FI111743B - Menetelmä ja järjestelmä nippiprofiilin säätämiseksi - Google Patents

Menetelmä ja järjestelmä nippiprofiilin säätämiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI111743B
FI111743B FI981386A FI981386A FI111743B FI 111743 B FI111743 B FI 111743B FI 981386 A FI981386 A FI 981386A FI 981386 A FI981386 A FI 981386A FI 111743 B FI111743 B FI 111743B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
profile
control
nip
cross
zone
Prior art date
Application number
FI981386A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI981386A (fi
FI981386A0 (fi
Inventor
Juha Ehrola
Pekka Kivioja
Original Assignee
Metso Paper Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metso Paper Inc filed Critical Metso Paper Inc
Priority to FI981386A priority Critical patent/FI111743B/fi
Publication of FI981386A0 publication Critical patent/FI981386A0/fi
Priority to PCT/FI1999/000516 priority patent/WO1999066126A1/en
Priority to DE19983355T priority patent/DE19983355T1/de
Priority to AU47844/99A priority patent/AU4784499A/en
Publication of FI981386A publication Critical patent/FI981386A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI111743B publication Critical patent/FI111743B/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21GCALENDERS; ACCESSORIES FOR PAPER-MAKING MACHINES
    • D21G1/00Calenders; Smoothing apparatus
    • D21G1/002Opening or closing mechanisms; Regulating the pressure
    • D21G1/004Regulating the pressure
    • D21G1/0046Regulating the pressure depending on the measured properties of the calendered web

Landscapes

  • Paper (AREA)

