NL8204022A - Werkwijze voor het instellen van de stroomsterkte van een elektronenbundel in een opneembuis en daarvoor geschikt televisiekamerastelsel. - Google Patents

Werkwijze voor het instellen van de stroomsterkte van een elektronenbundel in een opneembuis en daarvoor geschikt televisiekamerastelsel. Download PDF

Info

Publication number
NL8204022A
NL8204022A NL8204022A NL8204022A NL8204022A NL 8204022 A NL8204022 A NL 8204022A NL 8204022 A NL8204022 A NL 8204022A NL 8204022 A NL8204022 A NL 8204022A NL 8204022 A NL8204022 A NL 8204022A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
electron beam
image signal
tube
beam current
pick
Prior art date
Application number
NL8204022A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Priority to NL8204022A priority Critical patent/NL8204022A/nl
Priority to US06/536,420 priority patent/US4593321A/en
Priority to CA000438876A priority patent/CA1219063A/en
Priority to DE8383201472T priority patent/DE3363530D1/de
Priority to EP83201472A priority patent/EP0107249B1/en
Priority to JP58194464A priority patent/JPS5991779A/ja
Publication of NL8204022A publication Critical patent/NL8204022A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N23/00Cameras or camera modules comprising electronic image sensors; Control thereof
    • H04N23/40Circuit details for pick-up tubes
    • H04N23/41Beam current control

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Transforming Light Signals Into Electric Signals (AREA)
  • Studio Devices (AREA)

