NO128386B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO128386B
NO128386B NO02173/70A NO217370A NO128386B NO 128386 B NO128386 B NO 128386B NO 02173/70 A NO02173/70 A NO 02173/70A NO 217370 A NO217370 A NO 217370A NO 128386 B NO128386 B NO 128386B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
cellulose
resin
ethyl
hydroxy
process according
Prior art date
Application number
NO02173/70A
Other languages
English (en)
Inventor
T Kugler
Original Assignee
Lonza Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Lonza Ag filed Critical Lonza Ag
Publication of NO128386B publication Critical patent/NO128386B/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H05ELECTRIC TECHNIQUES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • H05HPLASMA TECHNIQUE; PRODUCTION OF ACCELERATED ELECTRICALLY-CHARGED PARTICLES OR OF NEUTRONS; PRODUCTION OR ACCELERATION OF NEUTRAL MOLECULAR OR ATOMIC BEAMS
    • H05H1/00Generating plasma; Handling plasma
    • H05H1/24Generating plasma
    • H05H1/26Plasma torches
    • H05H1/32Plasma torches using an arc
    • H05H1/34Details, e.g. electrodes, nozzles
    • H05H1/3405Arrangements for stabilising or constricting the arc, e.g. by an additional gas flow

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Plasma & Fusion (AREA)
  • Spectroscopy & Molecular Physics (AREA)
  • Plasma Technology (AREA)
  • Physical Or Chemical Processes And Apparatus (AREA)
  • Discharge Heating (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)

Description

Fremgangsmåte til behandling av cellulose- og tremasser for å unngå klebende harpiks.
Ved fremstilling eller behandling av
cellulose- og tremasser oppstår det ofte driftsforstyrrelser på grunn av tilstede-værelse av klebende harpiks. Vanskelighetene blir naturligvis størst ved behandling av slipemasser, spesielt hvis fersk ved anvendes for fremstillingen. Hva særskilt furuved angår, har denne på grunn av sitt store harpiksinnhold, ca. 3 %, stor sett bare kunnet bli anvendt for sulfatmasse, i hvil-ken harpiksen som regel opptrer i en ufar-lig form.
Det er tidligere blitt gjort forsøk på å
minske vanskelighetene med klebende harpiks ved behandling av massesuspensjoner. Eksempelvis er det blitt tilsatt forskjellige overflateaktige stoffer i slik mengde, at harpiksartiklene for en stor del ble frigjort fra fibrene og dispergert i suspensjonens vannfase. Metoden har dog ikke gitt sitt ønskede resultat. I henhold til en annen, senere fremkommen metode tilsettes kati-onaktive, overflateaktige stoffer til massesuspensjoner i så begrensede mengder at det i stedet inntrer en fiksering av har-pikspartiklene til fibrene. Ved den sist-nevnte metode, som medførte et vesentlig teknisk fremskritt, ble klebharpiksproble-met i stor utstrekning eliminert, og bare for en del mere besværlige slipemassers vedkommende har resultatet i blant vært mindre godt.
Ifølge oppfinnelsen har det nå vist seg at slike cellulosederivater, som er oppløse-lige i vann, nøytrale, svakt sure eller svakt basiske vannoppløsninger, også har den
egenskap at de ved tilsetning til massesus-
pensjoner effektivt hindrer harpiksavset-ninger. Tilsetningen skjer da før de stadier av fremstillingsprosessen der harpiksvan-skeligheter fremfor alt kan tenkes å opp-stå, dvs. før en første siling eller avvan-ning. De anvendte tilsetningsmengder bør
på grunn av risikoen for skumning ikke overstige 5 kg pr. tonn tørr masse, og som
regel fåes gode resultater allerede med 1 kg pr. tonn tørr masse eller ennå mindre
tilsetninger. Den mest overraskende virkning av denne nye fremgangsmåten er at harpiksvanskelighetene synes å bli helt eliminert, endog ved slipemassefremstilling av slike klebeharpiksrike materialer, som fersk furuved.
En del av de nevnte cellulosederivater har en viss, skjønt mindre fremtredende overflateaktiv virkning, men denne egenskap er av mindre betydning i denne for-bindelse, ettersom også cellulosederivat
med neppe påvisbar overflateaktiv virkning
medfører en betydelig effekt ved tilsetning
ifølge oppfinnelsen. Den sannsynligste år-sak til det oppnådde resultat skulle i stedet være at cellulosederivatene ved å adsorbe-res på massens fibre resp. fiberknipper be-skytter den underliggende harpiks mot å rives løs og suspenderes. Eventuelt klebende harpiks, som tross denne beskyttelses-virkning er blitt suspendert i væsken, hin-dres i å koagulere og danne klumper ved at samtlige overflater, nemlig såvel har-pikspartiklenes som cellulosefibrenes og de omgivende beholderes og eventuelle bear-beidingsorganers overflater, blir belagt med et adsorbert lag av det eller de tilsatte
cellulosederivater. For å oppnå en tilfreds-stillende beskyttelse mot klebeharpiks kre-ves det som nevnt bare meget små tilsetninger.
Det er tidligere kjent å tilsette forskjellige opplø^lige cellulosederivater ved papirfremstilling i den hensikt å oppnå visse forbedrede male- eller styrkeegen-skaper. De anvendte mengder var imidler-tid da mangedobbelt større enn i forelig-gende tilfelle, og dessuten fant tilsettingen sted på et betydelig senere stadium, dvs. enten i samband med en siste maling i pa-pirfabrikken eller eventuelt først ved lim-ingen.
Ved fremstilling av sulfitt- sulfat- og halvkjemisk masse tilsettes cellulosederivatene før siler eller avvannere, som van-ligvis er i høy grad utsatt for igjenstopping på grunn av klebende harpiks. Ved fremstilling av slipemasse skjer tilsettingen hensiktsmessig direkte ved slipestolene eller før den første avvanningen.
Som eksempel på cellulosederivater, som er oppløselige i vann eller svakt sure, nøytrale eller svakt alkaliske vannoppløs-ninger og som altså er anvendbare i henhold til oppfinnelsen, kan nevnes følgende: Cellulosederivater, i hvilke cellulose molekylet inngår i en anion. 1) Celluloseestere, som eksempelvis natriumsaltet av svovelsyrens harv-ester med cellulose, dvs. såkalt cellu-losesulfat; 2) Cellulosekarboksyalkylestere, eksempelvis karbosymetylcellulosens na-triumsalt; B. Cellulosederivater, i hvilke cellulosemolekylet ikke er ladet. 1) Cellulosealkyletere, eksempelvis etylcellulose og metylcellulose; 2) Cellulosehydroksyalkyletere, eksempelvis hydroksyetylcellulose; 3) Cellulosealkylhydroksyalkyletere, eksempelvis etylhydroksyetylcellulose; C. Cellulosederivater, i hvilke cellulosemolekylet inneholder en substituent eller substituenter av basisk karakter, som eksempelvis aminoetylcellulose. D. Cellulosederivater, i hvilke cellulosemolekylet er amfotert ved at det inneholder såvel sure som basiske substi-tituenter, som eksempelvis dietylami-no-etyl-karboksymetylcellulose.
Ovennevnte cellulosederivater kan ha forskjellige egenskaper som beror dels på valget av cellulose, dels på variasjoner i cellulosens behandling under fremstillingsprosessen og dels på forskjeller i substi-tusjonsgrad. I mange tilfeller har det vist seg, at preparater som gir den høyeste vis-kositet hos en vannoppløsning av et visst innhold også har den største innvirkning på harpiksen. Som det nærmere skal be-skrives i det følgende, er utmerkete resultater blitt oppnådd med de under punkt B ovenfor angitte cellulosederivater. Av særskilt interesse turde også de under punkt C overfor angitte forbindelser være, da de er av kationaktiv karakter og derfor kan antas å absorberes særlig kraftig på de negativt ledede harpikspartikler.
For å påvise de forskjellige preparaters virkning er forsøk blitt gjort dels i full skala og dels i laboratorieskala. Ved labora-torieforsøkene anvendtes en ca. 4 %'s mas-sesuspensjon, hvis pH ble innstilt på i nær-heten av 6. Suspensjonen ble utsatt for en kraftig bearbeidelse med en kopperpropel-ler, som roterte med 1000 omdr./min. i et 5-liter glassbeger. I dette ble det samtidig ført ned to vertikale, radielt stillede skiver av rustfritt blikk kledd med tynn ullfilt. Etter hvert forsøk bestemtes de på kopper-propellene og på filterne avsatte harpiks-mengder ved ekstraksjon, inndampning og veiing.
De største harpiksvanskelighetene turde være å finne ved behandling av slip-masse fra furu, særlig sådan som har et høyt innhold av kjerneved. De nedenfor anførte utførelseseksempler viser de resultater, som er oppnådd ved tilsetning av forskjellige cellulosederivater til en har-piksrik furuslipemasse. Harpiksavsetting-ene på propeller og filt er angitt i prosent av verdiene for tilsvarende blindprøver, dvs. tilsvarende forsøk uten tilsetninger.
Det er også blitt utført forsøk med en sulfittmasse som er kokt av en klebehar-pisrik granved, hvorved følgende resultat ble oppnådd. Også her er harpiksavsetnin-gene angitt i prosent av verdiene for de tilsvarende blindprøver:
Det skal iakttas at de erholdte siffer-verdiene i eksemplene 8 og 9 ikke direkte kan sammenlignes med tilsvarende verdier i eksemplene 1—7, siden blindprøven for sulfittmasse gir betydelig lavere harpiksavset-ninger enn tilsvarende blindprøver for slipemasse.
Av eksemplene fremgår, at en meget kraftig minsking av harpiksbeleggingen på propelleren oppnås. Dette innebærer i praksis, at eksempelvis siler, avvannings-filter og mekaniske bearbeidelsesanordnin-ger, spesielt filter og valser, kan holdes temmelig fri for harpiksavsettinger, så at de under alle omstendigheter ikke behøver å renses annet enn med lange mellomrom. Dette er av særskilt betydning, ettersom disse deler bare er tilgjengelige for rensing ved avbrytelse i produksjonen. Videre stammer harpiksflekkene i ferdigproduk-tet som regel fra harpiksbelegg, som er løsnet fra mekaniske bearbeidingsorganer. Av særskilt interesse er den store minsking av harpiksbelegget på såvel propeller som filt ved anvendelse av en blanding av karboksymetylcellulose og etylhydroksyetylcellulose (eksempel 6)..
Generelt kan man vente seg, at har-piksavsettingene på filtrene under prak-tiske forhold blir vesentlig mindre enn de, som er oppnådd ved den meget kraftige be-arbeiding i laboratorieforsøkene, hvorfor resultatene i praksis sannsynligvis turde bli fordelaktigere enn hva som fremgår av disse forsøk.

Claims (4)

1. Fremgangsmåte til behandling av cellulose- og tremasser for å unngå klebende harpiks, karakterisert ved at man til j massen, før en første siling eller avvan-ning, setter cellulosederivater som er opp-løselige i vann, svakt sure, nøytrale eller svakt basiske vannoppløsninger i en meng- j de av høyst 5 kg og fortrinnsvis høyst 1 kg pr. tonn tørr masse.
2. Fremgangsmåte ifølge påstand 1, karakterisert ved, at man tilsetter cellulosealkyletere, eksempelvis etylcellulose eller metylcellulose, cellul<p>sehydroksyal-kyletere, eksempelvis hydroksyetylcellulose, eller cellulosealkylhydroksyalkyletere, eksempelvis etylhydroksyetylcellulose.
3. Fremgangsmåte ifølge påstand 1, karakterisert ved, at man tilsetter cellulosederivater, i hvilke cellulosemolekylet inneholder en substituent eller substituenter av basisk karakter, eksempelvis aminoetylcellulose.
4. Fremgangsmåte ifølge påstand 1, karakterisert ved, at man tilsetter en blanding av karboksymetylcellulose og cellulo-sealkylhydroksyalkyleter, fortrinnsvis etylhydroksyetylcellulose.
NO02173/70A 1969-06-05 1970-06-04 NO128386B (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH854669A CH493183A (de) 1969-06-05 1969-06-05 Verfahren zur Regelung der Strömung in einem flüssigkeitsstabilisierten Plasmagenerator

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO128386B true NO128386B (no) 1973-11-05

Family

ID=4341795

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO02173/70A NO128386B (no) 1969-06-05 1970-06-04

Country Status (10)

Country Link
US (1) US3665244A (no)
JP (1) JPS5035399B1 (no)
BE (1) BE751544A (no)
CH (1) CH493183A (no)
DE (1) DE2027341A1 (no)
FR (1) FR2045865A1 (no)
GB (1) GB1300172A (no)
NL (1) NL7008217A (no)
NO (1) NO128386B (no)
SE (1) SE362773B (no)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH635050A5 (de) * 1977-12-08 1983-03-15 Alusuisse Verfahren zum rundschmelzen von magnetisch weichen ferriten.
GB2116810B (en) * 1982-02-15 1986-01-08 Ceskoslovenska Akademie Ved Method for stabilization of low-temperature plasma of an arc burner, and the arc burner for carrying out said method
JPS60163619U (ja) * 1984-04-09 1985-10-30 クロイ電機株式会社 組立電気スタンド
AT502421B1 (de) * 2005-09-09 2007-06-15 Fronius Int Gmbh Wasserdampf-schneidverfahren und brenner hierzu
AT502448B1 (de) * 2005-09-09 2007-06-15 Fronius Int Gmbh Wasserdampfplasmabrenner
AT502420B1 (de) * 2005-09-09 2007-08-15 Fronius Int Gmbh Kupplungsvorrichtung für ein wasserdampf-schneidgerät
CZ305206B6 (cs) * 2010-12-31 2015-06-10 Ústav Fyziky Plazmatu Akademie Věd České Republiky, V. V. I. Plazmatron s obloukem stabilizovaným kapalinou

Also Published As

Publication number Publication date
US3665244A (en) 1972-05-23
CH493183A (de) 1970-06-30
FR2045865A1 (no) 1971-03-05
BE751544A (fr) 1970-11-16
DE2027341A1 (de) 1970-12-10
SE362773B (no) 1973-12-17
JPS5035399B1 (no) 1975-11-15
NL7008217A (no) 1970-12-08
GB1300172A (en) 1972-12-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP7196051B2 (ja) リン酸エステル化微細セルロース繊維及びその製造方法
JP7095595B2 (ja) 繊維状セルロース含有物及び繊維状セルロース含有物の製造方法
KR20210046834A (ko) 미세 섬유상 셀룰로오스 함유물
JP6899777B2 (ja) セルロースナノファイバー分散液のろ過方法および製造方法
KR20010042551A (ko) 유도 미세피브릴상 폴리사카라이드
NO128386B (no)
KR20090071477A (ko) 알칼리 셀룰로오스 및 수용성 셀룰로오스에테르의 제조 방법
KR101265787B1 (ko) 물질의 점착성을 변화시키는 방법
JP2017057389A (ja) 微細繊維状セルロース含有物
JP6569482B2 (ja) 地下層処理用組成物、地下層処理用流体、地下層処理用流体の製造方法及び地下層の処理方法
JP5112992B2 (ja) ライススターチの製造方法
NO121330B (no)
JP2019131725A (ja) セルロースナノファイバーの製造方法
US2228320A (en) Method of making filter paper
US2912431A (en) Preparation of carboxyalkyl cellulose derivatives
US2932602A (en) Method of preventing depositions of pitch from sulphite pulp
JP2018159068A (ja) ヒドロキシプロピルメチルセルロースの製造方法
KR20120095795A (ko) 알칼리셀룰로오스 및 셀룰로오스에테르의 제조 방법
JP6954257B2 (ja) 繊維状セルロース含有組成物、その製造方法、及び膜
JP2006291379A (ja) パルプの洗浄方法
JPS6257758B2 (no)
RU2350700C1 (ru) Способ обработки льняного волокна
US2330211A (en) Filter treatment
ES2799248B2 (es) Proceso de fabricacion de papel y/o carton a partir de harina de cascara de frutos secos
DK141255B (da) Mekanisk træmasse som er let opsplittelig i vand og har høj absorptionshastighed, og fremgangsmåde ved fremstilling deraf.