RO132130A2 - Dispozitiv pentru înlocuirea sau completarea mătcilor lipsă în familiile de albine - Google Patents

Dispozitiv pentru înlocuirea sau completarea mătcilor lipsă în familiile de albine Download PDF

Info

Publication number
RO132130A2
RO132130A2 ROA201600146A RO201600146A RO132130A2 RO 132130 A2 RO132130 A2 RO 132130A2 RO A201600146 A ROA201600146 A RO A201600146A RO 201600146 A RO201600146 A RO 201600146A RO 132130 A2 RO132130 A2 RO 132130A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
hive
bees
wall
compartments
movable wall
Prior art date
Application number
ROA201600146A
Other languages
English (en)
Other versions
RO132130B1 (ro
Inventor
Dragoş Militaru
Original Assignee
Dragoş Militaru
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Dragoş Militaru filed Critical Dragoş Militaru
Priority to ROA201600146A priority Critical patent/RO132130B1/ro
Publication of RO132130A2 publication Critical patent/RO132130A2/ro
Publication of RO132130B1 publication Critical patent/RO132130B1/ro

Links

Landscapes

  • Catching Or Destruction (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un dispozitiv pentru înlocuirea sau completarea mătcilor lipsă în familiile de albine, destinat operaţiunilor apicole. Dispozitivul conform invenţiei este constituit dintr-o ramă (1) standard, pe care sunt create două compartimente, unul superior şi altul inferior, despărţite între ele de o stinghie (2) prevăzută cu mai multe canale verticale, prin care albinele şi matca din cele două compartimente pot trece dintr-un loc în altul, şi care sunt mărginite, în spate, printr-un perete (3) fix din plasă metalică ambutisată cu ochiurile de 3 mm, iar în faţă, de un perete (5) mobil inferior şi de un perete (6) mobil superior, confecţionaţi din aceeaşi plasă, şi care pot glisa lateral în nişte caneluri, astfel încât între peretele (3) fix şi pereţii (5 şi 6) mobili să existe un spaţiu de 7...8 mm care să permită mişcarea în voie a albinelor şi a mătcii din cele două compartimente, sub peretele (5) mobil inferior fiind amplasată şi o gratie (9) Hanneman.

