ΓβΙ Π1χ kuulutusjulkaisu Λλγλ, JSgiÄ m <11> UTLÄC?GNIN6SSKRIFT6Ui)^^ (15) Pa ter. 1 r,i c· - J v ’ ; o ^ (51) K».ik.3/Int.a3 B 32 B 33/00, B 65 D 81/3*, A 22 C 13/00 SUOMI —Fl N LAND (*) P»unulh«k*mu* — RKwiOiwSknlnt 751959 (22) Hakamltpllvl — AiMeknlnftdag OU.07-75 * ' (23) Alkuplivt—Glltl|h«ud(| OU.07.7 5 (41) Tullut Julkiseksi — Bllvlt offsntllf l6.Oi. 76
Patentti· ja rekisterihallitus .... ........
„ . (44) NlhtSvlk»lp»nen ja kuuL|ulkalsun pvm. —
Patent· och registcrstyrelsen AntÄkan utlagd oeh utl.ikriften publtcend 30.10.8l
^ (32)(33)(31) Pyydetty atuolkaut—Baglrd prlerltat i5.lO.7U
USA(US) 51U731 (71) Union Carbide Corporation, 270 Park Avenue, New York, N.Y. 10017, USA(US) (72) Herman Shin-Gee Chiu, Chicago, Illinois, USA(US) (7^+) Oy Borenius & Co Ab (5*0 Pinnoitettu letkumainen ruokatavaranpäällys - Överdraget slangformigt födoämneshölje
Keksinnön kohteena on parannettu ruokatavaranpäällys, ja erikoisesti kuitumaisella rainalla lujitettua selluloosaa oleva ruokatavaranpäällys, jonka sisäpintaan on saatettu tarttumaan kiinni pinnoite, joka on vesiliukoisen kationisen polyetyleeni-imiinin reaktiotuote. Keksinnön kohteena on myös tällaisten päällysten valmistusmenetelmä.
Putkimaisia ruokatavaranpäällyksiä käytetään laajalti mitä erilaisimpien lihatuotteiden ja muiden ruokatavaralajien käsittelyssä. Nämä putkimaiset päällykset ovat yleensä ohutseinämäisiä eri halkaisijan omaavia letkuja, joita valmistetaan regeneroidusta selluloosasta, selluloosajohdannaisista, kollageenista, jne. Kuitumaisia rainoja voidaan myös upottaa näihin ruokatavaranpäällyksiin, joita tällöin yleensä sanotaan "kuitumaisiksi ruokatavaranpäällyksiksi".
On olemassa suuri määrä erityyppisiä valmistettuja ruokatavara-tuotteita ja vieläkin suurempi määrä tällaisten ruokatavaratuotteiden valmistajia, joilla jokaisella voi olla omat reseptinsä ja käsittelymenetelmänsä eri makujen ja paikallisten laatuvaatimusten täyttämiseksi.
Nämä monenlaiset vaihtelevat reseptit ja käsittelymenetelmät erilaisten ruokatavaratuotteiden käsittelemiseksi pakottavat yleensä käyttämään 2 60523 erityyppisiä päällysteitä eri käyttötarkoituksiin. Niinpä eräissä tapauksissa ruokatavaranpäällyksiltä vaaditaan monenlaisia eri käyttömahdollisuuksia, kun niitä käytetään ensin säiliöinä niihin suljetun ruckatavaratuotteen käsittelyn aikana ja tämän jälkeen käytetään valmiin tuotteen suojapäällyksenä. Lihanjalostusteollisuudessa kuitenkin monentyyppisten käsiteltyjen lihatuotteiden, kuten erilaisten makkaroiden, lihapyöryköiden, kinkun ja senkaltaisten valmistus usein edellyttää päällyksen poistamista käsitellyn ruokatavaratuotteen ympäriltä ennen tämän tuotteen viipaloimista ja lopullista pakkaamista.
Siinä tapauksessa, että päällys poistetaan käsitellyn lihamassan ympäriltä, pyrkii yleensä jonkin verran lihaa tarttumaan päällykseen, ja repeytymään lihatuotteesta, mikä aiheuttaa tämän tuotteen pinnan vahingoittumista samoin kuin tietyn lihamäärän menetystäkin.
Cn monella tavoin yritetty ratkaista tätä ongelmaa, ja eräät esitetyt ehdotukset edustavatkin jonkinlaista edistymistä. Niinpä on tämän alan tekniikasta ennestään tunnettua, että päällyksen irroittumista erilaisista makkara- ja muista lihatuotteista voidaan parantaa sovittamalla määrätyntyyppisiä pinnoitteita letkumaisten ruokatavaranpäällyk-sen sisäseinämään, kuten on esitetty esim. US-patenteissa no 2.901.358 (Underwood ja kumpp.), 3.106.471 (Firth), 3.307.956 (Chiu ja kumpp.), 3.442.633 (Turbak) ja 3.451.827 (Bridgeford). Vaikka esitetyt materiaalit ja menetelmät ovat osoittautuneet hyödyllisiksi useiden tuotteiden yhteydessä, ei ongelmaa silti ole saatu täydellisesti ratkaistuksi, ja voidaan todeta, että erityyppiset liha- ja muut ruokatavaratuotteet yhä pyrkivät tarttumaan kiinni päällykseen, tai voi esiintyä muita haitallisia sivuvaikutuksia, kuten on selitetty esim. US-patenteissa no 3.158.492 (Firth) ja 3.582.364 (Rose ja kumpp.).
Keksinnön mukaan on todettu, että sellaiset letkumaiset ruokatavaran-päällykset, joiden sisäpintaan on saatettu tarttumaan kiinni pinnoite, joka on vesiliukoisen kationisen polyetyleeni-imiinin reaktiotuote, voidaan entistä paremmin kuoria tällaisiin päällyksiin suljetuista ja niissä käsitellyistä emulsiotyyppisistä ja ei-emulsiotyyppisistä ruoka-tavaratuotteista. Keksinnölle on tunnusomaista, että tämä pinnoite on polyetyleeni-imiinin ja seuraavan kaavan mukaisen keteenidimeerin välinen kovetettu reaktiotuote R
c = c = o R’ ® * ' jossa kaavassa R ja R* tarkoittavat vetyä tai 4...26 hiiliatomia sisäl- 3 60523 täviä alkyyli-, aryyli- ja sykloalkyyliryhmiä, jolloin enintään toinen symboleista R ja R' tarkoittaa vetyä, ja että tätä keteenidimeeriä on läsnä päällyksen pinnassa noin 0,31...2,5 mg/100 cm , ja mainittua poly- 2 etyleeni-imiiniä on läsnä vähintään 0,03 mg/100 cm , ]olioin sen ja keteenidimeerin välinen painosuhde on noin 1:1...1:20.
Keksinnön ansiosta saadaan myös tapa valmistaa tällaisia putkimaisia ruokatavaranpäällyksiä, jotka voidaan entistä paremmin kuoria irti, jolloin tälle tavalle on tunnusomaista, että letkumaisen ruokatavaran-päällyksen sisäpintaa pinnoitetaan vesi-pinnoiteseoksella, joka sisältää vesiliukoisen polyetyleeni-imiinin ja edellä mainitun mukaisen keteenidimeerin kovettuvaa seosta, jolloin pinnoiteseosta sovitetaan niin suurin määrin, että päällyksen pinnassa tulee olemaan mainittua keteenidimeeriä n. 0,31...2,5 mg/100 cm^ ja mainittua polyetyleeni-imiiniä vähintään 0,03 mg/100 cm , minkä jälkeen päällyksen pintaan sovitettu pinnoite kovetetaan sopivasti korotetussa lämpötilassa.
Keksinnön mukaisia uusia letkumaisia ruokatavaranpäällyksiä voidaan käyttää mitä erilaisimpien ruokatavaratuotteiden valmistuksessa, esim. lihatuotteiden, kuten kinkun käsittelyssä lievällä emäksisellä kypsytys-aineella ja tämän jälkeen tapahtuvalla keittämisellä vedessä sellaisen tuotteen valmistamiseksi, josta päällys voidaan helposti kuoria pois päällykseen suljetun ruokatavaratuotteen pintaa vahingoittamatta.
Keksinnön mukaisten ruokatavaranpäällysten valmistukseen voidaan sopivasti käyttää jollain tämän alan tekniikasta ennestään tunnetulla tavalla valmistettuja letkumaisia ruokatavaranpäällyksiä ja erikoisesti regeneroitua selluloosaa olevia letkumaisia päällyksiä, mukaanluettuna letkumaiset kuituvahvisteiset päällykset.
Pinnoitteessa käytetyt keteenidimeerit valmistetaan yleensä luonnossa esiintyvistä rasvahapoista. Keteenidimeerejä valmistetaan sopivasti sellaisista keteeneistä, joissa R tarkoittaa ryhmää, jossa on 12...18 hiiliatomia, kuten yksityiskohtaisesti on selitetty US-patentissa 2.762.270. Erikoisesti voidaan käyttää heksadesyyliketeenidimeeriä, heksadesenyyliketeenidimeeriä, oktadesyyliketeenidimeeriä, oktadese-nyyliketeenidimeeriä, sekä rasvoista, öljyistä ja senkaltaisista saatavien keteeniseosten dimeerejä. Sopivista dimeereistä mainittakon myös monoalkyyli- ja monoaryyliketeenit, dialkyyliketeenit, diaryyliketeenit, sykloaikyyliketeenit ja disykloalkyyliketeenit ja muut senkaltaiset, j 1 * ' mukaanluettuna esim. fenyyliketeeni, dioktyyliketeeni, tolyyliketeeni, desyylifenyyliketeeni, sykloheksyyliketeeni ja bentsyyliketeeni.
4 60523
Erikoisen menestyksellisesti voidaan keksinnön mukaisissa päällyksissä käyttää kaupan saatavina keteenidimeereinä toiminimen Hercules, Inc. kauppanimellä "Aquapel" myytyjä alkyyliketeenidimeerejä tai niiden seoksia.
Keksinnön mukaisen pinnoitteen polyetyleeni-imiinikomponenttina on sellainen polymeroituneen etyleenin kationinen polymeraatti, joka on vesiliukoinen, sisältää huomattavat määrät primäärisiä, sekundäärisiä ja tertiäärisiä amiineja, ja jonka molekyylipaino sopivasti on suurempi kuin noin 20 000. Sopivia polyetyleeni-imiinipolymeraatteja on kaupan saatavissa vesiliuoksina, ja niitä myy toiminimi Alcolac Chemical Corp. kauppanimellä "Chemicat’1.
Keksinnön mukaisen ruokatavaranpäällyksen sisäpintaan kiinnitarttuneen pinnoitteen määrä, joka on tarpeen haluttujen irroittumisominaisuuksien saavuttamiseksi, on tärkeä tekijÄ, joka voi vaihdella laajoissa rajoissa. Päällyksen pintaa käsiteltäessä käytetyllä pinnoiteseoksella on tätä seosta käytettävä sellaisin määrin, että päällyksen sisäpintaan levite-
O
tään noin 0,31...2,5 mg/100 cm keteenidimeerikomponenttia ja noin p 0,2...4 mg/100 cm polyetyleeni-imiinipolymeraattikomponenttia. Päällyksen sisäpintaan levitetyn polyetyleeni-imiinikomponentin ja keteeni-dimeerikomponentin painosuhteen on yleensä oltava noin 1:1...1:20, sopivasti noin 1:5.
Keksinnön mukaista tapaa sovellettaessa letkumaisen selluloosaa, kuitu-vahvisteista materiaalia tai muuta materiaalia olevan, edellä selitetyn, päällyksen sisäpintaan levitetään keteenidimeerin ja polyetyleeni-imiinipolymeraattikomponentin seosta, sopivasti vesidispersiona. Pinnoitteen tultua muodostetuksi päällystä yleensä lämmitetään veden poistamiseksi ja reaktiivisten komponenttien ja päällyksen pinnan välisen keskinäisen vaikutuksen nopeuttamiseksi.
Pinnoiteseoksia, jotka soveltuvat letkumaisten päällysten käsittelyyn irroittumisominaisuuksien antamiseksi näille päällysteille ja keksinnön mukaisten päällysten valmistamiseksi, voidaan valmistaa millä tahansa tämän alan tekniikasta ennestään tunnetulla tavalla, mutta sopivasti käytetään pääkomponanttien homogeenisia vesidispersioita. Keteeni-dimeeri- ja polyetyleeni-imiinikomponenttien konsentraatio pinnoite-seoksessa voi vaihdella laajoissa rajoissa, mutta näiden komponenttien suhteelliset määrät ovat tärkeitä. Keteenidimeerikomponentin konsen-traation on yleensä oltava noin 0,3...5 paino-%, kun taas polyetyleeni- 5 60523 imiinikomponentin konsentraatio voi vaihdella painosuhteessa keteeni-diineerikomponenttiin rajoissa noin 1:1...1:20. Pinnoitteen vesiseos sisältää sopivasti noin 0,5...3 paino-% keteenidimeerikomponenttia, ja polyetyleeni-iraiinikomponenttia on oltava seoksessa keteenidimeerin määrään nähden painosuhteessa noin 1:5.
Keksinnön erään suositun suoritusmuodon mukaan valmistetaan keksinnön toteuttamiseksi soveltuvaa pinnoitteen vesiseosta ensin valmistamalla polyetyleeni-imiinipolymeraatin laimeaa neutraloitua liuosta ji keteenidimeerin laimeaa vesidispersiota. Tämän jälkeen neutraloitu polyetylee-ni-imiiniliuos ja keteenidimeeridispersio sekoitetaan pinnoiteseoksen vesidispersion valmistamiseksi. Polyetyleeni-imiinin vesiliuos neutraloidaan pH-arvoon noin 7 jonkin orgaanisen hapon, esim. maitohapon avulla.
Keksinnön mukaisiin pinnoiteseoksiin voidaan sisällyttää erilaisia lisäaineita, edellyttäen kuitenkin, että lisätty aine sopeutuu pinnoite-seokseen, eikä sillä ole haitallista vaikutusta tämän seoksen stabiili-suuteen tai käsiteltävien letkumaisten päällysten ominaisuuksiin. Lisättävien aineiden esimerkkeinä mainittakoon vesiliukoiset kasvikumit, kuten arabikumi ja karajakumi, vesiliukoiset pintakostutusaineet, sellu-loosaeetterit, erilaiset kationiset vesiliukoiset polymeraatit, jne.
On todettu, että emulgoimisaineiden käyttäminen pinnoiteseosten valmistuksessa yleensä on haitallista, joten tällaisten aineiden käyttöä on vältettävä.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan voidaan pinnoitteen vesiseosta levittää letkumaisen päällyksen sisäpintaan soveltamalla tekniikkaa, jossa käytetään tätä vesiseosta olevaa, letkussa etenevää "tulppaa" käsiteltävän letkun sisäpuolella, kuten on selitetty ja kuvattu US-patentissa 3.378.379 (Shiner ja Kumpp.). Lopullinen käsittely, mukaanluettuna päällyksen kuivaus ja hartsien kovetus, voidaan suorittaa tässä US-patentissa 3.378.379 selitetyllä tavalla tai soveltamalla jotain muuta tämän alan tekniikasta ennestään tunnettua menetelmää.
Keksintö selitetään seuraavassa lähemmin eräiden esimerkkien perusteella, jotka eivät tietenkään millään tavoin rajoita keksinnön piiriä. Kaikki osat ja prosenttimäärät tarkoittavat painoa, ellei muuta mainita.
6 60523
Esimerkki 1
Valmistettiin pinnoiteseoksia kahdesta erityyppisestä keteenidimeeristä soveltamalla seuraavia menetelmiä ja käyttämällä komponenttien seuraavia määriä.
Polyetyleeni-imiinipolymeraatin laimeaa liuosta valmistettiin seuraavasti : polyetyleeni-imiiniliuosta (50% kiinteää ainetta) 100 g demineraloitua vettä 1.150 g 1.250 n
Komponentteja sekoitettiin, kunnes ne olivat täydellisesti liuenneet. Liuos neutraloitiin konsentroidulla maitohapolla (85%) pH-arvoon noin 7. Käytetyn polyetyleeni-imiinipolymeraatin molekyylipaino oli noin 30 000, ja tätä tuotetta myy toiminimi Alcolac Chemical Corp. kauppanimellä "Chemicat P-145" 50-prosenttisena vesiliuoksena, jonka viskositeetti 25 °C;ssa on 20 000 sentipoisia, tiheys on 1.074 g/ml ja typpipitoisuus on 16%.
Keteenidimeeridispersioita valmistettiin seuraavasti: A) demineraloitua vettä 2.460 g keteenidimeeriä A 90 g 2.550 g Käytettyä keteenidimeeriä A valmistetaan öljyhaposta, ja sitä myy toiminimi Hercules, Inc. kauppanimellä "Aquapel 421". Tuotetta toimitetaan öljymäisenä nesteenä, jonka sulamispiste on -31 °C ja tiheys on 0.88 g/ ml.
Kcteenidimeerin ja veden seosta homogenoitiin noin puoli tuntia.
B) Demineraloitua vettä 2.460 g keteenidimeeriä B 90 g 2.550 g Käytetty keteenidimeeri B on palmitiini- ja steariinirasvahappoketeenien seoksesta valmistettua alkyyliketeenidimeeriä, jota toiminimi Hercules Inc. myy kauppanimellä "Aquapel 364". Sitä myydään hiutalemaisena tuotteena, jonka massatiheys on 1,22 g/cnr5 ja sulamispiste on 41,3 °C. Tämä keteenidimeeri B sulatettiin noin 65 °C:ssa, ja sulatetun keteeni-dimoerin ja veden seosta homogenoitiin mekaanisesti noin puoli tuntia, 7 60523 minkä jälkeen seos jäähdytettiin huoneenlämpöön.
Pinnoiteseoksia valmistettiin seuraavasti:
Pinnoiteseosta A: 450 g edellä selitetyllä tavalla valmistettua neutra loitua polyetyleeni-imiiniliuosta lisättiin 2550 g:aan keteenidimeerin A emulsiota, minkä jälkeen homogenoitiin mekaanisesti. Dispersiossa oli 3% keteenidimeeriä ja 0,6% polyetyleeni-imiiniä.
Pinnoiteseosta B: 450 g neutraloitua polyetyleeni-imiiniliuosta lisät tiin 2550 g:aan keteenidimeerin B dispersiota, minkä jälkeen homogenoitiin mekaanisesti. Dispersiossa oli 3% keteenidimeeriä ja 0,6% polyetyleeni-imiiniä.
Valmistettiin seuraavat päällysnäytteet käyttämällä edellä selitettyjä pinnoiteseoksia.
Päällysnäyte A: Kokoa 12 olevaa kuituvahvisteista geelipäällystettä käsiteltiin pinnoiteseoksella A soveltamalla US-patentissa 5.378.579 selitettyä "nestetulppatekniikkaa". Pinnoitettu kuituvahvisteinen päällys kuivattiin kuivurilaitteistoa käyttäen 95 °C:ssa. Muodostuneen pinnoitetun päällyksen leveys laakana oli n. 23 cm, mikä on kokoa 12 olevan kuivatun letkumaisen kuituvahvisteisen päällyksen standardimitta. Päällysnäyte B: Kokoa 12 olevaa kuituvahvisteista letkumaista geeli-massasta valmistettua päällystä käsiteltiin pinnoiteseoksella B soveltamalla US-patentissa 3.578.379 selitettyä "nestetulppa"-menetelmää. Pinnoitettu kuituvahvisteinen päällys kuivattiin kuivurilaitteiston avulla 95 °C:ssa.
Päällysnäytteitä A ja B käytettiin sianlihatuotteen käsittelyssä, jossa lihaa käsiteltiin "Curafos"-fosfaattiliuoksella ja tämän jälkeen täytettiin päällykseen. Täytetty päällys sijoitettiin ruostumatonta terästä oleviin muotteihin, jotka oli suunniteltu sellaisiksi, että saadaan syntymään ennalta määrätyn koon ja muodon omaava lopullinen tuote.
Muotit suljettiintämän jälkeen ja upotettiin keittoastioihin, joissa lihatuotetta keitettiin vedessä useita tunteja noin 94 °C:ssa. Lihatuotteen tultua käsitellyksi muotit avattiin ja todettiin, että päällys-näytteet voitiin helposti kuoria käsitellystä lihasta, jota ei ollenkaan tai ei juuri ollenkaan tarttunut kiinni päällykseen, joten lihatuotteen pinta arvosteltiin täysin tyydyttäväksi.
Esimerkki II
β 60523
Valmistettiin seuraavia letkumaisia kuituvahvisteisia päällysteitä. Päällys A: Kokoa 12 olevaa kuituvahvisteista geelipäällystettä käsitel tiin pinnoiteseoksen vesidispersiolla, jossa oli 4,55% keteenidimeeriä ja 0,35% polyetyleeni-imiinipolymeraattia, jolloin sovellettiin esimerkissä I selitettyä menetelmää. Tässä esimerkissä käytetty keteenidimee-ri oli johdettu oleiinihaposta, ja sitä myy toiminimi Hercules Inc. kauppanimellä "Aquapel 421". Tämän esimerkin pinnoiteseoksen valmistamiseksi käytettiin esimerkin I mukaista polyetyleeni-imiinipolymeraattia, ja polyetyleeni-imiiniliuos neutraloitiin pH-arvoon noin 7 konsentroidun maitohapon avulla. Käsitelty päällysnäyte kuivattiin 70...80 °C:ssa.
Päällys B: Kokoa 12 olevaa kuituvahvisteista geelipäällystettä käsiteltiin pinnoiteseoksen vesidispersiossa, jossa oli 4,55% keteenidimeeriä, jolloin sovellettiin esimerkin I raukaista "nestetulppa"-menetelmää. Käytetty keteenidimeeri oli johdettu öljyhaposta, jota myydään kauppanimellä "Aquapel 421". Käsitelty päällys kuivattiin 70...80 °C:ssa.
Päällys G: Vertailun vuoksi valmistettiin letkumainen kuituvahvisteinen päällys soveltamalla US-patentin . 2.901.358 (Underwood ja Kumpp.) mukaista menetelmää. Tämäi päällykseen pinnoitteena käytettiin vesiliukoista, Werner-tyyppistä kompleksia, jossa rasvahappo oli koordinoitu bromin kanssa, ja jota toiminimi E.I. Du Pont de Nemours Inc. myy kauppanimellä "Quilon C·.
Päällysnäytteitä A, B ja C käytettiin sianlihatuotteen käsittelyssä soveltamalla esimerkin I mukaista menetelmää. Lihatuotteen tultua käsitellyksi ja muottien avatuiksi todettiin, että päällysnäyte A voitiin helposti kuoria käsitellystä lihasta, jonka pinta oli tyydyttävä. Päällysnäytteiden B ja C todettiin tarttuneen kiinni käsiteltyyn lihaan, jonka pinnasta ne repivät irti huomattavia lihamääriä, kun ne kuorittiin tästä pinnasta. Kaikkien päällysnäytteissä B ja C käsiteltyjen lihatuotteiden pinnat olivat pahasti vahingoittuneita ja epätyydyttäviä.
Tämän kokeen tulokset osoittavat keksinnön mukaan valmistettujen päällysten kuorimisominaisuuksien huomattavaa paranemista siinä tapauksessa, että näitä päällyksiä käytetään lihatuotteiden sellaisessa käsittelyssä, jossa käsittelyn eräänä vaiheena käytetään lievästi emäksisiä keitto-olosuhteita.
Esimerkki III
9 60523 Tämä esimerkki kuvaa sitä erinomaista korrelaatiota, joka on olemassa toisaalta päällysnäytteiden käsiteltyjen lihatuotteiden yhteydessä havaitun todellisen suorituskyvyn ja kuorittavuuden ja toisaalta niiden vedenhylkimiskokeiden välillä, jotka suoritettiin näillä päällyenäytteiJ-lä sen jälkeen, kun ne upotettiin kiehuvaan veteen ja kiehuviin emäksisiin liuoksiin. Tässä kokeessa sovellettiin Tappi-kokeilumenetelmää RO-212, joka on vuorauskartonkia varten tarkoitettu vedenhylkimiskoe. Kokeiltavan näytteen vedenhylkimiskyky arvostellaan numeroilla 5...0. Seuraavassa luetellut vedenhylkimisarvot määrittävät sen kulkuradan, jonka vesipisara muodostaa valuessaan 45° kulmassa pidettyä näytettä pitkin.
5 - täydellinen poisvaluminen 4i - muutamia pyöreitä pisaroita valuraisradalla 4 - pyöreät pisarat peittävät valumisradan neljännesosan 3| - soikeat pisarat peittävät 3 - puolet radasta kostunut 2 - katkennut märkä rata pisaraa paljon kapeampi 1 - tasainen märkä rata pisaraa hiukan kapeampi O - tasainen märkä rata yhtä leveä kuin pisara
Esimerkin II päällysnäytteiden A, B ja C valmi_s-tuksessa käytettyjen pinnoiteseosten vedenhylkimiskykyä arvosteltiin ennen kuin päällys-näytteet oli upotettu kiehuvaan veteen, vast, sen jälkeen, kun nämä näytteet oli upotettu kiehuvaan veteen 15 minuutiksi, ja muita pinnoitettuja näytteitä upotettiin kiehuvaan Curafos-fosfaattiliuokseen, jonka konsentraatio oli 1% (Curafos on toiminimen Merck & Co kauppanimi (tavaramerkki) lihan kypsytyksessä käytettävää ruokatavaralaatua olevaa poly-fosfaattia varten). Vedenhylkimiskokeiden tulokset on esitetty seuraavassa taulukossa 1.
Taulukko 1 Veden hylkimiskyky Päällysnäyte Pinnoite Alku- Kiehuva Curafos- _ peräinen vesi_fosfaatit A Keteenidimeeri PEI1 5 3 2...3 B Keteenidimeeri 5 00 C Rasvahappo-kromikompleksi 5 4 0... 1 PEI - polyetyleeni-imiini-polymeraatti 10 60523
Suurempi vedenhylkimiskyky, jonka päällysnäytteen A todettiin omaavan sen jälkeen, kun se oli upotettu kiehuvaan Curafos-fosfaattiliuokseen, korreloi hyvin niiden parantuneiden kuorittavuusominaisuuksien kanssa, jotka päällysnäytteen A kohdalla todettiin, kuten esimerkissä II on selitetty.
Seuraavassa taulukossa 2 on esitetty esimerkin I mukaisten päällysnäyt-teiden A ja B veden hylkimiskokeiden tulokset. Molemmilla näillä pinnoitetuilla päällysnäytteillä oli erinomaiset kuorittavuusominaisuudet niitä lihatuotteesta kuorittaessa, kuten esimerkissä I on selitetty.
Taulukko 2
Veden hylkimiskyky Alku- 5 min. 1c/o kiehuva Päällysnäyte Pinnoite peräinen Curafos-liuos _ (fosfaattiliuos)_ A Keteenidimeeri A/PEI 5 3i...4 B Keteenidimeeri B/PEI 5 3^...4
Esimerkki IV
Toisissa koesarjoissa pinnoitettiin erilaisten päällysten sisäpinta soveltamalla esimerkin I mukaista nestetulppamenetelmää.
Päällysnäyte A: Pinnoitettiin "Aquapel 364"-nimisellä keteenidimeerin 1-prosenttisella vesidispersiolla. Päällyksen sisäpintaan sovitettiin noin 0,77 mg/100 cm keteenidimeeriä.
Päällysnäyte B: Päällystettiin "Aquapel 421"-nimisen keteenidimeerin 1-prosenttisella vesidispersiolla. Päällyksen sisäpintaan sovitettiin
O
pinnoite, jossa oli noin 0,77 mg/100 cm keteenidimeeriä.
Päällysnäyte C: Pinnoitettiin vesidispersiolla, jossa oli 1% "Aquapel 364"-nimistä keteenidimeeriä ja 0,2% esimerkin I mukaista polyetyleeni-imiinipolymeraattia. Pinnoiteseos valmistettiin esimerkissä I selitettyä menetelmää soveltaen. Päällyksen sisäpintaan sovitettiin pinnoite, jossa oli noin 0,77 mg/100 cm keteenidimeeriä ja noin 0,17 mg/100 cm polyetyleeni-imiiniä.
Päällysnäyte D: Pinnoitettiin vesidispersiolla, jossa oli 1% "Aquapel 421"-nimistä keteenidimeeriä ja 0,2% esimerkin I mukaista polyetyleeni-imiinipolymeraattia. Pinnoiteseos valmistettiin soveltamalla esimerkis- „ 60523 sä I selitettyä menetelmää. Päällyksen sisäpintaan sovitettiin pinnoite, o o jossa oli noin 0,77 mg/100 cm keteenidimeeriä ja noin 0,17 mg/100 cm polyetyleeni-imiiniä.
Päällysnäyte E: Pinnoitettiin vesiemulsiolla, jossa oli 2.7% "Aquapel-360XC"-nimistä keteenidimeeriä ja 0,4% esimerkin I mukaista polyetyleeni-imiinipolymeraattia. "Aquapel 360X0” on toiminimen Hercules Inc. toimittama "Aquapel 364"-nimisen keteenidimeeriä eräs emulgoitu muoto.
"Aquapel 360XC" sisältää 6% keteenidimeeriä vesiemulsiona kationisen tärkkelysjohdannaisen kanssa, ja emulsion koko kiinteäainepitoisuus on 7%. Tässä selitetyn näytteen yhteydessä käytetty pinnoiteseos valmistettiin laimentamalla "Aquapel 360XC"-emulsiota vedellä 2,7% kiintes-- ainepitoisuuteen, ja lisäämällä sitten 0,4% esimerkin I mukaista neutraloitua polyetyleeni-imiinipolymeraattia. Päällyksen sisäpintaan sovi- tettiin pinnoite, jossa oli noin 13,5 mg/100 cm keteenidimeeriä ja 2 noin 0,34 mg/100 cm polyetyleeni-imiiniä.
Tämän esimerkin mukaisilla päällysnäytteillä suoritettiin vedenhylkimis-kokeita, joiden tulokset on yhteenvetona esitetty seuraavassa taulukossa 3.
Taulukko 3
Veden hylkimiskyky Alku- 5 min. 1% kiehuva Päällysnäyte__peräinen Curafos-fosfaattiliuos A 5 0 3 5 0 C 5 4i D 5 4* E 5 0 Päällysnäytteillä C ja D oli huomattavasti parantuneet vedenhylkimis-ominaisuudet, verrattuina päällysnäytteisiin A ja B, mikä osoittaa kek-sinnönmukaisen pinnoitteen erinomaista kestävyyttä sellaisissa olosuhteissa, joita voi esiintyä määrätyntyyppisten lihatuotteiden käsittelyn aikana. Päällysnäytteen E yhteydessä esitetyt tulokset osoittavat emulgoimisaineen haitallisen vaikutuksen.