Description

. , · * PHN 10.477 1 N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken te Eindhoven.
Werkwijze voor het instellen van de stroansterkte van een elektronenbundel in een qpneembuis en daarvoor geschikt televisiekamerastelsel.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het instellen van de strocmsterkte van een elektrcnenbundel in een opneembuis van een televisiekamerastelsel, waarbij de elektronenbundel dient voor een lijn- en rastergewijze aftasting van een trefplaatelektrode in de 5 opneembuis, waarbij tijdens een bundelstroaninsteltijdsduur een grotere bundelstrocmsterkte wordt ingesteld dan een nominale sterkte behorend bij een door de opneembuis met lijn- en rasterperioden te leveren beeld-signaal met een nominale amplitude tussen een zwartniveau en een wit-waarde, welke grotere bundelstrocmsterkte voldoend groot is, cm zonder 10 beeldinf ormatieverstoring, de opneembuis het beeldsignaal met meer dan de kamerastelsel nominale amplitude te doen leveren en op een daarvoor geschikt televisie/.
Een televisiekamerastelsel met een dergelijke werkwijze is beschreven in de Nederlandse octrooiaanvrage no. 8 104 143. Het instellen van de bundelstrocmsterkte op een grotere waarde dan de nominale 15 waarde, bijvoorbeeld op de dubbele waarde, geeft dat via de elektronenbundel een groter (verdubbeld) ladingstransport naar de trefplaatelektrode kan plaatsvinden dan zou gebeuren bij een nominaal ingestelde * stroom. Op de trefplaatelektrode is een potentiaalbeeld aanwezig dat bij scêne-cpname korrespondeert met een afbeelding ervan. Zeer heldere, 20 de nominale lichtsterkte overschrijdende scêne-onderdelen komen in het potentiaalbeeld voor met plaatsen met een hogere potentiaal dan de nominale. Door de vergrote bundelstrocm kunnen ook deze plaatsen met de hogere dan de nominale potentiaal in een enkele ras teraf tas ting worden gestabiliseerd op de bundelspanning ter plaatse van de trefplaatelek-25 trode. Indien echter het maximaal mogelijke ladings transport niet voldoende is, kan geen stabilisatie in een enkele ras ter af tas ting plaatsvinden. Het gevolg bij weergave van het beeldsignaal is, dat achter bewegende, zeer heldere scêne-cnderdelen kcmeetstaarten optreden; de plaatselijke stabilisatie vereist dan meer dan een enkele rasteraftas-30 ting, hetgeen de beeldinformatieverstoring oplevert.
Voor het kunnen instellen van een voldoend, maar niet teveel vergrote bundelstrocm dat zou leiden tot een storende defokussering, 8204022 * 1 PHN 10.477 2 is het bekend an uitgaande van de naninale toestand een kameralenscpe-ning met behulp van een diafragma met een faktor twee te vergroten en bij de aldus met de faktor twee vergrote lichtstrocm afkomstig van de scène, de bundels troon zodanig in te stellen dat bij weergave van het 5 opgewekte beeldsignaal geen beeldinfozmatieverstoring bij zeer heldere scêne-anderdelen meer optreedt.
De genoemde octrooiaanvrage is gericht op het verwezenlijken van een bundelstrocminstelmogelijkheid waarbij niet in de optische weg wordt ingegrepen, voor welk ingrijpen diverse nadelen en problemen wor-10 den genoemd. Daartoe wordt de ras ter af tas ting bij de opneembuis niet met een kans tante snelheid uitgevoerd, maar met een variabele snelheid en wel achtereenvolgens met de halve snelheid, de dubbele snelheid en de halve snelheid over steeds éénderde deel van de ras ter af tas ting. Hierdoor zal in het centrale derde deel de verdubbelde snelheid leiden tot 15 een halvering van het mogelijke ladings transport via de eléktrcnenbundel ofwel de halvering van de efféktieve bundelstrocmsterkte, zodat bij zeer heldere scêne-anderdelen de beeldinformatieverstoring optreedt.
De naninale bundelstrocm wordt nu zodanig vergroot dat bij weergave van het beeldsignaal, in het centrale derde deel geen vervormde scène-20 onderdelen meer voorkomen, waarna tot de normale rasteraftasting wordt overgegaan.
De uitvinding beoogt evenzo de verwezenlijking van een bundel-stroominstelmogelijkheid zonder ingrijpen in de optische weg, echter zender dat een variabele ras ter af tastsnelheid wordt toegepast met bij 25 de snelheids variaties inner optredende overgangs- en overspraakverschijnselen en niet-lineariteiten, die vooral kunnen worden verwacht bij de dubbele rasteraftastsnelheid.
Een werkwijze volgens de uitvinding vertoont daartoe het kenmerk, dat tijdens de bundelstrocminsteltijdsduur periodiek, vóór elke 30 rasterperiode met een ras ter af tas ting, gedurende (n-1) voorafgaande ras-terperioden en daarin gedurende althans een lijnperiodedeel van ten minste één aantal opeenvolgende lijnperioden de elektronenbundels troon wordt onderdrukt, waarbij n een geheel getal is groter dan één, en waarbij in de genoemde tijdsduur een bundelstrocmsterkte-instelling wordt 35 uitgevoerd die korrespandeert met een maximaal te bereiken beeldsignaal-amplitude.
Een uitvoering van de werkwijze waarbij een minimale bundel-stroanonderdrukking wordt toegepast, vertoont het kenmerk, dat het ge- 8204022 ^ ' " — · ' I t 4 PHN 10.477 3 noemde aantal opeenvolgende lijnperioden dat de elektronenbundelstroan wordt onderdrukt, ten minste in de grootte orde van vier ligt.
Een bepaalde, verdere beelddeelselektie kan worden verkregen bij een uitvoering van een werkwijze die het kenmerk vertoont, dat 5 in de voorafgaande ten minste ene rasterperiode, gedurende verscheidene aantallen van opeenvolgende lijnperioden de elektronenbundelstroan wordt onderdrukt.
Een eenvoudige uitvoering van een werkwijze volgens de uitvinding vertoont het kenmerk, dat in de voorafgaande ten minste ene 10 rasterperiode de elektronenbundelstrocm gedurende alle lijnperioden wordt onderdrukt.
Een tele vis iekameras telsel geschikt voor het uitvoeren van een werkwijze volgens de uitvinding vertoont het kenmerk, dat het kamerastelsel is uitgevoerd met een gesynchroniseerde bundelstroanonder-15 drukkingsschakeling die is gekoppeld met een elektronenkanon in de op-neembuis voor het leveren van de elektronenbundel en met een beeldsig-naaltopdetektor die is gekoppeld met een opneembuisuitgang voor het leveren van het beeldsignaal.
Hierbij kan het televisiekamerastelsel zijn uitgevoerd met een 20 televisiekamer a, met eventueel een zich op enige afstand bevindende kamer abedieningseenheid, met bandcpneem- en -weergeefinrichtingen en eventueel met beeld- en/of golfvormweergeef inrichtingen bij de kamera of de bedieningseenheid.
Een verdere uitvoering van een televisiékamerastelsel volgens 25 de uitvinding vertoont hierbij het kenmerk, dat voor een manuele instelling van de bundelstrocm de beeldsignaaltopdetektor is uitgevoerd als een golfvomweergeef inrichting en het kamer as telsel is uitgevoerd met een manueelinstelbare bundelstroaninstelschakeling.
Een andere uitvoering vertoont het kenmerk, dat voor een auto-30 matische instelling van de bundelstrocm de beeldsignaaltopdetektor is uitgevoerd als een signaaltopdetektieschakeling voorzien van een uitgang die is gekoppeld met een instelingang van een bundelstrocminstel-schakeling.
De uitvinding zal aan de hand van de bijgaande figuur als voor-35 beeld nader worden toegelicht, wélke figuur blokschematisch een uitvoering geeft van een televisiekamerastelsel volgens de uitvinding dat geschikt is voor het uitvoeren van de. werkwijze volgens de uitvinding.
8204022 * * PHN 10.477 4
In de figuur is met PT een televisie-cpneembuis aangeduid die deel uitmaakt van een televisiekamerastelsel. Dit televisiekamer as telsel kan geschikt zijn voor al dan niet gestandaardiseerde zwart-wit of kleurentelevisie in welk laatste geval één of meer ppneembuizen PT aan-5 wezig kunnen zijn. De opneembuis PT is aanwezig in een tele vis iekamera die is gekombineerd met een zich al dan niet op afstand ervan bevindenden kamerabedieningseenheid waarvan enkele organen en schakelingen die van belang zijn voor de verklaring van de uitvinding, verder zullen worden beschreven. Van het kamerastelsel kunnen deel uitmaken beeld- en 10 golfvormweergeefinrichtingen en beeldcpneem- en -wsergeefinrichtingen voor opslag van beeldinformatie. In de figuur is als voorbeeld een golf-vormweergeefinrichting met WEM aangeduid. De inrichting WEM is bijvoorbeeld aanwezig in de zich op afstand van de kamera bevindende kamerabedieningseenheid .
15 In de figuur is naast de opneembuis PT een diafragma-qpening met DO aangeduid. De diafragma-opening DO is gekoppeld met een diafrag-mabedieningsinrichting DD. De inrichting DD kan zijn uitgevoerd met een handbedieningsorgaan Erna en/of een regel ingangsklem Dau. Bij een automatische regeling van de diafragma-qpening DO wordt een regelsig-20 naai toegevoerd aan de klem Dau. Een manuele instelling wordt verzorgd via het orgaan Dma.
Via de diafragma-opening DO in de optische weg naar de qpneent-buis AT wordt licht afkomstig van een bijvoorbeeld als een scène aanwezige informatiebron IS doorgegeven naar de opneembuis PT en het 25 licht kcrnt daarin via een venster terecht op een trefplaatelektrode TE die is opgebouwd uit een doorzichtige, elektrisch geleidende metaallaag als een signaalelektrode SE en een fotogevoelige half geleiderlaag PE.
Het van de (scène) informatiebron IS afkomstige licht wordt in de fotogevoelige halfgeleiderlaag PE omgezet in een potentiaalbeeld dat aldus 30 korrespandeert met een soêne-afbeelding. Het potentiaalbeeld wordt in een lichtintegratietijdsduur in de halfgeleiderlaag PE opgebouwd door fotonen van het opvallende licht. De informatiebron IS kan aanwezig zijn als een op te nemen scène of een op te nemen testpatrocnkaart die zich voor de kamera bevinden, dan wel als een testpatrocndia die zich in de 35 kamera bevindt en naar wens qp de trefplaatelektrode TE kan worden ge-projekteerd. In de opneembuis PT wordt met behulp van niet-getekende afbuig- en fokusseermiddelen de halfgeleiderlaag PE van de trefplaatelektro-de TE lijn- en rastergewij ze afgetast door een elektronenbundel ER.
8204022 ♦ * PHN 10.477 5
De signaalelektrode SE van de trefplaatelektrode TE is verbonden met een, een beeldsignaal PS voerende uitgang van de qpneembuis PT, welke uitgang verder via een weerstand R1 is verbonden met massa. Tijdens de raster-af tas ting van de trefplaatelektrode TE wordt het potentiaalbeeld er qp 5 omgezet in een elektrische stroom door de weerstand R1. De hiermee kor-respanderende spanningsval over de veerstand R1 geeft het beeldsignaal PS dat aldus door de opneembuis PT wordt geleverd en dat via een sig-naalversterker Anp ter beschikking kant aan een klem CT. De versterker Airp wordt geacht althans een voorversterker te bevatten, waarop verdere 10 versterkers kunnen volgen.
In de opneembuis PT zijn schematische enige onderdelen getekend die relevant zijn voor de uitleg van de werking. Een cathode is met ca, een eerste elektrode met g1 en een tweede elektrode met g2 aangeduid, welke onderdelen tezamen een elektronenkanon (ca, g1, g2) vormen dat de 15 elektronenbundel ER kan leveren. Hierbij is de elektrode g1 een strocm-instel- en regelelèktrode en de elektrode g2 een anode-elektrode. Nabij de trefplaatelektrode TE is met GE een gaaselektrode aangeduid. Verdere elektroden zijn voor de eenvoud weggelaten.
Buiten de opneembuis PT is de cathode ca verbonden met een be-20 stuurd elektronisch schakelcircuit CS dat voor de eenvoud is getekend met een mechanische cmschakelaar uitgevoerd met twee cmschakelklenmen T1 en T2. De klem T1 is verbonden met een voedingsklem die een spanning van bijvoorbeeld -45V voert. De klem T2 ligt aan massa. De voedingsspanning van -45V is afkomstig van een niet-getekende spanningsbron waarvan 25 verdere klenmen andere spanningen voeren, dan wel aan massa liggen. [_ In het gestuurde schakelcircuit CS vindt een cmschakelen tussen de klemmen T1 en T2 plaats onder besturing van een schakelsignaal dat aan een schakelingang HVB of TVB wordt toegevoerd. De signaal toevoer aan de schakelingang TVB maakt deel uit van de uitvinding en hierop zal verder-30 op in de beschrijving worden teruggekomen. De schakelingang HVB is verbonden met een schakelingangsklem ΓΓ1 waaraan een bij televisie gebruikelijk lijn- en rasteronderdrukkingssignaal wordt toegevoerd. In lijn- en rastercnderdrukkingstijdsduren is de klem T2 verbcnden met de cathode ca. Hierbij is de elektronenbundel ER onderdrukt daar in de potentiële 35 stroomweg via de weerstand R1, de trefplaatelektrode TE, de bundel ER, de cathode ca en het schakelcircuit CS, door de doorverbinding daarin van de aan massa liggende klem T2 geen stroom kan vloeien; de weerstand L De gaaselektrode GE is gelegd aan een klem met bijvoorbeeld + 700V.
8204022 FHN 10.477 6 R1 ligt irrmers ook aan massa. Buiten de lijn- en rasteronderdrukkings-tijdsduren is de klem T1 net de spanning van -45V, doorverbonden, zodat vanaf de klem Tl een elektronenstrocm via de elektronenbundel ER kan vloeien door de weerstand R1 en naar de gaaselektrode GE. Hierbij wordt 5 de stroansterkte van de elektrcnenbundel ER in hoofdzaak bepaald door de spanning op het eerste rooster g1. De stroanverdeling over de weerstand R1 en de gaaselektrode GE is afhankelijk van de potentiaalwaarde in het potentiaalbeeld (¾) de trefplaatelektrode TE ter plaatse van het trefpunt van de elektronenbundel ER. Wanneer de spanningsval over de 10 elektrcnenbundel ER wordt verwaarloosd, wordt de halfgeleiderlaag PE van de trefplaatelektrode TE in het elektrcnenbundel trefpunt op -45V gebracht, waarbij de daarvoor benodigde lading door de elektrcnenbundel ER ter plaatse wordt gedeponeerd en de in de bundel ER overtollige lading aan de gaaselektrode GE wordt afgegeven. De plaatselijk gedeponeerde lading 15 korrespondeert met de stroom vloeiend door de weerstand R1. De halfgeleiderlaag PE van de trefplaatelektrode TE wordt in het bundel trefpunt gestabiliseerd cp (min of meer) -45V. Bij een sterker wordende belichting van de trefplaatelektrode TE wordt hierop voor de genoemde stabilisatie meer lading door de elektrcnenbundel ER gedeponeerd, totdat uitein-20 delijk alle beschikbare lading wordt gedeponeerd. Bij nog sterkere belichting kan de trefplaatelektrode TE niet meer op de -45V spanning worden gestabiliseerd, met alle beschreven gevolgen van dien.
In de figuur is aangegeven dat de eerste roosterelektrode g1 is verbonden met een aftakking PMT van een potentiometer PM die is aan-25 gebracht tussen twee voedingsspanningsklenmen met een respektieve spanningswaarde van -45V en -150V. Een minder negatieve spanning op de potentiometer aftakking PMT geeft dat via de elektrode g1 het elektronen-kancn (ca, g1, g2) een elektronenbundel ER met een grotere stroansterkte levert, en vice versa. De gewenste bundelstrocmsterkte kan worden inge-30 steld door middel van een handbedieningsorgaan Pma. De potentiometer PM en het orgaan Pma vormen een bundelstrocminstelschakeling ERA die verder kan zijn voorzien van een instel ingang AT voor toevoer van een instelsig-naal wanneer een automatische instelmogelijkheid gewenst wordt.
Behalve de bundelstrocminstelschakeling ERA met de manueel of 35 automatisch uitgevoerde (rust) instelling van de bundelstrocmsterkte, kan zoals in de figuur getekend een dynamische bundelstrocmregelschakeling DBC aanwezig zijn. De schakeling DBC heeft een ingang die is verbonden 8204022 PHN 10.477 7 met de uitgang van de versterker Amp en een uitgang ervan ligt via een koppelkondensator C1 aan de eerste roosterelektrode g1. De schakeling DBC bevat een drenpel- en -begrenzerschakeling met behulp waarvan, zender oscillaties, de stroansterkte van de elëktronenbundel ER cp dynamische 5 wijze kan worden geregeld in afhankelijkheid van de grootte van potentiaalverschillen in het potentiaalbeeld op de trefplaatelektrode TE.
Voor een in de praktijk goed werkzame schakeling DBC wordt verwezen naar het Britse octrooischrift no. 2 020 053 (PHN 8969). Bij toepassing in de kamera van een opneembuis (PT) uitgevoerd met een anti-kemeet-10 staartkanen, kunnen hiervoor vereiste schakelingen verder aanwezig zijn.
Oit het laatstgenoemde Britse octrooischrift is de tot nu toe bij de figuur beschreven televisiékamera afleidbaar met de opneembuis PT, de versterker Anp, het bestuurde schakelcircuit CS met de schakel ingang HVB, de bundelstrocminstelschakeling ERA en de dynamische bundel-15 strocraregelschakeling DBC. De gegeven spanningswaarden zijn als voorbeeld gegeven en zij kunnen verder elk met +45V verhoogd worden gedacht wanneer het gewenst is de potentlaalbeeldstabilisatie uit te voeren op de massapotentiaal van 0V.
Voor de uitleg van de werkwijze volgens de uitvinding geldt 20 het volgende. In het in de figuur gegeven kamerastelsel is met ERD een bedieningsinrichting voor de bundelstrocminstelling aangeduid, welke - inrichting in en buiten werking kan worden gesteld door middel van een aan/uit bedieningsorgaan FD. Bij de inwerkingstelling van de inrichting ERD wordt de schakeling DBC buiten werking gesteld, daar deze de (rust)-25 instelling van de bundelstrocmsterkte niet mag beïnvloeden. Verondersteld wordt dat hierbij van de infarmatiebren IS een lichtstroom met een bepaalde lichtsterkte afkemt die lager is dan een gewenste waarde waarbij de burdelstrocminstelling zou moeten gebeuren. Bij gebruik van een testpatroonkaart geplaatst voor de kamera, als informatiebron IS, is de 30 diafragma-opening DO bijvoorbeeld reeds maximaal of is het cm een of andere reden problematisch de opening te vergroten. Een andere mogelijkheid is dat de informatiebron IS een tesdiaproj ektor omvat waarvan de maximale lichtsterkte niet voldoend groot. Hierbij kan de samenstelling van het proj ektor licht afwijken van die van het licht van een scène 35 die na de bundelstrocminstelling door de kamera moet worden epgenemen.
Bij een sterke afwijking van de kleurtemperatuur van het feestlicht bij de bundelstrocminstelling, van die van het toekomstige scènelicht, 8204022 PHN 10.477 8 <r · * treden vooral bij een kleuren tele vis iekamera uitgevoerd met verscheidene cpneembuizen problemen op. Wanneer het testlicht een bijvoorbeeld blauw-gekleurde 1 ichtkarpcment in veel mindere mate bevat dan het toekomstige scênelicht, is het een probleem de bundelstrocminstelling optimaal uit 5 te voeren bij de opneembuis die bestemd is voor de opname van de blauw gekleurde soênelichtkcraponent.
Gezien het voorafgaande wordt gesteld dat voor en bij de bundelstroariinstelling geen specifieke , de lichtstroansterkte beïnvloedende handelingen worden uitgevoerd bij de diafragma-opening DO en de 10 informatiebron IS. Bij de inwerkingstelling van de inrichting ERD kan worden beslist of er een automatisch of manueel uit te voeren instelling zal gaan gebeuren. Daartoe is in de figuur een cmschakelaar S1 getekend met respektieve cmschakelklemmen Tau en Tma. De uitgang van de versterker Amp is verbanden met een klem van de cmschakelaar S1 die naar keuze 15 verbindbaar is met de klem Tau of Tina. De klem Tma is bijvoorbeeld verbonden met een ingang van de golfvommcnitor WEM die, zoals zal blijken, kan worden gebruikt bij de manuele instelling als een beeldsignaaltop-detektor. De klem Tau ligt aan een ingang van een beeldsignaaltopdetektie-schakeling PSD als tqpdetéktor. Een ingang van de schakeling PSD is ver-20 bonden met de inrichting ERD die de inwerkingstelling ervan verzorgt.
Een uitgang van de schakeling PSD is via een aandrijf schakeling PMD verbonden met de instelingang AT van de bundelstrocminstelschakeling ERA, ter verstelling van de potenticmeteraftakking ΡΜΓ totdat een maximale beeldsignaalamplitude wordt gedetekteerd door de schakeling PSD. Naar 25 keuze kan een manuele instelling (S1, ima) of een automatische instelling (S1, Tau) van de elektronenbundelstrocm worden uitgevoerd.
Een uitgang van de inrichting ERD is verbonden met een ingang van een pulsgenerator PG, aan een andere ingang waarvan een synchroni-seersignaal VHS wordt toegevoerd via een ingangsklem IT2. Het signaal 30 VHS bevat tenminste rastersynchroniseerpulsen, waarbij verder afhankelijk van de opbouw van een door de pulsgenerator PG te leveren signaal TVBS, lijnsynchroniseerpulsen aanwezig kunnen zijn. De uitgang van de pulsgenerator PG die het signaal TVBS voert, is verbonden met de schakel-ingang TVB van het bestuurde schakelcircuit CS. Bij het signaal TVBS zijn 35 twee signaalniveaus met T1 en T2 aangeduid, hetgeen aangeeft dat hierbij de klem T1 respektievelijk T2 is verbonden met de cathode ca van het elektrcnenkanon (ca, gl, g2) van de opneembuis PT. Uit het voorafgaande 8204022 » * ? PHN 10.477 9 volgt dat bij een doorverbonden zijn van de klem T2 de elektronenbundel ER in de opneembuis PT is onderdrukt. De pulsgenerator PG en het bestuurde schakelcircuit CS zijn volgens de uitvinding werkzaam als een gesynchroniseerde bundelstrocxnonderdrtikkingsschakeling (PG, CS).
5 Gesteld wrdt dat de signaaltoevoer aan de schakelingang TVB
van het schakelcircuit CS danineert ten opzichte van die aan de schakelingang HVB wanneer onder besturing van het signaal TVBS de klem T2 is doorverbonden. Wanneer in het signaal TVBS het niveau T1 aanwezig is, is het aan de schakelingang HVB toegevoerde lijn- en rasteronderdrukkings-10 signaal op de gebruikelijke wijze werkzaam met het anschakelen tussen de kleumen T1 en T2.
Na de inwerkingstelling van de bedieningsinrichting ERD voor de bundelstroominstelling is het signaal TVBS werkzaam bij het schakelcircuit CS. Bij het in de figuur als funk tie van de tijd getekende signaal 15 TVBS zijn met TV enkele rasterperioden aangeduid en zijn met 4TV en 1TV tezamen een in de bundelinsteltijdsduur periodiek optredende tijdsduur met n=5 rasterperioden aangeduid. Met TB is een klein deel van enkele rasterperioden TV aangegeven dat ongeveer in het midden ervan optreedt.
De tijdsduur TB anvat een aantal opeenvolgende lijnperioden dat bijvoor-20 beeld is te variëren.
Het signaal TVBS is voor twee gevallen getekend, met getrokken en met gestippelde lijnen. Uit het gestippeld getekende signaalverloqp volgt dat vóór de rasterperiode 1TV met een rasteraftasting, gedurende vier voorafgaande rasterperioden 4TV, de elektronenbundel ER gedurende 25 alle lijnperioden is onderdrukt. Het resultaat is dat eens per n=5 rasterperioden de trefplaatelektrode TE wordt af getast. De lichtinte-gratietijdsduur bij de trefplaatelektrode TE is hierdoor met een faktor vijf vergroot. Het potentiaalbeeld op de trefplaatelektrode TE heeft nu voor de stabilisatie gedurende de rasterperiode 1TV een vijfmaal zo 30 groot ladingstransport nodig via de elektronenbundel ER. Bij een manueel gebeurende bundelstrocminstelling (SI, Tma) wordt door een kamerabe-dieningsman het handbedieningsorgaan Rna versteld, waardoor de potentiometer aftakking ΡΜΓ naar de voedingsspanningsklem van -45V gaat, onder gelijktijdige waarneming van het weergeefscherm van de golfvormweergeef -35 inrichting WEM. De potenticmeterverstelling wordt zo lang uitgevoerd tot cp de inrichting WEM geen beeldsignaalamplitudestijging meer waarneembaar is. Hierbij is de strocmsterkte van de elektronenbundel ER
8204022 EHN 10.477 10 ' * t> voor een optimale stabilisatie bij de trefplaatelektrode TE ingesteld.
Uit het met getrokken lijnen getékende signaal verloop van het signaal TVBS volgt dat niet alle lijnperioden in de vier rasterperioden 4TV worden onderdrukt, maar een aantal opeenvolgende lijnperioden die 5 voorkanen in de tijdsduren TB. Buiten de tijdsduren TB vindt de gebruikelijke ras ter af tas ting plaats. Het resultaat is dat bij beeldsignaal-weergave een met de tijdsduur TB korresponderende heldere, horizontale beeldstrook aanwezig is. Bij de manuele bundelstrocminstelling (SI, Tina) wordt ingesteld op een maximale beeldsignaalamplitude in de beeldstrook 10 bij een daarvoor minimaal benodigde bundelstroan.
Uitgaande van het feit dat bij de gebruikelijke, geïnterlinieerde ras ter af tas ting de lij naftas ting per raster niet met van elkaar gescheiden lijnen gebeurt, maar lijnoverlapping aanwezig is, is het gewenst een beeldstrook van enige lijnen voor de bundelstrocminstelling te be-15 nutten. Voor een minimale bundelonderdrukking wordt een aantal opeenvolgende lijnperioden genoemd dat ten minste in de grootte orde van vier ligt.
Verder is het mogelijk cm in plaats van gehele lijnperioden de elektronenbundel ER slechts in een of meer delen van lijnperioden te 20 onderdrukken. Wordt in de ten minste ene rasterperiode (n=2) de elék-tronenbundel ER gedurende alle lijnperioden niet geheel maar voor een deel ervan, bijvoorbeeld de eerste helft, onderdrukt, dan kan voor de bundelstrocminstelling de linker helft van een weergegeven televisiebeeld worden benut. Ook bij de beeldstroakkeuze behoeft bij het genoemde 25 aantal opeenvolgende lijnperioden de elektrcnenbundel ER niet gedurende de gehele lijnperiode te worden onderdrukt. Gedacht kan worden aan een soort venster in het midden van een weergegeven beeld.
Een verdere beelddeelselektie kan worden verkregen wanneer in de voorafgaande ten minste ene rasterperiode (n=2), gedurende verschei-30 dene aantallen van opeenvolgende lijnperioden (tijdsduren TB) de elektronenbundel ER wordt onderdrukt, en hierbij gedurende gehele lijnperioden of een of meer delen van lijnperioden.
In het voorafgaande is beschreven dat uitgaande van een bun-delstrocm met een te lage sterkte voor een voldoende potentiaalbeeld-35 stabilisatie, bij de bundelstrocminstelling de bundelstroansterkte zover wordt vergroot tot een niet meer toenemende, maximale beeldsignaalampli-tude wordt gedetékteerd. De andere mogelijkheid is om uitgaande van een te hoge bundelstroansterkte deze te verkleinen totdat juist het begin 8204022 ΡΗΝ 10.477 11 < Λ van een afneming van de beeldsignaalamplitude wordt gedetekteerd. In beide gevallen is de ingestelde strocmsterkte de minimale sterkte die voldoende is voor de potenti aal heelds tabilisatie. Er kan widen af geregeld op min of meer deze waarde.
5 Bij de automatische instelling (SI, Tau) van de bundelstrocm- sterkte kan gebruik worden gemaakt van een microcomputer respektievelijk een microprooessor, die dan bijvoorbeeld kan samenwerken met de bedieningsinrichting ERD, de aandrijf schakeling PMD voor de potentioneter-aftakking FMT en eventueel de beeldsignaaltopdetektieschakeling PSD.
10 Verder kan de bundelstrocminstelschakeling ERA, die als voorbeeld is gegeven met de potentiometer PM, als een digitaal bestuurde spanningsbron zijn uitgevoerd. In plaats van de toepassing van de beeldsignaal-tcpdetektie (PSD), zou met behulp van de microcomputer respektievelijk microprocessor na een aantal metingen van de beeldsignaalanplitude, na 15 een aantal verstellingen bij de schakeling ERA, de minimale bundelstrocm-sterkte voor de maximale beeldsignaalanplitude kunnen worden berekend.
20 25 30 1 8204022

Claims (7)

1. Werkwijze voor het instellen van de stroansterkte van een elektronenbundel in een opneembuis van een televisiekamerastelsel, waarbij de elektronenbundel dient voor een lijn- en rastergewij ze aftasting van een trefplaatelektrode in de opneembuis, waarbij tijdens een bundelstroam-5 instel tijdsduur een grotere bundelstroansterkte wordt ingesteld dan een nominale sterkte behorend bij een door de opneembuis met lijn- en ras-terperioden te leveren beeldsignaal net een nominale amplitude tussen een zwartniveau en een witwaarde, welke grotere bundelstrocmsterkte voldoend groot is cm, zonder beeldinformatieverstoring, de opneembuis 10 het beeldsignaal met meer dan de nominale amplitude te doen leveren, met het kenmerk, dat tijdens de bundels trocmins tel tijdsduur periodiek, vóór elke rasterperiode met een rasteraftasting, gedurende (n-1) voorafgaande rasterperioden en daarin gedurende althans een lijnperiodedeel van ten minste één aantal opeenvolgende lijnperioden de elektrcnenbundel-15 stroom wordt onderdrukt, waarbij n een geheel getal is groter dan één, en waarbij in de genoemde tijdsduur een· bundelstrocmsterkte-instelling wordt uitgevoerd die korrespcndeert met een maximaal te bereiken beeld-signaalamplitude.
2. Werkwijze volgens konklusie 1, met het kenmerk, dat het genoem-20 de aantal opeenvolgende lijnperioden dat de elektranenbundelstrocm wordt onderdrukt, ten minste in de grootte orde van vier ligt.
3. Werkwijze volgens konklusie 1 of 2, met het kenmerk, dat in de voorafgaande ten minste ene rasterperiode, gedurende verscheidene aantallen van opeenvolgende lijnperioden de elektronenbundelstrocm wordt 25 onderdrukt.
4. Werkwijze volgens konklusie 1, met het kenmerk, dat in de voorafgaande ten minste ene rasterperiode de elektronenbundelstrocm gedurende alle lijnperioden wordt onderdrukt.
5. Televisiekamerastelsel geschikt voor het uitvoeren van een werk-30 wijze volgens een der voorafgaande konklusies, met het kenmerk, dat het kamerastelsel is uitgevoerd met een gesynchroniseerde bundelstroononder-drukkingsschakeling die is gekoppeld met een elektronenkanon in de opneembuis voor het leveren van de elektronenbundel en met een beeldsignaal topdetek tor die is gekoppeld met een opneembuisuitgang voor het 35 leveren van het beeldsignaal.
6. Televisiekamerastelsel volgens konklusie 5, met het kenmerk, dat voor een manuele Instelling van de bundels troon de beeldsignaal top-detektor is uitgevoerd als een golfvorrrweergeefinrichting en het kamera- 8204022 ► ** PHN 10.477 13 stelsel is uitgeveerd met een manueelinstelbare hundelstroaninstelscha-keling.
7. Televisiekamerastelsel volgens konklusie 5, met het kenmerk, dat voor een automatische instelling van de Jbundelstroon de beeldsig-5 naaltopdetektor is uitgeveerd als een signaaltppdetektieschakeling voorzien van een uitgang die is gekoppeld met een instelingang van een hun-delstrocminstelschakeling. 10 15 i 20 25 30 35 8204022
NL8204022A 1982-10-19 1982-10-19 Werkwijze voor het instellen van de stroomsterkte van een elektronenbundel in een opneembuis en daarvoor geschikt televisiekamerastelsel. NL8204022A (nl)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8204022A NL8204022A (nl) 1982-10-19 1982-10-19 Werkwijze voor het instellen van de stroomsterkte van een elektronenbundel in een opneembuis en daarvoor geschikt televisiekamerastelsel.
US06/536,420 US4593321A (en) 1982-10-19 1983-09-27 Method of adjusting the current intensity of an electron beam in a pickup tube and television camera system suitable therefor
CA000438876A CA1219063A (en) 1982-10-19 1983-10-12 Method of adjusting the current intensity of an electron beam in a pick-up tube and television camera system suitable therefor
DE8383201472T DE3363530D1 (en) 1982-10-19 1983-10-14 Method of adjusting the current intensity of an electron beam in a pick-up tube and television camera system suitable therefor
EP83201472A EP0107249B1 (en) 1982-10-19 1983-10-14 Method of adjusting the current intensity of an electron beam in a pick-up tube and television camera system suitable therefor
JP58194464A JPS5991779A (ja) 1982-10-19 1983-10-19 撮像管のビ−ム電流強度調整方法及び該方法を実施するテレビジヨンカメラ装置

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8204022 1982-10-19
NL8204022A NL8204022A (nl) 1982-10-19 1982-10-19 Werkwijze voor het instellen van de stroomsterkte van een elektronenbundel in een opneembuis en daarvoor geschikt televisiekamerastelsel.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8204022A true NL8204022A (nl) 1984-05-16

Family

ID=19840430

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8204022A NL8204022A (nl) 1982-10-19 1982-10-19 Werkwijze voor het instellen van de stroomsterkte van een elektronenbundel in een opneembuis en daarvoor geschikt televisiekamerastelsel.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4593321A (nl)
EP (1) EP0107249B1 (nl)
JP (1) JPS5991779A (nl)
CA (1) CA1219063A (nl)
DE (1) DE3363530D1 (nl)
NL (1) NL8204022A (nl)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS59100687A (ja) * 1982-11-30 1984-06-09 Victor Co Of Japan Ltd カラ−テレビジヨン撮像装置
JPS6162471U (nl) * 1984-09-27 1986-04-26
DE3517737A1 (de) * 1985-05-17 1986-11-27 Kernforschungsanlage Jülich GmbH, 5170 Jülich Verfahren und schaltungsanordnung zur fernsehtechnischen aufnahme und wiedergabe statischer oder bewegter objekte
DE3542758A1 (de) * 1985-12-04 1987-06-11 Bosch Gmbh Robert Abgleichverfahren zur elektrischen fokussierung von fernsehaufnahmeroehren
US4809071A (en) * 1985-12-16 1989-02-28 Hitachi, Ltd. & Hitachi Medical Corp. Television camera device and x-ray television apparatus using the same
DE3545638A1 (de) * 1985-12-21 1987-06-25 Bosch Gmbh Robert Abgleichverfahren zur automatischen einstellung des elektronenstrahls in fernsehaufnahmeroehren
US4814888A (en) * 1986-07-30 1989-03-21 Nec Corporation Highly sensitive image pickup apparatus

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2402053A (en) * 1944-07-06 1946-06-11 Television transmitter
FR1010783A (fr) * 1948-10-26 1952-06-16 Radio Ind Perfectionnements apportés aux procédés de prise de vues en télévision, notamment avec de faibles éclairages
NL7713571A (nl) * 1977-12-08 1979-06-12 Philips Nv Televisiekamera.
GB2010648B (en) * 1977-12-12 1982-02-24 Sony Corp Pick-up tube beam current control circuits
NL7806074A (nl) * 1978-06-05 1979-12-07 Philips Nv Televisie-opneeminrichting geschikt voor een diskonti- nue informatieopname gedurende een kontinu in bedrijf gesteld zijn.
US4331980A (en) * 1980-09-08 1982-05-25 Ampex Corporation Circuit and method for automatically setting the beam currents in a video camera
US4503466A (en) * 1982-02-23 1985-03-05 Ampex Corporation Apparatus and method for generating optimizing pictures under low light conditions

Also Published As

Publication number Publication date
JPS5991779A (ja) 1984-05-26
EP0107249A1 (en) 1984-05-02
DE3363530D1 (en) 1986-06-19
US4593321A (en) 1986-06-03
EP0107249B1 (en) 1986-05-14
CA1219063A (en) 1987-03-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3691302A (en) Automatic light control for low light level television camera
JP2655568B2 (ja) 固体撮像素子を用いた内視鏡
US3939486A (en) Cathode ray tube having index strip electrode
NL8204022A (nl) Werkwijze voor het instellen van de stroomsterkte van een elektronenbundel in een opneembuis en daarvoor geschikt televisiekamerastelsel.
JPH07287545A (ja) ビデオ表示装置
US3126447A (en) figure
US4355330A (en) X-ray television system
US4642532A (en) Projection TV deflection loss protection circuit
US2299328A (en) Television apparatus
US4166281A (en) Video image highlight suppression circuit with delayed compensation
US5416818A (en) X-ray TV camera having function to switch a visual field of X-ray image
US2651674A (en) Television transmission from intermittent film by means of pulsed pickup tube
US3555177A (en) Video recorder having an adapter to receive and modify video input signals for application to a cathode ray tube recording device
US3542944A (en) Automatic brightness control system
US2790930A (en) Color television image tube and system therefor
US4190865A (en) Video image tube highlight suppression circuit
NL7807072A (nl) Televisiekamera voorzien van een opneembuis.
US2303898A (en) Television transmitter
US3952149A (en) Television apparatus suitable for video signal analysis
JP2845977B2 (ja) 陰極線管とビーム電流測定用回路装置を有する画像再生装置
US2721228A (en) Colour television apparatus
US2900445A (en) Increase of image contrast with television pickup tube
US2976356A (en) Slow sweep television system
US2710308A (en) Color television
US2655554A (en) Generation of picture signals for television transmission

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
A85 Still pending on 85-01-01
BV The patent application has lapsed