Description

Invenția se referă la un dispozitiv pentru înlocuirea sau completarea mătcilor lipsă în familiile de albine, destinat operațiunilor apicole atunci când matca a îmbătrânit și nu mai este productivă, a roit cu o parte a familiei de albine, a fost eliminată de o altă matcă neîmperecheată sau a murit din cauze diverse.
în practica apicolă modernă, înlocuirea mătcilor necorespunzătoare cu mătci împerecheate de bună calitate sau a celor care lipsesc este o provocare pentru toți apicultorii, într-o stupină trebuind să fie schimbat anual până la 50% din efectivul mătcilor care nu mai corespund din punct de vedere productiv din cauza vârstei. Ei știu că dacă introduc o matcă nouă în stup, albinele ar ataca-o ca pe orice alt intrus, formând un ghem pe ea și omorând-o. De aceea, noua matcă trebuie protejată până când albinele din stup se familiarizează cu feromonii emanați de ea și o acceptă.
Sunt cunoscute mai multe colivii sau cuști pentru transferul mătcilor, cum ar fi cele de tip Miller, Benthon sau Zander, în care un număr redus de albine însoțesc o matcă împerecheată, aceste colivii având și un mic compartiment cu provizii. Dezavantajul coliviilor constă în spațiul redus și nefamiliar în care matca se poate mișca, producându-i un stres care poate să-i lungească perioada de readaptare și chiar să-i slăbească capacitatea de reproducere în noul stup.
Se cunoaște o structură închisă, ca o cutie suspendată, în care matca este introdusă printr-un orificiu și închisă înăuntru, și care este prevăzută cu o serie de fante de hrănire prin care o parte din albinele din stup vin treptat în contact cu matca, iar după ce s-au familiarizat cu ea o și hrănesc (brevet EP 1844651 A2). Dezavantajul acestei structuri constă în faptul că ea ocupă destul de mult spațiu în stup, iar camera de primire este destul de largă și nu elimină complet pericolul atacării mătcii de albinele rezidente.
Se mai cunoaște și o cutie, în care pot încăpea până la 6 rame cu faguri, pentru înlocuirea mătcilor și blocarea pontei, dar și pentru formarea, conservarea și transportul de micro-nuclee și/sau restricționarea creșterii puietului, ce poate fi încastrată într-un stup mai mare sau într-un cat superior (brevet FR 2575900 A1). în plus, această cutie poate îndeplini și alte funcțiuni conexe, cum ar fi: transferarea unei întregi familii de albine dintr-un stup în altul și formarea unor nuclee de împerechere. în mod inevitabil, realizarea atâtor scopuri operaționale complică a 2016 00146
01/03/2016 excesiv cutia și îi măresc dimensiunile, ocupând un spațiu important în stup, în detrimentul ramelor productive, din care cauză este eficientă numai în stupii mari sau supraetajați, specifici fermelor apicole intensive. Totodată, datorită gabaritului, cutia poate să dezorganizeze familia de albine din stup, atât la introducerea, cât și la scoaterea ei.
Problema tehnică pe care o rezolvă invenția constă în alcătuirea și dimensionarea exactă a spațiului de interacțiune dintre albine și matcă în interiorul unui dispozitiv pentru înlocuirea sau completarea mătcilor, astfel încât să se micșoreze cât mai mult atât stresul mătcii cauzat de transferul și acomodarea ei în noul stup, cât și perioada de acceptare de către noua familie de albine.
Invenția înlătură dezavantajele dispozitivelor menționate mai sus și rezolvă problema tehnică prin aceea că pe o ramă standard sunt create două compartimente, unul superior și altul inferior, despărțite între ele de o stinghie prevăzută cu mai multe canale prin care matca și albinele care o însoțesc în cele două compartimente pot trece dintr-unul în altul, și care sunt mărginite în spate printr-un perete fix, din plasă metalică ambutisată cu ochiurile de cca. 3 mm, iar în față, de doi pereți mobili, confecționați din același material, și care pot glisa lateral în niște caneluri aplicate respectiv în speteaza superioară, în cea inferioară și în stinghie, astfel încât între pereții ficși și cei mobili să existe un spațiu de cca. 7-8 mm care să permită mișcarea în voie a albinelor și a mătcii din cele două compartimente, dar care să împiedice formarea ghemurilor pe matcă, iar imediat sub peretele mobil inferior fiind amplasată și o gratie Hannemann.
Dispozitivul pentru înlocuirea sau completarea mătcilor lipsă în familiile de albine, conform invenției, prezintă următoarele avantaje:
- probabilitate sporită de acceptare a noii matei, micșorându-se astfel pierderile de material genetic de calitate;
- spațiu mărit de socializare, care dezvoltă la albine un comportament permisiv și tolerant față de noua matcă, acceptând-o mai repede;
- nu mai este necesară orfanizarea familiei de albine la care se schimbă matca și, de cele mai multe ori, nici scoaterea temporară a puietului necăpăcit din stup până la acceptarea noii mătei;
- monitorizare și evaluare facilă a etapelor specifice procesului.
Se dă în continuare un exemplu de realizare a invenției, în legătură cu figurile 1, 2, 3 și 4 care reprezintă schematic:
a 2016 00146
01/03/2016
- fig. 1 - vedere din față a dispozitivului;
- fig. 2 - vedere din spate a dispozitivului;
- Fig. 3 - vedere a peretelui mobil inferior;
- fig. 4 - vedere a peretelui mobil superior.
