindrică exterioară (1) (fig. 1 și fig.
  2. 2), se realizează din foaie de tablă roluită la dimensiunile corespunzătoare bobinei (2); scutul lateral (3) (fig. 1 și fig.
  3. 3 a)) și scutul lateral (4) (fig. 1 și fig. 3 b)), se realizează din segmente de tablă alăturate, fasonate după o curbă evolventă (vârtejul de evolvente (fig. 5) are proprietatea de echidistanță între două curbe vecine pe același cerc de bază) astfel că se asigură un factor de umplere foarte apropiat de unu în ce privește materialul magnetic; plonjorul interior (5) (fig. 1 și fig.
  4. 4 a) vedere din spate, fig. 4 b) vedere din față și fig. 4 c) montat pe axul central 6), în variantă lamelară se realizează de asemenea din segmente de tablă alăturate, fasonate după o curbă evolventă; tablele roluite și fasonate ale acestor piese se consolidează, pentru a menține structura piesei respective, prin lipire chimică cu rășini; restul reperelor de susținere și consolidare ale ansamblului electromagnet, ax central (6), flanșe laterale (7) și (8) și tije filetate (9) cu piulițe de strângere sunt din materiale neferomagnetice.
ROA201800936A 2018-11-22 2018-11-22 Electromagnet pentru hidraulică digitală RO134148A2 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201800936A RO134148A2 (ro) 2018-11-22 2018-11-22 Electromagnet pentru hidraulică digitală

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201800936A RO134148A2 (ro) 2018-11-22 2018-11-22 Electromagnet pentru hidraulică digitală

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO134148A2 true RO134148A2 (ro) 2020-05-29

Family

ID=70804098

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201800936A RO134148A2 (ro) 2018-11-22 2018-11-22 Electromagnet pentru hidraulică digitală

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO134148A2 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP3143631B1 (en) Thomson coil based actuator
WO2014194140A3 (en) Electromagnetic opposing field actuators
UA105240C2 (ru) Бистабильный магнитный привод для прерывателя среднего напряжения
JP2012511823A5 (ro)
UA93899C2 (uk) Електромагнітний актуатор, зокрема для перемикача середньої напруги
KR101741460B1 (ko) 톰슨 코일 액츄에이터
US10431407B2 (en) Medium voltage contactor
WO2014083469A1 (en) Lifter with electropermanent magnets
US11094485B2 (en) Medium voltage contactor
US20160225520A1 (en) Device and method for releasing a magnetic core mounted around a current carrying electric conductor
EP2704173A1 (en) Electromagnetic actuator for a medium voltage vacuum circuit breaker
US9218902B2 (en) Power transformer with electronic components
EP3821451A1 (en) Medium voltage circuit breaker with vacuum interrupters and a drive and method for operating the same
RO134148A2 (ro) Electromagnet pentru hidraulică digitală
CN102024630A (zh) 电磁脱扣器
JP2016143623A (ja) 電磁継電器
CN104319082A (zh) 一种电抗器
KR101552573B1 (ko) 고속 솔레노이드
JP2020129856A5 (ja) カレントトランス及びこれを用いた電磁誘導型発電装置
Rặdulian et al. New solution of linear DC actuator with additional permanent magnets: Working principle, design and testing
JP2015028904A (ja) 回路遮断器
CN105629416A (zh) 一种日夜滤光片切换器
CN106206174B (zh) 平衡力式磁保持接触器
EP0970488A2 (en) Double-acting electromagnetic actuator
UA84953C2 (en) hoisting electromagnet