NO326163B1 - Fremgangsmate for kontroll av et heisanlegg, og et heisanlegg - Google Patents

Fremgangsmate for kontroll av et heisanlegg, og et heisanlegg Download PDF

Info

Publication number
NO326163B1
NO326163B1 NO20043471A NO20043471A NO326163B1 NO 326163 B1 NO326163 B1 NO 326163B1 NO 20043471 A NO20043471 A NO 20043471A NO 20043471 A NO20043471 A NO 20043471A NO 326163 B1 NO326163 B1 NO 326163B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
lift system
lift
indication
operating unit
control
Prior art date
Application number
NO20043471A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20043471L (no
Inventor
Werner Engel
Martin Rogger
Original Assignee
Inventio Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Inventio Ag filed Critical Inventio Ag
Publication of NO20043471L publication Critical patent/NO20043471L/no
Publication of NO326163B1 publication Critical patent/NO326163B1/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B5/00Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators
    • B66B5/0006Monitoring devices or performance analysers
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B1/00Control systems of elevators in general
    • B66B1/34Details, e.g. call counting devices, data transmission from car to control system, devices giving information to the control system
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B5/00Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators
    • B66B5/0006Monitoring devices or performance analysers
    • B66B5/0037Performance analysers

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Automation & Control Theory (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Indicating And Signalling Devices For Elevators (AREA)
  • Maintenance And Inspection Apparatuses For Elevators (AREA)
  • Elevator Control (AREA)
  • Chairs Characterized By Structure (AREA)

Abstract

Det er beskrevet en fremgangsmåte for kontroll av heisanlegg, og et heisanlegg med en heisstol, en heisdrivinnretning og en heisstyring (11) som omfatter et lager (12). For å unngå at en testende person gjør feil under en slik fremgangsmåte, eller i det minste å redusere feil, og å muliggjøre en komfortabel og pålitelig kontroll av et heisanlegg, opprettes ved hjelp av lagrede konfigurasjonsdata av heisanlegget et kontrollprogram i heisstyringen (11), avhengig av en valgt driftsmodus, som omfatter alle for kontrollen nødvendige trinn. Dessuten vises trinnene på en indikasjons- og betjeningsenhet (13) i en på forhånd bestemt rekkefølge, og de nødvendige parametre for gjennomføringen av trinnene mates inn via indikasjons- og betjeningsenheten (13).