Dispozitivul pentru înlocuirea sau completarea maicilor lipsă în familiile de albine, conform invenției, se compune dintr-o ramă 1 de dimensiuni standard, confecționată din lemn, pe care este dispusă o stinghie 2 orizontală, fixată între mijloacele celor două speteze laterale, iar pe toată suprafața cuprinsă între spetezele ramei, inclusiv pe stinghia 2, este amplasat un perete 3 fix confecționat dintr-o plasă metalică ambutisată cu ochiurile de cca. 3 mm, prinsă pe conturul spetezelor și pe stinghia 2 cu niște șipci 4 subțiri din lemn cu ajutorul unor capse metalice sau a unor mici șuruburi pentru lemn, constituind spatele dispozitivului. în fața dispozitivului, sunt amplasați doi pereți mobili, un perete 5 mobil inferior și un perete 6 mobil superior, care glisează lateral în niște caneluri practicate în niște șipci 7 orizontale din lemn, prinse de speteaza superioară, de stinghia 2 și de speteaza inferioară tot cu ajutorul unor capse sau șuruburi pentru lemn, ca și șipcile 4 ale peretelui 3 fix, doar că sunt ceva mai groase pentru a permite executarea canelurilor de alunecare. Peretele 5 mobil inferior este constituit doar din plasă metalică ambutisată, fără șipci de rigidizare pe contur, însă având o scurtă tijă 8 orizontală din lemn pentru manevrarea lui manuală. Imediat sub peretele 5 mobil inferior este introdusă prin glisare, în aceleași caneluri ca și acesta, o gratie 9 Hannemann. Peretele 6 mobil superior, este confecționat din aceeași plasă metalică ambutisată, dar el are prinse pe contur niște șipci 10 din lemn, similare ca grosime șipcilor 4, precum și o șipca 11 mediană verticală, în scopul rigidizării întregului perete și ușurării manevrării lui manuale. La capătul lateral, șipca 10 are o degajare 12 semirotundă înclinată, care se regăsește în oglindă și pe speteaza din dreptul ei, pentru facilitarea introducerii mătcii fără a o deteriora.
După cum se poate constata, dispozitivul prezintă două compartimente, unul superior și altul inferior, astfel dimensionate încât distanța dintre peretele 3 fix și cei doi pereți 5 și 6 mobili din plasă metalică ambutisată să fie de cca. 7-8 mm, pentru a permite deplasarea nestânjenită a mătcii și a albinelor din interiorul dispozitivului, dar și pentru a împiedica formarea eventualelor ghemuri din partea unor albine mai agresive care să atace matca. Totodată, atât matca cât și albinele care o însoțesc a 2016 00146
01/03/2016 pot trece dintr-un compartiment în altul, grație unor canale verticale de legătură practicate în stinghia 2 și dimensionate corespunzător (nefigurate pe desene).
Utilizarea dispozitivului este foarte simplă și se desfășoară cursiv în mai multe faze. Pentru început, dacă stupul mai are încă matcă, aceasta se îndepărtează din stup și se omoară sau se păstrează într-o colivie. Apoi, se deschide peretele 6 mobil superior și în compartimentul superior sunt introduse albine prin scuturarea unei rame cu puiet în creștere, după care compartimentul superior este închis. Dacă nu se dispune de rame cu puiet în creștere, se vor pune albine care se găsesc pe o ramă oarecare. Apoi, peste tot dispozitivul, ca și peste ramele cu albine din stup, se pulverizează un ceai aromat din plante, neîndulcit, care are rolul de a șterge semnătura chimică lăsată de vechea matcă, pentru a accelera acomodarea. Cu multă grijă, noua matcă se unge cu puțină miere și se introduce și ea în compartimentul superior, întredeschizând peretele 6 mobil superior și eliberând-o înăuntru prin degajarea 12, după care compartimentul superior este închis la loc. Dispozitivul este amplasat imediat în stup, în mijlocul cuibului, pe cât posibil între două rame cu puiet, iar vechea matcă, cea care a fost schimbată, este așezată moartă pe sau lângă dispozitiv pentru ca albinele din stup să conștientizeze faptul că le trebuie altă matcă. Stupul este apoi închis și aranjat pe poziția lui în stupină.
în jurul dispozitivului are loc un schimb de informații și de feromoni între matcă și albine, spațiul mărit de contact atenuând comportamentul agresiv și facilitând o socializare rapidă între albinele din stup cu noua matcă și cu albinele care o însoțesc, cu atât mai mult cu cât în perioada acomodării, acestea din urmă nu au provizii de hrană, hrănirea lor fiind asigurată de către albinele din afara dispozitivului, prin ochiurile plasei pereților ficși și mobili.
După trecerea unui interval de 12 - 24 de ore, în funcție de evoluția procesului de acomodare și de acceptare a mătcii, peretele 5 mobil inferior este scos, iar albinele din interiorul dispozitivului pot ieși în stup, prin gratia 9 Hannemarin, iar albinele din stup pot intra în dispozitiv, venind în contact direct cu matca, care rămâne captivă în continuare în dispozitiv.
După alte 12 - 24 de ore de la scoaterea peretelui 5 mobil inferior, se scoate și gratia 9 Hannemann, matca putând astfel ieși și ea în stup, integrându-se în noua familie de albine.
Λ a 2016 00146
01/03/2016 în final, după 12 - 24 de ore de la scoaterea gratiei 9 Hannemann, se face o verificare atentă a stupului, pentru prezența mătcii și existența unei stări de normalitate în familia de albine. Cu această ocazie, dispozitivul este scos din stup.
în toate fazele, comportamentul albinelor va fi monitorizat îndeaproape, duratele concrete de timp la care se vor întreprinde pașii de mai sus depinzând atât de starea familiei de albine, cât și de factorii externi.

