FI76850C - Foerfarande foer framstaellning av natriumhydroxid. - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av natriumhydroxid. Download PDF

Info

Publication number
FI76850C
FI76850C FI864083A FI864083A FI76850C FI 76850 C FI76850 C FI 76850C FI 864083 A FI864083 A FI 864083A FI 864083 A FI864083 A FI 864083A FI 76850 C FI76850 C FI 76850C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
sodium
oxidation
sodium sulfite
sodium hydroxide
sulfite
Prior art date
Application number
FI864083A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI76850B (fi
FI864083A (fi
FI864083A0 (fi
Inventor
Heikki Ahonen
Original Assignee
Rakennuskunta Haka
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rakennuskunta Haka filed Critical Rakennuskunta Haka
Priority to FI864083A priority Critical patent/FI76850C/fi
Publication of FI864083A0 publication Critical patent/FI864083A0/fi
Publication of FI864083A publication Critical patent/FI864083A/fi
Publication of FI76850B publication Critical patent/FI76850B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI76850C publication Critical patent/FI76850C/fi

Links

Landscapes

  • Treatment Of Water By Oxidation Or Reduction (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Processing Of Solid Wastes (AREA)

Description

76850
Menetelmä natriumhydroksidin valmistamiseksi
Esillä olevan keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdannon mukainen menetelmä natriumhydroksidin valmistamiseksi .
Tällaisen menetelmän mukaan natriumsulfaattia ja/tai natrium-karbonaattia sisältävä lähtöaine liuotetaan nestefaasiin ja kaustisoidaan, ja kaustisoinnista saatava tuote erotetaan reaktioseoksesta ja haihdutetaan tarvittaessa haluttuun väkevyyteen.
Natriumhydroksidi on tunnetusti eräs tavallisimmista kemianteollisuuden perustuotteista. Se valmistettiin aikaisemmin kalkki-soodamenetelmän avulla, jolloin soodaliuos saatettiin reagoimaan liuotetun kalkin kanssa (kaustisointi):
Na2C03 + Ca(0H)2 -> CaCOj + 2 NaOH. Tätä nykyä tapahtuu valtaosa (lähes 90 %) NaOH:n valmistuksesta elektrolyyttisesti, kloorialkalielektrolyysillä, jolloin lähtöaineena käytettävää ns. vakuumisuolaa, joka kemiallisesti on natrium-kloridia, elektrolysoidaan joko amalgaamakennoissa tai moderneimmassa tekniikassa diafragmakennoissa. Elektrolysoita-essa natriumkloridin vesiliuoksia saadaan tällöin natrium-hydroksidia, kloorikaasua ja vähäisissä määrissä elektrodeilta vapautuvaa vetyä.
Natriumhydroksidin kysyntä maailmalla on koko ajan lisääntymässä, mutta monilla talousalueilla kloorikaasun käyttö ei sensijaan ole lisääntymässä vastaavassa määrin. Päinvastoin monille klooria sisältäville tuotteille tai kloorin muulle käytölle on astumassa yhä rajumpia ympäristönsuojelullisia esteitä.
Klooria käytetään mm. puunjalostusteollisuuden valkaisussa, (kloori- tai kloorioksidimenetelmä), polyvinylkloridin valmistuksessa, sellaisten kloorattujen hiilivetyjen ja kloori-pitoisten orgaanisten yhdisteiden valmistuksessa, joita käy- 2 76850 tetään pääasiassa erilaisiin myrkyttämistarkoituksiin sekä sieni-, bakteeri- että hyönteismyrkkyinä.
Näitä kaikkia kloorin käyttöjä, lukuunottamatta polyvinyyli-kloridin valmistusta, ollaan rajoittamassa ympäristönsuojelullisista syistä. Korvaavia vaihtoehtoisia kemikaaleja tai kloorivalkaisun kohdalla vaihtoehtoisia valkaisumenetelmiä kehitetään jatkuvasti ja on otettu maailmanlaajuisesti käyttöön. Tämä kehitys vahingoittaa olennaisesti natriumhydrok-sidin ja kloorin valmistuksen luontaista tasapainoa.
Syntyvä kloori voidaan luonnollisesti hävittää muuttamalla se esimerkiksi suolahapoksi, joka neutraloidaan kalkilla, jolloin saadaan kalsiumkloridia, jota voidaan käyttää esim. tiesuolana. Tämänkin käytölle on kuitenkin ajoneuvokaluston korroosionherkkyys asettanut esteitä, minkä lisäksi kloorin käyttö tällä hävitysmenetelmällä on varsin kallista. Tämän kalliin hinnanlisän joutuvat luonnollisesti maksamaan nat-riumhydroksidin käyttäjät.
Vaihtoehtoisia menetelmiä onkin tästä syystä kuumeisesti etsitty, jotta voitaisiin saada natriumhydroksidia käyttöön jostain muista natriumia sisältävistä epäorgaanisista yhdisteistä kuin natriumkloridista. Tällaisia tyypillisiä natriumia sisältäviä epäorgaanisia yhdisteitä ovat natrium-karbonaatti eli sooda, natriumbikarbonaatti, natriumsulfaat-ti eli glaubersuola, natriumtiosulfiitti, natriumsulfiitti, natriumsulfidi.
Milloin natriumhydroksidia valmistetaan tunnetulla kausti-soimismenetelmällä voidaan natriumkarbonaatin ja kalsiumhyd-roksidin ohella raaka-aineena käyttää esimerkiksi natrium-sulfaattia, jolloin saadaan natriumhydroksidia ja kipsiä. Natriumsulfidistä, natriumsulfiitista ja natriumtiosulflitistä ei kuitenkaan suoraan saada käyttökelpoista tuotetta, koska näiden kalsiumyhdisteiden liukoisuus veteen on liian suuri.
Nyt on kuitenkin tilanne sellainen, että monien tällaisten tuotteiden yhdistelmiä eli seoksia on saatavissa erilaisen 3 76850 muun kemianteollisuuden jätetuotteina muista operaatioista. Yksi tällainen tyypillinen tuote on esimerkiksi natriumsul-fidituotannon pohjasakka, jota eripuolilla maailmaa saadaan suuria määriä. Pohjasakka sisältää tyypillisesti natriumsul-fidia, natriumsulfiittia, natriumsulfaattia, natriumtiosul-fiittia ja natriumkarbonaattia. Mainittujen komponenttien pitoisuudet vaihtelevat, mutta ne muodostavat yhdessä ainakin likimäärin koko pohjasakan liukenevan aineosan. Tyypillisesti pohjasakassa on vielä liukenemattomia aineita, kuten erilaisia rauta- ja silikaattiyhdisteitä 10 - 20 %.
Natriumsulfidi voidaan tunnetusti hapettaa natriumtiosulfii-tiksi ja natriumsulfiitti vastaavasti, joskin vaikeasti, natriumsulfaatiksi. Tunnettua on edelleen, että natriumtiosulf iitti hapettuu, joskin hankalasti, natriumsulfaatiksi.
Keksinnön tarkoituksena on poistaa tunnettuun tekniikkaan liittyvät epäkohdat ja saada aikaan aivan uusi menetelmä natriumhydroksidin valmistamiseksi jätetuotteesta, natriumsulf idituotannon pohjasakasta.
Keksinnön tehtävänä on myös saada aikaan mahdollisimman ympäristöystävällinen valmistusprosessi, jossa nestevirtauk-sia voidaan kierrättää suljetun systeemin sisällä.
Esillä oleva keksintö perustuu mm. seuraaviin ajatuksiin:
On havaittu, että hapettamalla pohjasakassa olevat natriumin hapetettavat rikkiyhdisteet (lähinnä natriumsulfidi, natriumsulf iitti ja natriumtiosulfiitti) sopivissa olosuhteissa ja sopivalla menetelmällä, päädytään tuotteeseen, joka liukenevan aineen osalta koostuu pelkästään natriumkarbonaatista ja natriumsulfaatista, ja joka siten voidaan kaustisoida natriumhydroksidin valmistamiseksi.
On edelleen havaittu, että natriumhydroksidin valmistuksen kannalta on hapetus edullista suorittaa kahdessa vaiheessa, jolloin ensin hapetetaan liuotettu pohjasakka ilmalla korotetussa paineessa, tyypillisesti 6 bar:n paineessa, ja 80 - 4 76850 110°C:n, korkeintaan 120°C;n lämpötilassa, ilman mitään olennaista katalyyttiä. Hapetuksen annetaan tällöin edetä tiosulfaatin ja tästä osittain edelleen sulfaatin suuntaan. Tämän jälkeen suoritetaan toinen hapetus tiosulfaatti- ja sulfiittijäämien hapettamiseksi suoraan sulfaatiksi. Tämä hapetus suoritetaan myös korotetussa paineessa hapen ja otsonin seoksella tai vetyperoksidilla.
Pyrittäessä mahdollisimman hyvään lopputulokseen natriumhyd-roksidin suhteen, on edelleen havaittu, että hapetus on edullista tehdä suhteellisen laimealle liuokselle, jossa liuenneiden aineiden paino-osuus on luokkaa 5 - 20 %, edullisesti noin 10 %. Kaupallinen natriumhydroksidi joudutaan kuitenkin kaustisoinnin jälkeen totutun tavan ja kuljetus-vaikeuksien vuoksi haihduttamaan ja toimittamaan noin 50 %:sena liuoksena. Natriumhydroksidin haihdutuksesta saatavaa sekundaarilauhdetta voidaan tällöin edullisesti käyttää prosessin aikana erotettavien sakkojen pesuun, minkä jälkeen se kierrätetään lähtöaineen liuotukseen.
Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle menetelmälle on pääasiallisesti tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Mainituissa hapetusoperaatioissa voidaan käyttää erilaisia, sinänsä tunnettuja katalyyttejä. Esimerkiksi lignosulfonaa-tin tai muiden puuperäisten yhdisteiden läsnäolo ohjaa tiosulfiitin hapetusta natriumsulfaatin suuntaan. Ilman tällaisia katalyyttejä hapetusreaktion tasapaino siirtyy tiosulfaatin suuntaan.
Edelleen voidaan ensimmäisessä hapetusvaiheessa käyttää kinoniyhdisteitä hapetuskatalyytteinä. Esimerkkeinä näistä yhdisteistä mainittakoon naftokinoni, antrakinoni, antroni, fenantreenikinoni sekä näiden kinoniyhdisteiden alkyyli-, alkoksi-, hydroksi-, amino-, sulfonihappo- ja karboksyyli-happojohdannaiset. Nämä ovat suhteellisen pysyviä sekä otsoni- että vetyperoksidihapetuksessa.
5 76850
Osa katalyytiksi lisätystä kinoniyhdisteestä höyrystyy lopputuotteen haihdutuksessa, jolloin se joutuu sekundaarilauh-teeseen ja edelleen lauhteen mukana lähtöaineen liuotukseen. Käytetyn kinoniyhdisteen tasapaino asettuu tällöin siten, että osa siitä kiertää prosessissa ja osa joutuu lopputuotteeseen. Käytettäessä kinoniyhdisteitä hapetusta kiihdyttävinä ja ohjaavina katalyytteinä, esillä olevan menetelmän mukaisesti valmistettu natriumhydroksidi sisältää ainakin jonkin verran mainittuja kinoniyhdisteitä ja sitä voidaan tästä syystä sellaisenaan käyttää selluloosakeiton aineosana .
Keksinnön avulla saavutetaan huomattavia etuja. Niinpä keksinnön mukaisen menetelmän avulla voidaan hyödyntää jätetuo-tetta peruskemikaalin tuottamiseen. Saadaan lisäksi aikaan suljettu systeemi, joka ei vaadi ulkopuolista liuotusvettä ja jossa erilaiset natriumhydroksidiroiskeet ja ylikuohumi-set haihdutusvaiheesta saadaan 100 %:sesti talteen. Hankalaa kloorikaasua ei muodostu.
Keksintöä ryhdytään seuraavassa lähemmin tarkastelemaan suoritusesimerkin valossa.
Menetelmässä käytetään natriumsulfidituotannossa muodostuvaa pohjasakkaa, joka tyypillisesti sisältää natriumsulfidia enintään 8 %, natriumsulfiittia enintään 4 %, natriumsul-faattia enintään 45 %, natriumtiosulfiittia enintään 6 % ja natriumkarbonaattia enintään 30 %. Yhdessä nämä aineosat muodostavat lähes kokonaan pohjasakan veteen liukenevan osan.
Pohjasakka liuotetaan natriumhydroksidin haihdutuksesta saatuun sekundaarilauhteeseen noin 10 %:sen liuoksen muodostamiseksi. Lauhdetta on käytetty prosessissa muodostuneiden sakkojen pesuun, ja se sisältää jonkin verran veteen liukenevaa natriumhydroksidia ja muita natriumyhdisteitä sekä mahdollisesti pienen määrän hapetuksesta peräisin olevaa katalyyttiä.
6 76850
Liuotuksen jälkeen erotetaan liukenematon sakka suodattamalla, ja liuos johdetaan edelleen ensimmäiseen reaktoriin, jossa sitä hapetetaan ilmalla korotetussa paineessa ja lämpötilassa. Paine on tyypillisesti noin 6 bar:a ja lämpötila 80 - 110°C. Reaktorina voidaan käyttää mitä tahansa sinänsä tähän käyttökohteeseen soveltuvaa, käytetyn paineen kestävää laitteistoa. Tavallisen ilman ohella voidaan hapetukseen myös käyttää hapella rikastunutta ilmaa tai jopa puhdasta happea, mikäli tämä prosessin turvallisuuden kannalta muuten on mahdollista. Hapetuksen yhteydessä sulfidi-, tiosulfiitti-ja sulfiitti-ionit hapettuvat ja saadaan sulfaattia, mutta myös jossain määrin tiosulfiitti- sekä tiosulfaatti-ioneja.
Hapetusta voidaan tehostaa katalyyttien, esim. kinonityyp-pisten katalyyttien avulla. Eräs soveltuva kinoniyhdiste on antrakinoni.
Hapetettu liuos johdetaan edelleen toiseen reaktoriin, jossa suoritetaan toinen hapetus korotetussa paineessa otsonin ja hapen seoksella tai vetyperoksidilla. Toinen hapetus voidaan valinnanvaraisesti myös suorittaa samassa reaktorissa kuin ensimmäinen. Tämän hapetuksen yhteydessä tiosulfaatti- ja sulfiittijäämät hapettuvat sulfaatiksi.
Edellä mainituissa operaatioissa vapautuu aina jossain määrin vapaata rikkiä, joka voidaan esimerkiksi sentrifugoimal-la tai suodattamalla poistaa liuoksesta.
Tämän jälkeen suoritetaan hapetetulle liuokselle, joka nyt koostuu oleellisesti natriumkarbonaatin ja natriumsulfaatin vesiliuoksesta, varsinainen kaustisointi. Reaktio voidaan sinänsä tunnetulla tavalla toteuttaa joko panosprosessina tai jatkuvana prosessina. Panosprosessissa mainittua vesi-liuosta lämmitetään esim. 80 - 90°C:seen, minkä jälkeen kiinteää kalsiumhydroksidia (kalkkia) lisätään siihen sekoittaen. Reaktion edettyä loppuun (muutaman tunnin kuluttu-a) seosta seisotetaan jonkin aikaa, minkä jälkeen natrium-hydroksidia sisältävä liuos dekantoidaan. Jatkuvassa proses- 7 76850 sissa reaktio tapahtuu noin 100°C:ssa voimakkaasti sekoitetussa reaktorissa, johon natriumkarbonaatin ja -sulfaatin vesiliuos sekä kalkkiliuos syötetään samanaikaisesti. Koko suspensio siirretään edelleen toiseen kaustisointireaktoriin ja senjälkeen dekantteriin. Kalsiumkarbonaatti tai -sulfaatti erotetaan natriumhydroksidista suodattamalla.
Noin 10 %:nen lopputuoteliuos väkevöidään haihdutinlaitteis-tossa noin 50 %sseksi. Haihdutus suoritetaan sopivimmin moni-vaihehaihduttimessa (3-5 vaihetta).
Prosessi suoritetaan siten integroidusti, että loppuhaihdu-tuksesta tulevat sekundaarilauhteet johdetaan liuotuksen ja lopputuotteen erotuksen yhteydessä saatujen saakkojen pesuun. Pesuissa sakkoihin jääneet aineet, kuten liukeneva natrium-hydroksidi ja ensimmäisessä sakanpoistovaiheessa käsittelemättömien sakkojen pintoihin ja välinesteeseen jääneet nat-riumyhdisteet uutetaan tai pestään rumpusuotimella ja tämä liuos palautetaan liuotusvaiheeseen.

Claims (5)

1. Menetelmä natriumhydroksidin valmistamiseksi, jonka menetelmän mukaan lähtöaineena käytetään natriumsulfidin valmistuksen pohjasakkaa, joka natriumsulfaatin ja/tai natriumkarbonaatin ohella sisältää myös natriumin hapetettavia rikkiyhdisteitä, kuten natriumsulfidia, natriumsulfiit-tia ja natriumtiosulfiittia, - lähtöaine liuotetaan nestefaasiin, hapetetaan ja kaus-tisoidaan, sekä - kaustisoinnista saatava tuote erotetaan reaktioseokses-ta ja haihdutetaan tarvittaessa haluttuun väkevyyteen, tunnettu siitä, että - lähtöaineen hapetus suoritetaan kahdessa vaiheessa, jolloin ensimmäinen vaihe käsittää ilmalla suoritettavan hapetuksen ja toinen vaihe otsonin ja ilman seoksella tai vetyperoksidilla suoritettavan hapetuksen, ja - lopputuotteen haihdutuksesta saatavaa sekundaarilauh-detta käytetään lähtöaineen liuotuksesta ja lopputuotteen erotuksesta mahdollisesti saatavan sakan pesuun, minkä jälkeen se kierrätetään lähtöaineen liuotukseen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että hapetukseen saatettavan lähtöaineliuoksen konsentraatio asetetaan 5-20 paino-%:iin, edullisesti noin 10 paino-%:iin.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäinen hapetus suoritetaan korotetussa paineessa, edullisesti noin 6 bar:n paineessa, ja korkeintaan 120°C:n, edullisesti 80 - 110°C:n lämpötilassa.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hapetuksessa käytetään kinoni-yhdisteitä, kuten naftokinonia, antrakinonia, antronia, fenantreenikinonia tai näiden kinoniyhdisteiden alkyyli-, 9 76850 alkoksi-, hydroksi-, amino-, sulfonihappo- ja karboksyyli-happojohdannaisia, hapetusta kiihdyttävinä ja ohjaavina katalyytteinä.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että lopputuotteena saatava natriumhydroksidi-liuosta, joka sisältää ainakin jonkin verran mainittuja kinoniyhdisteitä, käytetään selluloosakeiton aineosina. 10 76850
FI864083A 1986-10-09 1986-10-09 Foerfarande foer framstaellning av natriumhydroxid. FI76850C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI864083A FI76850C (fi) 1986-10-09 1986-10-09 Foerfarande foer framstaellning av natriumhydroxid.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI864083A FI76850C (fi) 1986-10-09 1986-10-09 Foerfarande foer framstaellning av natriumhydroxid.
FI864083 1986-10-09

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI864083A0 FI864083A0 (fi) 1986-10-09
FI864083A FI864083A (fi) 1988-04-10
FI76850B FI76850B (fi) 1988-08-31
FI76850C true FI76850C (fi) 1988-12-12

Family

ID=8523283

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI864083A FI76850C (fi) 1986-10-09 1986-10-09 Foerfarande foer framstaellning av natriumhydroxid.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI76850C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI76850B (fi) 1988-08-31
FI864083A (fi) 1988-04-10
FI864083A0 (fi) 1986-10-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5792441A (en) Fixed-resin bed technologies for the treatment of the chlorine dioxide generator effluent and feeds stream
FI66443B (fi) Process foer haemmande av bildning av avlagringar vid uppslutning av cellulosa och behandlingsprocesser av cellulosamassa
EP0646094B1 (en) Metathesis of acidic by-product of chlorine dioxide generating process
US5423959A (en) Process and apparatus for the production of sulphuric acid and alkali metal hydroxide
US5366593A (en) Bleaching of lignocellulosic material with in-situ-generated dioxirane
US3833462A (en) Process of removing sodium chloride from kraft pulping process chemical recovery systems
CA1122360A (en) Method at the digestion of cellulose-containing material
FI81128C (fi) Avlaegsnande av krom ur cellvaetska.
FI76850C (fi) Foerfarande foer framstaellning av natriumhydroxid.
FI108550B (fi) Kloridin vähentäminen massanvalmistuskemikaalien talteenottojärjestelmissä
US5593653A (en) Metathesis of acidic by-product of chlorine dioxide generating process
FI58659B (fi) Foerfarande foer regenerering av avlutar fraon en koknings- och regenereringsprocess
CA1058358A (en) Removal of dissolved salts from sulphide liquors
FI69292C (fi) Foerfarande foer framstaellning av klordioxid
CA1326112C (en) Chlorine dioxide oxidation of mill effluent color
US4324665A (en) Process for recovering bromine from waste liquid
EP0532677B1 (en) Process for the production of elementary iodine
US5205995A (en) Metathesis of acidic by-product of chlorine dioxide generating apparatus
SU1109057A3 (ru) Способ получени целлюлозы
SE530461C2 (sv) Förfarande för återvinning av svavel i en process för framställning av kemisk massa, särskilt en sulfatprocess, liksom användningen av återvunna produkter som erhållits med hjälp av förfarandet för att framställa tallolja och magnesiumsulfat med utnyttjande av det återvunna svavlet för processen
FI59274B (fi) Klorfri flerstegsblekning av cellulosa
DUJARI A Study of Modern Methods in Bleaching Processes and Effluent Recovery
SE8903717A0 (sv) Sätt att avlägsna syreförbrukande substans och färg i avloppsvattnet i produktion av cellulosa för pappersframställning
PL196412B1 (pl) Sposób przetwarzania siarczanu sodu na kwas siarkowy i wodorotlenek sodu
EP0588899A1 (en) Process for producing calcium hypochlorite from concentrated hypochlorous acid solutions

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: HAKA OY