NO154548B - Fremgangsmaate ved alkoxylering av alkoholer i naervaer av strontium- og bariumholdige katalysatorer. - Google Patents

Fremgangsmaate ved alkoxylering av alkoholer i naervaer av strontium- og bariumholdige katalysatorer. Download PDF

Info

Publication number
NO154548B
NO154548B NO812704A NO812704A NO154548B NO 154548 B NO154548 B NO 154548B NO 812704 A NO812704 A NO 812704A NO 812704 A NO812704 A NO 812704A NO 154548 B NO154548 B NO 154548B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
bath
polishing
sulfuric acid
acid
temperature
Prior art date
Application number
NO812704A
Other languages
English (en)
Other versions
NO154548C (no
NO812704L (no
Inventor
Kang Yang
Gerald Lee Nield
Paul Howard Washecheck
Original Assignee
Vista Chemical
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vista Chemical filed Critical Vista Chemical
Publication of NO812704L publication Critical patent/NO812704L/no
Publication of NO154548B publication Critical patent/NO154548B/no
Publication of NO154548C publication Critical patent/NO154548C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C41/00Preparation of ethers; Preparation of compounds having groups, groups or groups
    • C07C41/01Preparation of ethers
    • C07C41/02Preparation of ethers from oxiranes
    • C07C41/03Preparation of ethers from oxiranes by reaction of oxirane rings with hydroxy groups

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Catalysts (AREA)
  • Low-Molecular Organic Synthesis Reactions Using Catalysts (AREA)