Claims (4)

  1. REVENDICĂRI
    1. Dispozitiv pentru înlocuirea sau completarea mătcilor lipsă în familiile de albine, caracterizat prin aceea că pe o ramă (1) standard sunt create două compartimente, unul superior și altul inferior, despărțite între ele de o stinghie (2) prevăzută cu mai multe canale verticale prin care matca și albinele care o însoțesc în cele două compartimente pot trece dintr-unul în altul, și care sunt mărginite în spate printr-un perete (3) fix din plasă metalică ambutisată cu ochiurile de cca. 3 mm, iar în față, de un perete (5) mobil inferior și de un perete (6) mobil superior, confecționați din aceeași plasă, și care pot glisa lateral în niște caneluri aplicate respectiv în speteaza superioară, în cea inferioară și în stinghia (2), astfel încât între peretele fix și cei mobili să existe un spațiu de cca. 7-8 mm care să permită mișcarea în voie a mătcii și a albinelor din cele două compartimente, dar care să împiedice formarea eventualelor ghemuri de albine pe matcă.
  2. 2. Dispozitiv conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, imediat sub peretele (5) mobil inferior, este introdusă prin glisare în aceleași caneluri ca și acesta o gratie (9) Hannemann, care, atunci când peretele (5) mobil inferior va fi îndepărtat la un moment dat, să împiedice ieșirea mătcii din dispozitiv.
  3. 3. Dispozitiv conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că peretele 6 mobil superior are la un capăt o degajare (12) prin care să poată fi introdusă matca, întredeschizând câțiva centimetri compartimentul superior, după care acesta să fie închis la loc.
  4. 4. Dispozitiv conform revendicărilor 1, 2 și 3, caracterizat prin aceea că, după îndepărtarea vechii matei din stup, se deschide peretele (6) mobil superior și în compartimentul superior sunt introduse albine prin scuturarea unei rame cu albine care au puiet în creștere, după care compartimentul superior este închis și se pulverizează peste tot dispozitivul, ca și peste toate ramele din stup, un ceai aromat din plante, neîndulcit, apoi noua matcă se unge cu puțină miere și se introduce și ea în compartimentul superior prin degajarea (12), iar dispozitivul este amplasat în stup în mijlocul cuibului, pe cât posibil între două rame cu semănat sau cu puiet.
    a 2016 00146
    01/03/2016
    Y
    6.
    6.
    7.
    7.
    Dispozitiv conform revendicării 4, caracterizat prin aceea că, după trecerea unui interval de 12 - 24 de ore, în funcție de evoluția procesului de acomodare și de acceptare a mătcii, se scoate peretele (5) mobil inferior, iar albinele din interiorul dispozitivului pot ieși în stup, prin gratia (9) Hannemann, iar albinele din stup pot intra în dispozitiv, venind în contact direct cu matca, care însă rămâne mai departe captivă în dispozitiv.
    Dispozitiv conform revendicărilor 4 și 5, caracterizat prin aceea că, după alte 12 - 24 de ore de la scoaterea peretelui (5) mobil inferior, se scoate și gratia (9) Hannemann, matca putând ieși și ea în stup, integrându-se în noua familie de albine.
    Dispozitiv conform revendicărilor 4, 5 și 6, caracterizat prin aceea că, după 12 - 24 de ore de la scoaterea gratiei (9) Hannemann, se face o verificare finală a prezenței mătcii și a stării de normalitate în familia de albine, iar dispozitivul este scos din stup.
ROA201600146A 2016-03-01 2016-03-01 Dispozitiv pentru înlocuirea sau completarea mătcilor lipsă în familiile de albine RO132130B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201600146A RO132130B1 (ro) 2016-03-01 2016-03-01 Dispozitiv pentru înlocuirea sau completarea mătcilor lipsă în familiile de albine

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201600146A RO132130B1 (ro) 2016-03-01 2016-03-01 Dispozitiv pentru înlocuirea sau completarea mătcilor lipsă în familiile de albine

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO132130A2 true RO132130A2 (ro) 2017-09-29
RO132130B1 RO132130B1 (ro) 2019-12-30

Family

ID=59923587

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201600146A RO132130B1 (ro) 2016-03-01 2016-03-01 Dispozitiv pentru înlocuirea sau completarea mătcilor lipsă în familiile de albine

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO132130B1 (ro)

Also Published As

Publication number Publication date
RO132130B1 (ro) 2019-12-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2888934B1 (en) Production device for queen bees and royal jelly
US20160227745A1 (en) Beehive system
KR101287354B1 (ko) 로얄제리 채취용 이충벌집광
HU231081B1 (hu) Rajoztató berendezés méhek számára
KR100658428B1 (ko) 로얄제리 채취를 위한 양봉용 이충기의 채유육아광
KR101259018B1 (ko) 1군으로 2왕벌을 키우는 벌통
KR101820068B1 (ko) 탈착식 꿀벌 교미벌통
CN105360018A (zh) 一种子蜜分离的巢脾框
RO132130A2 (ro) Dispozitiv pentru înlocuirea sau completarea mătcilor lipsă în familiile de albine
KR20110015488A (ko) 이중바닥 벌통
KR200435155Y1 (ko) 벌통용 소비의 상하단 높이조절장치
CN105900862B (zh) 卧放式树干蜜蜂蜂箱
KR101174425B1 (ko) 사봉 수집 장치
Ahmad et al. Mass rearing of queen bees, apis mellifera l.(hym: apidae) for bee colony development raised under the temperate conditions of kashmir
KR200458813Y1 (ko) 양봉용 이충소비
WO2008087398A1 (en) Apparatus for a hive
KR200412845Y1 (ko) 로얄제리 채취를 위한 양봉용 이충기의 이충탈착식채유광
JP2015061535A (ja) 養蜂用巣枠及び養蜂用巣箱
KR20110006078U (ko) 양봉용 인공벌집
CN214758611U (zh) 一种南方早春授粉蜂箱
ES1272951U (es) Caja desparasitadora de abejas.
CN211910140U (zh) 一种脱蜂板
CN210299048U (zh) 一种组合式隔王板组件
CZ201526A3 (cs) Past na samovychycení včelí matky z úlu včel
CA2450305C (en) Screen insert for beehive