FI113321B - Informaation välitys vastaanottajalaitteistoon - Google Patents

Informaation välitys vastaanottajalaitteistoon Download PDF

Info

Publication number
FI113321B
FI113321B FI20001325A FI20001325A FI113321B FI 113321 B FI113321 B FI 113321B FI 20001325 A FI20001325 A FI 20001325A FI 20001325 A FI20001325 A FI 20001325A FI 113321 B FI113321 B FI 113321B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
wireless communication
service
stb
receiver apparatus
communication means
Prior art date
Application number
FI20001325A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20001325A (fi
FI20001325A0 (fi
Inventor
Petri Pohjanen
Arto Matilainen
Toni Komu
Original Assignee
Teliasonera Finland Oyj
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FI20000921A external-priority patent/FI113314B/fi
Application filed by Teliasonera Finland Oyj filed Critical Teliasonera Finland Oyj
Priority to FI20001325A priority Critical patent/FI113321B/fi
Publication of FI20001325A0 publication Critical patent/FI20001325A0/fi
Publication of FI20001325A publication Critical patent/FI20001325A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI113321B publication Critical patent/FI113321B/fi

Links

Description

113321
INFORMAATION VÄLITYS VASTAANOTTAJALAITTEISTOON KEKSINNÖN ALA
Esillä oleva keksintö liittyy tietoliikennejärjestelmiin. Erityisesti keksinnön kohteena on mene-5 telmä ja järjestelmä media- tai ohjausinformaation välittämiseksi vastaanottajalaitteistoon.
KEKSINNÖN TAUSTA
Normaalisti eri tyyppisen median kuuntelemi-10 seksi ja seuraamiseksi kuuntelijalla on valittavinaan ainoastaan sillä hetkellä käytettävissä oleva me-diatarjonta. Tällä tarkoitetaan sitä, että esimerkiksi kuunnellakseen tietyn tyyppistä musiikkia kuuntelijan täytyy toistaa se joko haluamaltaan CD-levyltä (CD, 15 Compact Disc) tai sellaiselta radiokanavalta, jonka tarjonta sillä hetkellä vastaan kuuntelijan mieltymyksiä. Vastaavasti halutessaan toistaa tiettyä musiikkia eri ympäristössä kuuntelijalla täytyy yleensä olla kyseinen toistettava musiikkikappale mukanaan toistoon 20 sopivassa muodossa, kuten CD-levyllä. Näin kotona kuunneltava CD-levy täytyy ottaa mukaan haluttuun ym- ► · · · .·. : päristöön, mikäli toistoa halutaan jatkaa myös tässä ympäristössä.
* *
Tunnettuna ratkaisuna tietyn äänitteen tai 25 musiikkilajin käytölle missä tahansa ympäristössä on ···’ ollut kyseisen äänitteen mukaan ottaminen tai kopioi- minen kohteena olevan ympäristön mediavälineistöön. Halutun musiikin kuuntelemiseen voidaan tietyin rajoi-tuksin käyttää DAB-järjestelmää (DAB, Digital Audio *“*: 30 Broadcasting). Järjestelmän avulla on mahdollista saa- da kuunneltavaksi lähes mikä tahansa äänite radiokana- • · » vavalikoiman kautta. Tämän järjestelmän puutteena on se, että tarkoitukseen sopivan laitteiston hankkiminen ·,’·; aiheuttaa kuluttajalle kustannuksia ja että järjestel- : 35 mässä käytetty äänen koodausmenetelmä on kehitetty ja 2 113321 määritelty 1980-luvulla ollen näin vanha nykytasoisen musiikkiäänitteen välittämiseen.
Staattista informaatiota, kuten Internetsivuja on mahdollista seurata tietokoneilta ja esimer-5 kiksi pieniltä PDA-laitteilta (PDA, Personal Digital Assistant). Ongelmana on kuitenkin se, että tämän tyyppisen informaation seuraamiseen käyttäjän on ostettava tietokone tai edellä mainitun kaltainen pieni PDA-laite.
10 Erilaisten laitteiden ohjausjärjestelmä ja käyttäjälle välittyvä käyttöliittymä ohjauksen suorittamiselle on usein monimutkainen. Laitteen ohjausta varten laitteeseen on toteutettu mahdollisimman käyttäjäystävällinen käyttöliittymä. Toimintojen vaatima 15 älykkyys on sijoitettu ohjauslaitteeseen siten, että se muodostaa riittävän kokonaisuuden toiminnallisuuden ohjaamiseksi. Tällaisessa järjestelmässä on kuitenkin puutteena se, että tarkoitukseen sopivan laitteiston valmistaminen ja hankkiminen aiheuttaa palvelun tuot-20 tajalle suuria kustannuseriä ja että järjestelmässä käytetyn tekniikan ylläpitämiseen vaaditaan paljon .·. työtä. Laite on voitu lisäksi kytkeä tietoliikenne- > » · · : verkkoon kaapeleitse kiinteällä yhteydellä. Tällainen • · menettelytapa on suhteellisen kallis ja joustamaton ' 25 eikä näin ollen tarjoa suuria etuja. Tietoliikenneyh- ä » * · · teys voidaan toteuttaa myös radioteitse, mutta tämä tekee yhteydestä kalliin ja vaadittavasta laitteistos-ta arvokkaan.
3 0 KEKSINNÖN TARKOITUS
Keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä » . mainitut epäkohdat tai ainakin merkittävästi lieventää ,**·, niitä. Erityisesti keksinnön tarkoituksena on tuoda * · ’·’ esiin uudentyyppinen menetelmä ja järjestelmä, jonka ·’. : 35 avulla tietoliikenneverkkoon liitetyn langattoman ·*,.,·* viestintävälineen avulla haluttuun laitteeseen voidaan välittää media- tai ohjausinformaatiota.
3 113321
KEKSINNÖN YHTEENVETO
Esillä oleva keksintö koskee media- ja ohjausinformaation välitystä vastaanottajalaitteeseen. Me-5 dia- ja ohjausinformaatio välitetään vastaanottaja-laitteeseen tietoliikenneverkosta langattoman viestintävälineen kautta. Vastaanottajalaitteistosta itsestään ei välttämättä ole suoraa yhteyttä tietoliikenneverkkoon tätä informaationsiirtoa varten.
10 Keksinnön kohteena on menetelmä langattoman viestintävälineen käyttämiseksi media- tai ohjausinformaation siirtämiseen tietoliikenneverkosta vastaanottaj alaitteeseen. Menetelmässä välitetään informaatiota langattoman viestintävälineen ja vastaanottaja-15 laitteiston välillä. Tällä informaationvaihdolla tarkoitetaan esimerkiksi Bluetooth-yhteyden yli tapahtuvaa kommunikointia. Langaton viestintäväline on edullisesti matkaviestin, mutta se voi olla myös esimerkiksi PDA-laite (PDA, Personal Digital Assistant) tai 20 mikä tahansa muu langaton päätelaite.
Keksinnön mukaisesti lähetetään langattomalle : viestintävälineelle vastaanottajalaitteistoon ja/tai • · \’-j haluttuun palveluun tai tuotteeseen liittyvää tietoa.