Description

Fremgangsmåte for polering av gjenstander av krystallglass og blykrystallglass.
Polering av gjenstander av krystallglass, særlig blykrystallglass, har hittil foregått ved hjelp av vandig, flusssyre-holdig svovelsyre i stormaskede kurver av kobber eller plast, idet kurvene som var fylt med de gjenstander som skulle poleres først ble beveget frem og tilbake i polerbadet, deretter tatt ut av dette og dykket ned i et varmt vannbad. I vannbadet ble reaksjonsproduktene som heftet til glassoverflaten og som hadde dannet seg i polerbadet, vasket av. Det er nødvendig å gjenta disse behandlinger meget ofte, til den ønskede glans på overflaten og slipe-kantene av gjenstanden er nådd. Ved denne fremgangsmåte lar det seg ikke unngå at det slippes inn betraktelige vannmengder fra vaskebadet i polerbadet, og derved synker ved stadig fortsettelse av polerprosessen konsentrasjonen av polerbadet og dermed dettes aktivitet. Det er derfor nød-vendig fra tid til annen igjen å bringe polerbadet på den optimale konsentrasjon ved tilsetning av fluss- og/eller svovelsyre. Ved dette må det imidlertid tas i betrakt-ning at volumet av polerbadet stiger betraktelig ved forlenget driftsvarighet. Det er nødvendig med visse tidsmellomrom å Slippe ut større mengder av væsken fra polerbadet og kassere denne som forbrukt syre eller eventuelt opparbeide denne. Badet må følgelig stadig fornyes. Dette betyr at utnyttelsen av fluss-syren og svovelsyren i polerbadet er relativt dårlig og medfører et betraktelig syreforbruk.
(154548).
Opparbeidelsen av høykonsentrerte og fluorholdige bruktsyrer frembyr betraktelige vanskeligheter og medfører store om-kostninger, og bruktsyren ledes derfor ofte ut i elvene. Dette representerer så vel tek-nologiske som også samfunnsmessige mangler ved de kjente polerprosesser. De i de store mengder vaskevann inneholdte mengder av fluss- og svovelsyre går tapt.
Foreliggende oppfinnelse angår således en fremgangsmåte for polering av gjenstander av krystallglass eller blykrystallglass, hvor vanskelighetene og manglene ved den kjente polerfremgangs-måte ikke opptrer og hvorved det på rime-lig måte kan fås feilfri polerte glassgjen-stander uten at det er nødvendig med ekstra opparbeidelse av avfallsprodukter. Det særegne ved fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen er at det anvendes på i og for seg kjent måte en fluss-syreholdig svovelsyre som polerbad, med et innhold av omtrent 5—10 pst. fluss-syre, men reaksjonsproduktene avspyles ikke med vann, idet de med reaksjonsprodukter overtruk-ne gjenstander dykkes ned i et svovelsyrebad, hvis svovelsyrekonsentrasjon er så høy at syren virker vannuttrekkende. Det er derfor vesentlig at svovelsyren holder minst 66 pst., dvs. tilsvarer omtrent eutek-tikumtrinnet av tetrahydrat og dihydrat av svovelsyre.
Det porøse overtrekk av reaksjonsprodukter på glattoverflaten består bl. a. av sulfater, silikater etc. Belegget inne-holder fra polerbadet også mindre mengder fluss-syre. Denne omsettes i det relativt høykonsentrerte svovelsyrebad i nærvær av kiselsyre etterhvert til siliciumtetra-fluorid, som unnviker som gass og derved sprenger løs den til glassoverflaten heften-de film av reaksjonsprodukter. Oppløs-ningsprosessen understøttes også av andre prosesser i saltovertrekket, som skyldés den avvannende virkning av den høyprosentige svovelsyre. Det oppnås at saltbelegget uten at det er nødvendig med noen vasking av den gjenstand som skal poleres i svovelsyrebadet sprenges av, slik at glassgjen-standen på nytt kan dykkes ned i polerbadet.
En ganske vesentlig fordel ved fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen ligger i det trekk at det ved anvendelse av høykonsentrert svovelsyre som det annet bad praktisk talt ikke slippes noe vann inn i polerbadet ved den fornyede neddykking av gjenstandene i polerbadet, slik at konsentrasjonene kan holdes konstant over meget lange driftsperioder.
En ytterligere fordel ved fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen ligger i det forhold at ved unngåelse av den sta-dige fortynning av polerbadet bortfaller en uttrekning av brukt syre og alle dermed forbundne problemer, spesielt kloakk-problemene. Det finner ved lengre drift av polerbadet bare sted en relativt liten vo-lumøkning, som beror på utslipping av svovelsyre fra det annet bad inn i polerbadet. Den dermed forbundne konsentrasjonsminskning av fluss-syren kan lett kompenseres ved tilsetning av høykonsent-rert fluss-syre eller fluorsulfonsyre. Derav følger at det bare blir tale om bruktsyre i mengder tilsvarende denne volumøkning og erstatningen av fluss-syreinnholdet. De således forekommende mengder er selv-følgelig forsvinnende små like overfor de stadig forekommende bruktsyremengder ved den kjente fremgangsmåte.
De fluorholdige damper som unnviker fra det annet bad, dvs. avsaltingsbadet, kan avsuges og ved hjelp av passende absorb-sjonsanlegg kan disse renses og fluoran-delen gjenvinnes. I disse damper befinner seg så godt som det totale fluorinnhold, som forbrukes i polerbadet. Den på vanlig måte regenererte fluss-syre kan tilbake-føres til polerbadet.
Ved fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen bør det passes på at temperaturen i polerbadet holdes omtrent mellom 40 og 60°C. En høyere temperatur er uhen-siktsmessig, da ellers tapene av fluss-syre på grunn av deres flyktighet blir for store og det sogar kan føre til anetsing av glass-flatene.
Temperaturen i det annet bad, dvs. av-saltings- eller svovelsyrebadet, ligger hensiktsmessig ' ved omtrent 60°C eller noe over dette. Ved denne temperatur forflyk-tiges de fra polerbadet medførte fluorfor-bindelser hurtig og fullstendig. Viskositeten av den høykonsentrerte svovelsyre er derved allerede så liten, at badvæsken ren-ner hurtig av fra gjenstandene, slik at det bare medføres en relativt liten mengde svovelsyre fra avsaltingsbadet til polerbadet. Denne mengde tilsvarer omtrent svovelsyreforbruket for saltdannelsen på glassoverflaten i polerbadet.
Det har vist seg hensiktsmessig å opp-varme begge badene, dvs. polerbadet og svovelsyrebadet, uavhengig av hverandre og å holde temperaturen i svovelsyrebadet ca. 10—20° høyere enn i polerbadet. Derved lettes ikke bare løsrivelsen av saltbelegget, men det er også mulig å innkjøre driften så nøyaktig at den fra svovelsyrebadet med gjenstandene til polerbadet medførte svovelsyremengde akkurat er tilstrekkelig for oppfrisking av svovelsyre-innholdet i dette. Den fra gjenstandene ikke avrente væskemengde er som kjent avhengig av viskositeten av væsken og denne lar seg innstille ganske nøyaktig ved temperaturen. Ved hjelp av de passende arbeidsbetingelser, som meget enkelt lar seg regulere og innstille ved valget av temperatur, kan funksjonsdyktigheten av begge badene opprettholdes i meget lang tid uten, eller med bare et minimum, av tilsetninger for å holde konsentrasjonen konstant.
Polerbadet består hensiktsmessig av en vandig svovelsyre med middels konsentrasjon, f. eks. 50—60 pst. svovelsyre, med et foretrukket innhold av 5—7 pst. fluss-syre. Fluss-syren kan på en hvilken som helst kjent måte innføres i svovelsyren som sådan eller som fluorsulfonsyre.
En etter lengre brukstid eventuelt inntredende konsentrasjonsminskning i det annet bad reverseres under unngåelse av en volumøkning hensiktsmessig ved tilsetning av oleum og/eller høykonsentrert svovelsyre (96—98 pst.) eller ved en til to timers oppvarming ved 110—150°C, hvor-under det unnviker vanndamp.
De i det annet bad fra glassoverflaten fjernede reaksjonsprodukter fra polerbadet er i stor grad uløselige i den høykonsent-rerte svovelsyre og synker til bunns. Fjer-nelsen av reaksjonsproduktene er så grun-dig, at det ikke er nødvendig med en egen rensing før fornyet innsetting i polerbadet. Når imidlertid svovelsyrebadet likevel etter noen tid er anriket med salt, kan dette på enkel måte utskilles ved hjelp av av-kjøling av badet til 0°C eller derunder. Etter denne rensing ligger saltinnholdet av svovelsyrebadet i alminnelighet under 1/10 pst.
Etter at gjenstandene gjentatte gan-ger er neddykket i polerbadet og deretter i svovelsyrebadet og den tilstrebede glans er nådd på flater og kanter, behøver gjenstandene bare avspyles en eneste gang med vann for deretter å tørres.
Er polerbadet anriket med salter, dvs. med reaksjonsprodukter, er polervirknin-gen av badet ikke mer fullstendig. I de vanlige vandige vaskebad lar saltene seg ved den kjente fremgangsmåte bare dårlig eller overhodet ikke lenger løse eller vaskes av, men dermed er polerbehandlingen forstyrret. I motsetning hertil lykkes løs-ningen av saltbelegget på gjenstanden i svovelsyrebadet i henhold til oppfinnelsen også ved fullstendig metning av polerbadet med reaksjonssaltene. En fornyelse av polerbadet på grunn av denne saltanrikning, som ved den kjente fremgangsmåte også nødvendiggjør en fornyelse, er ved fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen ikke nødvendig.
Det ble også overraskende funnet, at ved et innhold i polerbadet av forskjellige tungmetallsalter, fortrinnsvis jernklorid, jernsulfat, sinksulfat, kobbersulfat, sølv-sulfat,. kaliumpermanganat, kromsyre eller også av hydrogenperoksyd danner det seg et saltbelegg, som sitter så dårlig fast på glassoverflaten, at det allerede ved bevegelse av gjenstanden i polerbadet faller av i stor utstrekning. Derved er det mulig allerede ved en neddykking i polerbadet å oppnå en meget vidtgående polervirkning, såtedes at antallet av vekselbehandlinger, dvs. neddykking i polerbadet og deretter i svovelsyrebadet, kan nedsettes vesentlig. I ekstreme tilfeller er det sogar mulig allerede med en enkelt slik vekselbehandling å oppnå en tilstrekkelig og feilfri polering. Mekanismen for virkningen av disse tilsetninger er ikke klar i sitt fulle omfang, men det er imidlertid å anta at det dreier seg om overflate-effekter og aktiverings-fenomener.
Det er klart at nedsettelsen av antallet av nødvendige vekselbehandlinger ved denne utførelsesform for fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen også fremviser ytterligere betydelige økonomiske fordeler. Således er behovet for avsugning og opparbeidelse av de fluorholdige damper fra svovelsyrebadene og regenerering av fluorforbindelsene for fornyet anvendelse i polerbadet redusert til et minimum, kapasi-teten av de foreliggende polerbad er vesentlig øket, syrene i polerbad og svovelsyrebad utnyttes bedre og ved egnet drifts-kontroll kan konsentrasjonen i begge bad uten særlig spesielle fremgangsmåtetrinn holdes på et optimum.