Description

Oppfinnelsen vedrører en fremgangsmåte for kontroll av et heisanlegg. Dessuten vedrører oppfinnelsen et heisanlegg som er forsynt med en heisstol, en heisdrivinnretning og en heisstyring som omfatter et lager og som er koblet med en indikasjons- og betjeningsenhet.
Heisanlegg må etter installasjonen eller omfattende repara-sjonstiltak kontrolleres. Spesielt etter installasjonen av heisanlegget er en igangsettelse nødvendig ved hvilken mange parametre må justeres, og en omfangsrik og detaljert kontroll av heisanleggets komponenter må gjennomføres. Det må gjennomføres en rekke fremgangsmåtetrinn som må foretas etter installasjonen av alle mekaniske deler og alle elektriske komponenter for å sette anlegget i en tilstand for normal drift. Til de nødvendige fremgangsmåtetrinn av en igangsettelse hører bl.a. en kontroll av de mekaniske og elektriske installasjoner, en aktivering av de elektriske komponenter, en kontroll av drivinnretningen, konfigurasjonen av sjaktinformasjonen for bestemmelse av posisjonen og hastigheten av heisstolen og konfigurasjonen av en heisstyring, samt en anordning for måling av kabinlasten og kommunikasjonsgrensesnitt.
Etter igangsettelsen må heisanlegget underkastes en overtagelsestest. Overtagelsestesten gjennomføres av en for denne oppgave berettiget person, overtagelseskontrolløren, og omfatter en rekke prøver som er tvingende nødvendig å gjennomføre før heisanlegget overleveres til kunden, for å fastslå om anlegget tilfredsstiller de nødvendige spesifi-kasjoner eller om de lovmessige foreskrevne retningslinjer og normer er tilfredsstilt, eller om det foreligger mangler og i tilfellet hva de består i.
Denne overtagelsestest avsluttes med utstedelsen av en overtagelsesprotokoll som inneholder resultatene av de foretatte kontroller. Ifølge de lovmessige bestemmelser må overtagelseskontrolløren personlig ta ansvaret for resul-tatet av overtagelsestesten. Det må utstedes forskjellige sertifikater, f.eks. en konformitetsbekreftelse, en full-føringsavtale eller et overtagelsessertifikat som personlig må underskrives. Overtagelseskontrolløren har således en personlig interesse i å skaffe seg et pålitelig overblikk over alle betingelser som skal efterprøves inklusive de lovmessige normer og relevansen av de forskjellige resul-tater av overtagelsestesten på heisanleggets plassering.
De for tiden vanlige dokumentasjoner gjør det ikke lett å oppnå dette overblikk i hvert enkelt tilfelle, særlig når dokumentasjonene ofte inneholder oppgaver for én heistype, men inneholder i tillegg kryssreferanser til andre kilder, f.eks. lovmessige normer og spesifikke dataark for bestemte komponenter, som må bedømmes særskilt.
De konkrete trinn ved en igangsettelse og/eller overtagelsestest av et heisanlegg er som regel avhengig av heisanleggets spesifikke konfigurasjon. Herved er spesielt heisanleggets type eller konstruksjonsrekke og for-tolkningen av heisanlegget med hensyn til størrelse, effekt og komfort avgjørende.
Igangsettelsen og overtagelsestesten etter et vanlig møn-ster er krevende for kontrollpersonen og gir mange anledninger til å gjøre feil som kan bli oversett. Grunnen for dette består i at hvert heisanlegg er utformet indi-viduelt og krever således en individuell kontroll. Selv en installasjon av heisanlegg med samme konstruksjonsrekke i bygninger med forskjellige bygningsparametre krever forskjellige forholdsregler for igangsettelsen og overtagelsestesten. Videreutviklinger av heisanlegg krever en konstant tilpasning av forholdsreglene for igangsettelsen og overtagelsestesten. Disse videreutviklinger foreligger i et stort antall kompletterende dokumenter slik at i gang-setteren og overtagelseskontrolløren må treffe et stort antall avgjørelser i enkelttilfeller som avhenger av heisens konkrete konfigurasjon, f.eks. typen av heisen, typen av den anvendte drivinnretning, typen av den anvendte fangbremse, tolkningen av høyden av heissjakten, den maksimale last som skal transporteres, heisstolens maksimale hastighet etc, for å bestemme de tilsvarende forholdsregler ved igangsettelsen og overtagelsestesten. Ved det store antall av utvelgelsesavgjørelser kan det gjøres mange feil, spesielt å overse detaljer eller glemme noen forholdsregler.
Dessuten må det registreres et stort antall måleverdier hvorved det, avhengig av måleverdiene, må velges ytterligere forholdsregler, spesielt ved avvik mellom reelle verdier og nominelle verdier. Die nominelle verdier avhenger her delvis av flere parametre ved heiskon-figurasjonen og må bestemmes for hvert enkelt tilfelle. F.eks. avhenger virkningen av en fangbremse av bremsetypen og også av andre anleggsparametre såsom f.eks. massen og den på forhånd bestemte høyeste hastighet av heisstolen eller utleggingen av føringsskinnen for heisstolen.
For å gjennomføre en igangsettelse eller en overtagelsestest er en omfangsrik dokumentasjon nødvendig, som igangsetteren eller overtagelseskontrolløren må føre med seg for å være utstyrt for alle mulige anleggstyper og konfigurasjoner av en anleggstype. Hvis han skal ha med seg kun de mest nødvendige dokumenter for et spesifikt heisanlegg, må han hver gang treffe et målrettet utvalg, hvorved dokumenter lett kan glemmes eller feil dokumenter kan velges.
Fra EP 366097 er det kjent et heisanlegg som måles og inn-stilles ved hjelp av en datamaskin.
Oppfinnelsens oppgave består i å tilveiebringe en fremgangsmåte for kontroll av et heisanlegg hvor den testende person unngår feil eller de i det minste kan begrenses. Dessuten skal en slik fremgangsmåte muliggjøre en komfortabel og pålitelig overtagelse av et heisanlegg. Dessuten består oppfinnelsens oppgave i å angi et heisanlegg.
Denne oppgave løses ved de i krav 1 og 21 angitte trekk.
Oppfinnelsen baserer seg på at informasjonene over det spesielle heisanlegg delvis foreligger allerede under installasjonen, eller parametrene som er relevante for igangsettelsen eller overtagelsestestingen allerede er kjent for produsenten av heisanlegget. Heisanleggets produsent kjenner i hvert tilfelle de nødvendige trinn som er nødvendig for igangsettelsen og for overtagelsestestingen av heisanlegget.
Derfor foreslåes det ifølge oppfinnelsen å bestemme ved kontrollen av et heisanlegg alle nødvendige trinn ved hjelp av heisanleggets konfigurasjonsdata i heisstyringen. Disse konfigurasjonsdata er til dette formål lagret i et lager i heisanlegget. Ved hjelp av de bestemte trinn settes det opp et kontrollprogram som bearbeider trinnene i en på forhånd bestemt rekkefølge. Herved indikeres indikasjons- og betjeningsenhetens trinn, hvorved de for de enkelte trinn nødvendige parametre for heisanlegget innmates via indikasjons- og betjeningsenheten.
Kontrollmåte er avhengig av en valgt driftsmodus. Også opprettelsen av kontrollprogrammet er avhengig av den valgte driftsmodus. F.eks. trengs det for igangsettelsen av et heisanlegg et annet kontrollprogram en for overtagelsestestingen av et heisanlegg som allerede er tatt i drift. Heisanleggets konfigurasjonsdata arkiveres i et lager, og de identifiserer heisanlegget og dets konfigurasjon slik at det ut fra disse konfigurasjonsdata fremgår entydig de trinn som skal foretas for kontrollen. Forløpet av kontrollprogrammet legges fast på grunnlag av kon-figurasjonsdataenes spesifikasjon. Kontrollprogrammet omfatter en menystyring som gjennomfører de nødvendige trinn av kontrollen. Kontrollene, inspeksjonene, testene, innmatningen av parametre etc. som er nødvendige for gjennomføringen av trinnene, fremvises til den kontrollerende person via indikasjons- og betjeningsenheten, hvorved nødvendige innmatninger foretas via indikasjons- og betjeningsenheten. Trinnene som er nødvendig for en kontroll, kan også omfatte en oppfordring til granskning av heisanleggets komponenter. Det kan også omfatte opp-fordringer til å innmate parametre, f.eks. av bygningen, eller å justere nøyaktig komponenter for normaldrift. Konfigurasjonsdataene skal inneholde nominelle verdier av parametre som vises på indikasjons- og betjeningsenheten. Dessuten kan et trinn inneholde en oppfordring til å oppta den reelle verdi av en parameter og å innmate den via indikasjons- og betjeningsenheten slik at den reelle verdi kan sammenlignes med den tilhørende nominelle verdi.
Ved hjelp av utformningen ifølge oppfinnelsen gjennomføres hele tiden en fullstendig kontroll av heisanlegget. Basert på konfigurasjonsdataene opprettes et effektivt kontrollprogram som fører den kontrollerende person i riktig rekkefølge med alle nødvendige detaljer gjennom testingen. Herved forhindres ved hjelp av den trinnvise bearbeidelsen at trinn kan bli sløyfet, fordi kontrollprogrammet tillater en fortsettelse med det neste trinn først når det aktuelle trinn er vellykket bearbeidet. Ved hjelp av konfigurasjonsdataene kan et søk etter valgfritt utstyr i heisanlegget sløyfes. Eventuelle videreutviklinger av komponenter eller nye lovmessige reguleringer er tatt hensyn til i konfigurasjonsdataene og ligger således til grunn ved opprettelsen av kontrollprogrammet. Den kontrollerende person behøver ikke å føre med seg noen omfangsrik dokumentasjon for å være utstyrt for alle forskjellige konfigurasjoner for heisanlegg. Ut fra konfigurasjonsdataene fremgår alle nødvendige parametre som ved en testing må være kontrollert, justert eller innmatet.
Fordelaktige utformninger av oppfinnelsen er angitt i kravene 2 til 20 og 22 til 28.
I en fordelaktig utformning av oppfinnelsen gjennomføres kontrollprogrammet av en prosessor i heisstyringen. Heisstyringen disponerer normalt den nødvendige regnekapasitet slik at kontrollprogrammet på heisstyringens prosessor kan startes. Det kan imidlertid også anvendes en i indikasjons- og betjeningsenheten anordnet prosessor for gjennomføring av kontrollprogrammet. Således kan kontrollen gjennomføres uten at regnekapasiteten i heisstyringen påvirkes. For dette formål overføres konfigurasjonsdataene til indikasjons- og betjeningsenheten slik at kontrollprogrammet kan opprettes der. Kontrollprogrammet kan imidlertid også opprettes i heisstyringen og overføres der til prosessoren i indikasjons- og betjeningsenheten for å gjennomføres der. Dette er spesielt nødvendig når regnekapasiteten i heisstyringen er begrenset eller når den trengs for andre nødvendige prosesser ved igangsettelsen. Dessuten er en mobil indikasjons- og betjeningsenhet ved kontrollen fordelaktig da den kontrollerende person må oppholde seg i mange forskjellige posisjoner i heisanlegget eller i heissjakten for gjennomføringen av testen.
I en fordelaktig utformning initialiseres ved kontrollen ifølge oppfinnelsen komponentene som er bygget inn i heisanlegget. Dette kan skje ved innkobling av heisanlegget, eller også ved at den kontrollerende person manuelt aktiverer komponentene. Ved initialiseringen er det mulig å registrere omfanget av den innebyggede komponent, og å utlede derav heisanleggets konfigurasjonsdata, og å registrere og lagre disse i heisanleggets lager. Fortrinnsvis kan heisanleggets konfigurasjonsdata omfatte et identifikasjonsnummer og/eller en liste over heisanleggets samtlige komponenter som må tas hensyn til ved kontrollen. Dette muliggjør en individuell fastlegging av alle de trinn som er nødvendig for kontrollen, hvorved det ved hjelp av identifikasjonsnummeret treffes en entydig tilordning og en forveksling utelukkes. Dessuten kontrolleres ved testingen også kun de komponenter som virkelig er blitt installert i heisanlegget slik at en undersøkelse om valgfrie komponenter er installert, faller bort.
Ved en fordelaktig utformning av oppfinnelsen gjennomføres før starten av igangsettelsen en identitetskontroll av personen som skal kontrollere, hvorved identitetskontrollen skjer ved innmatning av koden eller ved hjelp av et chipkort, eller ved hjelp av biometriske sensorer. Således utelukkes en igangsettelse og/eller overtagelsestest ved uvedkommende personer.
Ved en ytterligere fordelaktig utformning av oppfinnelsen kobles til heisanlegget en mobil indikasjons- og betjeningsenhet som omfatter et eget lager som kontrollprogrammet som er basert på konfigurasjonsdataene, føres over på. Således belastes heisanleggets regnekapasitet ikke av kontrollen. Dessuten kan et standardmessig nærvær av en prosessor benyttes i indikasjons- og betjeningsenheten for gjennomføringen av kontrollen, hvorved det kan anvendes et menysystem som er basert på kjente driftssystemer.
Ved en ytterligere fordelaktig utformning av oppfinnelsen registreres heisanleggets konfigurasjonsdata under produksjonen og lagres. Da produsenten av heisanlegget kjenner alle relevante komponenter som alt etter driftsmodus må kontrolleres eller justeres, kan han under byggingen av et heisanlegg bestemme heisanleggets konfigurasjonsdata og lagre disse fortrinnsvis i heisstyringens lager. Han kan imidlertid innmate konfigurasjonsdataene på en databærer eller lagre disse i en servicestasjon hvor de ved behov kan kalles opp. Ved lagring på en databærer eller i en servicestasjon oppnås den fordel at eventuelle videreutviklinger av komponentene eller endringer av de lovmessige forskrifter kan innar-beides i konfigurasjonsdataene og således forhindres en foreldelse av konfigurasjonsdataene som er lagret i heisanleggets lager. En foreldelse av konfigurasjonsdataene kan forebygges f.eks. med en aktualisering av konfigurasjonsdataene via en kommunikasjonsforbindelse med service-stasjonen .
Likeledes er det på fordelaktig måte mulig å registrere og å lagre heisanleggets konfigurasjonsdata etter installasjonen av heisanlegget. Herved startes et registreringsprogram som scanner konfigurasjonsdataene av heisanleggets komponenter. Ved denne utformning er det fordelaktig når det tas hensyn til individuelle konfigurasjoner som fremkom under heisanleggets installasjon.
I en fordelaktig utformning av oppfinnelsen velges som driftsmodus en igangsettelsesmodus. Herved bestemmes ved hjelp av konfigurasjonsdataene alle nødvendige igangsettelsestrinn og lagres i et lager i heisanlegget. Ved hjelp av igangsettelsestrinnene lages et program for igangset-telsesforløpet som startes av en igangsetter. Dette program for igangsettelsesforløpet arbeider gjennom igangsettelsestrinnene i en på forhånd bestemt rekkefølge hvorved igangsettelsestrinnene vises på indikasjons- og betjeningsenheten og de nødvendige innmatninger av heisanleggets parametre skjer via indikasjons- og betjeningsenheten. Ved valget av igangsettelsesmodusen opprettes programmet for igangsettelsesforløpet som er målrettet avstemt med de nødvendige forholdsregler for en igangsettelse. Ved hjelp av heisanleggets spesielle konfigurasjonsdata opprettes et igangsettelsesforløpsprogram som er tilrettelagt for heisanleggets spesielle krav. Igangsetteren må således arbeide kun med de trinn som er vist på indikasjons- og betjeningsenheten uten å måtte tillegge bestemte parametre for heisanlegget.
På fordelaktig måte omfatter igangsettelsestrinnene en oppfordring til tilkobling eller for kontroll av heisanleggets komponenter, en oppfordring til innmatning av parametre, eller å foreta justeringer på komponentene.