Vastaanottaj alaitteistoon liittyvää tietoa on esimer-:··· 25 kiksi vastaanottaj alaitteiston tunnistetieto. Palve- "·. luun tai tuotteeseen liittyvää tietoa on esimerkiksi ··, langattomalle päätelaitteelle vastaanottaj alaitteis tosta tai tietoliikenneverkkoon liittyneenä olevasta ,,, palvelujärjestelmästä lähetettävä valikko, josta ha- ;;·* 3 0 luttu palvelu tai tuote voidaan valita. Palveluun tai tuotteeseen liittyvää tietoa voi olla myös tiettyyn : vastaanottaj alaitteeseen liittyvä käyttöliittymä.
Edelleen lähetetään palvelupyyntö palvelujär-,· # jestelmään, kun langattomalla viestintävälineellä on * · i ’· V 35 valittu haluttu palvelu tai tuote. Osana palvelupyyn- • I » ’...· töä voi olla vastaanottaj alaitteistoon liittyvä tun nistetieto. Tunnistetiedon avulla voidaan mahdollistaa 4 113321 esimerkiksi se, että media- tai ohjausinformaatio toimitetaan ainoastaan tiettyyn, tunnistettuun vastaanot-tajalaitteistoon. Vastaanottajalaitteiston yksikäsitteinen tunnistetieto voidaan salata ja/tai allekir-5 joittaa ennen tunnistetiedon välittämistä palvelujärjestelmään. Tunnistetieto on salattu esimerkiksi palvelujärjestelmän julkisella salausavaimella ja allekirjoitettu vastaanottajalaitteiston salaisella alle-kirj oitusavaimella.
10 Palvelupyyntö voidaan lähettää palvelujärjes telmään suoraan langattomalta päätelaitteelta. Toinen vaihtoehto on, että langaton päätelaite lähettää palvelupyynnön ensin vastaanottajalaitteistolle, joka voi lisätä palvelupyyntöön lisäinformaatiota. Tämän jäl-15 keen palvelupyyntö toimitetaan langattoman viestintävälineen kautta palvelujärjestelmään.
Palvelujärjestelmä käsittelee tehdyn palvelupyynnön ja toimittaa palvelupyynnön mukaisen media-tai ohjausinformaation langattomalle viestintäväli-20 neelle. Palvelupyynnön toteuttaminen voi vaatia sitä, että palvelupyynnön tekijä täytyy autentikoida. Myös vastaanottajalaitteisto voidaan tarvittaessa autenti- I · · ,·, : koida. Tällä mahdollistetaan esimerkiksi se, että tie- t · tyntyyppistä informaatiota voidaan välittää ainoastaan < ♦ 25 tiettyyn vastaanottajalaitteistoon. Jos käyttäjän pyy- ' » * * · tämä palvelu on lisäksi maksullinen, palvelupyynnön ·..* tekijää veloitetaan pyydetystä palvelusta. Langatto- ...·* maila viestintävälineellä vastaanotettu media- tai oh jausinformaatio siirretään edelleen vastaanottajalait-30 teistoon. Vastaanottajalaitteistoon siirretty tieto > » · voi olla salattu ja/tai allekirjoitettu. Tällaista me- > « · ·, nettelytapaa voidaan noudattaa esimerkiksi silloin, kun halutaan, että vain tietty vastaanottajalaitteisto ’···* pystyy muuttamaan salatun informaation selväkielisek- 35 si. Jos kyseessä oli mediainformaatiota, se voidaan nyt esittää vastaanottajalaitteiston avulla. Mediain- < > · formaatiolla tarkoitetaan mitä tahansa informaatiota, 5 113321 joka on toistettavissa vastaanottajalaitteiston avulla. Ohjausinformaation tapauksessa vastaanottajalait-teistoa voidaan nyt ohjata ohjausinformaation esittämällä tavalla. Media- tai ohjausinformaation tulkinta, | 5 töteuttaminen tai esittäminen saattaa edellyttää yhtä tai useampaa erillistä sovellusta. Tällainen sovellus voidaan toimittaa vastaanottajalaitteeseen langattoman viestintävälineen kautta esimerkiksi samassa yhteydessä media- tai ohjausinformaation kanssa. Lisäksi lan-10 gattomalle viestintävälineelle voidaan toimittaa so vellus, joka ohjaa tiedonsiirtoa palvelujärjestelmästä vastaanottajalaitteistoon.
Eräässä keksinnön sovelluksessa langattoman viestintävälineen toiminnot on integroitu osaksi vas-15 taanottajalaitteistoa.
Keksinnön kohteena on myös järjestelmä langattoman viestintävälineen käyttämiseksi media- tai ohjausinformaation siirtämiseen tietoliikenneverkosta tietoliikennejärjestelmässä, joka käsittää tietolii-20 kenneverkon, langattoman viestintävälineen, joka on yhdistetty tietoliikenneverkkoon, palvelujärjestelmän, joka on yhdistetty tietoliikenneverkkoon, vastaanotta-: ; jalaitteiston ja tietoliikenneyhteyden, joka on jär- '·· jestetty langattoman viestintävälineen ja vastaanotta- 25 jalaitteiston välille. Keksinnön mukainen järjestelmä • käsittää ensimmäisen lähetysyksikön vastaanottajalait teistoon ja/tai haluttuun palveluun tai tuotteeseen liittyvän tiedon lähettämiseksi langattomalle viestintävälineelle, toisen lähetysyksikön palvelupyynnön lä- . 30 hettämiseksi palvelujärjestelmälle, kun langattomalla > viestintävälineellä on valittu haluttu palvelu tai tuote, toimitusyksikön palvelunpyynnön mukaisen media-*· tai ohjausinformaation toimittamiseksi langattomalle viestintävälineelle ja siirtoyksikön langattomalla 35 viestintävälineellä vastaanotetun informaation siirtä- 4 * V miseksi vastaanottajalaitteistoon tietoliikenneyhteyt- tä pitkin.
6 113321
Eräässä keksinnön sovelluksessa järjestelmä käsittää esitysvälineet langattomalta viestintävälineeltä vastaanotetun informaation esittämiseksi vas-taanottajalaitteistolla.
5 Eräässä keksinnön sovelluksessa järjestelmä käsittää ohjausvälineet vastaanottajalaitteiston ohjaamiseksi langattomalta viestintävälineeltä vastaanotetun ohjausinformaation mukaisesti.
Eräässä keksinnön sovelluksessa järjestelmä 10 käsittää toimitusvälineet tiettyyn vastaanottajalait- teistoon liittyvän käyttöliittymän toimittamiseksi langattomalle viestintävälineelle.
Eräässä keksinnön sovelluksessa järjestelmä käsittää salaus- ja/tai allekirjoitusyksikön vastaan-15 ottajalaitteistolta välitetyn tai vastaanottajalait-teistolle toimitetun informaation salaamiseksi ja/tai allekirjoittamiseksi.
Eräässä keksinnön sovelluksessa järjestelmä käsittää autentikointiyksikön palvelupyynnön tekijän 20 ja/tai vastaanottajalaitteiston autentikoimiseksi ja maksunosoitusyksikön palvelupyynnön tekijän veloittamiseksi pyydetystä palvelusta.
. : Eräässä keksinnön sovelluksessa palvelujär- • .'· jestelmä käsittää lähetysvälineet varsinaisen media- • · 4 • 25 tai ohjausinformaation tulkitsemiseen tarvittavan so- •; * · velluksen lähettämiseksi langattoman viestintävälineen j‘”. kautta vastaanottajalaitteistoon ja vastaanottajalait- .··. teisto käsittää vastaanottovälineet varsinaisen media- tai ohjausinformaation tulkitsemiseen tarvittavan so-.. . 30 velluksen vastaanottamiseksi.
• * 4
Eräässä keksinnön sovelluksessa palvelujär- • · ’*;>* jestelmä käsittää lähetysvälineet sovelluksen lähettä- '*.··* miseksi langattomalle viestintävälineelle, jolla so- velluksella ohjataan tiedonsiirtoa palvelujärjestel-35 mästä vastaanottajalaitteistoon.
Eräässä keksinnön sovelluksessa langaton ’·' · viestintäväline on matkaviestin.
7 113321
Eräässä keksinnön sovelluksessa langaton j viestintäväline on PDA-laite.
Eräässä keksinnön sovelluksessa tietoliikenneyhteys on langaton tai langallinen yhteys.
5 Eräässä keksinnön sovelluksessa tietoliiken neyhteys on langaton Bluetooth-yhteys.
Eräässä keksinnön sovelluksessa tietoliikenneverkko on matkaviestinverkko ja/tai Internet-verkko.
Esillä oleva keksintö mahdollistaa langatto-10 man ajasta ja paikasta riippumattoman palvelun tai tuotteen oston. Edelleen keksintö mahdollistaa langattoman ajasta ja paikasta riippumattoman toisto- ja tallennusmahdollisuuden mille tahansa Internetistä, matkaviestinverkosta tai jostain muusta tietoliikenne-15 verkosta saatavissa olevalle staattiselle tai dynaamiselle mediainformaatiolle.
KUVALUETTELO
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityis-20 kohtaisesti sovellusesimerkkien avulla, jossa kuva 1 esittää keksinnön mukaisen menetelmän : ,·. toimintaa, ‘! kuva 2a esittää erästä edullista keksinnön t V t ,; ,* mukaista järjestelmää, * ·’ 25 kuva 2b esittää erästä edullista keksinnön mukaista järjestelmää, kuva 3a esittää erästä keksinnön mukaista so-: vellusta signaalivuokaavioesimerkin avulla, ja kuva 3b esittää erästä keksinnön mukaista so-30 vellusta signaalivuokaavioesimerkin avulla.
' I
KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN SELOSTUS
< i · t . Kuvassa 1 esitetään keksinnön mukaisen mene telmän toimintaa. Kuvan 1 mukaisessa menetelmässä lan-35 gattoman viestintävälineen ja vastaanottajalaitteiston ··· välillä on langaton tai langallinen tietoliikenneyhte- 8 113321 ys. Langaton viestintäväline ja palvelujärjestelmä on yhdistetty tietoliikenneverkkoon.
Lohkon 1 mukaisesti lähetetään langattomalle viestintävälineelle vastaanottajalaitteistoon ja/tai 5 haluttuun palveluun tai tuotteeseen liittyvää tietoa. Kun haluttu palvelu tai tuote on valittu langattomalla viestintävälineellä, palvelujärjestelmälle lähetetään palvelupyyntö, lohko 2. Palvelupyynnön toteuttaminen saattaa edellyttää palvelupyynnön tekijän ja/tai vas-10 taanottajalaitteiston autentikointia. Lisäksi palvelupyynnön tekijää veloitetaan halutusta palvelusta tai tuotteesta, jos palvelu tai tuote on maksullinen. Lohkon 3 mukaisesti toimitetaan palvelupyynnön mukainen media- tai ohjausinformaatio palvelujärjestelmästä 15 langattomalle viestintävälineelle. Vastaanotettu media- tai ohjausinformaatio siirretään edelleen vastaanottajalaitteistoon, lohko 4.
Jos langattomalta viestintävälineeltä vastaanotettu informaatio on mediainformaatiota, se esi-20 tetään vastaanottajalaitteistolla, lohko 5. Mediain-formaatiolla tarkoitetaan mitä tahansa informaatiota, joka on toistettavissa vastaanottajalaitteiston avul- •y · la. Jos informaatio on ohjausinformaatiota, vastaanot- • · · '· tajalaitteistoa ohjataan ohjausinformaation edellyttä- : V 25 mällä tavalla, lohko 6. Media- tai ohjausinformaation tulkinta, toteuttaminen tai esittäminen saattaa edel-lyttää yhtä tai useampaa erillistä sovellusta. Tällai-nen sovellus voidaan toimittaa vastaanottajalaittee- • * * seen langattoman viestintävälineen kautta esimerkiksi 30 samassa yhteydessä media- tai ohjausinformaatiota kanssa. Edelleen langattomalle viestintävälineelle voidaan lähettää sovellus, jonka avulla ohjataan tie-donsiirtoa palvelujärjestelmästä vastaanottajalait-; teistoon.
‘ . 3 5 Kuvassa 2a esitetään eräs edullinen keksinnön mukainen järjestelmä. Kuvan 2a mukainen järjestelmä käsittää langattoman viestintävälineen MS. Tässä esi- I 113321 i j i merkissä langaton viestintäväline on matkaviestin, mutta se olla myös mikä tahansa muu langaton päätelaite, esimerkiksi PDA-laite. Matkaviestin MS on yhteydessä vastaanottaaalaitteistoon STB tietoliikenneyh-5 teyden CONN välityksellä. Tietoliikenneyhteys CONN on edullisesti langaton yhteys, esimerkiksi Bluetooth-yhteys, mutta se voi olla myöskin langallinen yhteys. Vastaanottajalaitteistolla STB tarkoitetaan mitä tahansa laitetta tai useamman laitteen yhdistelmää, joka 10 pystyy toistamaan esimerkiksi kuvaa, ääntä tai jotain teksti- tai grafiikkamuotoista informaatiota tai näiden yhdistelmiä. Tässä esimerkissä vastaanottajalait-teisto STB käsittää Set-Top-Box -laiteen BOX, johon on liitetty televisiovastaanotin DU.
15 Ohjauslaite BOX käsittää ensimmäisen lähe- tysyksikön SU1 vastaanottajalaitteistoon STB ja/tai haluttuun palveluun tai tuotteeseen liittyvän tiedon lähettämiseksi matkaviestimelle MS, toisen lähetysyk-sikön SU2 palvelupyynnön lähettämiseksi palvelujärjes-20 telmälle SERV, vastaanottovälineet REU varsinaisen me-diainformaation tulkitsemiseen tarvittavan sovelluksen vastaanottamiseksi ja salaus- ja/tai allekirjoitusyk- i !·: : sikön SEC vastaanottajalaitteistolta STB välitetyn tai I . . : ·.·; vastaanottajalaitteistolle STB toimitetun informaation • 25 salaamiseksi ja/tai allekirjoittamiseksi. Ensimmäinen lähetysyksikkö SU1 ja toinen lähetysyksikkö SU2 eivät välttämättä viittaa kahteen erilliseen yksikköön, vaan .···. niillä voidaan tarkoittaa yhtä ja samaa lähetysyksik- köä. Ensimmäinen lähetysyksikkö SU1, toinen lähetysyk-30 sikkö SU2, vastaanottovälineet REU ja salaus- ja/tai allekirjoitusyksikkö SEC on toteutettu edullisesti ·;* laite- tai ohjelmistokomponentein, eikä niitä kuvata : tässä tarkemmin.
Matkaviestin MS on yhdistetty tietoliikenne-. 35 verkkoon PLMN, johon on lisäksi yhdistetty palvelujär- '* '· jestelmä SERV. Matkaviestin MS käsittää lisäksi siir- '···* toyksikön TRU, jolla ohjataan tiedonsiirtoa palvelu- 10 113321 järjestelmästä SERV vastaanottajalaitteistoon STB. Siirtoyksikkö TRU on toteutettu edullisesti laite- tai ohjelmistokomponentein, eikä sitä kuvata tässä tarkemmin.
! 5 Tietoliikenneverkolla PLMN tarkoitetaan mitä | tahansa tietoliikenneverkkoa, joka pystyy välittämään | keksinnön mukaista informaatiota. Tietoliikenneverkko PLMN on esimerkiksi matkaviestinverkko tai Internet-verkko. Palvelujärjestelmällä SERV tarkoitetaan yhdes-10 tä tai useammasta komponentista tai palvelimesta muodostuvaa kokonaisuutta, joka pystyy toteuttamaan keksinnön vaatimat toiminnot. Tässä esimerkissä palvelujärjestelmä SERV koostuu ohjauspalvelimesta MP, ohja-uspalvelimeen liitetystä mediatietokannasta DB, maksu-15 palvelimesta PS, luottoyhtiöstä CCS ja sisällöntuottajasta CP.
Ohjauspalvelun MP käsittää ensimmäisen lähe- ! tysyksikön SU1 vastaanottajalaitteistoon STB ja/tai haluttuun palveluun tai tuotteeseen liittyvän tiedon 20 lähettämiseksi matkaviestimelle MS, lähetysvälineet SU3 varsinaisen mediainformaation tulkitsemiseen tar-
. vittavan sovelluksen lähettämiseksi matkaviestimen MS
·;· j kautta vastaanottajalaitteistoon STB, toimitusyksikön * · * '· "· TU matkaviestimeltä MS saadun palvelupyynnön mukaisen
: *.* 25 mediainformaation toimittamiseksi matkaviestimelle MS
ja salaus- ja/tai allekirjoitusyksikön SEC vastaanot-; tajalaitteistolta STB välitetyn tai vastaanottajalait-
teistolle STB toimitetun informaation salaamiseksi ja/tai allekirjoittamiseksi. Edelleen lähetysvälineil-30 lä SU3 voidaan lähettää matkaviestimelle MS sovellus, !!! joka ohjaa tiedonsiirtoa palvelujärjestelmästä SERV
vastaanottajalaitteistoon STB. Ensimmäinen lähetysyk-sikkö SUl, lähetysvälineet SU3, toimitusyksikkö TU ja : salaus- ja/tai allekirjoitusyksikkö SEC on toteutettu / . 35 edullisesti laite- tai ohjelmistokomponentein, eikä niitä kuvata tässä tarkemmin. Matkaviestimeltä MS saadun palvelupyynnön mukainen informaatio voidaan toi I il 113321 mittaa vastaanottajalaitteistolle STB ohjauspalveli-melta MP tai miltä tahansa muulta palvelimelta, joka voi olla yhteydessä matkaviestimeen MS.
Maksupalvelun PS käsittää autentikointiyksi-5 kön AU palvelupyynnön tekijän ja/tai vastanottajalait-teiston STB autentikoimiseksi ja maksunosoitusyksikön CHU palvelupyynnön tekijän veloittamiseksi pyydetystä palvelusta. Yhteys matkaviestimestä MS maksupalveli-melle PS voidaan järjestää joko suoraan tai ohjauspallo velimen MP kautta. Veloitus voidaan järjestää esimerkiksi siten, että se tapahtuu automaattisesti ilman käyttäjän erityisiä toimia. Ostetusta palvelusta tai tuotteesta hyvitetään sisällöntuottajaa CP ennalta sovitulla määrällä luottoyhtiön CCS kautta.
15 Eräässä kuvan 2a mukaisessa sovelluksessa vastaanottajalaitteistolla STB tarkoitetaan autoradiota, joka tukee Bluetooth-yhteyttä ja muita keksinnön kannalta olennaisia piirteitä. Tässä yhteydessä esitetään kolme tapaa hakea haluttu musiikkikappale autora-20 dioon.
1. Radiossa soi lista-tyyppinen ohjelma. Käyttäjä haluaa ostaa kappaleen, jota juu- • · ri kuuntelee. Hän aktivoi kyseisen musiik- • · kikappaleen haun autoradionsa kovalevylle • ’/· 25 painamalla matkaviestimessä esitettävää '.···: osta-näppäintä.
2. Käyttäjä antaa hakuehdot musiikkikappa-leelle matkaviestimellään ja tekee haun. Jos haluttu kappale löytyy, se voidaan la- 30 data matkaviestimen kautta autoradioon.
;;; 3. Käyttäjä selaa musiikkikappaleisiin liit- ·;·* tyviä listoja artistin nimen tms. mukaan ja valitsee haluamansa kappaleet ja lataa nämä autoradion mahdolliselle kovalevylle. 35 Edellä esitettyä esimerkkiä voidaan yksinker- taistaa siten, että autoradiossa itsessään on valmiu-’···’ det olla yhteydessä tietoliikenneverkkoon, esimerkiksi 12 113321 matkaviestinverkkoon. Tällä tarkoitetaan sitä, että autoradio sisältää HSCSD- (HSCSD, High Speed Circuit Switched Data), GPRS- (GPRS, General Packet Radio Service) tai UMTS-kortin (UMTS, Universal Mobile 5 Telecommunications System). Jos käytettävän tiedonsiirtoyhteyden nopeus on riittävä, ladattavaa musiikkikappaletta voidaan kuunnella reaaliaikaisesti (streaming) ilman, että se ensin kokonaisuudessaan tallennetaan autoradion kovalevylle.
10 Kuvassa 2b esitetään eräs edullinen keksinnön mukainen järjestelmä. Kuvan 2b mukainen järjestelmä käsittää langattoman viestintävälineen MS. Tässä esimerkissä langaton viestintäväline on matkaviestin, mutta se olla myös mikä tahansa muu langaton päätelai-15 te, esimerkiksi PDA-laite. Matkaviestin MS on yhteydessä vastaanottajalaitteistoon STB tietoliikenneyhteyden CONN välityksellä. Tietoliikenneyhteys CONN on edullisesti langaton yhteys, esimerkiksi Bluetooth-yhteys, mutta se voi olla myöskin langallinen yhteys. 20 Vastaanottajalaitteistolla STB tarkoitetaan mitä tahansa laitteistoa, jota halutaan ohjata tietoliikenneverkosta PLMN saatavalla ohjausinformaatiolla. Vas-' taanottajalaitteistolia STB voidaan tarkoittaa yhtä
> I I
/ laitetta tai useamman laitteen muodostamaa kokonai-
·’ 25 suutta. Tässä esimerkissä vastaanottajalaitteisto STB
• '* käsittää ohjauslaitteen BOX, johon on liitetty juoma- automaatti AUT.
Ohjauslaite BOX käsittää ensimmäisen lähe-tysyksikön SU1 vastaanottajalaitteistoon STB ja/tai 3 0 haluttuun palveluun tai tuotteeseen liittyvän tiedon ,··, lähettämiseksi matkaviestimelle MS, toisen lähetysyk- sikön SU2 palvelupyynnön lähettämiseksi palvelujärjes-telmälle SERV, vastaanottovälineet REU varsinaisen ·,,,·* ohjausinformaation tulkitsemiseen tarvittavan sovel- : 35 luksen vastaanottamiseksi, ohjausvälineet CU ohjatta- van laitteen AUT ohjaamiseksi matkaviestimeltä MS vas- » , taanotetun ohjausinformaation mukaisesti ja salaus- 13 113321 ja/tai allekirjoitusyksikön SEC vastaanottajalaitteis-tolta STB välitetyn tax vastaanottajalaitteistolle STB toimitetun informaation salaamiseksi ja/tai allekirjoittamiseksi. Ensimmäinen lähetysyksikkö SU1 ja toi-5 nen lähetysyksikkö SU2 eivät välttämättä viittaa kahteen erilliseen yksikköön, vaan niillä voidaan tarkoittaa yhtä ja samaa lähetysyksikköä. Ensimmäinen lähetysyksikkö SU1, toinen lähetysyksikkö SU2, vastaan-ottovälineet REU, ohjausvälineet CU ja salaus- ja/tai 10 allekirjoitusyksikkö SEC on toteutettu edullisesti laite- tai ohjelmistokomponentein, eikä niitä kuvata tässä tarkemmin.
