RO120529B1 - Compoziţie antioxidantă pe bază de extracte naturale, pentru tratarea psoriazisului - Google Patents

Compoziţie antioxidantă pe bază de extracte naturale, pentru tratarea psoriazisului Download PDF

Info

Publication number
RO120529B1
RO120529B1 ROA200200595A RO200200595A RO120529B1 RO 120529 B1 RO120529 B1 RO 120529B1 RO A200200595 A ROA200200595 A RO A200200595A RO 200200595 A RO200200595 A RO 200200595A RO 120529 B1 RO120529 B1 RO 120529B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
officinalis
psoriasis
antioxidant
composition based
plants
Prior art date
Application number
ROA200200595A
Other languages
English (en)
Inventor
Constantin Andrei
Original Assignee
Institutul De Tehnologie Chimică - Itec S.A.
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Institutul De Tehnologie Chimică - Itec S.A. filed Critical Institutul De Tehnologie Chimică - Itec S.A.
Priority to ROA200200595A priority Critical patent/RO120529B1/ro
Publication of RO120529B1 publication Critical patent/RO120529B1/ro

Links

Landscapes

  • Medicines Containing Plant Substances (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la o compoziţie antioxidantă, pe bază de extracte naturale, pentru tratarea psoriazisului, ce constă în aceea că, cuprinde flavonoide, terpenoide, alantoină şi derivaţi antracenici, extrase la o temperatură cuprinsă între 30...60°C, din plantele: Arctium lappa, Rumex acetosa, Urtica dioica, Viola tricolor, Calendula officinalis, Achillea mellifolium, Equisetum arvense, Chelidonium maius, Salvia officinalis, Hypericum perforatum, Chamomillae flos, Borago officinalis, Cynara scolymus, seminţe de strugure negru, Gallium molluga, Aristolochia clematitis, Symphytum officinalis, Rosa centifolia, astfel alese, încât raportul dintre antioxidant/antifungic/cicatrizant/antihepatic/diuretic/tonic limfatic/antiinflamator/relaxant nervos să fie: 0...3 : 0...3 : 0...3 : 0...1 : 0...1 : 0...1 : 0...1 : 0...3.