I en fordelaktig utformning av oppfinnelsen opprettes etter ferdigstillelsen av alle igangsettelsestrinn en igangsettelsesprotokoll. Således får igangsetteren og alle interesserte personer et overblikk over de foretatte kontroller og justeringer under igangsettelsen. På fordelaktig måte kan igangsettelsesprotokollen lagres i heisanleggets lager og/eller display- og betjeningsenhetens lager. Dette muliggjør en senere oppkalling av igangsettelsesprotokollen slik at korrektheten av igangsettelsen også kan testes på et senere tidspunkt. På fordelaktig måte kan det etter en fullstendig og en vellykket igangsettelse opprettes en igangsettelsesstatus som lagres i heisanleggets lager. Denne igangsettelsesstatus muliggjør en rask scanning av gjennomføringen av igangsettelsen uten å måtte bedømme igangsettelsesprotokollen. Dessuten er det mulig å overføre igangsettelsesprotokollen via en kommunikasjonsforbindelse til en servicesentral. Der kan igangsettelsesprotokollene over alle heisanlegg som er satt i drift av en produsent arkiveres og gjøres tilgjengelig for en senere inspeksjon.
I en ytterligere fordelaktig utformning av oppfinnelsen velges en overtagelsestestmodus avhengig av en igangsettelsesstatus. En overtagelsestest kan gjennomføres først når heisanleggets igangsettelse er gjennomført. Ved hjelp av heisanleggets konfigurasjonsdata bestemmes i heisstyringen alle nødvendige overtagelsestesttrinn og lagres i et lager i heisanlegget. Ved hjelp av overtagelsestrinnene opprettes et overtagelsestestprogram som startes av en overtagelsesgransker som bearbeider overtagelsestesttrinnene i en på forhånd bestemt rekkefølge. Herved vises overtagelsestesttrinnene i indikasjons- og betjeningsenheten, og de nødvendige innmatninger av heisanleggets parametre foretas via indikasjons- og betjeningsenheten. Ved valget av overtagelsestestmodusen kan de nødvendige trinn for overtagelsestesten som skiller seg fra trinnene for igangsettelsen, bestemmes. Også her ligger konfigurasjonsdata til grunn slik at overtagelsestestprogrammet kan tilpasses målrettet det spesielle heisanlegg.
I en fordelaktig utformning av oppfinnelsen opprettes etter gjennomføringen av overtagelsestestprogrammet en overtagelsesprotokoll, lagres og/eller overføres til en servicesentral. Dermed kan overtagelsestestens detaljer kontrolleres senere. Dessuten kan det på fordelaktig måte gjennomføres en sammenligning av parametrene av den lagrede igangsettelsesprotokoll og overtagelsesprotokollen. Dette tjener til ytterligere oppdagelser av uregelmessigheter eller bekreftelsen av en vellykket igangsettelse. Ved lagringen av protokollene kan det ved vedlikeholdsarbeider på heisanlegget eller ved moderniseringer hentes de elektroniske protokoller av igangsettelsen og/eller overtagelsestesten ved hjelp av indikasjons- og betjeningsenheten og eventuelt aktualiseres tilsvarende heisanleggets aktuelle tilstand.
I en fordelaktig utformning av oppfinnelsen kan overtagelsesprotokollen signeres elektronisk av overtagelsesgranskeren eller igangsettelsesprotokollen av igangsetteren. Da den kontrollerende person må identifisere seg før starten av kontrollen, kan en personbundet signatur av de opprettede protokoller eller sertifikater foretas ved hjelp av denne identifisering slik at den ansvarshavende person for igangsettelsen eller overtagelsestesten også kan etterspores til et senere tidspunkt.
Da det for overtagelsestesten må opprettes tilsvarende sertifikater, kan det ifølge en fordelaktig utformning av oppfinnelsen utstedes et overtagelsessertifikat etter avslutning av den vellykkede overtagelsestesten slik at overtagelsesgranskeren slipper ytterligere skrivearbeider. Et sertifikat kan utstedet kun når overtagelsestestprogrammet er gjennomført fullstendig og vellykket.
I en fordelaktig utformning kan indikasjons- og betjeningsenheten anvendes som styring for testgjennomløp av komponenter. Ved kontrollprogammenes trinn kan omfangsrike kontroller av enkelte komponenter av heisanlegget være nødvendig. Testgjennomløpene kan herved styres ved innmatning av indikasjons- og betjeningsenheten hvorved testresultatene registreres og sammenlignes av indikasjons-og betjeningsenheten.
Heisanlegget ifølge oppfinnelsen oppviser en heisstol, en heisdrivinnretning og en heisstyring, som omfatter et lager hvor data for gjennomføringen av en igangsettelse og/eller en overtagelsestest kan lagres. Heisstyringen kan kobles i en igangsettelsesmodus eller en overtagelsestestmodus eller en normalmodus og kobles til en indikasjons- og betjeningsenhet for utveksling av data. Indikasjons- og betjeningsenheten er anordnet for å indikere heisanleggets systemtilstand, feilmeldinger og/eller trinn for igangsettelsen, og/eller overtagelsestesten, og muliggjør en innmatning av data for styringen av igangsettelsen og/eller overtagelsestesten av heisanlegget.
Ved et slikt heisanlegg er de vesentlige informasjoner som er nødvendig for gjennomføringen av igangsettelsen og/eller overtagelsestesten av et bestemt heisanlegg integrert og lagret i heisanleggets styring. På grunnlaget av disse informasjoner bestemmes og lagres programstyrt alle de trinn som gjennomføres ved igangsettelsen eller overtagelsestesten. Trinnene kan med et kontrollprogram for igangsettelse og/eller overtagelsestest gjennomføres menystyrt av en autorisert person. Herved skal kontrollprogrammet indikere nominelle verdier, registrere måledata, og eventuelt sammenligne disse med de nominelle verdier. Med programsystemet kan også selve heisstyringen konfigureres. Alle forholdsregler som er foretatt ved i gang-settelsen og/eller overtagelsestesten, kan registreres, testes på fullstendighet, og kontrolleres på riktighet, og lagres i én eller flere datafiler.
I en fordelaktig utformning av oppfinnelsen er indikasjons-og betjeningsenheten integrert i heisanlegget. Således kan heisanleggets ressurser utnyttes uten at ytterligere apparater må kobles til heisanlegget.
I en alternativ utformning av oppfinnelsen er indikasjons-og betjeningsenheten utformet mobilt og kan kobles til heisanlegget. Herved belastes ikke heisanleggets ressurser med ytterligere oppgaver. Indikasjons- og betjeningsenheten kan på rimelig vis tilpasses økende krav uten at heisanlegget må endres. Som indikasjons- og betjeningsenhet kan det anvendes for eksempel en dagbok (notebook). Indikasjons- og betjeningsenheten kan herved være forbundet med heisanlegget via trådbaserte eller radio- eller infrarødbaserte kommunikasjonsforbindelser, og kommunisere med heisanlegget. Typen av forbindelsen kan således tilpasses kravene. Herved er det fordelaktig når indikasjons-og betjeningsenheten oppviser et lager. På denne måte kan datamengden som skal utveksles mellom heisanlegget og indikasjons- og betjeningsenheten, reduseres.
Ifølge oppfinnelsen inneholder heisanleggets lager og/eller indikasjons- og betjeningsenhetens lager programmer og/eller data som tjener til interaktiv styring av forløpet av igangsettelsen og/eller overtagelsestesten. Herved oppnås den fordel at forløpet av kontrollen kan genereres automatisk uten at nødvendige trinn glemmes.
I en fordelaktig utformning av oppfinnelsen omfatter heisanlegget en kommunikasjonsenhet som kan konstrueres med en kommunikasjonsforbindelse med en servicesentral. Således er heisanlegget i stand til å motta eller sende data fra og til en servicesentral.
