NL8600848A - Geheugen met gelijktijdig adresseerbare geheugenelementen. - Google Patents

Geheugen met gelijktijdig adresseerbare geheugenelementen. Download PDF

Info

Publication number
NL8600848A
NL8600848A NL8600848A NL8600848A NL8600848A NL 8600848 A NL8600848 A NL 8600848A NL 8600848 A NL8600848 A NL 8600848A NL 8600848 A NL8600848 A NL 8600848A NL 8600848 A NL8600848 A NL 8600848A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
tree structure
memory
memory elements
selection
addressing
Prior art date
Application number
NL8600848A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Priority to NL8600848A priority Critical patent/NL8600848A/nl
Priority to DE8787200564T priority patent/DE3771252D1/de
Priority to EP87200564A priority patent/EP0241078B1/en
Priority to US07/033,126 priority patent/US4845678A/en
Priority to JP62081298A priority patent/JPH07104815B2/ja
Publication of NL8600848A publication Critical patent/NL8600848A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03MCODING; DECODING; CODE CONVERSION IN GENERAL
    • H03M7/00Conversion of a code where information is represented by a given sequence or number of digits to a code where the same, similar or subset of information is represented by a different sequence or number of digits
    • H03M7/14Conversion to or from non-weighted codes
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F12/00Accessing, addressing or allocating within memory systems or architectures
    • G06F12/02Addressing or allocation; Relocation
    • G06F12/0207Addressing or allocation; Relocation with multidimensional access, e.g. row/column, matrix
    • GPHYSICS
    • G11INFORMATION STORAGE
    • G11CSTATIC STORES
    • G11C8/00Arrangements for selecting an address in a digital store
    • G11C8/10Decoders

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Mathematical Physics (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Microelectronics & Electronic Packaging (AREA)
  • Dram (AREA)
  • Memory System (AREA)
  • Image Input (AREA)

Description

ψ > s* “ PHN 11.713 1 N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken te Eindhoven.
Geheugen met gelijktijdig adresseerbare geheugenelementen
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een geheugen met gelijktijdig adresseerbare geheugenelementen, meer in het bijzonder op een geheugen, voorzien van een rangschikking van geheugenelementen, 5 die ten minste in één asrichting, volgens welke de geheugenelementen ten minste zijn gerangschikt, willekeurig adresseerbaar zijn, en van selectiemiddelen om daarenboven een reeks opeenvolgende geheugenelementen in genoemde asrichting tezamen te adresseren.
Met behulp van een dergelijk geheugen kunnen door een gelijkt!j-10 dige adressering van alle desbetreffende geheugenelementen op bijzonder snelle wijze rechthoekige patronen in het geheugen worden geschreven. Het geheugen kan dan ook toepassing vinden in bijvoorbeeld allerlei grafische systemen.
len geheugen, zoals hiervoor aangeduid, is bekend uit bijvoorbeeld 15 het US-A-4 434 502. In het daar beschreven systeem wordt een blok gegevens geadresseerd door alleen het midden daarvan te adresseren, terwijl de overige adressen worden verkregen door verhogen en verlagen van de toegevoerde adreswaarde. Met behulp van de verkregen adressen worden de onderscheiden geheugenelementen in afzonderlijke, vast gedefinieerde 20 blokken geadresseerd. De uit de geheugenblokken gelezen waarden worden naar een selectieschakeling geleid, waarin van de toegevoerde gegevens alleen de gewenste gegevens worden doorgelaten. De adresseringssnelheid is hier evenredig met de hlokafmeting.
De uitvinding beoogt een systeem te verschaffen, waarbij door ge-25 lijktijdige adressering rechtstreeks en met verhoogde en constante, dwz. onafhankelijk van de grootte van de rechthoek zijnde snelheid rechthoekige patronen van willekeurige grootte in een geheugen kunnen worden geschreven.
Dit doel wordt overeenkomstig de uitvinding bereikt door een ge-30 heugen, zoals in de aanhef is omschreven en dat het kenmerk heeft, dat de selectiemiddelen zijn voorzien van een ingang voor het ontvangen van boven- en ondergrensinformatie van de genoemde reeks en van een, volgens een boomstructuur gerangschikte groep van selectiemodulen, waarbij elke selectiemodule geschikt is om met behulp van een deel van 35 de boven- en ondergrensinformatie uit een indicatiesignaal, dat een positieaanwijzing voor de boven- en ondergrens aangeeft, verdere indi- r ï\ * *! PHN 11,710 2 catiesignalen af te leiden, die een meer gespecificeerde positieaan-wijzing van boven- en ondergrens aangeven en die zijn bestemd voor selectiemodulen van een naast lager niveau in de boomstructuur, en waarbij de op het laagste niveau in de boomstructuur gelegen selec-5 tiemodulen voor de adressering van de geheugenelementen van de genoemde reeks zorg dragen.
Alhoewel het in principe mogelijk is de selectiemodule zodanig uit te voeren, dat uit elk indicatiesignaal een willekeurig aantal verdere indicatiesignalen kan worden afgeleid als maar de juiste 10 deelinformatie van de boven- en ondergrens wordt toegevoerd, verdient het de voorkeur, dat de selectiemodulen op een bepaald niveau in de boomstructuur allen worden gestuurd door een corresponderende bit van zowel de boven-, alswel de ondergrensinformatie en dat uit het aan elk van de selectiemodulen op dit bepaald niveau toegevoerde indica-15 tiesignalen twee verdere indicatiesignalen worden afgeleid voor telkens twee desbetreffende selectiemodulen van een naast lager niveau of, indien het bepaald niveau het laagste niveau in de boomstructuur vormt, twee adresseringssignalen worden afgegeven voor de desbetreffende geheugenelementen. In .een dergelijke voorkeursuitvoering is de 20 adresseringssnelheid evenredig met de logarithme (grondtal 2) van de langst mogelijke selectief adresseerbare reeks opeenvolgende geheugenelementen in de desbetreffende asrichting. Wordt een voorkeursselec-tiemodule op een bepaald niveau in de boomstructuur samengevoegd met de desbetreffende hierop aangesloten voorkeursselectiemodulen uit het 25 naast lager niveau tot één nieuwe selectiemodule, dan dient deze nieuwe'selectiemodule te worden bestuurd door twee corresponderende bits van zowel de boven-, alswel de ondergrensinformatie; op deze wijze is een selectiemodule verkregen, waarbij uit één indicatiesignaal vier verdere indicatiesignalen worden afgeleid. Ook kunnen uit 30 één indicatiesignaal bijvoorbeeld drie verdere indicatiesignalen worden verkregen, alhoewel in dat geval de toegevoerde deelinformatie van de boven- en ondergrens niet optimaal zal worden gebruikt.
Een andere uitvoering van het geheugen overeenkomstig de uitvinding kan worden gerealiseerd door zóveel selectiemodulen in de selec-35 tiemiddelen op te nemen als nodig zijn voor het laagste niveau in de boomstructuur en door bij het doorlopen van deze boomstructuur telkens £ £ Hrtp /. £ V* J V vT Oi Kr'
St « ΡΗΝ 11.710 3 van het alsdan benodigde aantal selectiemodulen gebruik te maken.
Doordat uit elk indicatiesignaal meerdere verdere indicatiesignalen worden afgeleid en deze bovendien moeten worden teruggekoppeld naar de ingangen van evenzovele selectiemodulen, dient per selectiemodule 5 dan wel een extra geheugenelement aanwezig te zijn.
De geheugenelementen kunnen in één, normaal gebruikelijk twee of in exceptionele gevallen zelfs in meer dan twee asrichtingen zijn gerangschikt. Voor de toepassing van de uitvinding levert dit geen beperking op; voor elke asrichting is een boomstructuur van selectie-10 modulen aanwezig.
Voor zover het geheugen met bijbehorende boomstructuren en de sturing hiervoor op een enkele chip zijn aangebracht, kunnen, als een groter geheugen gewenst is, deze chips worden gecombineerd en wel door de op elke chip aangebrachte, volgens een boomstructuur gerang-15 schikte groep van selectiemodulen per asrichting op te nemén in een verdere boomstructuur, waarbij elke selectiemodule, die is gelegen op een hoger niveau in de verdere boomstructuur, is ondergebracht op een desbetreffende geheugenchip, zodat de verdere boomstructuur enkel en alleen wordt verkregen door een externe bedrading van de afzonder-20 lijke chips.
De selectiemodulen op het laagste niveau in de boomstructuur leveren tegelijkertijd de adresseringssignalen voor de desbetreffende geheugenelementen. In de geheugenelementen dient tussen de onder- en bovengrens (-grenzen) daarop een aangegeven waarde "O" of "1" te wor-25 den geschreven; de overige geheugenelementen dienen hun oorspronkelijke waarde te behouden. Om dit op eenvoudige wijze te realiseren, zijn overeenkomstig de uitvinding de afzonderlijke geheugenelementen voorzien van een poortschakeling, via welke de, van het op het laagste niveau in de boomstructuur gelegen selectiemodulen afkomstige 30 adresseringssignalen voor de gelijktijdige adressering van geheugenelementen worden toegevoerd ten einde alleen de door de reeks bestreken geheugenelementen te activeren.
De uitvinding zal nu nader worden toegelicht aan de hand van een uitvoeringsvoorbeeld en de bijgaande tekeningen, waarvan: 35 Fig. 1 een algemeen overzicht geeft van de opbouw van het geheu gen overeenkomstig de uitvinding voor twee asrichtingen; r* -*» Λ ' -¾ / ï · r PHN 11.710 4
Fig. 2 een waarheidstabel toont van een voorkeursselectiemodule, met behulp waarvan de werking van de selectiemiddelen in een voorkeursuitvoeringsvorm wordt toegelicht;
Fig. 3 een voorkeursuitvoeringsvorm toont van de selectiemidde-5 len voor de adressering van zestien geheugenelementen, welke selectiemiddelen zijn opgebouwd uit de selectiemodulen, waarvoor de in fig. 2 weergegeven ‘waarheidstabel geldt;
Fig. 4 een boomstructuur van op afzonderlijke chips aangebrachte geheugens toont; en 10 Fig. 5 een uitvoeringsvoorbeeld laat zien van een geheugenelement overeenkomstig de uitvinding, dat geschikt is om te worden toegepast in een geheugen met gelijktijdige adressering van de afzonderlijke geheugenelementen.
In fig. 1, dat een algemeen overzicht geeft van de opbouw van 15 het geheugen overeenkomstig de uitvinding, is het eigenlijke geheugen aangegeven door 1. Dit geheugen is uitgevoerd als een naar willekeur toegankelijk geheugen (RAM-geheugen) en opgebouwd uit een in twee asrichtingen X en Y gedefinieerde matrix van geheugenelementen. In de onderhavige uitvoering bestaan deze elementen uit 1-bitgeheugencellen. 20 Het in fig. 1 gearceerd aangegeven gebied 2 in het geheugen 1 stelt een verzameling van geheugenelementen voor, die simultaan dienen te worden geadresseerd, dwz. binnen één geheugencyclus, om bijvoorbeeld in een keer een corresponderend vlak te beschrijven. In de X-richting is deze verzameling van geheugenelementen bepaald door een ondergrens 25 XI en een bovengrens Xh en in de Y-richting door een ondergrens Y1 en een bovengrens Yh.
Buiten de, voor het gebruikelijk inschrijven en uitlezen van het naar willekeur toegankelijk geheugen aanwezige adresseringsmiddelen zijn daarenboven adresseringsmiddelen aanwezig om de geheugenelementen 30 in het interval (XI, Xh) en in het interval (Yl, Yh) gelijktijdig te adresseren. Alleen deze laatste adresseringsmiddelen zijn afgebeeld in fig. 1; zij worden gevormd door een adresmultiplexer 3, registra-tieschakelingen 4, 5, 6 en 7 en selectiemiddelen 8 en 9. Door de re-gistratieschakelingen 4 en 5 worden de waarden XI, resp. Xh ontvangen 35 en door de registratieschakelingen 6 en 7 de waarden Yl, resp. Yh. De over een leiding 10 toegevoerde boven- en ondergrensinformatie, te • . " ö * % PHN 11.710 5 weten de waarden XI, Xh, Y1 en Yh, wordt door de adresmuitiplexer 3 verdeeld over de registratieschakelingen 4, 5, 6 en 7. De waarden XI,
Xh, Y1 en Yh leveren de stuursignalen voor de selectiemiddelen 8 en 9. Aangezien de wijze van adresseren van de geheugenelementen in het 5 interval (XI, Xh) overeenkomstig verloopt aan die in het interval (Yl, Yh), zal in het hiernavolgende alleen de adressering van de geheugenelementen in het interval (XI, Xh) worden uiteengezet; m.a.w. volstaan wordt met een toelichting op de registratiemiddelen 4 en 5 en de selectiemiddelen 8. Dit geschiedt aan de ahnd van de fig. 2 en 10 3.
De in fig. 3 afgeheelde selectiemiddelen 8 zijn opgebouwd uit selectiemodulen 11 en 12, die zijn geschakeld volgens een boomstructuur. In de afgeheelde uitvoeringsvorm leveren de selectiemiddelen de adresseringssignalen ("O" of "l") voor 16 geheugenelementen. In het 15 hiernavolgende wordt uitgegaan van de situatie, dat de adresseringssignalen voor de geheugenelementen in het interval (XI, Xh) de waarde "1" dienen te krijgen en die voor de geheugenelementen buiten dit interval de waarde "O”. De opeenvolgende niveau’s in de boomstructuur omvatten achtereenvolgens 1, 2, 4 en 8 selectiemodulen. Het zal duide-20 lijk zijn, dat de hier afgeheelde boomstructuur kan worden voortgezet met 16, 32, enz. selectiemodulen voor een adressering van 32, 64, enz. geheugenelementen. De selectiemodulen 12 op het laagste niveau in de boomstructuur verschillen, zoals hierna wordt aangegeven, slechts in detail van de overigens onderling identieke selectiemodulen 11 op de 25 hogere niveau’s in de boomstructuur. De selectiemodulen op een bepaald niveau worden bestuurd door een corresponderende bit van XI en Xh. Het meest significante bit van XI en Xh bestuurt de, de top van de boomstructuur vormende selectiemodule; het minst significante bit van XI en Xh bestuurt de selectiemodulen op het laagste niveau in de boom-30 structuur.
Aan elke selectiemodule 11, 12 kan één van vijf mogelijke ingangssignalen, bij voorkeur in 3 bits gecodeerd, worden toegevoerd.
Deze signalen vormen indicatiesignalen, die een positieaanwijzing voor de boven- en ondergrens aangeven. Hier aanwezig zijn de navolgende 35 indicatiesignalen;
- be, aangevende, dat zowel de bovengrens Xh, alswel de ondergrens XI
4'. V
V
PHN 11.710 6 in een door een desbetreffende selectiemodule beschouwd X-deelinter-val ligt; - re, aangevende, dat alleen de bovengrens Xh in een door een desbetreffende selectiemodule beschouwd X-deelinterval ligt; 5 - le, aangevende, dat alleen de ondergrens XI in een door een desbetreffende selectiemodule beschouwd X-deelinterval ligt; - or, aangevende, dat alleen adresseringssignalen met de waarde ”0" in een door een desbetreffende selectiemodule beschouwd X-deelinterval liggen; en 10 - ir, aangevende, dat alleen adresseringssignalen met de waarde "l" in een door een desbetreffende selectiemodule beschouwd X-deelinterval liggen.
Na toevoer van één van deze indicatiesignalen levert een selectiemodule 11, afhankelijk van de corresponderende bit van XI en Xh, 15 dwz. afhankelijk van de deelinformatie van de boven- en ondergrens, twee verdere indicatiesignalen, die een meer gespecificeerde positie-aanwijzing van boven- en ondergrens aangeven. Deze verdere indicatiesignalen bestaan uit een van de vijf genoemde indicatiesignalen, nu alleen betrekking hebbende op een X-deelinterval, dat half zo groot 20 is als het X-deelinterval, waarop het indicatiesignaal betrekking heeft, dat aan de desbetreffende selectiemodule is toegevoerd. De verdere indicatiesignalen, die door de selectiemodulen op het laagste niveau in de boomstructuur worden afgegeven, worden niet gevormd door een van de genoemde indicatiesignalen, maar door de adresseringssigna-25 len ”0" of "1".
In fig. 2 is een waarheidstabel voor de selectiemodulen 11 afgeheeld; de waarheidstabel voor de selectiemodulen 12 is, zoals hierna blijkt, hieruit gemakkelijk af te leiden. De afgeheelde waarheidstabel geeft de twee verdere indicatiesignalen in afhankelijkheid van een van 30 de vijf toe te voeren indicatiesignalen en van een tweetal corresponderende bits Xl(i) en Xh(i) van de waarden XI, resp. Xh, die zijn opgeslagen in de registratieschakeling 4, resp 5. Deze waarheidstabel kan op gemakkelijke wijze worden toegelicht aan de hand van een concreet voorbeeld. Hiervoor wordt een totaal X-bereik gekozen van 0 -35 15, terwijl XI = 1 0 0 1 (9) en Xh = 1 1 1 0 (14). Aan de, de top van de boomstructuur vormende selectiemodule wordt steeds het indicatie- *· r j PHN 11.710 7 signaal be toegevoerd. In dit voorbeeld worden aan deze selectiemo-dule als besturingssignalen van de regiatratieschakelingen de bits 1, 1 toegeveord. Volgens de waarheidstabel zijn de verdere indicatie-signalen nu or en be, dwz. er liggen alleen adresseringssignalen met 5 de waarde "0" in het door de selectiemodule, waaraan het indicatie-signaal or wordt toegevoerd, beschouwde X-deelinterval (0, 7), terwijl zowel de bovengrens (14), alswel de ondergrens (9) in het door de desbetreffende selectiemodule, waaraan het signaal be wordt toegevoerd, beschouwde X-deelinterval (8, 15) ligt. Is eenmaal het indica-10 tiesignaal or afgegeven, dan geven ook, zoals uit de waarheidstabel blijkt, de hierop op lagere niveau's in de boomstructuur aangesloten selectiemodulen steeds als verdere indicatiesignalen het indicatie-signaal or af, onafhankelijk van de toegevoerde besturingsbits. De selectiemodulen 12 geven in dat geval in plaats van de verdere bestu-15 ringssignalen or adresseringssignalen met de waarde ”0" af. Het uit de selectiemodule op het hoogste niveau in de boomstructuur verkregen indicatiesignaal be wordt tezamen met de besturingsbits 0, 1 toegevoerd aan de desbetreffende selectiemodule op het een na het hoogste niveau. Deze selectiemodule levert volgens de waarheidstabel de ver-20 dere indicatiesignalen le en re af. M.a.w., de ondergrens (9) ligt in het door de desbetreffende selectiemodule, waaraan het indicatiesignaal le wordt toegevoerd, beschouwde X-deelinterval (8, 11) en de bovengrens (14) in het door de desbetreffende selectiemodule, waaraan het indicatiesignaal re wordt toegevoerd, beschouwde X-deelinterval 25 (12, 15). Op het twee na het hoogste niveau worden uit het toegevoerde indicatiesignaal le en de besturingsbits 0, 1 de verdere indicatiesignalen le en ir verkregen en uit het toegevoerde indicatiesignaal re en de besturingsbits 0, 1 de verdere indicatiesignalen ir en re.
De ondergrens is nu beperkt tot het X-deelinterval (14, 15), terwijl 30 voor de X-deelintervallen (10, 11) en (12, 13) indicatiesignalen ir zijn afgegeven. Is eenmaal het indicatiesignaal ir afgegeven, dan geven ook, zoals uit de waarheidstabel blijkt, de hierop op lagere niveau* s in de boomstructuur aangesloten selectiemodulen steeds als verdere indicatiesignalen het indicatiesignaal ir af, onafhankelijk 35 van de toegevoerde besturingsbits, echter met dien verstande, dat de selectiemodulen 12 in dat geval in plaats van de verdere indicatie- f #· » f PHN 11.710 8 signalen ir adresseringssignalen met de waarde "l" afgeven. Uit de op het twee na het hoogste niveau verkregen indicatiesignalen le en re worden normaal, na toevoer van de besturingsbits 1, 0 de verdere indicatiesignalen or en le, resp. re en or verkregen. Nu het echter 5 de selectiemodulen op het laagste niveau in de boomstructuur betreft, worden in plaats daarvan adresseringssignalen met waarden "0" en "l", resp. "1" en ”0" afgegeven. Op deze wijze krijgen, in overeenstemming met de gekozen waarden voor XI en Xh, te weten 9 en 14, de adresseringssignalen voor het X-interval (0, 8) en voor de X-waarde (15) de 10 waarde "0" en de adresseringssignalen voor het X-interval (9, 14) de waarde ’’1".
Op gelijke wijze als de adresseringssignalen voor de geheugen-elementen in het interval (xl, Xh) simultaan de waarde ,T1" krijgen, krijgen ook de adresseringssignalen voor de geheugenelementen in het 15 interval (Yl, Yh) simultaan de waarde "l”. De adresseringssignalen in de X-richting kunnen bijvoorbeeld over zogenaamde woordlijnen (WLn) aan de geheugenelementen worden toegevoerd, terwijl de adresseringssignalen in de Y-richting hier dan aan worden toegevoerd over zogenaamde bitselectielijnen (BSn).
20 Het. geheugen met de tot dusverre beschreven adresseringsmiddelen kan zijn ondergebracht op één enkele chip, terwijl vervolgens meerdere chips kunnen worden gecombineerd; dit geschiedt bij voorkeur eveneens volgens een boomstructuur. In fig. 4 is een boomstructuur afgebeeld voor een aantal op afzonderlijke chips ondergebrachte groepen van se-25 lectiemodulen; ook hier is weer slechts één asrichting in beschouwing genomen. Uitgegaan is van een groep op één chip aangebrachte selectiemodulen met behulp waarvan n (n = even) adresseringssignalen voor n geheugenelementen worden verkregen. Een dergelijke groep selectiemodulen omvat §n selectiemodulen op het laagste niveau in de boomstructuur 30 volgens welke de groep, zoals hiervoor in fig. 3 is aangegeven, is gerangschikt, terwijl verder tezamen -jn-1 selectiemodulen op de overige niveau’s in de boomstructuur aanwezig zijn. In totaal zijn derhalve n-1 selectiemodulen op één chip noodzakelijk. Bij voorkeur wordt het geheugen opgebouwd uit 2 (k = 2, 3, enz.) chips, waardoor n.2 adres-35 seringssignalen worden verkregen. Deze 2^ chips worden opgenomen in een verdere boomstructuur, opgebouwd uit dezelfde selectiemodulen als ¾ * A ^ Φ -+ PHN 11.710 . $ die van de in fig. 3 afgebeelde boomstructuur. Voor de verdere boom-structuur zijn derhalve nog eens 2 -1 selectiemodulen nodig.
In fig. 4 zijn de groepen van selectiemodulen op het laagste niveau in de verdere boomstructuur aangegeven door 13 en de selectie-5 modulen op de overige niveau's in de verdere boomstructuur door 14.
De registratieschakelingen voor boven- en ondergrens zijn tezamen aangegeven door 15. Wordt uitgegaan van de situatie, dat alleen de groepen van selectiemodulen 13 worden ondergebracht op corresponderende chips, dan is een buiten de chips gelegen boomstructuur noodza-10 kelijfcj het is echter voordelig om de adresseringsmiddelen zodanig over de chips te verdelen, dat de boomstructuur kan worden verkregen door enkel en alleen een externe bedrading van de afzonderlijke chips
Jc aan te brengen. Zoals hiervoor vermeld, zijn 2 -1 selectiemodulen jc nodig voor het combineren van de 2 groepen van selectiemodulen 13 k 15 ten einde de adresseringssignalen voor n.2 geheugenelementen te kunnen afleiden. Door nu per chip n selectiemodulen aan te brengen in plaats van het per groep selectiemodulen strikt noodzakelijke aantal n-1, kunnen de selectiemodulen 14 worden verdeeld over de groepen van selectiemodulen 13 en kan een boomstructuur worden verrkegen door 20 enkel en alleen een externe bedrading van de groepen van selectiemodulen 13. In zijn totaliteit blijft dan nog één selectiemodule over voor opname van de verdere boomstructuur in een nog meer uitgebreidere boomstructuur, die wordt verkregen door enkel en alleen een externe bedrading van de afzonderlijke chips. Het aantal besturingsbits ver-25 andert door deze voorkeursopbouw van de boomstructuur niet.
In fig. 5 is een geheugenelement afgeheeld met enkel de lijnen voor de door de desbetreffende selectiemodule op het laagste niveau in de boomstructuur afgegeven adresseringssignalen, te weten de woord-lijn WLn en de bitselectielijn BSn, alsmede de bitlijnen BLn en BLn, 30 via welke gegevens kunnen worden ingeschreven of uitgelezen.
Het geheugenelement omvat op de gebruikelijke wijze een flipflop schakeling 16, welke is opgebouwd uit een tweetal MOS-transisto-ren 17 en 18 en een tweetal belastingselementen 19 en 20, terwijl verder een tweetal op de knooppunten 21 en 22 aangesloten poortschake-35 lingen 23 en 24 aanwezig is, waarvan elk is opgebouwd uit een tweetal MOS-transistoren 25, 27, resp. 26, 28. De flip-flop schakeling is f » PHN 1-1.710 10 geschakeld tussen de aardpotentiaal 0 en de voedingsspanning V. De belastingselementen 19 en 20 kunnen worden gevormd door MOS-transis-toren van het verarmingstype, waarvan de poort en de bron beiden met het knooppunt 21, resp. 22 zijn verbonden; deze transistoren blijven 5 geleidend bij een spanningsverschil 0 tussen de beide electroden De overige transistoren van dè in fig. 5 afgeheelde schakeling zijn van het verrijkingstype en worden gesperd als het spanningsverschil tussen poort en bron 0 wordt.
Inschrijven en uitlezen van het geheugenelement kan in principe 10 alleen plaatsvinden als zowel WLn = 1, alswel BSn = 1, alleen dan zijn de beide transistoren van de poortschakelingen 23 en 24 voor geleiding vrijgegeven. Afhankelijk van de toestand van de flip-flop schakeling zal dan ofwel de serieschakeling van de transistoren 17, 25 en 27 gaan geleiden, ofwel de serieschakeling van de transistoren 18, 26 en 15 28. Is WLn = 0 en/of BSn = 0, dan is de verbinding tussen het door de flip-flop schakeling gevormde eigenlijke geheugenelement en de inschrijf- annex uitleeslijnen BLn, BLn gesperd. Het inschrijven zou ook kunnen geschieden door de woordlijn op "1" en de beide bitlijnen ’ op "O" te zetten, terwijl een van de beide bitselectielijnen (die dan 20 uiteraard niet langer met elkaar zijn verbonden) ”1” wordt gemaakt en de andere op "O" wordt gezet.
Ten slotte zij opgemerkt, dat tussen de selectiemiddelen 8 en/of 9 en het geheugen 1 maskeringsschakelingen kunnen worden aangebracht om een deel van de adresseringssignalen binnen de door de boven- en 25 ondergrenzen bepaalde rechthoek te inverteren, waardoor deze laatste adresseringssignalen dezelfde waarde verkrijgen als de adresseringssignalen voor de geheugenelementen buiten de rechthoek. Een dergelijke maskeringsschakeling kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het beschrijven van de omtrek van een rechthoek en wel door in een eerste 30 cyclus alleen de adresseringssignalen tussen de onder- en bovengrens in de ene asrichting te inverteren en in een tweede cylcus alleen de adresseringssignalen tussen de onder- en bovengrens in de andere asrichting te inverteren.

Claims (5)

1. Geheugen, voorzien van een rangschikking van geheugenelementen, die ten minste in één asrichting, volgens welke de geheugenelementen ten minste zijn gerangschikt, willekeurig adresseerbaar zijn, en van 5 selectiemiddelen om daarenboven een reeks opeenvolgende geheugenelementen in genoemde asrichting tezamen te adresseren, met het kenmerk, dat de selectiemiddelen zijn voorzien van een ingang voor het ontvangen van boven- en ondergrensinformatie van de genoemde reeks en van een, volgens een boomstructuur gerangschikte groep van selectielij modulen, waarbij elke selectiemodule geschikt is om met behulp van een deel van de boven- en ondergrensinformatie uit een indicatiesig-naal, dat een positieaanwijzing voor de boven- en ondergrens aangeeft, verdere indicatiesignalen af te leiden, die een meer gespecificeerde positieaanwijzing van boven- en ondergrens aangeven en die zijn be- $ 15 stemd voor selectiemodulen van een naast lager niveau in de boomstructuur, en waarbij de op het laagste niveau in de boomstructuur gelegen selectiemodulen voor de adressering van de geheugenelementen van de genoemde reeks zorg dragen.
2. Geheugen volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de selectie-20 modulen op een bepaald niveau in de boomstructuur allen worden gestuurd door een corresponderende bit van zowel de boven-, alswel de ondergrensinformatie en dat uit het aan elk van de selectiemodulen op dit bepaald niveau toegevoerde indicatiesignaal twee verdere indicatiesignalen worden afgeleid voor telkens twee desbetreffende selectie- 25 modulen van een naast lager niveau of, indien het bepaald niveau het laagste niveau in de boomstructuur vormt, twee adresseringssignalen worden afgegeven voor desbetreffende geheugenelementen.
3. Geheugen volgens conclusie 1 of 2, voorzien van een rangschikking van geheugenelementen, die in twee asrichtingen, volgens welke 30 de geheugenelementen zijn gerangschikt, willekeurig adresseerbaar zijn, en van selectiemiddelen om daarenboven een tweetal reeksen opeenvolgende geheugenelementen, in beide asrichtingen één, tezamen te adresseren, met het kenmerk, dat de ingang geschikt is voor het ontvangen S 'L·- r PHN 11.710 12 van boven- en ondergrensinformatie van beide reeksen en dat ten behoeve van het adresseren van beide reeksen twee van dergelijke, volgens een boomstructuur gerangschikte groepen van selectiemodulen aanwezig zijn.
4. Geheugen, omvattende meerdere rijen en/of kolommen van op 5 aparte chips ondergefarachte geheugens volgens een der conclusies 1-3, met het kenmerk, dat de op elke chip aangebrachte, volgens een boomstructuur gerangschikte groep van selectiemodulen per asrichting is opgenomen in een verdere boomstructuur, waarbij elke selectiemodule, die is gelegen op een hoger niveau in de verdere boomstructuur, is 10 ondergebracht op een desbetreffende geheugenchip, zodat de verdere boomstructuur enkel en alleen wordt verkregen door een externe bedrading van de afzonderlijke chips.
5. Geheugen volgens een der conclusies 1-4, met het kenmerk, dat de afzonderlijke geheugenelementen zijn voorzien van een poortschake- 15 ling, via welke de, van de op het laagste niveau in de boomstructuur gelegen selectiemodulen afkomstige adresseringssignalen voor de gelijktijdige adressering van geheugenelementen worden toegevoerd ten einde alleen de door de reeks bestreken geheugenelementen te activeren. j
NL8600848A 1986-04-03 1986-04-03 Geheugen met gelijktijdig adresseerbare geheugenelementen. NL8600848A (nl)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8600848A NL8600848A (nl) 1986-04-03 1986-04-03 Geheugen met gelijktijdig adresseerbare geheugenelementen.
DE8787200564T DE3771252D1 (de) 1986-04-03 1987-03-24 Speicher mit gleichzeitig adressierbaren speicherelementen.
EP87200564A EP0241078B1 (en) 1986-04-03 1987-03-24 Memory comprising simultaneously addressable memory elements
US07/033,126 US4845678A (en) 1986-04-03 1987-03-31 Memory comprising simultaneously addressable memory elements
JP62081298A JPH07104815B2 (ja) 1986-04-03 1987-04-03 メモリ

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8600848 1986-04-03
NL8600848A NL8600848A (nl) 1986-04-03 1986-04-03 Geheugen met gelijktijdig adresseerbare geheugenelementen.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8600848A true NL8600848A (nl) 1987-11-02

Family

ID=19847818

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8600848A NL8600848A (nl) 1986-04-03 1986-04-03 Geheugen met gelijktijdig adresseerbare geheugenelementen.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4845678A (nl)
EP (1) EP0241078B1 (nl)
JP (1) JPH07104815B2 (nl)
DE (1) DE3771252D1 (nl)
NL (1) NL8600848A (nl)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2514365B2 (ja) * 1987-06-16 1996-07-10 三菱電機株式会社 機能ブロックのアドレスデコ−ド装置
US5247634A (en) * 1990-03-20 1993-09-21 Hewlett-Packard Company Method of managing memory allocation by association of memory blocks with a tree structure
JPH04147493A (ja) * 1990-10-09 1992-05-20 Mitsubishi Electric Corp 半導体メモリ
JPH04258876A (ja) * 1991-02-12 1992-09-14 Mitsubishi Electric Corp 半導体メモリ装置およびメモリアクセスシステム
US5235545A (en) * 1991-03-29 1993-08-10 Micron Technology, Inc. Memory array write addressing circuit for simultaneously addressing selected adjacent memory cells
JPH0628861A (ja) * 1992-07-07 1994-02-04 Oki Electric Ind Co Ltd 半導体記憶装置
US5363337A (en) * 1992-07-15 1994-11-08 Micron Technology, Inc. Integrated circuit memory with variable addressing of memory cells
US5313433A (en) * 1992-09-11 1994-05-17 Micron Technology, Inc. Windowed flash write circuit
US6167499A (en) * 1997-05-20 2000-12-26 Vlsi Technology, Inc. Memory space compression technique for a sequentially accessible memory
DE19738712C2 (de) * 1997-09-04 2001-09-20 Siemens Ag Nichtflüchtiger Speicher mit zu Subblöcken zusammengefaßten Speicherzellen
JP2000122919A (ja) * 1998-10-13 2000-04-28 Mitsubishi Electric Corp プロセッサ及びメモリ制御方法
GB2383145B (en) 2001-10-31 2005-09-07 Alphamosaic Ltd Data access in a processor
GB2382677B (en) * 2001-10-31 2005-09-07 Alphamosaic Ltd Data access in a processor
GB2382676B (en) * 2001-10-31 2005-09-07 Alphamosaic Ltd Data access in a processor
WO2008028330A1 (en) * 2006-08-31 2008-03-13 Beijing Xizheng Microelectronics Co. Ltd. A programmable interconnect network for logic array

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3895360A (en) * 1974-01-29 1975-07-15 Westinghouse Electric Corp Block oriented random access memory
US4087811A (en) * 1976-02-25 1978-05-02 International Business Machines Corporation Threshold decoder
US4106109A (en) * 1977-02-01 1978-08-08 Ncr Corporation Random access memory system providing high-speed digital data output
JPS55143652A (en) * 1979-04-25 1980-11-10 Hitachi Ltd Series-parallel signal converter
SU826418A1 (ru) * 1979-08-17 1981-04-30 Кировский Политехнический Институт Запоминающее устройство
JPS5634179A (en) * 1979-08-24 1981-04-06 Mitsubishi Electric Corp Control circuit for memory unit
JPS5798173A (en) * 1980-12-09 1982-06-18 Panafacom Ltd Module selecting system of storage device
US4434502A (en) * 1981-04-03 1984-02-28 Nippon Electric Co., Ltd. Memory system handling a plurality of bits as a unit to be processed
DE3341982A1 (de) * 1983-11-21 1985-05-30 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Schaltungsanordnung zur zaehlung von 1-belegungen in (0,1)- vektoren
FR2566938B1 (fr) * 1984-06-29 1989-08-18 Texas Instruments France Memoire permettant de transformer un flot de mots de donnees en un autre flot de mots de donnees
JPH069116B2 (ja) * 1985-05-24 1994-02-02 日立超エル・エス・アイエンジニアリング株式会社 半導体集積回路装置
GB8515482D0 (en) * 1985-06-19 1985-07-24 Int Computers Ltd Search apparatus
JPH0629855A (ja) * 1992-07-11 1994-02-04 Hitachi Ltd D/a変換器
JPH0654055A (ja) * 1992-07-28 1994-02-25 Nec Corp 加入者線によるケーブル芯線電圧制御接続方式

Also Published As

Publication number Publication date
JPS62237542A (ja) 1987-10-17
JPH07104815B2 (ja) 1995-11-13
EP0241078B1 (en) 1991-07-10
DE3771252D1 (de) 1991-08-14
US4845678A (en) 1989-07-04
EP0241078A1 (en) 1987-10-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8600848A (nl) Geheugen met gelijktijdig adresseerbare geheugenelementen.
US5530836A (en) Method and apparatus for multiple memory bank selection
US4964078A (en) Combined multiple memories
JP3048498B2 (ja) 半導体記憶装置
US4908789A (en) Method and system for automatically assigning memory modules of different predetermined capacities to contiguous segments of a linear address range
KR930011107B1 (ko) 불량 메모리셀 존재를 표시하는 정보를 갖는 반도체 메모리 장치
US4899316A (en) Semiconductor memory device having serial writing scheme
US4809234A (en) Memory device including memories having different capacities
EP0401792A2 (en) Semiconductor memory device
JPH0760442B2 (ja) 回路マクロの生成方法及び装置
DE3906497A1 (de) Selbstkonfigurierendes speichersystem
GB1311221A (en) Data processing system stores
DE69130932T2 (de) Speichersystem
US5745914A (en) Technique for converting system signals from one address configuration to a different address configuration
JPH06101224B2 (ja) メモリ・システム
US6408356B1 (en) Apparatus and method for modifying signals from a CPU to a memory card
EP0544012A1 (en) Serial access memory
US4744053A (en) ROM with mask programmable page configuration
US4731738A (en) Memory timing and control apparatus
US5231603A (en) Variable page ROM
US4599721A (en) Programmable cross bar multiplexer
JP3466501B2 (ja) セレクタ
DE4130058C2 (nl)
RU98112272A (ru) Постоянное запоминающее устройство и способ его управления
JPH0338678B2 (nl)

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed