NL1026428C2 - Werkwijze en inrichting voor verbeterde metabolietsignaalscheiding in MR-spectroscopie. - Google Patents

Werkwijze en inrichting voor verbeterde metabolietsignaalscheiding in MR-spectroscopie. Download PDF

Info

Publication number
NL1026428C2
NL1026428C2 NL1026428A NL1026428A NL1026428C2 NL 1026428 C2 NL1026428 C2 NL 1026428C2 NL 1026428 A NL1026428 A NL 1026428A NL 1026428 A NL1026428 A NL 1026428A NL 1026428 C2 NL1026428 C2 NL 1026428C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
data
data acquisition
echo
echo time
glu
Prior art date
Application number
NL1026428A
Other languages
English (en)
Other versions
NL1026428A1 (nl
Inventor
Ralph Eugene Hurd
Napapon Sailasuta
Original Assignee
Ge Med Sys Global Tech Co Llc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ge Med Sys Global Tech Co Llc filed Critical Ge Med Sys Global Tech Co Llc
Publication of NL1026428A1 publication Critical patent/NL1026428A1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1026428C2 publication Critical patent/NL1026428C2/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01RMEASURING ELECTRIC VARIABLES; MEASURING MAGNETIC VARIABLES
    • G01R33/00Arrangements or instruments for measuring magnetic variables
    • G01R33/20Arrangements or instruments for measuring magnetic variables involving magnetic resonance
    • G01R33/44Arrangements or instruments for measuring magnetic variables involving magnetic resonance using nuclear magnetic resonance [NMR]
    • G01R33/48NMR imaging systems
    • G01R33/483NMR imaging systems with selection of signals or spectra from particular regions of the volume, e.g. in vivo spectroscopy
    • G01R33/485NMR imaging systems with selection of signals or spectra from particular regions of the volume, e.g. in vivo spectroscopy based on chemical shift information [CSI] or spectroscopic imaging, e.g. to acquire the spatial distributions of metabolites
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T436/00Chemistry: analytical and immunological testing
    • Y10T436/24Nuclear magnetic resonance, electron spin resonance or other spin effects or mass spectrometry

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Spectroscopy & Molecular Physics (AREA)
  • Optics & Photonics (AREA)
  • High Energy & Nuclear Physics (AREA)
  • Condensed Matter Physics & Semiconductors (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Magnetic Resonance Imaging Apparatus (AREA)

Description

Korte aanduiding: Werkwijze en inrichting voor verbeterde metabo- lietsignaalscheiding in MR-spectroscopie.
De uitvinding heeft in het algemeen betrekking op MR-spectroscopie en meer in het bijzonder op een techniek, die in staat is metabolietsignalen af te zonderen voor een verbeterde klinische analyse.
5 Wanneer een substantie, zoals menselijk weefsel, aan een uni form magnetisch veld (polariserend veld B0) wordt onderworpen, trachten de individuele magnetische momenten van de spinnen in het weefsel zich uit te lijnen met dit polariserende veld, doch maken deze een precessiebeweging rond dit polariserende veld in willekeu-10 rige volgorde bij hun karakteristieke Larmor-frequentie. Indien de substantie of het weefsel aan een magnetisch veld (excitatieveld Βχ) , dat in het x-y vlak en nabij de Larmor-frequentie ligt, wordt onderworpen, kan het netto uitgelijnde moment of "longitudinale magnetisatie" Mz worden geroteerd of "gekanteld" naar het x-y vlak 15 om een netto dwarsmagnetisch moment Mt te produceren. Door de aangeslagen spinnen wordt een signaal uitgezonden nadat het excitatie-signaal Bi is beëindigd en dit uitgezonden signaal kan worden ontvangen en bewerkt om een beeld te vormen.
Wanneer deze signalen worden gebruikt om beelden te produce-20 ren, kunnen magnetisch-veldgradiënten (G*, Gy en Gz) worden toegepast. Het weer te geven gebied wordt typisch afgetast door middel van een reeks van meetcycli, waarin deze gradiënten variëren volgens de gebruikte bijzondere lokalisatiemethode. De resulterende reeks van ontvangen NMR-signalen wordt gedigitaliseerd en bewerkt 25 om het beeld onder gebruikmaking van één van vele algemeen bekende reconstructietechnieken te reconstrueren.
Het gebruik van kernmagnetische-resonantiebeeldvorming voor de bepaling van individuele chemische verbindingen staat bekend als MR-spectroscopie (MRS). Het onderliggende principe van MRS is, dat 30 atoomkernen worden omringd door een wolk van elektronen, die de kern slechts zeer gering van een extern magnetisch veld afschermt. Aangezien een structuur van de elektronenwolk specifiek is voor een individueel molecuul of individuele verbinding, is de sterkte van dit afschermeffect vervolgens ook een karakteristiek van de chemi- 1026428- - 2 - sche omgeving van individuele kernen. In het licht van het feit, dat de resonantiefrequentie evenredig is aan het magnetisch veld dat wordt ondervonden, kan de resonantiefrequentie niet alleen door het extern aangelegde veld doch ook door de door de elektronenwolk 5 gegenereerde kleine veldverschuiving worden bepaald. Deze verschuiving in frequentie wordt de chemische verschuiving genoemd. Er wordt opgemerkt, dat de chemische verschuiving een zeer klein effect is en gewoonlijk wordt uitgedrukt als "delen per miljoen" (ppm) van de hoofdfrequentie. Om de verschillende chemische elemen-10 ten te onderscheiden is het daarom noodzakelijk om zeer hoge niveaus van homogeniteit van het magnetische hoofdveld B<> te bereiken.
In de context van menselijke MRS, zijn twee kernen van bijzonder belang, H1 en P31. Proton-MR-spectroscopie wordt hoofdzakelijk toegepast in onderzoeken van de hersenen, waarbij prominente pieken 15 afkomstig zijn van bepaalde metabolieten. Fosfor 31 MR-spectrosco-pie detecteert verbindingen, die betrokken zijn bij energiemetabo-lisme in bepaalde aan membraansynthese en afbraak gerelateerde verbindingen. Metabolieten van bijzonder belang in MRS-onderzoeken bevatten natriumzout (Glu), glutamine (Gin), choline (Cho), Creatine 20 (Cre), N-acetylaspartaat (NAA) en de inositolen (ml en si).
Glu is de belangrijkste stimulerende neurotransmitter van het centrale zenuwstelsel. In de hersenen zijn Glu, Gin en Glu/Gln-en-zymen in compartimenten verdeeld binnen neuronen en gliacellen (as-trocyten). Tijdelijke toenamen in met neurotransmissie geassocieerd 25 extracellulair Glu (Gluo) zijn belangrijk voor normale hersenfunctie. Vanuit de synaptische ruimte wordt Glu0 gerecycled en door gliacellen eigen gemaakt en omgezet in Gin. Deze normale cyclus voorkomt dat natriumzout zich in het extracellulaire compartiment ophoopt, waarin het natriumzout zich bindt aan membraanreceptoren, 30 zoals N-methyl-D-aspartaat (NMDA) en ampakaïnaatproteïnen. Langdurige extracellulaire blootstelling aan hoog Gluo is echter toxisch. Een overmaat aan Gluo in de synaptische ruimte kan via NMDA-recepto-ren een toxische cascade triggeren, hetgeen leidt tot neuronale en niet-neuronale (oligodendrocyte) celafsterving als gevolg van over-35 matige ophoping van intracellulair calcium, hetgeen leidt tot productie van vrije radicalen en stikstofmonoxide alsmede vorming van apoptotische lichamen. Deze neurale excitotoxiciteitscascade kan een sleutelrol in een aantal neuro-degenererende ziekten hebben, waaronder MS, AD, ALS, HD, en als neveneffect in herseninfarct en 1026428- - 3 - hersentrauma. Zelfs glioma's bleken op natriumzoutantagonisten te reageren. Hoewel Glu0 waarschijnlijk beneden het door geheel-lichaam 3T MR-spectroscopie detecteerbaar niveau ligt, zijn intracellulaire concentraties van zowel Glu als Gin hoog genoeg voor MRS-detectie.
5 In conventionele protonspectra worden de overlappende signalen van Glu en Gin eenvoudig gemeten als totaal Glu + Gin (Glx). Enkele onderzoeken hebben toenamen in Glx voor heftige abnormalteiten, zoals hypoxische encefalopathie, acute MS-lesies, HD, ALS en bepaalde tumoren laten zien. Afnamen in het Glx-signaal zijn eveneens gerap-10 porteerd. Glx meet echter geen veranderingen in Glu/Gln-status en het is daardoor onwaarschijnlijk, dat Glx een adequate merker voor minder heftige veranderingen in intracellulaire toestanden is, welke veranderingen toestanden van toxische Glu0 doen ontstaan of vergezellen. Spectrale overlapping van Gin, Glu, NAA en ml maken 15 het moeilijk om op betrouwbare wijze Glu en Gin afzonderlijk uit conventionele spectra te halen.
Het zou daarom gunstig zijn om een techniek te hebben om verbeterde in vivo spectroscopische meting van metabolieten, zoals na-triumzout, glutamine, choline, creatine, N-acetylaspartaat en de 20 inositolen, te verschaffen.
De uitvinding lost de voornoemde nadelen in MR-spectroscopie van metabolieten op door het variëren van de echotijd over de ver-wervingsafmetingen, zodat overlapping van verschillende metaboliet-signalen aanzienlijk wordt verminderd. Deze techniek verschaft 25 daardoor verbeterde in vivo spectroscopische meting van metabolieten, zoals natriumzout (Glu), glutamine (Gin), choline (Cho), creatine (Cre), N-acetylaspartaat (NAA) en de inositolen (ml en si).
Bij toepassing verschaft de techniek directe meting van Glu en Gin bij spectroscopie van de hersenen van de mens door middel van het 30 aanzienlijk verminderen van de overlapping van de van deze metabolieten afkomstige resulterende signalen, alsmede van andere moleculen, zoals GABA, glutathion en macro-moleculaire componenten, afkomstige signalen.
Volgens één aspect van de uitvinding is een werkwijze van MR-35 spectroscopie geopenbaard, welke werkwijze overlapping van van metabolieten afkomstige signalen verminderd. De techniek bevat het bepalen van een aantal echotijden over een TE-gemiddelde dimensie, het bepalen van een aantal gegevensverwervingspunten, en het in duur variëren van een echotijd van één gegevensverwerving naar een f026428- - 4 - andere over de TE-gemiddelde dimensie op basis van het aantal gege-vensverwervingspunten. Deze techniek is effectief in het detecteren van de ruimtelijke verdeling van metabolietsignalen om metaboliet-signalen voor klinische analyse af te zonderen.
5 Volgens een ander aspect van de uitvinding is een inrichting voor het verwerven van MR-spectroscopiebeelden, die metabolieton-derscheiding hebben, geopenbaard. De inrichting bevat een MRI-sys-teem met een aantal rond een boring van een magneet gepositioneerde gradiëntspoelen om een polariserend magnetisch veld aan te leggen. 10 Een RF-zendontvangersysteem en een RF-schakelaar worden door een pulsmoduul bestuurd om RF-signalen naar en van een RF-spoelsamen-stel te zenden respectievelijk te ontvangen om MR-beelden te verwerven. De MRI-inrichting bevat ook een computer, die is geprogrammeerd om een gewenste gemiddelde echotijd voor een verwervingsdi-15 mensie en een gewenst aantal verwervingspunten te ontvangen. Een variantie van echotijd tot een andere kan vervolgens worden bepaald. Dit systeem past vervolgens een pulsreeks met verschillende echotijden toe, hoewel niet elke echotijd verschillend behoeft te zijn. Gegevens worden verworven in een beeld, dat met een verbeter-20 de metabolietsignaalscheiding wordt gereconstrueerd, welke verbeterde metabolietsignaalscheiding het gevolg is van de verschillende echotijden.
Volgens nog een ander aspect van de uitvinding is een computerprogramma geopenbaard, dat een reeks van instructies heeft, 25 welke reeks van instructies bij uitvoeren door een computer de computer een pulsreeks doet leveren, welke pulsreeks een aantal gege-vensverwervingsechotijden heeft, welke zijn gemiddeld over een ver-wervingsperiode, waarbij ten minste drie echotijden verschillend van lengte zijn. Het programma bevat ook instructies om een MR-30 beeld te reconstrueren, waarbij het MR-beeld onderscheiding tussen verschillende metabolietsignalen heeft.
Verschillende andere kenmerken, doelen en voordelen van de uitvinding zullen duidelijk worden uit de volgende gedetailleerde beschrijving en de tekeningen.
35 De tekeningen tonen één op dit moment beoogde voorkeursuit voeringsvorm voor het uitvoeren van de uitvinding.
In de tekeningen is: fig. 1 een blokschema van een MR-beeldvormingssysteem voor gebruik bij de uitvinding; 1026428- - 5 - fig. 2 een schematische representatie van een gedeelte van een pulsreeks en gegevensverwervingsschema, dat in het systeem van fig. 1 volgens één uitvoeringsvorm van de uitvinding kan worden uitgevoerd; 5 fig. 3 een grafische representatie van verschillende metabo- lieten versus frequentie, welke representatie resultaten van een conventioneel MR-spectroscopieonderzoek weergeeft; fig. 4 een grafische representatie, soortgelijk aan die van fig. 3, die de resultaten van de in een MR-spectroscopieonderzoek 10 uitgevoerde pulsreeks van fig. 2 toont.
Onder verwijzing naar fig. 1, zijn de hoofdcomponenten van een de voorkeur verdienend magnetische-resonantiebeeldvorming(MRI)-systeem 10, dat de uitvinding belichaamt, weergegeven. De werking van het systeem wordt door een bedienerconsole 12 bestuurd, welke 15 console een toetsenbord of andere invoerinrichting 13, een stuurpa-neel 14 en een weergavescherm 16 bevat. Het console 12 communiceert via een verbinding 18 met een afzonderlijk computersysteem 20, dat een bediener in staat stelt om de productie en weergave van beelden op het weergavescherm 16 te besturen. Het computersysteem 20 bevat 20 een aantal modules, die via een moederbord 20a met elkaar communiceren. Deze modules bevatten een beeldprocessormoduul 22, een CPU-moduul 24 en een geheugenmoduul 26, dat in de techniek bekend staat als een framebuffer voor het opslaan van beeldgegevensarrays. Het computersysteem 20 is verbonden met een schijfopslag 28 en tape-25 station 30 voor opslag van beeldgegevens en programma's, en communiceert via een snelle seriële verbinding 34 met een afzonderlijke systeembesturing 32. De invoerinrichting 13 kan een muis, stuur-knuppel, toetsenbord, draaibol, aanraking-geactiveerd scherm, lichtleespen, stembesturing of elke soortgelijke of equivalente 30 invoerinrichting bevatten, en kan worden toegepast voor interactief geometrievoorschrift.
De systeembesturing 32 bevat een reeks van door middel van een moederbord 32a met elkaar verbonden modules. Deze modules bevatten een CPU-moduul 36 en een pulsgeneratormoduul 38, dat via een 35 seriële verbinding 40 met het bedienerconsole 12 is verbonden. Via de verbinding 40 ontvangt de systeembesturing 32 commando's van de bediener om de uit te voeren aftastreeks aan te geven. Het pulsgeneratormoduul 38 bestuurt de systeemcomponenten om de gewenste aftastreeks uit te voeren en produceert gegevens, die de tijdsbepa- 1026428- - 6 - ling, sterkte en vorm van de geproduceerde RF-pulsen, en de tijdsbepaling en lengte van het gegevensverwervingsvenster aangeven. Het pulsgeneratormoduul 38 is verbonden met een reeks van gradiëntver-sterkers 42 om de tijdsbepaling en de vorm van de gradiëntpulsen, 5 die tijdens de aftasting worden geproduceerd, aan te geven. Het pulsgeneratormoduul 38 kan ook van een fysiologische-verwervingsbe-sturing 44 afkomstige patiëntgegevens ontvangen, welke besturing van een aantal verschillende sensoren, die met de patiënt zijn verbonden, afkomstige signalen ontvangt, zoals van op de patiënt be-10 vestigde elektroden afkomstige ECG-signalen. Ten slotte is het pulsgeneratormoduul 38 verbonden met een aftastkamer-koppelings-schakeling 46, die signalen ontvangt van verschillende met de toestand van de patiënt en het magneetsysteem geassocieerde sensoren. Via de aftastkamer-koppelingsschakeling 46 ontvangt een patiëntpo-15 sitioneringssysteem 48 commando's om de patiënt naar de gewenste positie voor de aftasting te bewegen.
De door het pulsgeneratormoduul 38 geproduceerde gradiënt-golfvormen worden toegevoerd aan het gradiëntversterkersysteem 42, dat Gx, Gy en G„ versterkers heeft. Elke gradiëntversterker activeert 20 een corresponderende fysieke gradiëntspoel in een gradiëntspoelsa-menstel, dat in het algemeen met 50 is aangeduid, om de voor het ruimtelijk coderen van verworven signalen gebruikte magnetisch-veldgradiënten te produceren. Het gradiëntspoelsamenstel 50 vormt een deel van een magneetsamenstel 52, dat een polariserende magneet 25 54 en een geheel-lichaam RF-spoel 56 bevat. Een zendontvangermoduul 58 in de systeembesturing 32 produceert pulsen, die door een RF-versterker 60 worden versterkt en door een zend/ontvangstschakelaar 62 aan de RF-spoel 56 worden toegevoerd. De door de aangeslagen kernen in de patiënt uitgezonden resulterende signalen kunnen door 30 dezelfde RF-spoel 56 worden gedetecteerd en via de zend/ontvangstschakelaar 62 aan een voorversterker 64 worden toegevoerd. De versterkte MR-signalen worden gedemoduleerd, gefilterd en gedigitaliseerd in de ontvangersectie van de zendontvanger 58. De zend/ontvangstschakelaar 62 wordt bestuurd door een van het pulsge-35 neratormoduul 38 afkomstig signaal om tijdens de zendmodus de RF-versterker 60 elektrisch met de spoel 56 te verbinden en om tijdens de ontvangstmodus de voorversterker 64 met de spoel 56 te verbinden. De zend/ontvangstschakelaar 62 kan het eveneens mogelijk maken 102Θ428- - 7 - een gescheiden RF-spoel (bijvoorbeeld een oppervlaktespoel) te gebruiken in de zend- of ontvangstmodus.
De door de RF-spoel 56 opgepikte MR-signalen worden door het zendontvangermoduul 58 gedigitaliseerd en aan een geheugenmoduul 66 5 in de systeembesturing 32 overgedragen. Een aftasting is voltooid wanneer een array van ruwe k-ruimtegegevens in het geheugenmoduul 66 is verworven. Deze ruwe k-ruimtegegevens worden in gescheiden k-ruimtegegevensarrays voor elk te reconstrueren beeld opnieuw gerangschikt, en deze arrays worden elk in een arrayprocessor 68 in-10 gevoerd, welke arrayprocessor is ingericht om de gegevens Fourier te transformeren tot een array van beeldgegevens. Deze beeldgege-vens worden via de seriële verbinding 34 naar het computersysteem 20 getransporteerd, in welk computersysteem deze beeldgegevens in een geheugen, zoals schijfopslag 28, worden opgeslagen. In reactie 15 op van het bedienerconsole 12 ontvangen commando’s kunnen deze beeldgegevens in een lange-termijnopslag, zoals het tapestation 30, worden gearchiveerd of kunnen deze beeldgegevens verder worden bewerkt door de beeldprocessor 22 en getransporteerd naar het bedienerconsole 12 en weergegeven op de weergave 16.
20 De uitvinding bevat een werkwijze en een systeem geschikt voor gebruik bij het hierboven vermelde MR-systeem of elk soortgelijk of equivalent systeem voor het verkrijgen van MR-beelden.
De uitvinding bevat een techniek, die verbeterde in vivo spectroscopische meting van metabolieten verschaft, die signaal-25 overlapping van de metabolieten van belang vermindert. In het algemeen bevat de uitvinding het bepalen van een aantal verschillende echotijden over een TE-gemiddelde dimensie en het bepalen van een aantal gegevensverwervingspunten. De echotijd TE wordt in duur gevarieerd van één gegevensverwerving tot een andere over de TE-ge-30 middelde dimensie op basis van het aantal gegevensverwervingspunten. Na verwerving van gegevens worden de gegevens vervolgens gemiddeld op basis van het aantal verschillende echotijden. Op deze wijze wordt een aanzienlijke vermindering van een overlapping van signalen afkomstig van metabolieten van belang verkregen in de TE-35 gemiddelde gegevens, waardoor de detectie van ruimtelijke verdeling van metabolietsignalen mogelijk is om metabolietsignalen voor klinische analyse af te zonderen. Deze techniek van TE-middeling kan ook worden bewerkstelligd onder gebruikmaking van een FFT in de TE-middelingsdimensie en onttrekking van nul-frequentiespectrum.
1026428- - 8 -
De uitvinding is geïmplementeerd in een systeem, zoals het onder verwijzing naar fig. 1 beschreven systeem, waarin de bewer-kingscomputer is geprogrammeerd om een beginechotijd en een gewenste periode van echotijd voor een verwervingsdimensie te ontvan-5 gen. Een gewenst aantal verwervingspunten wordt bepaald alsmede een variantie van één echotijd tot een andere. Een pulsreeks met verschillende echotijden wordt vervolgens toegepast om gegevens te verwerven en een spectrum of spectraal beeld met verbeterde metabo-lietsignaalscheiding te reconstrueren. Als alternatief kan de pe-10 riode van bij TE-middeling gebruikte echotijden als een opsomming worden verschaft.
De uitvinding is eveneens geïmplementeerd in een computerprogramma, dat op een door een computer leesbaar opslagmedium is opgeslagen, welk computerprogramma bij uitvoering door een computer de 15 computer een pulsreeks met een aantal gegevensverwervingsechotij-den, die over een verwervingsperiode zijn gemiddeld, doet leveren, waarbij ten minste drie van deze echotijden verschillend van duur zijn. Een MR-beeld met onderscheiding tussen verschillende metabo-lietsignalen wordt vervolgens gereconstrueerd.
20 In een voorkeursuitvoeringsvorm, zoals weergegeven in fig. 2, is een pulsreeks 100 voor drie frames 103, 104 en 206 weergegeven, waarin een variantie van één echotijd (TE) tot een andere is gefixeerd over de verwervingsdimensie. De echotijden worden geïncre-menteerd met de vaste variantie vanaf een nominale waarde, zoals de 25 in Frame 102 weergegeven waarde, tot die van Frame 104, en vervolgens tot die van Frame 106, enz. Elke framereeks bevat een RF-exci-tatiepuls 108, gevolgd door een stel RF-herfocusseringspulsen 110, welk stel een eerste RF-herfocusseringspuls 112 bevat, welke puls voor elk frame in hoofdzaak dezelfde is. De eerste RF-herfocusse-30 ringspuls 112 wordt beëindigd op een tijdstip tel vanaf de excita-tiepuls 108 en wordt gevolgd door een tweede RF-herfocusseringspuls 114 op een tijdstip TEo/2. Deze combinatie van RF-pulsen genereert een op TE0-tel gecentreerde echo 116 volgend op de RF-puls 114. Zoals in de voorbeeldtechniek 100 aangegeven, is de totale echotijd 35 van Frame 102, aangeduid met TEo, de tijd vanaf de RF-excitatiepuls 108 tot de echo 116. Deze tijd wordt verlengd of geïncrementeerd met 2Δ in Frame 104, zodat de totale echotijd van Frame 104 ΤΕ0+2Δ is, en wordt voor Frame 106 nogmaals met 2Δ geïncrementeerd voor een totale echotijd van ΤΕ0+4Δ. In het algemeen is de totale echo- 1026428- Λ - 9 - tijd voor Frame n dan ΤΕ0+2(η-1)Δ. Zoals de vakman eenvoudig zal onderkennen, zal voor 3D-volumeselectie de hiervoor genoemde reeks worden vergezeld door drie onderling orthogonale gradiëntpulsen voor elk frame. In dit geval wordt een dubbele-spinecho(PRESS)ver-5 wervingsschema gebruikt.
Er bestaan vele manieren om de echotijden te variëren. Het incrementeren met een vast increment is slechts één voorbeeld en is de huidige voorkeursuitvoering. Op equivalente wijze kunnen de echotijden met een niet-vaste hoeveelheid worden gevarieerd en/of 10 kunnen eveneens worden gedecrementeerd. Deze en andere technieken worden beoogd binnen het kader van de uitvinding te liggen.
Een bijzondere toepassing van de hiervoor genoemde spectro-scopietechniek is voor geautomatiseerde in vivo detectie van na-triumzout (Glu) en glutamine (Gin). Zoals hiervoor is beschreven, 15 overlappen de van Gin en Glu afkomstige signalen elkaar en overlappen deze signalen met de van andere moleculen, zoals NAA en ml, afkomstige signalen, zoals is weergegeven in fig. 3. De grafiek van fig. 3 toont de spectra, die onder gebruikmaking van een conventioneel verwervingsschema, bekend als PRESS, zijn verworven met een TE 20 van 35, TR van 2000 in een 3T-scanner. Typische in vivo gegevens 130 zijn weergegeven bovenaan de schaal en individuele chemische responsies zijn daaronder weergegeven voor NAA 132, Glu 134, Gin 136 en ml 138. Zoals in de twee gebieden van belang 140 en 142 is aangegeven, treedt een aanzienlijke spectrale overlapping tussen de 25 metabolietsignalen op, waardoor het uiterst moeilijk is om afzonderlijke metabolietsignalen te kwantificeren. Bij veldsterkten, die gewoonlijk voor klinische MR-spectroscopie (1,5T en 3,0T) worden gebruikt, worden zelfs bekende kennisaanpassingsprogramma's gedwongen om een som van Glu + Gin (Glx) aan te passen om deze niveaus te 30 bepalen. Volgens recent onderzoek van de excitotoxiciteitsgebeurte-nissen, die met een verschuiving in Glu:Gin zijn verbonden, zou het gunstig zijn om zowel Glu als Gin te meten, in plaats van een som van deze componenten, welke som gebruikelijk met Glx wordt aangeduid.
35 Het implementeren van het hiervoor genoemde schema voorziet in directe meting van Glu en Gin in spectra van de menselijke hersenen bij 3T, zoals weergegeven in fig. 4. Overeenkomstig fig. 3 toont fig. 4 verschillende metabolietspectra. Gelijke verwijzings-cijfers worden gebruikt om overeenkomstige signalen aan te duiden.
1029428- - 10 -
Met de implementatie van de uitvinding wordt echter een significante signaaldifferentiatie verkregen, zoals is weergegeven in de twee gebieden van belang 144 en 146. Door middel van het incrementeren van TE vanaf een nominale minimale waarde van ongeveer 30 ms tot 5 ten minste 115 ms vereenvoudigt TE-middeling de spectrale patronen voor NAA 132, Glu 134, Gin 136 en ml 138. Zoals aangegeven in de gebieden van belang 144 en 146, wordt het in 146 verworven Glu-sig-naal eenvoudig afgetrokken van het in 144 verworven signaal om een meting van Gin te verschaffen. Er wordt eveneens beoogd, dat even-10 eens grotere en/of niet-lineaire stappen in de tl-dimensie kunnen worden gebruikt, in het bijzonder in conventionele MRSI, waarbij de bemonsteringstijd wordt gedomineerd door k-ruimtecodering.
Het gebruik van deze TE-gemiddelde techniek met PRESS verschaft voldoende resolutie voor verbeterde kwantificatie bij 3T en 15 daarboven, voor de weefselniveaus van verschillende metabolieten, in het bijzonder Glu, Gin, ml, NAtot/ Cho en Cre. Gegeven de variatie van T2 over een normale populatie, kan het echter gunstig zijn om T2 afzonderlijk uit de gegevens te berekenen, voorafgaande aan TE-middeling voor absolute kwantificatie.
20 Hoewel uitstekende gegevens werden verworven door middel van het middelen van TE vanaf 35 ms tot 395 ms, in 128 stappen van 2,5 ms en NEX van 2, en TR van 2 sec., wordt er bovendien opgemerkt, dat in hoofdzaak equivalente gegevens werden verworven in 64 stappen van 2,5 ms middeling van TE vanaf 35 ms tot 195 ms, 2 NEX 25 en 2 sec. TR en bijvoorbeeld ook 16 stappen van 10 ms middeling over dezelfde periode van TE.
Deze techniek verschaft geoptimaliseerde spectra voor kwantitatieve meting van metabolieten, die een goede basislijn en voldoende resolutie bij relatief korte effectieve TE-waarden en met 30 relatief weinig punten in tl verschaft.
Om metabolietniveaus onafhankelijk van T2-variabiliteit in een gegeven subject te bepalen, indien voorafgaande aan TE-middeling, wordt T2-relaxatie en geschat signaal bij TE = 0 bepaald, waarbij deze gegevens tezamen met een standaardfantoom kunnen worden ge-35 bruikt om onafhankelijke metabolietniveaus te verschaffen. Dergelijke fantomen bevatten het GE MRS HD fantoom van GE Medical Systems, Waukesha, WI, onderdeel/model nr. 2152220.
Er wordt eveneens beoogd, dat elk frame van TE-gegevens in fase gecorrigeerd kan worden onder gebruikmaking van een residuwa- 1026428- - 11 - tersignaal en bovendien kan een waterreferentiepunt zijn opgenomen om frequentie- en fasefouten te corrigeren. Waterreferentie kan ook een TE-gemiddeld frame van ononderdrukte gegevens bevatten.
De uitvinding is beschreven in termen van de voorkeursuitvoe-5 ringsvorm en er wordt onderkend, dat equivalenten, alternatieven en modificaties naast de uitdrukkelijk vermelde equivalenten, alternatieven en modificaties mogelijk zijn en dat deze binnen het kader van de bijgevoegde conclusies liggen.
1026428-

Claims (10)

1. Werkwijze van MR-spectroscopie om overlap van van metabo-lieten afkomstige signalen te reduceren, omvattende de stappen van: het bepalen van een aantal verschillende echotijden (TE); het verwerven van gegevens tijdens het aantal verschillende 5 echotijden; het middelen van de verworven gegevens; en het detecteren van een ruimtelijke verdeling van metaboliet-signalen om metabolietsignalen voor klinische analyse uit de gemiddelde gegevens af te zonderen.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, waarin de stap van het mid delen van de verworven gegevens omvat: het bepalen van een beginechotijd (TE0) ; het bepalen van een aantal gegevensverwervingspunten; het in duur variëren van een echotijd (TE) van gegevensver- 15 werving tot gegevensverwerving over de TE-gemiddelde dimensie op basis van het aantal gegevensverwervingspunten en de beginechotijd TE0; het accumuleren van de verworven gegevens voor het aantal verschillende echotijden; en 20 het door het aantal gegevensverwervingspunten delen van de geaccumuleerde gegevens.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, verder omvattende het incrementeren van de echotijd van één gegevensverwerving naar een volgende.
4. Werkwijze volgens conclusie 3, waarin de incrementen li neair zijn en derhalve omgekeerd evenredig aan tl-bandbreedte.
5. Werkwijze volgens elk van de voorgaande conclusies, verder omvattende het verschaffen van signaalscheiding voor Glu(134) en Glu(134) + Gin(136).
6. Werkwijze volgens conclusie 3, waarin de echotijd incre- menteel is vanaf een minimale waarde tot ten minste 115 ms.
7. Werkwijze volgens elk van de voorgaande conclusies, verder omvattende het detecteren van een ruimtelijke verdeling voor een gespecificeerde therapie: 35 het reconstrueren van een beeld van een moleculaire structuur voor de gespecificeerde therapie; en 1026428- » - 13 - het op basis van het gereconstrueerde beeld aanpassen van een dosis voor de gespecificeerde therapie.
8. Werkwijze volgens elk van de voorgaande conclusies, waarin het aantal gegevensverwervingspunten varieert van ongeveer 7 tot 5 128 en waarin de echotijd wordt geïncrementeerd beginnend bij ongeveer 30 ms.
9. Werkwijze volgens elk van de voorgaande conclusies, verder omvattende het toepassen van een dubbele-spinechoverwervingsreeks voor volumeselectie.
10. Werkwijze volgens elk van de voorgaande conclusies, ver der omvattende het berekenen van absolute weefselsignaalniveaus van metabolieten. i 1026428-
NL1026428A 2003-06-18 2004-06-16 Werkwijze en inrichting voor verbeterde metabolietsignaalscheiding in MR-spectroscopie. NL1026428C2 (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US25026003 2003-06-18
US10/250,260 US6987997B1 (en) 2003-06-18 2003-06-18 Method and apparatus for improved metabolite signal separation in MR spectroscopy

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL1026428A1 NL1026428A1 (nl) 2004-12-21
NL1026428C2 true NL1026428C2 (nl) 2006-06-16

Family

ID=34078807

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1026428A NL1026428C2 (nl) 2003-06-18 2004-06-16 Werkwijze en inrichting voor verbeterde metabolietsignaalscheiding in MR-spectroscopie.

Country Status (3)

Country Link
US (2) US6987997B1 (nl)
JP (1) JP4532178B2 (nl)
NL (1) NL1026428C2 (nl)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US7253619B2 (en) * 2003-04-04 2007-08-07 Siemens Aktiengesellschaft Method for evaluating magnetic resonance spectroscopy data using a baseline model
US6987997B1 (en) * 2003-06-18 2006-01-17 General Electric Company Method and apparatus for improved metabolite signal separation in MR spectroscopy
US7064544B1 (en) * 2004-05-18 2006-06-20 General Electric Company Method and system of scaling MR spectroscopic data acquired with phased-array coils
US7626477B2 (en) * 2005-11-28 2009-12-01 General Electric Company Cold mass cryogenic cooling circuit inlet path avoidance of direct conductive thermal engagement with substantially conductive coupler for superconducting magnet
US8761860B2 (en) 2009-10-14 2014-06-24 Nocimed, Llc MR spectroscopy system and method for diagnosing painful and non-painful intervertebral discs
US8825131B2 (en) 2009-10-14 2014-09-02 Nocimed, Llc MR spectroscopy system and method for diagnosing painful and non-painful intervertebral discs
US9280718B2 (en) 2010-11-24 2016-03-08 Nocimed, Llc Systems and methods for automated voxelation of regions of interest for magnetic resonance spectroscopy
US8965094B2 (en) 2012-04-14 2015-02-24 Nocimed, Llc Magnetic resonance spectroscopy pulse sequence, acquisition, and processing system and method
JP6109601B2 (ja) * 2013-02-27 2017-04-05 東芝メディカルシステムズ株式会社 磁気共鳴イメージング装置
EP3471608B1 (en) 2016-06-19 2023-08-23 Aclarion, Inc. Magnetic resonance spectroscopy system and method for diagnosing pain or infection associated with propionic acid

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4843321A (en) * 1988-04-15 1989-06-27 General Electric Company Method for volume localized spectral editing of NMR signals produced by metabolites containing coupled spins
DE3920433A1 (de) * 1989-06-22 1991-01-03 Philips Patentverwaltung Kernresonanzabbildungsverfahren
US5270654A (en) * 1991-07-05 1993-12-14 Feinberg David A Ultra-fast multi-section MRI using gradient and spin echo (grase) imaging
JP3146033B2 (ja) * 1991-11-05 2001-03-12 株式会社東芝 磁気共鳴イメージング装置
WO1995005610A1 (en) * 1993-08-13 1995-02-23 The Government Of The United States Of America As Represented By The Secretary, Department Of Health And Human Services Method for magnetic resonance spectroscopic imaging with multiple spin-echoes
US5709208A (en) * 1994-04-08 1998-01-20 The United States Of America As Represented By The Department Of Health And Human Services Method and system for multidimensional localization and for rapid magnetic resonance spectroscopic imaging
US5657758A (en) * 1994-04-08 1997-08-19 The United States Of America As Represented By The Secretary, Department Of Health And Human Services Method and system for multidimensional localization and for rapid magnetic resonance spectroscopic imaging
JPH08252238A (ja) * 1995-03-15 1996-10-01 Toshiba Corp 磁気共鳴診断装置
US6069478A (en) 1997-11-24 2000-05-30 General Electric Corporation Magnetic resonance spectroscopic imaging having reduced parasitic side band signals
US6104191A (en) 1998-03-17 2000-08-15 General Electric Company Quantitative in vivo spectroscopy using oversampling, waterline referencing, and prior knowledge fitting
JP4390328B2 (ja) * 1999-10-19 2009-12-24 株式会社日立メディコ 磁気共鳴イメージング装置
US6529763B1 (en) * 2000-09-14 2003-03-04 Ramot University Authority For Applied Research & Industrial Development Ltd. Imaging of neuronal material
JP2004148024A (ja) * 2002-11-01 2004-05-27 Ge Medical Systems Global Technology Co Llc N―アセチルアスパレート、グルタミンおよびグルタメートの定量化方法並びに磁気共鳴撮像装置
US6987997B1 (en) * 2003-06-18 2006-01-17 General Electric Company Method and apparatus for improved metabolite signal separation in MR spectroscopy

Non-Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
B. KÜHN ET AL: "Homonuclear uncoupled 1H-spectroscopy of the human brain using weighted accumulation schemes", MAGNETIC RESONANCE IMAGING, vol. 17, October 1999 (1999-10-01), pages 1193 - 1201, XP002361762, ISSN: 0730-725X *
BEAULIEU C ET AL: "Multicomponent water proton transverse relaxation and T2-discriminated water diffusion in myelinated and nonmyelinated nerve", MAGNETIC RESONANCE IMAGING, vol. 16, December 1998 (1998-12-01), pages 1201 - 1210, XP002361763, ISSN: 0730-725X *
SONG H K ET AL: "Variable TE gradient and spin echo sequences for in vivo MR microscopy of short T2 species.", MAGNETIC RESONANCE IN MEDICINE, vol. 39, February 1998 (1998-02-01), pages 251 - 258, XP008058042, ISSN: 0740-3194 *

Also Published As

Publication number Publication date
JP2005007181A (ja) 2005-01-13
NL1026428A1 (nl) 2004-12-21
JP4532178B2 (ja) 2010-08-25
US7184813B1 (en) 2007-02-27
US6987997B1 (en) 2006-01-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Huang et al. The impact of gradient strength on in vivo diffusion MRI estimates of axon diameter
Hilbert et al. Magnetization transfer in magnetic resonance fingerprinting
Barker et al. In vivo proton MR spectroscopy of the human brain
Zhu et al. In vivo 17O NMR approaches for brain study at high field
Pfeuffer et al. Perfusion‐based high‐resolution functional imaging in the human brain at 7 Tesla
Chuang et al. Improved neuronal tract tracing using manganese enhanced magnetic resonance imaging with fast T1 mapping
US7772844B2 (en) System and method for tissue specific MR imaging of metabolites using spectral-spatially formed stimulated echo
US7184813B1 (en) Method and apparatus for improved metabolite signal separation in MR spectroscopy
Wald et al. Impacting the effect of fMRI noise through hardware and acquisition choices–Implications for controlling false positive rates
Bottomley et al. Rapid, reliable in vivo assays of human phosphate metabolites by nuclear magnetic resonance.
EP1136836A2 (en) T2 contrast in magnetic resonance imaging with gradient echoes
EP1535083B1 (en) Microvascular blood volume magnetic resonance imaging
Lee et al. Ultrafast fMRI of the rodent brain using simultaneous multi-slice EPI
US7952354B2 (en) System and method for fast MR imaging of metabolites at selective excitation frequencies
US10247799B2 (en) System and method for sensitivity-enhanced multi-echo chemical exchange saturation transfer (MECEST) magentic resonance imaging
Smith et al. Pulsed magnetization transfer imaging with body coil transmission at 3 Tesla: feasibility and application
JPH02159249A (ja) 代謝物質の核磁気共鳴分光作像及び定量化方法と装置
Breton et al. Quantitative contrast‐enhanced first‐pass cardiac perfusion MRI at 3 tesla with accurate arterial input function and myocardial wall enhancement
US20120194188A1 (en) System and Method for Controlling Apparent Timing Dependencies for T2-Weighted MRI Imaging
Kim et al. Hybrid adiabatic‐rectangular pulse train for effective saturation of magnetization within the whole heart at 3 T
Talos et al. Magnetic resonance and the human brain: anatomy, function and metabolism
NL1026599C2 (nl) Systeem en werkwijze voor het detecteren van ijzer in de hersenen, onder gebruikmaking van magnetische-resonantiebeeldvorming.
Chow et al. Comparison of BOLD and direct‐MR neuronal detection (DND) in the human visual cortex at 3T
Chen et al. Mapping brain metabolites using a double echo-filter metabolite imaging (DEFMI) technique
JPH0549610A (ja) 磁気共鳴診断装置

Legal Events

Date Code Title Description
AD1A A request for search or an international type search has been filed
RD2N Patents in respect of which a decision has been taken or a report has been made (novelty report)

Effective date: 20060214

PD2B A search report has been drawn up
MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20170701