I en alternativ utformning av oppfinnelsen omfatter indikasjons- og betjeningsenheten en kommunikasjonsenhet som kan konstrueres med en kommunikasjonsforbindelse til servicesentralen direkte mellom indikasjons- og betjeningsenheten og servicesentralen, eller indirekte via en kommunikasjonsforbindelse mellom heisanlegget og servicesentralen. Via kommunikasjonsforbindelsen til servicesentralen kan aktualiseringer av programmene og/eller data for interaktiv styring av forløpet av igangsettelsen og/eller overtagelsestesten eller igangsettelsesprotokoller og/eller overtagelsestestprotokoller overføres.
I det følgende skal oppfinnelsen forklares nærmere ved hjelp av et utførelseseksempel vist på tegningene. Der viser
fig. 1 en skjematisk konstruksjon av en heisstyring av
heisanlegget ifølge oppfinnelsen;
fig. 2 komponenter av heisanlegget og deres tilslutning
til heisstyringen og
fig. 3 et forløpsdiagram av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen for gjennomføringen av en kontroll av heisanlegget.
På fig. 1 vises konstruksjonen av et heisanlegg. Heisanlegget er forsynt med en heisstyring 11 som oppviser en prosessor 111. På heisstyringen 11 er det tilkoblet et lager 12 og en kommunikasjonsenhet 14. Heisstyringen 11 er forbundet med en indikasjons- og betjeningsenhet 13. Indikasjons- og betjeningsenheten 13 oppviser en indi-kasjonsenhet 131, en betjeningsenhet 132, og et lager 133. Dessuten er det i indikasjons- og betjeningsenheten 13 anordnet en prosessor 134 og en kommunikasjonsenhet 135.
I lageret 12 er det lagret heisanleggets konfigurasjonsdata. Avhengig av en valgt driftsmodus, bestemmes av heisstyringens 11 prosessor 111 de trinn som er nødvendig for kontrollen av heisanlegget. Ved hjelp av disse trinn opprettes av prosessoren 111 et kontrollprogram som fører en kontrollerende person menystyrt gjennom alle trinn i kontrollen. Til dette formål indikeres trinnene på indikasjonsenheten 131 og tilsvarende nødvendige innlesninger mates inn i betjeningsenheten 132. Alt etter utførelsen, kan kontrollprogrammet gjennomføres i heisstyringens 11 prosessor 111, hvorved alle nødvendige data for indikasjon overføres til indikasjonsenheten 131 og alle innlesninger i betjeningsenheten overføres til heisstyringens 11 prosessor 111. Alternativt kan kontrollprogrammet også utføres av indikasjons- og betjeningsenhetens 13 prosessor 134, hvorved konfigurasjonsdataene lagres i indikasjons- og betjeningsenhetens 13 lager 133. Over indikasjons- og betjeningsenhetens 13 kommunikasjonsenhet 135 kan det bygges en kommunikasjonsforbindelse til en ikke vist servicesentral via hvilken data kan utveksles. Alternativt kan det også anvendes heisanleggets kommunikasjonsenhet for å opprette en kommunikasjonsforbindelse med en servicesentral. Heisanlegget har som standard tilgang til en kommunikasjonsenhet for å sende f.eks. nødanrop ved funk-sjonssvikt til en feilmeldingssentral.
På fig. 2 er det vist en heisstyring ECU som forskjellige komponenter av et heisanlegg er koblet til. Heisstyringen ECU er forbundet med en frekvensomformer FC og en motor M. Dessuten er det koblet til en dørdriftsstyring ADDU. Via kontrollpaneler LOP på enkelte etasjer overføres styringskommandoer til heisstyringen ECU. Dessuten er det i en heisstol anordnet et kabinkontrollpanel COP som likeledes tjener som informasjonsdisplay og til styring av heisen og er forbundet med heisstyringen ECU. For å kunne identifisere heisstolens posisjon, er det i heissjakten anordnet etasjepaneler LIN. På heisstyringen ECU er det dessuten koblet til et lastmåleapparat LMG som er anordnet av sikkerhetstekniske grunner og tjener til heisstolens posisjonering i forhold til utgangsposisjoner i etasjene. En hastighetsbegrenser GBPD er koblet til heisstyringen ECU og styrer heisstolens hastighet under bevegelsen i en heissjakt. For å bestemme kabinbevegelsen er det dessuten koblet en inkrementalgiver IGV til heisstyringen ECU. I dette utførelseseksempel er en evakueringsenhet SEM koblet til heisstyringen ECU idet denne komponent er valgfritt og bygges ikke inn i hver heis.
Fig. 3 viser et forløpsdiagram for en fremgangsmåte for kontroll av heisanlegget. Rombene i dette forløpsdiagram angir spørsmål som kan svares med "ja" eller"nei". Pilene som er kjennetegnet med "+" angir neste trinn i tilfellet svaret er "ja", og pilene som er kjennetenet med "-" betegner neste trinn i tilfellet svaret er "nei". I trinn 30 startes fremgangsmåten. Så scannes i trinn 31 beret-tigelsen av personen. Ved manglende berettigelse avsluttes fremgangsmåten (trinn 49). Hvis det foreligger en berettigelse, oppkalles heisanleggets konfigurasjonsdata fra et lager, alt etter utførelsestype, scannes ved hjelp av et program, eller tilføres utenfra ved hjelp av en databærer, eller via en kommunikasjonsforbindelse (trinn 32). I trinn 33 scannes den innmatede driftsmodus. Når en igangsettelse skal gjennomføres, fortsetter fremgangsmåten med trinn 34. Skal det gjennomføres en overtagelsestest, kontrolleres først i trinn 36 om heisanlegget allerede er tatt i bruk. Ellers avsluttes fremgangsmåten (trinn 49). I dette forløpsdiagram kan kun to forskjellige driftsmoduser mates inn. Når igangsettelsesmodusen er valgt, opprettes i trinn 34 et igangsettelsesforløpsprogram som omfatter alle trinn som er nødvendig for igangsettelsen av et heisanlegg med de spesifikke konfigurasjonsdata fra trinn 32. I trinn 35 startes igangsettelsesforløpsprogrammet. Når overtagelsestestmodus er valgt, opprettes i trinn 37 et overtagelsestestprogram som omfatter alle trinn som er nødvendig for en overtagelsestest av et heisanlegg med de spesifikke konfigurasjonsdata fra trinn 32. I trinn 38 startes dette overtagelsestestprogram. Uavhengig av hvilket av de to mulige kontrollprogrammene som er blitt startet, indikeres de nødvendige trinn i trinn 39 på indikasjons- og betjeningsenheten 13. Herved kontrolleres i trinn 40 hvis en innlesning av en parameter er nødvendig. Hvis det er nødvendig, leses den inn i trinn 41 via betjeningsenheten 132. Fremgangsmåten blir så lenge i denne sløyfe til trinnet for igangsettelsen eller for overtagelsen av den tilsvarende komponent er gjennomført (trinn 42). Dernest kontrolleres i trinn 43 om de siste trinn i kontrollprogrammet er gjennomført. Hvis siste trinn i det startede kontrollprogram ennå ikke er gjennomført, gjennomføres neste trinnet i kontrollprogrammet (trinn 44). Når det siste trinn av det startede kontrollprogram er oppnådd, opprettes, alt etter kontrollprogram, den tilhørende protokoll (trinn 45). Under forutsetning av at kontrollprogrammet er vellykket gjennomført, settes opp kontrollens tilsvarende status. Det er i tilfellet av igangsettelsen igangsettelsesstatusen, i tilfellet av overtagelsestesten en overtagelsesstatus. Etter at den tilsvarende status er stadfestet, signeres i trinn 47 den tilsvarende protokoll. Deretter utstedes i trinn 48 den tilsvarende protokoll eller eventuelt et sertifikat for overtagelsestesten, lagres og overføres eventuelt til en databærer eller via en kommunikasjonsforbindelse.
I det følgende skal enkelte komponenter av heisanlegget beskrives eksempelvis, hvorved de for igangsettelsen eller overtagelsestesten nødvendige trinn angis nærmere.
Ved igangsettelsen kontrolleres først de mekaniske krav. Dertil hører en kontroll om alle mekaniske deler er fullstendig montert. Spesielt fanginnretningen, driv-verkbremsen, heisstoldøren og sjaktdørene kontrolleres. Deretter skjer en kontroll av de elektriske komponenter. Den omfatter kontrollen om tilsvarende kabelforbindelser for eksempel mellom heisstyringen ECU og dørdriftsstyringen ADDU er montert, selv om disse ennå ikke er koblet til. Det kontrolleres om sjaktkablingen er avsluttet fullstendig og er koblet til dørlåsene og etasjekontrollpanelene LOP. Drevkablingen og tilkoblingene til motoren kontrolleres. Dessuten kontrolleres heisstolposisjonen i sjakten, hvorved heisstolen skal være posisjonert i siste etasje. I neste trinn foretas i en på forhånd bestemt rekkefølge de elektriske koblinger av de enkelte komponenter. Dette krever et nøyaktig kjennskap til koblingens type og koblingsposisjonene. Etter at alle elektriske komponenter er koblet til og er forbundet med de tilsvarende styringer, kontrolleres heisstyringens konfigurasjon. Herved må bryterposisjonene testes eller fastsettes, hvorved også her må holdes den riktige rekkefølge og settes fast bryternes riktige posisjoner. For eksempel må det ved nærvær av en evakueringsenhet foretas flere av koblingene og bryterposisjonene på heisstyringen på en annen måte enn når heisanlegget ikke har noen evakueringsenhet.
Etter at alle koblinger og brytere er koblet til heisstyringen eller er posisjonert, må det på en styringsenhet på heisstolen settes på brytere og foretas tilkoblinger. Når alle kabelforbindelser er forbundet og alle bryterne har inntatt sin på forhånd bestemte posisjon, aktiveres heisanlegget. Til dette formål må det settes inn en nett-strømkabel, og termiske magneter og differensialer må settes i gang. Etter aktiviseringen kontrolleres for eksempel faseposisjonene hos motorene. I tilfellet at disse ikke er forskriftsmessige, må det gjennomføres en rekke trinn til faseposisjonen stemmer. Dessuten kontrolleres et antall kontroll-LED på forskjellige komponenter på forskjellige posisjoner på heisen eller i heissjakten.
Under forutsetning av at alle trinn hittil er foretatt med et godt resultat, kontrolleres i det følgende komponentenes enkelte funksjoner. Når alle komponenter funksjonerer forskriftsmessig, foretas en første inspeksjonstur med heisen, hvorved forskjellige styringskommandoer gis, hvis virkning må kontrolleres. Deretter beveges heisen en første gang med høy hastighet. Også her må rekkefølgen av styringskommandoene overholdes. Ved disse tester (synkronisasjonsfart, lærefart) synkroniseres heisen, dvs. reguleres slik at heisen stopper ved de riktige posisjoner i etasjene. Etter disse tester parametriseres etasjekontrollpanelene. Til dette formål må tallene som tilsvarer den respektive etasje, vises på på etasjekontrollpanelenes display. Dette må programmeres for hver etasje. Dessuten kalibreres heisstolens vektcelle. Heisstolens vektcelle er innstilt på parametre som er bestemt på forhånd. Igangsetteren må kontrollere om disse parametre ligger i det på forhånd bestemte toleranseområde. Til dette må heisstolen lastes med definerte belastninger og beveges slik at forskjellig avstandsmål (Abstandmasse) tas opp og leses inn. Det må også bestemmes hvor lenge dørene skal være åpne når det settes på en heisstolventilator etc. Dessuten konfigureres heisanleggets kommunikasjonsenhet 14. Til dette formål må kommunikasjonsenhetenl4 kobles til en telefonforbindelse og tilsvarende telefonnumre i feil-meldingssentralen må programmeres. Dessuten justeres og testes den høyttalende hustelefon i heisstolen.
Ved overtagelsestesten må likeledes bryterstillinger kontrolleres, avstander måles, etiketter kontrolleres eller settes på, belysninger på forskjellige steder testes, sikkerhetssymboler kontrolleres, kommunikasjonsenheten testes, tilganger til sjakten kontrolleres og sikres samt etasjedørlås må spesifiseres. Spesielt viktig er kontrollen om alle sikkerhetsrelevante komponenter og systemer, for eksempel fanganordninger for en heisstol, og sikkerhets-kontaktene og sikkerhetskretsene for overvåkning av heisanlegget tilfredsstiller de nødvendige lovmessige normer hhv. forskrifter. Dessuten registreres en rekke avstander og sammenlignes med nominelle verdier. Kabintypen, førings-skinnene og skinnefestet må spesifiseres. Dessuten registreres vekten av den tomme heisstol og kontrolleres. Heisstolens funksjoner kontrolleres, spesielt en over-belastningsanordning som forhindrer et normalt forløp ved overvekt. Heisstolens nødutgangsluke må kontrolleres. Avstander mellom heisstol og sjakt, døravstanden og avstanden mellom heisstolen og dørterskelen må registreres og sammenlignes med nominelle verdier. Et viktig punkt ved overtagelsestesten danner kontrollen av kablene, idet kabelparametrene såsom antall og diameter, registreres og kontrolleres. Dessuten kontrolleres forankringen av kablene på heisstolen og drivinnretningen. Også markeringer på en hastighetsbegrensningskabel må kontrolleres. Som neste punkt ved overtagelsestesten kontrolleres og testes motorene og deres enkeltdeler. Til dette hører for eksempel en temperaturovervåkning av drivmotoren, dørdrivmotorene og frekvensomretteren. Motorløpetidsbegenserens løpetid må kontrolleres. Dernest kontrolleres de elektriske ledningsføringer. Til dette hører en kontroll av jordingen, isolasjonsmotstanden og den elektriske kabling også med hensyn til en EMV-måling. Overtagelseskontrolløren må kontrollere om dokumenter som er nødvendig for driften, så som registreringsbok og instruksjonshåndbok, er til-gjengelige. Endelig må en rekke formularer fylles ut.
De ovenfor angitte oppramsninger av gjøremål med hensyn til igangsettelsen og overtagelsestesten gjør det tydelig hvor kompleks slike kontroller er. Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen for gjennomføring av kontroller gjør kontrollen lettere for den kontrollerende person, hvorved kontrollen ifølge oppfinnelsen samtidig bevirker en forbedring med hensyn til fullstendighet og sikkerhet.
Ved hjelp av konfigurasjonsdata fra hvilke hvert punkt for en igangsettelse og en overtagelsestest kan utledes, kan den valgte kontrolltype gjennomføres menystyrt via indikasjons- og betjeningsenheten 13. Igangsetteren kan på overskuelig måte sette, sammenligne eller justere alle parametre for heisstyringen.
Ved anvendelse av en mobil indikasjons- og betjeningsenhet 13 som kobles til heisanlegget, kan for fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen også anvendes et fordelt system for generering av kontrollprogrammet. Da overtagelsestesten og igangsettelsen forløper i trinn som også ved forskjellige heisanlegg i vesentlige grunntrekk er like, kan disse trinn i kontrollprogrammene lagres i indikasjons- og betjeningsenheten. De anleggsspesifikke detaljaspekter avhenger derimot sterkt av konfigurasjonen av et spesifikt heisanlegg. Således kan kontrollprogramdelen som er uavhengig av den konkrete konfigurasjon av et heisanlegg, og informasjonene over forløpet av kontrollen, lagres i indikasjons- og betjeningsenheten 13 som menystruktur. Detaljene fra konfigurasjonsdataene i det spesifikke anlegg føyes så inn i denne menystruktur slik at trinnene i kontrollprogrammet spesifiseres ved hjelp av disse konfigurasjonsdata.
Ved hjelp av den programstyrte gjennomføring så vel av igangsettelsen som overtagelsestesten blir kontrollene mer komfortable og sikrere. Dessuten optimeres tidsbruken for kontrollen. Den kontrollerende person kan konsentrere seg helt om kontrollen av heisanlegget uten hele tiden å måtte slå opp i tekniske dokumenter. Dessuten er transporten av en mobil indikasjons- og betjeningsenhet 13 ved kontrollen av et heisanlegg mer komfortabel enn å måtte ta med seg mange dokumenter, spesielt fordi den kontrollerende person ved store heisanlegg også må bevege seg mye og arbeide på utilgjengelige steder.