Riktignok var det kjent ved mekanisk polering av glassflater å tilsette polermid-lene slike metallsalter, men man kunne derav ikke trekke noen analoge slutninger for neddykkingspolerfremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen, for det består ingen paralleller mellom mekanisk polering og de for denne anvendte suspensjoner og fremgangsmåten ved kjemisk polering ved hjelp av en fluss-syreholdig svovelsyre.
Den mengde tungmetalltilsetninger som skal anvendes, avhenger av sammen-setningen og av overflaten av de glass-sorter som skal behandles. Det må også tas hensyn til arten av den tilstrebede polering. Anvendes meget høye konsentrasjoner av tilsetninger, erholder man ved et minimum av vekselbehandlinger meget skarpkantede konturer. En behandling i svovelsyrebadet er derfor egentlig bare nødvendig, for også å polere de steder på gjenstandene som berører hverandre hhv. ligger an mot beholderne.
Ved små konsentrasjoner av de nevn-te tilsetninger oppnås ikke så skarpe kanter og poleringen tilsvarer snarere den som lar seg oppnå på vanlig måte. Antallet av nødvendige vekselbehandlinger ved polerbad og svovelsyrebad synker i alminnelighet med tiltagende konsentrasjon av tilsetninger. Det er derfor i prinsippet mulig å erholde den tilstrebede glans allerede ved en enkelt neddykkingsprosess i polerbadet, men i dette tilfelle er imidlertid styringen av polerprosessen særlig vanskelig, slik at man i praksis hensiktsmessig arbeider med lavere konsentrasjoner av tilsetninger og derav følgende hyppigere vekselbehandlinger. Etter den siste neddykking i polerbadet, neddykkes gjenstandene som oven-for nevnt i svovelsyrebadet, for å fjerne restene av saltbelegget, og deretter vaskes de tilslutt i vannbadet, for å fjerne syre-restene, og tørres til slutt.
Fremgangsmåten skal nå forklares nærmere ved hjelp av de følgende eksemp-ler, som ikke er ment å innskrenke oppfinnelsen.
Eksempel 1.
Det ble anvendt syrebestandige, sepa-rat oppvarmede trau ved siden av hverandre med egnet avtrekksanordning for dampene. I det første trau befinner poler-
badet seg i form av en 55 pst. svovelsyre med et innhold av 5 pst. fluss-syre. I det annet trau befinner seg svovelsyrebadet i form av en 67 pst. svovelsyre. Det tredje trau inneholder vann og tjener til avspyling av de polerte gjenstander etter avslutning av hele polerprosessen.
Polerbadet og svovelsyrebadet holdes
ved en temperatur av 59—60°C og vann-
badet ved 40°C.
Gjenstandene dyppes ned i polerbadet
og svinges frem og tilbake i dette, til det bekjente saltbelegg har dannet seg på overflaten. Dette tar gjennomsnittlig 10—
20 sek. Nå tas gjenstandéne ut fra poler-
badet, får renne av, dykkes ned i svovelsyrebadet og svinges frem og tilbake i det-
te. I den konsentrerte svovelsyre løsner saltbelegget fra glassoverflaten i løpet av 3—5 sek. Deretter tas gjenstandene igjen ut av svovelsyrebadet, får dryppe av og bringes umiddelbart derpå ned i polerbadet igjen.
Disse behandlinger gjentas flere gan-
ger i avhengighet av hvilken glassart som behandles. I alminnelighet er det nok med 10—20 gangers gjentatt behandling i poler-
og svovelsyrebadet. Etter den siste neddyk-
king i svovelsyrebadet neddykkes gjenstandene i vaskevannsbadet i det tredje trau, for å befri dem fra den påsittende svovelsyre.
Eksempel 2.
På tilsvarende måte som beskrevet i eksempel 1 behandles glass med kompli-
serte former i bad med følgende sammensetning: a) Polerbad: 55 pst. svovelsyre 5 pst. fluss-syre
Temperatur: 50°C
b) Svovelsyrebad: 68 pst. svovelsyre Temperatur: 60—65°C
Eksempel 3.
På tilsvarende måte som beskrevet i eksempel 1 behandles glasserte gjenstander med et meget tynt, farveløst glassovertrekk i bad med følgende sammensetning: a) Polerbad: 52 pst. svovelsyre 2—3 pst. fluss-syre
Temperatur: 50—55°C
b) Svovelsyrebad: 67 pst. svovelsyre Temperatur: 55—60°C
Eksempel 4.
Som polerbad ble anvendt en 55 pst. svovelsyre med et innhold av fluss-syre på
5 pst. og med en temperatur av 55°C.
Badet inneholdt jernklorid, som ble tilsatt
enten i fast form eller som mettet oppløs-
ning. Satlinnholdet av badet lå på 8 pst.
Det annet bad var en 67 pst. svovel-
syre med temperatur 68°C.
Det tredje trau inneholdt vaskevann
med temperatur ca. 46°C.
Behandlingen foregikk tilsvarende eksempel 1. Det viste seg at det dannede saltbelegg satt meget løst og i stor utstrek-
ning falt av allerede ved bevegelse av gjenstanden i polerbadet.
Eksempel 5.
Som polerbad ble anvendt en 58 pst. svovelsyre med et innhold av 7 pst. fluss-
syre og med en temperatur av 60°C. Badet inneholdt ytterligere jernsulfat og da ved en saltkonsentrasjon av 15 pst.
Det annet bad besto av en 69 pst. svovelsyre ved 70°C.
Det tredje trau inneholdt vaskevann
ved ca. 50°C.
Også her foregikk behandlingen tilsvarende forskriftene i eksempel 1, og det viste seg at poleringen skjedde meget raskt og at det dannede saltbelegg allerede i stor utstrekning løsnet ved bevegelse av gjenstanden i polerbadet.

Claims (5)

1. Fremgangsmåte for polering av gjenstander av krystallglass og blykrystall-
glass ved flere gangers neddykking i et polerbad av fluss-syreholdig svovelsyre, hvor saltbelegget fjernes etter hver neddykking, karakterisert ved at saltbelegget fjernes ved neddykking i et bad bestående av svovelsyre av minst 66 pst. som virker avvannende, og at gjenstanden først spyles med vann etter oppnåelse av den ønskede poleringsglans.
2. Fremgangsmåte som angitt i på-stand 1, karakterisert ved at polerbadet holdes på en temperatur mellom 40 og 60°C og at svovelsyrebadet holdes ved en temperatur over 60°C, fortrinnsvis slik at temperaturen av svovelsyrebadet holdes 10—20°C over temperaturen i polerbadet.
3. Fremgangsmåte som angitt i på-' stand 1 og 2, karakterisert ved at fluorforbindelsene som unnviker fra svovelsyrebadet gjenvinnes og tilbakeføres i polerbadet.
4. Fremgangsmåte som angitt i på-standene 1—3, karakterisert ved at polerbadet ytterligere tilsettes tungmetallsalter, KMn04, CrO,, eller hydrogenper-oksyd.
5. Fremgangsmåte som angitt i på-stand 4, karakterisert ved at det som tungmetallsalt tilsettes jernsulfat eller jernklorid.
NO812704A 1980-08-22 1981-08-10 Fremgangsmaate ved alkoxylering av alkoholer i naervaer av strontium- og bariumholdige katalysatorer. NO154548C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/180,236 US4302613A (en) 1980-08-22 1980-08-22 Inorganic catalyst for alkoxylation of alcohols

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO812704L NO812704L (no) 1982-02-23
NO154548B true NO154548B (no) 1986-07-07
NO154548C NO154548C (no) 1986-10-15

Family

ID=22659724

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO812704A NO154548C (no) 1980-08-22 1981-08-10 Fremgangsmaate ved alkoxylering av alkoholer i naervaer av strontium- og bariumholdige katalysatorer.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4302613A (no)
EP (1) EP0046582B1 (no)
JP (1) JPS5742646A (no)
CA (1) CA1157052A (no)
DE (1) DE3166335D1 (no)
NO (1) NO154548C (no)

Families Citing this family (38)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4375564A (en) * 1981-12-23 1983-03-01 Shell Oil Company Alkoxylation process
CA1185993A (en) * 1981-12-23 1985-04-23 Shell Canada Limited Process for preparing alkanol alkoxylates
US4453022A (en) * 1982-04-21 1984-06-05 Union Carbide Corporation Process for preparing nonionic surfactants-oxyalkylation with calcium and/or strontium catalysts
US4453023A (en) * 1982-12-30 1984-06-05 Union Carbide Corporation Process for preparing nonionic surfactants-oxyalkylation with promoted barium catalysts
WO1985000365A1 (en) * 1983-07-05 1985-01-31 Union Carbide Corporation Alkoxylation using calcium catalysts and products therefrom
US4721817A (en) * 1986-12-31 1988-01-26 Shell Oil Company Preparation of nonionic surfactants
DE3833076A1 (de) * 1987-09-29 1989-04-06 Lion Corp Alkoxylierungskatalysator
US5104575A (en) * 1987-09-30 1992-04-14 Union Carbide Chemicals & Plastics Technology Corporation Alkoxylation using heterogeneous calcium catalysts and products therefrom
US4902658A (en) * 1987-09-30 1990-02-20 Union Carbide Corporation Alkoxylation using heterogeneous calcium catalysts and products therefrom
US5114900A (en) * 1988-09-30 1992-05-19 Union Carbide Chemicals & Plastics Technology Corporation Alkoxylation using modified calcium-containing bimetallic or polymetallic catalysts
US5112788A (en) * 1988-09-30 1992-05-12 Union Carbide Chemicals & Plastics Technology Corporation Alkoxylation using modified group iia metal-containing bimetallic or polymetallic catalysts
US5118650A (en) * 1988-09-30 1992-06-02 Union Carbide Chemicals & Plastics Technology Corporation Alkoxylation using modified group iiib metal-containing bimetallic or polymetallic catalysts
US4946984A (en) * 1988-09-30 1990-08-07 Union Carbide Chemicals And Plastics Company Inc. Alkoxylation using a calcium sulfate catalyst
US5112789A (en) * 1988-09-30 1992-05-12 Union Carbide Chemicals & Plastics Technology Corporation Alkoxylation catalysis
US5120697A (en) * 1988-09-30 1992-06-09 Union Carbide Chemicals & Plastics Technology Corporation Alkoxylation using modified calcium-containing catalysts
US5114619A (en) * 1989-07-14 1992-05-19 The Dow Chemical Company Production of polyether polyols with reduced unsaturation
US5208199A (en) * 1990-04-23 1993-05-04 Shell Oil Company Catalyst of rare earth and phosphorus-containing xerogels for alkoxylation process
US5210325A (en) * 1990-04-23 1993-05-11 Shell Oil Company Alkoxylation process catalyzed by supported rare earth elements
US5118870A (en) * 1990-04-23 1992-06-02 Shell Oil Company Alkoxylation process catalyzed by rare earth and phosphorus-containing xerogels
US5102849A (en) * 1990-04-23 1992-04-07 Shell Oil Company Supported rare earth and phosphorus catalyst
US5191104A (en) * 1990-09-20 1993-03-02 Union Carbide Chemicals & Plastics Technology Corporation Alkoxylation of carboxylated compounds
US5104987A (en) * 1990-09-20 1992-04-14 Union Carbide Chemicals & Plastics Technology Corporation Alkoxylation of active hydrogen-containing compounds
GB9026832D0 (en) * 1990-12-11 1991-01-30 Shell Int Research Alkoxylation process catalyzed by sodium-or potassium barium phosphate
DE4101515A1 (de) * 1991-01-19 1992-07-23 Henkel Kgaa Ethersulfate fuer mund- und zahnpflegemittel
SE501132C2 (sv) * 1992-11-19 1994-11-21 Berol Nobel Ab Användning av alkoxilat av 2-propylheptanol i rengörande kompositioner
US5374705A (en) * 1993-12-27 1994-12-20 The Dow Chemical Company Process for the preparation of polyether polyols with a reduced unsaturation content
DE69516073T2 (de) * 1994-10-18 2000-09-14 Chisso Corp., Osaka Verfahren zur Herstellung eines festen basischen Katalysators und Verfahren zur Herstellung von Carbonylverbindungderivaten unter dessen Verwendung
US5679764A (en) * 1995-11-06 1997-10-21 Arco Chemical Technology, L.P. Process of oxyalkylation employing solid, heterogeneous MgO catalyst
US6093856A (en) * 1996-11-26 2000-07-25 The Procter & Gamble Company Polyoxyalkylene surfactants
SE507689C2 (sv) * 1996-11-27 1998-07-06 Akzo Nobel Nv Etoxilatblandning och en rengöringskomposition för hårda ytor innehållande etoxilatblandningen
US6111146A (en) * 1997-09-03 2000-08-29 Rayborn; Randy L. Alkyl cyclohexanol alkoxylates and method for making same
US6235300B1 (en) 1999-01-19 2001-05-22 Amway Corporation Plant protecting adjuvant containing topped or peaked alcohol alkoxylates and conventional alcohol alkoxylates
DE19909273A1 (de) * 1999-03-03 2000-09-07 Henkel Kgaa Verfahren zur Herstellung alkoxylierter Verbindungen mit aktiven Wasserstoffatomen
US6593500B2 (en) 2001-01-19 2003-07-15 Rhodia, Inc. Process for alkoxylation with a boron-containing catalyst
US7629487B2 (en) * 2004-08-26 2009-12-08 Huntsman Petrochemical Llc Alkaline earth-based alkoxylation catalysts
US20070203319A1 (en) * 2006-02-27 2007-08-30 Dexheimer Edward M Process of forming a polyol
US20070199976A1 (en) * 2006-02-27 2007-08-30 Mao-Yao Huang Process of forming a polyol
CN105838477B (zh) * 2016-04-28 2021-04-20 沈阳市宏城精细化工厂 一种制备聚乙烯醚类润滑油基础油的方法

