BE1024078B1 - Computersysteem en werkwijze geïmplementeerd op een computersysteem voor een crowdsourcing platform met doorlopende correctie door de belanghebbende - Google Patents

Computersysteem en werkwijze geïmplementeerd op een computersysteem voor een crowdsourcing platform met doorlopende correctie door de belanghebbende Download PDF

Info

Publication number
BE1024078B1
BE1024078B1 BE2015/0215A BE201500215A BE1024078B1 BE 1024078 B1 BE1024078 B1 BE 1024078B1 BE 2015/0215 A BE2015/0215 A BE 2015/0215A BE 201500215 A BE201500215 A BE 201500215A BE 1024078 B1 BE1024078 B1 BE 1024078B1
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
user
users
information
platform
processing
Prior art date
Application number
BE2015/0215A
Other languages
English (en)
Other versions
BE1024078A1 (nl
Inventor
John Peter Frans DEGRAEF
Dominique Arnold Francine BUYSE
Original Assignee
Venture Spirit N.V.
Menskap Bvba
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Venture Spirit N.V., Menskap Bvba filed Critical Venture Spirit N.V.
Priority to BE2015/0215A priority Critical patent/BE1024078B1/nl
Publication of BE1024078A1 publication Critical patent/BE1024078A1/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1024078B1 publication Critical patent/BE1024078B1/nl

Links

Classifications

  • GPHYSICS
  • G06COMPUTING; CALCULATING; COUNTING
  • G06QDATA PROCESSING SYSTEMS OR METHODS, SPECIALLY ADAPTED FOR ADMINISTRATIVE, COMMERCIAL, FINANCIAL, MANAGERIAL, SUPERVISORY OR FORECASTING PURPOSES; SYSTEMS OR METHODS SPECIALLY ADAPTED FOR ADMINISTRATIVE, COMMERCIAL, FINANCIAL, MANAGERIAL, SUPERVISORY OR FORECASTING PURPOSES, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
  • G06Q10/00Administration; Management
  • G06Q10/10Office automation, e.g. computer aided management of electronic mail or groupware; Time management, e.g. calendars, reminders, meetings or time accounting
  • G06Q10/101Collaborative creation of products or services

Abstract

De uitvinding heeft betrekking op een computersysteem en een werkwijze geïmplementeerd op een computersysteem voor het bijsturen van een crowdsourcing platform. Het computersysteem heeft daartoe een verwerkmiddel, een invoer- & uitvoermiddel, een geheugen en in het geheugen opgeslagen instructies. Volgens de uitvinding zijn de instructies zodanig dat een crowdsourcing platform met voor gebruikers toegankelijke informatie wordt verschaft. Binnen het platform kan een eerste object, zoals een idee, met informatie worden gecreëerd en worden opgeslagen in het geheugen. De eerste objecten zijn toegankelijk voor tweede gebruikers, zoals leden van de crowd. Die tweede gebruikers kunnen informatie invoeren gekoppeld aan het eerste object. Die ingevoerde informatie wordt verwerkt om weer toegankelijk en zichtbaar te zijn voor andere tweede gebruikers. Volgens de uitvinding wordt een bijstuurparameter, bijvoorbeeld ingevoerd door een belanghebbende, verschaft. Tijdens het verwerken vindt een weging plaats van de ingevoerde informatie, waarbij de weging afhankelijk is van de bijstuurparameter.

Description

Computersysteem en werkwijze geïmplementeerd op een computersysteem voor een crowdsourcing platform met doorlopende correctie door de belanghebbende
Context van de uitvinding
De technologie situeert zich in het algemene veld van probleem oplossing door grote groepen (crowds) bijvoorbeeld door innovatie, kostenvermindering of proces controle. De specifieke toepassing is een crowdsourcing platform met spel dynamiek. De uitvinding heeft betrekking op een computersysteem en een werkwijze geïmplementeerd op een computer voor het inrichten en bij sturen van een crowdsourcing platform.
Achtergrond en stand van de techniek
Onderzoek en ontwikkeling, zoals het oplossen van problemen, zijn cruciale vraagstukken waar bijna alle bedrijven en organisaties mee worstelen: langs de ene kant is er een absolute nood om steeds meer nieuwe producten & diensten te identificeren en commercialiseren, maar langs de andere kant is de effectieve succesratio van deze oplossingen en innovaties bijzonder laag.
Om deze uitdaging tegemoet te komen bestaan verscheidene soorten oplossingen, één daar van zijn crowdsourcing platformen, met als subcategorie diegenen die spel technieken en dynamiéken gebruiken om mensen aan te zetten tot (samen)werking en een omgeving creëert om de beste ideeën boven te laten drijven. Een belanghebbende, zoals een bedrijf, kan een crowdsourcing platform verschaffen aan gebruikers, zoals medewerkers, afnemers, cliënten. De gebruikers vormen de crowd.
Het platform met bijbehorende gegevens is in een geheugen opgeslagen en wordt op basis van instructies die door een verwerkmiddel worden verwerkt beschikbaar gemaakt aan de gebruikers. Op het platform, dat toegankelijk is via een computernetwerk, kan informatie worden gecreëerd, uitgewisseld, verzameld en/of aangepast met betrekking tot projecten rondom één of meer innovaties. Gebruikers worden bevraagd om informatie, zoals feedback, over objecten te geven. Gebruikers kunnen toegang tot het platform krijgen via een login faciliteit. Aan de gebruikers is een profiel gekoppeld. Het profiel kan informatie over de gebruiker zelf en over acties van de gebruiker op het platform bevatten.
Deze spelvorm crowdsourcing platformen worden gekenmerkt door een spel element om de (samen)werking te verhogen en een selectief element om de beste ideeën te laten bovendrijven. Deze spelelementen kunnen heel eenvoudig zijn: een teller hoe lang een sl Ιιηί·ν«>1 /onosfot iHwn Af* a^Kmitur ijl Iippfi nplpvorrl In ppn uitvoeringsvorm omvat het crowdsourcing platform instructies voor spelelementen zoals badge, ranking & leaderboards, punten en level systemen, beloningsmechanismes, extra uitdagingen. Voorbeelden zijn verder: skills, achievements, erafting, awards, easter eggs, customisatie / personalisatie. Ook bestaat de mogelijkheid “special powers’4 in het systeem in te bouwen, bijvoorbeeld waarmee meer invloed op het platform wordt verkregen of meer zichtbaarheid op het platform, of toegang tot nieuwe en andere functionaliteiten. Op tests van spelelement kan ook worden deelgenomen aan een virtuele economie.
Met de spelelementen kan bijvoorbeeld een reputatie worden opgebouwd gekoppeld aan het profiel van de gebruiker, in deze aanvrage verwijst ‘reputatie* naar de op basis van één van de spelelementen op tests van historische deelname opgebouwde totaalscore. De reputatie en reputatieveranderingen worden opgeslagen in een gegevensbestand op een server van het computersysteem.
Ten einde het beste idee te doen bovendrijven op basis van een beoordeling door de crowd wordt een een object op het platform gecreëerd en dat object is beschikbaar voor beoordeling door de crowd. Gebruikers van het platform kunnen informatie gekoppeld aan het object opvragen en inzien. Gebruikers kunnen informatie, zoals hun mening, een beoordeling of een opmerking naar aanleiding van het object, invoeren op het platform. De ingevoerde informatie kan worden opgeslagen in een geheugen. De ingevoerde informatie wordt gekoppeld aan het object of dergelijke informatie wordt verzameld en opgeslagen in samenhang met een verwijzing naar of aanduiding voor het object.
De stand van de techniek situeert zich omtrent het uitbalanceren van selecties ten opzichte van het spelelement: bijvoorbeeld beoordelingmechanismen in een spelvorm die valsspelers bestraffen, of een reputatie score invoeren die aangeeft hoe goed een stem overeenkomt met de rest van de crowd. In essentie wordt de stem van een deelnemer gewogen om zo tot een gebalanceerde stem te komen. Een totaal beoordeling van het object in het crowdsourcing platform wordt verkregen op basis van die gewogen beoordeling. De totaalbeoordelingen van de respectieve objecten staat toe het beste object te selecteren.
Alhoewel deze technieken er goed in slagen om de effectieve mening van de crowd naar voor te brengen, hebben ze als nadeel dat de crowd zichzelf stuurt. Hoe effectiever de mening van de crowd gecapteerd wordt hoe groter de kans dat de crowd werkt op ideeën die de crowd leuk of goed vindt. Daarbij kan het gebeuren dat de crowd divergeert van het onderwerp dat de belanghebbende voor ogen had en goed en zinvol vindt.
Naïeve oplossingen voor deze problematiek voorzien een feedback mechanisme naar de crowd, bvb een expert selectie panel voor de finale ideeSn, maar deze hebben als nadelen dat: • Het proces niet schaalbaar is in tijd of resources • Feedback te laat in het proces komt om de crowd bij te sturen • Aanvoelen als een ‘Deus ex-machina’ en de crowd het vertrouwen in het hele proces doen verliezen, en zo het principe van crowdsourcing zelf ondergraven.
Omdat het de uiteindelijke bedoeling is van crowdsourcing platformen met speldynamiek om de beste objecten naar boven te brengen is het doel van het spel, en bijhorende ‘win’ conditie, gerelateerd aan het beste objeet. De spelelementen die de ‘reputatie’ van een gebruiker opbouwen zijn dan ook direct of indirect gekoppeld aan hoe goed een object bevonden wordt door de crowd. Sturing door de belanghebbende werkt dan ook logischerwijs op riit niveau.
Het is derhalve een doel van de vinding om een crowdsourcing platform te verschaffen dat spelelementen heeft voor de gebruiker, waarbij de gebruikers gevraagd wordt informatie invoeren met betrekking tot objecten op het platform, waarbij het bevragen van de gebruikers wordt gestuurd terwijl het spelgcvoel van diezelfde gebruiker als gevolg van de spelelement niet of weinig wordt beïnvloed cn als eerlijk wordt ervaren. De sturing wordt geregeld door een belanghebbende, zoals de eigenaar van het platform.
Om dit te bereiken wordt de speldynamiek op basis van succesvolle objecten uitgebreid met een speldynamiek op basis van de sturing van de belanghebbende. Met andere woorden, de ‘win conditie’ en ‘reputatie’ wordt voor de gebruikers gedreven door hoe goed hun activiteiten op het platform aansluiten bij de sturing van de belanghebbende.
Samenvatting
De hier beschreven crowdsourcing spel dynamiek laat toe om de crowd aldoende te sturen in de richting die de belanghebbende wilt zonder (of weinig) het crowdsourcing proces of speldynamiek te verstoren. Deze dynamiek kan gebruikt worden voor innovatie en probleem oplossing, de specifieke implementatie hier beschreven betreft een on-line platform met ingebouwde spel dynamiek.
Een oplossing omvat: • ‘feedback’ door de belanghebbende, ttz tijdens de crowdsoureing activiteit • een indirecte kwaliteitsrepresentatie op basis van de ‘feedback’ door de belanghebbende voor de speler als deel van de spel dynamiek (level) • een kwaliteitsrepresentatie voor elk object als deel van de spel dynamiek • de functies en bijhorende parameters
Daartoe voorziet de uitvinding in een computersysteem en werkwijze voor het sturen van een crowdsourcing platform. Het computersysteem kan een netwerk van één of meer servers en één of meer terminals omvatten die via een netwerk met elkaar verbonden zijn. De server kan een verwerkmiddel voor het verwerken van instructies hebben. De terminals kunnen voorzien zijn van invoer- & uitvoermiddelen voor het invoeren en uitvoeren van instructies verbonden met het vcrwerkmiddel. Op de server kan een geheugen aanwezig zijn voor het daarin opslaan van instructies, welk geheugen verbonden is met het verweikmiddel. De instructies kunnen programmatuur omvatten.
Volgens de uitvinding zijn de opgeslagen instructies ingericht om een crowdsourcing platform te verschaffen, waarbij het platform objecten van informatie met betrekking tot crowdsourcing bevat, welke informatie opgcslagen is in het geheugen. Gebruikers kunnen via een inlog faciliteit toegang krijgen tot het platform en daarmee tot de objecten en bijbehorende informatie. Het platform heeft interaetiemiddelen voor een gebruiker, bijvoorbeeld voor het invoeren van gegevens of voor het uitvoeren van een opzoeking. Het platform kan een eommunity omvatten. Deelnemers kunnen op het platform informatie uitwisselen. Ook kan informatie op het platform toegankelijk gemaakt worden.
In een uitvoeringsvorm zijn de instructies verder ingericht om ten minste twee gebruikers toegang tc geven tot het platform. Veel gebruikers kunnen toegang gegeven worden. Hiermee wordt een crowd toegang gegeven. Door informatie van veel gebruikers te registeren en in het bijzonder op te vragen en te verwerken, wordt crowd informatie omtrent een object verkregen via het platform.
Een belanghebbende is, in het kader van deze aanvraag, iets/iemand die belang heeft bij de verzameling van informatie rondom één of meer objecten. In een uitvoeringsvorm is de belanghebbende de beheerder van het platform. De belanghebbende kan een bedrijf zijn dat het platform toegankelijk maakt voor gebruikers. De belanghebbende zal specifieke wensen hebben omtrent de informatie die verzameld wordt met betrekking tot het object. De belanghebbende kan bij de creatie van het object en bij de bevraging van gebruikers over het object invoer leveren, welke niet rechtstreeks zichtbaar is voor de gebruikers, maar die zich uit in de speldynamiek (level, nanking, punten, reputatie) en zodoende gebruikers stuurt.
In een uitvoeringsvorm zijn de instructies verder ingericht om een eerste gebruiker in' het platform tc koppelen aan een eerste object, zoals een idee of oplossing, waarbij dat eerste object eerste informatie en een indicator voor dc eerste gebruiker omvat en dat eerste object op te slaan in het geheugen. In een uitvoeringsvorm is de eerste gebruiker diegene die het eerste object aanmaakt op het platform. De eerste gebruiker, en in een andere uitvoeringsvorm ook of alternatief dc belanghebbende, kan een bevraging toevoegen aan het object waarin duidelijk wordt gemaakt welke input, uitwerking of beoordeling, gewenst is van de crowd.
In een uitvoeringsvorm zijn de instructies verder ingericht om het eerste object toegankelijk te maken voor tweede gebruikers, zoals leden van de crowd. De tweede gebruiker kan via dc interactiemiddelcn een beoordeling, zoals een stem, uitbrengen op het eerste object.
Via het op dc computer geïmplementeerde crowdsourcing platform kunnen vele tweede gebruikers, leden van dc crowd, toegang krijgen tot het gecreëerde object met daarin informatie rondom een project of idee.
De tweede gebruikers kunnen een informatie, zoals een beoordeling een stem of andere feedback, geven op het eerste object, Ook kan ccn ‘agree' gegeven worden aan informatie omtrent het object. In het bijzonder is een bevraging, zoals één of meerdere vragen, gekoppeld aan het object en worden dc tweede gebruikers om informatie op basis van de bevraging gevraagd. De tweede gebruikers kunne via invoermiddelen de informatie ingegeven. De informatie wordt verzameld in het geheugen van dc server.
Wanneer de tweede gebruikers beoordelingen hebben ingevoerd, kunnen deze worden verwerkt tot een totaalbeoordeling van het eerste object. Verschillende bekende bcoordelingsmcchanismes kunnen hiervoor worden gebruikt. In ccn eenvoudige uitvoeringsvorm omvat dit verwerken het optellen van het aantal positieve stemmen zijn.
In een uitvoeringsvorm zijn de instructies verder ingericht om door tweede gebruikers ingevoerde informatie bij het eerste object te verwerken, bijvoorbeeld tot een totaalbeoordeling van het eerst object. De verwerking kan bijvoorbeeld een ranking zijn van objecten zijn op basis van door de tweede gebruiker ingevoerde informatie.
In een uitvoeringsvorm van het platform zijn de instructies ingericht om de verwerkte door de tweede gebruikers ingevoerde informatie beschikbaar te maken aan de gebruikers. De tweede gebruikers krijgen zodoende inzicht in de door andere leden van de crowd ingevoerde informatie op basis van dc bevraging. Dc door tweede gebruikers ingevoerde informatie wnrflt ti'niBOpitnnnf'lH aan Ap rmwil Τη nitviv'rîno'îvnrm irnnnr>n anAprp ΙρΗρπ PPrApr ingegeven informatie van een tweede gebruiker steunen, bijvoorbeeld door de ingegeven informatie van de tweede gebruiker te ‘agree-en’ als waarde oordeel.
Volgens de uitvinding zijn de instructies verder ingericht om bij het verwerken een weging aan de door tweede gebruikers ingegeven informatie te geven. De weging stuurt bijvoorbeeld de invloed van die door de tweede gebruiker ingevoerde informatie op de ranking van het eerste object. Volgens de uitvinding beschikt de belanghebbende over een invoermiddel voor het invoeren van een bijstuurparameter. De instructies voorzien verder in het verwelken van de door de belanghebbende ingegeven bijstuurparameter bij de weging gedurende de verwerking van de door tweede gebruikers ingegeven informatie.
Hiermee wordt een mechanisme gecreëerd waarbij de belanghebbende invloed uitoefent op de verwerking en daarmee op de terugkoppeling van door tweede gebruikers ingevoerde gegevens bij een eerste object. De invloed is echter niet rechtstreeks merkbaar voor de tweede gebruikers, waardoor het spelgevoel van tweede gebruikers niet of nauwelijks wordt aangetast. Anderzijds verkrijgt de belanghebbende enige sturing op het verloop van het proces tijdens de crowd bevraging.
De door de belanghebbende ingegeven bijstuurparameter kan een potentiële eigenschap zijn van één of meerdere objecten zijn, zoals een voorkeur of onderwerp.
Wanneer de bij stuurparameter een voorkeur aangeeft, en de tweede gebruiker die de beoordeling geeft diezelfde voorkeur ook heeft, dan wordt de beoordeling van die tweede gebruiker zwaarder mecgcwogcn bij de verwerking tot totaal beoordeling.
Doordat de belanghebbende de gevolgen van acties van de tweede gebruikers kan bijsturen, wordt de werking van het platform verbeterd. De belanghebbende kan immers op basis van bepaalde bijstuurparameters acties van bepaalde leden van de crowd zwaarder of lichter wegen.
Volgens de uitvinding worden als onderdeel van het verwerken van de beoordelingen van de tweede gebruikers tot een totaalbeoordeling de beoordelingen gewogen. In die weging wordt een door de belanghebbende ingegeven bijstuurparameter gebruikt.
Een uitvoeringsvorm van het systeem en de werkwijze volgens de uitvinding kan de belanghebbende ccn bijstuurparameter invoeren die resulteert in het meer prominent weergegeven van een beoordeling of een ander item ingevoerd door een tweede gebruiker, of alternatief een spcl-elcment zoals een beloning, speciale vermelding, of toegang tot meer functionaliteit. De bijstuurparameter kan een sclccteermiddel zijn, bijvoorbeeld een selcctecrmiddel dat door tweede gebruikers ingevoerde informatie weergeeft cn toestaat te beoordelen. De belanghebbende heeft de moveliikhcid om één of meer items van gebruikers prominenter in beeld te brengen wanneer het betreffende object door tweede gebruikers op het platform wordt bekeken. Hierdoor wordt de crowd voorzien van informatie die meer de goedkeuring verdient van de belanghebbende. Het is niet de mening van de belanghebbende die wordt ‘opgedrongen’ aan de crowd maar er wordt juist een item/bcoordeling van een tweede gebruiker ingezet om de crowd te informeren en daarmee ook bij te sturen.
Gedetailleerde beschrijving en implementatie
Een uitvoeringsvorm wordt getoond in Figuur 1. In een uitvoeringsvorm wordt een computersysteem voor hel sturen van een crowdsourcing platform verschaft. Het computersysteem 1 kan een server 11 met een geheugen 2 en een verwerkmiddel 3. Geheugen 2 kan instructies, zoals programmatuur, bevatten. Het geheugen is toegankelijk en kan de instructies versturen naar verwerkmiddcl 3. Vcrwerkmiddel 3 is ingericht om instructies te verwerken. Het verwerianidded 3 kan op,basis van instructies berekeningen te maken.
Het computersysteem 1 kan een meerdere invoermiddelen 7,9 en uitvoermiddeien 6,8 omvatten. In de getoonde uitvoeringsvorm zijn de invoermiddelen ccn toetsenbord. De uitvoermiddeien zijn een beeldscherm. De invoer cn uitvocrmiddclen 6-9 zijn via een netwerk 10 verbonden met server 11 cn met vcrwerkmiddel 3.
In een uitvoeringsvorm kan de server 11 voorzien zijn verdere I/O interfaces 4,5 om de instructies te bewerken en/of om het geheugen 2 uit tc lezen.
In een uitvoeringsvorm omvat de server 11 ook een bestand, zoals een database, waarin gegevens met betrekking tot het crowdsourcing platform worden opgeslagen. Het bestand kan toegangscodes voor gebruikers bevatten. Daarnaast kan informatie met betrekking tot het crowdsourcing platform daarin worden opgcslagen.
In een uitvoeringsvorm zijn de instructies van het computersysteem zodanig dat gebruikers via netwerk 10 vanaf hun computer toegang tot het platform krijgen, terwijl de platform informatie opgeslagcn is op server 11.
Figuur 2 toont een schematisch overzicht van een uitvoeringsvorm voor het wegen van beoordelingen voor een crowdsourcing platvorm volgens een uitvoering vorm. Een eerste gebruiker kan het object aanmaken.
Vele tweede gebruikers, crowd 20, hebben toegang tot het object in het platform. Daarbij kan het object bijvoorbeeld informatie omvatten, zoals een bevraging, welke informatie aan de tweede gebruiker wordt getoond. De tweede gebruiker krijgt ook een invoermogelijkheid, bijvoorbeeld naar aanleiding van de bevraging. Een bepaalde tweede ophnitker ? 1 kan informatie 7nalc ppn henordelinn ineeven on basis van het door eerste gebruiker 10 gecreëerde object. De informatie kan worden ingevoerd op het platform, bijvoorbeeld met behulp van toetsenbord 7 of 9.
Onderdeel van het platform en in het bijzonder van het eerste object kan zijn een bevraging, zoals een specifieke vraag, zoals ‘*wat zijn sterke punten van het object en hoe zou u dat verder verbeteren?”. Door een specifieke vraag te stellen worden de tweede gebruikers aangespoord om vergelijkbare antwoorden te geven. De ingevoerde informatie kan worden gekoppeld aan de specifieke bevraging en het object.
De door tweede gebruikers ingevoerde informatie, zoals een beoordeling, kan worden opgeslagen in geheugen 2. De door een specifieke tweede gebruiker 21 ingevoerde informatie kan worden verwerkt door verwerkmiddel 3. Daarbij omvat het verwerken bijvoorbeeld het toegankelijk maken van de door de tweede gebruikers ingevoerde informatie, aan andere tweede gebruikers wanneer deze het betreffende object waaraan de door tweede gebruikers ingevoerde informatie is gekoppeld, opvragen pf bekijken. Het verwerken kan bijvoorbeeld het verwerken van ingevoerde informatie tot een commentaaroverzichL
Het verwerken van door tweede gebruikers ingevoerde informatie in de vorm van beoordelingen, bijvoorbeeld agrees of disagrees, omvat het verwerken van de informatie tot een totaalbeoordeling. Om tot een totaalbeoordeling van het object te komen zal verwerkmiddel 3 een algoritme kunnen uitvoeren.
Het verwerken omvat tevens het gebruik van spelelementen. Hierdoor worden tweede gebruikers gestimuleerd om het platform te blijven gebruiken. De spelelementen omvatten bijvoorbeeld verwerking van de door de tweede gebruiker ingegeven informatie en het aanpassen van een aan het profiel van die tweede gebruiker gekoppelde parameter, bijvoorbeeld de reputatie van die gebruiker. Indien de bepaalde tweede gebruiker voor de honderdste keer informatie bij objecten invoert, kan een parameter van zijn profiel aangeven dat hij een ‘ervaren* gebruiker is. Dergelijke parameters in het profiel van de gebruiker kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden bij het wegen van ingevoerde informatie bij een object door die gebruiker.
Een abstracte voorstelling van een algoritme voor de verwerking van door tweede gebruikers ingevoerde informatie bij een object om een crowdsourced filtering of ranking te bekomen voor een systeem volgens de uitvinding omvat bijvoorbeeld: • een mechanisme 30 om te bepalen hoe goed een individuele stem overeenkomt me die van de erowd (fit) • Een gewichtsfunctie 40 om een individuele stem te wegen • Een functie 50 om een individuele stem te aggregeren met de crowd om tot een effectieve crowd stem te komen • Een feedback mechanisme 70 voor de belanghebbende 101 : de belanghebbende 101 van de crowdsourcing activiteit die de crowd wit sturen naar wat hij zinvol vindt. Belanghebbende 101 kan een bijstuurparameter 75, die eventueel bestaat aan meerdere onderdelen, invoeren. Mogelijke vormen hiervan zijn een eigen stem voor de belanghebbende, een shortlist mechanisme, etc.; • Een spel metriek (leve!) met bijhorend algoritme 80 dat aangeeft hoe goed een individuele speler in-lijn denkt en werkt met de interesses van de belanghebbende, welke interesses in het platform zijn ingevoerd als deel van de bijstuurparameter. Essentiel hierbij is dat dit level deel uitmaakt van de spel dynamiek en direct of indirect zichtbaar is voor de speler. • Een aangepaste gewichtsfunctie 00 om een individuele stem te wegen • Een additionele algoritme 100 genaamd ‘score*, waarmee wordt aangegeven hoe goed een object aansluit bij de voorkeur (op basis van de bijstuurparameter 75) van de belanghebbende 101. Essentieel is dat dit niet rechtstreeks de geaggregeerde crowd stem weergeeft noch dat dit enkel de feedback, welke onderdeel kan zijn van de bijstuurparameter 75, van de belanghebbende 101 toont. In deze score kunnen andere parameters worden verrekend zoals: activiteit van het object, interesse (views, stemmen) in het object, etc. Deze score wordt gebruikt worden om deze items meer zichtbaarheid te geven tijdens het verloop van de crowdsourcing activiteit.
Deze configuratie laat toe om een crowdsourcing activiteit te organiseren met doorlopende feedback op basis van de bijstuurparameter 75 van de belanghebbende 101, zonder dat de gebruikers 20 aan de crowdsourcing activiteit dit als verstotend of incorrect aanvoelen, volgens onderstaand verloop.
Initieel, gedurende periode 150 weergegeven in figuur 3, stuurt de crowd 20 zichzelf bij omdat de belanghebbende nog geen feedback heeft gegeven. In het 2de stadium 160 wordt er indirect feedback gegeven over de wensen van de belanghebbende 101 via levels en scores op basis van de bijstuurparameter 75, in de 3üe fase 170 optimaliseert de crowd zichzelf om scores en levels te maximaliseren.
De hier beschreven uitvoering is illustratief en niet restrictief. Hier werd een specifieke configuratie beschreven, met het begrip dat deze kan toegepast worden in een andere context en in vele alternatieve implementaties.

Claims (10)

 1. Conclusies
  1. Computersysteem voor het sturen van een crowdsourcing platform, omvattende - een verwerkmiddel voor het verwerken van instructies; - een invoer- & uitvoermiddel voor het invoeren en uitvoeren van instructies verbonden met het verwerkmiddel; - een geheugen voor het daarin opslaan van instructies, welk geheugen verbonden is met het verwerkmiddel; waarbij de opgeslagen instructies zijn ingericht om: - een crowdsourcing platform te verschaffen, waarbij het platform informatie met betrekking tot crowdsourcing bevat, welke informatie opgeslagen is in het geheugen, waarbij het platform interactiemiddclen heeft voor een gebruiker, bijvoorbeeld voor het invoeren van gegevens of voor liet, uitvoeren van £en, -opzoeking; - twee of meer, bij voorkeur veel, gebruikers toegang te geven tot het platform; - een eerste object, zoals een idee, .te verschaffen, welk eerste object eerste informatie omvat en dat eerste object op te slaan in het geheugen; - het eerste object toegankelijk te maken voor tweede gebruikers, zoals leden van de crowd 20; - de tweede gebruiker via de interactiemiddelen informatie, zoals een beoordeling, een stem, of feedback, in te voeren gerelateerd aan het eerste object; - een bijstuurparameter 75 te verschaffen, bijvoorbeeld een door een belanghebbende ingevoerde parameter, en - de door de tweede gebruiker ingevoerde informatie bij het eerste object te verwerken voor weergaven voor weergave daarvan aan andere tweede gebruiker, waarbij het verwerken bijvoorbeeld omvat het vormen van een totaalbeoordeling van het eerst object, waarbij in het verwerken een weging aan de aan de door de tweede gebruiker ingevoerde informatie wordt gegeven, waarbij dc weging ten minste afhankelijk is van de bijstuurparameter.
 2. 2. Computersysteem volgens conclusie 1, waarbij de instructies ingericht zijn gedurende een eerste periode de door de tweede gebruikers ingevoerde informatie te verwerken op basis van door tweede gebruikers ingevoerde informatie zonder in de weging de bijstuurparameter mee te nemen en vervolgens gedurende een tweede periode dc door de tweede gebruikers ingevoerde wordt verwerkt op basis van de door belanghebbende ingegeven bij stuurparameter.
 3. 3. Computersysteem volgens conclusie 1 of 2. waarbij de instructies zijn ingericht om een deel van de bij stuurparameter via het platform aan de tweede gebruikers zichtbaar tc maken en/of de tweede gebruiker te voorzien van een indicatie die aangeeft hoe de bij stuurparameter het wegen van dc door de tweede gebruiker ingevoerde informatie beïnvloedt.
 4. 4. Computersysteem volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij de instructies verder zijn ingericht om: - één of meer tweede parameters, zoals interesses, van tweede gebruikers via de intcractiemiddelen in tc voeren en op te slaan in het geheugen gekoppeld aan het profiel van dc betreffende tweede gebruiker - op basis van het yçrgelijken van dc bijstuutparameter, zoals interesses van de belanghebbende, en dc tweede parameters van de tweede gebruikers aanpassen van de weging van de door respectieve tweede gebruiker ingevoerde informatie.
 5. 5. Computersysteem volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij de instructies zijn ingericht om een geschiedenis van door de tweede gebruiker ingevoerde informatie in het geheugen op te slaan en op basis van dc geschiedenis de weging van de door de tweede gebruiker ingevoerde informatie bij het eerste object aan te passen.
 6. 6. Werkwijze voor het sturen van een erowdsourcing platform geïmplementeerd in een computer systeem dat een verwerkmiddel voor het verwerken van instructies, ccn invoer- & uitvoermiddel voor het invoeren en uitvoeren van instructies verbonden met het verwcrkmiddel en een geheugen voor het daarin opslaan van instructies, welk geheugen verbonden is met het verwerkmiddel omvat, waarbij de werkwijze omvat - het verschaffen van een crowdsourcing platform, waarbij in het platform informatie met betrekking tot crowdsourcing wordt verzameld en aan gebruikers toegankelijk wordt gemaakt, het opslaan van die informatie in het geheugen; - het verschaffen van een eerste object, zoals een idee, bijvoorbeeld gekoppeld aan een eerste gebruiker in het platform, waarbij het eerste object eerste informatie omvat en waarbij dat eerste object wordt opgeslagen in het geheugen; - het verschaffen en in het geheugen opslaan van een bij stuurparameter, bijvoorbeeld ingevoerd door een belanghebbende; - het toegankelijk te maken van het eerste object voor tweede gebruikers, zoals leden van de erowd, waarbij de tweede gebruiker informatie zoals een beoordeling een stem of feedback, naar aanleiding van informatie bij het eerste object invoert; en - het verwerken van door tweede gebruikers ingevoerde informatie bij het eerste object om deze toegankelijk en zichtbaar te maken voor andere tweede gebruikers die het eerste object opvragen, waarbij het verwerken omvat het wegen van de door de tweede gebruiker ingevoerde informatie, waarbij het wegen afhankelijk is van de bijstuurparameter.
 7. 7. Werkwijze volgens conclusie 6, waarbij de werkwijze verder omvat het gedurende een eerste periode verwerken van door de tweede gebruikers ingevoerde informatie zonder in de weging de bijstuurparameter mee te nemen en het vervolgens gedurende een tweede periode verwerken van door de tweede gebruikers ingevoerde en informatie gewogen op basis van de bijstuurparameter.
 8. 8. Werkwijze volgens conclusie 6.of 7, waarbij de werkwijze verder omvat het via het platform de tweede gebruiker tc informeren over een deel van de bijstuurparameter en/of de tweede gebruiker voorzien van een indicatie die aangeeft hoe de bijstuurparameter het wegen van de door de tweede gebruiker ingevoerde informatie beïnvloedt.
 9. 9. Werkwijs» volgens één van de conclusies 6-8, waarbij de werkwijs» verder omvat: . - het door de tweede gebruikers invoeren van één of meer tweede parameters, zoals interesses, en het opslaan van die tweede parameters in hel geheugen gekoppeld aan een profiel van de betreffende tweede gebruiker; - het vergelijken van de bijstuurparameter, zoals interesses van de belanghebbende, en de tweede parameters van de tweede gebruikers en het aanpassen van de weging van de door de tweede gebruiker ingevoerde informatie op basis van de vergelijking.
 10. 10. Werkwijze volgens één van de conclusies 6-9, waarbij de werkwijze verder omvat het verzamelen en opslaan in hel geheugen van een geschiedenis van door de tweede gebruiker ingevoerde gegevens en het aanpassen van dc weging van de door de tweede gebruiker ingevoerde informatie bij het eerste object op basis van de geschiedenis.
BE2015/0215A 2015-08-31 2015-08-31 Computersysteem en werkwijze geïmplementeerd op een computersysteem voor een crowdsourcing platform met doorlopende correctie door de belanghebbende BE1024078B1 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2015/0215A BE1024078B1 (nl) 2015-08-31 2015-08-31 Computersysteem en werkwijze geïmplementeerd op een computersysteem voor een crowdsourcing platform met doorlopende correctie door de belanghebbende

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2015/0215A BE1024078B1 (nl) 2015-08-31 2015-08-31 Computersysteem en werkwijze geïmplementeerd op een computersysteem voor een crowdsourcing platform met doorlopende correctie door de belanghebbende

Publications (2)

Publication Number Publication Date
BE1024078A1 BE1024078A1 (nl) 2017-11-10
BE1024078B1 true BE1024078B1 (nl) 2017-11-13

Family

ID=54834583

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2015/0215A BE1024078B1 (nl) 2015-08-31 2015-08-31 Computersysteem en werkwijze geïmplementeerd op een computersysteem voor een crowdsourcing platform met doorlopende correctie door de belanghebbende

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1024078B1 (nl)

Also Published As

Publication number Publication date
BE1024078A1 (nl) 2017-11-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10357720B2 (en) System and method for providing in-game timed offers
Lahno et al. Peer effects in risk taking: Envy or conformity?
Shaw Pay dispersion
US10646781B2 (en) System and method for providing targeted recommendations to segments of users of a virtual space
Hayden et al. Economic principles motivating social attention in humans
De Vries et al. The effects of errors on system trust, self-confidence, and the allocation of control in route planning
CN109074389A (zh) 可信度指标的众包
Plott et al. Exchange asymmetries incorrectly interpreted as evidence of endowment effect theory and prospect theory?
Dos Santos et al. Collective entrepreneurship at Q ualcomm: combining collective and entrepreneurial practices to turn employee ideas into action
CN109242535A (zh) 基于参与度的共识机制dpop进行行为价值量化的方法和系统
Aiken Social enterprises: Challenges from the field
von Helversen et al. Haunted by a doppelgänger
US20210248635A1 (en) System and method for providing virtual items to users of a virtual space
Lahno et al. Peer effects in risk taking
Kim et al. Leader political skill and casino dealer morale: the mediating role of follower perceptions of leader–member exchange
BE1024078B1 (nl) Computersysteem en werkwijze geïmplementeerd op een computersysteem voor een crowdsourcing platform met doorlopende correctie door de belanghebbende
Riyanto et al. The impact of social comparison of ability on pro-social behaviour
Büyükboyacı A Designer'S Choice between Single‐Prize and Parallel Tournaments
Jamak et al. Impact of customer citizenship behavior on corporate brand experience
US10286324B1 (en) System and method for providing virtual items through virtual purchases with a decreasing secondary virtual currency
US11167216B2 (en) System and method for providing in-game timed offers
US9868052B1 (en) System and method for comparing segments of players that are differentiated based on a system variable
Kanario Influence Of Sports Innovation On Organizational Performance: A Case Of Football Kenya Federation
KR20050107348A (ko) 레포츠 관리 방법, 그 방법을 기록한 기록매체 및 레포츠관리 시스템
BE1023025B1 (nl) Werkwijze en platform systeem voor de evaluatie van consumenten inzichten

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Effective date: 20171113