Description

Invenția se referă la o compoziție antioxidantă pe bază de extracte naturale, pentru tratarea psoriazisului, cu utilizare în domeniul fitoterapeutic.
Această boală de piele, ce apare din cauze necunoscute până în prezent, afectează circa 3% din populația globului, în țările nordice ajungând până la 6-8%.
Declanșarea ei se produce de obicei până la vârsta de 20 ani, dar sunt afectate toate categoriile de vârstă. Boala apare cu una sau două leziuni până la o extindere pe tot corpul și degenerează dintr-o problemă de cosmetică până la desfigurare. Sănătatea generală nu este afectată de obicei, numai în cazurile în care boala este asociată cu artrita. Nu se exagerează, dacă se spune că, în cazurile extreme, boala poate ruina vieți, fizic, emoțional și economic.
Boala se dezvoltă de obicei încet, urmând calea tipică de accentuare (înflorire) și retragere.
Plăcile caracteristice sunt demarcate precis, deseori nu provoacă mâncărimi, sunt roșii și ridicate, acoperite cu scuame argintii, care uneori sângerează ușor. Aceste leziuni se vor vindeca fără să lase urme și fără a afecta creșterea firului de păr. Unghiile pot crește într-un mod jalnic. Unii pacienți au tendința de a căpăta psoriazis pe locurile de traumă fizică sau iritație (fenomenul Koebner).
Locurile obișnuite de apariție a psoriazisului sunt: proeminențele osoase (genunchi, coate, spate), scalp, urechi externe, unghii, sprâncene, fese, și ocazional, generalizat, pe trunchi.
Unele cazuri sunt asociate cu artrite severe, de exemplu poliartrita reumatoidă. Această maladie a pielii nu este contagioasă în nici un fel.
Studii clinice au arătat ca psoriazisul poate fi cauzat de o mulțime de factori, plecând de la dietă, stres fizic și emoțional, până la șocuri nervoase. Tot ce este cunoscut cu certitudine este că anumiți oameni sunt genetic predispuși la această boală și că poate fi declanșată de boli infecțioase, colesterol excesiv, stresuri emoționale și fiziologice, alcool și o anumită dietă.
Tratamentele medicale, cunoscute până în prezent, pentru psoriazis, cu corticosteroizi, retinoizi, metrotrexat (citostatice) și alte produse chimice, micșorează simptomele bolii, dar cu ce preț ? Acestea se aplică în general extern, dar și intern, și nu sunt legate de factorii fundamentali care declanșează boala. Se subliniază o listă de efecte secundare asociate acestor tratamente.
Corticosteroizii pot cauza infecții, osteoporoză avansată, tensiune sanguină, niveluri scăzute de potasiu ce duc la slăbirea mușchilor, scăderea vitaminei D și a zincului din sânge, iar la copii pot interfera cu creșterea.
Efectele secundare ale retinoizilor includ pierderea părului, gingivită severă necesitând chiar extragerea dinților, creșterea colesterolului, umflarea, uscarea și iritarea pleoapelor și/sau a buzelor și, în final, malformarea fătului.
Metrotrexatul (citostatic), utilizat în tratarea îndelungată a psoriazisului, produce serioase efecte secundare ca: dereglări ale ficatului și rinichilor, scăderi ale sistemului imunitar, interferența cu metabolismul acidului folie, oboseala, iritarea stomacului și intestinului până la producerea de ulcere, hemoragii, pierderea părului etc. Din cauza acestor efecte secundare ale compușilor chimici folosiți în tratarea psoriazisului, au fost intensificate cercetările privind obținerea unor principii active din plante, folosite atât în tratamentul intern, cât și în cel extern.
Astfel, s-au dezvoltat unguente pe baza extractului de Mahonia aquifolium (familia Berberidaceae) - un arbust ornamental ce crește în pădurile Nord-Americane pe coasta Pacificului și care s-au dovedit eficiente în tratarea psoriazisului. Extractul din coajă și
RO 120529 Β1 rădăcină de Mahonia conține alcaloizi, ce s-au dovedit a fi agenți puternici antimicrobieni și 1 antifungici, și care inhibă și creșterea unor variate tumori celulare. De asemenea, ei induc o activitate puternic antioxidantă, care inhibă creșterea celulelor anormale din piele (keratino- 3 cite) și micșorează inflamația.
Au fost obținute și extracte din plante sub formă de sucuri cu efect miraculos asupra 5 unui număr mare de maladii, inclusiv psoriazis. Pe această linie se nominalizează sucul polinezian Noni - extract din fructul plantei cu același nume Noni (Morinda citrifolia), care 7 crește în Polinezia, Malaezia, Australia și sud-estul Asiei.
Problema, pe care o rezolvă prezenta invenție, este de a realiza o compoziție antioxi- 9 dantă naturală, care să conducă la tratarea și vindecarea definitivă a psoriazisului.
Compoziția pe bază de extracte naturale, conform invenției, constă în aceea că 11 aceasta cuprinde flavonoide, alantoină, terpenice, alcaloizi și derivați antracenici, extrase la temperatura cuprinsă între 30 și 60°C, din plantele: Arctium lappa, Rumex acetosa, Urtica 13 dioica, Viola tricolor, Calendula officinalis, Achillea mellifolium, Equisetum arvense, Chelidonium majus, Salvia officinalis, Hypericum perforatum, Chamomillae flos, Borago officinalis, 15 Cynara scolymus, semințe de strugure negru, Gallium molluga, Aristolochia clematitis, Symphytum officinalis, Roșa centifolia, astfel alese ca raportul dintre antioxidant/ antifun- 17 gic/cicatrizant/antihepatic/diuretic/tonic limfatic/antiinflamator/relaxant nervos să fie: 0...3 : 0...3:0...3:0...1 :0...1 :0...1 :0...1:0...1. 19
