FI106765B - Puhe/USSD-yhteentoimivuusmekanismi - Google Patents

Puhe/USSD-yhteentoimivuusmekanismi Download PDF

Info

Publication number
FI106765B
FI106765B FI982219A FI982219A FI106765B FI 106765 B FI106765 B FI 106765B FI 982219 A FI982219 A FI 982219A FI 982219 A FI982219 A FI 982219A FI 106765 B FI106765 B FI 106765B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
ussd
data rate
factors
att
transmission
Prior art date
Application number
FI982219A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI982219A (fi
FI982219A0 (fi
Inventor
Teemu Tarnanen
Sami Yliharju
Original Assignee
Nokia Networks Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Networks Oy filed Critical Nokia Networks Oy
Priority to FI982219A priority Critical patent/FI106765B/fi
Publication of FI982219A0 publication Critical patent/FI982219A0/fi
Priority to AU62058/99A priority patent/AU6205899A/en
Priority to PCT/FI1999/000843 priority patent/WO2000022852A1/en
Priority to US09/807,477 priority patent/US6721575B1/en
Publication of FI982219A publication Critical patent/FI982219A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI106765B publication Critical patent/FI106765B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W4/00Services specially adapted for wireless communication networks; Facilities therefor
    • H04W4/20Services signaling; Auxiliary data signalling, i.e. transmitting data via a non-traffic channel
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W28/00Network traffic management; Network resource management
    • H04W28/16Central resource management; Negotiation of resources or communication parameters, e.g. negotiating bandwidth or QoS [Quality of Service]
    • H04W28/18Negotiating wireless communication parameters
    • H04W28/22Negotiating communication rate

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

1 106765
Puhe/USSD -yhteentoimivuusmekanismi
Keksinnön tausta
Keksintö liittyy suorituskyvyn parantamiseen USSD (Unstructured Supplementary Service Data) -siirrossa solukkomaisessa tietoliikennejärjes-5 telmässä, kuten GSM (Global System for Mobile Communication).
Matkaviestimen (Mobile Station, MS) käyttäjä voi käyttää USSD:tä antaakseen ohjeita häntä tukevalle matkaviestinverkolle PLMN (Public Land based Mobile Network). Esimerkiksi tulevat puhelut voidaan reitittää numeroon 123456 näppäilemällä *21 *#123456#. USSD on myös eräs mekanismi uusien 10 palvelujen toteuttamiseksi. USSD sallii matkaviestimen ja palvelusovelluksen liikennöidä keskenään merkkijonoin tavalla joka on läpinäkyvä matkaviestimelle ja välillä oleville verkkoelementeille. USSDitä voidaan käyttää kapeakaistaisena siirtotienä radiotien ylittäviin (over-the-air, OTA) ja lisäarvoa tuottaviin (value added services, VAS) sovelluksiin. USSD:n yksityiskohtaisemman 15 selostuksen osalta viitataan ETSI GSM -suosituksiin GSM 02.90: European digital cellular telecommunications system (Phase 2); Stage 1 description of Unstructured Supplementary Service Data (USSD), GSM 03.90: Digital cellular telecommunications system (Phase 2); Unstructured Supplementary Service Data (USSD) - Stage 2, and GSM 04.90: European digital cellular telecommu-20 nications system (Phase 2); Unstructured Supplementary Service Data (USSD) - Stage 3. USSD-kyselyt, -tiedonannot ja -vasteet sisältävät USSD-merkkijonon, kuten suosituksessa GSM 03.38 määritellään.
USSD-signalointi voidaan aloittaa matkaviestimen tai verkon puo-'·, '·' ielta. Vaihe (phase) 1 tukee vain matkaviestimen aloittamaa USSD:tä. Verkon 25 aloittama USSD-palvelu vaatii, että kaikki matkaviestinverkon osat ovat ainakin vaiheen 2 järjestelmiä. Matkaviestinverkko voi lähettää milloin tahansa USSD-sanoma verkkoon kirjautuneelle matkaviestimelle lähettääkseen informaatiota tilaajalle. Tämä operaatio voi olla kysely (joka pyytää matkaviestintä tuottamaa informaatiota) tai tiedonanto (joka ei vaadi informaatiota matkaviestimen vas- a 30 teessä). Mitään USSD:n asennusta etukäteen ei tarvita, vaikka USSD:tä käyttävät palvelut on ehkä asennettava etukäteen.
Yllä mainittujen ETSI:n suositusten mukan USSD-signalointi tapahtuu matkaviestimen ja matkaviestinkeskus/vierasrekisterin MSC/VLR (Mobile services Switching Centre/Visitor Location Register) tai kotirekisterin 35 HLR (Home Location Register) välillä. Se tukee korkeintaan 160 tavua käyttäjän dataa sanomaa kohti. (Yläraja voi olla alle 160 tavua alemmista protokolla- 2 106765 kerroksista riippuen). Lyhytsanomapalvelusta SMS (Short Message Service) poiketen, USSD:hen ei kuulu tallenna-ja-välitä -toiminnallisuutta: matkaviestimelle päättyvät USSD-sanomat toimitetaan matkaviestimelle välittömästi tai toimitus epäonnistuu (esim. koska matkaviestintä ei tavoiteta).
5 Tämän hakemuksen tarpeisiin GSM-tyyppisellä matkaviestimellä on kaksi toimintatilaa: puhelutila ja lepotila. Matkaviestin on puhelutilassa jos ja vain jos "sillä on puhelu”, mikä tila määritellään GSM-suosituksessa 02.30.
Yllä mainittujen ETSI:n suositusten mukaan USSD-siirto tapahtuu kahdella eri kanavalla riippuen siitä, onko matkaviestin puhelu- vai lepotilassa.
10 Puhelutilassa käytetään nopeaa liitännäistä ohjauskanavaa, Fast Associated Control Channel (FACCH). Lepotilassa käytetään hidasta dedikoitua ohjaus-kanavaa, Slow Dedicated Control Channel (SDCCH).
FACCH-kanavan nopeus on n. 140 tavua sekunnissa ja SDCCH:n n. 83 tavua sekunnissa. Lepotilassakin mikä tahansa USSD-sanoma voidaan 15 siis toimittaa alle kahdessa sekunnissa.
On odotettavissa, että USSD:n käyttö lisääntyy lisäarvoa tuottavien ja radiotien ylittävien palvelujen toteuttamiseen. Tällöin, varsinkin useita peräkkäisiä USSD-sanomia tarvittaessa SDCCH-kanavan hidas siirtonopeus voidaan nähdä ongelmana. Lisäksi FACCH-kanavan pitkäaikainen käyttö huo-20 nontaa puheen laatua liitännäisellä puhekanavalla. (Todettakoon, että selityksen lyhyyden vuoksi FACCH:ta käytetään nopean kanavan ja SDCCH:ta hitaan kanavan synonyyminä. FACCH ja SDCCH ovat kuitenkin GSM-järjestelmän ja sen johdannaisten termejä, mutta näitä termejä ei välttämättä käytetä tulevissa solukkojärjestelmissä.
25 Keksinnön lyhyt selostus
Keksinnön tavoitteena on siten tutkia, voidaanko USSD:n nopeutta lepotilassa parantaa, ja jos voidaan, tuottaa menetelmä ja menetelmän toteuttava laitteisto USSD:n nopeuden parantamiseksi lepotilassa. Keksinnön toinen tavoite on tutkia, voidaanko FACCH-kanavan pitkäaikaisesta käytöstä . 30 johtuvaa puheenlaadun heikkenemistä alentaa. Vielä eräs tavoite on kehittää mekanismi, jota voidaan laajentaa sopeutumaan tuleviin muutoksiin. Kaikki nämä tavoitteet saavutetaan menetelmällä ja järjestelmällä, joille on tunnusomaista se, mitä sanotaan itsenäisissä patenttivaatimuksissa. Keksinnön edulliset suoritusmuodot ovat epäitsenäisten patenttivaatimusten kohteena.
35 Suoraviivainen tapa USSD-siirron nopeuden parantamiseksi olisi spesifioida, että kaikki USSD-siirrot tapahtuvat nopealla FACCH-kanavalla.
3 106765 Tämä vaatisi Kuitenkin muutoksia olemassaolevaan standardointiin. Lisäksi FACCH ei ole dedikoitu vaan liitännäinen kanava, mikä tarkoittaa että se toteutetaan varastamalla bittejä liitännäiseltä puhekanavalta, mikäli tällainen on. Jos tällaisen bittienvarastamisen sallitaan jatkua toistuvasti ja pitkään, se huo-5 nontaa puheen laatua jossakin määrin. Toisaalta, ellei matkaviestin ole puhelujassa, FACCH-kanavan muodostaminen pelkästään USSD-siirtoa varten vaatii vastaavan puhekanavan muodostamisen, mitä voitaisiin pitää radiore-surssien tuhlaamisena. Matkaviestimen käyttäjä ei ehkä halua maksaa ylimääräistä USSD-siirron nopeuttamiseksi, ja jos verkko on raskaasti kuormitettu, 10 sen operaattori ei ehkä halua allokoida ylimääräistä puhekanavaa pelkästään USSD- siirron nopeuttamiseksi.
Samoin suoraviivainen tapa eliminoida puheenlaadun huononnus olisi spesifioida, että kaikki USSD-siirrot tapahtuvat hitaalla SDCCH-kanavalla. Tämä olisi kuitenkin äärimmäinen ratkaisu. Lisäksi nykyisessä GSM-15 järjestelmässä SDCCH-kanavaa ei ole, kun matkaviestin on puhetilassa.
Keksintö perustuu ongelman havaitsemiseen ja ratkaisun löytämiseen siihen. Ratkaisu perustuu laajennettavaan konseptiin, joka voidaan aluksi toteuttaa yksinkertaisena on/ei -mekanismina, mutta jota voidaan laajentaa tasapainottamaan ne eri tarpeet ja pyrkimykset, joita on puhelun osapuolilla 20 kuuntelijoina, matkaviestimen käyttäjällä OTA- ja/tai VAS-sovellusten käyttäjänä sekä verkon operaattorilla ja verkon muilla käyttäjillä.
Keksinnön mukaisesti puheenlaadun huononnusta vähennetään tai se torjutaan kokonaan alentamalla olennaisesti USSD-siirron datanopeutta tarvittaessa riittävän puheenlaadun ylläpitämiseksi.
25 Datanopeutta voidaan alentaa käyttämällä dedikoitua ohjauskana- vaa, mikäli tällainen on. GSM-jäijestelmässä ja sen johdannaisissa SDCCH on olemassa, ellei matkaviestin ole puhetilassa. Ellei dedikoitua ohjauskanavaa ole, datanopeutta voidaan alentaa jakamalla pitkä USSD-siirto useaan peräkkäiseen USSD-sanomaan ja viivästämällä erillisiä USSD-sanomia (lisäämällä 30 aukkoja niiden väliin), kunnes puheenlaadun huononnus on saatu hyväksyttävälle tasolle.
Laajennettava konsepti USSD-siirron suorittamiseksi voidaan toteuttaa esimerkiksi menetelmällä, johon kuuluu ainakin seuraavat vaiheet: (i) arvioidaan joukko maksimidatanopeutta puoltavia tekijöitä tekijöi-35 den kokonaisuuden muodostamiseksi, kokonaisuuden ollessa ainakin osaksi • .
, 106765 4 riippumaton mainitun liitännäisen kanavan olemassaolosta ennen mainittua arviointia; ja (ii) käytetään tekijöiden kokonaisuutta määrittämään, suoritetaanko USSD-siirto olennaisesti mainitulla maksimidatanopeudella vai alennetulla 5 datanopeudella.
USSD-siirron suorittaminen olennaisesti maksimidatanopeudella tarkoittaa, että käytetään FACCH-kanavaa ja että datanopeutta ei alenneta riittävästi, jotta olennaisesti parannettaisiin mahdollisen samanaikaisen puheen laatua puhekanavalla (alennetun datanopeuden tuoma parannus ei ole 10 ihmiskorvin selvästi kuultavissa).
Tässä asiayhteydessä tekijöiden kokonaisuus tarkoittaa enemmän tai vähemmän samaa kuin että arvioidaan olennaisesti kaikki päätösprosessin tiedossa olevat (eli sen tuntemat) tekijät. Antamalla "maksimidatanopeutta puoltaville tekijöille” erilaisia tulkintoja keksintö voidaan toteuttaa laajennetta-15 valla tavalla.
Keksintö voidaan toteuttaa hyvin yksinkertaisesti, jos maksimidatanopeutta puoltavien tekijöiden kokonaisuus on yksinkertainen määritys, että USSD-siirron tarve esiintyy ja että FACCH-kanava on käytettävissä tai se voidaan muodostaa.
20 Maksimidatanopeutta puoltavien tekijöiden kokonaisuutta voidaan käyttää datanopeuden määrittämiseksi vertaamalla tekijöiden kokonaisuutta ennalta määrättyyn eroon ja suorittamalla USSD-siirto olennaisesti maksimidatanopeudella vasteena vertailun positiiviselle tulokselle. Jos vertailun tulos • on negatiivinen, USSD-siirto tapahtuu alemmalla datanopeudella. Tämä ta-25 pahtuu edullisesti dedikoidulla ohjauskanavalla (SDCCH), mikäli tällainen on, ja muuten viivästämällä erillisiä USSD-sanomia. Verkon operaattori voi lähettää päätöksen tekeville yksiköille, kuten matkaviestimille, yhden tai useamman vertailuun vaikuttavan elementin, kuten ennalta määrätyn eron. Esimerkiksi verkon kuormituksen kasvaessa operaattori voi lähettää korkeamman eron, jo-30 ka vastustaisi maksimidatanopeuden käyttöä. Tällainen yksi tai useampi parametri voidaan lähettää yleislähetysohjauskanavalla tai USSD- tai lyhytsano-malähetyksinä, kuten alalla hyvin tiedetään. Koska ennalta määrättyä eroa käytetään vertailuun maksimidatanopeutta puoltavien tekijöiden kanssa, sama tulos saavutetaan, mikäli verkon operaattori lähettää yhden tai useamman 35 elementin, joka vaikuttaa näihin tekijöihin, kuten jäljempänä lähemmin selos-·· tetaan.
• V I.
5 106765
Yksinkertaista on/ei -lähestymistapaa joustavampi toteutus saavutetaan, mikäli tekijöiden kokonaisuus muodostetaan painottamalla kukin tekijä vastaavalla painolla ja yhdistämällä painotusten tulokset. On myös mahdollista arvioida samoin eräs toinen joukko toisia (negatiivisia) tekijöitä, jotka vastusta-5 vat maksimidatanopeuden käyttöä. Tällaisiin toisiin eli negatiivisiin tekijöihin voisi kuulua määritys, että verkko on raskaasti kuormitettu. Tämä ei kuitenkaan ole tarpeen, ottaen huomioon että kaikilla tällaisilla negatiivisilla tekijöillä on vastakkainen positiivinen tekijä (siis negatiivisen tekijän puute). Esimerkiksi verkon raskaan kuormituksen vastakohta on radioresurssien käytettävyys.
10 Maksimidatanopeutta puoltaviin positiivisiin tekijöihin voi kuulua yksi tai useampi seuraavista: 1) lähetettävän datan määrä; 2) radioresurssien käytettävyys verkossa; 3) hiljaisuuden suhteellinen osuus puhekanavalla; 15 4a) ajan kesto puhelun alusta; 4b) jatkuvan puheen kesto eli ajan kesto viimeisimmästä hiljai-suusjaksosta liitännäisellä puhekanavalla; 5) matkaviestimen käyttäjän etusija USSD-siirrolle puheenlaadun suhteen.
20 Radioresurssien käytettävyyttä verkossa tulisi erityisesti tarkastella silloin kun matkaviestimen ja verkon välillä ei ole puhelua käynnissä. Tällaisessa tapauksessa USSD-siirto on ainoa syy muodostaa puhekanava, joka on välttämätön FACCH-kanavan muodostamiseksi. Raskaasti kuormitetussa verkossa operaattori voi olla vastahakoinen allokoimaan puhekanavaa pelkästään * 25 USSD-siirron nopeuttamiseksi. Toisaalta, mikäli puhelu on käynnissä, niin FACCH-kanavan käyttäminen ei kuluta ylimääräisiä resursseja, mutta se huonontaa puheen laatua jonkin verran.
Lähetettävän datan määrää tulisi myös tarkastella. FACCH-kanavan käyttö hyvin lyhyihin lähetyksiin ei ole kovin mielekästä.
30 Hiljaisuuden suhteellista osuutta puhekanavalla tulisi sitäkin tar- ' ... kastella. FACCH-kanavan käyttö huonontaa puheen laatua jonkin verran, mutta tällä ei ole mitään merkitystä, ellei puhekanavalla parhaillaan ole puhetta. Ottaen huomioon, että puheluun kuuluu kaksi osapuolta, joista yleensä vain yksi puhuu tietyllä hetkellä, noin 50 % ajasta puhekanavan sisältö ei
35 koostu puhekehyksistä vaan hiljaisuusosoittimista, jotka GSM-järjestelmässä tunnetaan nimellä SID (Silence Descriptor). Tukiasemajärjestelmä BSS
• · l I l k 6 106765 (tukiasema, tukiasemaohjain ja/tai transkooderi) voitaisiin modifioida vastaamaan ulkopuolisen solmun kyselyyn, joka koskee SID-kehysten suhteellista osuutta. On odotettavissa, että tulevissa solukkojärjestelmissä, kuten UMTS:issa (Universal Mobile Telecommunications System) BSS:n elementit 5 integroidaan syvemmin radioverkko-ohjaimeen RNC (Radio Network Controller). Tällainen integrointi helpottaa keksinnön toteuttamista puhekanavalla esiintyvien hiljaisuusosoittimien havaitsemisen suhteen.
Pieni suhteellinen paino voitaisiin antaa myös ajan kestolle puhelun alusta ja/tai viimeisimmästä hiljaisuusjaksosta puhekanavalla. Näin siksi, että 10 jatkuvan puheen alut ovat ratkaisevan tärkeitä ymmärtämiselle. Jos puhelua on jatkunut jo minuutin tai kaksi ja/tai jatkuvaa puhetta on jatkunut jo muutamia sekunteja, kuuntelija voi paljon paremmin sietää FACCH-kanavan käytöstä johtuvan puheenlaadun huononemisen.
Keksinnön laajennettavan luonteen osoittamiseksi joitakin ylimää-15 räisiä tekijöitä esitetään lähellä selostuksen loppua.
USSD-siirto voi koostua useasta erillisestä USSD-sanomasta, ja sitä voi jatkua useita minuutteja. (Nykyisin sen maksimikesto on rajoitettu 10 minuuttiin.) Pitkän USSD-siirron kuluessa FACCH-kanavan käyttöä puoltavat (tai vastustavat) tekijät voivat muuttua huomattavasti. On siis edullista toistaa 20 arviointi peräkkäisten USSD-sanomien välillä, vaikkei välttämättä joka kahden sanoman välillä.
Kuvioiden lyhyt selostus
Keksintöä selostetaan nyt lähemmin erään edullisen suoritusmuo-* don yhteydessä, viitaten oheisiin piirroksiin, joista: 25 Kuviot 1-3 ovat signalointikaavioita, jotka esittävät eri mekanismeja FACCH-kanavan muodostamiseksi, ellei se ole jo aktiivinen;
Kuvio 4 on keksinnön erästä suoritusmuotoa havainnollistava lohkokaavio;
Kuvio 5 on keksinnön erästä toista suoritusmuotoa havainnollistava 30 vuokaavio; ja
Kuviot 6 ja 7 ovat keksinnön edullisia suoritusmuotoja havainnollistavia ajoituskaavioita.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus
Ennen varsinaisen keksinnön selostamista esitetään useita meka-··; 35 nismeja FACCH-kanavan muodostamiseksi. Nämä tekniikat on selostettu läh- 7 106765 teessä 1. Koska tämän hakemuksen etuoikeuspäivänä lähde 1 ei ole julkinen, sen keksinnöllinen aineisto toistetaan tässä, viitaten oheisen piirroksen kuvioihin 1-3.
Lähteessä 1 selostetut mekanismit perustuvat siihen ajatukseen, 5 että määritetään USSD-datan määrä, ja jos määrä ylittää (tai todennäköisesti ylittää) ennalta määrätyn kynnysarvon (siis pitkille USSD-siirroille), nopeampi FACCH-kanava aktivoidaan siirtämällä matkaviestin puhelutilaan. Eräs yksinkertainen tapa tämän toteuttamiseksi on suoritta epäonnistuva puheluyritys. Nämä mekanismit perustuvat siis myös uuteen tulkintaan siitä, mikä on puhe-10 lutilan määritelmä yllä mainitussa GSM-suosituksessa 02.30, missä puhelutila määritellään seuraavasti: matkaviestin on puhelutilassa siitä hetkestä, jolloin alkaa puhelunmuodostukseen tai -muodostusyritykseen liittyvä signalointi, ja ennen kuin puhelu tai puheluyritys päättyy, ja (soveltuvin kohdin) matkaviestin on lakannut kehittämästä tähän puheluun liittyviä ääniä (tones) käyttäjälle. 15 Huijaamalla matkaviestin puhelutilaan (suorittamalla epäonnistuva puheluyritys) aktivoi nopean FACCH-kanavan USSD-siirtoa varten. Tulisi kuitenkin huomata, että matkaviestimellä ”on puhelu” ETSl:n GSM 02.30:ssä määritellyllä tavalla, jolloin uudet mekanismit eivät vaadi poikkeamia olemassaolevista standardeista. Keksinnön mukaiset menetelmä ja laitteisto siis ratkaisevat tun-20 nettuun USSD-siirtoon liittyvän ongelman elegantilla tavalla.
Uudet mekanismit perustuvat myös siihen, että määritetään USSD-datan määrä (eli USSD-siirron pituus) ja käytetään FACCH-kanavaa vain pitkähköihin USSD-siirtoihin. Epäonnistuvan puheluyrityksen suorittaminen lyhyitä USSD-siirtoja varten aiheuttaisi tarpeetonta signalointikuormitusta, mikä 25 on erityisen haitallista ilmarajapinnan kohdalla. Tämä signalointikuormitus on tasapainotettava keksinnön tuomia aikasäästöjä vasten. Esimerkiksi FACCH:ia voitaisiin käyttää vain, jos se säästää ainakin yhden sekunnin. Koska FACCH-siirto on n. 1,7 kertaa nopeampaa kuin SDCCH-siirto, se säästää n. 40 % SDCCH-siirron tarvitsemasta ajasta. Jos vaaditaan ainakin yhden sekunnin 30 säästöä, USSD-siirron minimipituus olisi 250 tavua. Tämä ylittää yhden USSD-·: sanoman pituuden. Toisin sanoen epäonnistuvan puheluyrityksen suorittami nen kannattaa vain useiden peräkkäisten USSD-sanomien yhteydessä (olettaen SDCCH.IIe ja FACCHrlle vastaavasti 83 ja 140 tavua sekunnissa ja minimisäästöksi yhden sekunnin). On tietysti muistettava, että epäonnistuvan 35 puheluyrityksen aloittaminen haaskaa sekunnin murto-osan. Niinpä logiikka epäonnistuvan puheluyrityksen aloittamiseksi tulisi sijoittaa protokollapinon •« « 8 106765 huipulle, eli sovelluskerrokselle. Muuten logiikka ei tiedä, että tarvitaan useita USSD-sanomia.
Kuvio 1 on matkaviestimen aloittamaa USSD-siirtoa havainnollistava signalointikaavio. Aika etenee ylhäältä alas. Selostetaan kahden osapuolen 5 välinen USSD-dialogi. Yksi osapuoli on matkaviestin ja toinen on tätä matkaviestintä palveleva yleisen maapohjaisen matkaviestinverkon PLMN osa. Matkaviestin voi olla pieni kädessä kannettava solukkoradiopuhelin, mutta keksintö on parhaiten hyödynnettävissä, jos matkaviestimeen kuuluu tai liittyy tie-donkäsittelylaitteistoa. Eräs esimerkki tällaisesta matkaviestimestä on Nokia 10 Communicator 9000. Toinen esimerkki on yleiskäyttöinen kannettava tietokone, joka on Nokia Cellular Datacardiilla kytketty sopivalla liitännällä varustettuun solukkoradiopuhelimeen, kuten Nokia 2110 tai 8110. Kaikkia Nokia-laitteita toimittaa Nokia Mobile Phones, Suomi.
Vaiheessa 2-1 lepotilainen matkaviestin MS määrittää, että USSD-15 siirron pituus ylittää ennalta määrätyn kynnysarvon, joka voisi olla n. 250 tavua. Vaiheessa 1-4 matkaviestin aloittaa puheluyrityksen, jonka lopulta tulisi epäonnistua. Eräs tapa tämän toteuttamiseksi on soittaa olemattomaan numeroon. Vaihtoehtoisesti matkaviestin voi soittaa itselleen. (Jossakin myöhemmässä vaiheessa verkko PLMN tulee vastaamaan, että kutsuttu tilaaja ei vas-20 taa, mutta tämä vaste ei ole merkittävä keksinnön ymmärtämisen kannalta.) vaiheet 1-6 ... 1-12 muodostavat sinänsä tunnetun matkaviestimen aloittaman USSD-dialogin. Vaiheessa 1-6 matkaviestin aloittaa USSD-dialogin lähettämällä verkolle Begin, Invoke ProcessUSSDRequest -sanoman. Vaiheessa 1-8 verkko vastaa Continue, InvokeUSSDRequest -sanomalla. Vaiheessa 25 1-10 matkaviestin lähettää Continue, Result USSDRequest-sanoman. Sym boli ”N*” osoittaa, että dialogiin voi kuulua useita sanomien 1-8 ja 1-10 pareja. Lopulta, vaiheessa 1-12 USSD-dialogi päätetään verkon sanomalla End, Result ProcessUSSDRequest.
Heittomerkein varustettu sanoma 1-4’ liittyy matkaviestimen aloitta-30 man USSD-siirron vaihtoehtoiseen suoritusmuotoon, jossa puheluyritystä 1-4 ei suoriteta ennen sanomaa 1-6, vaan vasta sen jälkeen. Tässä tapauksessa puheluyritys näytetään viitenumerolla 1-4’. Toisin sanoen matkaviestimen on myös mahdollista aloittaa USSD-dialogi vaiheessa 1-6 ennen puheluyrityksen suoritusta vaiheessa 1-4’. Vaiheita 1-4’ ja 1-6 ei siis suoriteta numerojärjestyk-35 sessä.
»·«
• € M
g 106765
Alaraja FACCH-kanavan aktivoimiseksi voi olla kiinteä, esim. n. 250 tavua (joka vastaa yhden sekunnin säästöä SDCCH:hon verrattuna). Vaihtoehtoisesti alaraja voi olla säädettävä verkon parametri, jonka verkko jakaa jonkin sopivan välineen kautta, kuten yleislähetyksen, lyhytsanomapalvelun, mo-5 nipistelähetyksen (pakettiradioverkoissa) jne.
Kuvio 2 on signalointikaavio, joka havainnollistaa verkon aloittaman USSD-siirron yksinkertaista suoritusmuotoa. Sanomia, joilla on identtinen viitenumero kuvion 1 sanomien kanssa, on identtinen toiminta, eikä niitä selosteta uudelleen. Vaihe 2-2 vastaa vaihetta 1-2, mutta tässä tapauksessa verkko 10 määrittää, että matkaviestin on lepotilassa ja että USSD-siirron pituus oikeuttaa käyttämään nopeampaa FACCH-kanavaa (eli se ylittää alarajan). Vaiheessa 2-4 verkko aloittaa puheluyrityksen. Kuitenkin kuvion 1 vaiheesta 1-4 poiketen verkko ei voi soittaa olemattomaan numeroon (ilmeisesti, koska matkaviestintä ei hälytettäisi). Sen sijaan verkko voi lähettää matkaviestimelle 15 PAGE-sanoman vaiheessa 2-4. Vaiheet 2-6 ... 2-12 muodostavat sinänsä tunnetun verkon aloittaman USSD-dialogin. Vaiheessa 2-6 verkko aloittaa USSD-dialogin lähettämällä matkaviestimelle Begin, Invoke USSDRequest -sanoman. Heittomerkillinen sanoma 2-4’ liittyy vaihtoehtoiseen suoritusmuotoon, jossa PAGE-sanoma lähetetään sanoman 2-6 jälkeen, kuten vaihtoehtoi-20 nen setup-sanoma 1-4’ kuviossa 1. Sanomat 1-8 ja 1-10 on jo selostettu. Vaiheessa 2-12 USSD-dialogi päätetään END-sanomalla.
Kuvio 3 on signalointikaavio, joka havainnollistaa verkon aloittaman USSD-siirron edullista suoritusmuotoa. Kuvion 2 yksinkertaisessa suoritusmuodossa on ongelmana, että epäonnistuvan puheluyrityksen suorittaminen 25 hämmentää matkaviestimen käyttäjää. Kuviossa 3 näytetty edullinen suoritusmuoto poistaa tämän ongelman muuntamalla verkon aloittaman puheluyrityksen matkaviestimen aloittamaksi puheluyritykseksi. Vaiheessa 3-2 verkko PLMN lähettää matkaviestimelle osoituksen, että matkaviestimen tulee aloittaa puhelunmuodostusproseduuri FACCH-kanavan aktivoimiseksi. Tämä osoitus 30 voidaan sisällyttää esimerkiksi protokollakohtaiseen otsakkeeseen tai parametriin sopivalla WAP (Wireless Application Protocol) -kerroksella. Kuviossa 3 näytetyssä suoritusmuodossa tämä osoitus on sisällytetty Begin, Invoke USSDRequest -sanomaan, joka näytettiin kuvion 2 vaiheena 2-6. Vaiheessa 1-4 matkaviestin suorittaa epäonnistuvan puheluyrityksen lähettämällä 35 SETUP-sanoman. Proseduurin loppu on samanlainen kuin se, joka selostettiin kuvion 2 yhteydessä.
♦ · · • · · 1° 106765
Verkon aloittaman USSD-siirron edullisella suoritusmuodolla on useita etuja yksinkertaiseen suoritusmuotoon verrattuna. Esimerkiksi verkossa ei tarvita mitään erityisiä puhelunmuodostusrutiineja. Lisäksi, koska matkaviestintä ei tarvitse kutsua, puhelunmuodostus on nopeampaa eikä matkavies-5 timen käyttäjää hälytetä.
Yllä selostetut mekanismit FACCH-kanavan aktivoimiseksi eivät vaadi muutoksia laitteistoon eikä olemassaoleviin GSM-standardeihin. Ne voidaan toteuttaa ohjelmistorutiineina matkaviestimessä ja/tai yleisessä maapohjaisessa puhelinverkossa PLMN. Matkaviestimessä ohjelmistorutiini voi-10 daan asentaa itse matkapuhelimeen tai siihen mahdollisesti liitettyyn tietokoneeseen. Mikäli ohjelmiston asentaminen liitännäiseen tietokoneeseen tulee kyseeseen, se on sikäli edullista, että tällainen ohjelmisto voi paremmin tietää tai ennustaa seuraavien USSD-sanomien kokonaismäärän ja niiden yhteisen pituuden. Vaihtoehtoisesti keksinnön mukainen ohjelmistorutiini voidaan 15 asentaa itse matkapuhelimeen, mutta siihen liitetty tietokone voi antaa ohjel-mistorutiinille osoituksen, että tulossa on todennäköisesti useita USSD-sanomia ja FACCH-kanava tulisi aktivoida.
PLMN:ssä uudet mekanismit toteutetaan edullisesti enemmän hajautetulla tavalla. Logiikka, joka määrittää, tarvitaanko useita USSD-sanomia, 20 on sijoitettava lähelle itse sovellusta. Tyypillisiin verkkoelementteihin OTA- ja VAS-sovellusten suorittamiseksi kuuluu solukkomaisten tietoliikennejärjestelmien matkaviestinkeskukset, USSD-keskukset, kotirekisterit ja vierasrekisterit sekä älyverkkojen palvelun ohjauspisteet (Service Control Point). Logiikka kuvioiden 2 ja 3 yhteydessä selostetun epäonnistuvan puheluyrityksen suoritta-25 miseksi asennetaan sopivimmin matkaviestinkeskukseen. Muihin mahdollisiin sijainteihin kuuluu tukiasema BTS (Base Transceiver Station), tukiasemaohjain BSC (Base Station Controller), ja/tai radioverkon ohjain RNC (Radio Network Controller).
Uusien FACCH-kanavan muodostamistekniikoiden selostamisen 30 jälkeen jatkuu nykyisen keksinnön selostus, viitaten oheisen piirroksen kuvi- • · · oon 4. Kuvio 4 on keksinnön erästä suoritusmuotoa havainnollistava lohko-kaavio. Vaikka keksinnön suoritusmuodot toteutetaan parhaiten ohjelmistorutiineina, jotkut suoritusmuodot voidaan erittäin hyvin esittää painotus- ja sum-mauspiireinä, keinotekoisina neuroneina, sumeana logiikkana tai vastaavina.
35 Ottosignaalit 41A - 46A edustavat eri tekijöitä, jotka puoltavat mak- simidatanopeuden käyttöä. Ottosignaalit 41B - 46B edustavat vastaavia pai- 11 106765 noja. Lohkot 41C - 46C ovat painotuspiirejä (esim. kertojia) kunkin ottosignaa-lin painottamiseksi vastaavalla painolla. Ensimmäisten viiden painotuspiirin 41C - 45C ja niitä vastaavien otto- ja antosignaalien toiminnot vastaavat yllä selostettuja positiivisia tekijöitä 1-5. Katkoviivoin piirretty kuudes kertoja 46 5 havainnollistaa kykyä tuleviin laajennuksiin. Painotuspiirien antosignaalit 41D -46D summataan summaimessa 47, jonka antosignaalia (signaali 48A) verrataan vertailijalla 48 vertailutasoon Ref. Jos signaali 48A ylittää vertailutason Ref, vertailijan 48 anto on korkea, mikä tulkitaan signaaliksi käyttää maksimi-datanopeutta.
10 Verkon operaattori voi ohjata maksimidatanopeuden käyttöä esi merkiksi lähettämällä matkaviestimelle yhden tai useamman seuraavista: vertailutason Ref (ennalta määrätty ero), signaalin 42A (verkkoresurssien käytettävyys) ja/tai vastaavat painot 41B - 46B.
Käyttäjä voi suosia USSD:n siirtonopeutta puheenlaadun kustan-15 nuksella asettamalla matkaviestimessä vastaavan parametrin. Vaihtoehtoisesti vastaava toiminnallisuus voidaan saavuttaa asettamalla vastaava parametri käyttäjän tilaajaprofiilissa jossakin verkon rekisterissä, kuten kotirekisterissä HLR. Verkko voi käyttää tätä parametri laskiessaan matkaviestimelle lähetettävän vertailutason. Verkko voi myös lähettää parametrin matkaviestimelle, 20 mikäli katsotaan paremmaksi tallentaa tällaiset käyttäjän mieltymykset matkaviestimen sijasta tilaajaprofiiliin verkon rekisterissä.
Vaikka keksinnön toteuttaminen kuvion 4 tapaan erillisillä painotus-ja summauspiireillä ei olisikaan toteutettavissa, kuvio siitä huolimatta tuo mieleen vaihtoehtoisia suoritusmuotoja. Yksi niistä on keinotekoinen neuroni, * 25 mieluiten assosiatiivinen neuroni, joka voidaan myös toteuttaa ohjelmistorutii- nien avulla. Tällainen assosiatiivinen neuroni voidaan opettaa assosioimaan eri tilanteita eri tuloksiin, ja sille voidaan siis opettaa, koska maksimidatano-peutta käytetään ja koska ei.
Keksinnön paras toteuttamistapa on todennäköisesti käyttää jon-30 kintaista keinotekoista neuronipiiriä tai sumeaa logiikkaa, jota ihmisekspertti ' ... opettaa. Kun järjestelmä on opetettu, opetuksen tuloksia voidaan levittää neu ronin painoina.
Sumeiden logiikkajärjestelmien selostaminen on kuitenkin vaikeaa (tai "sumeaa”). Sen vuoksi kuvio 5 näyttää erään toisen suoritusmuodon, joka 35 voidaan selostaa suhteellisen helposti vuokaavion muodossa. Vaiheessa 50 määritetään tai arvioidaan USSD-siirron pituus. Jos pituus alittaa ennalta mää- • · • •t 12 106765 rätyn marginaalin, kuten n. 500 tavua, FACCH-kanavan käyttöön ei ole tarvetta (tällä pituudella FACCH säästää n. 2 sekuntia SDCCH-kanavaan verrattuna). Seuraavaksi, vaiheessa 51 testataan FACCH-kanavan käytettävyys. Ellei FACCH-kanavaa ole (siis matkaviestin ei ole puhelutilassa), vaiheessa 52 5 määritetään radioresurssien käytettävyys. Jos verkossa on radioresursseja käytettävissä, vaiheessa 53 muodostetaan FACCH-kanava, kuten yllä kuvioiden 1-3 yhteydessä selostettiin. Muuten käytetään SDCCH-kanavaa ja testi päättyy.
Jos vaiheessa 51 matkaviestin oli puhelutilassa (FACCH on käy-10 tettävissä), vaiheessa 54 testataan käyttäjän mieltymykset. Vaiheessa 54 käyttäjällä on kolme vaihtoehtoa: hän voi puoltaa USSD:n nopeutta puheen-laadun kustannuksella 1) vahvasti, 2) joissakin tilanteissa, tiettyjen muiden ehtojen täyttyessä, tai 3) ei lainkaan. Jos käyttäjä puoltaa USSD:n nopeutta puheenlaadun kustannuksella vahvasti, loput testit 55 ja 56 ohitetaan ja pro-15 sessi etenee vaiheeseen 57. Ellei käyttäjä lainkaan puolla USSD:n nopeutta, loput testit 55 ja 56 ohitetaan myös ja prosessi etenee vaiheeseen 58. Jos käyttäjän mieltymys on näiden kahden ääripään välillä, vaiheessa 55 testataan onko puheessa tauko (tällä hetkellä puhekanava koostuu pääosin hiljaisuuso-soittimista/SID-kehyksistä puhekehysten sijaan). Jos näin on, prosessi etenee 20 vaiheeseen 57. Muuten vaiheessa 56 testataan, onko jatkuvaa puhetta esiintynyt jo tietyn ajan, kuten 2 sekuntia. Jos näin on, niin kuuntelija voi paremmin sietää FACCH-kanavan pitkäaikaisesta käytöstä johtuvan puheenlaadun huononnuksen, ja vastaavasti prosessi etenee vaiheeseen 57.
Jos prosessi etenee vaiheeseen 57, käytetään FACCH-kanavaa.
. . 25 Toisaalta, jos prosessi etenee vaiheeseen 58, käytetään alempaa datano- peutta. Jos testien 51 ja 52 tulokset olivat negatiivisia, niin käytetään SDCCH-kanavaa. Muuten USSD-siirto tapahtuu FACCH-kanavalla mutta alemmalla datanopeudella, tai USSD-siirto keskeytetään, kunnes käynnissä oleva puhelu on päättynyt.
30 Kuvio 6 on keksinnön erästä suoritusmuotoa havainnollistava ajoi tuskaavio. Käyrä 60 edustaa puheaktiviteettia puhekanavalla. Käyrät 61 ja 62 edustavat USSD-aktiviteettia vastaavasti SDCCH- ja FACCH-kanavalla. Käyrien 61 ja 62 kukin piikki edustaa erillistä USSD-sanomaa.
Kuvion 6 tapahtumaketjussa on oletettu, että joko matkaviestimen 35 käyttäjä tai verkon operaattori on päättänyt olla käyttämättä kuvioiden 1-3 • · < 13 106765 yhteydessä selostettua suoritusmuotoa, eli puhekanavaa ei aktivoida pelkästään USSD-siirron nopeuttamiseksi.
USSD-siirto aloitetaan hetkellä TO. Koska puhekanavaa ei ole, USSD-siirto tapahtuu SDCCH-kanavalla. Hetkellä T1 matkaviestin siirtyy pu-5 helutilaan puhelun muodostamiseksi. Nyt puhekanava on olemassa, ja USSD-siirto tapahtuu FACCH-kanavalla. Kuten kuviossa 6 näytetään, USSD-piikkejä on tiheämmässä hetken T1 jälkeen kuin ennen sitä. Hetkellä T2 puhekanavalla havaitaan puhetta, ja USSD-siirtoa hidastetaan. Tässä esimerkissä sitä hidastetaan käyttämällä joka kolmatta tilaisuutta USSD-sanoman lähettämi-10 seen (USSD-datanopeutta alennetaan kertoimella kolme). Hetkellä T3 puhekanavalla havaitaan hiljaisuutta ja USSD-siirto jatkuu täydellä nopeudella hetkeen T4 asti, jolloin puhekanavalla taas havaitaan puhetta ja USSD-siirtoa hidastetaan. Tällä hetkellä kuitenkin jatkuvan puheen kesto on pitempi (enemmän kuin n. 2 sekuntia), ja hetkellä T5 USSD-siirto jatkuu täydellä no-15 peudella, vaikka puhekanavalla esiintyy puhetta samanaikaisesti. Hetkellä T6 puhekanavalla havaitaan hiljaisuutta, mutta tällä ei ole mitään merkitystä, koska USSD-siirto tapahtuu jo täydellä nopeudella. Hetket T4’ - T6’ vastaavat vastinhetkiä T4 - T6, mutta tässä tapauksessa määritetään, että puhelua on jatkunut jo jonkin aikaa (esim. noin minuutin). Sen vuoksi aikaero hetkien T4’ 20 ja T5’ välillä on lyhyempi kuin aikaero hetkien T4 ja T5 välillä. Toisin sanoen, jos liitännäisellä puhekanavalla on puhetta, myöhemmin puhelun kuluessa USSD-siirtoa hidastetaan lyhyemmäksi ajaksi kuin puhelun alussa. Hetkellä T7 puhelu päättyy ja USSD-siirtoa jatketaan SDCCH-kanavalla hetkeen T8 asti, jolloin USSD-siirto päättyy.
* [ 25 Kuvio 7 esittää edullista muunnelmaa kuviossa 6 esitetystä suori tusmuodosta. Tämän edullisen muunnelman mukaisesti hetkien T5 ja T6 (ja vastinhetkien T5’ ja T6’) välillä USSD-siirto tapahtuu jonkin verran alennetulla nopeudella, esimerkiksi käyttämällä joka toista tilaisuutta USSD-sanoman lähettämiseen (USSD-datanopeutta alennetaan kertoimella kaksi). Tällainen 30 muunnelma vaatii muutoksia kuvioissa 4 ja 5 näytettyihin suoritusmuotoihin.
' Edellisessä yksittäinen vertailija 48 voidaan korvata esim. luokituslogiikalla, jo ka luokittaa ottosignaalin 48A joukoksi luokkia, joista kukin edustaa eri da-tanopeutta. Jälkimmäisessä tulos 57 tulisi jakaa useaksi tulokseksi, esimerkiksi siirtämällä testi 55 lohkon 57 jälkeen ja suorittamalla USSD-siirto jonkin ver-35 ran alennetulla nopeudella mikäli testin 55 tulos on negatiivinen.
• · 14 106765
Vaihtoehtoisesti kuviossa 4 näytetyssä suoritusmuodossa vertailija 48 voidaan jättää täysin pois ja sen ottosignaalia voidaan käyttää, mahdollisen jälkikäsittelyn jälkeen, USSD-datanopeuden määrittämiseen. Toisin sanoen signaalia 48A käytetään USSD-datanopeuden ’’kaasusignaalina”.
5 Kuten yllä selostettiin, keksintöön kuuluu arvioida joukko maksimi- datanopeutta puoltavia tekijöitä tekijöiden kokonaisuuden muodostamiseksi ja käyttää kokonaisuutta käytettävän datanopeuden määrittämiseksi, esim. vertaamalla kokonaisuutta ennalta määrättyyn eroon. Kuviot 4 ja 5 havainnollistavat kokonaisuuden kahta erilaista tulkintaa. Kuviossa 4 kokonaisuus on sum-10 maimen 47 anto 48A, jota verrataan vertailutasoon Ref. Kuvion 5 suoritusmuodossa kokonaisuus vastaa päätöslinjaa 59, joka on testien 50, 51, 52, 54, 55 ja 56 muodostaman Boolen funktion tulos. Jos päätöslinjaa 59 vastaava Boolen funktio arvioidaan Todeksi (siis se ylittää ennalta määrätyn marginaalin Epätosi), käytetään maksimidatanopeutta.
15 Tunnetuilla USSD-siirtomekanismeilla on vain yksi kiinteä sääntö FACCH- ja SDCCH-kanavan käyttämiseksi: jos FACCH-kanava on olemassa, sitä käytetään. Keksintö rikkoo tämän kiinteän säännön luomalla konseptin, joka on joustavampi kuin tunnetut mekanismit: jos maksimidatanopeutta puoltavien tekijöiden kokonaisuus ylittää ennalta määrätyn eron, käytetään maksimi-20 datanopeutta, ja muussa tapauksessa datanopeutta ainakin alennetaan, mahdollisesti pysäytetään kokonaan, kunnes käynnissä oleva puhelu on päättynyt. Keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaan FACCH-kanavaa voidaan käyttää silloinkin kun se on muodostettava vain USSD-siirron nopeuttamiseksi. Lisäksi, vaikka FACCH-kanava on, sitä voidaan käyttää alennetulla datanopeu-25 della, mikäli määritetään, että FACCH-kanavan maksimikäyttö alentaisi samanaikaisen puheen laatua puhekanavalla.
Keksinnön mukainen mekanismi on helposti laajennettavissa tuomalla tarpeen mukaan uusia maksimidatanopeutta puoltavia tekijöitä. Eräs tällaisten uusien tekijöiden käytännön esimerkki voisi olla se, että puhelun 30 osapuolet tuntevat toisensa ja voivat siten paremmin sietää puheenlaadun ·: huononnuksen. Jos puhelu alkaa tai päättyy matkaviestimen muistiin tallen nettuun numeroon, niin puhelun osapuolet todennäköisesti tuntevat toisensa. Testi, joka kertoo liittyykö puhelu tällaiseen tuttuun numeroon (siis matkaviestimen muistiin tallennettuun numeroon) voidaan helposti lisätä kuvioissa 4 ja 5 35 näytettyihin suoritusmuotoihin. Edellisessä tarvitaan ylimääräinen kertoja • < 106765 15 (näytetty lohkona 46C) ja jälkimmäisessä tarvitaan ylimääräinen testi (ei esitetty erikseen) testiketjun 54 - 56 sisällä tai lähellä.
Keksinnön mukainen mekanismi on myös dynaamisempi kuin tunnettu mekanismi. Verkko voi milloin tahansa lähettää matkaviestimelle yhden 5 tai useamman elementin, joka vaikuttaa positiivisten tekijöiden kokonaisuuden ja ennalta määrätyn eron väliseen vertailuun. Verkko voi esimerkiksi lähettää itse eron; yhden tai useamman painon (ks. kuvio 4); ja/tai yhden tai useamman painotettavan tekijän, kuten osoituksen radioresurssien käytettävyydestä, tai käyttäjän mieltymyksen, mikäli nämä mieltymykset on tallennettu matka-10 viestimen sijasta verkon rekisteriin.
Keksintö on esimerkinomaisesti selostettu solukkomaisen GSM-järjestelmän (Global System for Mobile Communication) yhteydessä. Keksintöä voidaan soveltaa yhtä hyvin GSM:n johdannaisissa kuten DCSrssä (joka tunnetaan myös nimellä GSM 1800) sekä missä tahansa digitaalisessa matka-15 viestinverkossa, joka tukee USSD-siirtoa nopealla kanavalla, kun matkaviestimellä on puhelu, ja muuten hitaalla kanavalla.
Lähde: [1] Saman hakijan suomalainen patenttihakemus 981692FI, ”USSD -siirtomekanismi”, jätetty 3.8.1998.
• ·

Claims (15)

16 106765
1. Menetelmä USSD-siirron muodostamiseksi datasiirtoa varten kahden osapuolen, nimittäin matkaviestimen (MS) ja solukkomaisen tietoliikenneverkon (PLMN) välillä, missä USSD-siirrolla on maksimidatanopeus, joka 5 on yhtä suuri kuin puhekanavan liitännäisen ohjauskanavan (FACCH) datano-peus, ja joka käytettäessä alentaa samanaikaisen puheen laatua puhekanavalla, tunnettu siitä, että: - arvioidaan joukko maksimidatanopeutta puoltavia tekijöitä (41A -46A; 50 - 52, 54 - 56) tekijöiden kokonaisuuden (48A, 59) muodostamiseksi, 10 kokonaisuuden ollessa ainakin osaksi riippumaton mainitun liitännäisen kanavan olemassaolosta ennen mainittua arviointia; ja - käytetään tekijöiden kokonaisuutta määrittämään, suoritetaanko USSD-siirto olennaisesti mainitulla maksimidatanopeudella vai alennetulla datanopeudella.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että siirrettävän datan määrä ylittää yhden USSD-sanoman maksimipituuden, ja mainittu käyttämis/määrittämisvaihe toistetaan peräkkäisten USSD- sanomien välillä.
3. Förfarande enligt patentkrav 1 eller 2, kännetecknat av att 20 utförandet av nämnda USSD-överföring med väsentligen nämnda maximala datahastighet innehäller bildande av den associerade styrkanalen (FACCH), sävida en sädan inte existerar före nämnda uppskattnings-/bildningssteg.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu 20 siitä, että mainittu USSD-siirron suorittaminen olennaisesti mainitulla maksimidatanopeudella sisältää liitännäisen ohjauskanavan (FACCH) muodostamisen, ellei sellainen ole olemassa ennen mainittua arvioimis/muodostamisvaihetta. • 4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitun alemman datanopeuden toteuttaminen käsit-25 tää USSD-siirron suorittamisen dedikoidulla ohjauskanavalla (SDCCH), mikäli tällainen on, ja muussa tapauksessa viivästämällä erillisiä USSD-sanomia tai tilapäisesti estämällä USSD-siirto. .. 5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu käyttämis/määrittämisvaihe sisältää tekijöiden 30 kokonaisuuden vertaamisen ennalta määrättyyn eroon (Ref) ja mainitun mak-simidatanopeuden valitsemisen vasteena positiiviselle tulokselle mainitussa vertailussa, ja muuten alemman datanopeuden valitsemisen. • · 106765
4. Förfarande enligt nägot av de föregäende patentkraven, k ä n -n e t e c k n a t av att förverkligandet av nämnda lägre datahastighet omfattar 25 utförande av USSD-överföring pä en dedikerad styrkanal (SDCCH), sävida en sädan existerar, och i annat fall genom att fördröja enskilda USSD-meddelanden eller tillfälligt förhindra USSD-överföringen.
5. Förfarande enligt nägot av de föregäende patentkraven, kännetecknat av att nämnda användnings-/bestämningssteg innehäller jäm- ... 30 förelse av faktorernas helhet med en förutbestämd differens (Ref) och vai av nämnda maximala datahastighet som svar pä ett positivt resultat i nämnda jämförelse, och i annat fall vai av en lägre datahastighet.
6. Förfarande enligt nägot av de föregäende patentkraven, kännetecknat av att uppskattnings-/bildningssteget innehäller viktning av vä- • ·. 106765 sentligen var och en av nämnda faktorer (41A - 46A) med motsvarande vikt och kombinering av nämnda viktnings resultat.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että arvioimis/muodostamisvaihe sisältää olennaisesti kunkin mainitun tekijän (41A - 46A) painottamisen vastaavalla painolla ja mainitun painotuksen tulosten yhdistämisen.
7. Förfarande enligt nägot av de föregäende patentkraven, k ä n -netecknat avatt gruppen av faktorer omfattar mängden (41 A, 51) data 5 som skall sändas.
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että joukko tekijöitä käsittää lähettävän datan määrän (41 A, 51).
8. Förfarande enligt nägot av de föregäende patentkraven, k ä n -netecknat avatt gruppen av faktorer omfattar radioresursers tillgänglighet i nämnda nät.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että joukko tekijöitä käsittää radioresurssien käytettävyyden 10 mainitussa verkossa.
9. Förfarande enligt nägot av de föregäende patentkraven, k ä n -10 netecknat av att gruppen av faktorer omfattar en relativ mängd tystnad pä talkanalen (43A, 55).
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että joukko tekijöitä käsittää hiljaisuuden suhteellisen osuuden puhekanavalla (43A, 55).
10. Förfarande enligt nägot av de föregäende patentkraven, k ä n -netecknat av att gruppen av faktorer omfattar längden av tid frän sam-talets början och/eller frän den senaste perioden av tystnad pä talkanalen 15 (44A, 56).
10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, 15 tunnettu siitä, että joukko tekijöitä käsittää ajan keston puhelun alusta ja/tai viimeisimmästä hiljaisuuden jaksosta puhekanavalla (44A, 56).
11. Förfarande enligt nägot av de föregäende patentkraven, k ä n -netecknat av att gruppen av faktorer omfattar mobilstationanvändarens preferenser.
11. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että joukko tekijöitä käsittää matkaviestimen käyttäjän mieltymyksen.
12. Förfarande enligt nägot av de föregäende patentkraven, k ä n -20 netecknat av att nätet (PLMN) sänder tili den mobila stationen (MS) ät- minstone ett element (41B - 46B, 42A, 45A, Ref) som päverkar nämnda jämfö-relse.
12. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, . tunnettu siitä, että verkko (PLMN) lähettää matkaviestimelle (MS) ainakin yhden mainittuun vertailuun vaikuttavan elementin (41B -46B, 42A, 45A, Ref).
13. Förfarande enligt patentkrav 12, kännetecknat av att nämnda ätminstone ena element päverkar nämnda förutbestämda differens 25 (Ref).
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu ainakin yksi elementti vaikuttaa mainittuun ennalta määrät- 25 tyyn eroon (Ref).
14. Förfarande enligt patentkrav 12 eller 13, kännetecknat av att vart och ett av nämnda ätminstone ena element päverkar motsvarande nämnda vikt (41B - 46B).
14. Patenttivaatimuksen 12 tai 13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kukin mainittu ainakin yksi elementti vaikuttaa vastaavaan mainittuun painoon (41B - 46B).
15. Radiolähetin USSD-siirron suorittamista varten, datan lähettä- 30 miseksi kahden osapuolen, nimittäin matkaviestimen (MS) ja solukkomaisen • · 106765 tietoliikenneverkon (PLMN) välillä, missä USSD-siirrolla on maksimidatanope-us, joka on yhtä suuri kuin puhekanavan liitännäisen ohjauskanavan (FACCH) datanopeus, ja joka käytettäessä alentaa samanaikaisen puheen laatua puhekanavalla, 5 radiolähettimen ollessa tunnettu siitä, että se käsittää: - välineet (41C - 46C, 47, 48) arvioimaan joukkoa maksimidatano-peutta puoltavia tekijöitä (41A - 46A; 50 - 52, 54 - 56) tekijöiden kokonaisuuden (48A, 59) muodostamiseksi, kokonaisuuden ollessa ainakin osaksi riippumaton mainitun liitännäisen kanavan olemassaolosta ennen mainittua arvioin- 10 tia; ja - välineet (47, 48, 57, 58) käyttämään tekijöiden kokonaisuutta määrittämään, suoritetaanko USSD-siirto olennaisesti mainitulla maksimida-tanopeudella vai alennetulla datanopeudella. *·* « • ·. 19 106765 . ‘ 1. Förfarande för alt utföra USSD-överföring för dataöverföring mellan tvä parter, nämligen en mobil station (MS) och ett cellulärt telekommu-nikationsnät (PLMN), där USSD-överföringen har en maximal datahastighet 5 som är lika stor som datahastigheten hos en styrkanal (FACCH) som är asso-cierad med en talkanal och som vid användning försämrar kvaliteten pä samti-digttai pätalkanalen, kännetecknat avatt: - en grupp faktorer (41A - 46A; 50 - 52, 54 - 56) som understöder den maximala datahastigheten uppskattas för att bilda en helhet (48A, 59) av 10 faktorerna, varvid helheten ätminstone tili en del är oberoende av nämnda as-socierade kanals existens före nämnda uppskattning; och - helheten av faktorerna används för att bestämma, huruvida USSD-överföringen skall utföras väsentligen med nämnda maximala datahastighet eller med sänkt datahastighet. 15 2. Förfarande eriligt patentkrav 1,kännetecknat av att rhäng- den data som skall överföras överskrider maximilängden för ett USSD-meddelande, och nämnda användnings-/bestämningssteg upprepas mellan successiva USSD-meddelanden.
15. Radiosändare för att utföra USSD-överföring för sändning av 30 data mellan tvä parter, nämligen en mobil station (MS) och ett cellulärt tele- :· kommunikationsnät (PLMN), där USSD-överföringen har en maximal datahas- tighet som är lika stor som datahastigheten hos en styrkanal (FACCH) som är associerad med en talkanal och som vid användning försämrar kvaliteten pä · · • » 21 106765 samtidigt tai pä talkanalen, varvidradiosändarenärkännetecknad avattdenomfattar: - medel (41C - 46C, 47, 48) för att uppskatta en grupp faktorer (41A - 46A; 50 - 52, 54 - 56) som understöder den maximala datahastigheten för att 5 bilda en helhet (48A, 59) av faktoreina, varvid helheten atminstone till en del är oberoende av nämnda associerade kanals existens före nämnda uppskatt-ning; och medel (47, 48, 57, 58) för att använda helheten av faktorema för att bestämma, huruvida USSD-överföringen skall utföras väsentligen med nämn-10 da maximala datahastighet eller med sänkt datahastighet. * ^ ·« • ·
FI982219A 1998-10-13 1998-10-13 Puhe/USSD-yhteentoimivuusmekanismi FI106765B (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI982219A FI106765B (fi) 1998-10-13 1998-10-13 Puhe/USSD-yhteentoimivuusmekanismi
AU62058/99A AU6205899A (en) 1998-10-13 1999-10-11 Speech/ussd interoperability mechanism
PCT/FI1999/000843 WO2000022852A1 (en) 1998-10-13 1999-10-11 Speech/ussd interoperability mechanism
US09/807,477 US6721575B1 (en) 1998-10-13 1999-10-11 Speech/USSD interoperability mechanism

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI982219A FI106765B (fi) 1998-10-13 1998-10-13 Puhe/USSD-yhteentoimivuusmekanismi
FI982219 1998-10-13

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI982219A0 FI982219A0 (fi) 1998-10-13
FI982219A FI982219A (fi) 2000-04-14
FI106765B true FI106765B (fi) 2001-03-30

Family

ID=8552699

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI982219A FI106765B (fi) 1998-10-13 1998-10-13 Puhe/USSD-yhteentoimivuusmekanismi

Country Status (4)

Country Link
US (1) US6721575B1 (fi)
AU (1) AU6205899A (fi)
FI (1) FI106765B (fi)
WO (1) WO2000022852A1 (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
KR100822707B1 (ko) * 2006-12-01 2008-04-18 한국전자통신연구원 통합망 시스템에서의 서비스 품질 관리 장치 및 그 방법
CN101076019B (zh) * 2007-06-22 2011-05-18 中国移动通信集团广东有限公司 一种基于ussd协议的长信息传输方法

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5239678A (en) * 1991-11-21 1993-08-24 Motorola, Inc. Method of assigning a control channel as a temporary voice/data channel in a radio communications system
FI103700B1 (fi) 1994-09-20 1999-08-13 Nokia Mobile Phones Ltd Samanaikainen puheen ja datan siirto matkaviestinjärjestelmässä
GB2301749B (en) * 1995-06-01 1999-07-28 Motorola Ltd Communications system and method of operation
US5896376A (en) 1996-12-13 1999-04-20 Ericsson Inc. Optimal use of logical channels within a mobile telecommunications network
US6295302B1 (en) * 1998-04-24 2001-09-25 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) Alternating speech and data transmission in digital communications systems
US6185208B1 (en) * 1998-04-30 2001-02-06 Phone.Com, Inc. Method and apparatus for fragmenting messages for a wireless network using group sharing of reference numbers

Also Published As

Publication number Publication date
US6721575B1 (en) 2004-04-13
AU6205899A (en) 2000-05-01
WO2000022852A1 (en) 2000-04-20
FI982219A (fi) 2000-04-14
FI982219A0 (fi) 1998-10-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US11785545B2 (en) Inactive mode operations
US8346315B2 (en) Power-aware selection of radio access technology
US9826430B2 (en) Controlling uplink congestion in a wireless communication network
CN109429287B (zh) 网络模式切换方法、用户终端及计算机可读存储介质
US6760584B2 (en) System for transmitting and receiving short message service (SMS) messages
US8611825B2 (en) Method and apparatus for providing a dynamic inactivity timer in a wireless communications network
KR100288358B1 (ko) 셀룰러시스템에서순방향전력제어방법
KR101286915B1 (ko) 통신 방법
JP2006520170A (ja) ネットワークおよび無線リソース管理から支援されたバッテリ節約のためのシステムおよび方法
KR20090093908A (ko) 무선 통신 시스템 내의 연속 패킷 연결성을 개선하기 위한 방법 및 장치
CN108076491B (zh) 一种用户设备的移动网络切换方法和装置
EP3952366A1 (en) Dual communication cards-based communication method and device
AU1716899A (en) A method of increasing battery life in mobile communications devices which use paging channel displacement
CN101902728B (zh) 实现半静态调度资源动态调整的方法、系统及相关装置
FI107503B (fi) USSD-siirtomekanismi
CN111479302B (zh) 一种数据业务切换方法及通信装置
US20030157937A1 (en) Call control method and arrangement
JP2007097174A (ja) サービス品質を制御および監視する方法
FI106765B (fi) Puhe/USSD-yhteentoimivuusmekanismi
US20040224707A1 (en) System for transmitting and receiving short message service (SMS) messages
CN105519025A (zh) 一种cqi上报方法、触发方法、设备及无线通信系统
EP2397013B1 (en) Method and system for managing communication in wireless communication network
CN113115385B (zh) 新无线电终端在控制连接恢复中的重选方法及设备
CN103379521B (zh) 触发最小化路测测量配置的方法
CN114007252A (zh) 物联网终端省电模式控制方法、装置和系统、存储介质