Description

111743
Menetelmä ja järjestelmä nippiprofiilin säätämiseksi Förfarande och system för regiering av nypprofilen 5
Keksinnön kohteena on menetelmä nippiprofiilin säätämiseksi vyöhykesäädettävän telan ja vastatelan muodostamassa nipissä, jonka läpi paperi- tai kartonkiraina on pantu kulkemaan rainan poikkisuuntaisen profiilin hallitsemista varten ja jota nippiä kuormitetaan säädettävästi vyöhykesäädettävän telan vyöhykkeet muodostavien hydraulisten 10 liukukenkien avulla, ja jossa menetelmässä jatkuvasti mitataan nipin jälkeen rainan poikkiprofiilia ja lasketaan mitatun poikkiprofiilin ja tavoitellun poikkiprofiilin välistä eroprofiilia, jota käytetään suljetussa säätöpiirissä säätösuureena nippiprofiilin säätämiseksi halutuksi.
15 Keksinnön kohteena on myös järjestelmä nippiprofiilin säätämiseksi vyöhykesäädettä-vän telan ja vastatelan muodostamassa nipissä, jonka läpi paperi- tai kartonkiraina on · pantu kulkemaan rainan poikkisuuntaisen profiilin hallitsemista varten, jolloin nippi on *’ järjestetty säädettävästi kuormitettavaksi vyöhykesäädettävän telan vyöhykkeet ♦ ♦ · · * · . . muodostavien hydraulisten liukukenkien avulla, jolloin järjestelmä on muodostettu • · M 20 suljettuna säätöpiirinä käsittäen rainan kulkusuunnassa nipin jälkeen järjestetyn * · poikkiprofiilin mittauslaitteiston, joka on sovitettu jatkuvasti mittaamaan rainan poikki- , v. profiilia, sekä laskentayksikön, johon on ennalta syötetty tavoiteltu poikkiprofiili, jolle * * · * · . ·: ·. laskentayksikölle mitattua poikkiprofiilia vastaava tieto on sovitettu syötettäväksi ja joka *. laskentayksikkö on järjestetty laskemaan mitatun poikkiprofiilin ja tavoitellun poikkipro- • * · 25 fiilin välistä eroprofiilia, jolloin kyseinen eroprofiili on järjestetty suljetussa säätöpii-
» I
rissä toimimaan säätösuureena nippiprofiilin säätämiseksi halutuksi.
• · · » · ·
Paperikoneissa ja paperin jälkikäsittelylaitteissa käytetään useita sellaisia teloja, jotka muodostavat vettä poistavan puristinnipin, tasoitusnipin, liimapuristinnipin, kalanteroi-30 misnipin tai vastaavan vastatelan kanssa. Näissä käyttötarkoituksissa on tärkeää, että nipin viivapaineen jakautuma eli nippiprofiili telojen aksiaalisuunnassa pysyy vakiollise-na tai että tämä profiili on halutulla tavalla säädettävissä esimerkiksi rainan poik- 111743 2 kisuuntaisen kosteusprofiilin tai paksuusprofiilin tai muun vastaavan ominaisuusprofiilin hallitsemista varten. Nippiprofiilin säätöön käytetään yleisesti erilaisia taipumasäädet-tyjä, taipumakompensoituja, etenkin vyöhykesäädettäviä teloja, joilla nipin profiili on sopivalla tavalla hallittavissa. Nykyisin tällaisina taipumakompensoituina tai vyöhy-5 kesäädettävinä teloina käytetään yleisimmin teloja, jotka käsittävät stationäärisen telan akselin ja sen ympärille pyöriväksi järjestetyn telavaipan sekä akselin ja vaipan väliin sovitetut, vaipan sisäpintaan vaikuttavat ja hydraulisesti kuormitetut liukukenkä-järjestelyt, joiden liukukenkien avulla vaipan aksiaalista profiilia voidaan nipin kohdalla oikaista tai säätää halutuksi. Vyöhykesäädettävässä telassa kaksi tai useampia 10 vierekkäisiä liukukenkiä muodostavat aina yhden vyöhykkeen, jota ohjataan vyöhyke-kohtaisella hydrauliikkaventtiilillä. Eri vyöhykkeisiin kuuluvien liukukenkien lukumäärä voi poiketa toisistaan vyöhyketelan ja sen vastatelan välisen puristusvoiman tarkoituksenmukaisen ohjauksen edellyttämällä tavalla.