Compoziția antioxidantă pe bază de extracte naturale, pentru tratarea psoriazisului, prezintă următoarele avantaje:21
- compușii activi sunt substanțe bioactive extrase din plante, fără a avea efecte secundare, comparativ cu produșii chimici de sinteză;23
- plantele folosite ca materii prime sunt plante medicinale uzuale;
- procedeul de separare a concentratelor se realizează în condiții care nu alterează 25 calitatea și concentrația principiilor active extrase;
- eficiența compoziției este ridicată, efectul ei fiind vizibil chiar după câteva zile.27 în ultimul timp, a fost obținut un număr mare de antioxidanți naturali, compuși extrași din diferite plante și care au o largă recomandare pentru diferite maladii. Nu în toate cazurile 29 se obțin rezultatele așteptate, iar uneori este nevoie de un timp îndelungat de tratament. Această comportare se datorează în parte modului de extracție, care poate reduce concen- 31 trația principiilor active găsite inițial în plante, eficienței acestora, specificului maladiei, imunității organismului etc. 33
Efectul terapeutic al acestor produse/extracte din plante se datorează activității lor antioxidante asupra radicalilor liberi. în ultimul timp, un număr mare de boli (boli cardiovascu- 35 lare, cancer, boli de ochi, boli neurologice, cât și procese de îmbătrânire ale organismului uman) sunt influențate și tratate cu antioxidanți, unii dintre ei fiind vitaminele: vitamina A, 37 β-carotenul, vitamina E, tocotrienolii și vitamina C.
Acești antioxidanți acționează asupra radicalilor liberi din organism:39
O‘2 - superoxid
HO’ - radical hidroxil41
HO’2 - radical hidroperoxil
L' - radical lipidic43
LO2’ - radical peroxil lipidic
LO' - radical alcoxil lipidic45 no2· > radicali derivați de la NO2 și NO47
NO’
RO 120529 Β1
RS’ - radicalul thyl
P’ - radical proteinic sau altor specii oxigenate neradicalice (prooxidanți), dar foarte reactive: H2O2,1O2, LOOH, HOCI, O3, care atacă celula sau intervin nefast în procese metabolice cu scăderea imunității organismului.
Pentru a dezvolta o terapie specifică acestei boli, este important a înțelege procesele care stau la baza dezvoltării acestor celule în piele. Epiderma este în întregime celulară. în pielea normală, timpul necesar unei celule epidermice să evolueze de la apariție până la descuamare este aproximativ de 28 zile, în timp ce celulele psoriazice parcurg acest proces în 3-4 zile, aproximativ de 9 ori mai repede decât normal. Astfel, fiind o maturare inadecvată, se formează plăci din celulele afectate. Cauza care stă la baza creșterii rapide a celulelor epiteliale, caracteristică psoriazisului, este necunoscută. Multe dintre terapiile psoriazisului sunt direcționate către eliminarea netraumatică a plăcilor, în așa fel, încât să se înlăture orice disconfort.
Pornind de la aceste constatări, rațiunea pentru care s-a conceput tratamentul psoriazisului a fost asocierea de plante cu principii active antioxidante și experimentarea în diferite rapoarte, împreună cu cele cu efect antifungic, avându-se în vedere totodată și protecția hepatică.
Datorită manifestărilor clinice, specifice psoriazisului de tip inflamator, manifestate prin prurit, s-a ținut cont, în alegerea acestui raport, de plante pentru drenaj diuretic și limfatic, împreună cu altele cu efect antiinflamator și relaxant nervos.
Compoziția antioxidanată, obținută poate fi administrată sub formă de unguente (creme sau geluri). Drept excipienți pentru unguente, se pot folosi: lanolină, stearină, ulei de măsline sau floarea soarelui, uleiuri de răpită, soia sau amestecurile lor, ulei mineral alb -parafinic, glicerina, poliglicoli, polipropilenglicol, etanol, amine, ceară de albine sau monoesteri și diesteri ai acidului fumărie.
Excipienții împreună cu alcoolul etilic se pot folosi și ca agenți de extracție a principiilor active din plante, la temperaturi de 2O...4O°C.
Se prezintă, în continuare, câteva exemple de realizare.
Exemplul 1. Se amestecă 3 g rădăcină de brusture, 5 g gălbenele, 5 g petale de trandafir, 2 g rostopască, 2 g sunătoare, 3 g mușețel, 2 g trei frați pătați și se macină.
Pulberea obținută se introduce într-un vas, împreună cu 50 ml de alcool etilic și se macerează sub agitare, timp de 12 h, după care soluția se separă prin centrifugare.
Soluția alcoolică se concentrază la 3O...4O°C și se separă de alcool, sub vid.
Compoziția de antioxidanți realizată se folosește la obținerea cremei cu vaselină, cu monoetanolamină 5...10%. Unguentele lichide se obțin prin folosirea ca excipienți a uleiului parafinic alb, uleiului de măsline sau de floarea soarelui.
Produsele obținute au fost testate pe bolnavi cu psoriazis generalizat. După aplicarea produsului, s-a observat o ameliorare, după câteva zile. Eficiența este prezentată în tabelul 1. Aplicarea pe pielea capului a condus la o ameliorare mai rapidă. După vindecare, pielea a rămas netedă, fără cicatrici.
De menționat că, concomitent cu aplicarea unguentelor, bolnavii au urmat și o vitamino-terapie prescrisă, cu vitaminele E, A și C.
Exemplul 2.50 g trei frați pătați, 10 g gălbenele, 10 g brusture și 30 g limba mielului, macerate în alcool etilic (100 ml), timp de 30 h, se centrifughează și se separă de alcoolul etilic ca în exemplul 1. Compozițiile astfel obținute se folosesc la creme și unguente ca în exemplul 1.
Rezultatele privind tratarea psoriazisului sunt prezentate în tabelul 1.
RO 120529 Β1
Exemplul 3.15 g gălbenele și 10 g mărul lupului se macerează timp de 60 h în alcool 1 etilic, după care se filtrează prin centrifugare. După eliminarea alcoolului etilic, compoziția se adaugă în proporție de 3...5% în ulei parafinic, folosindu-se în exclusivitate drept unguent 3 pentru tratarea psoriazisului, cu efecte vizibile de vindecare după 15-25 zile (vezi tabelul 1).
Exemplul 4.15 g gălbenele și 10 g trei frați pătați, 10 g petale de trandafir urmează 5 extracția cu ulei alb parafinic la 40°C, timp de 48 h. După extracție, produsul se centrifughează și se folosește ca unguent. Eficiența este prezentată în tabelul 1. 7
Exemplul 5. 40 g gălbenele, 20 g petale de trandafir, 20 g sunătoare, 20 g mușețel au urmat același procedeu ca în exemplul 1, obținându-se un produs cu acțiune bună în 9 tratarea psoriazisului (vezi tabelul 1).
Exemplul 6. Aceleași cantități de plante ca în exemplul 1 au fost extrase cu glicerină 11 la 40°C, timp de 48 h. Produsul filtrat (P1) a fost folosit la obținerea unui gel după formula: 5 g metilceluloză, 100 ml apă distilată, 1 g concentrat P1. 13
Gelul a dat rezultate bune, în special, în tratarea pielii capului (vezi tabelul 1). în acest produs se poate introduce și un agent tensioactiv adecvat, care să ușureze spălarea capului 15 și a corpului și să evite iritarea pielii.
în tabelul 1 se prezintă timpul de stopare a proliferării celulelor și timpul de dispariție 17 a inflamației, pentru cele 6 exemple.
Exemplul Timpul de stopare a proliferării celulelor* (zile) Timpul de dispariție a inflamației **(zile)
1 6 45
2 4 26
3 4 25
4 6 27
5 8 30
6 12 60
*) Timpul de stopare a proliferării celulelor - timpul la care dispare formarea de scuame 27 * *) Timpul de dispariție a inflamației - timpul la care dispare culoarea roșie a pielii bolnave.
Din experimentările făcute pe 20 pacienți, s-a ajuns la concluzia că raportul în părți greutate al plantelor selectate a putut fi ales în funcție de acțiunea acestora, astfel: antioxi- 31 dant/antifungic/cicatrizant/antihepatic/diuretic/tonic limfatic/antiinflamator/relaxant nervos, fiind 0-3: 0-3: 0-3: 0-1: 0-1: 0-1. 33
De menționat că unele dintre plantele selectate cumulează mai multe acțiuni, după cum urmează: 35
- Articum lappa: diuretic, antiseptic, antihepatic, astringent, laxativ;
- Calendula officinalis: cicatrizant, calmant, antiinflamator; 37
- Viola tricolor, diuretic, relaxant;
- Chelidonium majus: antiseptic, antitumoral, hepatic, tonifiant, sedativ; 39
- Symphytum officinalis: antiinflamator, antimicotic, cicatrizant, emolient;
- Borago officinalis: cicatrizant; 41
- Urtica dioica: diuretic, depurativ;
- Allium salivum: antiseptic; 43
- Arthemis nobilis: sedativ, antiseptic;
RO 120529 Β1
- Cynara scolymus: antihepatic;
- Roșa centifolia: antiseptic, antimicotic, astringent;
- Hypericum perforatum: astringent, antiseptic;
- Salvia officinalis: antiseptic.
în continuare, se dau exemple în tabelul 2, care prezintă timpul de inflamație în funcție de raportul diferitelor plante selectate.
Tabelul 2
Nr. exp. Plante Raport Timp de dispariție a inflamației (zile)
7 Articum lappa/Calendula officinalis/ Viola tricolor/Borago officinalis/ Anthemis nobilis 0,5/0,3/0,2/0,2/0,2 25
8 Roșa centifolia/Chelidonium majus/ Arthemis nobilis/Salvia officinalis 0,6/ 0,2/ 0,4/ 0,2 35
9 Cynara scolymuslSymphytum officinalis/Rumex acetosal Calendula officinalislAlchillea mellifolium 0,5/0,1/0,2/0,3/0,4 50
Plantele au fost extrase după mărunțire, în ulei de rapiță sau ulei de soia, la temperatura 50 - 60°C, timp de 12 h. Produsele după separare au fost folosite ca unguente în tratarea psoriazisului.
S-a observat că gălbenelele, sunătoarea, limba mielului și mărul lupului au o acțiune cicatrizantă mai bună, comparativ cu celelalte plante folosite.
Unele concentrate de antioxidanți se pot folosi și intern, prin adăugarea acestora la sucuri de fructe proaspete, în concentrații bine definite.
Modul de acțiune a acestor compoziții antioxidante este de a inhiba și a stopa radicalii liberi - inamicii celulelor - care deteriorează membranele celulare și sunt cauza proliferării unor boli uneori incurabile precum psoriazisul.

Claims (1)

  1. Revendicare
    Compoziție antioxidantă pe bază de extracte naturale, pentru tratarea psoriazisului, caracterizată prin aceea că aceasta cuprinde flavonoide, terpenoide, alantoină și derivați antracenici, extrase la temperatură cuprinsă între 30 și 60°C, din plantele: Arctium lappa, Rumex acetosa, Urtica dioica, Viola tricolor, Calendula officinalis, Achillea mellifolium, Equisetum arvense, Chelidonium majus, Salvia officinalis, Hypericum perforatum, Chamomillae flos, Borago officinalis, Cynara scolymus, semințe de strugure negru, Gallium molluga, Aristolochia clematitis, Symphytum officinalis, Roșa centifolia, astfel alese ca raportul dintre antioxidant/ antifungic/cicatrizant/antihepatic/diuretic/tonic limfatic/antiinflamator/relaxant nervos să fie: 0...3 : 0...3 : 0...3 : 0...1 : 0...1 : 0...1 : 0...1: 0...1.
ROA200200595A 2002-05-13 2002-05-13 Compoziţie antioxidantă pe bază de extracte naturale, pentru tratarea psoriazisului RO120529B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200200595A RO120529B1 (ro) 2002-05-13 2002-05-13 Compoziţie antioxidantă pe bază de extracte naturale, pentru tratarea psoriazisului

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200200595A RO120529B1 (ro) 2002-05-13 2002-05-13 Compoziţie antioxidantă pe bază de extracte naturale, pentru tratarea psoriazisului

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO120529B1 true RO120529B1 (ro) 2006-03-30

Family

ID=36284441

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200200595A RO120529B1 (ro) 2002-05-13 2002-05-13 Compoziţie antioxidantă pe bază de extracte naturale, pentru tratarea psoriazisului

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO120529B1 (ro)

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP1867322A1 (en) 2006-06-12 2007-12-19 M. Cristina Fernández Rodríguez Topical composition for the treatment of psoriasis
ES2337122A1 (es) * 2008-08-18 2010-04-20 Vicente Juan Aparisi Marti Compuesto citoestatico-oncolitico, procedimiento de obtencion y uso externo e interno del mismo.
CN105125754A (zh) * 2015-09-29 2015-12-09 成都倍加特生物科技有限公司 一种可有效治疗银屑病的汤剂药物及其制备方法

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP1867322A1 (en) 2006-06-12 2007-12-19 M. Cristina Fernández Rodríguez Topical composition for the treatment of psoriasis
ES2337122A1 (es) * 2008-08-18 2010-04-20 Vicente Juan Aparisi Marti Compuesto citoestatico-oncolitico, procedimiento de obtencion y uso externo e interno del mismo.
CN105125754A (zh) * 2015-09-29 2015-12-09 成都倍加特生物科技有限公司 一种可有效治疗银屑病的汤剂药物及其制备方法

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR100960054B1 (ko) 탈모방지 및 두피개선을 위한 두발 화장품 조성물
US8668944B2 (en) Topical oil for treating physical ailments and method for making and applying the same
JP2017193560A (ja) 三白草抽出物を含有する皮脂生成抑制用組成物
KR20110082292A (ko) 아토피 및 여드름 피부에 효능을 보이는 황칠나무 추출물
KR20090017282A (ko) 항산화 효과를 가지는 한방 복합 약술 추출물을 함유하는화장료 조성물
KR102063686B1 (ko) 콩뿌리 추출물을 함유하는 피부 외용제 조성물
KR102300581B1 (ko) 식물추출물 또는 이의 분획물을 유효성분으로 함유하는 피부 상태 개선용 조성물
KR20170025367A (ko) 피부 개선용 조성물
JP2003081850A (ja) 皮膚化粧料
KR20150112103A (ko) 식물추출물 또는 이의 분획물을 유효성분으로 함유하는 피부 상태 개선용 조성물
JP4672269B2 (ja) 抗老化剤、血小板凝集抑制剤、抗酸化剤、抗アレルギー剤、皮膚化粧料及び飲食品
RO120529B1 (ro) Compoziţie antioxidantă pe bază de extracte naturale, pentru tratarea psoriazisului
KR20110037462A (ko) 님추출물을 함유하는 피부 염증 완화용 화장료 조성물
KR102689774B1 (ko) 피부 개선용 조성물
KR20240089120A (ko) 계지, 금은화, 향유, 오미자, 우방자, 및 목단피의 추출물을 포함하는 피부 노화 또는 피부염의 예방 또는 치료용 조성물 및 이를 이용한 방법
KR20210083236A (ko) 탈모 방지 및 두피 개선용 조성물
WO2019009663A1 (ko) 무좀 예방 및 개선용 조성물
KR102577528B1 (ko) 피부 개선용 조성물
KR20130070062A (ko) 한약재 혼합 추출물을 함유하는 항산화 또는 미백용 화장료 조성물
KR20180017974A (ko) 복합생약추출물을 유효성분으로 함유하는 여드름 예방 또는 치료용 화장료 조성물
KR20170135078A (ko) 율피 및 약용식물 추출 혼합물을 함유하는 피부외용제 조성물
KR101782962B1 (ko) 백혈병 치료용 조성물 및 몰약 추출물의 제조방법
KR102183896B1 (ko) 피부 개선용 조성물
KR20170025355A (ko) 피부 개선용 조성물
KR20210071395A (ko) 모링가 추출물 및 그라비올라 추출물을 유효성분으로 함유하는 모발 성장 촉진용 화장료 조성물