FI72626B - Anordning foer kompensering av frekvensvariationer i fm-system. - Google Patents

Anordning foer kompensering av frekvensvariationer i fm-system. Download PDF

Info

Publication number
FI72626B
FI72626B FI811848A FI811848A FI72626B FI 72626 B FI72626 B FI 72626B FI 811848 A FI811848 A FI 811848A FI 811848 A FI811848 A FI 811848A FI 72626 B FI72626 B FI 72626B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
input
control loop
output
loop
low
Prior art date
Application number
FI811848A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI811848L (fi
FI72626C (fi
Inventor
Hans Hjoerring
Original Assignee
Siemens Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Siemens Ag filed Critical Siemens Ag
Publication of FI811848L publication Critical patent/FI811848L/fi
Publication of FI72626B publication Critical patent/FI72626B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI72626C publication Critical patent/FI72626C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L27/00Modulated-carrier systems
    • H04L27/10Frequency-modulated carrier systems, i.e. using frequency-shift keying
    • H04L27/14Demodulator circuits; Receiver circuits
    • H04L27/144Demodulator circuits; Receiver circuits with demodulation using spectral properties of the received signal, e.g. by using frequency selective- or frequency sensitive elements
    • H04L27/148Demodulator circuits; Receiver circuits with demodulation using spectral properties of the received signal, e.g. by using frequency selective- or frequency sensitive elements using filters, including PLL-type filters

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Spectroscopy & Molecular Physics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Stabilization Of Oscillater, Synchronisation, Frequency Synthesizers (AREA)
  • Digital Transmission Methods That Use Modulated Carrier Waves (AREA)
  • Circuits Of Receivers In General (AREA)
  • Transmitters (AREA)
  • Superheterodyne Receivers (AREA)

Description

1 72626
Kytkentä taajuusvaihteluiden kompensoimiseksi FM-järjestelmissä
Keksinnön kohteena on kytkentä taajuusvaihteluiden kompensoimiseksi FM-järjestelmissä, etenkin FSK-modeemeilla tapahtuvassa tietojensiirrossa yksisivukaistakäytössä käyttämällä vaiheensäätösilmukkaa.
Tietojensiirrossa, joka toimii usein FSK- (Frequency-Shift-Keying) -signaaleilla, esiintyy oskillaattoritaa-juuden epävarmuutta demodulaattorissa yksittäisten elementtien ja sivupoikkeutuksen toleranssien johdosta, jotka aiheutuvat vanhenemisesta ja lämpötilan vaihteluista. Mahdollinen apu, joka saadaan käyttämällä erittäin taajuusstabiileja elementtejä, on hyvin kallista. Samalla tavoin myös additiivinen taajuussiirto on huono, ennen kaikkea suurtaajuusoskillaattoreissa radio-lähetinvastaanotinlaitteiden sekoittimissa. Tämä on ongelmallista tietojensiirrossa yksisivukaistamenetel-mässä. Puuttuva kantoaalto on tuotettava jälleen vastaanottimessa. Tällöin voi esiintyä lähetetyn ja vastaanotetun taajuuden välillä 100 Hz:n erotus. Demodulaattori, joka ei voi kompensoida tätä poikkeamaa, aiheuttaa näissä olosuhteissa virheitä.
Säädettäessä stabiili tila ja kompensoitaessa hitaita taajuusliukumavirheitä on tällaisessa järjestelmässä asetettu rajoitukset. Koodi on tasattava tai kuitenkin ainakin määrätty osa siitä on tasattava.
Tämä ei koske yksistään tasattua tietokoodia, jossa on olemassa loogisten lukujen 1 ja 0 vakiosuhde tietovirrassa määrätyn ajan yli, vaan myös kaikkia FM-järjestelmiä, joilla on vakio keskitaajuus aikana τ. Tämä integroin-tiaika on tärkeä parametri tässä järjestelmässä.
2 72626 Tällaista järjestelmää selitetään seuraavassa kuviossa 1 esitetyn FSK-signaalin tasausta varten olevan PLL:n (Phase Locked Loop) avulla:
Vaiheensäätösilmukka muodostuu vaihedetektorista 1, jolle syötetään FSK-signaali ja jännitesäädetyn oskillaattorin 3 (VCO) ulostulosignaali, sekä silmukkasuotimesta 2, tie-tosuotimesta 4 ja tämän jälkeen kytketystä komparaattorista 5 binaaristen signaalien (DATA) tuottamiseksi, jolle syötetään toisesta sisäänmenosta vertailujännitelähteen 6 signaali. Oskillaattori 3 säädetään sisäänmenosignaalin keskitaajuuteen. Silmukan ulostulosta D luovutetaan määrättyä sisäänmenotaajuutta varten tasajännite. Tällä tasajännitteellä sisäänmenotaajuuden ollessa samanlainen oskillaattorin keskitaajuuden kanssa vertailusignaa-lina ulostulo tulee olemaan kääntäen verrannollinen silmukka vahvistukseen K TT nähden, siis ~—. Määrätyllä
PIjJj JVPLL
taajuuserotuksella sisäänmenosignaalin ja oskil laattorin keskitaajuuden välillä voidaan ulostulosta tehdä erityisen kapea silmukkavahvistuksen kasvaessa.
Keksinnön tehtävänä on saada aikaan kytkentä, jonka avulla voidaan kompensoida yksinkertaisella tavalla taa-juusvaihtelut FM-järjestelmissä.
Tämä tehtävä ratkaistaan alussa esitetyn laatuisen kytkennän avulla keksinnön mukaisesti säätösilmukalla, joka muodostuu vahvistukseltaan pienestä, nopeasta detektori-haarasta, joka muodostuu vaihedetektorista, silmukkasuotimesta ja jännitesäädetystä oskillaattorista ja jonka ulostulosignaali syötetään suotimen kautta toisesta sisäänmenostaan vertailujännitelähteeseen liitettyyn komparaattoriin, ja vahvistukseltaan suuresta, hitaasta kompensaatiohaarasta, joka muodostuu differentiaalivahvistimesta, jonka molemmille sisäänmenoille syötetään toisaalta detektorihaaran ulostulosignaali ja toisaalta vertailujännite, jälkeen kytketystä alipäästösuotimesta 3 72626 ja tulkinta- ja pitopiiristä, jonka toinen sisäänmeno on yhdistetty alipäästösuotimen ulostuloon ja toiselle si-säänmenolle syötetään pitosignaali ja jonka ulostulo on johdettu detektorihaarassa olevan summavahvistimen toiseen sisäänmenoon.
Keksinnön edullisia sovellutuksia ja edelleenkehitys-muotoja on esitetty alivaatimuksissa.
Seuraavassa keksintöä selitetään lähemmin piirustuksessa esitettyjen suoritusesimerkkien avulla, jolloin kuviot 2-4 esittävät kolmea erilaista suoritusmuotoa lohkokaa-viokuvana.
Kuviossa 2 on esitetty kytkennän ensimmäinen suoritusmuoto. Säätösilmukka on jaettu kahteen haaraan, nimittäin vahvistukseltaan pieneen, nopeaan haaraan FM-signaalin tasasuuntausta varten ja vahvistukseltaan suureen, hitaaseen haaraan taajuusvirheiden kompensointia ja taajuuden hidasta sivupoikkeutusta varten järjestelmän jossakin osassa. Detektorihaara sisältää vaihede-tektorin 1, alipäästösuotimeksi muodostetun silmukka-suotimen 2 ja jännitesäädetyn oskillaattorin (VCO) 3, jonka signaali ja kytkennän sisäänmenosignaali (FSK-signaali) syötetään vaihedetektorille 1. Ulostulo-puolella on vaihedetektorin 1 jälkeen kytketty alipääs-tösuodin 2 ja summausvahvistin, jossa on kaksi sisään-menoa ja jonka ulostulo on yhdistetty oskillaattoriin 3. Alipäästösuotimen 2 vahvistimen 7 toiseen sisäänmenoon yhdistetystä ulostulosta on johdettu vaiheensäätösilmu-kan PLL ulostulo D, joka on yhdistetty toisaalta alipäästösuotimen 4 kautta komparaattorin 5 toiseen sisäänmenoon ja toisaalta differentiaalivahvistimen 8 toiseen sisäänmenoon. Komparaattorin 5 ja differentiaalivahvistimen 8 toinen sisäänmeno on yhdistetty vertailusignaalin VREF tuottavaan vertailujännitelähteeseen 6. Komparaattorin 5 ulostulosta voidaan ottaa binaariset tiedot (DATA). Differentiaalivahvistin 8 muodostaa kompensoin- 4 72626 tihaaran yhdessä sitä seuraavan tulkinta- ja pitopiirin 10 kanssa, jonka toiseen sisäänmenoon syötetään pitosig-naali ja jonka ulostulo on yhdistetty detektoripiirissä olevan summausvahvistimen 7 toiseen sisäänmenoon. Tulkinta- ja pitopiiriä käytetään toteamaan vertailujänni-tesäädettyyn oskillaattoriin nähden, kun säätösilmukka on kompensoinut taajuusvirheen tai kun säätösilmukka putoaa pois pitoasemasta.
Tulkinta- ja pitopiiri voidaan korvata A/D-D/A (analogia/-digitaali-digitaali/analogia)-muuntajalla, jossa on digi-taalimuisti sivupoikkeutuksen eliminoimiseksi aikaa vastaan. Kompensoinnin tarkkuuden määrää vahvistin ja säätöajan määrää kompensointihaarassa oleva alipäästö-suodin. Stabiliteettikriteerit on otettava huomioon säätösilmukan sovellutuksessa. Tämä ei ole mikään ongelma, kun voidaan olettaa hitaasti toimiva kompensoin-tiverkosto. Integrointisuotimella 9 on oltava tällöin suurempi integrointiaika kuin sisäänmenosignaalin stabiilin keskitaajuuden integrointiaika.
On olemassa kaksi mahdollisuutta kytkennän hyväksikäyttöön. Toisaalta voidaan käyttää jatkuvasti tasattua koodia, jossa esiintyy keskeytymätön tietovirta, jolla on stabiili keskitaajuus. Tässä tapauksessa tulkinta-ja pitopiiri ei toimi. Toinen mahdollisuus on se, että käytetään tasaukseen sisäänmenosignaalin määrättyä taajuutta. Tämä voi olla aloitusmerkki tulkintakentän alussa. Integroinnin aikavakio kompensointisilmukan alipäästösuotimessa voidaan tällöin tehdä paljon nopeammaksi sen jälkeen, kun taajuus on stabiilissa tilassa.
Tätä mahdollisuutta voidaan käyttää sekä jatkuvissa että myös ei-jatkuvissa järjestelmissä, so. sekä keskitaajuu-deltaan stabiilissa keskeytymättömässä tietovirrassa että myös lähetetyn viestin pituuden ollessa rajoitettu, kun siis koodia ei ole tasattu.
5 72626
Kun säätösilmukka ei ole enää lukittuna, tarvitaan lukitus sisäänmenosignaalille. Tämä riippuu silmukkavahvis-tuksesta ja silmukkasuotimista. Ensimmäisen kertaluvun säätösilmukassa, so. ilman silmukkasuotimia, on lukituksen kaistaleveys yhtä suuri kuin silmukkavahvistus. Suuremman kertaluvun säätösilmukassa on silmukkasuotimil-la suuri merkitys. Lukituksen kaistaleveys voi olla äärimmäisen kapea ja säätösilmukkaa ei lukita, paitsi jos sisäänmenotaajuus on ahtaalla kaistalla oskillaattorin keskitaajuuden lähellä. Säätösilmukan ollessa lukittuna pitoalue on yhtä suuri kuin silmukkavahvistus.
Tämän lukitusongelman välttämiseksi voidaan silmukkasuo-timet oikosulkea silmukan ollessa lukitsematta. Lukitus-alue voidaan tehdä tällöin äärimmäisen leveäksi. Heti kun silmukka on lukittu, poistetaan oikosulut hitaasti ja kytkentä toimii tavalla, mikä esitettiin edellä kuvion 2 mukaisen suoritusmuodon yhteydessä. Suoritusmuoto, jossa on silmukkasuotimien oikosulut, on esitetty kuviossa 3, jossa yhdensuuntaisesti detektorihaarassa olevaan alipäästösuotimeen 1 ja kompensointihaarassa olevaan alipäästösuotimeen 9 nähden on kytketty kulloinkin oikosulkutransistori Tl, T2 (FET-transistorit) hitaiksi säätösilmukan pitämiseksi pitoalueella. Muu kytkennän rakenne vastaa kuvion 2 mukaista kytkentää.
Kuviossa 4 on esitetty keksinnön mukaisen kytkennän eräs toinen suoritusmuoto. Tämä on muunnelma, jossa käytetään ensimmäisen kertaluvun ulkoista Phase Locked Loop'ia (PLL), jolla on laaja pidätysalue. Lisäksi järjestetty, sisäänmenopuolella jo olemassa olevan säätösilmukan PLL2 rinnalla oleva PLL1 muodostuu vaihedetektorista 12 ja jännitesäädetystä oskillaattorista 13. PLLl:n ulostulossa Dl olevan alipäästösuotimen 14 kautta tämä on johdettu vaihtokytkimen S3 vaihtokytkentäkoskettimeen, jonka toinen vaihtokytkentäkosketin on yhdistetty tulkinta- ja pito-piirin 10 ulostuloon ja jonka keskikosketin on yhdistetty 6 72626 silmukan PLL2 detektorihaarassa olevan summausvahvistimen 7 toiseen sisäänmenoon. Silmukan PLL1 ulostulosignaali suodatetaan alipäästösuotimessa 14 ja se johtaa toisen silmukan PLL2 lukkiutumiseen. Lukkiutumisen jälkeen ylimääräinen silmukka PLLl katkaistaan ja vahvistukseltaan suuri, hidas kompensointihaara yhdistetään toiseen silmukkaan PLL2, joka toimii nyt edellä jo esitetyllä tavalla. Muu kytkennän rakenne vastaa tällöin kuvion 2 mukaisen kytkennän rakennetta.

Claims (4)

7 72626
1. Kytkentä FM-järjestelmien taajuusvaihteluiden kompensoimiseksi, etenkin tietojensiirrossa FSK-modeemeilla yk-sisivukaistakäytössä käyttämällä vaiheensäätösilmukkaa, jossa on vaihedetektori, suodatin ja jänniteohjattu oskillaattori, tunnettu siitä, että säätösilmukka muodostuu vahvistukseltaan pienestä, nopeasta detektorihaarasta, joka muodostuu vaihedetektorista (1), silmukkasuotimesta (2) ja jännitesäädetystä oskillaattorista (3) ja jonka ulostulosignaali johdetaan suotimen (4) kautta toisesta sisäänmenostaan vertailujännitelähteeseen (6) liitettyyn komparaattoriin (5), ja vahvistukseltaan suuresta, hitaasta kompensointihaarasta, joka muodostuu differentiaalivahvistimesta (8), jonka sisään-menoille syötetään toisaalta detektorihaaran ulostulosignaali ja toisaalta vertailujännite, tätä seuraavasta alipäästösuo-timesta (9) ja tulkinta- ja pitopiiristä (10), jonka toinen sisäänmeno on yhdistetty alipäästösuotimen ulostuloon ja jonka toiselle sisäänmenolle syötetään pitosignaali ja jonka ulostulo on ohjattu detektorihaarassa olevan summausvahvisti-men (7) sisäänmenoon.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kytkentä, tunnet-t u siitä, että detektorihaarassa olevan silmukkasuotimen (2) ja kompensointihaarassa olevan alipäästösuotimen (9) rinnalle on kytketty oikosulkutransistorit (Tl, T2).
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kytkentä, tunnet-t u siitä, että säätösilmukan (PLL2) eteen on kytketty toinen vaiheensäätösilmukka (PLLl), jonka sisäänmeno on kytketty ensimmäisen säätösilmukan sisäänmenon rinnalle ja jonka ulostulo on liitetty vaihtokytkimeen (S3) siten, että se on kytkettävissä tulkinta- ja pitopiirin (10) ulostulon kanssa vaihtoehtoisesti ensimmäisen säätösilmukan detektorihaarassa olevan summavahvistimen (7) toiseen sisäänmenoon. 72626
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen kytkentä, tunnettu siitä, että tulkinta- ja pitopiiri (10) on korvattu analogia/digitaali-digitaali/analogia-muuntajalla, jossa on digitaalimuisti.
FI811848A 1980-06-13 1981-06-12 Anordning foer kompensering av frekvensvariationer i fm-system. FI72626C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3022287 1980-06-13
DE3022287A DE3022287C2 (de) 1980-06-13 1980-06-13 Schaltung zur Kompensation von Frequenzschwankungen in FM-Systemen

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI811848L FI811848L (fi) 1981-12-14
FI72626B true FI72626B (fi) 1987-02-27
FI72626C FI72626C (fi) 1987-06-08

Family

ID=6104590

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI811848A FI72626C (fi) 1980-06-13 1981-06-12 Anordning foer kompensering av frekvensvariationer i fm-system.

Country Status (5)

Country Link
DE (1) DE3022287C2 (fi)
DK (1) DK151995C (fi)
FI (1) FI72626C (fi)
NO (1) NO154029C (fi)
SE (1) SE453239B (fi)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA1175490A (en) * 1982-03-12 1984-10-02 Ralph T. Carsten Frequency shift keying demodulators
DE3324311A1 (de) * 1983-07-06 1985-01-17 Telefunken Fernseh Und Rundfunk Gmbh, 3000 Hannover Decoder fuer ein frequenzgetastetes signal, insbesondere ein fsk-bildschirmtext-signal
AU3290084A (en) * 1983-09-16 1985-03-21 Audicom Corp. Encoding of transmitted program material
US10862720B2 (en) 2018-10-08 2020-12-08 Nxp B.V. Phase locked loop frequency shift keying demodulator using an auxiliary charge pump and a differential slicer

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3860874A (en) * 1973-12-04 1975-01-14 Us Interior Receiver for dfsk signals

Also Published As

Publication number Publication date
NO811963L (no) 1981-12-14
SE453239B (sv) 1988-01-18
SE8103213L (sv) 1981-12-14
DK151995B (da) 1988-01-18
DK257981A (da) 1981-12-14
FI811848L (fi) 1981-12-14
FI72626C (fi) 1987-06-08
NO154029B (no) 1986-03-24
NO154029C (no) 1986-07-02
DE3022287C2 (de) 1982-06-24
DK151995C (da) 1988-08-08
DE3022287A1 (de) 1981-12-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP3173788B2 (ja) デジタル伝送装置および直接変換レシーバ
US6255912B1 (en) Phase lock loop used as up converter and for reducing phase noise of an output signal
JPS623621B2 (fi)
JPS62231548A (ja) 周波数被変調信号用受信機
FI101437B (fi) Jännitesäätöisen oskillaattorin ohjaus
US4670888A (en) Frequency modulated modem transmitter
US6922402B1 (en) Mutual frequency locking across a link
US5793819A (en) Radio communication terminal station
FI72626B (fi) Anordning foer kompensering av frekvensvariationer i fm-system.
CA2118810C (en) Radio having a combined pll and afc loop and method of operating the same
US3480883A (en) Frequency modulated phase-locked oscillator
JPS58170145A (ja) デイジタル伝送におけるクロツク周波数再生中継装置
US5155454A (en) MSK modulator using a VCO to produce MSK signals
EP0497801B1 (en) A phase locked loop for producing a reference carrier for a coherent detector
EP0064728B1 (en) Multiple phase digital modulator
JP3153671B2 (ja) 移動無線機
US6597247B1 (en) Circuit for the frequency multiplication of an angle modulated signal using a PLL and method
JPH06326740A (ja) 移動無線機
JPH05227241A (ja) チャネル周波数の粗同調方法
JPH0430830Y2 (fi)
JP2700972B2 (ja) パイロット信号及びその信号対雑音比検出回路
KR910005529B1 (ko) 이중루프에 의한 발진주파수 추적 발생장치
JPS5811143B2 (ja) 送信周波数制御装置
KR19980015962A (ko) 위상 동기 루프 회로
GB2214742A (en) Noise-controlled frequency-modulation signal detector

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: SIEMENS AKTIENGESELLSCHAFT