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3972948A (en) * 1974-11-29 1976-08-03 Jefferson Chemical Company, Inc. Anhydrous catalyst for manufacture of glycol ethers
SE403611B (sv) * 1975-09-05 1978-08-28 Berol Kemi Ab Forfarande for framstellning av en reaktionsprodukt mellan en epoxid och en organisk forening innehallande reaktivt vete i nervaro av viss angiven katalysator
US4086188A (en) * 1976-02-12 1978-04-25 Union Carbide Corporation Catalyst for aldol condensations
DE2964077D1 (en) * 1978-06-16 1982-12-30 Conoco Inc Barium oxide catalyzed ethoxylation
US4210764A (en) * 1979-05-04 1980-07-01 Conoco, Inc. Barium oxide/cresylic acid catalyzed ethoxylation
US4223164A (en) * 1979-07-02 1980-09-16 Conoco, Inc. Ethoxylation with strontium bases
US4239917A (en) * 1979-07-02 1980-12-16 Conoco, Inc. Barium oxide catalyzed ethoxylation

Also Published As

Publication number Publication date
CA1157052A (en) 1983-11-15
EP0046582A1 (en) 1982-03-03
JPH0136452B2 (no) 1989-07-31
US4302613A (en) 1981-11-24
DE3166335D1 (en) 1984-10-31
EP0046582B1 (en) 1984-09-26
NO154548C (no) 1986-10-15
JPS5742646A (en) 1982-03-10
NO812704L (no) 1982-02-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO154548B (no) Fremgangsmaate ved alkoxylering av alkoholer i naervaer av strontium- og bariumholdige katalysatorer.
CS196315B2 (en) Method of glass etching
US2077450A (en) Method and composition for coating iron and steel articles
US3661732A (en) Method and apparatus for electroplating
GB860709A (en) A new or improved method of pickling alloy steels
IE832401L (en) Polishing glass articles in an acid bath
AR007285A1 (es) Proceso para eliminar incrustaciones de una aleacion ferrosa con contenido de cromo
US3615265A (en) Process for drying bromine
US3546037A (en) Polishing crystal glass
US3290193A (en) Method of polishing crystal glass and lead crystal glass articles
GB1019415A (en) Process for finishing float glass
US6506294B1 (en) Process for regeneration of electrolytes from pickle liquor, in particular of NA2S04 from pickle liquor for stainless steel
ES482514A1 (es) Procedimiento de limpieza de las paredes de intercambiadorestermicos o de reactores.
NO138413B (no) Fremgangsmaate og anlegg for kjemisk overflatebehandling av metallgjenstander i lukket kretsloep med kjemikaliegjenvinning uten avgiftningsanlegg
US1941040A (en) Process and device for cleaning precious metals, especially silver
US2465987A (en) Composition and method for removing corrosion from zinc, zinc alloys, and zinc coated metals
US2630393A (en) Method of cleaning and descaling ferrous bodies
US3899348A (en) Method for automatically cleaning reusable foodstuff containers with reduced quantities of fresh water and chemicals
US2870048A (en) Deenameling process
PL53078B1 (no)
US1245605A (en) Method of treating waste soapy liquors from laundries.
US1923828A (en) Method of deenameling
US3578469A (en) Removal of ferrous sulfate from nickel baths
JPS5525754A (en) Method of cleaning scale
JPS56108885A (en) Treatment of pickling rinse waste solution