Matkaviestin MS on yhdistetty tietoliikenneverkkoon PLMN, johon on lisäksi yhdistetty palvelujär-15 jestelmä SERV. Matkaviestin MS käsittää lisäksi siir-toyksikön TRU, jolla ohjataan tiedonsiirtoa palvelujärjestelmästä SERV vastaanottajalaitteistoon STB. Siirtoyksikkö TRU on toteutettu edullisesti laite- tai ohj elmistokomponentein, eikä sitä kuvata tässä tarkem-20 min.
Tietoliikenneverkolla PLMN tarkoitetaan mitä . tahansa tietoliikenneverkkoa, joka pystyy välittämään • · y · keksinnön mukaista informaatiota. Tietoliikenneverkko > « > '·'·* PLMN on esimerkiksi matkaviestinverkko tai Internet- 25 verkko. Palvelujärjestelmällä SERV tarkoitetaan yhdes-tä tai useammasta komponentista tai palvelimesta muo- * * * '1 dostuvaa kokonaisuutta, joka pystyy toteuttamaan kek- sinnön vaatimat toiminnot. Tässä esimerkissä palvelujärjestelmä SERV koostuu ohjauspalvelimesta SC, ohja- ·*·, 30 uspalvelimeen liitetystä palvelutietokannasta DB, mak- » supalvelimesta PS, luottoyhtiöstä CCS ja sisällöntuot-tajasta CP.
Ohjauspalvelun SC käsittää ensimmäisen lähe-tysyksikön SU1 vastaanottajalaitteistoon STB ja/tai t : 3 5 haluttuun palveluun tai tuotteeseen liittyvän tiedon lähettämiseksi matkaviestimelle MS, lähetysvälineet SU3 varsinaisen ohjausinformaation tulkitsemiseen tar- ! 113321 i
S
14 vittavan sovelluksen lähettämiseksi matkaviestimen MS kautta vastaanottajalaitteistoon STB, toimitusyksikön TU matkaviestimeltä MS saadun palvelupyynnön mukaisen ohjausinformaation toimittamiseksi matkaviestimelle 5 MS, toimitusvälineet tiettyyn vastaanottajalaitteistoon STB liittyvän käyttöliittymän toimittamiseksi matkaviestimelle MS ja salaus- ja/tai allekirjoitusyk-sikön SEC vastaanottajalaitteistolta STB välitetyn tai vastaanottajalaitteistolle STB toimitetun informaation 10 salaamiseksi ja/tai allekirjoittamiseksi. Edelleen lä-hetysvälineillä SU3 voidaan lähettää matkaviestimelle MS sovellus, joka ohjaa tiedonsiirtoa palvelujärjestelmästä SERV vastaanottajalaitteistoon STB. Ensimmäinen lähetysyksikkö SUl, lähetysvälineet SU3, toimi-15 tusyksikkö TU, toimitusvälineet TPU ja salaus- ja/tai allekirjoitusyksikkö SEC on toteutettu edullisesti laite- tai ohjelmistokomponentein, eikä niitä kuvata tässä tarkemmin. Matkaviestimeltä MS saadun palvelupyynnön mukainen informaatio voidaan toimittaa vas-20 taanottajalaitteistolle STB ohjauspalvelimelta SC tai miltä tahansa muulta palvelimelta, joka voi olla yh-.·, teydessä matkaviestimeen MS.
!* Maksupalvelin PS käsittää autentikointiyksi- kön AU palvelupyynnön tekijän ja/tai vastaanottaja- • · • ·' 25 laitteiston STB autentikoimiseksi ja maksunosoitusyk- * » * · · ' * sikön CHU palvelupyynnön tekijän veloittamiseksi pyy- detystä palvelusta. Yhteys matkaviestimestä MS maksu- * * · palvelimelle PS voidaan järjestää joko suoraan tai oh-jauspalvelimen SC kautta. Veloitus voidaan järjestää 30 esimerkiksi siten, että se tapahtuu automaattisesti ilman käyttäjän erityisiä toimia. Ostetusta palvelusta ·’ tai tuotteesta hyvitetään sisällöntuottajaa CP ennalta :.· sovitulla määrällä luottoyhtiön CCS kautta.
Kuvassa 3a esitetään eräs edullinen signaali- ; 35 vuokaavioesimerkki esillä olevan keksinnön toiminnas-
* ♦ I
. ·>. ta. Langattomalla viestintävälineellä MS tarkoitetaan
• I
edullisesti matkaviestintä. Lisäksi esimerkki käsittää 15 113321 vastaanottajalaitteiston STB ja palvelujärjestelmän SERV.
Käyttäjä saapuu matkaviestimensä MS kanssa vastaanottajalaitteiston STB läheisyyteen. Sekä matka-5 viestimessä MS että vastaanottajalaitteistossa STB on Bluetooth-siru, joka mahdollistaa lyhyen kantaman tiedonvälityksen näiden kahden laitteen välillä. Matkaviestin MS ja vastaanottajalaitteisto kommunikoivat keskenään Bluetooth-yhteyden yli, nuoli 30. Tapahtu-10 neen kommunikoinnin kautta välitetään palvelujärjestelmälle SERV tietoa siitä, mitä mediatoistolaitteistoja (esim. stereo, televisio, jne) vastanottajalaitteistoon STB on kytkettynä. Käyttäjä ottaa yhteyden tietylle WAP-sivulle (WAP, Wireless Ap-15 plication Protocol). Koska matkaviestimeltä MS välitettiin aiemmin tietoa siitä, mitä mediatoistolaitteistoja vastaanottajalaitteistoon STB on kiinnitetty, käyttäjä näkee suoraan WAP-sivulla olevista mediafor-maateista ne formaatit, joita vastaanottajalaitteiston 20 STB kautta voidaan toistaa. WAP-sivulla voi olla vaihtoehtoina MP3 (MP3, MPEG-1 audio layer-3), MPEG2 (MPEG, Moving Picture Experts Group), WWW (World Wide * · · I Web) ja sähköposti -luokkia. Luokan vieressä oleva t t i / tähti on merkkinä siitä, että vastaanottajalaitteiston *' ·' 25 STB avulla voidaan toistaa tämän luokan informaatiota.
’ ’ Näin matkaviestimelle voidaan lähettää valikko, josta » * · voidaan valita haluttu mediainformaatio, nuoli 31.
Toistopyyntö voidaan lähettää matkaviestimeltä MS suoraan palvelujärjestelmään SERV, jos vastaan-30 ottajalaitteistoon STB liittyvä tunnistetieto välitet-**·, tiin palvelujärjestelmälle jo aiemmassa vaiheessa, ·' nuoli 32a. Näin myöhemmin toimitettava mediainformaa- t | tio pystytään toimittamaan tunnistettavaan vastaanot-.tajalaitteistoon STB, jonka läheisyydessä matkaviestin ,·, ; 35 MS on. Toistopyyntö voidaan vaihtoehtoisesti lähettää ensin vastaanottajalaitteistolle STB, nuoli 32b. Vas- * * taanottajalaitteisto STB lisää toistopyyntöön vastaan- 113321 j 16 j ottajalaitteistoon STB liittyvän tunnistetiedon ja lä hettää toistopyynnön matkaviestimen MS kautta edelleen palvelujärjestelmään SERV. Vastaanottajalaitteistoon STB liittyvä tunnistetieto voidaan tarvittaessa alle-5 kirjoittaa ja salata.
Tunnistetiedolla tarkoitetaan esimerkiksi yksikäsitteistä merkkijonoa, jonka avulla vastaanottaja-laitteisto STB voidaan tunnistaa. Vastaanottajalait-teistolle STB voi olla määriteltynä julkisen avaimen 10 menetelmän mukainen avainpari. Salainen avain on vain itsensä vastaanottajalaitteiston STB tiedossa, kun taas julkinen avain on yleisesti saatavilla. Kun tunnistetieto on loogisesti yhdistetty tiettyyn julkiseen avaimeen, vastaanottajalaitteistolle STB voidaan lä-15 hettää salattuja viestejä. Vastaanottajalaitteiston STB tunnistaminen voidaan järjestää myös siten, että vastaanottajalaitteisto STB generoi salatun avainluvun, jonka avulla palvelujärjestelmä SERV salaa ja/tai allekirjoittaa pyydetyn media- tai ohjausinformaation. 20 Nuolen 33 mukaisesti palvelujärjestelmä SERV toimittaa toistopyynnön mukaisen mediainformaation matkaviestimen MS kautta vastaanottajalaitteistoon STB toistetta- * * · Ί* * vaksi. Palvelujärjestelmä SERV voi lähettää matkavies- » * i * timelle MS lisäksi sovelluksen, jonka avulla matka- ·* 25 viestin MS ohjaa tiedonsiirtoa palvelujärjestelmästä ’ * SERV vastaanottajalaitteistoon STB. Palvelujärjestel- :,lt! mällä SERV tarkoitetaan edullisesti palvelinta, joka ' kykenee toimittamaan matkaviestimen MS pyytämän infor maation. Palvelin voi olla erityinen tiettyä palvelua 30 varten järjestetty palvelin tai mikä tahansa tietolii-
) I I
kenneverkon palvelin, josta voidaan hakea haluttua in-formaatiota (musiikki, WWW-sivut jne.) vastaanottaja- i laitteistoon STB.
Palvelupyyntöön mahdollisesti liittyvä käyt-*, ; 35 täjän tunnistus ja maksutoimenpiteet voidaan tehdä en nen tilauksen suorittamista tai sen jälkeen. Maksutoi-menpiteet suoritetaan palvelujärjestelmältä saatujen 17 113321 ohjeiden mukaisesti, esimerkiksi yhteyden aikana syötettävän pankkikortin numeron avulla. Toimenpiteet voidaan tehdä myös palvelujärjestelmään kuuluvan erillisen verkosta saatavissa olevan mediainformaation 5 hallintaan tai tallennukseen tarkoitetun palvelimen avulla. Tällöin mahdolliset maksamistoimenpiteet voidaan suorittaa kyseiseen palvelimeen tallennettujen käyttäjäkohtaisten tietojen (nimi, puhelinnumero, jne.) avulla automaattisesti käyttäjän autentikoimana. 10 Veloitus voidaan lisäksi järjestää normaalin puhelin-laskutuksen kautta.
Kuvassa 3b esitetään eräs edullinen signaali-vuokaavioesimerkki esillä olevan keksinnön toiminnasta. Langattomalla viestintävälineellä MS tarkoitetaan 15 edullisesti matkaviestintä. Lisäksi esimerkki käsittää vastaanottajalaitteiston STB ja palvelujärjestelmän SERV.
Käyttäjä saapuu matkaviestimensä MS kanssa vastaanottajalaitteiston STB läheisyyteen. Sekä matka-20 viestimessä MS että vastaanottajalaitteistossa STB on Bluetooth-siru, joka mahdollistaa lyhyen kantaman tiedonvälityksen näiden kahden laitteen välillä. Matka-viestin MS ja vastaanottajalaitteisto STB kommunikoi-.·. ; vat keskenään Bluetooth-yhteyden yli, nuoli 34. Vas- 25 taanottajalaitteisto STB hakee automaattisesti Blue-' \ tooth-yhteyden kautta matkaviestimen MS avulla palve lujärjestelmästä SERV valikon, johon se lisää ne me-diatyypit (stereo, televisio jne.), joita voidaan ky-seiseen vastaanottaj alaitteistoon STB kiinnitettyjen 30 laitteiden avulla toistaa, nuoli 35. Nuolen 36 mukai-sesti valikko välitetään matkaviestimeen MS vastaanot- * 4 · tajalaitteistosta STB. Valikosta käyttäjä voi valita halutun mediainformaation, jota voidaan toistaa vas- ;'·* taanottajalaitteiston STB avulla, nuoli 37. Nuolen 38 * 35 mukaisesti palvelujärjestelmä SERV toimittaa toisto-pyynnön mukaisen mediainf ormaation matkaviestimen MS kautta vastaanottaj alaitteistoon STB toistettavaksi.
• * I
18 113321
Mediainformaation haku käynnistyy matkaviestimen MS ohjaamana vastaanottajalaitteistoon STB kommunikointimenetelmässä, jossa vastaanottajalaitteisto STB mahdollistaa ainoastaan välttämättömimmän infor-5 maation (kuten tunnistukseen ja mediatoistomahdolli-suuksiin liittyvän informaation) siirtämiseen.
Edellä kuvan 3a ja 3b mukaisissa esimerkeissä on puhuttu mediainformaation välittämistä vastaanottajalaitteistoon STB. Mediainformaatio voidaan korvata 10 ohjausinformaatiolla. Tällaisessa tapauksessa vastaan-ottajalaitteiston STB avulla ei niinkään toisteta vastaanotettua informaatiota, vaan ohjataan palvelujärjestelmästä SERV saatavalla ohjausinformaatiolla. Tällöin vastaanottajalaitteistoon STB kuuluu esimerkiksi 15 jokin peliautomaatti, juoma-automaatti tai vastaava.
Vastaanottajalaitteistolla STB tarkoitetaan edullisesti järjestelyä, jossa varsinaisen toisto- tai ohjauslaitteen yhteydessä toimii erillinen laitteisto, järjestelmä tai ohjelmisto, joka tarvittaessa muuntaa 20 palvelujärjestelmältä SERV matkaviestimen MS kautta haetun ja vastaanottajalaitteistolle STB välitetyn informaation sellaiseen muotoon, että informaatio on ymmärrettävässä muodossa erilliseen laitteistoon, jär-.* jestelmään tai ohjelmistoon kulloinkin yhdistetylle 25 toisto- tai ohjauslaitteelle.
' *’ Kuvissa 3a ja 3b esitettyjä esimerkkejä voi daan vielä yksinkertaistaa siten, että kun matkavies-'...· timellä MS on saatu yhteys lähistöllä olevaan vastaan-
,,,·’ ottajalaitteistoon STB, pyydetään matkaviestimellä MS
30 tieto vastaanottajalaitteistoon STB kiinnitetyistä toistolaitteista palvelujärjestelmästä SERV. Lisäksi "·. eräässä keksinnön sovelluksessa kaikki käyttäjän tois tettavaksi haluama mediainformaatio välitetään vas-'···· taanottajalaitteistoon STB toistettavaksi ilman tietoa ...* 35 siitä, voidaanko kyseisellä vastaanottaj alaitteistolla j STB toistaa kyseistä mediainformaatiota.
* · 19 113321
Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitettyjä sovellusesimerkkejä koskevaksi, vaan monet muunnokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa, ’ i · ·
Mil * * * ’ » *
f * I

Claims (26)

1. Menetelmä langattoman viestintävälineen käyttämiseksi media- tai ohjausinformaation siirtämiseen tietoliikenneverkosta vastaanottajalaitteistoon, 5 joka menetelmä käsittää vaiheet: välitetään informaatiota langattoman viestintävälineen ja vastaanottajalaitteiston välillä; tunnettu siitä, että menetelmä edelleen käsittää seuraavat vaiheet: 10 lähetetään langattomalta päätelaitteelta palvelu pyyntö vastaanottajalaitteistolle langattomasti; lähetetään vastaanottajalaitteistolta langattomalle viestintävälineelle vasteena palvelupyyntöön vastaanottajalaitteistoon ja/tai haluttuun palveluun tai 15 tuotteeseen liittyvää tietoa; lähetetään palvelupyyntö palvelujärjestelmään, kun langattomalla viestintävälineellä on valittu haluttu palvelu tai tuote; toimitetaan palvelupyynnön mukainen media- tai oh-20 jausinformaatio palvelujärjestelmästä langattomalle : viestintävälineelle; ja siirretään langattomalla viestintävälineellä vas-:w taanotettu mainittu media- tai ohjausinformaatio vas- taanottajalaitteistoon langattomasti.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että esitetään langattomalta '·' viestintävälineeltä vastaanotettu mediainformaatio vastaanottajalaitteistolia.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, 30 tunnettu siitä, että ohjataan vastaanottajalait- teistoa langattomalta viestintävälineeltä vastaanote-.*· tun ohjausinformaation mukaisesti.
4. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1, ’· '· 2 tai 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että • ’ 35 lähetetään langattomalle viestintävälineelle vastaan- ;Ί' ottajalaitteistoon ja/tai haluttuun palveluun tai .··. tuotteeseen liittyvää tietoa palvelujärjestelmästä. 21 113321
5. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1, 2, 3 tai 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lähetetään palvelujärjestelmälle vastaanottaja-laitteistoon liittyvää tunnistetietoa.
6. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1, 2, 3, 4 tai 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että toimitetaan langattomalle viestintävälineelle tiettyyn vastaanottajalaitteistoon liittyvä käyttöliittymä .
7. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1, 2, 3, 4, 5 tai 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että salataan ja/tai allekirjoitetaan vastaan-ottajalaitteistolta välitetty tai vastaanottajalait-teistolle toimitettu tieto.
8. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1, 2, 3, 4, 5, 6 tai 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että toimitetaan media- tai ohjausinformaatio ainoastaan tunnistettuun vastaanottajalaitteistoon.
9. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1, 20 2, 3, 4, 5, 6, 7 tai 8 mukainen menetelmä, t u n - . . n e t t u siitä, että lähetetään palvelupyyntö palvelu- ; järjestelmälle vastaanottajalaitteistosta.
10. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 tai 8 mukainen menetelmä, t u n - ’· 25 n e t t u siitä, että lähetetään palvelupyyntö palvelu- järjestelmälle langattomasta viestintävälineestä.
: 11. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 tai 10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 30 autentikoidaan palvelupyynnön tekijä ja/tai vas- taanottajalaitteisto; ja veloitetaan palvelupyynnön tekijää pyydetystä pal- '·; velusta tai tuotteesta, jos palvelu tai tuote on mak- sullinen.
12. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 tai 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lähetetään varsinainen me- 22 113 3 21 dia- tai ohjausinformaation tulkitsemiseen tarvittava sovellus langattoman viestintävälineen kautta vastaan-ottajalaitteistoon.
13. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1, 5 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 tai 12 mukainen mene telmä, tunnettu siitä, että lähetetään langattomalle viestintävälineelle sovellus, joka ohjaa tiedonsiirtoa palvelujärjestelmästä vastaanottajalaitteis-toon.
14. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 tai 13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että integroidaan langattoman viestintävälineen toiminnot osaksi vastaanotta jalaitteistoa .
15 15. Järjestelmä langattoman viestintävälineen käyttämiseksi media- tai ohjausinformaation siirtämiseen tietoliikenneverkosta vastaanottajalaitteistoon tietoliikennejärjestelmässä, joka käsittää: tietoliikenneverkon (PLMN); 20 langattoman viestintävälineen (MS), joka on yhdis- : .· tetty tietoliikenneverkkoon (PLMN); palvelujärjestelmän (SERV), joka on yhdistetty . tietoliikenneverkkoon (PLMN) ; ‘ · vastaanottajalaitteiston (STB); 25 tietoliikenneyhteyden (CONN), joka on järjestetty '· . langattoman viestintävälineen (MS) ja vastaanottaja- laitteiston (STB) välille; tunnettu siitä, että järjestelmä käsittää : 30 ensimmäisen lähetysyksikön (SUl) vastaanottaja- .·. laitteistoon (STB) ja/tai haluttuun palveluun tai .··· tuotteeseen liittyvän tiedon lähettämiseksi langatto- . malle viestintävälineelle; toisen lähetysyksikön (SU2) palvelupyynnön lähet-·;'· 35 tämiseksi palvelujärjestelmälle (SERV) , kun langatto- maila viestintävälineellä (MS) on valittu haluttu palvelu tai tuote; 23 113321 toimitusyksikön (TU) palvelunpyynnön mukaisen media- tai ohjausinformaation toimittamiseksi langattomalle viestintävälineelle (MS); ja siirtoyksikön (TRU) palvelupyynnön lähettämiseksi 5 langattomalla viestintävälineellä (MS) vastaanottaja-laitteistoon (STB) ja langattomalla viestintävälineellä (MS) vastaanotetun informaation siirtämiseksi vas-taanottajalaitteistoon (STB) langatonta tietoliikenneyhteyttä (CONN) pitkin.
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen järjes telmä, tunnettu siitä, että järjestelmä käsittää esitysvälineet (DU) langattomalta viestintävälineeltä (MS) vastaanotetun informaation esittämiseksi vastaan-ottajalaitteistolla (STB).
17. Patenttivaatimuksen 15 mukainen järjes telmä, tunnettu siitä, että järjestelmä käsittää ohjausvälineet (CU) vastaanottajalaitteiston (STB) ohjaamiseksi langattomalta viestintävälineeltä (MS) vastaanotetun ohjausinformaation mukaisesti.
18. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen : 15, 16 tai 17 mukainen järjestelmä, tunnettu sii- . , tä, että järjestelmä käsittää toimitusvälineet (TFU) : .· tiettyyn vastaanottajalaitteistoon (STB) liittyvän käyttöliittymän toimittamiseksi langattomalle viestin-25 tävälineelle (MS).
;·· 19. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 15, 16, 17 tai 18 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että järjestelmä käsittää salaus- ja/tai alle-kirjoitusyksikön (SEC) vastaanottajalaitteistolta 30 (STB) välitetyn tai vastaanottajalaitteistolle (STB) toimitetun informaation salaamiseksi ja/tai allekir-.”· joittamiseksi.
20. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen '· ’ 15, 16, 17, 18 tai 19 mukainen järjestelmä, t u n - 35. e t t u siitä, että järjestelmä käsittää: 24 113321 autentikointiyksikön (AU) palvelupyynnön tekijän ja/tai vastaanottajalaitteiston (STB) autentikoimisek-si; ja maksunosoitusyksikön (CHU) palvelupyynnön tekijän 5 veloittamiseksi pyydetystä palvelusta.
21. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 15, 16, 17, 18, 19 tai 20 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että palvelujärjestelmä (SERV) käsittää lähetysvälineet 10 (SU3) varsinainen media- tai ohjausinformaation tul kitsemiseen tarvittava sovellus langattoman viestintävälineen (MS) kautta vastaanottajalaitteistoon (STB); ja vastaanottajalaitteisto (STB) käsittää vastaanot-15 tovälineet (REU) varsinaisen media- tai ohjausinformaation tulkitsemiseen tarvittavan sovelluksen vastaanottamiseksi .
22. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 15, 16, 17, 18, 19, 20 tai 21 mukainen järjestelmä, 20 tunnettu siitä, että palvelujärjestelmä (SERV) : ,· käsittää lähetysvälineet (SU3) sovelluksen lähettämi seksi langattomalle viestintävälineelle (MS), jolla .! . sovelluksella ohjataan tiedonsiirtoa palvelujärjestel- • · mästä (SERV) vastaanottajalaitteistoon (STB).
23. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 15, , 16, 17, 18, 19, 20, 21 tai 22 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että langaton viestintäväline (MS) on matkaviestin.
24. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 15, 30 16, 17, 18, 19, 20, 21 tai 22 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että langaton viestintäväline (MS) on PDA-laite.
. 25. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen ·'/ 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 tai 24 mukainen ;* 35 järjestelmä, tunnettu siitä, että tietoliiken- neyhteys (CONN) on langaton Bluetooth-yhteys. 25 113321
26. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 tai 25 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että tietoliikenneverkko (PLMN) on matkaviestinverkko ja/tai Internet-5 verkko. 26 1 13321
FI20001325A 2000-04-17 2000-06-02 Informaation välitys vastaanottajalaitteistoon FI113321B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20001325A FI113321B (fi) 2000-04-17 2000-06-02 Informaation välitys vastaanottajalaitteistoon

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20000921A FI113314B (fi) 2000-04-17 2000-04-17 Menetelmä lähetyksen ohjaamiseksi
FI20000921 2000-04-17
FI20001325A FI113321B (fi) 2000-04-17 2000-06-02 Informaation välitys vastaanottajalaitteistoon
FI20001325 2000-06-02

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20001325A0 FI20001325A0 (fi) 2000-06-02
FI20001325A FI20001325A (fi) 2001-10-18
FI113321B true FI113321B (fi) 2004-03-31

Family

ID=26160994

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20001325A FI113321B (fi) 2000-04-17 2000-06-02 Informaation välitys vastaanottajalaitteistoon

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI113321B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20001325A (fi) 2001-10-18
FI20001325A0 (fi) 2000-06-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR100841026B1 (ko) 사용자 신청에 응답하는 동적 내용 전달
JP6592583B1 (ja) 情報交換用の方法及び装置
US6507727B1 (en) Purchase and delivery of digital content using multiple devices and data networks
AU2011242898B2 (en) Aggregation of tagged media item information
JP5951705B2 (ja) デジタルコンテンツをパーソナルコンピュータから携帯用ハンドセットへ転送するための方法と装置
KR100409101B1 (ko) 휴대통신 단말기용 인터넷 방송 중계 시스템 및 방송 중계 방법
US20020120564A1 (en) Systems and methods for distributing targeted multimedia content and advertising
US8122103B2 (en) Method for controlling a multimedia device from a mobile terminal, corresponding computer programs, multimedia device and server
US20020194601A1 (en) System, method and computer program product for cross technology monitoring, profiling and predictive caching in a peer to peer broadcasting and viewing framework
US20080262922A1 (en) Contents, teaser advertisement generating method, and content providing method
KR20080016788A (ko) 무선 통신 장치를 통해 온-라인 콘텐츠를 획득하는시스템과 방법
JP2008525891A (ja) 予備ロケーションコンテンツ配信装置及び方法並びにコンピュータプログラム
US20080205647A1 (en) Information Subscribing System for Portable Terminal Device Having Autonomous Network Access
CN100490374C (zh) 内容分配系统和方法、服务器、用户终端、加密设备、管理设备和成流设备
US9940644B1 (en) Multimedia product placement marketplace
WO2008115142A1 (en) System, method and device for downloading media products
JP2002318587A (ja) 音楽配信システムおよび音楽データ受信装置
JP2006508594A (ja) 番組を放送するための方法並びにシステム
FI113321B (fi) Informaation välitys vastaanottajalaitteistoon
US20050066048A1 (en) Web-based music distribution system and method therefor
JP2003511731A (ja) ディジタル移動通信システムの加入者による楽曲の選択、送信、及び再生の方法
JP5244982B2 (ja) 関連音響コンテンツ提供システム、方法、サービスサーバーおよび終端端末
US8175518B2 (en) System for and method of receiving internet radio broadcast via satellite radio
KR20080049868A (ko) 디지털 기기 간 데이터 스트리밍 방법 및 시스템
CN102301686A (zh) 彩铃的处理方法、装置及系统、终端

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed