NL8006664A - Elektrode voor een elektrodecel. - Google Patents

Elektrode voor een elektrodecel. Download PDF

Info

Publication number
NL8006664A
NL8006664A NL8006664A NL8006664A NL8006664A NL 8006664 A NL8006664 A NL 8006664A NL 8006664 A NL8006664 A NL 8006664A NL 8006664 A NL8006664 A NL 8006664A NL 8006664 A NL8006664 A NL 8006664A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
profiles
conductors
electrode
rectangular
plate
Prior art date
Application number
NL8006664A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Heraeus Elektroden
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Heraeus Elektroden filed Critical Heraeus Elektroden
Publication of NL8006664A publication Critical patent/NL8006664A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25BELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES FOR THE PRODUCTION OF COMPOUNDS OR NON-METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25B11/00Electrodes; Manufacture thereof not otherwise provided for
    • C25B11/02Electrodes; Manufacture thereof not otherwise provided for characterised by shape or form

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Electrodes For Compound Or Non-Metal Manufacture (AREA)
  • Electrolytic Production Of Metals (AREA)
  • Electrolytic Production Of Non-Metals, Compounds, Apparatuses Therefor (AREA)

Description

£ ..V-* VO 1209
Titel: Elektrode voor een elektrodecel.
De uitvinding heeft betrekking op een elektrode voor een elektrodecel, in het bijzonder voor een kwik-chlooralkali-elektrolysecel met stroomgeleiding over een staaf of bout, die met geactiveerde elek-trodedelen uit plaatprofielen (rechthoekprofielen) over de stroomver-5 deling dienende, dwars daarop verlopende stroomverdelers in de vorm van vlakke profielen (rechthoekprofielen) verbonden is.
Bij de bekende metaalanoden, in het bijzonder dimensiestabiele anoden, heeft men een actieve laag aangebracht op een aantal horizontale en parallelle met elkaar verbonden staven van titaan, die door 10 niet van een laag voorziene dvarsribben bij elkaar worden gehouden.
Daar dergelijke elektroden met ronde roosterstaven in vele opzichten onbevredigend zijn, in het bijzonder vanwege de ongunstige stroomver-deling als gevolg van "stroomschaduwvorming" met betrekking tot de tegenelektrode, in elk geval in kwik-elektrolysecellen, heeft men naar 15 een verbetering gezocht.
Er zijn ook metaalanoden békend (zie het Duitse Auslegeschrift 1.818.035)» waarbij over een aantal vlakken elektrische geleiders de stroom in de elektrode verdelen. Daar het naar de tegenelektrode toegekeerde geleidervlak evenwel uit actief netmateriaal bestaat, heeft deze, 20 zoals bij ronde staven, het nadeel dat relatief grote actieve vlakken in de stroomschaduw liggen en dat het te bereiken werkelijke-oppervlak in verhouding tot het geprojecteerde oppervlak relatief klein is.
Men heeft reeds voorgesteld, de roosterstructuur van de anoden in de vorm van vlakke stroken of banden of kanalen van U-vorm of omge-25 keerde U-vorm uit te voeren (zie voor dit laatste het Britse octrooi-schrift 1.39^*026). Aan de verbindingsbogen van de omgekeerde U-pro-fielen worden de afzonderlijke kanaalvormige delen samengelast. In het Britse octrooischrift wordt de nadruk er op gelegd dat een voldoende spleet tussen de banden van elk kanaalvormig element wordt aangebracht 30 om de toegang tot een puntlas-werktuigkop mogelijk te maken, wanneer men de kanaal vormige elementen met een geleider door puntlassen verbinden wil. Hierdoor wordt anderzijds het door de stroomverdeling gewenste grote aantal van afzonderlijke geleiderelementen begrensd. Bovendien moeten op de bovenzijde van de elementen met omgekeerde U de bogen tussen 8 0 0 6 66 4 -2- de verbindingsribben verwijderd worden, zodat een betrekkelijk grote hoeveelheid titaan als afval verwijderd wordt. Ook is het probleem van de materiaaluitwisseling, in het bijzonder bij kwikcellen, nog buiten beschouwing gebleven.
5 In het Duitse Auslegeschrift 2.323.^97» waarin cellen zijn aan- gegeven die werken met een stroomdichtheid groter dan 10 kA/m , heeft men tot doel gesteld de stofuitwisseling te bevorderen, teneinde voor een betere gasafvoer van de onderzijde van de anode zorg te dragen.
Als oplossing heeft men hiervoor gezien te werken met een zeer groot 10 actief oppervlak zowel in de nabijheid als ook op afstand van de tegen-elektrode. Het nadeel is echter dat de stroom praktisch uitsluitend over een geleidervlak met een enkele dwarsliggende staaf getransporteerd wordt, wat leidt tot sterk verschillende stroomverdelingen op het actieve vlak van de elektrode.
15 Het voornaamste nadeel is, dat de hoofdstroomverdeler vlak boven het actieve vlak is, zodat de omstandigheden van de gasafvoer en de omstandigheden van de stroming aan het actieve vlak niet gelijkmatig is en derhalve negatief beïnvloed wordt. Uit de grote hoogte van de loodrecht aangebrachte, niet van een laag voorziene banden van titaan blijkt, 20 dat deze banden door de grote afstand tot de relatief hoge elektrische weerstand slechts zeer gering werken, en dan nog ten koste van een hogere spanning met een daarmee overeenkomend groter energiegebruik en dus hogere bedrijfskosten.
Daar de banden uitsluitend aan hun bovenzijde door enige dwars 25 verlopende dwarsnaden met elkaar verbonden zijn, kunnen de banden bij deze elektrodeconstructie aan hun buiteneinden zich dwars op hun langs-richting zeer gemakkelijk spreiden. Bij deze constructie zijn de banden slechts zeer lastig aan de dwarsbalken 3 vast te lassen.
Men heeft in het Duitse Auslegeschrift 2.323.^97 geen rekening 30 gehouden met het probleem dat door toepassing van dunne banden.geen voldoende mechanische stabiliteit respectievelijk vormstabiliteit te verkrijgen is, en in het bijzonder niet met betrekking tot de buig- en wringstijfheid. Deze vereisten zijn, behalve die van de gelijkmatige stroomverdeling en de goede gaskinetika, eveneens in ogenschouw te 35 nemen, alsook de vereisten voor geringere vervaardigingskosten en lagere herstellingskosten alsmede de vereisten van een lange levensduur van de -8 00 6 66 4.
Α Λ -3- eonstructie, de aangebrachte lagen, en de goede kortsluitresistentie.
Het gewicht van de elektroden is eveneens van belang, niet alleen vanwege de vervaardigings- en transportkosten maar ook vanwege de toepassing van duurdere materialen.
5 Het doel van de uitvinding is tegemoet te komen aan de Hierboven genoemde bezwaren en te voorzien in een elektrode, die aan de ten dele tegengestelde vereisten kan voldoen. Het doel wordt bereikt doordat volgens de uitvinding de geleiders als geactiveerde elektrodedelen bestaan uit plaatprofielen (rechthoekprofielen), die aan de smalle kant 10 staand aangebracht zijn en een breedte-hoogteverhouding hebben tussen 1:5 en 2:3, en uit stroomverdelers, waarvan de plaatprofielen (rechthoekprofielen) op een afstand van elkaar tussen 30 en 150 mm aangelast zijn, waarbij de stroomverdelers een breedte-hoogteverhouding bezitten die kleiner zijn dan die van de hierboven genoemde plaatprofielen en 15 een verhouding van vrije doorgangsvlakken tot het geprojecteerde vlak in het bereik van het hierboven genoemde plaatprofiel hebben tussen 20:30 en 6θ:8θ.
Verdere uitvoeringsvormen volgens de uitvinding zijn te ontlenen aan de volgconclusies alsook aan de beschrijving en de tekening.
20 De wezenlijke voordelen van de uitvinding zijn: 1. Gunstige stroómverdeling over drie geleidervlakken met optimaal gedimensioneerde plaatprofielen (rechthoekprofielen).
2. Hoge stabiliteit van de elektrode zowel mechanisch (wring-stijfheid), in het bijzonder vanwege het gunstige weerstandsmoment van 25 de rechthoekprofielen in vergelijk met de ronde profielen en quadratische profielen, als ook vanwege het feit dat alle plaatprofielen (rechthoekprofielen) van de afzonderlijke vlakken telkens rechthoekig ten opzichte van elkaar zijn aangebracht.
3. Beveiliging tijdens transport omdat de stijfheid van de elek-30 trodeconstructie ook door uitwendige inwerking slechts zeer moeilijk te beïnvloeden is.
U, Goede vlakvormigheid van de vlakken aan de onderzijde van de elektrode blijft niet alleen tijdens de vervaardiging en transport maar blijft ook na de inhouw (montage en demontage) als ook tijdens het bedrijf. 35 behouden, wat tot verlaging van de bedrijfskosten leidt, terwijl een gunstige, gelijkmatige afstand tot de tegenelektrode in stand blijft.
8 00 6 66 4 5. Beveiliging tegen thermische vertraging hij het reactiveren.
Dit maakt het mogelijk dat de elektrode volgens de uitvinding zonder •wringing gemaakt kan worden.
6. Goede stofuitwisselingskinetica niet alleen door de rondom 5 van een laag voorziene, loodrecht staande plaatprofielen (rechthoek- profielen), maar ook door de gunstige onderlinge afstand en het aantal geleiders per vlak.
7. Zeer goed te lassen vanwege de onderlinge ligging van de gelei dervlakken.
10 8. Vermindering van het kort sluit gevaar, terwijl de vlakheid ook na het transport en inhouw alsook tijdens het bedrijf behouden blijft.
9. Niet in de laatste plaats een zeer grote materiaalbesparing met betrekking tot een elektrode van hetzelfde vlak van hoogwaardige materialen, zoals titaan, in het uitvoeringsvoorbeeld tot ongeveer 75?» 15 en derhalve een aanzienlijke besparing.
10. Een verder voordeel is de eenvoudige vorm van het materiaal van de geleider (plaatprofiel respectievelijk rechthoekprofiel) die de toepassing mogelijk maakt van standaardmateriaal voor het verkrijgen van inkoopkortingen en een gunstige opslag.
20 11. Een grote mate van energiebezuiniging als gevolg van de volgens de uitvinding toegepaste elektrode, in het bijzonder wanneer toegepast in kwik- chloor alkali-el ektrolys et oe st ellen als gevolg van een gelijkmatige stroomverdeling.
12. De goede evenwijdigheid van de afzonderlijke geleiders van de 25 drie vlakken is een gevolg van de grote wringingsstijfheid van de elek-trodeconstructie volgens de uitvinding respectievelijk van hun opbouw.
De middelste afstand tussen de anode en kathode in de elektrolyse-inrichting wordt niet beïnvloed door geringe vlakte-afwijkingen die optimaal klein gehouden worden.
30 Verdere voordelen volgens de uitvinding zijn te ontlenen aan de uitvoeringsvoorbeelden. De uitvoeringsvoorbeelden kunnen vanzelfsprekend op de vele wijzen veranderd worden zonder buiten het kader van de uitvinding te geraken. In het bijzonder is het mogelijk allerlei combinaties te maken binnen het kader van de uitvinding.
35 De uitvinding zal onderstaand aan de hand van een uitvoerings voorbeeld en onder verwijzing naar de tekening nader worden uiteengezet.
8 00 6 66 4 A -% -5-
Hierin toont: fig. 1 een doorsnede loodrecht langs de middenas door de elektrode; fig. 2 een doorsnede volgens fig. 1 maar nu over een hoek van 5 90° gedraaid ten opzichte van de middenas in de zichtrichting; fig. 3 een bovenaanzicht op een elektrode met een vierkant grondoppervlak.
Zoals te zien bezit de elektrode drie geleidervlakken, die allemaal bestaan uit plaatprofielen (rechthoekprofielen) waarvan de gelei-10 ders van het eerste vlak aangegeven zijn met 1, de geleiders van het tweede vlak aangegeven zijn met 2, en de geleiders van het derde vlak aangegeven zijn met 3, waarbij de laatstgenoemde geleiders naar de tegenelektrode gericht worden wanneer deze worden ingebouwd in de cel, bij voorkeur in een kwik-elektrode-cel met vloeibaar kwik in de rieh-15 ting parallel aan de geleiders 3, die dan anodisch geschakeld zijn, terwijl het kwik de kathode vormt.
De spleet tussen de onderzijde van de elektrode en de tegenelektrode is bij voorkeur 3 mm. Hij kan evenwel ook anders ingesteld worden, terwijl de stroomtoevoerbout van de elektrode zodanig boven de cel beves-20 tigd respectievelijk opgehangen is, dat hij een gelijkmatige, parallelle verstelling van de spleet tot stand brengt. De elektrodespleet moet enerzijds zo klein mogelijk zijn wil men het stroomverbruik verminderen, maar mag evenwel anderzijds niet te klein worden omdat dan het kortsluit-gevaar toeneemt en er nevenreacties kunnen ontstaan, die het stroom-25 rendement verminderen.
De stroomtoevoer naar de toevoerbout k is niet weergegeven, omdat dit op de bekende wijze kan plaatsvinden. De bout kan bijvoorbeeld bestaan uit koper en is geplaatst in een buis 5 van titaan, die aan zijn ondereinde bij 6 is verbonden met de geleiders uit de plaatprofielen 30 van het eerste vlak (hoofdstroomverdeler 1).
Het is van voordeel er voor te zorgen dat de bout of staaf k aan het ondereinde een zo groot mogelijk elektrisch contactvlak 7 heeft - in het weergegeven voorbeeld van fig. 1 een kegelvorm - en dit contact kan met de hoofdstroomverdeler 1 hetzij vast hetzij losneembaar door 35 lassen, persen, schroeven, nieten of dergelijke verbonden zijn, waarbij een losneembare verbinding de voorkeur heeft, terwijl in dit geval de ... 8 00 6 66 4 -6- delen 1, 2 en 3 van de elektroden, bijvoorbeeld met als doel het reactiveren, afzonderlijk verwisseld en op een andere plaats behandeld kunnen worden.
De geleiders van het derde vlak 3 alsook de geleiders van het 5 eerste en het tweede vlak zijn bij voorkeur uitgevoerd als plaatprofie-len met rechthoekige doorsneden en zijn gemaakt van titaan, niobium, tantaal of andere in het elektrolyseproces resistente, elektrisch geleidende metalen of legeringen daarvan.
De plaatprofielen 3 zijn 1-3 mm dik, bij voorkeur ongeveer 1¾ mm, 10 en bezitten een hoogte van 3-5 mm, bij voorkeur 4-5 mm.
De afstand tussen de parallelle geleiders 3 bedraagt ten minste 2 mm tot ongeveer maximaal 6 mm, waarbij evenwel de minimale afstand (nabij de 2 mm) de voorkeur heeft.
De spleet wordt zodanig gekozen dat de aan het actieve oppervlak 15 van de geleider 3 tijdens het bedrijf ontstane gasafvoervlaggen in het gebied van de spleten niet met elkaar in aanraking komen en gaan wervelen maar gescheiden blijven, zodat de ionen, die aan de elektrode-oppervlakken ontladen worden, zover mogelijk van de gasbellen ongehinderd op de actieve vlakken kunnen komen. Bij de keuze van de spleet is 20 verder de specifieke elektrische belasting per oppervlakte-eenheid in ogenschouw te nemen alsmede het feit dat enerzijds op energiegronden een hoog aantal geleiders uit plaatprofielen per oppervlakte-eenheid wegens de dan grotere, actieve vlakken gewenst is, en evenwel anderzijds de stofuitwisseling respectievelijk de gaskinetica voldoende moet zijn, wat 25 slechts bij een voldoend vrij doorgangsvlak gewaarborgd is.
Bij de elektrode volgens de uitvinding worden de geleiders van het derde vlak hetzij geheel of gedeeltelijk uit katalytisch actief materiaal vervaardigd of aan het oppervlak voorzien van een geheel of gedeeltelijk katalytisch actieve laag. Bij voorkeur wordt een katalytisch 30 actieve laag op het gehele oppervlak van de geleider 3 aangebracht, alsook aan de onderzijde, die wijst in de richting van de tegenelektrode. De materialen voor de laag en de methode voor het aanbrengen zijn op zich bekend. De geleiders 3 alsook de geleiders 1 en 2 hebben bij voorkeur een specifieke elektrische belasting van de elektrode van ongeveer 35 10 kA/m en zo mogelijk tussen 2,5 kA/m en 15 kA/m . De verhouding van het vrije doorgangsvlak tot het geprojecteerde vlak in het bereik van de . .8 00 6 66 4.............
-τ- geleiders van het derde vlak ligt tussen ongeveer 20:30 en 6θ:8θ.
De geleiders in de vorm van plaatprofielen van het tweede vlak 2 zijn op onderlinge afstand van 30 en 150 mm gelast aan de geleider 1, en bestaan uit hlik van 3-7 ma dikte en een hoogte van 20-50 mm. De 5 keuze van de afmetingen van de plaatprofielen (rechthoekprofielen) van de geleiders van het tweede en eerste vlak (2 en 1) hangen in hoofdzaak af van de gewenste stroomdichtheid. Daarbij kunnen de geleiders van de afzonderlijke vlakken zeer wel verschillend in afmeting gekozen worden, doch moeten in de zin van de uitvinding steeds een rechthoekige dwars-10 doorsnede bezitten, teneinde zo veel mogelijk gebruik te maken van de in handel verkrijgbare bliksoorten. Juist in de verschillende keuzen van de afmetingen van de afzonderlijke geleiders in de verschillende vlakken ligt een wezenlijk voordeel van de uitvinding (aanpassing aan de gewenste toepassing). De goede stroomverdeling bij de elektrode volgens 15 de uitvinding is zodanig dat deze, zoals in het bijzonder in fig. 3 is aangegeven, volledig symmetrisch respectievelijk spiegelsymmetrisch met betrekking tot de middenas opgebouwd is, en een gelijkmatige verdeling geeft over het aantal geleiders van het bijbehorende vlak.
De als hoofdstroomverdeler uitgevoerde geleider 1, bestaat bij 20 voorkeur uit een vlak liggend aangebracht, in dwarsdoorsnede rechthoekig profiel, dat aan zijn bovenzijde bij 6 verbonden is met de buis 5 van de stroomtoevoerbout- of -staaf ^ en aan zijn onderzijde verbonden is met de geleiders 2 van het tweede vlak, waarbij de smalle kanten daarvan, eveneens loodrecht staand, onder een rechte hoek aangebracht zijn ten 25 opzichte van de uit een plaatprofiel bestaande geleider 1 (zie fig. 3). De geleiders van het derde vlak zijn door weerstandslassen, bij voor-' keur door puntlassen (Buckelschweissung), verbonden met de geleiders van het tweede vlak 2, en wel zodanig, dat ook de geleiders 3 aan hun smalle kant, eveneens loodrecht staand, onder een rechte hoek aan de 30 geleiders 2 aangebracht zijn (zie fig. 3). Door de keuze van de puntlas-sing als speciaal weerstandslasproces zonder een aanvullende las verkrijgt men het voordeel van een snelle en automatische lasbaarheid (middels een balkelektrode), waarbij vele geleiders op een vlak in êén keer op het aangrenzende vlak aangelast kunnen worden. Als verder voor-35 deel van het puntlasproees is de geringe warmte-ontwikkeling tijdens het lassen als gevolg waarvan men in totaal minder vertraging ondervindt 80 0 6 66 4 -8- bij de vervaardiging van de elektrodedelen. De elektroden volgens de uitvinding kunnen met een zeer geringere onderlinge vlakafstand (aan de onderzijde van de geleider 3) bijvoorbeeld 0,25 mm met dit proces aangebracht worden. Ook is het bij het op deze wijze lassen van de elek-5 trode het herstellen respectievelijk de reactivering op een aanzienlijke wijze verbeterd. De verbetering van de vlakheid heeft tot praktisch resultaat dat in een elektrolysecel de stroomverdeling van het naar* de tegenelektrode toegekeerde bovenvlak van de elektrode gelijkvormiger is en derhalve een verbeterd stroomrendement geeft tijdens het bedrijf van 10 de cel en bovendien heeft men een betere stabiliteit van de lagen (verlenging van de levensduur). Zoals in het bijzonder in fig. 3 te zien is heeft een rechthoekig grondvlak van de elektrode de voorkeur (vlak van de geleider 3). Dit is evenwel geen voorwaarde. Ook het aantal geleiders 3 per vlak kan veranderd worden, voorzover de in de conclusies 15 aangegeven grenzen met betrekking tot de verhouding van het vrije vlak tot het geprojecteerde vlak in het bereik van de geleiders van het derde vlak behouden blijven.
Vanzelfsprekend zijn in een bepaald elektrolysecelapparaat meerdere elektroden over verzamelrailsen op de gewenste wijze voor een ge-20 meenschappelijk bedrijf elektrisch en/of mechanisch verbindbaar.
In plaats van een geleider van het eerste vlak (stroomverdeler) zoals weergegeven, kunnen ook meerdere geleiders, bijvoorbeeld in een vlakke kruisvorm op hun kruispunten met de staaf of bout H verbonden zijn.
25 Ook het aantal, vorm en bevestiging van de geleiders van het tweede vlak (stroomverdeler uit een plaatprofiel) kunnen, afhankelijk van de toepassing, aangepast worden, zolang de in de beschrijving en in de conclusies aangegeven voorwaarden behouden blijven.
8 00 6 66 4

Claims (9)

1. Elektrode voor elektrodecellen, in het bijzonder voor kwik-ehlooralkali-elektrolysecellen, met stroomtoevoer over een staaf of bout, die met geactiveerde elektrodedelen uit plaatprofielen (reehthoékpro-fielen) over de stroomverdeling dienende, dwars daarop verlopende stroom-5 verdelers in de vorm van plaatprofielen (reehthoekprofielen) verbonden is gekenmerkt door a) geleiders uit plaatprofielen (reehthoekprofielen) als activerende elektrodedelen, die aan de smalle kant staand aangebracht zijn en een breedte-hoogteverhouding hebben tussen 1:5 en 2:3; 10 b) stroomverdelers, waarvan de plaatprofielen (reehthoekprofielen) op een afstand ten opzichte van elkaar aangelast.zijn tussen 30 en 150 mm, waarbij de stroomverdelers een breedte-hoogteverhouding hebben die kleiner zijn dan de onder a) .aangegeven verhouding en c) een verhouding van vrije doorgangsvlakken ten opzichte van het 15 geprojecteerde vlak in het gebied van de plaatprofielen genoemd onder a.) tussen 20:30 en 6θ:8θ.
2. Elektrode volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat zij geleiders bezitten in drie vlakken boven elkaar en rechthoekig ten opzichte van elkaar, en die alle uit plaatprofielen (reehthoekprofielen) bestaan.
3. Elektrode volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de gelei ders uit plaatprofielen (reehthoekprofielen), die gericht zijn naar de tegenelektrode (derde vlak), en die de daarboven gelegen geleiders uit plaatprofielen (tweede vlak) als stroomverdeler aan de smalle kant staan en rechthoekig ten opzichte van elkaar gelast zijn, terwijl de geleiders 25 uit plaatprofielen (reehthoekprofielen) van het eerste vlak eveneens rechthoekig hierop, doch vlak opliggend als hoofdstroomverdeler op de geleiders van het tweede vlak opgelast zijn, en de hoofdstroomverdeler met de stroomaansluiting (staaf of bout) respectievelijk met diens be-schermingsbuis verbonden zijn. 30 k. Elektrode volgens een of meerdere van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de geleiders uit plaatprofielen (reehthoekprofielen) van het eerste vlak kleiner in aantal zijn dan die van het tweede vlak, en die van het tweede vlak kleiner in aantal zijn dan die van het derde, naar de tegenelektrode toegekeerde vlak van de geleiders, waarbij het 8 00 6 66 4 ..................... -10- eerste geleidervlak als hoofdstroomverdeler "bij voorkeur de vorm heeft van een staaf of hout met rechthoekig profiel waarvan de breedte groter is dan de hoogte en parallel aan de geleiders van het onderste vlak verloopt, die toegekeerd zijn naar de tegenelektrode. 5 5· Elektrode volgens een of meerdere van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de geleiders uit plaatprofielen (rechthoekprofielen) van het tweede vlak een breedte hebben van ongeveer 3-7 mm en een hoogte van ongeveer 20-50 mm.
6. Elektrode volgens één of meerdere van de voorgaande conclusies, 10 met het kenmerk, dat de geleiders uit plaatprofielen (rechthoekprofielen) van het derde vlak, die naar de tegenelektrode gekeerd zijn, een dikte hebben van 1-2 mm en een hoogte hebben van 3-5 mm. 7* Elektrode volgens één of meerdere van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat tussen de geleiders uit plaatprofielen (rechthoek-15 profielen) van het derde vlak, die gekeerd zijn naar de tegenelektrode, spleten, dat wil zeggen onderlinge afstanden bezitten die in het gebied van slechts enkele millimeters gelegen zijn, doch ten minste 2 mm bedragen.
8. Elektrode volgens één of meerdere van de voorgaande conclusies, 20 met het kenmerk, dat de geleiders uit plaatprofielen (rechthoekprofielen) van alle drie de geleidervlakken voor een specifieke stroombelasting 2 2 respectievelijk stroomdichtheid in het gebied van 2,5 kA/m tot 15 kA/m en bij voorkeur tot ongeveer 10 kA/m geschikt zijn.
9. Elektrode volgens één of meerdere van de voorgaande conclusies, 25 met het kenmerk, dat alle geleiders uit plaatprofielen (rechthoekprofielen) van de drie vlakken vervaardigd zijn uit titaan, niobium, tan-taal of andere voor elektrolyse doeleinden bestemde elektrisch geleidende metalen of legeringen.
10. Elektrode volgens één of meer van de voorgaande conclusies, met 30 het kenmerk, dat de geleiders van het derde vlak, die toegekeerd zijn naar de tegenelektrode, geheel of gedeeltelijk uit katalytisch actief materiaal bestaan waarvan de oppervlakten gedeeltelijk of bij voorkeur geheel daarmee bedekt zijn.
11. Elektrode volgens één of meerdere van de voorgaande conclusies, 35 met het kenmerk, dat de elektrode in de elektrolysecel als anode wordt toegepast, waarbij de tegenelektrode een kvikkathode is, gevormd uit in 8 00 6 66 4 . . -11- de verlooprichting van de geleiders van het derde vlak stromende kwik met een afstand van anode tot kathode van slechts enkele millimeters, hij voorkeur 3 mm, waarbij de anode aan zijn onderzijde (plaat- respectievelijk rechthoekprofiel-onderzijde van de geleider van het derde 5 vlak) uiterst vlak is en zodanig in de elektrolysecel aangebracht is, dat de afstand instelbaar is.
12. Elektrode volgens éên of meerdere van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de geleiders uit plaatprofielen (rechthoekprofielen) van de drie boven elkaar aangebrachte vlakken in het tweede en derde 10 vlak door puntlassen (Bückelschweissung) met elkaar verbonden zijn. 8006664
NL8006664A 1979-12-08 1980-12-08 Elektrode voor een elektrodecel. NL8006664A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2949495A DE2949495C2 (de) 1979-12-08 1979-12-08 Elektrode für Elektrolysezellen
DE2949495 1979-12-08

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8006664A true NL8006664A (nl) 1981-07-01

Family

ID=6087966

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8006664A NL8006664A (nl) 1979-12-08 1980-12-08 Elektrode voor een elektrodecel.

Country Status (20)

Country Link
US (1) US4364811A (nl)
JP (1) JPS56133483A (nl)
BE (1) BE886514A (nl)
CH (1) CH654852A5 (nl)
CS (1) CS226418B2 (nl)
DE (1) DE2949495C2 (nl)
DK (1) DK159790C (nl)
ES (1) ES497518A0 (nl)
FI (1) FI67882C (nl)
FR (1) FR2471423B1 (nl)
HU (1) HU183261B (nl)
IL (1) IL61549A (nl)
IN (1) IN153576B (nl)
IT (1) IT1146220B (nl)
NL (1) NL8006664A (nl)
NO (1) NO153501C (nl)
PL (1) PL127310B1 (nl)
RO (1) RO82183A (nl)
SE (1) SE8008544L (nl)
ZA (1) ZA807665B (nl)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3406777C2 (de) * 1984-02-24 1985-12-19 Conradty GmbH & Co Metallelektroden KG, 8505 Röthenbach Beschichtete Ventilmetallanode zur elektrolytischen Gewinnung von Metallen oder Metalloxiden
DE3406797C2 (de) * 1984-02-24 1985-12-19 Conradty GmbH & Co Metallelektroden KG, 8505 Röthenbach Beschichtete Ventilmetallanode zur elektrolytischen Gewinnung von Metallen oder Metalloxiden
US4936971A (en) * 1988-03-31 1990-06-26 Eltech Systems Corporation Massive anode as a mosaic of modular anodes
US5013409A (en) * 1989-03-23 1991-05-07 Doug Czor Electrodeposition process
DE4419277C2 (de) * 1994-06-01 1998-07-02 Heraeus Elektrochemie Elektrolysezellen-Elektrode
DE4419274A1 (de) * 1994-06-01 1995-12-07 Heraeus Elektrochemie Elektrode für Elektrolysezellen
DE4419276A1 (de) * 1994-06-01 1995-12-07 Heraeus Elektrochemie Verfahren zur Vorbereitung des Beschichtungsprozesses von aktivierbaren oder reaktivierbaren Elektroden für elektrolytische Zwecke
CN100447564C (zh) * 2006-05-06 2008-12-31 范志鹏 对电极焊固式三电极电解池及其制造方法
US8038855B2 (en) * 2009-04-29 2011-10-18 Freeport-Mcmoran Corporation Anode structure for copper electrowinning

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1076973A (en) * 1963-03-11 1967-07-26 Imp Metal Ind Kynoch Ltd Anodes and electrolytic cells having such anodes
BE683137A (nl) * 1966-06-24 1966-12-01
IL31209A (en) * 1967-12-14 1972-08-30 Oronzio De Nora Elettrochimici Method of carrying out an electrolysis reaction
GB1290099A (nl) * 1969-06-25 1972-09-20
GB1304518A (nl) * 1969-06-27 1973-01-24
BE755592A (fr) * 1969-09-02 1971-03-02 Ici Ltd Assemblage anodique
US3725223A (en) * 1971-01-18 1973-04-03 Electronor Corp Baffles for dimensionally stable metal anodes and methods of using same
JPS4820527U (nl) * 1971-07-17 1973-03-08
SU483129A1 (ru) * 1972-07-31 1975-09-05 Предприятие П/Я В-2287 Анод электролизера с ртутным катодом
US4022679A (en) * 1973-05-10 1977-05-10 C. Conradty Coated titanium anode for amalgam heavy duty cells
DE2323497B2 (de) * 1973-05-10 1978-10-12 C. Conradty Nuernberg Gmbh & Co Kg, 8505 Roethenbach Beschichtete Titananode für Amalgamhochlastzellen
US3912616A (en) * 1973-05-31 1975-10-14 Olin Corp Metal anode assembly
DE2721958A1 (de) * 1977-05-14 1978-11-16 Hoechst Ag Metallelektrode fuer elektrolyseapparate zum elektrolytischen herstellen von chlor

Also Published As

Publication number Publication date
DK519080A (da) 1981-06-09
IT1146220B (it) 1986-11-12
CS226418B2 (en) 1984-03-19
ZA807665B (en) 1981-12-30
BE886514A (fr) 1981-04-01
FR2471423B1 (fr) 1986-02-07
FI67882B (fi) 1985-02-28
CH654852A5 (de) 1986-03-14
DK159790B (da) 1990-12-03
RO82183A (ro) 1983-07-07
ES8200148A1 (es) 1981-10-16
DE2949495C2 (de) 1983-05-11
NO153501C (no) 1986-04-02
US4364811A (en) 1982-12-21
IT8050180A0 (it) 1980-11-17
JPS56133483A (en) 1981-10-19
DK159790C (da) 1991-05-06
SE8008544L (sv) 1981-06-09
PL127310B1 (en) 1983-10-31
ES497518A0 (es) 1981-10-16
NO803691L (no) 1981-06-09
FI67882C (fi) 1985-06-10
PL228291A1 (nl) 1981-08-07
HU183261B (en) 1984-04-28
DE2949495A1 (de) 1981-06-11
IL61549A (en) 1986-03-31
IL61549A0 (en) 1980-12-31
RO82183B (ro) 1983-06-30
FR2471423A1 (fr) 1981-06-19
NO153501B (no) 1985-12-23
IN153576B (nl) 1984-07-28
FI803532L (fi) 1981-06-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3676325A (en) Anode assembly for electrolytic cells
NL8006664A (nl) Elektrode voor een elektrodecel.
JP2607535B2 (ja) 陰極吊り手
US3839179A (en) Electrolysis cell
US4035280A (en) Contact bar for electrolytic cells
PL90063B1 (nl)
US4936971A (en) Massive anode as a mosaic of modular anodes
US4078986A (en) Electrolytic diaphragm cells
PL136045B1 (en) Electrode,in particular anode of plated valve metal,for electrolytically obtaining a metal or its oxides
US3853738A (en) Dimensionally stable anode construction
US4661232A (en) Electrode for electrolytic extraction of metals or metal oxides
DE1592012A1 (de) Verbesserungen an Elektrolyse-Diaphragmazellen
US4557818A (en) Gas-evolving metal electrode
US4482448A (en) Electrode structure for electrolyser cells
JPH0236678B2 (nl)
US3912616A (en) Metal anode assembly
GB2065705A (en) Electrodes for electrolysis cells
US3838035A (en) Mercury cell with coated anode
US3945909A (en) Bipolar electrodes and electrolytic cell therewith
EP0203224B1 (de) Elektrodenstruktur für elektrochemische Zellen
JPS5913239Y2 (ja) 電極組立体
US3969216A (en) Flotation separation
US4834859A (en) Diaphragm cell cathode assembly
EP0082643B1 (en) An electrode structure for electrolyser cells
US7901548B2 (en) Electrolysis cell with enlarged active membrane surface

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BV The patent application has lapsed