• · · 15 Vyöhykesäädettävät telat ovat rakenteeltaan kehittyneet sellaisiksi, että periaatteessa ! niillä pystyttäisiin saamaan aikaan erittäin tarkka profiilinsäätö, mikäli vain telan ohjausjäijestelmä pystyisi telaa halutulla tavalla ohjaamaan. Periaatteellisella tasolla ·.·. nippiprofiilin säätäminen vyöhykesäädettävää telaa ohjaamalla on varsin yksinkertais- ta, sillä ensinnäkin ne lähtö- tai alkuarvot, joiden mukaan nippiprofiilia tulee säätää, 20 määräytyvät tavoitellusta paperilaadusta. Näiden tavoitearvojen mukaan sitten telan vyöhykkeitä säädetään ja ohjataan tarkoituksenmukaisella tavalla. Nipin jälkeen : paperiradasta sitten mitataan se, miten hyvin tavoitellut arvot on telan säädöllä . saavutettu. Kun mitatut arvot poikkeavat tavoitelluista arvoista, telan vyöhykkeiden , *. säätöarvoja muutetaan siten, että tämän koqauksen jälkeen mitatut arvot mahdollisim- . \ 25 man hyvällä ja riittävällä tarkkuudella vastaisivat tavoiteltuja arvoja. Periaate on siis _ _: varsin yksinkertainen. Paperin laadulle asetetaan kuitenkin jatkuvasti yhä korkeampia ja korkeampia vaatimuksia ja tästä syystä johtuen myös vyöhykesäädettävän telan ja erityisesti telan ohjausjärjestelmän säätötarkkuutta on saatava paremmaksi.
30 Monivyöhykesäädössä eräänä huomattavana säätötarkkuutta rajoittavana tekijänä on perinteisiä säätöalgoritmeja käytettäessä ollut se, että säätösysteemi ei ole pystynyt 111743 3 riittävän hyvin tai oikeastaan lainkaan ottamaan huomioon sitä, että vyöhykesäädettä-vän telan eri vyöhykkeillä on ristikkäisiä vaikutuksia eikä sitä, että eri vyöhykkeiden vaikutus ei ole samanlainen mm. vyöhykkeiden erilaisista kenkämääristä ja vyöhykkeiden sijainnista johtuen. Lisäksi tällä tavalla toimilaitteiden valvottavien fyysisten 5 rajoitteiden hallinta on käynyt hankalaksi. Säätötarkkuuden parantamiseen on aikaisemmin käytetty vyöhykesäädön lisäksi lämpötilasäätöä lämmittämällä telaa ulkopuoli-sesti ja paikallisesti telan aksiaalisuunnassa. Tällainen lämpötilaerojen käyttäminen profiilinsäätöön ja etenkin tämän säädön vaikutus oli kohtuullisen paikallinen, eikä merkittäviä ristikkäisvaikutuksia tällä lämpötilasäädöllä ollut. Lämpötilasäädöllä 10 pystyttiin näin ollen paikallisesti korjaamaan ja tarkentamaan vyöhykesäädön vaikutuksia. Tämäkään säätötapa ei kuitenkaan tuonut mukanaan riittävää säätötarkkuutta ja toisaalta säädön yksinkertaistamiseksi tällaisesta lämpötilasäädöstä haluttiin päästä eroon.
Y 15 Nyt esillä olevan keksinnön päämääränä on saada aikaan merkittävä parannus ;Yt olemassa oleviin menetelmiin ja järjestelmiin nippiprofiilin säätämiseksi vyöhykesää- • · dettävän telan avulla. Tähän päämäärään pääsemiseksi on keksinnön mukaiselle menetelmälle pääasiassa tunnusomaista, että menetelmässä eroprofiilia kuvaava säätösuure syötetään suljetussa säätöpiirissä optimointirutiinin sisältävään optimoin- 20 tiosaan, joka sisältää tiedon vyöhykesäädettävän telan toimilaitteiden profiilivasteista, :Y: ristikkäisvaikutuksista ja fyysisistä rajoitteista, jolloin optimointiosan optimointirutiini • · :T: laskee eroprofiilin perusteella ja mainitut ristikkäisvaikutukset ja fyysiset rajoitteet . .·. huomioonottaen uudet asetusarvot poikkiprofiilin kokonaisvirheen ja eroprofiilin minimoimiseksi, jotka asetusarvot syötetään säätösuureina nippiprofiilia säätäville * · · . 25 säätölaitteille poikkiprofiilin korjaamiseksi.
* · ·
Keksinnön mukaiselle järjestelmälle on puolestaan pääasiassa tunnusomaista, että järjestelmä käsittää suljetussa säätöpiirissä laskentayksikön jälkeen järjestetyn, optimointirutiinin sisältävän optimointiosan, johon eroprofiilia kuvaava säätösuure on 30 järjestetty syötettäväksi laskentayksiköltä ja joka optimointiosa sisältää tiedon vyöhykesäädettävän telan toimilaitteiden profiilivasteista, ristikkäisvaikutuksista ja fyysisistä 111743 4 rajoitteista, jolloin optimointiosan optimointirutiini on järjestetty eroprofiilin perusteella ja mainitut ristikkäisvaikutukset ja fyysiset rajoitteet huomioonottaen laskemaan uudet asetusarvot poikkiprofiilin kokonaisvirheen ja eroprofiilin minimoimiseksi, jotka asetusarvot on säätöpiirissä edelleen järjestetty syötettäväksi säätösuureina nippipro-5 fiilia säätäville säätölaitteille poikkiprofiilin korjaamiseksi.
Keksintö tuo mukanaan tekniikan tason säätöjärjestelmiin ja menetelmiin nähden merkittäviä etuja ja näistä eduista voidaan mainita mm. se, että keksinnön mukaisesti suoritettava nippiprofiilin säätö on aikaisempaa huomattavasti nopeampi ja tarkempi. 10 Keksinnön mukaisessa menetelmässä ja järjestelmässä ei säädetä pelkästään yksittäisiä toimilaitteita erikseen, vaan otetaan huomioon toimilaitteiden ristikkäisvaikutukset, jolloin toimilaitteiden fyysiset rajoitukset eivät aseta rajoituksia säädön tarkkuudelle ja nopeudelle, tai ainakaan nämä toimilaitteiden rajoitukset eivät tule vastaan niin aikaisin kuin aikaisemmissa järjestelmissä. Keksinnön muut edut ja ominaispiirteet käyvät ilmi v, 15 jäljempänä seuraavasta keksinnön yksityiskohtaisemmasta selostuksesta.
Seuraavaksi keksintöä selitetään esimerkinomaisesti oheisen piirustuksen kuvioihin viittaamalla.
20 Kuvio 1 esittää kaaviomaisesti vyöhykesäädettävän telan ja vastatelan käsittävää ; V: telaparia, joka muodostaa nipin.
» · · ; Kuvio 2 esittää kaaviomaisesti keksinnön mukaista suljettua säätöpiiriä nippiprofiilin ;'": säätämiseksi.