Claims (28)

1. Fremgangsmåte for kontroll av et heisanlegg som er forsynt med en heisstyring (11) som er forbundet med en indikasjons- og betjeningsenhet (13), med følgende fremgangsmåtetrinn: a) ved hjelp av heisanleggets konfigurasjonsdata opprettes i heisstyringen (11) et kontrollprogram, avhengig av valg av en igangsettelsesmodus eller en overtagelsestestmodus, som omfatter alle for kontrollen nødvendige trinn; b) trinnene vises på indikasjons- og betjeningsenheten (13) i en på forhånd bestemt rekkefølge og c) de for gjennomføringen av trinnene nødvendige parametre mates inn via indikasjons- og betjeningsenheten .
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at kontrollprogrammet utarbeides av en prosessor (111) i heisstyringen (11) og/eller en prosessor (134) i indikasjons- og betjeningsenheten (13) .
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at det under kontrollen initialiseres komponentene som er bygget inn i heisanlegget, hvorved heisanleggets konfigurasjonsdata registreres ved initialiseringen av de innebyggede komponenter, og lagres i et lager (12) i heisanlegget og/eller i et lager (133) i indikasjons- og betjeningsenheten (13).
4. Fremgangsmåte ifølge et av kravene 1 til 3, karakterisert ved at heisanleggets konfigurasjonsdata omfatter et identifikasjonsnummer og/eller en liste over alle komponenter i heisanlegget.
5. Fremgangsmåte ifølge et av kravene 1 til 4, karakterisert ved at identiteten av en kontrollerende person kontrolleres før heisanleggets kontroll, hvorved identitetskontrollen skjer ved innmatning av koder eller ved hjelp av et chipkort eller ved hjelp av biometriske sensorer.
6. Fremgangsmåte ifølge et av kravene 1 til 5, karakterisert ved at indikasjons- og betjeningsenheten (13) kobles til heisanlegget og omfatter et lager (133) som kontrollprogrammet, som er basert på konfigurasjonsdataene, overføres til.
7. Fremgangsmåte ifølge et av kravene 1 til 6, karakterisert ved at heisanleggets konfigurasjonsdata registreres under deres fremstilling, og lagres.
8. Fremgangsmåte ifølge et av kravene 1 til 6, karakterisert ved at heisanleggets konfigurasjonsdata registreres og lagres, hvorved det startes et registreringsprogram som scanner konfigurasjonsdataene av heisanleggets komponenter.
9. Fremgangsmåte ifølge et av kravene 1 til 8, karakterisert ved at heisanleggets konfigurasjonsdata overføres ved hjelp av en databærer eller via en kommunikasjonsforbindelse mellom heisanlegget og en servicesentral til heisanleggets lager (12) og/eller til indikasjons- og betjeningsenhetens (13) lager (133).
10. Fremgangsmåte ifølge et av kravene 1 til 9, karakterisert ved ved at det i indikasjons- og betjeningsenheten (13) er lagret et program for opprettelse av et kontrollprogram som ved hjelp av de tilførte konfigurasjonsdata av heisanlegget bestemmer kontrollprogrammet.
11. Fremgangsmåte ifølge et av kravene 1 til 10, karakterisert ved at konfigurasjonsdataene inneholder nominelle verdier av parametre som vises på indikasjons- og betjeningsenheten (13), og at reelle verdier av parametre registreres, mates inn via indikasjons- og betjeningsenheten (13) og sammenlignes med de nominelle verdier.
12. Fremgangsmåte ifølge et av kravene 1 til 11, karakterisert ved at det velges en igangsettelsesmodus og alle nødvendige igangsettelsestrinn bestemmes og lagres i et lager (12) i heisanlegget, hvorved det ved hjelp av igangsettelsestrinnene opprettes et igangsettelsesforløpsprogram som startes av en igangsetter, og igangsettelsestrinnene gjennomføres i en på forhånd bestemt rekkefølge, og hvorved igangsettelsestrinnene vises på indikasjons- og betjeningsenheten (13) , og nødvendige innmatninger av heisanleggets parametre mates inn via indikasjons- og betjeningsenheten (13).
13. Fremgangsmåte ifølge krav 12, karakterisert ved at igangsettelsestrinnene omfatter en oppfordring til tilkobling eller til kontroll av heisanleggets komponenter, en oppfordring til innmatning av parametre eller å foreta justeringer av komponenter.
14. Fremgangsmåte ifølge krav 12 eller 13, karakterisert ved at det etter gjennom-føring av alle igangsettelsestrinn opprettes en i gang-settelsesprotokoll som lagres i heisanleggets lager (12) og/eller i indikasjons- og betjeningsenhetens (13) lager (133), og/eller en igangsettelsesstatus settes i heisanleggets lager (12), og/eller igangsettelsesprotokollen overføres via en kommunikasjonsforbindelse til en servicesentral .
15. Fremgangsmåte ifølge krav 14, karakterisert ved at det velges en overtagelsestestmodus, avhengig av igangsettelsesstatusen, og at det bestemmes ved hjelp av heisanleggets konfigurasjonsdata i heisstyringen (11) alle nødvendige overtagelsestesttrinn, og lagres i heisanleggets lager (12), hvorved det opprettes ved hjelp av overtagelsestesttrinn et overtagelsestestprogram som startes av en overtagelses-kontrollør, og overtagelsestesttrinnene gjennomføres i en på forhånd bestemt rekkefølge, og hvorved overtagelsestesttrinnene vises på indikasjons- og betjeningsenheten (13) og den nødvendige innmatning av heisanleggets parametre foretas via indikasjons- og betjeningsenheten (13) .
16. Fremgangsmåte ifølge krav 15, karakterisert ved at det etter gjennom-føringen av overtagelsestestprogrammet opprettes en overtagelsesprotokoll, lagres og/eller overføres til en servicesentral.
17. Fremgangsmåte ifølge krav 16, karakterisert ved at det gjennomføres en sammenligning av parametre av en lagret igangsettelsesprotokoll og en overtagelsesprotokoll.
18. Fremgangsmåte ifølge et av kravene 14 til 17, karakterisert ved at overtagelsesprotokollen signeres elektronisk av overtagelses-kontrolløren eller igangsettelsesprotokollen av i gang-setteren.
19. Fremgangsmåte ifølge et av kravene 16 til 18, karakterisert ved at det genereres og utstedes sertifikater basert på overtagelsesprotokollen.
20. Fremgangsmåte ifølge et av kravene 1 til 19, karakterisert ved at kontrollprogrammets trinn omfatter testkjøring av komponenter, idet testkjøringene styres ved innmatning i indikasjons- og betjeningsenheten (13), og restresultater registreres av indikasjons- og betjeningsenheten (13) og sammenlignes.
21. Heisanlegg med en heisstol, en heisdrivinnretning (M) og en heisstyring (11), hvorved heisstyringen (11) omfatter et lager (12) i hvilket data for gjennomføring av en igangsettelse og/eller en overtagelsestest lagres, hvorved heisstyringen (11) er svitsjbar mellom en igangsettelsesmodus eller en overtagelsestestmodus eller en normalmodus og er tilkoblet en indikasjons- og betjeningsenhet (13) for utveksling av data, hvorved indikasjons- og betjeningsenheten (13) viser en systemtilstand av heisanlegget, feilmeldinger og/eller trinn for igangsettelse og/eller en overtagelsestest og data for styring av igangsettelsen, og/eller overtagelsestesten av heisanlegget kan mates inn.
22. Heisanlegg ifølge krav 21, karakterisert ved at indikasjons- og betjeningsenheten (13) er integrert i heisanlegget.
23. Heisanlegg ifølge krav 21, karakterisert ved at indikasjons- og betjeningsenheten (13) kan kobles til heisanlegget og oppviser et lager (133).
24. Heisanlegg ifølge krav 23, karakterisert ved at indikasjons- og betjeningsenheten (13) kommuniserer med heisanlegget via trådbaserte eller radio- eller infrarødbaserte kommunikasjonsforbindelser.
25. Heisanlegg ifølge et av kravene 21 til 24, karakterisert ved at heisstyringens (11) lager (12) og/eller indikasjons- og betjeningsenhetens (13) lager (133) inneholder programmer og/eller data som tjener til interaktiv styring av forløpet av igangsettelsen og/eller overtagelsestesten.
26. Heisanlegg ifølge et av kravene 21 til 25, karakterisert ved en kommunikasjonsenhet (14) ved hjelp av hvilken det kan settes opp en kommuni-kas j onsf orbindelse med en servicesentral.
27. Heisanlegg ifølge krav 26, karakterisert ved at indikasjons- og betjeningsenheten (13) omfatter en kommunikasjonsenhet (135), og kommunikasjonsforbindelsen med servicesentralen kan settes opp direkte mellom indikasjons- og betjeningsenheten (13) og servicesentralen eller indirekte via en kommunikasjonsforbindelse mellom heisanlegget og servicesentralen .
28. Heisanlegg ifølge krav 26 eller 27, karakterisert ved at det via kommuni-kas jonsforbindelsen med servicesentralen kan overføres aktualiseringer av programmene og/eller dataene for interaktiv styring av forløpet av igangsettelsen og/eller overtagelsestesten eller igangsettelsesprotokoller og/eller overtagelsestestprotokoller.
NO20043471A 2003-08-25 2004-08-20 Fremgangsmate for kontroll av et heisanlegg, og et heisanlegg NO326163B1 (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
EP03405615A EP1510492B1 (de) 2003-08-25 2003-08-25 Verfahren zur Überprüfung einer Aufzugsanlage und Aufzugsanlage

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20043471L NO20043471L (no) 2005-02-04
NO326163B1 true NO326163B1 (no) 2008-10-13

Family

ID=34089785

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20043471A NO326163B1 (no) 2003-08-25 2004-08-20 Fremgangsmate for kontroll av et heisanlegg, og et heisanlegg

Country Status (16)

Country Link
US (1) US7344004B2 (no)
EP (1) EP1510492B1 (no)
JP (1) JP2005067896A (no)
CN (1) CN100339288C (no)
AR (1) AR046810A1 (no)
AT (1) ATE362457T1 (no)
BR (1) BRPI0403463B1 (no)
CA (1) CA2478465C (no)
DE (1) DE50307297D1 (no)
DK (1) DK1510492T3 (no)
ES (1) ES2286402T3 (no)
HK (1) HK1075033A1 (no)
MX (1) MXPA04008261A (no)
NO (1) NO326163B1 (no)
PT (1) PT1510492E (no)
ZA (1) ZA200406196B (no)

Families Citing this family (27)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102005010347A1 (de) * 2005-03-07 2006-09-14 TÜV Rheinland Industrie Service GmbH Prüfplakette
CN100569616C (zh) * 2005-04-28 2009-12-16 三菱电机株式会社 电梯监视系统
EP1795482B1 (de) * 2005-12-07 2011-03-09 Inventio AG Beförderungsanlage und Verfahren zur Inbetriebnahme einer Beförderungsanlage
EP1795481A1 (de) * 2005-12-07 2007-06-13 Inventio Ag Beförderungsanlage und Verfahren zur Inbetriebnahme einer Beförderungsanlage
WO2007128331A1 (en) * 2006-05-05 2007-11-15 Otis Elevator Company Conveying system with a central control unit and an associated method for controlling it
MX2007010438A (es) * 2006-09-12 2009-02-03 Inventio Ag Procedimiento para modernizar el control de una instalacion de ascensor.
FI119508B (fi) * 2007-04-03 2008-12-15 Kone Corp Vikaturvallinen tehonohjauslaitteisto
CN101597000B (zh) * 2009-06-23 2011-03-30 福建省特种设备监督检验所 电梯运行试验智能检测方法及检测系统
CN102491154B (zh) * 2011-11-30 2014-04-16 广州日滨科技发展有限公司 一种门机驱动系统与主微机通信的方法及门机驱动系统
ES2805778T3 (es) * 2013-03-25 2021-02-15 Kone Corp Sistema y procedimiento para evitar el uso de productos pirata en el control de un ascensor
DE102014114928A1 (de) * 2014-10-15 2016-04-21 K-Solutions Gmbh Verfahren zum Parametrieren einer Aufzugsanlage und Aufzugsanlage mit einer Bedienoberfläche zur Parametrierung
RU2696645C2 (ru) * 2014-12-18 2019-08-05 Инвенцио Аг Способ эксплуатации электронной системы безопасности с временными участниками
ES2759928T3 (es) * 2015-09-11 2020-05-12 Inventio Ag Dispositivo y procedimiento para la supervisión de un modo de mantenimiento de una instalación de ascensor
US20180012173A1 (en) * 2016-07-08 2018-01-11 Honeywell International Inc. Devices, methods, and systems for multi-user commissioning
JP6612194B2 (ja) * 2016-07-26 2019-11-27 株式会社日立製作所 エレベータ装置及びエレベータ装置の遠隔監視システム
CN106878398B (zh) * 2017-01-22 2020-05-22 西安天天向上网络智能科技有限公司 一种特种设备维修保养服务系统
US10597254B2 (en) 2017-03-30 2020-03-24 Otis Elevator Company Automated conveyance system maintenance
US10547917B2 (en) * 2017-05-12 2020-01-28 Otis Elevator Company Ride quality mobile terminal device application
US11095502B2 (en) * 2017-11-03 2021-08-17 Otis Elevator Company Adhoc protocol for commissioning connected devices in the field
US11518650B2 (en) 2018-06-15 2022-12-06 Otis Elevator Company Variable thresholds for an elevator system
CN109292574A (zh) * 2018-12-07 2019-02-01 中联重科股份有限公司 控制升降机机电联调的方法和装置及机器可读存储介质
CN109502441A (zh) * 2018-12-14 2019-03-22 广东马上到网络科技有限公司 一种电梯验收检测方法及系统
CN110422709B (zh) * 2019-08-02 2022-04-08 上海三菱电梯有限公司 电梯楼层位置学习系统
DE102022107050A1 (de) 2022-03-25 2023-09-28 Tk Elevator Innovation And Operations Gmbh Aufzugsystem und Verfahren jeweils zum einheitlichen Verarbeiten von Aufzugsystemparametern sowie Computerprogrammprodukt und Verwendung
DE102022107049A1 (de) 2022-03-25 2023-09-28 Tk Elevator Innovation And Operations Gmbh Aufzugsystem mit modular abrufbaren Funktionsmodulen sowie Computerprogrammprodukt, Verwendung und Verfahren
AT526697A2 (de) * 2022-11-07 2024-05-15 Track Machines Connected Ges M B H Verfahren zur Bewertung eines Betriebszustandes einer Maschine zur Instandhaltung einer Eisenbahnstrecke
WO2024126376A1 (de) 2022-12-13 2024-06-20 Inventio Ag Verfahren zum testen einer konfiguration eines sicherheitsgeräts einer aufzugsanlage

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4418795A (en) * 1981-07-20 1983-12-06 Westinghouse Electric Corp. Elevator servicing methods and apparatus
US4512442A (en) * 1984-03-30 1985-04-23 Westinghouse Electric Corp. Method and apparatus for improving the servicing of an elevator system
FI72946C (fi) * 1985-09-24 1987-08-10 Kone Oy Automatisk inlaerning av hiss.
FI89580C (fi) * 1988-10-25 1993-10-25 Kone Oy Foerfarande och anordning foer maetning och avstaemning av ett hissystem
US4930604A (en) * 1988-10-31 1990-06-05 United Technologies Corporation Elevator diagnostic monitoring apparatus
JPH075231B2 (ja) * 1989-05-19 1995-01-25 三菱電機株式会社 エレベーターの制御用動作仕様設定装置
FI93339C (fi) * 1993-03-17 1995-03-27 Kone Oy Menetelmä hissin ohjaustietojen toimittamiseksi, tallentamiseksi ja näyttämiseksi
DE19800714A1 (de) * 1998-01-09 1999-07-15 Kone Oy Verfahren zur Wartung einer Aufzugsanlage und Aufzugsanlage
US6984950B2 (en) * 2002-09-23 2006-01-10 Siemens Energy & Automation, Inc. System and method for configuring a motor controller with an external device

Also Published As

Publication number Publication date
EP1510492B1 (de) 2007-05-16
BRPI0403463A (pt) 2005-05-31
MXPA04008261A (es) 2005-03-01
DK1510492T3 (da) 2007-09-10
ATE362457T1 (de) 2007-06-15
JP2005067896A (ja) 2005-03-17
ZA200406196B (en) 2005-08-31
NO20043471L (no) 2005-02-04
CN100339288C (zh) 2007-09-26
CA2478465C (en) 2012-04-24
AU2004205196A1 (en) 2005-03-17
BRPI0403463B1 (pt) 2014-12-02
HK1075033A1 (en) 2005-12-02
EP1510492A1 (de) 2005-03-02
PT1510492E (pt) 2007-07-11
DE50307297D1 (de) 2007-06-28
AR046810A1 (es) 2005-12-28
ES2286402T3 (es) 2007-12-01
US7344004B2 (en) 2008-03-18
CN1590266A (zh) 2005-03-09
US20050061586A1 (en) 2005-03-24
CA2478465A1 (en) 2005-02-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO326163B1 (no) Fremgangsmate for kontroll av et heisanlegg, og et heisanlegg
KR101433363B1 (ko) 휴대용 단말을 이용한 승강기 원격관리시스템 및 승강기 유지보수용 휴대용 단말
AU2004242934B2 (en) Method and device for the maintenance of a lift or escalator installation
US20200109029A1 (en) Commissioning tool for association of connected devices
KR20060083428A (ko) 엘리베이터의 시큐리티 시스템
DK177709B1 (en) System for communicating with a washing facility
KR101749884B1 (ko) 점검 결과 확인 장치, 점검 결과 확인 방법 및 엘리베이터
CN114202906A (zh) 具有自测试部件的火灾控制系统的视觉检查的验证
TW201710811A (zh) 設備維護管理系統、設備維護裝置及電腦程式產品
CN109484936B (zh) 电梯维护作业管理系统以及电梯维护作业管理方法
JP2009161310A (ja) 昇降機保守管理装置
JP2005018142A (ja) プラント管理支援システム
JP2010280457A (ja) エレベータのコンソール追加型制御装置
EP3573915B1 (en) Electronic elevator guard device and method for monitoring a set of integrity states of a plurality of elevator features
AU2019415992B2 (en) Method and apparatus for commissioning a passenger transportation system
JP2000053341A (ja) 保全作業支援装置
KR101224732B1 (ko) 엘리베이터와 엘리베이터 시스템 및 그 제어방법
CN113727931B (zh) 经验证的对电梯设备的维护方法
JP2008283448A (ja) 現場動静管理システム
US7643897B2 (en) Method for automatically checking sequence of loading boats and batches for semiconductor manufacturing process
KR102020987B1 (ko) 블랙박스가 구비된 승강기 관리 시스템
JP2002193562A (ja) 保全作業支援装置
WO2002103595A1 (fr) Systeme de verification d'etat de controle
CN118139805A (zh) 移动设备和用于控制电梯的方法
JPH0675811A (ja) 端末試験装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees