FI77563C - Vaermestabil soetningsmedelskomposition och dess anvaendning. - Google Patents

Vaermestabil soetningsmedelskomposition och dess anvaendning. Download PDF

Info

Publication number
FI77563C
FI77563C FI832468A FI832468A FI77563C FI 77563 C FI77563 C FI 77563C FI 832468 A FI832468 A FI 832468A FI 832468 A FI832468 A FI 832468A FI 77563 C FI77563 C FI 77563C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
sweetener
apm
polydextrose
polyglucose
dipeptide
Prior art date
Application number
FI832468A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI832468A0 (fi
FI832468L (fi
FI77563B (fi
Inventor
John Andrew Colliopoulos
Josef Heng-Ko Tsau
James George Young
Original Assignee
Searle & Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Searle & Co filed Critical Searle & Co
Publication of FI832468A0 publication Critical patent/FI832468A0/fi
Publication of FI832468L publication Critical patent/FI832468L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI77563B publication Critical patent/FI77563B/fi
Publication of FI77563C publication Critical patent/FI77563C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23LFOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BY SUBCLASSES A21D OR A23B-A23J; THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OF NUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT; PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL
    • A23L27/00Spices; Flavouring agents or condiments; Artificial sweetening agents; Table salts; Dietetic salt substitutes; Preparation or treatment thereof
    • A23L27/30Artificial sweetening agents
    • A23L27/31Artificial sweetening agents containing amino acids, nucleotides, peptides or derivatives
    • A23L27/32Artificial sweetening agents containing amino acids, nucleotides, peptides or derivatives containing dipeptides or derivatives

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Proteomics, Peptides & Aminoacids (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Nutrition Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Seasonings (AREA)
  • Yarns And Mechanical Finishing Of Yarns Or Ropes (AREA)
  • Medicines That Contain Protein Lipid Enzymes And Other Medicines (AREA)
  • Peptides Or Proteins (AREA)
  • Bakery Products And Manufacturing Methods Therefor (AREA)
  • General Preparation And Processing Of Foods (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)
  • Dowels (AREA)
  • Table Devices Or Equipment (AREA)
  • Adornments (AREA)
  • Coloring Foods And Improving Nutritive Qualities (AREA)
  • Professional, Industrial, Or Sporting Protective Garments (AREA)

Description

1 77563 Lämpöstabiili makeutusainekoostumus ja sen käyttö
Keksintö koskee lämpöstabiilia makeutusainekoostu-musta, joka sisältää dipeptidimakeutusaineen ja polyglu-5 koosin tai polymaltoosin yhdistelmää, ja tällaisen koostumuksen käyttöä vähäkalorisissa elintarvikkeissa.
Dipeptidi-makeuttajät ovat aspartyyli-substituoitu-ja fenyylialaniiniyhdisteitä, joiden makeutuskyky on moninkertainen sakkaroosiin verrattuna. Ne keksittiin 1960-lu-10 vulla ja ne on kehitetty vähäkalorisiksi korvikkeiksi sokerille. Niillä ei ole katkeraa jälkimakua kuten asianlaita on määrätyillä keinotekoisilla makeutusaineilla.
Tässä keksinnössä käytettäviä dipeptidimakeutusai-neita on kuvattu US-patenteissa 3 475 403, 3 492 137, 15 4 029 701 ja 4 439 460.
Huolimatta näiden dipeptidimakeutusaineiden niiden happosuolojen käyttöön kohdistuneesta mielenkiinnosta ei niitä voida käyttää vapaasti sokerin asemasta keittämisessä ja leipomisessa. Tiedetään hyvin, että aspartaamin 20 vapaan emäksen ja aikaisemmin tunnettujen suolojen kuumennus aiheuttaa niiden hajoamisen ja makean maun menettämisen .
Siten niitä ei voida käyttää elintarvikkeissa, jotka vaativat keittämistä tai sekoitettuina elintarvik-25 keiden kanssa, joille suoritetaan keittokäsittely kuten pastörointi.
Alalla tunnetaan dipeptidimakeutusaineita, kuten edellä on esitetty. Polyglukoosi ja polymaltoosi on kuvattu US-patenteissa 3 766 165 ja 3 876 794. US-paten-30 teissä 3 971 857 on esitetty nopeasti liukeneva, lämpö-herkkä, heikosti hydroskooppinen makeutusainekoostumus, . . joka saadaan kuivaamalla samanaikaisesti dipeptidimakeu tusaineen liuosta polyglukoosin kanssa suhteessa 1:19 - 3:7, jolloin suhde 1:3 - 1:4 on suositeltava. Pa-35 tentin mukaan kuivaus on kuitenkin suoritettava varovaisesti lämpöhajoamisen estämiseksi.
2 77563
Esillä oleva keksintö koskee lämpöstabiilia dipep-tidimakeutusainekoostumusta, jolle on tunnusomaista, että se sisältää dipeptidimakeutusaineen ja polyglukoosin tai polymaltoosin yhdistelmää suhteessa noin 1:40 - 1:200.
5 On havaittu, että dipeptidimakeutusaineen ja poly glukoosin tai polymaltoosin yhdistelmässä painoprosentti-suhteen ollessa alueella noin 1:40 - 1:200 ei tapahdu merkittävää dipeptidimakeutusaineen lämpöhajoamista käytettäessä sitä makeutusaineena ja jatkoaineena kakuis-10 sa ja muissa leivontatuotteissa. Lisäksi kakkujen tai muiden leivottujen tai keitettyjen tuotteiden tilavuus, ulkonäkö ja makeus ovat tällä tavalla valmistettuna verrattavissa sokerivertailutuotteisiin.
Dipeptidimakeuttajan ja polydekstroosin suhde voi-15 daan verrattain tarkoin määrätä agglomerointimenettely-jen avulla kuten leijukerrosagglomeroinnin tai suihku-kuivatuksen avulla. (Katso esim. "agglomerating, insta-tizing and spary drying". Food Technology, sivut 60-71, kesäkuu (1975)). Kuitenkin yksinkertaiset sekoitusmenet-20 telyt voivat myös olla riittäviä keksintöä sovellettaessa, jos makeutusaineen dispergoituminen on riittävä.
Polydekstroosi kaupallisesti saatavana valmisteena on polysakkaridi (esimerkiksi polyglukoosi), jonka ka-loripitoisuus on pieni (1 Kcal/g) ja vähän tai ei lainkaan 25 makea. Sitä käytetään pääasiassa vähäkalorisena sokerin jatkeena ravintoaineissa. Polydekstroosi metabolisoituu osittain ja se on vesiliukoinen polymeeri, jota valmistetaan kondensoimalla sulatetta, joka sisältää painon mukaan laskettuna likimain 89 % D-glukoosia, 10 % sorbitolia 30 ja 1 % sitruunahappoa. Polydekstroosi voidaan osittain neutraloida kaliumhydroksidilla.
3 77563
Suositeltavia dipeptidimakeuttajia ovatet-L-aspar-tyyli-L-fenyylialaniinin alkyyliesterit, erikoisesti metyyliesteri (aspartaami tai APM), sen suolat ja me-tallikompleksit. Aspartaamisulfaatti ja organosulfo-5 naattisuolat ovat erikoisen käyttökelpoisia niiden sisäisen lämmönkeston vuoksi, mikä parantaa saatua lämpö-suojausta. Näitä sulfaatti- ja organosulfonaattisuoloja voidaan valmistaa voimakkaasti polaarisessa liuottimessa, joka sisältää asianmukaista happoa suolanmuodostusta 10 varten. Dipeptidimakeuttaja-metallikomplekseja, jota voidaan käyttää keksintöä sovellettaessa, voidaan esittää seuraavaan kaavan avulla (dipeptidimakeutta ja) .plviin+.sQt jossa m ja t ovat kokonaislukuja nollasta kolmeen, joko 15 samoja tai erilaisia, p on M+-ryhmän suhde dipeptidimakeutta jaan ja se on arvoltaan 0,1-3, S on Qt--ryhmän suhde dipeptidimakeutta jaan ja p x m =sxt, jolloin Mm+on farmakologisesti hyväksyttävä metalli-ioni tai farmakologisesti hyväksyttävien metalli-ionien yhdistelmä ja 20 on farmakologisesti hyväksyttävä anioni tai anionien yhdistelmä. Näitä komplekseja valmistetaan jauhamalla samanaikaisesti APM-materiaalia asianmukaisten metalli-suolojen kanssa alkoholipitoisessa liuoksessa ja kuivaamalla.
25 Polyglukoosi ja polymaltoosi tarkoittavat poly meerimateriaaleja, joissa pääosa monomeeriosista on glukoosia, maltoosia tai muuta sakkaridia sekä polymeeri-materiaaleja, joissa glukoosi-, maltoosi- ja sakkaridi-osat on esteröity ryhmien kanssa, jotka on johdettu poly-30 karboksyylihapoista, joita on käytetty polymerointiak-tivaattoreina . Happo, jota käytetään polymerointi-aktivaattoreina, katalyyttinä tai silloitusaineena, 4 77563 voi olla mikä tahansa verrattain haihtumaton, syötävä, orgaaninen polykarboksyylihappo. Erikoisesti on edullista käyttää sitruuna-, fumaari-, viini-, meripihka-, adipiini-, itakoni-, tai tereftaalihappoa. Voi-5 daan myös käyttää meripihka-, adipiini- tai itakonihappo-anhydridiä. Hapon tai sen anhydridin täytyy olla sopiva käytettäväksi elintarvikkeissa, mikä tarkoittaa, että se on maukas eikä saa vaikuttaa haitallisesti tavanomaisina käyttömäärinä. Valitun hapon täytyy olla verrattain 10 haihtumaton, koska voimakkaammin haihtuvat hapot voivat haihtua kuumennettaessa ja sulatettaessa polymeroitavaa seosta. Käytetyt polykarboksyylihapot on suureksi osaksi mutta epätäydellisesti esteröity polyglukoosin tai poly-maltoosin kanssa polymerointitapahtumassa, jolloin muodos-15 tuu happopolyglukoosiestereitä tai happopolymaltoosieste-reitä. Tämä ilmenee polyglukoosien ja polymaltoosien jään-nöshappamuutena dialyysin jälkeen ja hapen saantona tuotetta hydrolysoitaessa. Happoryhmien liittäminen polyglu-kooseihin tai polymaltooseihin ei vaikuta haitallisesti 20 niiden soveltuvuuteen ihmisen käytettäväksi. Hapot, joita ei voida syödä, vaikka ne kemiallisesti sopisivatkin prosessiin, eivät sovellu käytettäviksi valmistettaessa syötäviä polyglukooseja tai polymaltooseja. Täten käytettävän happokatalyytin valinnassa on otettava huomioon ih-25 misen turvallisuus ja merkitsevän myrkyllisyyden puuttuminen. Epäorgaaniset hapot eivät sovellu käytettäviksi happo-katalyytteinä vedettömässä sulapolymeroinnissa, koska ne eivät toimi silloitusaineina liukenemattomia polyglukoo-seja ja polymaltooseja valmistettaessa. Samoin monokarbok-30 syylihapot katalysoivat polymeroinnin, mutta eivät ole yhtä tehokkaita silloitusaineina.
Keksinnössä käytettyä tyyppiä oleva liukenematon polyglukoosi- tai polymaltoosipolymeeri sisältää edullisesti ristisidoksia muodostavia polykarboksyylihappoesteriryhmiä eri 35 polyglukoosi-tai polymaltoosimolekyylien välillä. Keksinnössä käytettyjä liukenevia polymeerejä varten jokainen happo- 5 77563 ryhmä on edullisemmin esteröity vain yhden polymeerimole-kyylin kanssa. Useimpien tämän keksinnön mukaan valmistettujen polyglukoosien keskimääräinen molekyylipaino on noin 1500 - 36 000. Liukenevien polyglukoosien keski-5 määräisen molekyylipainon on havaittu olevan noin 1500 -18 000 ja tässä keksinnössä käytettävien liukenemattomien polyglukoosien keskimääräisen molekyylipainon on havaittu olevan noin 6000 - 36 000. Polyglukoosien molekyylipainon on tavallisesti havaittu olevan alueella noin 1000 - 24 000 10 ja tavallisin molekyylipaino on alueella noin 4000 - 12 000.
Sidokset, jotka ovat määräävinä polyglukooseissa, ovat pääasiassa 1 —> 6- sidoksia, mutta muitakin sidoksia esiintyy. Liukenevissa polyglukooseissa jokainen happotähde on esteröitynyt polyglukoosiin. Jos happo-osa on esteröitynyt 15 useampaan kuin yhteen polyglukoosiosaan, muodostuu risti-sidoksia .
Polyglukoosit ja polymaltoosit ovat käyttökelpoisia sokerin muiden fysikaalisten ominaisuuksien kuin makeuden saamiseksi dieettiruokiin, joista sokeri on poistettu ja/tai 20 korvattu keinotekoisilla tai muilla makeutusaineilla. Lei-vontatuotteissa esimerkiksi polyglukoosit ja polymaltoosit vaikuttavat reologiaan ja ulkonäköön tavalla, joka vastaa sokeria ja ne voivat korvata sokerin jatkoaineena. Liukenevia polyglukooseja käytetään tyypillisesti vähäkalori-25 sissa hilloissa ja hyytelöissä, säilytysaineissa, marmeladeissa ja hedelmävoissa; pakastetuissa dieettiruokakoostu-muksissa mukaanlueettuna jäätelö, jäämaito, sorbetti ja jäävedet, leipomotuotteissa kuten kakuissa, piirakoissa ja muissa ruokatavaroissa, jotka sisältävät vehnää tai muuta 30 jauhoa; kakkujen kermapäällysteissä, makeisissa ja purukumeissa; virvotusjuomissa kuten alkoholittomissa juomissa ja hedelmäuutteissa; siirapeissa, kermavaahdossa, kastikkeissa ja vanukkaissa; salaattikastikkeissa ja jatko-aineina .
35 Polydekstroosi, joka on hyväksytty kaupalliseen käyt- 6 77563 töön elintarvikkeissa, muodostuu lähes täydellisesti satunnaisesti silloittuneista glukoosipolymeereistä, joissa esiintyy kaikentyyppisiä glukosidisidoksia, pääasiassa
1-6-sidos (Food Tech. heinäkuu 1981, sivut 44-49) ja se 5 sisältää hieman sorbitolipääteryhmiä ja monoesterisidok-sia sitruunahapon kanssa. Polymeerin itsensä lisäksi käytetään pieniä määriä jäännösraaka-aineita (glukoosia, sorbitolia ja sitruunahappoa). Kaupallisesti saatavien poly-dekstroosien kemiallinen kaava on 1Q
ch2or
K OH O-CH2 CH2OR
”0M„ K
ις c„2o« K 0 _CH „r/l 15 „0i Kr C“2 o»cb2 ° „oW I c„2o»
ch2oh ch2oh OH
|(oH VoJToH Λ~0 Ηθ\—/ 1—r
ÖH OH
25 jolloin R on vety, glukoosi, sorbitoli, sitruunahappo tai polydekstroosi.
Polydekstroosin tämä rakennemuoto voi auttaa selvitettäessä oletettua mekanismia. Ensimmäinen mahdollisuus on, että silloitusaine, esimerkiksi sitruunahappo, on si-toutumiskohta dipeptidimakeuttajaa varten. Normaaliolo-suhteissa dipeptidimakeuttajän suolaT kuten sitruunahapon APM-suola, osoittautuisi termisesti epästabiiliksi molekyylin anioniosan pyrkiessä nopeasti syklisoitumaan.
Jos kuitenkin dipeptidimakeuttaja on sitoutunut polvdekst-35 roosin sitruunahappo-osaan, molekyylin anioniosa on sitou- 7 77563 tunut polymeeriin ja syklisoituminen on siten vaikeampaa. Toinen mahdollisuus on havaittavissa polydekstroosin haa-raketjurakenteessa. Lukuisat rakenteeseen muodostuneet taskut ovat kapseloitumiskohtia. Dipeptidimakeuttaja voi-5 si "sopia" näihin kohtiin ja liittyä niihin vetysidoksen avulla. On siten ilmeistä että muutkin haaroittuneen ket ju-rakenteen omaavat polysakkaridit tai muut yhdisteet, joissa on anionin sitovia polymeerisidoskohtia, soveltuvat myös tässä keksinnössä käytettäviksi. Keksinnönmukaiset 10 kompleksit ovat erikoisen tärkeitä siksi, että ne näyttävät "sopivan" yhteen rakenteeksi, joka mahdollisesti selittää sen lämpöstabilisuuden kasvun muihin dipeptidi-makeuttaiiin verrattaessa.
On osoitettu, että lämpösuojaus esiintyy käytännössä 15 vain määrätyllä alueella. Dipeptidimakeuttajän ja polydekstroosin suhteen ollessa välillä noin 1:40 - 1:200, dipeptidimakeuttaja pysyy verrattain makeana ja sitä voidaan käyttää keittämisessä ja leipomisessa. Tämän alueen alapuolella makeus alenee merkitsevästi ja dipeptidimakeut-20 tajan suhde polydekstroosiin on liian suuri sekä makeuden että jatkoaineen muodostamiseksi keitto- ja leivontatarkoi-tuksiin. Tämän alueen yläpuolella makeus alenee myös. Lisäksi makeuttajaa ei olisi riittävästi polydekstroosiin verrattuna sen saamiseksi käyttökelpoiseksi makeutusai-25 neeksi keitto- ja leivontatarkoituksia varten. Dipeptidi-makeuttajan suositeltava suhde polydekstroosiin on alueella noin 1:80 - 1:160.
Tämän keksinnön mukaista koostumusta voidaan sitten lisätä leivottaviin ja keitettäviin tuotteisiin korvaamaan 30 suuritilavuuksisia makeutusaineita, jauhoja jne, jolloin kalorimäärät alenevat huomattavasti ja makeus säilyy ilman dipeptidimakeutusaineen lämpöhajaantumista.
Seuraavat esimerkit valaisevat keksintöä.
8 77563
Kaikissa seuraavissa esimerkeissä käytetään kaupallisesti saatavaa polydekstroosia, joka on hyväksytty käytettäväksi elintarvikkeissa.
5 Esimerkki 1
Agglomeroitu APM/polydekstroosi Käyttäen Waring-sekoitinta jauhettiin 0,324 kg APM-ma-teriaalia 1,4 kg kanssa maltodekstriiniä, jonka DE-suhde oli 10 painoprosenttia (Maltrin M-100) ja agglomeroitiin 10 seuraavan menettelyn mukaan: 33,271 kg polydekstroosia pantiin Freund-agglomeraattoriin ja agglomeroitiin käyttäen maltodekstriiniä sideaineena.
Esimerkki 2
Keltainen kakku APM:n kanssa 15 Keltainen kakku leivottiin seuraavia aineosia käyt täen 177+11°C lämpötilassa 40 minuutin aikana. Kaikki aineosat sijoitettiin keittiösekoittimeen ja sekoitettiin verrattain homogeeniseksi seokseksi.
Jauhoja 154,4 g 20 APM 1,93 g
Maltrin M-100 104,2 g I;' Leivinjauhetta 6,83 g
Suolaa 3,42 g
Maitoa 193,64 g 25 Rasvaa 55,6 g
Kananmunia 54,2 g
Vaniljaa 3,13 g_
Yhteensä 577,35 g APM-talteenotto vertailukakussa oli 11 % ja maistetta-30 essa ei kakussa ollut havaittavaa makeaa makua. AMP-pitoi- 9 77563 suus analysoitiin suuritehoisen nestekromatograafisen menetelmän avulla seuraavasti.
Suuritehoinen nestekromatograafinen analyysi (HPLC) suoritettiin standardimenttelyjä ja analyyttistä 5 HPLC-järjestelmää käyttäen, jonka järjestelmän oli valmistanut Waters Associates, Milford, Mass. Pylväs oli Dupont Zorbax C-8 (E.I. Dupont'in Inc. kauppanimi, Wilmington, Delaware) pylväs, jonka pituus oli 15 cm ja sisäläpimitta
4,6 mm. Liikkuva faasi oli seos, joka sisälsi asetoni-10 triiliä, tetrahydrofuraania ja natriumfosfaatin 0,05M
vesiliuosta suhteessa 4:1:45. Tuotteen UV-ilmaisu mitattiin 210 nm aallonpituudella. Virtausnopeus oli 2 ml minuutissa ja injektiotilavuus oli 10 mikrolitraa. Tyypilliset viipymisajat ovat aspartyylifenyylialaniinimetyyli-15 esterille (AMP) 4,3 min, diketopiperatsiinille (DKP) 2,2 min, aspartyylifenyylialaniinille (AP) 1,5 min. DKP ja AP ovat hajoamistuotteita, joita tyypillisesti havaitaan epäpuhtauksina APM-materiaalissa.
Esimerkki 3 20 Keltainen kakku agglomeroidun APM/polydekstroosi-seok- sen kanssa
Valmistettiin keltainen kakku käyttäen 127,5 g esimerkin 1 mukaista agglomeroitua tuotetta ja seuraavia aineosia ja paisto suoritettiin 177+11°C lämpötilassa 40 mi-25 nuutin aikana. Kaikki aineosat pantiin keittiösekoitta- jaan ja ne sekoitettiin keskenään verrattain homogeeniseksi seokseksi.
Jauhoja 137,5 g
Leivinjauhetta 6,5 g 30 Suolaa 3,3 g
Maitoa 183,0 g
Leivinrasvaa 74,7 g
Kananmunia 54,0 g
Vaniljaa 4,0 g 35 Yhteensä 590,5 g 77563 10 APM:n talteenotto kakussa oli 71 % HPLC-menetelmää käyttäen ja kakun maku oli selvästi makea.
Esimerkki 4
Keltainen kakku kostean APM/polydekstroosiseoksen 5 kanssa
Leivottiin kakku esimerkin 3 mukaisesti paitsi, että APM/polydekstroosi-seos sekoitettiin kosteaksi maidon kanssa ennen lisäämistä seokseen. APM-talteenotto paistamisen jälkeen oli 71 % HPLC-menetelmän mukaan.
10 Esimerkki 5
Leivottiin kakkuja esimerkkien 2 ja 3 mukaisesti paitsi, että Ca-kompleksia käytettiin ilman agglomeroi-tumista polydekstroosin kanssa, jolloin HPLC-menetelmässä saatiin seuraavat tulokset.
15 APM- CaCl2 - kompleksi/polydekstroosi 69 % APM -CaC^ - komplesi/ei polydekstroosia 50 %
Esimerkki 6
Suklaakakku
Valmistettiin suklaakakku esimerkin 4 mukaisesti 20 paitsi, että käytettiin asianmukaista suklaamakuainetta ja (APM+)2S0^-materiaalia seuraavin tuloksin.
(APM+)2S0^/polydekstroosi 44 % APM
(APM+)2S0^/ei polydekstroosia 11 % APM
Esimerkki 7 25
Hyväksyttävän alueen ulkopuolella oleva keltainen kakku
Valmistettiin kakku esimerkin 2 mukaan paitsi, että suhde polydekstroosi: APM oli 20:1. APM-talteenotto oli 13,6 % HPLC-menetelmän mukaan eikä kakku ollut havaittavan 30 makea. Vertailukakku, jossa ei käytetty polydekstroosia, antoi 11 % APM-materiaalia HPLC-menetelmän mukaan.
Esimerkki 8 Märkäkäsittely
Yksi gramma APM-materiaalia jauhettiin ja sekoitet-35 tiin hyvin 50,0 gramman kanssa polydekstroosia, lisättiin 77563 11 25.0 ml alkoholia ja sekoitettiin hyvin viskoosiksi massaksi. Massa kuivattiin sitten tyhjössä 60+5°C lämpötilassa 2 tunnin aikana ja kuivattu massa jauhettiin hienojakoiseksi jauheeksi.
5 Hienojakoista jauhetta kuumennettiin 145+5°C lämpö tilassa 25 minuutin aikana ja analysoitiin APM-määrä HPLC-menetelmän avulla, jolloin tulokseksi saatiin 23 % hajoaminen verrattuna 67 % hajoamiseen käytettäessä esimerkin 1 mukaista agglomeroitua tuotetta.
10 Esimerkki 9
Valmistettiin siirappeja käyttäen 40 mg APM, 4,75 g polydekstroosia, 0,25 g Maltrin 100 ja 2,1 g vettä tai laimeita KOH-liuoksia pH:n nostamiseksi arvosta 2,9 arvoon 5,4. Toinen näyteryhmä sisälsi 40 mg APM, 5,0 g 15 Maltrin 100, 100-400 mg sitruunahappoa ja 2,1 g vettä. Näytteitä kuumennettiin 145+5°C lömpötilassa 25 minuuttia ja analyysitulokset on esitetty seuraavassa taulukossa .
Näytteen koostumus pH-arvo Kuumennetun näytteen 20 APM Poly- Maltrin Sitruuna- analyysi APM (% teo- dekstroosi 100 happo reettisesta) 40.0 4750 250 2,9 75 40.0 4750 250 3,7 67 40.0 4750 250 4,7 56 25 40,0 4750 250 5,4 40 40,7 ---- 5000 --- 4,7 77 42.0 5000 100 2,6 41 4Q, 9 5000 202 2,3 24 41.0 5000 401 2,0 13 30 -

Claims (6)

12 775 63
1. Lämpöstabiili makeutusainekoostumus, tunnet-t u siitä, että se sisältää dipeptidimakeutusaineen ja poly- 5 glukoosin tai polymaltoosin yhdistelmää suhteessa noin 3:40-1:200.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että dipeptidimakeutusaine on aspartaami, sen suola tai sen kompleksi.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koostumus, tun nettu siitä, että polyglukoosi sisältää noin 89 paino-% D-glukoosia, noin 10 paino-% sorbitolia ja noin 1 paino-% sitruunahappoa.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koostumus, t u n - 15. e t t u siitä, että yhdistelmä sisältää agglomeroitunut- ta dipeptidimakeutusainetta ja polyglukoosia tai poly-dekstroosia.
5. Patenttivaatimuksen 2 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että aspartaamin suhde polyglukoosiin tai 20 polymaltoosiin on noin 1:80-1:160.
6. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukaisen makeutusainekoostumuksen käyttö vähäkalorisessa keitetyssä tai leivotussa elintarvikkeessa korvaamaan ainakin osan run-saskalorisesta makeutusaineesta, jauhoista tai muusta tärk- 25 kelyspitoisesta materiaalista, joita elintarvike tavallisesti sisältää.
FI832468A 1982-07-06 1983-07-05 Vaermestabil soetningsmedelskomposition och dess anvaendning. FI77563C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US39542382A 1982-07-06 1982-07-06
US39542382 1982-07-06

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI832468A0 FI832468A0 (fi) 1983-07-05
FI832468L FI832468L (fi) 1984-01-07
FI77563B FI77563B (fi) 1988-12-30
FI77563C true FI77563C (fi) 1989-04-10

Family

ID=23562971

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI832468A FI77563C (fi) 1982-07-06 1983-07-05 Vaermestabil soetningsmedelskomposition och dess anvaendning.

Country Status (16)

Country Link
EP (1) EP0100002B1 (fi)
JP (1) JPH0642817B2 (fi)
AT (1) ATE22215T1 (fi)
AU (1) AU562705B2 (fi)
CA (1) CA1226759A (fi)
DE (1) DE3366273D1 (fi)
DK (1) DK160399C (fi)
ES (1) ES523903A0 (fi)
FI (1) FI77563C (fi)
GR (1) GR78889B (fi)
IE (1) IE54273B1 (fi)
IL (1) IL69156A (fi)
NO (1) NO159974C (fi)
NZ (1) NZ204813A (fi)
PT (1) PT76984B (fi)
ZA (1) ZA834899B (fi)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH069487B2 (ja) * 1983-08-29 1994-02-09 味の素株式会社 アスパルテームを安定に含有する練製品又は飲料
US4528206A (en) * 1983-12-20 1985-07-09 Howard Kastin Hard candy composition
DK226887A (da) * 1986-08-21 1988-02-22 Suomen Sokeri Oy Soedemiddel
US5043169A (en) * 1990-05-25 1991-08-27 Warner-Lambert Company Stabilized Sweetner Composition
JP2546199Y2 (ja) * 1991-01-31 1997-08-27 マツダ株式会社 ワークの冷却装置
WO1992008370A2 (en) * 1991-12-20 1992-05-29 Wm. Wrigley Jr. Company Chewing gum containing polydextrose
US5525360A (en) * 1992-12-18 1996-06-11 Wm. Wrigley Jr. Company Chewing gum products using polydextrose
CA2760299A1 (en) * 2009-05-18 2010-11-25 Colgate-Palmolive Company Oral composition with controlled release of sweetening agent

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS574294B2 (fi) * 1973-04-10 1982-01-25
US3971857A (en) * 1973-11-21 1976-07-27 General Foods Corporation Multifunctional sweetening composition
US3928633A (en) * 1973-12-03 1975-12-23 Gen Foods Corp Sweetening composition and process therefor

Also Published As

Publication number Publication date
GR78889B (fi) 1984-10-02
IL69156A0 (en) 1983-11-30
AU562705B2 (en) 1987-06-18
IE831569L (en) 1984-01-06
JPS5921371A (ja) 1984-02-03
JPH0642817B2 (ja) 1994-06-08
DE3366273D1 (en) 1986-10-23
ES8504674A1 (es) 1985-04-16
DK160399C (da) 1991-08-19
FI832468A0 (fi) 1983-07-05
IE54273B1 (en) 1989-08-02
NO832455L (no) 1984-01-09
DK160399B (da) 1991-03-11
IL69156A (en) 1987-02-27
AU1657083A (en) 1984-01-12
EP0100002B1 (en) 1986-09-17
ZA834899B (en) 1984-08-29
PT76984B (en) 1986-02-27
ES523903A0 (es) 1985-04-16
NZ204813A (en) 1986-08-08
CA1226759A (en) 1987-09-15
ATE22215T1 (de) 1986-10-15
DK310483D0 (da) 1983-07-05
DK310483A (da) 1984-01-07
FI832468L (fi) 1984-01-07
EP0100002A1 (en) 1984-02-08
NO159974C (no) 1989-03-01
PT76984A (en) 1983-08-01
NO159974B (no) 1988-11-21
FI77563B (fi) 1988-12-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4631195A (en) Sweetening composition
FI71465B (fi) Synergistisk sammansaettning som innehaoller en blandning av olika soetningsmedel
KR101733515B1 (ko) 고순도 레바우디오사이드 d 및 적용
US5498702A (en) Treated pectinic acid process and product
US6821547B2 (en) Polymerization of mono and disaccharides with monocarboxylic acids and lactones
US4277511A (en) Sweetener and flavoring compositions and method of producing same
AU2002309541A1 (en) Polymerization of mono and disaccharides with monocarboxylic acids and lactones
JPS63304964A (ja) 甘味組成物
FI77563C (fi) Vaermestabil soetningsmedelskomposition och dess anvaendning.
US4849238A (en) Foodstuffs having improved taste quality
JP3508127B2 (ja) 甘味付与方法及び甘味料
WO2000015049A1 (en) THE USE OF CYCLODEXTRIN TO STABILIZE N-[N- (3,3-DIMETHYLBUTYL) -1-α- ASPARTYL] -L-PHENYLALANINE 1-METHYL ESTER
JPS6312263A (ja) 甘味食品
FI58335B (fi) Foerfarande foer framstaellning av polysackarider och polysackaridderivat
CA1212626A (en) Sweetener composition and sweetening method
EP0131640A1 (en) Sweetening compositions and process for modifying the sweetness perception of a foodstuff
Craig et al. Bulking agents: polydextrose
JPH0466543B2 (fi)
US5510123A (en) Food sweetener composition and process
US4399162A (en) Dipeptide sweetening composition
JPS61212257A (ja) 呈味の改善されたアスパルテーム含有食品
JPS58141760A (ja) 甘味食品又は甘味料の製造法
CA1247928A (en) Method for making a low calorie sweetening composition
KR100508768B1 (ko) 저수준의 폴리카르복실산을 사용하는 모노- 및 디사카라이드의 중합 방법
JPH03127960A (ja) 甘味料

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: G D SEARLE & CO.