; !·. 25 ,,,.: Piirustuksen kuvioissa on vyöhykesäädettävää telaa merkitty yleisesti viitenumerolla 10. Tela 10 käsittää stationäärisen telan akselin 11, jonka päälle on pyörivästi järjestetty putkimainen telavaippa 12. Telavaippa 12 on tuettu telan akselille telavaipan sisäpintaan vaikuttavien hydraulisten liukukenkien 13 välityksellä, joilla nippiä N 30 kuormitetaan säädettävästi. Liukukengät 13 on tietyllä tavalla ryhmitelty ja jaettu telan 10 aksiaalisuunnassa vyöhykkeisiin Zj - Z6 siten, että kutakin vyöhykettä säädetään 111743 5 erikseen. Kuviossa on esitetty kuusi vyöhykettä, mutta niiden lukumäärää ei ole tähän rajoitettu. Viitenumerolla 70 on merkitty säätö- ja asetuslaitetta, joka on painekanavien 14 välityksellä yhteydessä kunkin vyöhykkeen Z1 - Z6 liukukenkiin 13. Vyöhykesää-dettävä tela 10 muodostaa nipin N vastatelan 20 kanssa. Nippi N voi olla esimerkiksi 5 puristinnippi, tasoitusnippi, liimapuristinnippi, kalanteroimisnippi tai vastaava. Paperi-tai kartonkiraina W on kuvion 2 mukaisesti johdettu kyseisen nipin N läpi.
Kuten kuvio 2 esittää, keksinnön mukainen menetelmä ja järjestelmä nippiprofiilin säätämiseksi sisältää suljetun säätöpiirin, jolla viivakuormaa nipissä N säädetään 10 säätämällä vyöhykesäädettävän telan 10 hydraulisille liukukengille 13 meneviä asetuspaineita. Kuten kuvio 2 esittää, paperi- tai kartonkiraina W tai vastaava on johdettu kulkemaan nipin N läpi ja nipillä, esimerkiksi kalanteroimisnipillä pyritään saamaan aikaan tietty vaikutus nipin N läpi kulkevaan rainaan W. Kalanterin tapaukses-. sa pyritään nipin viivapaineen jakautuma eli profiili telojen aksiaalisuunnassa pitämään I | t 15 mahdollisimman hyvin tasaisena ja vakiollisena. Näin ollen järjestelmään on syötetty * · · ;· 1' tieto tavoitellusta nippiprofiilista eli siitä vaikutuksesta, mikä nipillä N halutaan saada • · syntymään nipin läpi kulkevaan rainaan W.
I » »
Rainan W juoksulle nipin N jälkeen on järjestetty mittauslaitteisto 30, jolla mitataan 20 jatkuvasti rainan W poikkiprofiilia sen selvittämiseksi, miten hyvin vyöhykesäädettä-vän telan 10 vyöhykkeille Z{ - Z6 syötetyillä asetusarvoilla päästään tavoiteltuun poikkiprofiiliin. Poikkiprofiilin mittauslaitteisto 30 voi käsittää esimerkiksi rainan W . .·. poikki kulkevan mittauspalkin, johon on rainan poikki suunnassa määrätyin välein asennettu mittausanturit poikkiprofiilin mittaamiseksi. Mittauslaitteisto voi käsittää . 25 myös rainan poikki edestakaisin traversoivan mittauspään tai vastaavan. Poikkiprofiilin I » · ,,[.*· mittauksen tuloksena saadaan näin ollen tieto mitatusta profiilista eli todellisesta profiilista 40. Tämä mitattu todellinen profiili 40 annetaan sitten syöttötietona 41 järjestelmään kuuluvalle laskentayksikölle 50, johon on ennalta syötetty tieto tavoitellusta poikkiprofiilista. Laskentayksikkö 50 vertaa mitattua profiilia tavoiteltuun profiiliin 30 ja suorittaa tämän perusteella laskennan virheprofiilin tai eroprofiilin muodostamiseksi eli sen selvittämiseksi, kuinka paljon mitattu profiili poikkeaa tavoitellusta profiilista.
111743 6
Edelleen tämä laskentayksikkö 50 suorittaa laskennan määritellyn eroprofiilin perusteella viivakuorman säätämiseksi siten, että nipissä N päästäisiin tavoiteltuun poikki-profiiliin lasketun säätösuureen perusteella.
5 Viivakuorman pyyntiä 51 tai säätösuuretta ei kuitenkaan lähetetä suoraan vyöhykkeiden Zj - Z6 asetuspaineita säätävälle säätö- ja asetuslaitteelle 70, vaan tämä viiva-kuorman pyynti eli eroprofiilin mukaan laskettu säätösuure tai vastaava ohjaussignaali syötetään suljettuun säätöpiiriin kuuluvaan optimointirutiinin sisältävään optimoin-tiosaan 60. Optimointiosa sisältää ennalta tiedon toimilaitteiden profiilivasteista sekä 10 toimilaitteiden ja koko telan 10 fyysisistä rajoitteista, samoin kuin telaan liittyvistä epälineaarisuuksista. Edelleen se sisältää tiedon eri toimilaitteiden ristikkäisvaikutuksis-ta eli siitä, millä tavoin jonkin toimilaitteen asetusten muutos vaikuttaa jonkin muun toimilaitteen asetuksiin. Näiden tietojen sekä eroprofiilin mukaan lasketun viivakuorman pyyntitiedon 51 perusteella optimointiosa 60 laskee kaikille toimilaitteille samalla kertaa ,·[.*, 15 uudet asetusarvot poikkiprofiilin kokonaisvirheen ja eroprofiilin mimmoiseksi sekä määrittelee täten kulloisellekin eroprofiilille tarvittavan ohjauksen. Tässä laskennassa * · optimointiosa ottaa huomioon kaikkien toimilaitteiden, mm. telan 10 vyöhykkeiden Zj -Z6 ristikkäisvaikutukset sekä toimilaitteiden fyysiset rajoitteet. Täten optimointiosa
* I
pyrkii maksimaalisesti käyttämään hyväkseen vyöhykesäädettävän telan 10 profiloin-20 tipotentiaalia.
> * · I » : Toimilaitteiden uudet asetusarvot lähetetään syöttötietona 61 eli säätösuureina säätö- . ja asetuslaitteelle 70 vyöhykkeiden asetuspaineiden säätämiseksi. Optimointirutiinista eli optimoinnin käyttämän mallin hyvyydestä riippuen voidaan tällä tavoin säädön : 25 nopeutta kasvattaa huomattavasti, koska säädön vaste säätösuureeseen on hyvin tarkkaan tiedossa Järjestelmä on sovitettu määrittämään säätöpaikkojen kohdalla olevien toimilaitteiden tarvittavan liikkeen vertaamalla kunkin säätöpaikan tunnettua profiili vastetta eli toimilaitteen liikkeen aiheuttamaa poikkiprofiilin muutosta kyseisen säätöpaikan kohdalla vallitsevaan eroprofiiliin ja antamaan toimilaitteille vastaavat 30 säätöimpulssit toimilaitteiden ristikkäisvaikutukset ja fyysiset rajoitteet huomioonottaen eroprofiilin korjaamiseksi. Ajon aikaisen säädön lisäksi voidaan tällä menetelmällä 111743 7 esimerkiksi ennakoida katkon jälkeistä profilointitarvetta ja täten lyhentää katkon jälkeistä toipumisaikaa. Kuvioon 2 edelleen viittaamalla järjestelmä sisältää suljetun säätöpiirin, jossa profiilin mittausta ja mittauksen perusteella suoritettavaa säätöä tehdään ajon aikana jatkuvasti ja keskeytyksettä.
5
Edellä on keksintöä selitetty esimerkinomaisesti oheisen piirustuksen kuvioihin viittaamalla. Keksintöä ei kuitenkaan ole rajoitettu koskemaan pelkästään kuvioissa esitettyjä esimerkkejä, vaan keksinnön eri sovellusmuodot voivat vaihdella oheisissa patenttivaatimuksissa määritellyn keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
10
i « I
» · · 1 I · • · I · ·
• I I
* 1
• I
• t · * 1 · * I 1 * · * 1 · • · • « # 1 1 1 * »

Claims (8)

111743 8
1. Menetelmä nippiprofiilin säätämiseksi vyöhykesäädettävän telan (10) ja vastatelan (20) muodostamassa nipissä (N), jonka läpi paperi- tai kartonkiraina (W) on pantu 5 kulkemaan rainan (W) poikkisuuntaisen profiilin hallitsemista varten ja jota nippiä (N) kuormitetaan säädettäväsi vyöhykesäädettävän telan (10) vyöhykkeet (Z1 - Z6) muodostavien hydraulisten liukukenkien (13) avulla, ja jossa menetelmässä jatkuvasti mitataan nipin (N) jälkeen rainan (W) poikkiprofiilia ja lasketaan mitatun poikkiprofiilin ja tavoitellun poikkiprofiilin välistä eroprofiilia, jota käytetään suljetussa säätöpiirissä 10 säätösuureena nippiprofiilin säätämiseksi halutuksi, tunnettu siitä, että menetelmässä eroprofiilia kuvaava säätösuure syötetään suljetussa säätöpiirissä optimointirutiinin sisältävään optimointiosaan (60), joka sisältää tiedon vyöhykesäädettävän telan (10) toimilaitteiden profiilivasteista, ristikkäisvaikutuksista ja fyysisistä rajoitteista, jolloin , optimointiosan (60) optimointirutiini laskee eroprofiilin perusteella ja mainitut ristikkäis- »Il 1". 15 vaikutukset ja fyysiset rajoitteet huomioonottaen uudet asetusarvot poikkiprofiilin * « · kokonaisvirheen ja eroprofiilin minimoimiseksi, jotka asetusarvot syötetään säätösuu-reina nippiprofiilia säätäville säätölaitteille poikkiprofiilin korjaamiseksi. * » • * · ) · *
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että optimointiosassa t 20 (60) lasketaan uudet asetusarvot vyöhykesäädettävän telan (10) kaikille toimilaitteille ;Y: samallakertaa. t · .1 i * * * · * · · , 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lasketut * « * ·*·, asetusarvot syötetään vyöhykesäädettävän telan (10) liukukenkien (13) säätö- ja t f I . \ 25 asetuslaitteelle (70) vyöhykkeiden (Z, - Z6) asetuspaineiden säätämiseksi. i · t III· 1 ·
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että säätöpaikkojen kohdalla olevien toimilaitteiden tarvittava liike määritetään vertaamalla kunkin säätöpaikan tunnettua profiilivastetta eli toimilaitteen liikkeen aiheuttamaa 30 poikkiprofiilin muutosta kyseisen säätöpaikan kohdalla vallitsevaan eroprofiiliin ja 111743 9 annetaan toimilaitteille vastaava säätöimpulssi toimilaitteiden ristikkäisvaikutukset ja fyysiset rajoitteet huomioonottaen eroprofiilin korjaamiseksi.
5. Järjestelmä nippiprofiilin säätämiseksi vyöhykesäädettävän telan (10) ja vastatelan 5 (20) muodostamassa nipissä (N), jonka läpi paperi- tai kartonkiraina (W) on pantu kulkemaan rainan (W) poikkisuuntaisen profiilin hallitsemista varten, jolloin nippi (N) on järjestetty säädettävästi kuormitettavaksi vyöhykesäädettävän telan (10) vyöhykkeet (Zj - Z6) muodostavien hydraulisten liukukenkien (13) avulla, jolloin järjestelmä on muodostettu suljettuna säätöpiirinä käsittäen rainan (W) kulkusuunnassa nipin (N) 10 jälkeen järjestetyn poikkiprofiilin mittauslaitteiston (30), joka on sovitettu jatkuvasti mittaamaan rainan (W) poikkiprofiilia, sekä laskentayksikön (50), johon on ennalta syötetty tavoiteltu poikkiprofiili, jolle laskentayksikölle (50) mitattua poikkiprofiilia vastaava tieto on sovitettu syötettäväksi ja joka laskentayksikkö (50) on jäljestetty laskemaan mitatun poikkiprofiilin ja tavoitellun poikkiprofiilin välistä eroprofiilia, 15 jolloin kyseinen eroprofiili on järjestetty suljetussa säätöpiirissä toimimaan säätösuu-: reena nippiprofiilin säätämiseksi halutuksi, tunnettu siitä, että järjestelmä käsittää :Y: suljetussa säätöpiirissä laskentayksikön (50) jälkeen järjestetyn, optimointirutiinin sisältävän optimointiosan (60), johon eroprofiilia kuvaava säätösuure on järjestetty syötettäväksi laskentayksiköltä (50) ja joka optimointiosa (60) sisältää tiedon vyöhy-v.: 20 kesäädettävän telan (10) toimilaitteiden profiilivasteista, ristikkäisvaikutuksista ja · fyysisistä rajoitteista, jolloin optimointiosan (60) optimointirutiini on järjestetty eroprofiilin perusteella ja mainitut ristikkäisvaikutukset ja fyysiset rajoitteet huomioonot- I · • · · ’ ·'. ’ taen laskemaan uudet asetusarvot poikkiprofiilin kokonaisvirheen ja eroprofiilin minimoi- < · * » « I miseksi, jotka asetusarvot on säätöpiirissä edelleen järjestetty syötettäväksi säätösuu-'·,·.* 25 reina nippiprofiilia säätäville säätölaitteille (70) poikkiprofiilin korjaamiseksi. ♦« ·
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että optimointiosan (60) optimointirutiini on sovitettu laskemaan uudet asetusarvot vyöhykesäädettävän telan (10) kaikille toimilaitteilla samalla kertaa. 30 111743 10
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että optimoin-tiosa (60) syöttää lasketut asetusarvot vyöhykesäädettävän telan (10) liukukenkien (13) säätö- ja asetuslaitteelle (70) vyöhykkeiden (Zl - Z6) asetuspaineiden säätämiseksi.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 5-7 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että järjestelmä on sovitettu määrittämään säätöpaikkojen kohdalla olevien toimilaitteiden tarvittavan liikkeen vertaamalla kunkin säätöpaikan tunnettua profiilivastetta eli toimilaitteen liikkeen aiheuttamaa poikkiprofiilin muutosta kyseisen säätöpaikan kohdalla vallitsevaan eroprofiiliin ja antamaan toimilaitteille vastaavat säätöimpulssit 10 toimilaitteiden ristikkäisvaikutukset ja fyysiset rajoitteet huomioonottaen eroprofiilin korjaamiseksi. • · · • · · » · · II» tl* * t » u 111743
FI981386A 1998-06-15 1998-06-15 Menetelmä ja järjestelmä nippiprofiilin säätämiseksi FI111743B (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI981386A FI111743B (fi) 1998-06-15 1998-06-15 Menetelmä ja järjestelmä nippiprofiilin säätämiseksi
PCT/FI1999/000516 WO1999066126A1 (en) 1998-06-15 1999-06-14 Method and system for regulation of nip profile
DE19983355T DE19983355T1 (de) 1998-06-15 1999-06-14 Verfahren und System zum Einstellen eines Walzenspalts
AU47844/99A AU4784499A (en) 1998-06-15 1999-06-14 Method and system for regulation of nip profile

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI981386A FI111743B (fi) 1998-06-15 1998-06-15 Menetelmä ja järjestelmä nippiprofiilin säätämiseksi
FI981386 1998-06-15

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI981386A0 FI981386A0 (fi) 1998-06-15
FI981386A FI981386A (fi) 1999-12-16
FI111743B true FI111743B (fi) 2003-09-15

Family

ID=8552001

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI981386A FI111743B (fi) 1998-06-15 1998-06-15 Menetelmä ja järjestelmä nippiprofiilin säätämiseksi

Country Status (4)

Country Link
AU (1) AU4784499A (fi)
DE (1) DE19983355T1 (fi)
FI (1) FI111743B (fi)
WO (1) WO1999066126A1 (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE10260202A1 (de) * 2002-06-25 2004-01-22 Voith Paper Patent Gmbh Vorrichtung zur Beeinflussung und/oder Überwachung eines Druckprofils

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI76872C (fi) * 1987-02-23 1988-12-12 Valmet Paper Machinery Inc Foerfarande och anordning foer styrning av zonvals.
ATE60096T1 (de) * 1987-05-09 1991-02-15 Kleinewefers Gmbh Verfahren zum betrieb einer walzenmaschine und steueranordnung zur durchfuehrung dieses verfahrens.

Also Published As

Publication number Publication date
DE19983355T1 (de) 2001-05-10
FI981386A (fi) 1999-12-16
FI981386A0 (fi) 1998-06-15
WO1999066126A1 (en) 1999-12-23
AU4784499A (en) 2000-01-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1042690A (en) Method of adjusting the contact pressure of a rolling mill and apparatus for the performance thereof
US4903517A (en) Method of and apparatus for regulating the operation of calenders and like machines
FI63981C (fi) Anordning foer utjaemning av en pappersbanas yta
CN101542042B (zh) 用于控制纤维幅材的制造或整饰工艺的方法及系统
US4791863A (en) System for controlling the nip pressure profile in a roll press
FI120317B (fi) Menetelmä materiaalirainan valmistuksen aikaisten häiriöiden käsittelemiseksi ja laitteisto menetelmän toteuttamiseksi kalanterissa
FI81632C (fi) Foerfarande och anordning foer kalandering av en bana.
FI110706B (fi) Menetelmä konesuuntaisen ratakosteuden säätämiseksi päällystyskoneella ja kalanterilla
US6010739A (en) Method and apparatus for direct or indirect application of a liquid or pasty medium onto a traveling material web
FI111744B (fi) Menetelmä vyöhykesäädettävän telan säätämiseksi
WO2000052265A1 (en) Method for controlling the moisture of a web in machine direction on a coating machine
FI111743B (fi) Menetelmä ja järjestelmä nippiprofiilin säätämiseksi
US6835283B2 (en) Process and device for measuring and controlling the nip pressure in the press of a paper machine
FI108801B (fi) Menetelmä yhden tai useamman kuituradan pinnan laatusuureen säätämiseksi kenkäkalanterissa
FI115144B (fi) Kalanterointimenetelmä
FI106875B (fi) Menetelmä ja laitteisto, joilla vaikutetaan rainoja käsiteltäessä niiden paksuuteen ja kiiltoon ja/tai sileyteen
FI116403B (fi) Menetelmä kalanteroitavan paperirainan ominaisuuden säätämiseksi
FI118813B (fi) Kalanterin profiilisäätö
US6234075B1 (en) Calender roll system
FI112683B (fi) Säätöjärjestely ja menetelmä paperi-/kartonki- tai jälkikäsittelykoneen läpi kulkevan tuoterainan poikkisuuntaisen ominaisprofiilin säätämiseksi
FI119113B (fi) Säätömenetelmä ja -järjestelmä kuiturainan konesuuntaisen paksuuden säätämiseksi
CA2504637A1 (en) Method and arrangement for preventing vibrations in a multi-nip calender or calender array
FI79393B (fi) Foerfarande vid maetning och reglering av rakhet pao valssystemet av en superkalander.
CA2102374A1 (en) Method of making paper
JP2002266280A (ja) 紙ウエブの厚さプロファイル制御方法およびその制御装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed