NL9301763A - energie-absorberende structuur. - Google Patents

energie-absorberende structuur. Download PDF

Info

Publication number
NL9301763A
NL9301763A NL9301763A NL9301763A NL9301763A NL 9301763 A NL9301763 A NL 9301763A NL 9301763 A NL9301763 A NL 9301763A NL 9301763 A NL9301763 A NL 9301763A NL 9301763 A NL9301763 A NL 9301763A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
tube
inverter
guide
inverter tube
energy
Prior art date
Application number
NL9301763A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Netherlands Car Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Netherlands Car Bv filed Critical Netherlands Car Bv
Priority to NL9301763A priority Critical patent/NL9301763A/nl
Priority to EP94202778A priority patent/EP0647794B1/en
Priority to DE69407528T priority patent/DE69407528T2/de
Priority to AT94202778T priority patent/ATE161617T1/de
Priority to ES94202778T priority patent/ES2110692T3/es
Priority to JP6245190A priority patent/JPH07158678A/ja
Publication of NL9301763A publication Critical patent/NL9301763A/nl

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16FSPRINGS; SHOCK-ABSORBERS; MEANS FOR DAMPING VIBRATION
    • F16F7/00Vibration-dampers; Shock-absorbers
    • F16F7/12Vibration-dampers; Shock-absorbers using plastic deformation of members
    • F16F7/125Units with a telescopic-like action as one member moves into, or out of a second member
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60RVEHICLES, VEHICLE FITTINGS, OR VEHICLE PARTS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B60R19/00Wheel guards; Radiator guards, e.g. grilles; Obstruction removers; Fittings damping bouncing force in collisions
    • B60R19/02Bumpers, i.e. impact receiving or absorbing members for protecting vehicles or fending off blows from other vehicles or objects
    • B60R19/24Arrangements for mounting bumpers on vehicles
    • B60R19/26Arrangements for mounting bumpers on vehicles comprising yieldable mounting means
    • B60R19/34Arrangements for mounting bumpers on vehicles comprising yieldable mounting means destroyed upon impact, e.g. one-shot type

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Vibration Dampers (AREA)

Description

Korte aanduiding: energie-absorberende structuur
De uitvinding heeft betrekking op een energie-absorberende structuur, omvattende een met een eerste einde verankerde, energie-absorberende invertorbuis waarvan het tweede einde is verbonden met een constructie-element waarop een in de buislangsrichting werkende kracht kan worden uitgeoefend.
Een dergelijke energie-absorberende structuuur is op zich bekend. Hoewel deze bekende structuur het voordeel heeft zeer veel energie te kunnen absorberen is een nadeel dat dat de bewegingsrichting van de invertorbuis tijdens de deformatie - het plooien - onbepaald is. Wanneer de invertorbuis over een korte afstand wordt gedeformeerd is dit geen groot probleem doch wanneer de structuur wordt gebruikt om tijdens een beweging over een grotere afstand energie te absorberen (zoals bijvoorbeeld bij toepassing in combinatie met een autobumper) geeft deze eigenschap wél problemen.
De uitvinding beoogt dit bezwaar te ondervangen en berust op het inzicht dat dit mogelijk is door toepassing van een met de invertorbuis gekoppeld geleideelement voor het in de buislangsrichting geleiden van de invertorbuis.
Bij voorkeur wordt het geleideelement gevormd door een binnen de invertorbuis aangebrachte geleidebuis waarvan het eerste einde verschuifbaar is geleid in een in de bewegingsrichting der invertorbuis achter het eerste einde daarvan gelegen buisgeleiding en waarvan het tweede einde is verbonden met het belastbare constructie-element.
Een nog gelijkmatiger energie-absorptie wordt verkregen wanneer het tweede einde van de invertorbuis is verbonden met het smalle topvlak van een hol, afgeknot kegelvormig verbindingsorgaan dat met de basisomtreksrand is verbonden met het belastbare constructie-element en waarvan de wand plooibaar deformeerbaar is.
Wanneer het belastbare constructie-element relatief zwak wordt belast zal eerst het verbindingsorgaan deformeren en wel door het omplooien van de plooibaar deformeerbare wand daarvan welke wand, wanneer deze geheel is omgeplooid, op trek wordt belast en de inwerkende kracht overdraagt op de invertorbuis.
De invertorbuis behoeft slechts een geleidefunctie te vervullen en kan dienovereenkomstig licht zijn gedimensioneerd.
Een voorkeursuitvoeringsvorm omvat dan ook een - zwaardere - aan het tweede einde binnen de invertorbuis aangebrachte, in het deformeerbaar verbindingsorgaan uitstekende korte krachtinleidingsbuisstomp. Deze buisstomp is zwaarder uitgevoerd dan de geleidebuis doch doordat de buisstomp slechts kort is wordt het gewicht van het geheel niet noemenswaardig verhoogd.
De energie-absorberende structuur volgens de uitvinding zal bij voorkeur worden toegepast tussen de bumper van een automobiel en de rest van de carosserie. Daarbij zal veelvuldig de situatie optreden dat de invertorbuis in hoofdzaak horizontaal is geplaatst terwijl het raakvlak van de bumper onder een hoek met de verticaal staat. Teneinde de mogelijkheid te creëren dat de bumper tijdens de stootbelasting daarvan om een horizontale as kan roteren wordt het verbindingsorgaan in dat geval a-symmetrisch conisch uitgevoerd en wel met de grootste mantelzone aan,bijvoorbeeld, de bovenkant. Bij het belasten van de bumper zal deze grote mantelzone het eerst deformeren zodat de bumper om een horizontale as roteert totdat het voorvlak daarvan vrijwel verticaal staat waarna de verdere deformatie van het geheel plaatsvindt.
De uitvinding wordt toegelicht aan de hand van de tekening. Hierin tonen in langsdoorsnede:
Figuur 1 de hoofddelen van de energie-absorberende structuur volgens de uitvinding.
Figuur 2a tot en met 2f vijf stadia van samendrukking van deze structuur.
Figuur 3a tot en met 3c in een tweede uitvoeringsvorm in respectievelijk de niet-gedeformeerde, half-gedeformeerde en geheel gedeformeerde toestand.
De in de figuren afgeheelde energie-absorberende structuur 2 omvat als voornaamste deformeerbaar en dus energie-absorberend orgaan een op zich bekende zogenaamde invertorbuis 4 die is uitgevoerd met een, in de figuren links getekende, recht afgesneden einde 6 met aan het andere einde 8 een naar het einde 6 omgeplooid gedeelte 10 waarvan de rand 12 is verankerd aan een vast constructiedeel 14. Een dergelijke invertorbuis is op zich bekend.
Het bezwaar van deze bekende uitvoering is dat bij het uitoefenen van krachten op het einde 6, wat leidt tot een progressief omplooien van de buis 4 aan het andere einde 8, de bewegingsrichting van de buis onbepaald is.
Volgens de uitvinding wordt dit bezwaar ondervangen door het binnen in de buis aanbrengen van een tweede buis, en wel een geleidebuis 16 die bij het uitoefenen van krachten op het buis-einde 6, leidend tot het omplooien van het gedeelte 10, de naar rechts gerichte beweging van de buis 4 volgt en bij 18 is geleid in een geleideflens 20 gevormd aan de plaat 22 die is vastgezet aan ondersteuningsbalken 24 welke deel uitmaken van de vaste constructie. Daarmee is ook de bewegingsrichting van de invertorbuis 4 bepaald.
Bovenomschreven structuur wordt bij voorkeur gecombineerd met een afgeknot kegelvormig verbindingsorgaan 26 dat is uitgevoerd met een plooibare kegelwand 28 die aan het einde met kleinste diameter via een ringdeel 30 is verbonden met het buiseinde 6 en aan het andere einde via een omtreksrand 32 is verbonden met een constructie-element 34, een autobumper. Het geheel is bestemd om een op dit constructie-element uitgeoefende uitwendige kracht kracht met tenminste een component in de richting van de pijl 36 op te nemen en daarbij energie te absorberen door het deformeren van de energie-absorberende structuur.
Opgemerkt wordt dat in de figuren 2a-2f en figuur 3 een uitvoeringsvorm is getoond waarin de buis 16 eindigt op korte afstand van het conischvormig verbindingsorgaan 26 en tussen dit conisch-vormig verbindingsorgaan 26 en de invertorbuis 4 een korte kracht-inleidingsbuisstomp 40 is aangebracht die zwaarder is uitgevoerd dan de buis 16 welke immers uitsluitend een geleidingsfunctie behoeft te verrichten.
Figuur 2a toont het geheel in onbelaste toestand. Wanneer op de bumper 34 een kracht wordt uitgeoefend met een component K in de richting van de pijl 36 zal in eerste instantie de conische wand 28 van het verbindingsorgaan 26 bij 42 naar binnen omplooien Λ resulterend in de situatie volgens figuur 2b. Is de kracht K sterker dan zal, zoals figuur 2c toont, het verbindingsorgaan 26 geheel conisch omgeplooid worden zoals aangegeven met 44 in figuur 2c. De invertorbuis 4 wordt nog niet gedeformeerd; bij reparatie behoeft dus uitsluitend het verbindingsorgaan 26 te worden vernieuwd.
Een nog sterkere kracht K3 zal via het, nu op trek belaste, wanddeel 44 via de buisstomp 40 worden overgedragen op de invertorbuis 4 die begint te deformeren op de in figuur 2d aangegeven wijze. Zoals uit deze figuur blijkt wordt bij het deformeren van de invertorbuis 4 de richting waarin de buis 4 zich verplaatst bepaald door de steunbuis 16 welke is geleid in de met het vaste constructie 24 verbonden geleiding 20, resulterend in een voorspelbaar gedrag van de energie-absorberende structuur.
Figuur 2e tenslotte toont de maximaal bereikbare deformatie van deze structuur: de invertorbuis 4 is over de maximale afstand gedeformeerd en de rand 32 van het conischvormig verbindingsorgaan 26 ligt aan tegen de voorrand van de vaste constructie 24. Bij reparatie moeten nu zowel het conischvormig verbindingsorgaan 26 als de invertorbuis 4 met de bijbehorende geleidebuis 16 worden uitgewisseld.
De figuren 3a, 3b en 3c tonen in langsdoorsnede een wat gewijzigde uitvoeringsvorm. Het verschil met de in de figuren 2a tot en met 2e getoonde uitvoeringsvorm ligt in de uitvoering van het verbindingsorgaan 26. Terwijl dit laatste in de uitvoeringsvorm volgens de figuren 1 en 2a-2e symmetrisch is, is het bij de uitvoeringsvorm volgens de figuren 3a-3c a-symmetrisch: de bovenste wandzone 28a van het verbindingsorgaan 26a beslaat een groter oppervlak dan de onderste wandzone 28b. Het resultaat is dat de, enigszins schuin geplaatste, bumper 34a, wanneer deze een opstakel 50 raakt (figuur 3b) waardoor krachten worden uitgeoefend in de richting van de pijlen 52, 54 kan roteren om een denkbeeldige as loodrecht op het vlak van tekening resulterend in de situatie volgens figuur 3b. Daarbij ondergaat het verbindings- orgaan 26a een deformatie die de wanddelen 28a, 28b brengt in een situatie overeenkomstig die welke is getoond in figuur 2c zodat deze wanddelen thans op trek worden belast. Figuur 3c tenslotte toont een situatie overeenkomstig ,die welke is toegelicht aan de hand van figuur 2e, dus een situatie waarin de gehele energie-ab-sorberende structuur is gedeformeerd.

Claims (5)

1. Energie-absorberende structuur, omvattende een met een eerste einde verankerde, energie-absorberende invertorbuis waarvan het tweede «einde is verbonden met een constructie-element waarop een in de buislangsrichting werkende kracht kan worden uitgeoefend, gekenmerkt door een met de invertorbuis gekoppeld geleide-element voor het in buislangsrichting geleiden van de invertorbuis.
2. Structuur volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het geleide-element wordt gevormd door een binnen de invertorbuis aangebrachte geleidebuis waarvan het eerste einde verschuifbaar is geleid in een in de bewegingsrichting der invertorbuis achter het eerste einde daarvan gelegen buisgeleiding en waarvan het tweede einde is verbonden met het belastbare constructie-element.
3. Structuur volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat het tweede einde van de invertorbuis is verbonden met het smalle topvlak van een hol, afgeknot kegelvormig verbindingsorgaan dat met de basisomtreksrand is verbonden met het belastbare constructie-element en waarvan de wand plooibaar deformeerbaar is.
4. Structuur volgens conclusie 3, gekenmerkt door een aan het tweede einde binnen de invertorbuis aangebrachte, in het deformeerbaar verbindingsorgaan uitstekende, korte krachtinlei-dingsbuisstomp.
5. Structuur volgens conclusie 3-4, met het kenmerk, dat het verbindingsorgaan a-symmetrisch conisch is.
NL9301763A 1993-10-12 1993-10-12 energie-absorberende structuur. NL9301763A (nl)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9301763A NL9301763A (nl) 1993-10-12 1993-10-12 energie-absorberende structuur.
EP94202778A EP0647794B1 (en) 1993-10-12 1994-09-27 Energy-absorbing structure
DE69407528T DE69407528T2 (de) 1993-10-12 1994-09-27 Energieabsorbierende Struktur
AT94202778T ATE161617T1 (de) 1993-10-12 1994-09-27 Energieabsorbierende struktur
ES94202778T ES2110692T3 (es) 1993-10-12 1994-09-27 Estructura de absorcion de energia.
JP6245190A JPH07158678A (ja) 1993-10-12 1994-10-11 エネルギー吸収構造体

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9301763 1993-10-12
NL9301763A NL9301763A (nl) 1993-10-12 1993-10-12 energie-absorberende structuur.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9301763A true NL9301763A (nl) 1995-05-01

Family

ID=19863000

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9301763A NL9301763A (nl) 1993-10-12 1993-10-12 energie-absorberende structuur.

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP0647794B1 (nl)
JP (1) JPH07158678A (nl)
AT (1) ATE161617T1 (nl)
DE (1) DE69407528T2 (nl)
ES (1) ES2110692T3 (nl)
NL (1) NL9301763A (nl)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL1000943C2 (nl) * 1995-08-07 1997-02-11 Reynolds Aluminium Bv Absorptie-element met afrolvouw voor het opnemen van botsenergie, samenstel van een absorptie-element en een bevestigingsorgaan daarvoor, en voertuig voorzien van een absorptie-element.
NL1000942C2 (nl) * 1995-08-07 1997-02-11 Reynolds Aluminium Bv Absorptie-element met kreukelzone voor het opnemen van botsenergie, en voertuig voorzien van een dergelijk absorptie-element.
NL1001169C2 (nl) * 1995-09-11 1997-03-13 Hoogovens Staal Bv Crashunit, busvormig onderdeel en werkwijze voor het vervaardigen van een door stropen vervormbare kokermantel.
FR2745621B1 (fr) * 1996-03-04 1998-05-29 Peugeot Dispositif absorbeur de chocs notamment pour vehicules automobiles
FR2753246B1 (fr) * 1996-09-10 2001-02-23 Peugeot Absorbeur d'energie, notamment pour vehicules automobiles et vehicule automobile equipe d'un tel absorbeur d'energie
DE29715786U1 (de) * 1997-09-03 1997-10-23 Reiche GmbH & Co. KG Automotive Components, 32791 Lage Einrichtung zur Aufnahme von Aufprallenergie und zur Aufhängung eines Stoßfängers an einem Fahrzeug
US6282769B1 (en) * 1998-07-15 2001-09-04 Cosma International Inc. Motor vehicle end module assembly
DE102006015877A1 (de) 2006-04-05 2007-10-11 GM Global Technology Operations, Inc., Detroit Crashboxvorrichtung
DE102008041373A1 (de) * 2008-08-20 2010-03-04 Zf Friedrichshafen Ag Absorberelement für Aufprallenergie
KR101014139B1 (ko) 2008-09-23 2011-02-14 현대자동차주식회사 자동차의 범퍼 스테이 구조
DE102009006760B4 (de) * 2009-01-30 2013-09-05 Audi Ag Hohlprofil für Kraftfahrzeuge mit Versteifungselementen
DE102009024670B4 (de) 2009-06-12 2022-04-14 Kirchhoff Automotive Deutschland Gmbh Vorrichtung zur Befestigung von Stoßfängern oder Stoßstangen
CN116906100B (zh) * 2023-09-12 2023-11-28 中国矿业大学(北京) 智能预紧让压锚索与应用方法

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2129258A1 (nl) * 1971-03-19 1972-10-27 Citroen Sa
DE3711692A1 (de) * 1987-04-07 1988-10-27 Bayerische Motoren Werke Ag Stossfaengeranordnung fuer fahrzeuge

Also Published As

Publication number Publication date
ATE161617T1 (de) 1998-01-15
DE69407528T2 (de) 1998-04-16
EP0647794A1 (en) 1995-04-12
EP0647794B1 (en) 1997-12-29
DE69407528D1 (de) 1998-02-05
ES2110692T3 (es) 1998-02-16
JPH07158678A (ja) 1995-06-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL9301763A (nl) energie-absorberende structuur.
US6588830B1 (en) Energy absorbing frame rail tip
US5224574A (en) Deformation structure, in particular for a motor vehicle
JP2600382B2 (ja) バンパ取付部構造
JP6364533B2 (ja) フロントフードのための歩行者保護手段が一体化されたヒンジ装置
US4995486A (en) Impact absorber for a motor vehicle
US10807645B2 (en) Skeleton structure of vehicle front part
CN103328310A (zh) 用于将门铰链或翼板铰链或其它元件紧固到机动车的门或翼板或车身的装置
US3540304A (en) Safety steering for motor vehicles
US5299827A (en) Air bag system with a joining structure between a casing and a door
JPS59156872A (ja) 自動車用フ−ド
JP2015189408A (ja) 車体前部構造
EP0737818A1 (en) Rivet
US11472359B2 (en) Structural member for vehicle
US10814810B2 (en) Bumper apparatus for vehicle
JP2005067392A (ja) 自動車用のバンパー構造
CN110549972B (zh) 用于汽车的碰撞吸能装置及汽车
US3934486A (en) Safety steering column
CN111347990A (zh) 碰撞缓冲装置
JP2001047952A (ja) 衝撃エネルギー吸収装置及び当該衝撃エネルギー吸収装置を用いた車両用バンパ装置
JP2015189406A (ja) 車両のバンパ装置
CN108909553B (zh) 车辆座椅安装结构
JP3883982B2 (ja) 自動車用安全装置
KR200150533Y1 (ko) 접이식 조향 컬럼
JP7008579B2 (ja) フロントフード構造

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed